Vitakuchařka: http://vitakucharka.blog.cz/ (v pdf verze z roku 2009 http://www.web-share.net/download/file/ ... .pdf_35059), vlákno s recepty: viewtopic.php?f=3&t=75Jane píše:...Jinak mě strašně mrzí, že se nedá sehnat moc receptů na syrová jídla.... na vitariánů je jich pár, pár občas v nějaké knize... nevíte, neexistuje přímo vitakuchařka plná receptů?????
Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Moderátor: hugo
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Nejen až ochutná, ale uvidí co to všichni ostatní jedí a i proto to bude chtít a bude se cítit šizené a odstrkované od společnosti (například se mu budou kamarádi posmívat za odlišnost). S tím je dost problém - jsou tu i lidi, jejichž rodiče doma striktně dodržovali nějaký výživový směr a diktovali to i dětem, těm pak zůstala traumata na celý život, odpor ke zdravé stravě a stejně "nevhodné" věci jedli tajně. To je asi chybný přístup - spíš se snažit působit na děti nenásilně, vysvětlovat, doporučovat, ale neodpírat. Myslím že při nenásilné formě vlastní příklad přinese nejvíc, protože děti přirozeně nejvíce kopírují od svých rodičů. Často se u něčeho říká, že to je "dědičná nemoc" po rodičích, ale ve skutečnosti si spíš děti přenášejí zvyky z domova než genetický kód. V pubertě děti obvykle začnou schválně dělat úplný opak než to k čemu byly nucené (schválně by se začaly živit burgry s colou), proto by bylo dobře aby to vycházelo z jejich vnitřního přesvědčení.Jane píše:...Taky se bojim ale reakcí dítěte, až povyroste...
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
2 roky (což je období docela těsně za mnou, takže ještě si ukončením nejsem úplně jistý). Předtím jsem byl 46 let klasický vařan, proto tak dlouho. Kdo začne dřív a přejde např. z vege tak to jde rychleji. Přechod byl střídáním období striktního vita s obdobím nevita přežíračky, obvykle v každém období ujíždění na něčem, např. jednou fazole v tomatě, jindy bramborové saláty. Přežírací záchvaty se časem mírnily. Obvykle v tom nevita období jsem se divil "vždyť mi to ani vůbec nechutná, proč to vlastně jím?". Nepřinášelo mi to uspokojení které jsem od toho očekával, protože nešlo o fyzickou potřebu ale o zvyk a psychiku - organismus je zvyklý že něco je běžná strava a trvá mu dlouho než pochopí že za běžnou stravu může považovat i něco jiného. Trvá dlouho než se to v podvědomí překlopí, obzvláště když je to za léta zafixované jinak. Ze začátku přicházejí např. pocity sebelítosti, člověk má pocit že se o něco ochuzuje, jsou to jenom zvyky které musí opustit.Návštěvník píše:muzu vedet, jak dlouho u tebe tohle prechodne obdobi priblizne trvalo?
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Ahoj,Návštěvník píše:Pando, dekuji za odpoved muzu vedet, jak dlouho u tebe tohle prechodne obdobi priblizne trvalo?
je mi jasne, ze prechod asi nebude uplne ruzovy a neobejde se bez kolizi, nicmene z tech vylozene "prasecich" dnu jsem trochu rozpacita, protoze jen co si clovek trosku odlehci a je mu dobre po dusi i po tele, tak se najednou nacpe jako cunik a vsechno zazdi jen proto, ze nedokaze ovladnout chute na neco, co mu ve finale az zas tak nesmakuje a muze zacit nanovo.
já jsem to měl taky, takže vím, o čem mluvíš, jenom jsem v těch obdobích mimo úplného začátku, neměl jako žravost, ale najednou jsem to obrátil proti vita potravinám. Takže jsem postupoval po procentech pomalu nahoru vita x vařený. Trvalo mi to déle než 2 roky (no možná ani Panda zatím není u konce). A upřímně řečeno, prodloužil jsem si to vlastní blbostí, bohužel.
Tu věc bych rozdělil na 2 roviny:
1) psychická vazba, zvyk a možná i trochu závislosti (pomůže čas)
2) tělo je zvyklé přijímat výživu z určitých potravin, něco si bere z tuků, něco z pečiva atd. atd.. problém může nastat v tom, že pokud máš nějaký zažitý vegetariánský jídelníček, který obsahuje třeba těstoviny, brambory, máš ráda pečivo a sýry, ovoce a zeleninu a ty mu teď uděláš to, že vyškrtneš najednou polovinu věcí a všechno musí pokrýt zelenina a ovoce, které začneš konzumat ve větším množství, což tělu má stačit, přečteš si, že i oříšky nejsou dobrý, taky oleje nejsou dobrý a ty OD DNEŠNÍHO DNE UŽ budeš jíst správně a stane se ti přesně tohle. ... 3 dny vydržíš a pak tě to táhne zpět.
Zkus si nasadit (klidně dočasně) náhradu chleba (např. placky), sýry a mlíko nahraď ořechovým mlíkem, avokádovou pomazánkou, případně si udělej sýr z ořechů. Pokud si jedla hodně tuků, tak si nalož třeba žampiony do oleje a tamari přes noc ať máš druhý den něco hutnýho a pod., viz. ty další recepty ve vitakuchařkách. Chuť na rejžoviny nahradí třeba raw pohanka, brambory banány, rybu mořské řasy s olejem a trochou soli atd.
Protože pokud dostaneš chuť na něco hutného a tučného a ty se to budeš snažit zajíst okurkou a rajčetem, tak ti to nepomůže.
Takže tvůj problém je běžný a častý. Nicméně jsou i případy zde, kde se lidem daří (dařilo) skočit do vita hned, (Květka a asi i Sweetie), můj názor na to je, s nikým se nesrovnávat a poslouchat vlastní tělo
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Podle mne je na to jednoduchá matematika, naučit dítě na 75% raw stravy a zbytek je jeho volba. I kdyby se cpal kravinama, tak by to množství mělo být zárukou, že ho to nepoloží a je tam dost prostoru k tomu, aby zapadl mezi spolužáky. Ty budeš mít taky volné ruce na to, aby si jako rodič obhájila, že dítko nevedeš k extremnostem a dítě by mělo určitý pocit svobody a nemanipulace. (samozřejmě ukázka dokonalých raw dětí Storma a pod. jistě občas neuškodí )Jane píše:...Taky se bojim ale reakcí dítěte, až povyroste...
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
uf, uf, to je doba dlouha nicmene nevadi, ja to (doufam) zvladnu, stejne jako vy vsichni ostatni tady, abych vam nedelala ostuduPanda píše:2 roky...
nejhorsi mi na tom beztak prijde to, ze i kdyz do sebe laduju pod tlakem, tak mi to vlastne nijak extra nechutna a hlavou se mi honi otazka, proc to vubec delam. fakt mam pocit, ze se na konvencnim jidle ziskava docela slusna zavislost, vlastne to na sobe hezky vidim.
Pando, dekuji mnohokrat za odpoved
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
ahoj olfessi,2olfess píše:Ahoj,
já jsem to měl taky, takže vím, o čem mluvíš, jenom jsem v těch obdobích mimo úplného začátku, neměl jako žravost, ale najednou jsem to obrátil proti vita potravinám. Takže jsem postupoval po procentech pomalu nahoru vita x vařený. Trvalo mi to déle než 2 roky (no možná ani Panda zatím není u konce). A upřímně řečeno, prodloužil jsem si to vlastní blbostí, bohužel.
Tu věc bych rozdělil na 2 roviny:
1) psychická vazba, zvyk a možná i trochu závislosti (pomůže čas)
2) tělo je zvyklé přijímat výživu z určitých potravin, něco si bere z tuků, něco z pečiva atd. atd.. problém může nastat v tom, že pokud máš nějaký zažitý vegetariánský jídelníček, který obsahuje třeba těstoviny, brambory, máš ráda pečivo a sýry, ovoce a zeleninu a ty mu teď uděláš to, že vyškrtneš najednou polovinu věcí a všechno musí pokrýt zelenina a ovoce, které začneš konzumat ve větším množství, což tělu má stačit, přečteš si, že i oříšky nejsou dobrý, taky oleje nejsou dobrý a ty OD DNEŠNÍHO DNE UŽ budeš jíst správně a stane se ti přesně tohle. ... 3 dny vydržíš a pak tě to táhne zpět.
Zkus si nasadit (klidně dočasně) náhradu chleba (např. placky), sýry a mlíko nahraď ořechovým mlíkem, avokádovou pomazánkou, případně si udělej sýr z ořechů. Pokud si jedla hodně tuků, tak si nalož třeba žampiony do oleje a tamari přes noc ať máš druhý den něco hutnýho a pod., viz. ty další recepty ve vitakuchařkách. Chuť na rejžoviny nahradí třeba raw pohanka, brambory banány, rybu mořské řasy s olejem a trochou soli atd.
Protože pokud dostaneš chuť na něco hutného a tučného a ty se to budeš snažit zajíst okurkou a rajčetem, tak ti to nepomůže.
Takže tvůj problém je běžný a častý. Nicméně jsou i případy zde, kde se lidem daří (dařilo) skočit do vita hned, (Květka a asi i Sweetie), můj názor na to je, s nikým se nesrovnávat a poslouchat vlastní tělo
mockrat dekuju za obsahle popsani problemu, spousta veci se mi objasnila
v teto oblasti patrim mezi "hrr lidi", co potrebuji vsechno udelat hned, nicmene je mozne, ze tudy cesta az tak uplne nevede.
asi jsem doufala, ze jak se mi povedl ze dne na den prechod na vege, mohlo by se povest i vita. evidentne mozna chybel/chybi stupen vegan a odvyknuti mlecnym vyrobkum, ty mi totiz davaji na frak nejvic, prestoze je normalne v az tak velke mire nekonzumuju.
dekuji za tipy na zvladnuti chuti, on si clovek pri pojmu vita predstavi tak nejak automaticky hlavne ovoce a zeleninu a ten zbytek, co se da taky, uz trochu unika
jinak ad zvyk a zavislost, svoji clovek casem prepere, ale co s nejblizsi rodinou a lidmi, ktere mam rada? uz pri zvegetarizovani si nekteri klepali na celo a padaly otazky, zda se tak chci zivit az do duchodu.
napada me obligatni, ze kdyz se mame radi, tak se vzajemne respektujeme i v rozhodnuti o tom, co budeme jist, ale...vsak to asi sami musite znat...
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Bohužel to platí většinou jen z naší strany. U mne si už jakžtakž zvykli (=nemají řeči neustále), ale i tak, když mám jakýkoliv problém (např. záda), tak přítelkyně nezapomene podat vysvětlení, že to mám z té mé stravy a že mám jíst normálně (přestože jsem si už 1000x ověřil, že právě ta "normální" strava mi to ještě víc zhoršuje).Návštěvník píše:...ze kdyz se mame radi, tak se vzajemne respektujeme i v rozhodnuti o tom, co budeme jist, ale...
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
trochu opozdene jeste jednou dekuji za odpovedi mam jeste jeden a asi i posledni dotaz... co hlad? vydrzite po vita jidle syti?
mam totiz problem se sytosti i na varenem natoz na vita. cim vic syroveho jim, tim casteji mam hlad a tim padem musim casteji resit, co jist a to je obcas pekne na pytel, protoze jsou situace, kdy se to vůbec nehodi.
mam totiz problem se sytosti i na varenem natoz na vita. cim vic syroveho jim, tim casteji mam hlad a tim padem musim casteji resit, co jist a to je obcas pekne na pytel, protoze jsou situace, kdy se to vůbec nehodi.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Se sytosti neporadim, zrava ci nezrava na me prichazi v nevysvetlitelnych periodickych vlnach. Ale pokud jde o postoj bliznich, porad nechapu jak je mozne ze si tolik lidi stezuje na nepochopeni. Nerikam teda ze bych narazela zrovna na hluboke pochopeni, ale urcite v naproste vetsine pripadu na prinejmensim respekt, nekdy i podporu. Nemuze byt problem spis v defenzivnim pristupu, potrebe se obhajovat nebo naopak agitovat?
Vyhrazuji si svate pravo na omyly!
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Zdravim vsechny mistni nadsence.
Tak lehce pokukuji po vita,ale zatim do sebe nedokazu narvat takove mnozstvi raw ovozel ,abych dodal svemu telu dost energie pro sport.//Projevi se to snizenim vykonu o cca 20% a vyleti tepovka.//
Mam rychly metabolismus.
Poradite nekdo kdo trochu sportujete jaky mate jidelnicek.
Druhy,mnozstvi, uprava co pred a po atd.
Dekuji
Mig45
Tak lehce pokukuji po vita,ale zatim do sebe nedokazu narvat takove mnozstvi raw ovozel ,abych dodal svemu telu dost energie pro sport.//Projevi se to snizenim vykonu o cca 20% a vyleti tepovka.//
Mam rychly metabolismus.
Poradite nekdo kdo trochu sportujete jaky mate jidelnicek.
Druhy,mnozstvi, uprava co pred a po atd.
Dekuji
Mig45
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
ja by som ti poradila datle a banany...pripadne smoothie z bananov plus dake ovocie. So smoothoe toho do tela dostanes viac, len nezabudni kusat aj ked je to mixnute
Ako chlap toho musis vsak zjest asi viacej ako ja...hodinku pred cvicenim si daj dake kalricke ovocicko a maj prichystane aj hned po cviceni...vykyvy vykonnosti by potom nemali nastat.
Neviem aky sport robis a kolko casu mu venujes, takze ti blizsie asi nic nepoviem.
Ja som si kvoli momentalne castym treningom...rozumej utorok a stvrtok od pol 5 do 8, pondelok stredu od pol 5 do 6, plus vikendove seminare, alebo vlastny trening pocas volna a treningy karate co vediem ja, teraz idem pracovat este vo fitku ako trenerka, kde tiez budem aj cvicit. Len ked idem na trening tak to idem o 3 z domu a vraciam sa neskoro vecer, okolo desiatej vacsinou....tak som si upravila jedalnicek tak, ze doobeda jem ovocie, na obed zeleninu a pred treningom, medzi trenigami a pod. tiez ovocie. Aby som mala dost energie. Smoothie si vlacim so sebou, alebo aj kusove ovocie, aby som neprisla domov uplne vyhladnuta a netlacila do seba o desiatej vecer do seba jedlo este.
Keby som mala vecer okolo 6 volno, tak jem cely den ovocie a na veceru zeleninu.
Pre Olfesa...ovocie opat radim, len kvoli energii potrebnej na fyzicke vykony
Ako chlap toho musis vsak zjest asi viacej ako ja...hodinku pred cvicenim si daj dake kalricke ovocicko a maj prichystane aj hned po cviceni...vykyvy vykonnosti by potom nemali nastat.
Neviem aky sport robis a kolko casu mu venujes, takze ti blizsie asi nic nepoviem.
Ja som si kvoli momentalne castym treningom...rozumej utorok a stvrtok od pol 5 do 8, pondelok stredu od pol 5 do 6, plus vikendove seminare, alebo vlastny trening pocas volna a treningy karate co vediem ja, teraz idem pracovat este vo fitku ako trenerka, kde tiez budem aj cvicit. Len ked idem na trening tak to idem o 3 z domu a vraciam sa neskoro vecer, okolo desiatej vacsinou....tak som si upravila jedalnicek tak, ze doobeda jem ovocie, na obed zeleninu a pred treningom, medzi trenigami a pod. tiez ovocie. Aby som mala dost energie. Smoothie si vlacim so sebou, alebo aj kusove ovocie, aby som neprisla domov uplne vyhladnuta a netlacila do seba o desiatej vecer do seba jedlo este.
Keby som mala vecer okolo 6 volno, tak jem cely den ovocie a na veceru zeleninu.
Pre Olfesa...ovocie opat radim, len kvoli energii potrebnej na fyzicke vykony
Celý život žiadne hranice.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Přesně, vita recepty jsou občas složitější než vařené recepty.... Hlavně mě štve, jakej dělá odšťavňovač bordel, myju ho často, protože v létě nejde, abych ho nechávala v kuchyni celý den použitý, a je to pruda. Ale šťávičky za to stojej Vzpomínám na ty časy, kdy jsem vzala rohlík, kus sýra a svačina byla hotová . Ale teď jsem zdravější, což je hlavní....
kveta píše:Pando, na to je většina ovoce IdeálníPanda píše:Jé tak tohle mě také vůbec nebaví, nejraději jsem když můžu něco jen chytnout a nemuset se jídlem vůbec zabývat.dvdmchl píše:...Vem si, že spoustu lidí prostě baví si něco připravovat, hezky nazdobit, udělat atmosféru....
Jasně dvdmchl, někoho to baví někoho ne. Mě baví obojí, dělat si štávy Mixovat např banány s jahodama..a i jíst ovoce jen tak, podle toho na co mám chut.
Arione, já si taky myslím, že hodně složitý raw recetpy, zvláště ty co obsahují spoustu ořechů, nejen množství ale i druhů, to samý semínka, sušený ovoce a navíc se nechávají den i dyl v lednici uležet, nebo se v různých sušičkách suší nejsou moc zdraví prospěšný.
Potkala jsem na živo už docela hezkou řádku raw lidí, a převážná většina z nich bud nikdy ani takovéto jídla nejedla, a když ano, brzy přestali, bylo jim z toho nevolno. Lidi, kteří míchají raw s vařeným to ale líp snáší.
ale kdo
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Když jim to vysvětlují oba rodiče, tak je to lepší, já jsem na to v celé daleké rodině sama.... A přesvědčovat zároveň dítě, manžela, jeho rodiče, jeho sestru s rodinou, mojí rodinu, božeeeeeeeeeeeeee )))
Myslím si, že je hrozně důležitý start do života. Vidím na sobě a pár lidech, kterých jsem se ptala, že dlouhé kojení je důležité. Já byla kojena krátce a měla jsem celý život velmi špatnou imunitu. A dokud budu moct ovlivňovat to, co dá moje dcerka do pusy, tak se budu snažit dělat maximum, aspoň třeba první 2-3 roky jejího života. Někdo už v té době dává dětem hranolky, což je hrůza. Pak už to neovlivním, ale aspoň ten start bude mít dobrý....
Hlavně, aby nebyla huběňoučká po mě. U mě celý život příbuzní řešili, že musím ztloustnout a já byla přesvědčená, že pro mě jsou knedlíky a dortíky zdravé. Pokud bude vychrtlá ze stravy, kterou jí budu dávat, asi jako já, kdybych jedla jen syrovou stravu.... tak si asi neprosadím nic.
Je to strašně smutný, jak lidi nic nevědí.... před nedávnem mi byl nabízen kompot, že teď potřebuji hodně vitamínů . Vařený kompot....tak jo no....
Myslím si, že je hrozně důležitý start do života. Vidím na sobě a pár lidech, kterých jsem se ptala, že dlouhé kojení je důležité. Já byla kojena krátce a měla jsem celý život velmi špatnou imunitu. A dokud budu moct ovlivňovat to, co dá moje dcerka do pusy, tak se budu snažit dělat maximum, aspoň třeba první 2-3 roky jejího života. Někdo už v té době dává dětem hranolky, což je hrůza. Pak už to neovlivním, ale aspoň ten start bude mít dobrý....
Hlavně, aby nebyla huběňoučká po mě. U mě celý život příbuzní řešili, že musím ztloustnout a já byla přesvědčená, že pro mě jsou knedlíky a dortíky zdravé. Pokud bude vychrtlá ze stravy, kterou jí budu dávat, asi jako já, kdybych jedla jen syrovou stravu.... tak si asi neprosadím nic.
Je to strašně smutný, jak lidi nic nevědí.... před nedávnem mi byl nabízen kompot, že teď potřebuji hodně vitamínů . Vařený kompot....tak jo no....
Panda píše:Nejen až ochutná, ale uvidí co to všichni ostatní jedí a i proto to bude chtít a bude se cítit šizené a odstrkované od společnosti (například se mu budou kamarádi posmívat za odlišnost). S tím je dost problém - jsou tu i lidi, jejichž rodiče doma striktně dodržovali nějaký výživový směr a diktovali to i dětem, těm pak zůstala traumata na celý život, odpor ke zdravé stravě a stejně "nevhodné" věci jedli tajně. To je asi chybný přístup - spíš se snažit působit na děti nenásilně, vysvětlovat, doporučovat, ale neodpírat. Myslím že při nenásilné formě vlastní příklad přinese nejvíc, protože děti přirozeně nejvíce kopírují od svých rodičů. Často se u něčeho říká, že to je "dědičná nemoc" po rodičích, ale ve skutečnosti si spíš děti přenášejí zvyky z domova než genetický kód. V pubertě děti obvykle začnou schválně dělat úplný opak než to k čemu byly nucené (schválně by se začaly živit burgry s colou), proto by bylo dobře aby to vycházelo z jejich vnitřního přesvědčení.Jane píše:...Taky se bojim ale reakcí dítěte, až povyroste...
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Presvedcovani kohokoliv je ztrata energie, i u ditete Deti se chteji opicit, ale jde to jen po nekom kdo je sam v pohode, od natlakovych dospelych si toho moc nevezmou.
A hlavne, dite jeste nema zmrsene instinkty, to se dospelym dari deaktivovat az pusobenim "vychovy". Fuj jak jsem na to slovo alergicka. Od deti se naopak mame co ucit
A hlavne, dite jeste nema zmrsene instinkty, to se dospelym dari deaktivovat az pusobenim "vychovy". Fuj jak jsem na to slovo alergicka. Od deti se naopak mame co ucit
Vyhrazuji si svate pravo na omyly!
- Syrovozrout
- Příspěvky: 781
- Registrován: stř črc 13, 2011 21:53
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
První "změna", které jsem si všiml u sebe... byl dojem rychlejšího růstu nehtů /ruce.
Je to nějaký "příznak vitastravování"?
Je to nějaký "příznak vitastravování"?
"K čemu by jim byla znalost všech těch postupů, které by najednou nemohli využít? Co by jim chybělo?
Chybělo by jim to bohatství, neboli zdroje či kapitál. Neboli uskladněné předchozí úsilí. Veškeré bohatství lze zničit, veškeré bohatství lze spotřebovat.""Nejelegantnějším způsobem krádeže je zavedení vynucených peněz (následný přístup k tiskařskému stroji-dnes elektronicky).Držitel nově vytvořených peněz budí zdání, že někdy v minulosti vykonal produktivní čin a pomocí běžných transakcí odebírá produktivním plody jejich úsilí.(Pohrůžka násilí je zde skryta v nemožnosti účastníků transakce beztrestně odmítnout „zákonné platidlo" jako protihodnotu za svůj produkt.)"
Chybělo by jim to bohatství, neboli zdroje či kapitál. Neboli uskladněné předchozí úsilí. Veškeré bohatství lze zničit, veškeré bohatství lze spotřebovat.""Nejelegantnějším způsobem krádeže je zavedení vynucených peněz (následný přístup k tiskařskému stroji-dnes elektronicky).Držitel nově vytvořených peněz budí zdání, že někdy v minulosti vykonal produktivní čin a pomocí běžných transakcí odebírá produktivním plody jejich úsilí.(Pohrůžka násilí je zde skryta v nemožnosti účastníků transakce beztrestně odmítnout „zákonné platidlo" jako protihodnotu za svůj produkt.)"
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Já tedy nejsem trvela vita - v podstatě už několik let se pohybuji mezi vita a makrobiotikou.Syrovozrout píše:První "změna", které jsem si všiml u sebe... byl dojem rychlejšího růstu nehtů /ruce.
Je to nějaký "příznak vitastravování"?
Ale mám úplně stejnou zkušenost: nikdy dříve jsem neměla douhé vlasy, prostě mi nikdy nenarostly, vždycky slabé a k tomu rozstřepené konce, musela jsem stříhat. Nehty totéž - slabé, rozstřepené.
Teď mám krásné vlasy a nehty, zcela bez problémů. Podle mě je to tím, že se vyčistila játra, ledviny, slezina.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
ahojte, musím říct, že jsem posledních několik dost večerů trávil (mimo salát) četbou vašich konverzací a díky za ně moc. 1. díky za info pro začátečníky ( za sebe) 2. je to úžasné pozorovat jak se jeden za druhým přidává další a další který nechce jít dál jak ovce za stádem a změnu zkouší sám na sobě. Úplné osvobození z meatrixu. koukali jste kolik je tu registrovaných uživatelů?úžasný...a škoda že jsem zatim nepotkal nikoho mimo virtualni svět.
Po tech letech už je tu tolik materiálu a zkušeností že po přečtení je vitariánství prostě samozřejmost.
Doufam že se taky dostanu až do stadia kdy připravit vyvážené raw menu bude tak snadné... jak namazat chleba s maslem (..jsem už 14dni neudelal jupii:)
Po tech letech už je tu tolik materiálu a zkušeností že po přečtení je vitariánství prostě samozřejmost.
Doufam že se taky dostanu až do stadia kdy připravit vyvážené raw menu bude tak snadné... jak namazat chleba s maslem (..jsem už 14dni neudelal jupii:)
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Tak složité? Teda na to bych byl už dneska líný, jak snadné je prostě sáhnout po nektarince a ne si něco složitě připravovat.suchos píše:...tak snadné... jak namazat chleba s maslem...
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
nutno ovšem i dodat, že velká většina z nich po eventuálním odzkoušení, byla vržena zpět do ovčína si opět zalibovat na nám zapovězeným dobrůtkám, proto i je těžké takého v čr v reálu vůbec potkat, ne-li přímo nemožné, odhaduju to tak na 4 až 6 pcssuchos píše:ahojte, musím říct, že jsem posledních několik dost večerů trávil (mimo salát) četbou vašich konverzací a díky za ně moc. 1. díky za info pro začátečníky ( za sebe) 2. je to úžasné pozorovat jak se jeden za druhým přidává další a další který nechce jít dál jak ovce za stádem a změnu zkouší sám na sobě. Úplné osvobození z meatrixu. koukali jste kolik je tu registrovaných uživatelů?úžasný...a škoda že jsem zatim nepotkal nikoho mimo virtualni svět.
Po tech letech už je tu tolik materiálu a zkušeností že po přečtení je vitariánství prostě samozřejmost.
Doufam že se taky dostanu až do stadia kdy připravit vyvážené raw menu bude tak snadné... jak namazat chleba s maslem (..jsem už 14dni neudelal jupii:)
holt je to len pre vyvolencou
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
..to by přece nebyl problem.. až začne třeba léto..uspořádat raw vikendove soustředění. někdo je sice z daleka.. manchester..exil:)..a tak ,ale česka kotlina a okoli?
s těma sportovníma výkonama to také pozoruji. Moji všežraví kamarádi mi na kole docela ujíždějí a bylo tomu i naopak. Nicméně věřím že přijde čas kdy mi zas budou koukat na zada. Jen co do toho proniknu ... Nektarinka je ale na odpoledni stovečku málo. Na pytlik rozinek a banan už to bylo lepší ale žadna olympiada
s těma sportovníma výkonama to také pozoruji. Moji všežraví kamarádi mi na kole docela ujíždějí a bylo tomu i naopak. Nicméně věřím že přijde čas kdy mi zas budou koukat na zada. Jen co do toho proniknu ... Nektarinka je ale na odpoledni stovečku málo. Na pytlik rozinek a banan už to bylo lepší ale žadna olympiada
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Suchos, neboj, chvilku budes lemra nez se to procisti, ale pak prijde chvile kdy te to samo nakopne a nebudes schopen prestat A oni ti sice nejdriv ujedou, ale ty je pomalu dojedes a predjedes a tak dal, no znas to
Vyhrazuji si svate pravo na omyly!
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
oki Fi, věřim tomu a proto to musi fungovat. dnes jsem sice při celodenním dřevodělání lehce zašvindloval rejží a redbulem .. ale už jsem fakt nemoh:)
zato ted se už suší další experiment z pohanky lnu a rajčat takže rejže je out
zato ted se už suší další experiment z pohanky lnu a rajčat takže rejže je out
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
rejze te nezabije syrova strava je sice to nejlepsi co muzes jist, to ale neznamena ze jsi proklet pokud si das i neco jineho. ono je docela narocne nic jineho nejist, taky mas okolo sebe lidi a nakonec je to spis o svobode nez o dalsich pravidlech. hlavni je ze si to ozkousis a pak vis co te srovna, po cem je ti nejlip, treba se nakonec sejdeme na maratone, je to tu takova tradice
Vyhrazuji si svate pravo na omyly!
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
ze nezabije je pravda, ale težko se se švindlovanim zbavim tech "klasickych" chuti. puvodně jsem si myslel že si z te "filosofie" vyberu to nejlepší co mi sedí ale to tak uplne nefunguje. Taky nemužu říct že si z frutarianstvi vyberu jahody protože mi chutnaj a pak budu čekat na zazrak. když už tak už. pravda dnes mi opet volal kamarad jestli zajdem na obed.. tak jsem rekl ze zajdem... a pak koukal na muj okurkovej salat dost smutne Tak na maratonu.. no letos jsem profi cyklista:) tak jsem to ho moc nenabehal ale dneska jsem to byl zkusit .. je to parada se probehnout v lese.dokonce jsme dnes meli i leto. sice tu nemame kus bez kopce ale stejne parada.
joo o vikendu jsem byl na slacklajnovem festivalku a dostal jsem tam ochutnat nejakou rozkvetlou kytku. Nedrive to bylo podezřely, protože ti co mi ji poskytli znaji jen jednu travu a uplne ji nejedi ale k memu prekvapeni ta kytka chutnala uzasne, neco mezi redkvickou a kedlubem. zjistim co to bylo a povim.
pristi tyden bude naročny, etapovy zavody- kazdy den jiny hotel s hotelovou kuchyni. az prijdu na snidani s vlastnim melounem budu hodne podezřelej
joo o vikendu jsem byl na slacklajnovem festivalku a dostal jsem tam ochutnat nejakou rozkvetlou kytku. Nedrive to bylo podezřely, protože ti co mi ji poskytli znaji jen jednu travu a uplne ji nejedi ale k memu prekvapeni ta kytka chutnala uzasne, neco mezi redkvickou a kedlubem. zjistim co to bylo a povim.
pristi tyden bude naročny, etapovy zavody- kazdy den jiny hotel s hotelovou kuchyni. az prijdu na snidani s vlastnim melounem budu hodne podezřelej
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Ahoj,
tak jsem 14 dní vitarian. Co mě překvapilo jsou energetické vlny. Po jídle se mam skvěle a když delší dobu nejí tak 4 − 6 hodin tak sem nadně.
Máte je taky? Neni to nic velkýho jen jsem si toho všimul a udivilo mě to.
tak jsem 14 dní vitarian. Co mě překvapilo jsou energetické vlny. Po jídle se mam skvěle a když delší dobu nejí tak 4 − 6 hodin tak sem nadně.
Máte je taky? Neni to nic velkýho jen jsem si toho všimul a udivilo mě to.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
ahoj...mame (aspon ja:D...este cvicenie ma vie poriadne nabit, viac ako jedlo)...ale preto jeme minimalne kazde dve hodinky:)....to by som musela zjest mega porciu ovocia, ci zeleniny, aby som po hodine nemala prazdny zaludok....na dlhsiu dobu ma zasytia iba orechy.golder píše:Ahoj,
tak jsem 14 dní vitarian. Co mě překvapilo jsou energetické vlny. Po jídle se mam skvěle a když delší dobu nejí tak 4 − 6 hodin tak sem nadně.
Máte je taky? Neni to nic velkýho jen jsem si toho všimul a udivilo mě to.
Zaujimave vsak je...ze ked si davam postnu jednicku, tak vtedy je to v pohode...citim sa vyrovnane cely cas....akonahle sa uz naranajkujem, tak musim jest cely den potom. Teraz sa vsak ani nepostim, lebo cvicim kazdy den niekolko hodin. Drzim ti palce na tvojej vita ceste
Celý život žiadne hranice.
- Syrovozrout
- Příspěvky: 781
- Registrován: stř črc 13, 2011 21:53
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Důsledněji jsem vyloučil např. mléčné VÝROBKY, vařené přílohy (jako rýže, brambory, těstoviny, atd.) a HLAVNĚ PEČIVO z jídelníčku zhruba kolem přelomu na rok 2011. Maso, sladkosti, cukr, sůl, atd. jsem jedl vždy málo. Nejsem a nevím jestli budu absolutně vitarián, nicméně (především rostlinná) syrová strava u mě zatím vítězí.
Pár poznatků a dojmů:
- Prý cibule odčerpává z těla vitamín B12 , prý maka(maca) -ale patrně neupravená bulva za čerstva ho v malém množství obsahuje, možná vaječný žloutek (nevařený), atd. Možná není třeba se tím zabývat nějak zvlášť. Jde ale o to, myslet i na antinutriční působení.
- KALORIE jsou nesmysl, protože organismus zřejmě nezabudovává látky a energie přijaté zvenčí způsobem, že by je jak v kotlíku SPÁLIL. Metodika určování a pak ještě početních úprav ohledně kalorií je mimo realitu toho jak to ve skutečnosti funguje, čili je to nevědecký výmysl.
- Zimomřivost, teplota, ovlivnění stravou: Prý nejvíce je tělo zahříváno pochody v orgánech (např. játra). Vůbec ta energetika mě zajímá. Mám dojem, že po některých jídlech - když experimentálně sním i nevita - jsem prohřátější, ale spíše něco na způsob zvýšeného vnitřního ruchu imunitních buněk... než že by to dodalo ono jídlo jako takové (teplotně). Je v tom nějaký mechanismus nepřímý. Také nevím jakou roli v tom hraje střevní mikroflóra. Podle počasí (v první řadě teploty) mám jiné chutě, resp. hladovost.
- Po (experimentálně) mléčných výrobcích někdy druhý den zaznamenaná jedno až dvoudenní rýma.
- Prý na výstavbu tělesné KONSTITUCE v prvních dekádách života je potřeba silný základ jak kosterní, tak v tom jede i mezibuněčný tmel (fibroblasty) svoji úlohu a samozřejmě cvičení. Vitamín K a třeba kyselina glutamová (né hydrolyzovaný glutamát, glutamát sodný a podobné náhražky a zacpávající paskvily). Logicky dům se staví od základů - na chatrných si nedovolí postavit mohutné svalstvo (bohužel můj případ). Později už je to akorát otázka udržování či v rámci možností rozšiřování kondice.
-- Škodlivá potravina se mnou zamává mnohem zřetelněji _ zvýšená citlivost. (Asi i proto, že mám srovnání bez a s tím. Při neustálé intoxikaci nebylo s čím srovnávat.) Půsty však nedržím v této době, nějaké krátké z minulých let mám za sebou, momentálně nepociťuju potřebu.
--- Ovoce současnosti mi přijde příliš cukernaté a zdegenerované, málo mineralizované, ale kolem průměrně půlky tělesné spotřeby to teď vidím.
----Zelenina (ostatně to slovo vypadá jako od "zelený" - což bylo asi míněno různé LISTOVÍ - možná že i nějakých vyjímečných keřů či stromů - a košťály, ne primárně kořeny, které k tomu od přírody nejsou přístupné.) takových 40% a zbylých 10% ostatní. Trochu bych rád přijal více tuků (Poradíte?), ale kromě avokáda a nepražených (neloupaných předem) ořechů (kterých mi stačí hrst a jen občas) nevím jaké nativní zdroje...
Pár poznatků a dojmů:
- Prý cibule odčerpává z těla vitamín B12 , prý maka(maca) -ale patrně neupravená bulva za čerstva ho v malém množství obsahuje, možná vaječný žloutek (nevařený), atd. Možná není třeba se tím zabývat nějak zvlášť. Jde ale o to, myslet i na antinutriční působení.
- KALORIE jsou nesmysl, protože organismus zřejmě nezabudovává látky a energie přijaté zvenčí způsobem, že by je jak v kotlíku SPÁLIL. Metodika určování a pak ještě početních úprav ohledně kalorií je mimo realitu toho jak to ve skutečnosti funguje, čili je to nevědecký výmysl.
- Zimomřivost, teplota, ovlivnění stravou: Prý nejvíce je tělo zahříváno pochody v orgánech (např. játra). Vůbec ta energetika mě zajímá. Mám dojem, že po některých jídlech - když experimentálně sním i nevita - jsem prohřátější, ale spíše něco na způsob zvýšeného vnitřního ruchu imunitních buněk... než že by to dodalo ono jídlo jako takové (teplotně). Je v tom nějaký mechanismus nepřímý. Také nevím jakou roli v tom hraje střevní mikroflóra. Podle počasí (v první řadě teploty) mám jiné chutě, resp. hladovost.
- Po (experimentálně) mléčných výrobcích někdy druhý den zaznamenaná jedno až dvoudenní rýma.
- Prý na výstavbu tělesné KONSTITUCE v prvních dekádách života je potřeba silný základ jak kosterní, tak v tom jede i mezibuněčný tmel (fibroblasty) svoji úlohu a samozřejmě cvičení. Vitamín K a třeba kyselina glutamová (né hydrolyzovaný glutamát, glutamát sodný a podobné náhražky a zacpávající paskvily). Logicky dům se staví od základů - na chatrných si nedovolí postavit mohutné svalstvo (bohužel můj případ). Později už je to akorát otázka udržování či v rámci možností rozšiřování kondice.
-- Škodlivá potravina se mnou zamává mnohem zřetelněji _ zvýšená citlivost. (Asi i proto, že mám srovnání bez a s tím. Při neustálé intoxikaci nebylo s čím srovnávat.) Půsty však nedržím v této době, nějaké krátké z minulých let mám za sebou, momentálně nepociťuju potřebu.
--- Ovoce současnosti mi přijde příliš cukernaté a zdegenerované, málo mineralizované, ale kolem průměrně půlky tělesné spotřeby to teď vidím.
----Zelenina (ostatně to slovo vypadá jako od "zelený" - což bylo asi míněno různé LISTOVÍ - možná že i nějakých vyjímečných keřů či stromů - a košťály, ne primárně kořeny, které k tomu od přírody nejsou přístupné.) takových 40% a zbylých 10% ostatní. Trochu bych rád přijal více tuků (Poradíte?), ale kromě avokáda a nepražených (neloupaných předem) ořechů (kterých mi stačí hrst a jen občas) nevím jaké nativní zdroje...
"K čemu by jim byla znalost všech těch postupů, které by najednou nemohli využít? Co by jim chybělo?
Chybělo by jim to bohatství, neboli zdroje či kapitál. Neboli uskladněné předchozí úsilí. Veškeré bohatství lze zničit, veškeré bohatství lze spotřebovat.""Nejelegantnějším způsobem krádeže je zavedení vynucených peněz (následný přístup k tiskařskému stroji-dnes elektronicky).Držitel nově vytvořených peněz budí zdání, že někdy v minulosti vykonal produktivní čin a pomocí běžných transakcí odebírá produktivním plody jejich úsilí.(Pohrůžka násilí je zde skryta v nemožnosti účastníků transakce beztrestně odmítnout „zákonné platidlo" jako protihodnotu za svůj produkt.)"
Chybělo by jim to bohatství, neboli zdroje či kapitál. Neboli uskladněné předchozí úsilí. Veškeré bohatství lze zničit, veškeré bohatství lze spotřebovat.""Nejelegantnějším způsobem krádeže je zavedení vynucených peněz (následný přístup k tiskařskému stroji-dnes elektronicky).Držitel nově vytvořených peněz budí zdání, že někdy v minulosti vykonal produktivní čin a pomocí běžných transakcí odebírá produktivním plody jejich úsilí.(Pohrůžka násilí je zde skryta v nemožnosti účastníků transakce beztrestně odmítnout „zákonné platidlo" jako protihodnotu za svůj produkt.)"
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Mig45 píše:Zdravim vsechny mistni nadsence.
Tak lehce pokukuji po vita,ale zatim do sebe nedokazu narvat takove mnozstvi raw ovozel ,abych dodal svemu telu dost energie pro sport.//Projevi se to snizenim vykonu o cca 20% a vyleti tepovka.//
Mam rychly metabolismus.
Poradite nekdo kdo trochu sportujete jaky mate jidelnicek.
Druhy,mnozstvi, uprava co pred a po atd.
Dekuji
Mig45
aky robis sport ?
zo skusenosti s vrcholovym aj rekreacnym sportom, mozem povedat ze je dost jednoznacne akceptovane ze by sa nemalo jest nic posledne 3H pred sportom a tiez by sa nemalo pit nic okrem vody, najma nic sladke.
myslim ze surove iovocie alebo ovocna stava nie je ziadnou specialnou vinimkou
a plati rovnake pravidlo. Pocas dlheho sportu sa odporuca zacat jest a pit sladke najsor 40 minut od startu, naj;epsie tak okolo 60 minut ked uz je metabolizmus stabilizovany v optimalnom podla moznosti tukovom rezime
v tom stave uz prijem cukru neovplyvni metabolizmus negativne a prijimany cukor uz len vyzivuje mozog a hlavne pecen, ktora zivena cukrom mozre lepsie premienat tuky na palivove clanky pre svaly ATP.
Kazdy vie ze sladke jedlo alebo pitie najma poslednu hodninu pred startom alebo priame pri starte sposobi rapidny poikles vykonnosti a vyrazne skrati dlzku casu pocas ktorej vieme ist urcitu intenzitu
5 2 8
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Syrovozrout píše:Důsledněji jsem vyloučil např. mléčné VÝROBKY, vařené přílohy (jako rýže, brambory, těstoviny, atd.) a HLAVNĚ PEČIVO z jídelníčku zhruba kolem přelomu na rok 2011. Maso, sladkosti, cukr, sůl, atd. jsem jedl vždy málo. Nejsem a nevím jestli budu absolutně vitarián, nicméně (především rostlinná) syrová strava u mě zatím vítězí.
Pár poznatků a dojmů:
- Prý cibule odčerpává z těla vitamín B12 , prý maka(maca) -ale patrně neupravená bulva za čerstva ho v malém množství obsahuje, možná vaječný žloutek (nevařený), atd. Možná není třeba se tím zabývat nějak zvlášť. Jde ale o to, myslet i na antinutriční působení.
- KALORIE jsou nesmysl, protože organismus zřejmě nezabudovává látky a energie přijaté zvenčí způsobem, že by je jak v kotlíku SPÁLIL. Metodika určování a pak ještě početních úprav ohledně kalorií je mimo realitu toho jak to ve skutečnosti funguje, čili je to nevědecký výmysl.
- Zimomřivost, teplota, ovlivnění stravou: Prý nejvíce je tělo zahříváno pochody v orgánech (např. játra). Vůbec ta energetika mě zajímá. Mám dojem, že po některých jídlech - když experimentálně sním i nevita - jsem prohřátější, ale spíše něco na způsob zvýšeného vnitřního ruchu imunitních buněk... než že by to dodalo ono jídlo jako takové (teplotně). Je v tom nějaký mechanismus nepřímý. Také nevím jakou roli v tom hraje střevní mikroflóra. Podle počasí (v první řadě teploty) mám jiné chutě, resp. hladovost.
- Po (experimentálně) mléčných výrobcích někdy druhý den zaznamenaná jedno až dvoudenní rýma.
- Prý na výstavbu tělesné KONSTITUCE v prvních dekádách života je potřeba silný základ jak kosterní, tak v tom jede i mezibuněčný tmel (fibroblasty) svoji úlohu a samozřejmě cvičení. Vitamín K a třeba kyselina glutamová (né hydrolyzovaný glutamát, glutamát sodný a podobné náhražky a zacpávající paskvily). Logicky dům se staví od základů - na chatrných si nedovolí postavit mohutné svalstvo (bohužel můj případ). Později už je to akorát otázka udržování či v rámci možností rozšiřování kondice.
-- Škodlivá potravina se mnou zamává mnohem zřetelněji _ zvýšená citlivost. (Asi i proto, že mám srovnání bez a s tím. Při neustálé intoxikaci nebylo s čím srovnávat.) Půsty však nedržím v této době, nějaké krátké z minulých let mám za sebou, momentálně nepociťuju potřebu.
--- Ovoce současnosti mi přijde příliš cukernaté a zdegenerované, málo mineralizované, ale kolem průměrně půlky tělesné spotřeby to teď vidím.
----Zelenina (ostatně to slovo vypadá jako od "zelený" - což bylo asi míněno různé LISTOVÍ - možná že i nějakých vyjímečných keřů či stromů - a košťály, ne primárně kořeny, které k tomu od přírody nejsou přístupné.) takových 40% a zbylých 10% ostatní. Trochu bych rád přijal více tuků (Poradíte?), ale kromě avokáda a nepražených (neloupaných předem) ořechů (kterých mi stačí hrst a jen občas) nevím jaké nativní zdroje...
Ale jinak zajímavá myšlenka. Zkus jí prosím trochu rozvést.- KALORIE jsou nesmysl, protože organismus zřejmě nezabudovává látky a energie přijaté zvenčí způsobem, že by je jak v kotlíku SPÁLIL. Metodika určování a pak ještě početních úprav ohledně kalorií je mimo realitu toho jak to ve skutečnosti funguje, čili je to nevědecký výmysl.
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.
- Syrovozrout
- Příspěvky: 781
- Registrován: stř črc 13, 2011 21:53
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Nezabýval jsem se tím zatím do hloubky, nicméně, co neodpovídá realitě, to nazývám že je nesmysl (Nemá TO smysl pro Život, pro humor, ani pro skutečnost -respektive POZNÁVÁNÍ skutečnosti jako úhelný kámen problematiky, natož aby něco věděl-viděl-znal).
KALORIE jsou trochu z "jiného světa" než jsou naše těla a buňky- ze světa virtuálních přepočtů, tabulek, pochybného měření.
Nevím o tom, že by dovedli napodobit a tím pádem měřit a vyhodnocovat pochody v živých buňkách a jejich ekoSystému-tělu.
Výpočet kalorií - Něco MÁLO co jsem vůbec dohledal na síti ("jak se to dělá"-metodika stanovování v jednotku kilokalorie):
"Energetický obsah každé potraviny se dá zjistit jejím spalováním v takzvaných kalorimetrech, ale to se v běžné praxi nedělá,“ říká doc. Vladimír Kocourek z Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. „Pro výpočet nám stačí znát průměrné obsahy živin, které se dají určit laboratorním rozborem. Ve výrobku tedy nejdříve stanovíme obsah bílkovin, tuků, sacharidů, případně i dalších složek. Energetická hodnota se pak vypočítá s použitím koeficientů uváděných v tabulkách pro každou složku ve vyhlášce ministerstva zdravotnictví.“
Pro zvláště zvídavé: gram tuků obsahuje podle tabulek 9 kcal (37 kJ), gram bílkovin 4 kcal (17 kJ) a gram sacharidů také 4 kcal (17 kJ)." (1)
Dále:
"Spalování je chemický proces rychlé oxidace, kterým se uvolňuje chemická energie vázaná ve spalovaném palivu na energii tepelnou. Jedná se o nejjednodušší metodu pro termickou přeměnu organických (fosilních i obnovitelných) paliv za dostatečného přístupu (zpravidla atmosférického) kyslíku na tepelnou energii. Tato technologie je dokonale zpracovaná a pro investory představuje minimální riziko. Tepelná energie získaná spalováním se pak využívá pro vytápění a ohřev vody, jiné technologické procesy nebo pro výrobu elektrické energie.
V rozšířeném nebo přeneseném významu se slovem „spalování“ nebo „spálení“ a někdy i dalšími souvisejícími slovy označují také jiné procesy, kterými je buď něco ničeno, nebo uvolňována energie. Například jaderné spalování, tedy uvolňování tepelné energie jadernou reakcí (kde se také mluví o palivu, resp. vyhořelém palivu), poškození nebo zničení organismu nebo organické hmoty vysokou teplotou, mrazem nebo poleptáním, poškození kůže slunečním nebo jiným zářením, popřípadě obdobné jevy v oblasti abstraktních pojmů (např. spálení nadějí), biochemický proces přeměňování živin v pohybovou a tepelnou energii ve svalu atd., spalování elektrické energie v brzdných odporech atd." (2)
Narazil jsem i na to, že kalorie je vlastně už beztak tzv. zakázaná jednotka a zastaralá, navíc s mnohými rozpory vůbec v její definici a určování:
Kalorie (značka cal) je jednotka energie, dnes již většinou nahrazená joulem, který je jednotkou soustavy SI. Kalorie patří mezi tzv. zakázané jednotky. V praxi se objevuje hlavně při vyjadřování energetické hodnoty potravin (kde se ovšem obvykle používá její násobek kilokalorie). Existovalo mnoho různých definic kalorie, dnes se používá následující:
Kalorie je množství energie, které dokáže zvýšit teplotu 1 gramu vody ze 14,5 °C na 15,5 °C.
Jelikož měrná tepelná kapacita vody je asi 4185 J·kg−1·K−1, platí tedy, že
1 cal ≈ 4,185 J
Důvodem uvedení přesné teploty v definici je fakt, že měrná tepelná kapacita je mírně závislá na teplotě, takže bez udání počáteční teploty by jednotka nebyla přesně určena.
Původní kalorii definoval francouzský chemik Henri Victor Regnault jako množství tepla, potřebného k ohřátí 1 g vody z 0 °C na 1 °C. Později byla definována střední kalorie jako setina tepla, potřebného k ohřátí gramu vody z 0 °C na 100 °C. Nakonec byla přijata definice uvedená v úvodu tohoto článku, odpovídající skoro přesně střední kalorii. Původní Regnaultova kalorie byla 1,008 x větší než střední kalorie.
Kilokalorie:
Častěji se však používá jednotka tisíckrát větší (dříve označovaná jako tzv. velká kalorie), kilokalorie, značená kcal, odpovídající tedy asi 4,185 kJ. Pokud se o kaloriích mluví v souvislosti s výživou, obvykle se pojmem kalorie míní kilokalorie.
Přepočty
1 kcal = 1000 cal ≈ 4 185 J = 4,185 kJ
1 cal ≈ 4,185 J
1 J ≈ 0,239 cal
1 kJ ≈ 239 cal = 0,239 kcal " (3)
Oproti tomu - metabolismus v živém těle - častá je enzymatická reakce kterou jsou látky vedeny a různé cykly.
A také otázka je, co je to ta ENERGIE, že.
KALORIE? Tedy PROČ to jakože "má být" právě tak jak tvrdí? Důkazy pro účinky jednotlivé výživy nejsou, samé výmysly. Navíc není jídlo jako jídlo...ani člověk jako Člověk. Tak složitý proces jako je energetika stravování redukovat na kalkulačku podle vyhlášky ministerstva? - mi připadá že si z nás vystřelili
KALORIE jsou trochu z "jiného světa" než jsou naše těla a buňky- ze světa virtuálních přepočtů, tabulek, pochybného měření.
Nevím o tom, že by dovedli napodobit a tím pádem měřit a vyhodnocovat pochody v živých buňkách a jejich ekoSystému-tělu.
Výpočet kalorií - Něco MÁLO co jsem vůbec dohledal na síti ("jak se to dělá"-metodika stanovování v jednotku kilokalorie):
"Energetický obsah každé potraviny se dá zjistit jejím spalováním v takzvaných kalorimetrech, ale to se v běžné praxi nedělá,“ říká doc. Vladimír Kocourek z Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. „Pro výpočet nám stačí znát průměrné obsahy živin, které se dají určit laboratorním rozborem. Ve výrobku tedy nejdříve stanovíme obsah bílkovin, tuků, sacharidů, případně i dalších složek. Energetická hodnota se pak vypočítá s použitím koeficientů uváděných v tabulkách pro každou složku ve vyhlášce ministerstva zdravotnictví.“
Pro zvláště zvídavé: gram tuků obsahuje podle tabulek 9 kcal (37 kJ), gram bílkovin 4 kcal (17 kJ) a gram sacharidů také 4 kcal (17 kJ)." (1)
Dále:
"Spalování je chemický proces rychlé oxidace, kterým se uvolňuje chemická energie vázaná ve spalovaném palivu na energii tepelnou. Jedná se o nejjednodušší metodu pro termickou přeměnu organických (fosilních i obnovitelných) paliv za dostatečného přístupu (zpravidla atmosférického) kyslíku na tepelnou energii. Tato technologie je dokonale zpracovaná a pro investory představuje minimální riziko. Tepelná energie získaná spalováním se pak využívá pro vytápění a ohřev vody, jiné technologické procesy nebo pro výrobu elektrické energie.
V rozšířeném nebo přeneseném významu se slovem „spalování“ nebo „spálení“ a někdy i dalšími souvisejícími slovy označují také jiné procesy, kterými je buď něco ničeno, nebo uvolňována energie. Například jaderné spalování, tedy uvolňování tepelné energie jadernou reakcí (kde se také mluví o palivu, resp. vyhořelém palivu), poškození nebo zničení organismu nebo organické hmoty vysokou teplotou, mrazem nebo poleptáním, poškození kůže slunečním nebo jiným zářením, popřípadě obdobné jevy v oblasti abstraktních pojmů (např. spálení nadějí), biochemický proces přeměňování živin v pohybovou a tepelnou energii ve svalu atd., spalování elektrické energie v brzdných odporech atd." (2)
Narazil jsem i na to, že kalorie je vlastně už beztak tzv. zakázaná jednotka a zastaralá, navíc s mnohými rozpory vůbec v její definici a určování:
Kalorie (značka cal) je jednotka energie, dnes již většinou nahrazená joulem, který je jednotkou soustavy SI. Kalorie patří mezi tzv. zakázané jednotky. V praxi se objevuje hlavně při vyjadřování energetické hodnoty potravin (kde se ovšem obvykle používá její násobek kilokalorie). Existovalo mnoho různých definic kalorie, dnes se používá následující:
Kalorie je množství energie, které dokáže zvýšit teplotu 1 gramu vody ze 14,5 °C na 15,5 °C.
Jelikož měrná tepelná kapacita vody je asi 4185 J·kg−1·K−1, platí tedy, že
1 cal ≈ 4,185 J
Důvodem uvedení přesné teploty v definici je fakt, že měrná tepelná kapacita je mírně závislá na teplotě, takže bez udání počáteční teploty by jednotka nebyla přesně určena.
Původní kalorii definoval francouzský chemik Henri Victor Regnault jako množství tepla, potřebného k ohřátí 1 g vody z 0 °C na 1 °C. Později byla definována střední kalorie jako setina tepla, potřebného k ohřátí gramu vody z 0 °C na 100 °C. Nakonec byla přijata definice uvedená v úvodu tohoto článku, odpovídající skoro přesně střední kalorii. Původní Regnaultova kalorie byla 1,008 x větší než střední kalorie.
Kilokalorie:
Častěji se však používá jednotka tisíckrát větší (dříve označovaná jako tzv. velká kalorie), kilokalorie, značená kcal, odpovídající tedy asi 4,185 kJ. Pokud se o kaloriích mluví v souvislosti s výživou, obvykle se pojmem kalorie míní kilokalorie.
Přepočty
1 kcal = 1000 cal ≈ 4 185 J = 4,185 kJ
1 cal ≈ 4,185 J
1 J ≈ 0,239 cal
1 kJ ≈ 239 cal = 0,239 kcal " (3)
Oproti tomu - metabolismus v živém těle - častá je enzymatická reakce kterou jsou látky vedeny a různé cykly.
A také otázka je, co je to ta ENERGIE, že.
KALORIE? Tedy PROČ to jakože "má být" právě tak jak tvrdí? Důkazy pro účinky jednotlivé výživy nejsou, samé výmysly. Navíc není jídlo jako jídlo...ani člověk jako Člověk. Tak složitý proces jako je energetika stravování redukovat na kalkulačku podle vyhlášky ministerstva? - mi připadá že si z nás vystřelili
"K čemu by jim byla znalost všech těch postupů, které by najednou nemohli využít? Co by jim chybělo?
Chybělo by jim to bohatství, neboli zdroje či kapitál. Neboli uskladněné předchozí úsilí. Veškeré bohatství lze zničit, veškeré bohatství lze spotřebovat.""Nejelegantnějším způsobem krádeže je zavedení vynucených peněz (následný přístup k tiskařskému stroji-dnes elektronicky).Držitel nově vytvořených peněz budí zdání, že někdy v minulosti vykonal produktivní čin a pomocí běžných transakcí odebírá produktivním plody jejich úsilí.(Pohrůžka násilí je zde skryta v nemožnosti účastníků transakce beztrestně odmítnout „zákonné platidlo" jako protihodnotu za svůj produkt.)"
Chybělo by jim to bohatství, neboli zdroje či kapitál. Neboli uskladněné předchozí úsilí. Veškeré bohatství lze zničit, veškeré bohatství lze spotřebovat.""Nejelegantnějším způsobem krádeže je zavedení vynucených peněz (následný přístup k tiskařskému stroji-dnes elektronicky).Držitel nově vytvořených peněz budí zdání, že někdy v minulosti vykonal produktivní čin a pomocí běžných transakcí odebírá produktivním plody jejich úsilí.(Pohrůžka násilí je zde skryta v nemožnosti účastníků transakce beztrestně odmítnout „zákonné platidlo" jako protihodnotu za svůj produkt.)"
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
suhlas
uz roky sa bezcom snazim vysvetlit ze nie su parna lokomotiva a teda si nemozu pocitat ze kolko kg uhlia potrebuju na prejdenie maratonu, v bezeckom zmysle je uhlie vymenene za makarony (predmaratonska pasta party)
rovnako sa neda zmerat ze kolko kcal sa minie spali pri pohybe urcitou rychlostou atd, tazke sa neda zistit kolko kcal kto spalil pocas behu, maratonu atd
jeden z principialnych problemov je nespalene uhlie v kotli
teda z dovodu neefektivneho travenia a zanesenych criev, kolko zjedenych kcal sa vyserka bez toho aby ich telo uchmatlo
v podstate by musel byt kalorimeter v hajzlovej mise aby sa dalo zacat nieco ratat hoci aj v tomto pomylenom kontexte.
myslim ze niektori ludia si nasadili rodinu jezkov do latriny na pocitanie kcal
uz roky sa bezcom snazim vysvetlit ze nie su parna lokomotiva a teda si nemozu pocitat ze kolko kg uhlia potrebuju na prejdenie maratonu, v bezeckom zmysle je uhlie vymenene za makarony (predmaratonska pasta party)
rovnako sa neda zmerat ze kolko kcal sa minie spali pri pohybe urcitou rychlostou atd, tazke sa neda zistit kolko kcal kto spalil pocas behu, maratonu atd
jeden z principialnych problemov je nespalene uhlie v kotli
teda z dovodu neefektivneho travenia a zanesenych criev, kolko zjedenych kcal sa vyserka bez toho aby ich telo uchmatlo
v podstate by musel byt kalorimeter v hajzlovej mise aby sa dalo zacat nieco ratat hoci aj v tomto pomylenom kontexte.
myslim ze niektori ludia si nasadili rodinu jezkov do latriny na pocitanie kcal
5 2 8
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Kúrňa, tak to musela byť mužova babka nejaký reinkarnovaný fitnessák - to bola jej latrínarudo píše: v podstate by musel byt kalorimeter v hajzlovej mise aby sa dalo zacat nieco ratat hoci aj v tomto pomylenom kontexte.
myslim ze niektori ludia si nasadili rodinu jezkov do latriny na pocitanie kcal
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Ked už sa tu bavíte o hovne (s prepáčenim), ako je možné že zo zanesenými črevami a na mäsovo - knedlíkovej strave sú tie bobky menšie a je ich menej a menej často, a pri zdravej vita s čistymi vnútornosťami je toho v záchodovej mise kvantum a často to vyzerá ako nestrávené a bežím na záchod ledva dojem???
Sa mi páčilo, ako tu niekto skonštatoval, Čo nepozuješ, to nemáš Toť heslo prežúvavcov a plodožravcov.
Včera nám kolega vysvetli čo to vlastne tie kalórie sú:
Čo je kalória ? Kalórie su malé svine, ktoré nám v noci vlezú do skrine, a prešívajú nám veci, aby nám boli stále menšie...... mám tých malých sračiek plný šatník.....
Sa mi páčilo, ako tu niekto skonštatoval, Čo nepozuješ, to nemáš Toť heslo prežúvavcov a plodožravcov.
Včera nám kolega vysvetli čo to vlastne tie kalórie sú:
Čo je kalória ? Kalórie su malé svine, ktoré nám v noci vlezú do skrine, a prešívajú nám veci, aby nám boli stále menšie...... mám tých malých sračiek plný šatník.....
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Vařená strava je teplem předzpracovaná a dá se z ní déle něco čerpat, jako zdroj energie a živin je pro organismus pohodlnější. Syrová strava je tužší, hůř se z ní těží, a proto ji organismus rychleji odhazuje pryč (i nedostatečně využitou) a chce další přísun. Časem (po pročištění trávicího ústrojí) se ji naučí využít efektivněji a pak se objemy zmenší.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Ja ti nevim Pando. Prijde mi ze to co vypada jako vetsi objemy je z vetsi casti vzduch a voda. Treba na veceri mivam plnou misu salatu, a ta misa je mnohem vetsi nez talir ze ktereho jedi normalni lidi. Jenze stacilo by zmacknout to krasne nacechrane listi, a hned je toho ctvrtina. Pokud bys zasel jeste dal, obsah moji megamisy odstavil, polozil na talir to hovinko z odstavnovace a zalil to stavou, cimz napodobis vzhled i strukturu vareniny, vyjde ti zhruba stejny objem, proste akorat tak ten talir.
Prece sis musel vsimnout jak se vsecko pri vareni jaksi scvrkne, aby to pak nabylo takovou tu spravnou blativou strukturu.
Prece sis musel vsimnout jak se vsecko pri vareni jaksi scvrkne, aby to pak nabylo takovou tu spravnou blativou strukturu.
Vyhrazuji si svate pravo na omyly!
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
No jo no, ale v tomto prípade sa bavíme o objemoch odchádzajúcich a nie prichádzajúcich
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
objem odchadzajuci sa sklada z 2 casti : nestravena strava + vylucene splodiny detoxu a chudnutia
objemy idu von aj pocas postu
ked sa prejde zrazu na surove ovcie tak okrem zbytkov ovocia odchadza aj stary tuk a hlieny z tela
objemy idu von aj pocas postu
ked sa prejde zrazu na surove ovcie tak okrem zbytkov ovocia odchadza aj stary tuk a hlieny z tela
5 2 8
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
na větší objem je kondicionér
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Pri mäsovo-knedlíkovej strave je nedostatok vlákniny. Tá robí stolicu objemnou, nie?
Ja začiatočník
Dobrý deň,
mám veľa otázok a prosím vás o radu v mojej začiatočníckej situácií. Bola som typický všežravec, najradšej som mala čerstvé ovocie, paradajky a mäso.(Zaujímavá kombinácia:)) Pred dvoma rokmi mi mierne švihlo a myslela som si, že som tučná. Samozrejme, mám pár kíl navyše od vysnenej postavy, ale som relatívne štíhla. Vtedy som sa začala zaujímať o výživu a narazila som na racionálnu výživu. A ešte, mám 14 a pol roka. Teraz sa však o výživu zaujímam hlavne z hľadiska zdravia a dobrého pocitu. Moja mama schudla pomocou racionálnej stravy, lebo po tehotenstve jej zostalo 15 kíl naviac. Poradila mi v celozrnných výrobkoch a že mám obmedziť sladkosti. Tak som sa tým začala riadiť, ale pred rokom som to flákala, jedla som aj bielu múku a mliečnu čokoládu,... našťastie som stále rovnaká. Stravovala som sa racionálne, stala som sa čiastočnou vegetariánkou, jedla som mäso a živočíšne potraviny, ale pomenej. Posledný mesiac teraz som vegetariánka a navykám si na semiačka, orechy čo najviac a na zeleninu. Na ovocie som už dávno navyknutá a s čerstvou stravou som nikdy nemala problém, skôr mi prospievala. Ale denne jem aj varenú stravu, na raňajky som sa naučila jesť ovsenú kašu s ovocím. Mama sa už zmierila s tým, že odmietam mäso, ale nepripustila by myšlienku, že by som jedla len vita stravu, lebo ona má heslo : Všetko, ale s mierou. Takže vitariánov pokladá za extrémistov a vraví, že ja si nedokážem zaobstarať vyváženú stravu (akože neviem, čo mám jesť, aby som mala všetkého dostatok), ja jej dávam za pravdu, ale už rok stravu stále študujem a chcem aj ďalej, navyče ma baví biola a chémia:) Nič nie je jednoduché, ale keď sa chce, dá sa. Navyše mám astmu a rôzne alergie (nie však na potraviny) a verím, že by som sa toho navždy zbavila pomocou vita stravy.
P.S.: Naša domáca kuchyňa nie je v žiadnom prípade tradičná. Čo najmenej solíme, koreníme, nevyprážame, ja s mamou jeme celozrnné výrobky a rastlinné bielkoviny.
ďakujem
mám veľa otázok a prosím vás o radu v mojej začiatočníckej situácií. Bola som typický všežravec, najradšej som mala čerstvé ovocie, paradajky a mäso.(Zaujímavá kombinácia:)) Pred dvoma rokmi mi mierne švihlo a myslela som si, že som tučná. Samozrejme, mám pár kíl navyše od vysnenej postavy, ale som relatívne štíhla. Vtedy som sa začala zaujímať o výživu a narazila som na racionálnu výživu. A ešte, mám 14 a pol roka. Teraz sa však o výživu zaujímam hlavne z hľadiska zdravia a dobrého pocitu. Moja mama schudla pomocou racionálnej stravy, lebo po tehotenstve jej zostalo 15 kíl naviac. Poradila mi v celozrnných výrobkoch a že mám obmedziť sladkosti. Tak som sa tým začala riadiť, ale pred rokom som to flákala, jedla som aj bielu múku a mliečnu čokoládu,... našťastie som stále rovnaká. Stravovala som sa racionálne, stala som sa čiastočnou vegetariánkou, jedla som mäso a živočíšne potraviny, ale pomenej. Posledný mesiac teraz som vegetariánka a navykám si na semiačka, orechy čo najviac a na zeleninu. Na ovocie som už dávno navyknutá a s čerstvou stravou som nikdy nemala problém, skôr mi prospievala. Ale denne jem aj varenú stravu, na raňajky som sa naučila jesť ovsenú kašu s ovocím. Mama sa už zmierila s tým, že odmietam mäso, ale nepripustila by myšlienku, že by som jedla len vita stravu, lebo ona má heslo : Všetko, ale s mierou. Takže vitariánov pokladá za extrémistov a vraví, že ja si nedokážem zaobstarať vyváženú stravu (akože neviem, čo mám jesť, aby som mala všetkého dostatok), ja jej dávam za pravdu, ale už rok stravu stále študujem a chcem aj ďalej, navyče ma baví biola a chémia:) Nič nie je jednoduché, ale keď sa chce, dá sa. Navyše mám astmu a rôzne alergie (nie však na potraviny) a verím, že by som sa toho navždy zbavila pomocou vita stravy.
P.S.: Naša domáca kuchyňa nie je v žiadnom prípade tradičná. Čo najmenej solíme, koreníme, nevyprážame, ja s mamou jeme celozrnné výrobky a rastlinné bielkoviny.
ďakujem
Re: Ja začiatočník
Lycan píše:Dobrý deň,
mám veľa otázok a prosím vás o radu v mojej začiatočníckej situácií. Bola som typický všežravec, najradšej som mala čerstvé ovocie, paradajky a mäso.(Zaujímavá kombinácia:)) Pred dvoma rokmi mi mierne švihlo a myslela som si, že som tučná. Samozrejme, mám pár kíl navyše od vysnenej postavy, ale som relatívne štíhla. Vtedy som sa začala zaujímať o výživu a narazila som na racionálnu výživu. A ešte, mám 14 a pol roka. Teraz sa však o výživu zaujímam hlavne z hľadiska zdravia a dobrého pocitu. Moja mama schudla pomocou racionálnej stravy, lebo po tehotenstve jej zostalo 15 kíl naviac. Poradila mi v celozrnných výrobkoch a že mám obmedziť sladkosti. Tak som sa tým začala riadiť, ale pred rokom som to flákala, jedla som aj bielu múku a mliečnu čokoládu,... našťastie som stále rovnaká. Stravovala som sa racionálne, stala som sa čiastočnou vegetariánkou, jedla som mäso a živočíšne potraviny, ale pomenej. Posledný mesiac teraz som vegetariánka a navykám si na semiačka, orechy čo najviac a na zeleninu. Na ovocie som už dávno navyknutá a s čerstvou stravou som nikdy nemala problém, skôr mi prospievala. Ale denne jem aj varenú stravu, na raňajky som sa naučila jesť ovsenú kašu s ovocím. Mama sa už zmierila s tým, že odmietam mäso, ale nepripustila by myšlienku, že by som jedla len vita stravu, lebo ona má heslo : Všetko, ale s mierou. Takže vitariánov pokladá za extrémistov a vraví, že ja si nedokážem zaobstarať vyváženú stravu (akože neviem, čo mám jesť, aby som mala všetkého dostatok), ja jej dávam za pravdu, ale už rok stravu stále študujem a chcem aj ďalej, navyče ma baví biola a chémia:) Nič nie je jednoduché, ale keď sa chce, dá sa. Navyše mám astmu a rôzne alergie (nie však na potraviny) a verím, že by som sa toho navždy zbavila pomocou vita stravy.
P.S.: Naša domáca kuchyňa nie je v žiadnom prípade tradičná. Čo najmenej solíme, koreníme, nevyprážame, ja s mamou jeme celozrnné výrobky a rastlinné bielkoviny.
ďakujem
je to haklive radit 14-ke, ale budem pisat vseopbecne - pri prechode na vegetarianstvo je automatoickou modou sa vrhnut na obilovimy, ovsenne kase a miesat ich s ovocim.
aj ta najcelozrnejsia obilovina a aj ta najorganickejsia ovsenna kasa je stale len obilovina a ma v sebe nutne aj tie zlozky co obsahuje biela muka, hoci ma dalsie zlozky navyse
kombinovat muku s ovocim je podla mna osobne velmi nezdrave a vobec sa necuduejm za mas rozne alergie ako prejav zahlieneneho organizmu.
z hladiska zdravia podla mna konecny ciel je strava co nema ziadne obilovony a v prechodnom stadiu su tradicne obilovoiny nahradene pohankou a prosom a ak sa varui ovsakova kasa tak na slano nie na sladko ziadne ovocie cerstve ani susene v kasi alebo ku kasi, najlepsie trosku morsklej soli a vo vode povarena alebo sparena zelenina, napriklad celerova bulva, petrzlenovy koren a nieco zelene.
ak ti to nebude chitit, tak je to dokaz ze telu neslo o ovsakovu kasu ale o tu kombinaciu cukru, ovocia a mukovych splodin teda vytvorit lepidlo na creva.
snaz sa jest hlavne zeleninu, kludne ju var ale vo vode, nie na oleji, ziadne smazenie a pecenie, ziadne tie cinske recepty kde sa vsetko pali na oleji.
ak ta nutia jest maso, tak vyzaduj aby bolo varene vo vo vode (teda aj v polievke) a nie pecene smazene atd
a aby vsetky polievky boli len vodove ziadne zasmazky
davaj si denne surove nezoxidovane oleje, klickove a rybacie
kedze lanove oleje rychlo zoxiduju a su toxicke, tazko a daju zohnat a uskladnit naozaj cerstve a oleje hemp su tazko dostupone kedze su zakazaaovane akoze koli pribuznosti s marihuanov
dobry zdroj kvalitnych tukov su chia seeds
drzim palce
ps : rodicov neprerobis a nepresvedcis, ja som si cely zivot buchal hlavu o stenu, ziadny vysledok len neustale konflikty
5 2 8
Re: Ja začiatočník
Jeden z největších jedů současnosti je lepek. Je všeobecný názor, že je jen malé procento populace "postižených" alergií na lepek, ale ve skutečnosti jeho následky trpí každý, jen není zvykem hledat v něm příčiny zdravotních problémů, např. - trávicí potíže, alergie, špatné vstřebávání živin, nedostatek B12 či jiných vitamínů a minerálů, bolesti kloubů, deprese, bolesti břicha, zácpy, průjmy, nesoustředěnost, chudokrevnost. Může stát na počátku v podstatě jakékoliv nemoci. Proto obiloviny je jedna z hlavních věcí které by bylo třeba se co nejdříve zbavit, ale bohužel je to jedna z nejtěžších věcí. Dobrou alternativou pro začátek je rýže.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Len tak pre zaujímavosť a od veci:
Na Slovensku sa práve teraz (píše sa rok 2011!) deje takzvaná podpora sociálne slabších ľudí jednorázovou potravinovou pomocou. Jedná sa o 20 kíl hladkej múky a 20 kíl cestovín.
Príde mi to horšie ako po vojne. 20 kíl múky nieje možné spotrebovať tak rýchlo aby nestrácala na kvalite. Nedostanú ryžu, strukoviny, celé zrno alebo potravinové lístky (vraj aby to nepremenili na chlast).
Keby som verila na konšpirácie, tak .... viem čo si mám myslieť, ale verím že ide len o PENIAZE
Na Slovensku sa práve teraz (píše sa rok 2011!) deje takzvaná podpora sociálne slabších ľudí jednorázovou potravinovou pomocou. Jedná sa o 20 kíl hladkej múky a 20 kíl cestovín.
Príde mi to horšie ako po vojne. 20 kíl múky nieje možné spotrebovať tak rýchlo aby nestrácala na kvalite. Nedostanú ryžu, strukoviny, celé zrno alebo potravinové lístky (vraj aby to nepremenili na chlast).
Keby som verila na konšpirácie, tak .... viem čo si mám myslieť, ale verím že ide len o PENIAZE
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
gabrielik píše:Len tak pre zaujímavosť a od veci:
Na Slovensku sa práve teraz (píše sa rok 2011!) deje takzvaná podpora sociálne slabších ľudí jednorázovou potravinovou pomocou. Jedná sa o 20 kíl hladkej múky a 20 kíl cestovín.
Príde mi to horšie ako po vojne. 20 kíl múky nieje možné spotrebovať tak rýchlo aby nestrácala na kvalite. Nedostanú ryžu, strukoviny, celé zrno alebo potravinové lístky (vraj aby to nepremenili na chlast).
Keby som verila na konšpirácie, tak .... viem čo si mám myslieť, ale verím že ide len o PENIAZE
hned ako som ten program cital pred mesiacmi som si myslel svoje.
ja na konspiracie neverim, ja konspiracie poznam
Ked sme uz pri lepku muke a cestovinach.
Kamarat z reprezentacneho timu v atletike este pred rokmi bol na sustredeni vo Font Romeo (francuzska strana Pyreneji) a vraj strava v stredisku (je to len pre profi sportovcov
bola zalozena na zelenine roznom mase a ovoci ale neboli k dispozicii ziadne cestoviny ani chleba pecivo nic mukate.
Vsetci sportovci vsetkych krajin to brali ako samozrejmost len CSSR repre sa hned stazovali ze predsa bez chleba a rohlikov nemozu zit a trenovat a donutili
manazerov zariadenie aby pre nich vozili chleba a pecivo z najblizsej dediny.
Moj kamos bol jediny z celej nasej vypravy co sa rozhodol jest len to co vsetci ostatni - cudzinci a nejedol ziadny chleba atd
Jeho forma pocas sustredenia stupala a nabehal vsetko perfektne, ostatni z timu co sa dali na muku stracali energiu a neboli schopni vsetko odtrenovat.
Prejavovalo sa to este cele tyzdne po navrate. Vtedy sa kamosovi rozsvietili oci a vzdy na to spiomina ked debatime zdravu a sportovu stravu
paradoxne velke maratony vymysleli tzv pasta party vecer pred startom a oklamani rekreacny maratonci sa napchavaju zadarmo cestovina vecer pred maratonom.
5 2 8
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
chcelo by to niaku masivnu kampan proti lepku ...
Celý život žiadne hranice.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
http://www.veghealth.com/vegan2.php
zadarmo e-book na temu ako vegani dostanu Ca, Fe, D, A, B12, proteiny...
zadarmo e-book na temu ako vegani dostanu Ca, Fe, D, A, B12, proteiny...
5 2 8
Nováček
Zdravím všechny Vitariány
O tomto živ. stylu jsem se dozvěděla před pár dny a pořád nad ním dumám...mám či nemám...je to správné...shlédla jsem spoustu dokumentů, čtu si příspěvky a cosi mě k tomu pořád táhne...ovšem mám jeden problém...trpím přejídáním...vydržím třeba celé dopoledne nejíst, potom přijde druhá odpolední a já se neznám a sním co potkám...dělá mi to dobře jen při fáze jezení, potom nastupuje bolest břicha a výčitky...říkám si, že od zítřka začnu jinak, dám si nějakou dietku a začnu sportovat...a vše se opakuje dokola...přijde odpolední hodina a jsem v koncích - prostě se neudržím ( toto období přejídání trvá zhruba 7 měsíců, během kterých jsem nabrala ošklivých 10 kg)
Rozhodla jsem se přehodnotit celý svůj jídelníček - nejídelníček - přežíraček, chci to změnit...jenže něco v podvědomí mi pak řekne: rychle se najez, nebo bude zle, to přece nemůžeš přežít.....a přejím se.
Od zítřka zkusím být jako vy...VITA...syrová zelenina a ovoce mi nevadí, ba naopak - miluju cokoli čerstvého.
Byla bych ráda, kdyby mi sem někdo napsal své začátky, jak jste to vydrželi atd...a hlavně mě třeba podpořili.
Ve dvou se to lépe táhne- znáte to
Krásný večer
Radka
O tomto živ. stylu jsem se dozvěděla před pár dny a pořád nad ním dumám...mám či nemám...je to správné...shlédla jsem spoustu dokumentů, čtu si příspěvky a cosi mě k tomu pořád táhne...ovšem mám jeden problém...trpím přejídáním...vydržím třeba celé dopoledne nejíst, potom přijde druhá odpolední a já se neznám a sním co potkám...dělá mi to dobře jen při fáze jezení, potom nastupuje bolest břicha a výčitky...říkám si, že od zítřka začnu jinak, dám si nějakou dietku a začnu sportovat...a vše se opakuje dokola...přijde odpolední hodina a jsem v koncích - prostě se neudržím ( toto období přejídání trvá zhruba 7 měsíců, během kterých jsem nabrala ošklivých 10 kg)
Rozhodla jsem se přehodnotit celý svůj jídelníček - nejídelníček - přežíraček, chci to změnit...jenže něco v podvědomí mi pak řekne: rychle se najez, nebo bude zle, to přece nemůžeš přežít.....a přejím se.
Od zítřka zkusím být jako vy...VITA...syrová zelenina a ovoce mi nevadí, ba naopak - miluju cokoli čerstvého.
Byla bych ráda, kdyby mi sem někdo napsal své začátky, jak jste to vydrželi atd...a hlavně mě třeba podpořili.
Ve dvou se to lépe táhne- znáte to
Krásný večer
Radka
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Ono je jedno, co jes, ak sa prejedas. Necuduj sa, ze poobede do seba natrieskas vsetko, ak si doobeda hladovala. Jedz 5-6x za den, v rozostupe 2-3 hodiny. Nebudes hladna - nebudes sa narazovo prejedat, nebudes v strese, vycitkach a zacnes pomaly chudnut. Porcie si daj rovnako velke (cize nie rano mrkvicku, a vecer za kybel salatu). Osobne si myslim, ze si musis najskor poriesit to, AKO jes, nie to, CO jes. Nemaj v hlave ziadne "diety", to je blbost. Kazda dieta znamena kila navyse.
Drzim palce.
Drzim palce.