Dočetla jsem knihu
Moderné paleo, díky Jindrovi za tip.
Při čtení jsem si dost poslintala klávesnici nad obrázky různého masa, uáááá
Prezentované teorie se mi celkem líbily, akorát škoda, že pomlouvají mé oblíbené mléko (laktozu, kasein, lektiny), bohužel nejspíše mají pravdu...
Je fajn, že zdůrazňují význam zeleniny, že paleo není masová, ale především zeleninová dieta s tuky a bílkovinami k tomu. Dbají na výběr zdrojových potravin a jejich kvalitu.
Co mi tam naprosto chybělo/vadilo:
- doporučené množství bílkovin, nebylo tam ani orientační, stejně jako doporučené množství tuku na den. Nepočítám recepty, mluvím o teoretické části. Z jiných zdrojů beru za své 1 - 2 g bílkovin denně na kilo tělesné váhy.
- pomlouvání rostlinných omega-3, např. ALA ze lnu, prý snižuje množství vhodnější DHA a EPA v těle, nevšimla jsem si nějakých dalších zdůvodnění nebo odkazů na studie.
- úplně pominuli semínka typu mák, slunečnice, dýňové...psali něco jen o oříškách. Přitom semínka jí myslím hodně lidí, co zavadili o "zdravé" stravování, tak by se slušelo minimálně uvést obsah sacharidů, příp. doporučená množství, omezení, máčení, klíčení (o klíčcích taky ani písmeno).
- u masných výrobků řešili škodlivý obsah mouky, škrobu, éček, ale úplně zamlčeli fakt, že samotné uzení vytváří v mase škodliviny. Obecně to na mne bylo málo vitariánské, jako by bylo jedno, jestli maso dvě hodiny peču, griluju, vařím, dusím nebo smažím, hlavně že tam nepřidám mouku.
- totéž u zeleniny, souhlasím, že lepší smažená než vůbec žádná, ale vliv druhu a délky tepelné úpravy na obsah živin a antioxidantů by podle mne v žádné zdravovýživové knize neměl chybět.
Celkově hezké a inspirativní, dá se říct, že teda jím "klasické paleo", akorát s podstatně menším podílem masa než uvádí jejich příkladový jídelníček. A rostlinné i živočišné suroviny mám hlavně syrové příp. šetrně tepelně zpracované, ne smaženiny/pečeniny/uzeniny 3x denně.