ravima píše:.
"Jednoduchý cukr se nedělí? to by ses divil jak moc se může ještě dělit (nejen může, ale musí, aby z něj tělo vytřískalo nějakou tu energii). A fruktóza se samozřejmě na glukózu mění, nejdřív se rozloží na jednodušší látky a ty se pak složí na glukózu...."
wikibulík píše:Fructolysis and Glycolysis are Independent Pathways[edit](1. fruktolyza a glykolýza jsou nezávislé cesty)
Although the metabolism of fructose and glucose share many of the same intermediate structures, they have very different metabolic fates in human metabolism. Fructose is metabolized almost completely in the liver in humans, and is directed toward replenishment of liver glycogen and triglyceride synthesis, while much of dietary glucose passes through the liver where it is metabolized in skeletal muscle to CO2, H2O and ATP, and to fat cells where it is metabolized primarily to glycerol phosphate for triglyceride synthesis as well as energy production.[1] The products of fructose metabolism are liver glycogen and de novo lipogenesis of fatty acids and eventual synthesis of endogenous triglyceride can be divided into two main phases: The first phase is the synthesis of the trioses, dihydroxyacetone(DHAP) and glyceraldehyde; the second phase is the subsequent metabolism of these trioses either in the gluconeogenic pathway for glycogen replenishment and/or the complete metabolism in the fructolytic pathway to pyruvate, which enters the Krebs cycle, is converted to citrate and subsequently directed toward de novo synthesis of the free fatty acid palmitate.[1]
wikibulík píše:... V fructolysis, enzym fructokinase zpočátku produkuje fruktózu 1-fosfát, který je rozdělen aldolázu B produkovat trioses Dihydroxyaceton fosfát a glyceraldehyd [2]. Na rozdíl od glykolýzy, ve fructolysis triose glyceraldehyd postrádá fosfátovou skupinu.Třetí enzym, trioskinase, je tedy nutné fosforylovat glyceraldehyd, produkovat glyceraldehyd-3-fosfát. Výsledné trioses jsou shodné s výsledky získanými v glykolýzy a může vstoupit do gluconeogenic cestu pro glukózy nebo glykogenu, nebo může být dále metabolizován přes spodní glykolýzy na pyruvát
chápu to tak, že se (fruktolýzou a glykolýzou) nakonec dospěje ke gluconeogenické cestě pro glukozu a nebo pyruvát, který jde pak přes Krebse(
http://en.wikipedia.org/wiki/Krebs_cycle). např.prvním krokem v metabolismu fruktózy je fosforylace fruktózy na fruktózu-1-fosfát fructokinase, tedy zachycení fruktózu k metabolismu v játrech. Fruktóza 1-fosfát poté podléhá hydrolýze aldolázu B tvořit DHAP a glyceraldehydes; DHAP může být buď isomerized na glyceraldehyd 3-fosfát triosephosphate isomerasy nebo podstoupit snížení na glycerol 3-fosfát glycerol 3-fosfát dehydrogenázy.Produkoval glyceraldehyd může také převést na glyceraldehyd 3-fosfát glyceraldehyd kinázy nebo převedeny na glycerol 3-fosfát glyceraldehyd 3-fosfát-dehydrogenáza.Metabolismus fruktózy v tomto bodě dává meziprodukty při gluconeogenic a fructolytic cest vedoucích k syntéze glykogenu, stejně jako mastné kyseliny a triglyceridy syntézy. Tedy že jde o úplně jiné látky než byly na počátku reakcí (t.j.jednoduchý cukr fruktosa a glukosa-asi ty hexy), fruktosa 1-fosfát již zdaleka není původní fruktosa atd i u glukosové cesty.
Zajímavé info pro mne je že :
wikibulík píše:Všechny tři dietní monosacharidy jsou transportovány do jater, které GLUT2 přepravce. [33] Fruktóza a galaktóza jsou fosforylovány v játrech fructokinase (Km = 0,5 mM) a galaktokinázy (Km = 0,8 mM). Naopak, glukóza tendenci průchodu játry (Km jaterní glukokinázy = 10 mm), a může být metabolizován kdekoliv v těle. Příjem fruktózy v játrech není regulována inzulínem. Nicméně, inzulín je schopen zvýšit množství a funkční aktivitu GLUT5 v kosterních svalových buňkách. [34]
takže i když fruktosa inzulin nepotřebuje, může nakonec inzulín ke zvýšení funkční aktivity GLUT 5ky využít.
Trochu zapadlo info, že fruktosa při stejném množství cukru (dle grafu ve výše zmíněného wiki odkazu) vyvolává 2x vyšší pocit sladkosti než glukosa a ještě větší než další cukry. Bláhovci, těšící se při pojídání čočky nebo brambor, či dokonce obilovin, jak je to málo sladké, bohužel (bohudík?), cukru může být víc než při jezení ultraripe fruitu.
Mimochodem, vše co jsem zde díky odkazům v poslední době prošel, jen utvrdilo mou zkušenost, že energie přes fruktanty je prostě pro tělo ...ejší než škroby a tuky. Ale je třeba hned dodat, že hranice mezi prospěšností a škodlivostí je zde mnohem užší vzhledem k trefení zralosti, množství a druhů ovoce, neboli je to spíš pro vyvolenou boží a nebo aspoň pro vuolovce ovšem bez patřičných malabsorbcí
Snad ještě jen Keton a ketonová látka
wikibulík píše:Ketones are pervasive in nature. The formation of organic compounds in photosynthesis occurs via the ketone ribulose-1,5-bisphosphate. Many sugars are ketones, known collectively as ketoses. The best known ketose is fructose, which exists as a cyclic hemiketal, which masks the ketone functional group. Fatty acid synthesis proceeds via ketones. Acetoacetate is an intermediate in the Krebs cycle which releases energy from sugars and carbohydrates.[8]
In medicine, acetone, acetoacetate, and beta-hydroxybutyrate are collectively called ketone bodies, generated from carbohydrates, fatty acids, and amino acids in most vertebrates, including humans. Ketones are elevated in blood after fasting including a night of sleep, and in both blood and urine in starvation, hypoglycemia due to causes other than hyperinsulinism, various inborn errors of metabolism, and ketoacidosis (usually due to diabetes mellitus). Although ketoacidosis is characteristic of decompensated or untreated type 1 diabetes, ketosis or even ketoacidosis can occur in type 2 diabetes in some circumstances as well.