Červená řepa
Moderátor: hugo
Re: Červená řepa
Cervenou repu jsem vzdy varila. Asi pred pul rokem jsem ji zacala jist syrovou. V salatech, taky jako stavu. Bohuzel jednoho dne jsem po ni dostala alergickou reakci a zkoncila jsem v nemocnici na kapackach.
Od te doby jim repu pouze varenou i kdyz mi syrova velmi chutnala.
Od te doby jim repu pouze varenou i kdyz mi syrova velmi chutnala.
Re: Červená řepa
Jím syrovou a nemám s ní sebemenší problémy - je to asi taky o množství - já nikdy nesním víc jak jednu najednou. A miluju i její mladé lístky.
Re: Červená řepa
souhlas, jen chci podtrhnout, že konkrétně u řepy fakt jde o množství
jak to říct - ona je docela "silná"
pokud na ni byla alergická reakce, pak je potřeba přečíst odbornou knihu o enzymech a tam je řešení, jak svýmu zanedbanýmu :-) tělu pomoct
jak to říct - ona je docela "silná"
pokud na ni byla alergická reakce, pak je potřeba přečíst odbornou knihu o enzymech a tam je řešení, jak svýmu zanedbanýmu :-) tělu pomoct
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: Červená řepa
Ano, alergie v podstate neexistuji. Stejne jako neexistuje u 99,99% lidi nic jako "snizena imunita" - pripadne dolozim, ze to je jen komercni trik )
Re: Červená řepa
lidičky mám ráda červenou řepu ALE: po letech sem si vypěstovala řepu že jí zavařím,použiji do jídel, ale po požití čerstvé, sem si připadala jako kdybych měla poleptaný krk,tak sem jí dala do jídla orestovanou a stejně sice po delší době ale krk opět jako poleptán . Nevíte čím to muže bít,nebo jak jí upravit aby mi to nedráždilo krk?
Re: Červená řepa
skus odstavnit so zazvoromjanicka298 píše:...jak jí upravit aby mi to nedráždilo krk?
Re: Červená řepa
Mohu na vlastní kůži potvrdit silnou nevolnost po šťávě z čerstvě vylisované řepy. Vařené řepy mohu sníst libovolné množství, ale po syrové mi do 30 minut začnou křeče v oblasti žaludku a někdy se přidá dost silná nevolnost, která trvá až dvě hodiny. Musí to být nějaký druh hysterické reakce organismu, takže alergií se to patrně dá nazvat. Vżdy po nějakém čase to zkouším znovu, ale vždy se stejným výsledkem. Pokoušel jsem se na netu vypátrat, jak tomu zabránit, či to eliminovat, ale zatím bezvýsledně.
Re: Červená řepa
Syrová červená řepa je příliš agresivní a silná na to aby se jedla úplně samostatně, podobně jako se nedá jíst např. cibule. Je dobrá nastrouhaná do salátů jako ochucovadlo nebo pít jako ředěná šťáva (s mrkví).
Re: Červená řepa
Souhlasím se zde popsanými zkušenostmi s červenou řepou - syrová může někdy z osobní zkušenosti vyvolávat podráždění (piju ve formě šťávy). Občas se mi stane, že mě po odšťavněné řepě pálí žáha. Nicméně tepelně upravená je skvělá a chutná. Doporučuji vyzkoušet nějakou variantu boršče. Také pečená může být velice dobrá. Každopádně se tato zelenina řadí k těm s největším podílem antioxidantů, uvádí to např. tato studie:
Kähkönen, M., Hopia, A., Vuorela, H., Rauha, J., Pihlaja, K., Kujala, T. and Heinonen, M. (1999). Antioxidant Activity of Plant Extracts Containing Phenolic Compounds. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 47(10), pp.3954-3962.
Osobně se snažím řepu konzumovat alespoň několikrát do měsíce. Přiznám se, že mi chutná i sterilovaná normálně z obchodu, ale asi takto upravená přichází o mnoho dobrého.
Kähkönen, M., Hopia, A., Vuorela, H., Rauha, J., Pihlaja, K., Kujala, T. and Heinonen, M. (1999). Antioxidant Activity of Plant Extracts Containing Phenolic Compounds. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 47(10), pp.3954-3962.
Osobně se snažím řepu konzumovat alespoň několikrát do měsíce. Přiznám se, že mi chutná i sterilovaná normálně z obchodu, ale asi takto upravená přichází o mnoho dobrého.
Dlouhodobě se věnuji červené řepě na blogu http://cervenarepa.eu
- Hugo z Hor
- Příspěvky: 934
- Registrován: pon kvě 28, 2007 23:33
- Bydliště: Vrútky
Re: Červená řepa
Někomu vadí červená řepa? Tak to se budu muset zeptat svého těla. Tak prý ne, nevadí mu. Nastrouhaná syrová s rozinkami a křenem.
Já nevěřím, že Bůh neexistuje. Já vím jistě, že neexistuje. A díkybohu, že neexistuje ... [OSHO]
Re: Červená řepa
Hugo ahoj, lajkuju, jo joHugo z Hor píše: ↑pon pro 11, 2017 1:32Někomu vadí červená řepa? Tak to se budu muset zeptat svého těla. Tak prý ne, nevadí mu. Nastrouhaná syrová s rozinkami a křenem.
nechci Ti přitakávat, abych nedostal facek, že jsem s Tebou ňák extra velkej kamarád, ale prostě souhlas. červeřepa=mňam. syrová cibule taky.Ovšem pozor, já tedy musím rozlišit ščávu a řepu jako celek (např. strouhanou, čili včetně vlákniny, která je brzdou). ščáva je silná, to fakt jo (teď jsem ju pil se zázvorem, mňam), ale takhle hugovsky nastrouhaná, s rozinankama křenem... no nesprdli byste ho, že tu dělá takový chutě hladovejm?
Hugo dík, to je dobrej, ikdyž dost složitej recept (hodně ingrediencí), to zkusím (zítra... dnes už mám raw segedinskej guláš)
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
- Hugo z Hor
- Příspěvky: 934
- Registrován: pon kvě 28, 2007 23:33
- Bydliště: Vrútky
Re: Červená řepa
Jindro, ani ščáva mi nevadí. Dříve jsem ji pil také, i neředěnou. Ale je pravda, že jsem přihodil i mrkev. Teď ji už nedělám, nebaví mne pak čistit Greenstar od barvy
Ten recept ti přijde moc složitý? Mně ani ne. Ale mám zase jinak nastavený počet ingrediencí do jídla. Zbystřím nad smyslem přípravy jídla, pokud je v něm více než 5 ingrediencí. Tady jsou 3 a někdy nedávám ani rozinky, když se zadaří sladší řepa.
Ten recept ti přijde moc složitý? Mně ani ne. Ale mám zase jinak nastavený počet ingrediencí do jídla. Zbystřím nad smyslem přípravy jídla, pokud je v něm více než 5 ingrediencí. Tady jsou 3 a někdy nedávám ani rozinky, když se zadaří sladší řepa.
Já nevěřím, že Bůh neexistuje. Já vím jistě, že neexistuje. A díkybohu, že neexistuje ... [OSHO]
Re: Červená řepa
„Zemi nedědíme po předcích, nýbrž si ji jen vypůjčujeme od našich dětí.“
Antoine de Saint-Exupéry
Kontakt: admin@vitrawian.eu
Antoine de Saint-Exupéry
Kontakt: admin@vitrawian.eu