OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
Moderátor: hugo
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
Děkuji.
Lenuško, oni nemají problém věřit v úžasné přednosti syrové enzymatické stravy...četli Morseho a dodám jim Howella. Ale dokud si lidi myslí to, že raw je bezva, navýší jeho %, ale nevyloučí vařeniny. Je třeba ukazovat i na jiná nebezpečí vařenin, ne jen absenci enzymů. Jinak si člověk dá krajíc chleba a "když sním předtím okurku, je to v pohodě"
Takže akrylamid...vše předám dál. Posel blbých zpráv
Lenuško, oni nemají problém věřit v úžasné přednosti syrové enzymatické stravy...četli Morseho a dodám jim Howella. Ale dokud si lidi myslí to, že raw je bezva, navýší jeho %, ale nevyloučí vařeniny. Je třeba ukazovat i na jiná nebezpečí vařenin, ne jen absenci enzymů. Jinak si člověk dá krajíc chleba a "když sním předtím okurku, je to v pohodě"
Takže akrylamid...vše předám dál. Posel blbých zpráv
Ať mi to plkání přinese užitek a ostatním taky!
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
Používáš termín vařeniny, ale zrovna škroby se musí buď uvařit nebo naklíčit, aby byly přijatelné.
Jde opravdu o pečení a smažení, což neprospívá žádné potravině - vždy se vytvářejí nějaké jedy, ať už jde o maso, tuky, obilí nebo zeleninu.
Jde opravdu o pečení a smažení, což neprospívá žádné potravině - vždy se vytvářejí nějaké jedy, ať už jde o maso, tuky, obilí nebo zeleninu.
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
Jo, a konkrétní názvy těch jedů nebo nějaké "důkazy" mě právě zajímaly, ne pro mne...
Mmch, to by bylo něco o "jedovatost", ale důkaz, že je pečivo návykové...? To na sobě asi vidí dost lidí v praxi.
Mmch, to by bylo něco o "jedovatost", ale důkaz, že je pečivo návykové...? To na sobě asi vidí dost lidí v praxi.
Ať mi to plkání přinese užitek a ostatním taky!
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
Jeste jsem neslysela,ze by se pri kliceni rozlozil lepek. Moc by mne zajimal zdroj,ze ktereho cerpas.ravima píše:No s tím bych ještě skoro souhlasil. Ještě by ale musel být pečený dlouho při nízkých teplotách, ideálně na slunci, tak jako se to dělalo třeba ve starověku ve středozemí.
Nasi predci pekli chleba v peci a zadny problem s tim nebyl. To by me zajimalo proc tedy.Ale tohle už je samozřejmě úplný nesmysl. Jednak škrob se na nic nepřeměňuje, ale rozkládají ho především amylázy - enzymy z žita, které se právě přidáním kvásku naopak utlumují zvýšením kyselosti. Škrob se rozkládá na jednoduché sacharidy, kterými se teprve živí některé bakterie z kvásku. Ovšem během přípravy chleba je vždy rozložena pouze malá část škrobu, naprostá většina tam zůstane. Čím víc škrobu se rozloží (např. když se přidá málo kvásku), tím se chleba hůř peče a je mazlavý, což se většinou za úspěch nepovažuje...Maria píše:Napr. kvaskovy chleb uz tezko muze mit nejake skroby,protoze jej kvasinky premenily(kvasnice ale neudelaji totez).
Tuhle vetu vubec nechapu,nedava mi smysl:"Čím víc škrobu se rozloží (např. když se přidá málo kvásku), tím se chleba hůř peče a je mazlavý"
To,ze je chleba mazlavy muze mit tyto priciny:
1.neni dostatecne dlouho vykvasen tj. neni spravne vykynuty
2.obsahuje prilis vody
3.je nedopeceny
No ale k veci.Takze pri kvaseni chleba se bavime o fermentaci, diky niz se veskery skrob premeni na snadno stravitelne latky(dlouhe cukry ,enzymy apod). In natura to muzeme pozorovat tak,ze chleba nam vykyne na 2 nasobne mnozstvi a kousek za 4-6hodin ,zalezi n ateplote okolniho prostredi a kvalite kvasku. Je uplne jedno,kolik kvasku dame do zadelaneho testa(kdyz dam malo,prodlouzim jen cas kynuti),ale zalezi na jeho kvalite resp. stari. Cim starsi kvasek tim jsou kultury slechetnejsi a makaj spolehliveji a rychleji (vlastni zkusenost).Prokvaseny produkt uz nema zadny skrob,stejne jako napr. prekvasena ryze tj.amasake a to je duvod proc je snadno stravitelny a mozna i diky prezivsim kvasinkam snad lecebne ucinky na strevo. Proto kdyz necham dal kvasit amasake,takkvasinky zacnou zrat dlouhej cukr co vytvorily a az ho sezerou zbyde jen alkohol neboli sake.Co by me zbylo z chleba nevim,mozna pivo
Pak se muzeme bavit o vyklicenem obili,kde tez fermentace probiha,ale rekla bych ,ze kdyz je klicek vylezly,tak je zfermentovaneho skrobu velice malo,a hodne ho zustava,protoze na moje citlive traveni je to velice tezke (ne tak nakliceny hrasek napr.). Naproti tomu zrno,ktere je fermentovano dlouho viz nektere japonske vyrobky-mi problem nedelaji.
No vidíš, a ve skutečnosti při klíčení se právě škrob rozkládá mnohem více než přípravou kváskového chleba, navíc se rozkládají i bílkoviny na aminokyseliny, zvyšují se obsahy různých vitamínů, jsou zachovány enzymy, atd. Dokonce při klíčení se rozloží lepek a jsou tam enzymy k jeho dalšímu snadnému zpracování, čímž se i z lepkových obilovin, kam patří i to žito, stávají docela vhodné potraviny.Maria píše:To je duvod proc bych ja nikdy nejedla namocene obili sice raw ale pro me skodlive - plne skrobu...
Moje odpovedi jsu uvnitr,toho modreho,nejak to neumim upravit
Kdo se diva ven,sni a kdo dovnitr,ten se probouzi. - Carl jung
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
Sarko,navykovy je upln evsechno,protoze jidlo je proste droga.Zalezi na mozku jestli mu to dovolis.Pokud ma jidlo hrat roli zastupnou tj. naplnovat nejakou formu slasti,kterou clovek postrada ve svem zivote(predevsim emocionalni),tak je jedno zda ji kytky nebo kolace.s.arik píše:Jo, a konkrétní názvy těch jedů nebo nějaké "důkazy" mě právě zajímaly, ne pro mne...
Mmch, to by bylo něco o "jedovatost", ale důkaz, že je pečivo návykové...? To na sobě asi vidí dost lidí v praxi.
Ty jsi (byla) zavisla na cokolade,ja na kolacich (uz je to leta za mnou)jiny na stejku, dalsi na pive, ctvrty se prezira bananama atd atd.
Je uplne jedno na cem je clovek zavislej, sam by si mel rici, jakou diru ve sve psyche zalatovava jidlem.
A nelibi se mi,ze kdyz je nekdo zavislej byt na raw tak si mysli ,ze je lepsi nez ten ,kdo ji vareniny.naopak si myslim,ze ma o to vetsi problem. Pro me je fetis jako fetis.
Kdo se diva ven,sni a kdo dovnitr,ten se probouzi. - Carl jung
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
Především proto, že nepoužívali dnešní přešlechtěnou lepkovou pšenici. Taky chemikálie atd. Ale že s tím není vůbec žádný problém, to bych taky netvrdil, minimálně tam prostě vzniká ten karcinogenní a mutagenní akrylamid a zničí se enzymy.Maria píše:Nasi predci pekli chleba v peci a zadny problem s tim nebyl. To by me zajimalo proc tedy.
Přečti si první dva články odsud - jsou kupodivu docela přesné. http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=clanky:clankyMaria píše:Tuhle vetu vubec nechapu,nedava mi smysl:"Čím víc škrobu se rozloží (např. když se přidá málo kvásku), tím se chleba hůř peče a je mazlavý"
To,ze je chleba mazlavy muze mit tyto priciny:
1.neni dostatecne dlouho vykvasen tj. neni spravne vykynuty
2.obsahuje prilis vody
3.je nedopeceny
Obsah cukru v těstě se využívá např. i v McDonaldu atp. - aby se hamburger pěkně slepil dohromady
No, jde trochu o terminologii, prakticky škrob = dlouhé cukry. Rozkládá se hydrolýzou působením enzymů, hlavně amyláz, přítomných v obilí, ne fermentací pomocí mikroorganismů. Fermentací (=kvašením) lze upravit až jednoduché cukry. Podívej se sem: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kva%C5%A1en%C3%ADMaria píše:No ale k veci.Takze pri kvaseni chleba se bavime o fermentaci, diky niz se veskery skrob premeni na snadno stravitelne latky(dlouhe cukry ,enzymy apod)...
...Prokvaseny produkt uz nema zadny skrob...
Amylázy jsou při klíčení mnohem aktivnější, než když se přidá kvásek, a tak se rozloží mnohem více škrobu. Kvásek zvyšuje kyselost a silně snižuje aktivitu amylázy a tedy rozklad škrobů. Lehkost/těžkost tvého trávení je zřejmě způsobena něčím jiným, než škrobem.Maria píše:Pak se muzeme bavit o vyklicenem obili,kde tez fermentace probiha,ale rekla bych ,ze kdyz je klicek vylezly,tak je zfermentovaneho skrobu velice malo,a hodne ho zustava,protoze na moje citlive traveni je to velice tezke...
Informace si ověřuju z mnoha zdrojů, hlavně z vědeckých studií a různých odborných článků. Informace z obyčejných článků na netu, hlavně co se týče češtiny, jsou velmi nepřesné, často až lživé, protože podléhají reklamě nebo neodbornosti autorů. Takovým příkladem jsou bohužel i mnohé články zde na vitariánu, na různých stránkách zabývajících se zdravím, jako jsou i makrobiotické a různé další.Maria píše:Jeste jsem neslysela,ze by se pri kliceni rozlozil lepek. Moc by mne zajimal zdroj,ze ktereho cerpas.
Zkus pohledat sama a uvidíš: https://www.google.cz/search?aq=f&sugex ... 24&bih=653
Je to dlouhé, takže abych to ještě jednoduše shrnul: kváskový chléb obsahuje velké množství škrobu. Zahřátím se škroby mění tak, že jsou rozpustné ve vodě, což může zlepšit stravitelnost. Ovšem teplo nad 120°C vytváří ze škrobů velmi jedovatý akrylamid.
wikipedie:
Akrylamid působí negativně na nervový systém, může způsobit malátnost, halucinace nebo necitlivost periferních částí těla a ataxie. Je klasifikován IARC jako pravděpodobný karcinogen pro člověka (kategorie 2A). Je také prokázaný mutagen, a pro tyto nebezpečné vlastnosti byl v březnu 2010 zařazen Evropskou agenturou pro chemické látky na seznam látek vzbuzujících mimořádné obavy.
Naposledy upravil(a) ravima dne pon čer 04, 2012 21:20, celkem upraveno 1 x.
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
Závislost souvisí hlavně s neurotransmitery. Něco o tom pravděpodobně najdeš v té nové knize Standy Kunce, ale nečetl jsem ji, tak nevím.
Druhá věc je obecně závislost buněk na sacharidech. To se dá zlomit třeba půstem nebo low-carb dietou, což sis asi vyzkoušela sama. Ale funguje to pouze do té doby, než se člověk zase začne cpát sacharidama. Naopak po půstu nebo low-carb je opětovný návrat k sacharidům ještě nebezpečnější.
Druhá věc je obecně závislost buněk na sacharidech. To se dá zlomit třeba půstem nebo low-carb dietou, což sis asi vyzkoušela sama. Ale funguje to pouze do té doby, než se člověk zase začne cpát sacharidama. Naopak po půstu nebo low-carb je opětovný návrat k sacharidům ještě nebezpečnější.
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
obilie same osebe obsahuje latky zo skupiny drogovych navykovych latok, velmi podobne ako mak a teda ako drogy z makovic vyrabane.
tieto drogove latky by sa principialne nemali v obili menit bez ohladu na to ci sa obilie je surove klicene varene vo vode nieco sa vyroby z namletej muky atd.
Dalsie toxicke a silne navykove latky vzniknu pri spalovani obilia == korka na chlebe, povrchova vrstava peciva kolacov atd.
da sa pozorovat u starych ludi najme stare babky akosi same pridu na to kde su drogy, a casto sklznu na kompletny nadrogovany denny rezim, ked ich strava spociva z kavy a chlebovych korok
v kave vzikaju dalsie drogove toxicke latky tym palenim kavovych zrn - prazenie.
tieto drogove latky by sa principialne nemali v obili menit bez ohladu na to ci sa obilie je surove klicene varene vo vode nieco sa vyroby z namletej muky atd.
Dalsie toxicke a silne navykove latky vzniknu pri spalovani obilia == korka na chlebe, povrchova vrstava peciva kolacov atd.
da sa pozorovat u starych ludi najme stare babky akosi same pridu na to kde su drogy, a casto sklznu na kompletny nadrogovany denny rezim, ked ich strava spociva z kavy a chlebovych korok
v kave vzikaju dalsie drogove toxicke latky tym palenim kavovych zrn - prazenie.
5 2 8
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
K Revima:
1. osobne slechtenou psenici pouzivam malokdy - To co s ni provadeli v ramci slechteni (tj. i vcetne ruzneho ozarovani) je na dlouhy clanek. Davam prednost zitu,pohance,jahlam.Koneckoncu lze pouzivat puvodni psenici-kamut.Idealni povazuju ty suroviny,jez zustaly zem.-potravinarskym komplexem stranou zajmu a nedotceny.
2. hloubat nad lepkem v googlu a jeste anglicky neni nic pro me.Myslela jsem ze mas neco konkretniho v cestine. V podstate me lepek nepali. Delam chleba z bezlepkove pohanky a tu trochu zitneho kvasku co tam pridam me nezkosi.
3. nemam duvod se jukat z nejakeho akrylamidu. Trochu me pobavily ty susenky,jelikoz kdo pece vi,ze susenky se nepecou ,ale susi (odtud i nazev "susenky") kol teploty 100,takze pokud to nasli hojne v susenkach,tak buhvi cim to je.Mozna urcitou kombinaci surovin ci pouziti shitoznich a nedivila bych se,kdyby zkoumali ty blevajzy z kramu plne ecek,margarinu atd.
Skodlivych veci je kolem nas hafo,zalezi na mire.Pac i veci jedovate jsou trebas v male mire prospesne napr.kyanid v jadrech jablek ci merunek,alkohol...No ale snist toho vic,je cloveku hned spatne.
4. Jeste bych dodala,ze tmava kurka na chlebu muze vzniknout dvojim zpusobem,bud se chleba pripece tj. v podstate pripali a nebo se upece normalne,tak ze ma svetlou kurku,ktera razem ztmavne tim,kdyz se potre trochou vody. Takze by me zajimalo vysvetleni tohoto jevu.
1. osobne slechtenou psenici pouzivam malokdy - To co s ni provadeli v ramci slechteni (tj. i vcetne ruzneho ozarovani) je na dlouhy clanek. Davam prednost zitu,pohance,jahlam.Koneckoncu lze pouzivat puvodni psenici-kamut.Idealni povazuju ty suroviny,jez zustaly zem.-potravinarskym komplexem stranou zajmu a nedotceny.
2. hloubat nad lepkem v googlu a jeste anglicky neni nic pro me.Myslela jsem ze mas neco konkretniho v cestine. V podstate me lepek nepali. Delam chleba z bezlepkove pohanky a tu trochu zitneho kvasku co tam pridam me nezkosi.
3. nemam duvod se jukat z nejakeho akrylamidu. Trochu me pobavily ty susenky,jelikoz kdo pece vi,ze susenky se nepecou ,ale susi (odtud i nazev "susenky") kol teploty 100,takze pokud to nasli hojne v susenkach,tak buhvi cim to je.Mozna urcitou kombinaci surovin ci pouziti shitoznich a nedivila bych se,kdyby zkoumali ty blevajzy z kramu plne ecek,margarinu atd.
Skodlivych veci je kolem nas hafo,zalezi na mire.Pac i veci jedovate jsou trebas v male mire prospesne napr.kyanid v jadrech jablek ci merunek,alkohol...No ale snist toho vic,je cloveku hned spatne.
4. Jeste bych dodala,ze tmava kurka na chlebu muze vzniknout dvojim zpusobem,bud se chleba pripece tj. v podstate pripali a nebo se upece normalne,tak ze ma svetlou kurku,ktera razem ztmavne tim,kdyz se potre trochou vody. Takze by me zajimalo vysvetleni tohoto jevu.
Kdo se diva ven,sni a kdo dovnitr,ten se probouzi. - Carl jung
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
no ak je niekde teplota znacne nad 100 stuopnov a das tam trochu vody, tak vies co sa stane.
ak sa horuci chleba potre vodou tak nastane podla mna lokalne - na mikrovrstve k uvolneniu energiu a ta vrchna vrstava sa spece teplom co sa uvolni z tej vody
ak sa vodou natiera studena chleba a ten zcerna tak to neviem
ovsem hneda korka neznamena ze to nie je spalene.
ak sa horuci chleba potre vodou tak nastane podla mna lokalne - na mikrovrstve k uvolneniu energiu a ta vrchna vrstava sa spece teplom co sa uvolni z tej vody
ak sa vodou natiera studena chleba a ten zcerna tak to neviem
ovsem hneda korka neznamena ze to nie je spalene.
5 2 8
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
mozem poprosit o recept?Maria píše:Delam chleba z bezlepkove pohanky a tu trochu zitneho kvasku co tam pridam me nezkosi...
dakujem.
CHUŤ
Ahoj. Chci se zeptat na jednu věc, která mi vrtá hlavou - tvrdí se, že z potravy se při takových 50 ° Celsia ztrácí vitamíny a vůbec pro tělo cenné látky. Dobře, ale zajímalo by mě jakto, že se neztratí chuť? To, co mi chutná nebo nechutná, je přece ovlivněno složením jídla, tedy jeho látkami... A pokud jsou látky teplem zničeny, jak to, že cítím chuť?? Za odpověď budu moc ráda.
Re: CHUŤ
teplem se samozřejmě ničí vitamíny, ale především také enzymy, které jsou považovány za nositele životní energie a to je důvod, proč je chceme přijímat!Přezůvky píše:Ahoj. Chci se zeptat na jednu věc, která mi vrtá hlavou - tvrdí se, že z potravy se při takových 50 ° Celsia ztrácí vitamíny a vůbec pro tělo cenné látky. Dobře, ale zajímalo by mě jakto, že se neztratí chuť? To, co mi chutná nebo nechutná, je přece ovlivněno složením jídla, tedy jeho látkami... A pokud jsou látky teplem zničeny, jak to, že cítím chuť?? Za odpověď budu moc ráda.
Chuť ve vařeném jídle není způsobena vitamíny, enzymy ani vodou, které se ztrácí vařením,pečením či jinou tepelnou úpravou. Chutná nám především cukr, oleje, event. sůl a jiné minerální látky, které se varem až tak neničí, mění však složení, tím pádem se mění jejich stravitelnost a využitelnost pro tělo, ale chutnají stejně navíc málokdo při vaření nepřidá do jídla ochucovadla,koření či sůl nebo další zvýrazňovače chuti . Jí snad někdo jen tak vařené maso nesolené- a chutná mu to?Jí někdo pečenou buchtu, ve které není cukr a sůl???..
Mám dojem, že to, co se dá jíst syrové většinou snad lidé nevaří- vaří (doufám) především věci, které se nevařené nedají jíst - např mouka, obiloviny, živočišné produkty..atd. Někdo ale asi vaří i zeleninu,což mi mi přijde naprosto šílené Např moje dítě nikdy vařenou zeleninu(tepelně upravenou) nejdlo!Děti poslouchají instinkty tak poslouchejme děti...v něčem!!
Tobě, Vodnáři,
dávám představu budoucnosti, aby mohli lidé vidět jiné možnosti. Poznáš bolest samoty, protože ti nedovolím, abys zosobňoval moji lásku. Ale proto, že lidem ukážeš nové možnosti, dostaneš dar svobody, aby jsi s její pomocí mohl sloužit lidem.
dávám představu budoucnosti, aby mohli lidé vidět jiné možnosti. Poznáš bolest samoty, protože ti nedovolím, abys zosobňoval moji lásku. Ale proto, že lidem ukážeš nové možnosti, dostaneš dar svobody, aby jsi s její pomocí mohl sloužit lidem.
Re: CHUŤ
Jasné, díky... I když, poslouchejme děti - ono každé dítě je jiné a každému chutná něco jiného. Přítel byl třeba od malička hrozně vybíravý, já naopak dala do pusy vše kromě masa. Každé tělo je prostě jiné a má jiné potřeby. Nejlepší je proto vyzkoušet a na sobě odpozorovat.
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
Změna chuti po zahřátí se dá popsat jako změna ze "svěží" chuti na "mdlou".
Re: CHUŤ
Však tepelnou úpravou se chuť neztrácí - ale mění. Látky se samozřejmě neztrácejí, ale rozkládají se nebo se mění na jiné.
Vařená zelenina je v běžném jídelníčku mnohem častější než syrová (polévky, brambory, atd.). Je to úplně normální. Vaří a peče se ale i ovoce - ovocné knedlíky a koláče, marmelády, kompoty. Dokonce bych řekl, že i ovoce je běžnější tepelně upravené, než syrové...jitulinda píše:Mám dojem, že to, co se dá jíst syrové většinou snad lidé nevaří- vaří (doufám) především věci, které se nevařené nedají jíst - např mouka, obiloviny, živočišné produkty..atd. Někdo ale asi vaří i zeleninu,což mi mi přijde naprosto šílené
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
To je složitější a u každého typu látek jinak. Pokud ale nevíš ani jaké látky potraviny obsahují, a jaké ty látky zhruba mají vlastnosti, tak vlastně nevím vůbec kde začít a jak to vysvětlit..Přezůvky píše:A když se ty látky "rozkládají", co si pod tím mám představit? A můžete dát příklad u nějaké potraviny s tou přeměnou látek? Tzn. napsat jaké látky má v syrovém stavu a pak napsat na co se změnily.
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
bunicina celuloza je nestravitelna ale varenim sa rozlozi na jednoduchsie cukry a aj chutovo preto zosladne
povodny divy nevyslachteny banan je absolutne nejeditelny a domorodci ho tepelene zjeditelnia, nejak ho pomaly pecu na ohni zabaleny v listoch, snad obdobia nasich zemiakov pecenych v pahrebe
povodny divy nevyslachteny banan je absolutne nejeditelny a domorodci ho tepelene zjeditelnia, nejak ho pomaly pecu na ohni zabaleny v listoch, snad obdobia nasich zemiakov pecenych v pahrebe
5 2 8
Re: CHUŤ
možná máš pravdu! Ale víš, jak se říká : "podle sebe soudím tebe" - tak u nás doma to tak moc neznám... ovoce jsem tepelně neupravovala nikdy-manža sladká jídla (ovobuchty či knedlíky) nejí (kvůli rafinovanýmu cukru a bílé mouce) a ani naše malá! Zeleninu jsem tepelně upravovala málokdy, právě kvůli prďole, která by to do pusy nedala..Navíc po přechodu na vita mě to už ani nenapadneravima píše:Však tepelnou úpravou se chuť neztrácí - ale mění. Látky se samozřejmě neztrácejí, ale rozkládají se nebo se mění na jiné.Vařená zelenina je v běžném jídelníčku mnohem častější než syrová (polévky, brambory, atd.). Je to úplně normální. Vaří a peče se ale i ovoce - ovocné knedlíky a koláče, marmelády, kompoty. Dokonce bych řekl, že i ovoce je běžnější tepelně upravené, než syrové...jitulinda píše:Mám dojem, že to, co se dá jíst syrové většinou snad lidé nevaří- vaří (doufám) především věci, které se nevařené nedají jíst - např mouka, obiloviny, živočišné produkty..atd. Někdo ale asi vaří i zeleninu,což mi mi přijde naprosto šílené
Tobě, Vodnáři,
dávám představu budoucnosti, aby mohli lidé vidět jiné možnosti. Poznáš bolest samoty, protože ti nedovolím, abys zosobňoval moji lásku. Ale proto, že lidem ukážeš nové možnosti, dostaneš dar svobody, aby jsi s její pomocí mohl sloužit lidem.
dávám představu budoucnosti, aby mohli lidé vidět jiné možnosti. Poznáš bolest samoty, protože ti nedovolím, abys zosobňoval moji lásku. Ale proto, že lidem ukážeš nové možnosti, dostaneš dar svobody, aby jsi s její pomocí mohl sloužit lidem.
Re: CHUŤ
myslim ze Ravima pisal vseobecne o tom ako sa to robi v ludskej spolocnosti, ak pozres otvorenymi ocami okolojitulinda píše:Ale víš, jak se říká : "podle sebe soudím tebe" -ravima píše: Vaří a peče se ale i ovoce - ovocné knedlíky a koláče, marmelády, kompoty. Dokonce bych řekl, že i ovoce je běžnější tepelně upravené, než syrové...
5 2 8
Re: CHUŤ
myslím, že zcela klasický příklad je denaturace(srážení) bílkovin při vaření vajec nebo masa!(tekutý bílek-tuhý bílek)Přezůvky píše:A když se ty látky "rozkládají", co si pod tím mám představit? A můžete dát příklad u nějaké potraviny s tou přeměnou látek? Tzn. napsat jaké látky má v syrovém stavu a pak napsat na co se změnily.
při tepelném zpracování masa (již při 100C) dochází k desufanaci (uvolňuje se sulfan) a k deaminaci (amoniak)-mají za následek právě tu vůni a chuť, nicméně právě díky tomu taky dochází ke ztrátám jistých aminokyselin (cystein a lysin). Také dochází k oxidaci oxymyoglobinu na metmyoglobin (maso mění barvu) proto se běžně přidává do mas-výrobků stabilizátor dusitan sodný čím vyšší teplota, tím větší ztráta aminokyselin, při teplotách nad 200C dokonce jejich přeměna na toxické produkty.
Během pasterace mléka např dochází k denaturaci cca 75% bílkovin a k inaktivaci většiny enzymů...v mléce pak vznikají sulfidy a disulfidy, které způsobují odlišnou chuť mléka od čerstvě nadojeného.
atd atd atd
Tobě, Vodnáři,
dávám představu budoucnosti, aby mohli lidé vidět jiné možnosti. Poznáš bolest samoty, protože ti nedovolím, abys zosobňoval moji lásku. Ale proto, že lidem ukážeš nové možnosti, dostaneš dar svobody, aby jsi s její pomocí mohl sloužit lidem.
dávám představu budoucnosti, aby mohli lidé vidět jiné možnosti. Poznáš bolest samoty, protože ti nedovolím, abys zosobňoval moji lásku. Ale proto, že lidem ukážeš nové možnosti, dostaneš dar svobody, aby jsi s její pomocí mohl sloužit lidem.
Re: CHUŤ
však tak jsem to pochopila! Ale právě že mám tendenci si myslet, že když já (moje rodina) nevařím ovozel (proč taky?!!), tak jiní také ne - což je spíš asi naopakrudo píše:myslim ze Ravima pisal vseobecne o tom ako sa to robi v ludskej spolocnosti, ak pozres otvorenymi ocami okolojitulinda píše:Ale víš, jak se říká : "podle sebe soudím tebe" -ravima píše: Vaří a peče se ale i ovoce - ovocné knedlíky a koláče, marmelády, kompoty. Dokonce bych řekl, že i ovoce je běžnější tepelně upravené, než syrové...
Tobě, Vodnáři,
dávám představu budoucnosti, aby mohli lidé vidět jiné možnosti. Poznáš bolest samoty, protože ti nedovolím, abys zosobňoval moji lásku. Ale proto, že lidem ukážeš nové možnosti, dostaneš dar svobody, aby jsi s její pomocí mohl sloužit lidem.
dávám představu budoucnosti, aby mohli lidé vidět jiné možnosti. Poznáš bolest samoty, protože ti nedovolím, abys zosobňoval moji lásku. Ale proto, že lidem ukážeš nové možnosti, dostaneš dar svobody, aby jsi s její pomocí mohl sloužit lidem.
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
Jako dítě jsem měla 1-2 ks ovoce denně a párkrát za týden i salát (mrkvový, rajčatový, zelný), rozhodně více OZ uvařeného (polévky, omáčky, kompoty). Ale stejně tvořilo OZ malou část stravy, objemově i kaloricky vedly obiloviny, mléko a maso...
Ať mi to plkání přinese užitek a ostatním taky!
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
jako malá jsem to asi měla hodně podobně, i když jsme měli solidní zahradu se skleníkem, záhonky a ovostromy+keře- táta nadšeně zahradničil, dokonce kdysi prodával i na trhu sazenice atd...takže u nás syrového bylo vždy dost. Ale těch selat a ryb a kuřat so se u nás na zahradě nagrilovalo !!s.arik píše:Jako dítě jsem měla 1-2 ks ovoce denně a párkrát za týden i salát (mrkvový, rajčatový, zelný), rozhodně více OZ uvařeného (polévky, omáčky, kompoty). Ale stejně tvořilo OZ malou část stravy, objemově i kaloricky vedly obiloviny, mléko a maso...
Tobě, Vodnáři,
dávám představu budoucnosti, aby mohli lidé vidět jiné možnosti. Poznáš bolest samoty, protože ti nedovolím, abys zosobňoval moji lásku. Ale proto, že lidem ukážeš nové možnosti, dostaneš dar svobody, aby jsi s její pomocí mohl sloužit lidem.
dávám představu budoucnosti, aby mohli lidé vidět jiné možnosti. Poznáš bolest samoty, protože ti nedovolím, abys zosobňoval moji lásku. Ale proto, že lidem ukážeš nové možnosti, dostaneš dar svobody, aby jsi s její pomocí mohl sloužit lidem.
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
Ráda bych se zeptala, jestli máte zkušenost s domácí výrobou sojového mléka a jiných obilných a ořechových mlék. Našla jsem dva přístroje: Sojamat http://www.sojamat.sk/ a Soyabella http://www.soyabella.cz/ a váhám mezi nimi.
Soyabella je asi 2x dražší, naproti tomu se zdá, že umí i mléka ze syrových surovin, což Sojamat ne.
U Sojamatu je zase sada na výrobu tofu.
Budu ráda za vaše názory.
Soyabella je asi 2x dražší, naproti tomu se zdá, že umí i mléka ze syrových surovin, což Sojamat ne.
U Sojamatu je zase sada na výrobu tofu.
Budu ráda za vaše názory.
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
asi nechces pocut nazor ze clovek by nemal konzumovat absolutne nic zo soje ?aren píše:Ráda bych se zeptala, jestli máte zkušenost s domácí výrobou sojového mléka a jiných obilných a ořechových mlék. Našla jsem dva přístroje: Sojamat http://www.sojamat.sk/ a Soyabella http://www.soyabella.cz/ a váhám mezi nimi.
Soyabella je asi 2x dražší, naproti tomu se zdá, že umí i mléka ze syrových surovin, což Sojamat ne.
U Sojamatu je zase sada na výrobu tofu.
Budu ráda za vaše názory.
5 2 8
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
Rudo, klidně, ale ty mléka se dělají i z rýže, ovsa, mandlí, semen, ořechů a dalšího.. Určitě na sóji netrvám, ale ostatní je snad ok? Zuby odcházejí..rudo píše:asi nechces pocut nazor ze clovek by nemal konzumovat absolutne nic zo soje ?
Tak prosím sem s názorem nebo odkazem >:-)
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
Nestačil by mixer alebo lepší odšťavovač? Pre vitariánov je tam tá topná špirála nanič.
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
Přesně tak, mixér naprosto stačí. Škoda peněz za uvedené přístroje a už tuplem za topnou spirálu.
Namoč ořechy a semínka (pokaždé jiná s ohledem na různorodost obsažených minerálů) na několik hodin a pak rozmixuj na kaši. Můžeš (nemusíš) přefiltrovat. Já to nefiltruju a používám jako dip na zelesaláty, mňam.
Namoč ořechy a semínka (pokaždé jiná s ohledem na různorodost obsažených minerálů) na několik hodin a pak rozmixuj na kaši. Můžeš (nemusíš) přefiltrovat. Já to nefiltruju a používám jako dip na zelesaláty, mňam.
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
Jen pro ujasnění - vitariáni by nepoužili sóju ani rýži, protože ty vyžadují tepelnou úpravu. (z jiných důvodů ani oves)
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
ááá tak to jsem tady ta černá ovce, protože zrovna včera jsem si ve zdravěnce koupil cosi sojového - ze zvědavosti, jakpak to vlastně chutná? ale vím, že soju nebrat, je to šit - no a rýži mám taky od včera v hrníčku namočenou, ona i ta naturalka za studena během dvou dnů přijatelně změkne (jasněže ne tak jak vařená, ale to je v poho, já to rád žvýkám) a řeším tak chutě na rýži, která mi tehdá za vařana tolik chutnala.Panda píše:Jen pro ujasnění - vitariáni by nepoužili sóju ani rýži, protože ty vyžadují tepelnou úpravu. (z jiných důvodů ani oves)
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
v podstate staci aj metoda staroveku alebo starej dediny - rozmcenu zmes zabalit do bieleho platna a mlatit to kladivom ci valcekom alebo aj bejzbol palicou az kym z toho postuopne vsetko nevytecie, zavesit to nech to odkvapkava do nadoby atd
urcite by zafungoval aj dreveny lis na hrozno alebo zelezny mlyncek na ribezle.
pre mna principalna otazka znie - o co spravis s tou suchou zvyskovou hmotou ? vyhodis ? tam uz nie su latky co potrebujes ?
mliekovanie orechov a obilnin ludia robia zvycajne z dovodu ze boli zavisli na mlieku a nechcu sa vzdat toho zvyku a chu it alebo si prilievat do niecoho nieco co ako mlieko vyzera ale mlieko to nie je a preto idu cez vydavky to kupovat alebo namahu si to vyrabat.
ale dovod akoze mi chybaju latky a tak ich z orechovov vymliekujem ? to mi moc nesedi
urcite by zafungoval aj dreveny lis na hrozno alebo zelezny mlyncek na ribezle.
pre mna principalna otazka znie - o co spravis s tou suchou zvyskovou hmotou ? vyhodis ? tam uz nie su latky co potrebujes ?
mliekovanie orechov a obilnin ludia robia zvycajne z dovodu ze boli zavisli na mlieku a nechcu sa vzdat toho zvyku a chu it alebo si prilievat do niecoho nieco co ako mlieko vyzera ale mlieko to nie je a preto idu cez vydavky to kupovat alebo namahu si to vyrabat.
ale dovod akoze mi chybaju latky a tak ich z orechovov vymliekujem ? to mi moc nesedi
5 2 8
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
ohledně soje, existují i naprosto opačné studie stejně renomovaných vědeckých zástupů;
měl jsem i pro manželku 2 variantní studie, první že soja rakovinu léčí, druhá vyvolává,
no žena ji nejedla
ohledně zubů bych se hodně zaměřil na zelené(Z) a nepřetržitou alkalizaci ustní dutiny (AUD)
měl jsem i pro manželku 2 variantní studie, první že soja rakovinu léčí, druhá vyvolává,
no žena ji nejedla
ohledně zubů bych se hodně zaměřil na zelené(Z) a nepřetržitou alkalizaci ustní dutiny (AUD)
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
jestli to je otázka na mne: zvyškovou hmotu nemám, zbaštím to komplet aj s máčecí vodou, které dávám jen tak postačující množství, abych to neměl vodovaté, bez chuti.rudo píše:pre mna principalna otazka znie - o co spravis s tou suchou zvyskovou hmotou ? vyhodis ? tam uz nie su latky co potrebujes ?
.
.
tak jest, to si musí každej sám za sebe. po četbě Doby jedové, kde toto též zmiňováno, raději širokým obloukem obcházeti soju budubuc11 píše:ohledně soje, existují i naprosto opačné studie stejně renomovaných vědeckých zástupů
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
Jindro, nie na teba
je to o tom ze ak sa vyrobi orechove mlieko a oddeli tekuta cast od tuhej, tak co s tou tuhou
taky ekvivakent ked sa juicikuje zelenina a stava sa vypije
tak ludia potom tu tuhu zostatkovu hmotu pouzivaju na vyrobu napriklad fasirok
a je zaujimava logika nieco vyjuicikovat akoze to lepsie stravim odlahcim travenie a potom ale to hmotu aj tak zjest
tak sa pytam ze ako to je ked sa vyrobi orechove mlieko
je to o tom ze ak sa vyrobi orechove mlieko a oddeli tekuta cast od tuhej, tak co s tou tuhou
taky ekvivakent ked sa juicikuje zelenina a stava sa vypije
tak ludia potom tu tuhu zostatkovu hmotu pouzivaju na vyrobu napriklad fasirok
a je zaujimava logika nieco vyjuicikovat akoze to lepsie stravim odlahcim travenie a potom ale to hmotu aj tak zjest
tak sa pytam ze ako to je ked sa vyrobi orechove mlieko
5 2 8
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
Já myslím, že na té tuhé frakci není nic špatného, já mám v úmyslu to taky v nějaké podobě sníst. Přece kdybych jedla celé ořechy tak bych to do sebe dostala taky. Mně jde u výroby mléka jen o to, že ořechy se pořádně rozdrtí, budou lépe stravitelné, tělo si z nich vezme víc. Jsem už starší paní, bude mi brzy šedesát a přiznám, že s dokonalým pokousáním celých ořechů a semen mám problém. Ano, totéž by jistě řešil dobrý mixer, ale když je mléko zvlášť a okara zvlášť, je to pestřejší.rudo píše:Jindro, nie na teba
je to o tom ze ak sa vyrobi orechove mlieko a oddeli tekuta cast od tuhej, tak co s tou tuhou
taky ekvivakent ked sa juicikuje zelenina a stava sa vypije
tak ludia potom tu tuhu zostatkovu hmotu pouzivaju na vyrobu napriklad fasirok
a je zaujimava logika nieco vyjuicikovat akoze to lepsie stravim odlahcim travenie a potom ale to hmotu aj tak zjest
tak sa pytam ze ako to je ked sa vyrobi orechove mlieko
Jinak děkuji za všechny tipy
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
Dobrý tipy!Jindra píše:Přesně tak, mixér naprosto stačí. Škoda peněz za uvedené přístroje a už tuplem za topnou spirálu.
Namoč ořechy a semínka (pokaždé jiná s ohledem na různorodost obsažených minerálů) na několik hodin a pak rozmixuj na kaši. Můžeš (nemusíš) přefiltrovat. Já to nefiltruju a používám jako dip na zelesaláty, mňam.
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
Ahoj! Rada by som sa spýtala ohľadne ovocia. Môže sa jesť celý deň? Myslím teda na noc. Čítala som, že večera je lepšia zeleninka, že ovocie v žalúdku kvasí.? Prípadne aká kombinácia je vhodná. V týchto letných dňoch nemám problém jesť celý deň ovocie. Striedam to so sušenými slivkami, ďatlami, hrozienkami a orechami. Keď mám chuť, tak zaradím zelený šalát, kapustu, cibulku.. a rôzne, čo máme doma a k tomu si urobím ľanové krekry. Ď.
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
Sušené bych určitě nedoporučoval, a to zvlášč v těchto dnechZeyna píše:Ahoj! Rada by som sa spýtala ohľadne ovocia. Môže sa jesť celý deň? Myslím teda na noc. Čítala som, že večera je lepšia zeleninka, že ovocie v žalúdku kvasí.? Prípadne aká kombinácia je vhodná. V týchto letných dňoch nemám problém jesť celý deň ovocie. Striedam to so sušenými slivkami, ďatlami, hrozienkami a orechami. Keď mám chuť, tak zaradím zelený šalát, kapustu, cibulku.. a rôzne, čo máme doma a k tomu si urobím ľanové krekry. Ď.
tisícky ludí na tejto planětě jí jen ovoce a to celý den
je-li v žaludku a vo strevách vela nezpracované potravy tak to zkvasí nebo zhnije a to ať jde o raw či nie
Na noc je lepší nejest nic, ale málokdo to dokáže, já se rvu tedy na noc ovocem, to se tráví rychleji než zelenina či orechy akorát lítám v noci na záchod.
Hlávkáče jím každý den, ale ten považuji za ovoce.
Naposledy upravil(a) buc11 dne pon črc 02, 2012 8:15, celkem upraveno 1 x.
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
(Buc mezitim odpověděl podobně. Jo, sušené nebrat.)
Ovoce kvasí při nevhodné kombinaci, např. s tuky, nebo když trávení není v pořádku (nevhodné bakterie). Před spaním by měl být obsah žaludku už strávený, proto je k večeru lepší ovoce, protože je lehčí a rychleji se stráví než zelenina. Ale ještě lepší je nejíst dostatečně dlouho před spánkem nic. To si zkus sama, že čím bude delší interval mezi posledním denním jídlem a spánkem, tím budeš spát lépe a bude stačit méně hodin spánku.
Zda se může jíst ovoce celý den - na to se řiď svými pocity. Tělo Ti nejlépe řekne, co je pro ně nejlepší a může se to časem stále měnit. Jednou můžeš mít chuť být několik dnů na jednom ovoci, jindy zas ovoce úplně vypustit - řeč těla je nejlepším rádcem co jíst. Tedy jen pokud se jedná o přirozenou syrovou stravu. Vařená vyvolává závislosti a tam už jsou signály zkreslené a mohou klamat, proto tam už musí zasahovat rozum a dlouhodobější pozorování následků.
Ovoce kvasí při nevhodné kombinaci, např. s tuky, nebo když trávení není v pořádku (nevhodné bakterie). Před spaním by měl být obsah žaludku už strávený, proto je k večeru lepší ovoce, protože je lehčí a rychleji se stráví než zelenina. Ale ještě lepší je nejíst dostatečně dlouho před spánkem nic. To si zkus sama, že čím bude delší interval mezi posledním denním jídlem a spánkem, tím budeš spát lépe a bude stačit méně hodin spánku.
Zda se může jíst ovoce celý den - na to se řiď svými pocity. Tělo Ti nejlépe řekne, co je pro ně nejlepší a může se to časem stále měnit. Jednou můžeš mít chuť být několik dnů na jednom ovoci, jindy zas ovoce úplně vypustit - řeč těla je nejlepším rádcem co jíst. Tedy jen pokud se jedná o přirozenou syrovou stravu. Vařená vyvolává závislosti a tam už jsou signály zkreslené a mohou klamat, proto tam už musí zasahovat rozum a dlouhodobější pozorování následků.
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
Panda, Buc11, ďakujem za vaše odpovede. Ja práve začínam so živou stravou a je to premňa všetko nové. Ale učím sa veľmi rychle, pretože mám motiváciu a vždy som inklinovala k zdravej výžive. Som dlhšiu dobu vegetariánka, a vyhovuje mi to. Trochu sa natrápim s mojím okolím.. Ale to asi poznáte aj vy.. Ale už je to lepšie. Panda, máš pravdu, čo sa týka rozloženia jedla, telo si povie samo. Už som to aj pozorovala. Najvhodnejšie je mi, keď jem min. 1 hod pred spaním, aj to len niečo ľahké. Jabĺčko, alebo rastl. mliečko s medom. Používam veľmi málo medu. Čo sa týka sušeného ovocia a orechov, pýtala som sa preto, pretože mi len ovocie, prípadne zeleninka nestačí. Som potom veľmi hladná. Ten prechod je takto jednoduchší, aj keď je leto. Ráno si robím ovocné smoothie (banán a max 1 druh ovocia, trochu sojového mliečka, ďatle, prípadne kešu orechy. Niekedy si zase odštavým jablčko a potom si dám ovocnú misu. Vôbec nemám chuť na nejaké nezdravé sladkosti, alebo vyprážané, prípadne varené jedlá. Momentálne je to takto dobre. Určite si niekedy aj dám niečo iné ako raw, ale vždy sa vrátim naspäť. Som rada, že nie je problém s ovocnou večerou, bála som sa.
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
nejcenější je vlastní zkušenost než vnější poradyZeyna píše:Panda, Buc11, ďakujem za vaše odpovede. Ja práve začínam so živou stravou a je to premňa všetko nové. Ale učím sa veľmi rychle, pretože mám motiváciu a vždy som inklinovala k zdravej výžive. Som dlhšiu dobu vegetariánka, a vyhovuje mi to. Trochu sa natrápim s mojím okolím.. Ale to asi poznáte aj vy.. Ale už je to lepšie. Panda, máš pravdu, čo sa týka rozloženia jedla, telo si povie samo. Už som to aj pozorovala. Najvhodnejšie je mi, keď jem min. 1 hod pred spaním, aj to len niečo ľahké. Jabĺčko, alebo rastl. mliečko s medom. Používam veľmi málo medu. Čo sa týka sušeného ovocia a orechov, pýtala som sa preto, pretože mi len ovocie, prípadne zeleninka nestačí. Som potom veľmi hladná. Ten prechod je takto jednoduchší, aj keď je leto. Ráno si robím ovocné smoothie (banán a max 1 druh ovocia, trochu sojového mliečka, ďatle, prípadne kešu orechy. Niekedy si zase odštavým jablčko a potom si dám ovocnú misu. Vôbec nemám chuť na nejaké nezdravé sladkosti, alebo vyprážané, prípadne varené jedlá. Momentálne je to takto dobre. Určite si niekedy aj dám niečo iné ako raw, ale vždy sa vrátim naspäť. Som rada, že nie je problém s ovocnou večerou, bála som sa.
klesl jsem již tak hluboko, že se snad domnívám že napařená zelenina bude bezproblémovější než dry fruit , ale půjde určitě o mnžstvá
vita musí být PMN užívat si a nikoliv dril či sledování celistovsti mendělejovy tabulky
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
Presne tak. Súhlasím.
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
Zajimalo by mne,kteri to, krome zapadnich frutarianu ,jsou-tedy ,kteri se tak stravuji prirozene.Ja jsem na globu jeste nenasla ani jeden narod,ktery by tak cinil.buc11 píše:
tisícky ludí na tejto planětě jí jen ovoce a to celý den
Kdo se diva ven,sni a kdo dovnitr,ten se probouzi. - Carl jung
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
proč tě to zajímá, že jsem tak smělý?Maria píše:Zajimalo by mne,kteri to, krome zapadnich frutarianu ,jsou-tedy ,kteri se tak stravuji prirozene.Ja jsem na globu jeste nenasla ani jeden narod,ktery by tak cinil.buc11 píše:
tisícky ludí na tejto planětě jí jen ovoce a to celý den
a jde i o východní, severní a jižní, možná to nejsou tisícky, ale záleží na tom?, jeden to bude určitě
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
Proc? Proste proto.Zajima me spousta veci a jedna z nich je i zivoty prirodnich narodu pokud mozno nedotcenych civilizaci.
Kdo se diva ven,sni a kdo dovnitr,ten se probouzi. - Carl jung
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
Skoda doufal jsem v inklinaci na fruity neznam zadneho fruitlovera s kkterym bych mel ambivalentni vztahMaria píše:Proc? Proste proto.Zajima me spousta veci a jedna z nich je i zivoty prirodnich narodu pokud mozno nedotcenych civilizaci.
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
buc11 píše:Skoda doufal jsem v inklinaci na fruity neznam zadneho fruitlovera s kkterym bych mel ambivalentni vztahMaria píše:Proc? Proste proto.Zajima me spousta veci a jedna z nich je i zivoty prirodnich narodu pokud mozno nedotcenych civilizaci.
Dnes jsem opět četla v jednom nejmenovaném časopise, který radí ženám jak získat svoji vysněnou postavu, že největší chybou v dietě je myslet si, že ovoce je neškodné a že se může jíst kdykoliv!!! Neboli- dávejte si pozor na ovoce
mmchodem, když jsem dnes tchýni radila, aby se v rámci samoléčby pokusila (jako první krok) jíst do 12h (konec vylučovací fáze podle Walkera) jen ovoce- řekla, že bez kávy se ráno neobejde a to raději bude dále funící, těžká a "stará" ...řekla jsem jí na to, že jsem si vlastně nedělala iluze o tom, že by do "toho" šla a že jí asi není ještě TAK špatně, aby si některé věci odřekla. Po její dnešní večeři (rýže s hovězím) šla spát...já po své dnešní (strouhaná řepa, mrkev, celer a pár rajčat se semínky) budu zase koukat až do 2 do rána )))
Tobě, Vodnáři,
dávám představu budoucnosti, aby mohli lidé vidět jiné možnosti. Poznáš bolest samoty, protože ti nedovolím, abys zosobňoval moji lásku. Ale proto, že lidem ukážeš nové možnosti, dostaneš dar svobody, aby jsi s její pomocí mohl sloužit lidem.
dávám představu budoucnosti, aby mohli lidé vidět jiné možnosti. Poznáš bolest samoty, protože ti nedovolím, abys zosobňoval moji lásku. Ale proto, že lidem ukážeš nové možnosti, dostaneš dar svobody, aby jsi s její pomocí mohl sloužit lidem.
Re: OTÁZKY a ODPOVĚDI - (pokud není lepší místo kam s nimi)
jitulinda píše:, když jsem dnes tchýni radila
ty si si dovolila radit tchyni ?
Co nepoznas zakladne usporiadanie rodiny ?
Tchyne ma vysostne prave kecat neveste do vsetkeho ale nikdy naopak
pekne sa zrovnaj do radu a zacni sa spravat podla vseobecne platnej spolocenskej normy
5 2 8