To jsem si nikdy neuvědomil, že se jednoduché cukry již nemusí trávit a rovnou se vstřebávají. To by ovšem celou situaci vysvětlovalo. Vedle vody a jednoduchých cukrů obsahuje i ovoce něco málo tuků, bílkovin, vlákniny a podobně a to je potřeba nějakým způsobem zpracovat. Navíc je třeba využít svaly okolo trávícího ústrojí na posun a promíchání potravy. Takže když se to přežene i se zralým syrovým ovocem, může to být vysilující a naopak, když se požije malé množství tepelně upravené stravy, může to být povznášející.Dano píše:Neon, ty varis banany? Kde kupujes tie velke, zelene skrobovite, ktore ludia vonku pecu? Lebo predpokladam, ze nevaris tie bezne zlte jedle sladke.
K tej unave, ja dam max. asi 9 bananov, samozrejme surovych a prezretych, a ziadna unava. Celkovo si myslim, ze po ovoci, ci uz surovom alebo dokonca aj varenom/pecenom, unava nemoze nastat z dovodu travenia, pretoze tam dohromady ani niet co travit. Glukoza a fruktoza idu priamo do krvi bez travenia. Travit - enzymami stiepit - treba z nich teda len v porovnani so sacharidami velmmi male mnozstvo bielkovin a tukov, trochu disacharidov (napr. sacharoza, ale tie sa stiepia velmi velmi lahko na monosacharidy) a skrobu - toho je v ovoci minimum (v uplne nedozretych bananoch trochu viac).
Skratka vacsinu makrozivin v dozretom ovoci tvoria jednoduche monosacharidy glukoza a fruktoza a tie sa uz nemusia travit a idu priamo do krvneho obehu. Lebo glukoza - vola sa aj "krvny" cukor - je pre vsetky bunky tela primarnym "palivom", a fruktozu metabolizuje az pecen/jatra, kde sa postupne z krvi odchytava a meni bud na glukozu alebo tuk.
Mně osobně se tedy jeví, že na trávení potravy se enzymy obsažené v potravinách opravdu zásadním způsobem nepodílejí, pokud vůbec.