PH balanc, kyseliny a zasady
Moderátor: hugo
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Hej, presne to mi vadi na tabulkach, ako sa lisia. Kazdy to mera inac, a z toho vidno, ze to moze posobit rozne. Myslim si, kedze v knizke tabuliek, ktore som sem pridal ja, doporucuju jest ryby, ze na masozruta bude niektore ovocie posobit kyselo.
Tiez mam ale pocit, ze v cistom tele posobi vsetko ovocie zasadito, mozno na par vynimiek, ale banan, pomaranc a hlavne melon!!! aby boli kyselinotvorne, to sa mi teda nezda.
A hlavne, ovocie musi byt dozrete, minule som si dal nedozrety ananas, a teda mam pocit, ze to ma prekyselilo. Mozno pri tom teste testovali zle dozrete ovocie, alebo to pocitali z nejakych pochybnych vzorcov.
Tiez mam ale pocit, ze v cistom tele posobi vsetko ovocie zasadito, mozno na par vynimiek, ale banan, pomaranc a hlavne melon!!! aby boli kyselinotvorne, to sa mi teda nezda.
A hlavne, ovocie musi byt dozrete, minule som si dal nedozrety ananas, a teda mam pocit, ze to ma prekyselilo. Mozno pri tom teste testovali zle dozrete ovocie, alebo to pocitali z nejakych pochybnych vzorcov.
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Zajímavý článek na toto téma popisující širší souvislosti...
http://mediumway.host.sk/med/medindex.h ... c223783358
PS: nutná znalost slovenčiny
http://mediumway.host.sk/med/medindex.h ... c223783358
PS: nutná znalost slovenčiny
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
pěkný, jen by mě zajímalo, odkud se vzalo:
1 vajicko ma 38 000 000 patologickych organizmov
1 vajicko ma 38 000 000 patologickych organizmov
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Přečetl jsem a jen namátkou:Se7en píše:Zajímavý článek na toto téma popisující širší souvislosti...
http://mediumway.host.sk/med/medindex.h ... c223783358
PS: nutná znalost slovenčiny
"ovocny dzus (aj nesladeny) predstavuje velku koncentraciu cukru (fruktoza). Cukor (v akejkolvek forme) sa metabolizuje v tele na alkohol. Alkohol v akomkolvek mnozstve nici bunky a narusa biochemicke procesy v tele. Ked vypijeme jeden pohar dzusu, imunitny system je nefunkcny pocas nasledujucich 2-3 hodin. Ovocny dzus ma podobny efekt na organizmus ako slivovica, hruskovica alebo akykolvek iny alkohol."
"pH stupnica: 0.0 = maximalna kyselina (akumulator z auta), 7.0 = neutralna uroven (voda), 14.0 = maximalna zasada."
pH stupnice může jít i do záporu, ač to už je dost extrémní kyselina.
"citron je alkalicky aj ked chuti kyslo"
Nejspíš se tím myslí, že má v organismu údajně alkalickou reakci.
no nepříjde mi to moc důvěryhodné
Happiness cannot be pursued; it must ensue.
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
hi, ja taky namatko a tohle jsem zrovna prehlid
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Mě hlavně překvapilo:
"OVOCIE sa neznasa so ziadnym inym jedlom! Ovocie treba jest na prazdny zaludok (stravi sa za 30 min). Ak sa ovocie stretne s cimkolvek v zaludku, zacne kvasit a kvasne produkty otravia organizmus."
Měl jsem za to, že mix ovoce/zelenina je neškodný...
"OVOCIE sa neznasa so ziadnym inym jedlom! Ovocie treba jest na prazdny zaludok (stravi sa za 30 min). Ak sa ovocie stretne s cimkolvek v zaludku, zacne kvasit a kvasne produkty otravia organizmus."
Měl jsem za to, že mix ovoce/zelenina je neškodný...
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
To, ze ovoce se nema s nicim mixovat je znamy fakt. Zkus si precit knihy Fit pro zivot, tam je spousta veci dobre vysvetlenychSe7en píše:Mě hlavně překvapilo:
"OVOCIE sa neznasa so ziadnym inym jedlom! Ovocie treba jest na prazdny zaludok (stravi sa za 30 min). Ak sa ovocie stretne s cimkolvek v zaludku, zacne kvasit a kvasne produkty otravia organizmus."
Měl jsem za to, že mix ovoce/zelenina je neškodný...
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
souhlas, uerčitě je to lepší, ale víc PMN a zkušenosti zkvasí, je-li ovoce privela, a keď omylem zamíchám, náhodou a je toho celkově málo a důkladně prežuté tzn. párkrát vrácené, nič mi to až tak něnarobíRadkaS píše:To, ze ovoce se nema s nicim mixovat je znamy fakt. Zkus si precit knihy Fit pro zivot, tam je spousta veci dobre vysvetlenychSe7en píše:Mě hlavně překvapilo:
"OVOCIE sa neznasa so ziadnym inym jedlom! Ovocie treba jest na prazdny zaludok (stravi sa za 30 min). Ak sa ovocie stretne s cimkolvek v zaludku, zacne kvasit a kvasne produkty otravia organizmus."
Měl jsem za to, že mix ovoce/zelenina je neškodný...
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Jste si jisti zásaditostí máku? Našla jsem ho někdy v zásdotvorných, někdy v kyselotvorných.
Koukla jsem se na své výsledky z moče z posledních 3 měsíců a stále je to 5-6 a třeba tohle úterý ráno to bylo těch 5 . Takže asi to, co dělám, nestačí, budu muset víc alkalizovat, abych se z tohodle stavu vyhrabala. Jdu si zkusit udělat pomocí mixéru šťávu ze zeleně....
Koukla jsem se na své výsledky z moče z posledních 3 měsíců a stále je to 5-6 a třeba tohle úterý ráno to bylo těch 5 . Takže asi to, co dělám, nestačí, budu muset víc alkalizovat, abych se z tohodle stavu vyhrabala. Jdu si zkusit udělat pomocí mixéru šťávu ze zeleně....
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Mozno ked je namoceny, je zasadotvorny. Ale to si treba odsledovat, podla toho, ako sa komu travi. U niekoho, komu sa netravi dobre, bude kyselinotvorny.Kometa píše:Jste si jisti zásaditostí máku? Našla jsem ho někdy v zásdotvorných, někdy v kyselotvorných.
Koukla jsem se na své výsledky z moče z posledních 3 měsíců a stále je to 5-6 a třeba tohle úterý ráno to bylo těch 5 . Takže asi to, co dělám, nestačí, budu muset víc alkalizovat, abych se z tohodle stavu vyhrabala. Jdu si zkusit udělat pomocí mixéru šťávu ze zeleně....
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Snědla jsem dneska kopu nenamočeného, pomletého na kuličky, které se ale nekonaly, protože jsem veškerou hmotu sdlabala lžičkou
Byla jsem po tom ospalá, ale příjemně zasycená. A ono asi neni divu, že je člověk po velké dávce máku ospalý
Ale jak mam poznat, jak ho trávím? Já to vím leda o takových věcech jako jsou luštěniny či kedlubna, květák.. ale jinak nic nepoznám.
Byla jsem po tom ospalá, ale příjemně zasycená. A ono asi neni divu, že je člověk po velké dávce máku ospalý
Ale jak mam poznat, jak ho trávím? Já to vím leda o takových věcech jako jsou luštěniny či kedlubna, květák.. ale jinak nic nepoznám.
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Vysleduj to z pH mocu. Najlepsie sa to otestuje tak, ze pocas kludneho obdobia, kedy sa nestresujes, nahodis monodietu, napriklad na potravine, ktora je viacmenej neutralna (cize len velmi mierne zasadotvorna alebo kyselinotvorna). Odsledujes si pH mocu podla dna. Par krat zopakujes, a ak su hodnoty rovnake, mozes tuto monodietu pouzit na testovanie akejkolvek potraviny tak, ze do monodiety naraz zaradis tuto potravinu, a sledujes, ako sa zmeni pH mocu. Na tento experiment by bol ale lepsi uplne zdravy clovek, ktory ma stabilne pH, co sa o nezdravych ludoch neda povedat, tym pH dost kolise hore dole, podla toho co telo prave v tej zaplave problemov riesi.Kometa píše:Snědla jsem dneska kopu nenamočeného, pomletého na kuličky, které se ale nekonaly, protože jsem veškerou hmotu sdlabala lžičkou
Byla jsem po tom ospalá, ale příjemně zasycená. A ono asi neni divu, že je člověk po velké dávce máku ospalý
Ale jak mam poznat, jak ho trávím? Já to vím leda o takových věcech jako jsou luštěniny či kedlubna, květák.. ale jinak nic nepoznám.
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Budu muset někde vyšašit ty testovací papírky. Naivně jsem zašla do lékárny (docela velký) a měli tam jen hexaphan, který je zbytečně drahý. Tak jdu zjišťovat, zdali je nějaký menší obsahující pH.
Jinak co jsem se dočetla, tak snad mít ráno pH 6 je ok. 5 už teda ne, no.
Jinak co jsem se dočetla, tak snad mít ráno pH 6 je ok. 5 už teda ne, no.
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Na mě mák taky působí kyselinotvorně. Mám odzkoušeno, že zásaditě na mě působí jen zelenina. Ovoce mě překyseluje, kromě vodního melounu. Ideál alkalická strava je pro mě okourka, salát a případně ten vodní meloun. Tabulkám člověk nemůže věřit a navíc, každý jsem individuální. Dokonale zdravý člověk se nepřekyselí ani chlebem, salámem, cigaretama, alkoholem, prostě ničím. Můj děda například má přes 70 leta a zdraví ho neopouští anikdyž se živí výše zmíněným způsobem. Dala jsem mu pár lakmusových papírků, aby si změřil moč a měl ji alkaličtější, než já!!!!!! Důležitý je "kořínek."Kometa píše:Jste si jisti zásaditostí máku? Našla jsem ho někdy v zásdotvorných, někdy v kyselotvorných.
Koukla jsem se na své výsledky z moče z posledních 3 měsíců a stále je to 5-6 a třeba tohle úterý ráno to bylo těch 5 . Takže asi to, co dělám, nestačí, budu muset víc alkalizovat, abych se z tohodle stavu vyhrabala. Jdu si zkusit udělat pomocí mixéru šťávu ze zeleně....
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Prekyseli sa, az schatra natolko, ze telo ten bordel nebude schopne odstranovat, a vtedy zisti, ze byt priputani na vyssie uvedeny sposob stravovania nieje prave idealny. Nehovoriac o karme, pred karmickymi zakonmi nikto neunikne, preto nieje dobre uvedenu zivotospravu doporucovat nezavisle od toho, ci niekoho prekyseluje, alebo nie.Esterka píše:Na mě mák taky působí kyselinotvorně. Mám odzkoušeno, že zásaditě na mě působí jen zelenina. Ovoce mě překyseluje, kromě vodního melounu. Ideál alkalická strava je pro mě okourka, salát a případně ten vodní meloun. Tabulkám člověk nemůže věřit a navíc, každý jsem individuální. Dokonale zdravý člověk se nepřekyselí ani chlebem, salámem, cigaretama, alkoholem, prostě ničím. Můj děda například má přes 70 leta a zdraví ho neopouští anikdyž se živí výše zmíněným způsobem. Dala jsem mu pár lakmusových papírků, aby si změřil moč a měl ji alkaličtější, než já!!!!!! Důležitý je "kořínek."
Ovocie ta prekyseluje pravdepodobne preto, ze ho netravis dobre, v crevach ti tak kvasi, vytvara nerovnovahu v ktorych ziju patogeny, a to vytvara kyselinotvorny odpad, ktori prenika do krvi. Inak, ovocie v zdravom organizme posobi zasadotvorne, samozrejme, pokial je zrele.
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Mojí babičce je 85, stravuje se hrozně, málo pije a trochu kouří.
Ale má deprese jak hrom, antidepresiva nezabírají.... až trošku zakotvím ve výrobě šťáv a budu mít na sobě ověřené, že nevyrábím nějaké jedy, taky jí je budu dávat, syrovou zeleninu nejedla snad několik let a ovoce jen málo.
Já tu hodlám být alespoň do devadesáti, tak snad mě nesrazí auto a nezkazí mi to
S ovocem mam ten problém, že mi strašně háže s krevním cukrem. Sním jablko či hrušku a za chvilku mam hypoglykemii. Pro to je pro mě lepší to kombinovat se zeleninou, třeba klasika strouhané jablko s mrkví. Ale to zas neni moc dobré pro další trávení.
Ale má deprese jak hrom, antidepresiva nezabírají.... až trošku zakotvím ve výrobě šťáv a budu mít na sobě ověřené, že nevyrábím nějaké jedy, taky jí je budu dávat, syrovou zeleninu nejedla snad několik let a ovoce jen málo.
Já tu hodlám být alespoň do devadesáti, tak snad mě nesrazí auto a nezkazí mi to
S ovocem mam ten problém, že mi strašně háže s krevním cukrem. Sním jablko či hrušku a za chvilku mam hypoglykemii. Pro to je pro mě lepší to kombinovat se zeleninou, třeba klasika strouhané jablko s mrkví. Ale to zas neni moc dobré pro další trávení.
-
- Příspěvky: 236
- Registrován: pát říj 16, 2009 9:48
- Bydliště: Ústí nad Labem
- Kontaktovat uživatele:
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Teď si představ co za hypoglykemii mám já, když sním třeba 15 banánů.Kometa píše:S ovocem mam ten problém, že mi strašně háže s krevním cukrem. Sním jablko či hrušku a za chvilku mam hypoglykemii.
Není totiž nic skrytého, co nebude zjeveno, ani nic tajného, co nebude poznáno.
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Banán mi to nedělá, ten má asi i nějaký míň rychlý sacharidy.
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Kotrmelce krevního cukru nejsem chopna zachytit, mi "nic" nedělalo ani půl kila mléčné čokolády během 30 minut
Ale nechci se rouhat a už bych své tělo docela ráa i poslouchala...
Ale nechci se rouhat a už bych své tělo docela ráa i poslouchala...
Ať mi to plkání přinese užitek a ostatním taky!
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Tohle asi bude individuální, myslím, že to mám po mámě. Příliš aktivní slinivka, co vypouští moc inzulínu. Bohužel jí to asi může vyčerpávat a může to ke stáru vést k diabetu druhého typu.
Prostě i když sladké miluju, nedělá mi dobře a samotné už vůbec ne. Takže holt mé střevo má smůlu, ale ovoce nalačno a samotné mu nedopřeju.
Prostě i když sladké miluju, nedělá mi dobře a samotné už vůbec ne. Takže holt mé střevo má smůlu, ale ovoce nalačno a samotné mu nedopřeju.
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Vždycky jsem si myslel, že ovocný cukr nemá na produkci inzulínu vliv, tak jak to tedy je?Kometa píše:Mojí babičce je 85, stravuje se hrozně, málo pije a trochu kouří.
Ale má deprese jak hrom, antidepresiva nezabírají.... až trošku zakotvím ve výrobě šťáv a budu mít na sobě ověřené, že nevyrábím nějaké jedy, taky jí je budu dávat, syrovou zeleninu nejedla snad několik let a ovoce jen málo.
Já tu hodlám být alespoň do devadesáti, tak snad mě nesrazí auto a nezkazí mi to
S ovocem mam ten problém, že mi strašně háže s krevním cukrem. Sním jablko či hrušku a za chvilku mam hypoglykemii. Pro to je pro mě lepší to kombinovat se zeleninou, třeba klasika strouhané jablko s mrkví. Ale to zas neni moc dobré pro další trávení.
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Pravdepodobne to bude aj tak uplne inak, kedze vsetci sa tu do toho rozumieme... Ale v ovoci nieje len fruktoza, su tam aj ine cukry. Ale tiez si myslim, ze ovocie je v tomto nevinne. Pokial niekomu prilis kolise krvny cukor po ovoci, potom nema v poriadku traviace organy, za toto myslim zodpoveda najma pecen a slinivka, ale kludne v tom moze byt aj produkcia stiav ci hormonov, ktore vznikaju v zaludku a dvanastniku. Proste, ludovo povedane, dosrane travenie.Sitar píše:Vždycky jsem si myslel, že ovocný cukr nemá na produkci inzulínu vliv, tak jak to tedy je?
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Přesně. Tohle mám taky bohužel, takže co jsem kdysi dělával dny jen o zelenině a ovoci tak teď už to nejde, necítím se dobře maximálně jedno jabko ráno ale to je vše.Kometa píše: S ovocem mam ten problém, že mi strašně háže s krevním cukrem. Sním jablko či hrušku a za chvilku mam hypoglykemii.
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Většina ovoce z nákupních středisek a obchůdků jsou dnes hybridy. Byly vyšlechtěny za účelem lepší chuti, větší cukernatosti apod. Takové ovoce má do přirozeného daleko, zejména komplexností a vyvážeností účinků na tělo. Je to daň za manipulace.
U jablek intuitivně poznám původní odrůdy a pláněti dám dokonce přednost. Jenže je těžké to celoročně zajistit. Dovozová bio jabka u nás na trhu jsou taktéž hybridy, jako ostatně mnoho ovozelu.
Všimla jsem si, že daná nevyváženost takového ovoce se dá dobře srovnat šťávami z divokým bylinek volně rostoucích. Zkuste si to.
U jablek intuitivně poznám původní odrůdy a pláněti dám dokonce přednost. Jenže je těžké to celoročně zajistit. Dovozová bio jabka u nás na trhu jsou taktéž hybridy, jako ostatně mnoho ovozelu.
Všimla jsem si, že daná nevyváženost takového ovoce se dá dobře srovnat šťávami z divokým bylinek volně rostoucích. Zkuste si to.
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Ja si myslim, ze korene problemu treba hladat niekde inde, ako v kluckovani. Vyhybat sa slachtenym je utopia, a je to podobne, ako vsetko sterilizovat a vyhybat sa bakteriam. Potom cloveka "ofukne" a skolabuje mu travenie.
Ak sa niekomu netravi dobre ovocie, a ani po dlhej dobe sa nic nemeni, potom robi nieco vo svojom ozdravnom procese zle. Zdravy clovek stravi aj klince s makom, nejake preslachtene ovocie mu nemoze robit problemy. Rovnako, ako mu nemoze sposobovat taku nerovnovahu, ze prichadza o energiu. V prirode, prijst o energiu, znamena casto smrt, na druhej strane, v prirode sa aj lahsie lieci, vsak?
Ak sa niekomu netravi dobre ovocie, a ani po dlhej dobe sa nic nemeni, potom robi nieco vo svojom ozdravnom procese zle. Zdravy clovek stravi aj klince s makom, nejake preslachtene ovocie mu nemoze robit problemy. Rovnako, ako mu nemoze sposobovat taku nerovnovahu, ze prichadza o energiu. V prirode, prijst o energiu, znamena casto smrt, na druhej strane, v prirode sa aj lahsie lieci, vsak?
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
ale xion, je to o tom prahu tolerance, vzdyt me taky pred tremi lety nedelalo problem knedlo vepro a 10 piv a ted citim nevolnost kdyz pozru vetsi mnozstvi toho chemii zakonzervovanyho ovozel ze suprmarketu. vzdyt takovy ovoce se zuslechtuje a osetruje s jedinym cilem, co nejvice prodlouzit jeho trvanlivost a produkovat s nejmensi ztratou s cilem prodat. nejlip se masovy produkci vyvarovat, a starat se o svou vlastni ..zahradu, sad idealne. awa ma naprostou pravdu.
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Snad letos bude lepší úroda, loni i to málo co rostlo potloukly kroupy, vlastní jablka jsme neměli skoro žádná. Blbé ale je, že když se skladujou ve sklepě, načichnou pak sklepovým aroma a taky to neni žádná lahoda.
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Sweetie, dovolim si nesuhlasit, ak sa ti knedlo vepro zelo travi horsie ako predtym, tak ti slabne travenie. Ja by som s tym spokojny nebol, ale je to moj osobny nazor. Iba cas ukaze pravdu.
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Nesledoval jste si někdo pH?
Zkouším si to teď pár dnů sledovat, ráno pH 7 (moč i sliny), tedy ok, přes den občas výkyvy k 8 (=zásadité), dnes dokonce k 9, což už nevím jestli je tak úplně ok. Strava asi tak 1/3 zelenina s klíčky a zbytek ovoce, tak jsem očekával výkyvy i kyselým směrem.
Zkouším si to teď pár dnů sledovat, ráno pH 7 (moč i sliny), tedy ok, přes den občas výkyvy k 8 (=zásadité), dnes dokonce k 9, což už nevím jestli je tak úplně ok. Strava asi tak 1/3 zelenina s klíčky a zbytek ovoce, tak jsem očekával výkyvy i kyselým směrem.
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
No u vitouše hlavně to ráno malinko pod 7, aby bylo.
S PH jsem si letos hrál docela hodně...., odpoledne už jsi zásaditý docela dost, ale to nevadí, hlavně to ráno. Ph přesně na potravu až tak nereaguje. Zaleží i na psychice a pod.
Každopádně ty údaje říkají, že jsi detoxikovaný (když probíhá detox a máš nerva, tak můžeš jíst co chceš a budeš se pohybovat pod 7) a můžeš přejít na normální udržovací-vyživující vita jídelníček.
Pokud by se Ph neměnilo a neklesalo ani trošku pod 7 ráno, zařadit víc kyselinotvorných potravin (semínka, oleje a pod., případně citrusy podkud tě okyselují, mne neokyselují). Každopádně bych u těchto hodnot víc zásadotvorných potravin nepřidával, abych nesklouznul do alkalózy, ke které je teď blíže než k acidóze. Jinak velmi dobrý !
S PH jsem si letos hrál docela hodně...., odpoledne už jsi zásaditý docela dost, ale to nevadí, hlavně to ráno. Ph přesně na potravu až tak nereaguje. Zaleží i na psychice a pod.
Každopádně ty údaje říkají, že jsi detoxikovaný (když probíhá detox a máš nerva, tak můžeš jíst co chceš a budeš se pohybovat pod 7) a můžeš přejít na normální udržovací-vyživující vita jídelníček.
Pokud by se Ph neměnilo a neklesalo ani trošku pod 7 ráno, zařadit víc kyselinotvorných potravin (semínka, oleje a pod., případně citrusy podkud tě okyselují, mne neokyselují). Každopádně bych u těchto hodnot víc zásadotvorných potravin nepřidával, abych nesklouznul do alkalózy, ke které je teď blíže než k acidóze. Jinak velmi dobrý !
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Díky, proč ale myslíš že by to mělo být trošku pod 7? PH krve je nějak 7,4 tuším, takže spíš by to mělo být trošku nad 7, ne? I když papírkama se to asi moc nepozná, přesnost měření je dost malá a +-1/2 stupně není moc rozdíl.
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
No, to je právě to co jsem dříve netušil, Ph má udělat během 24 hodin takovou smyčku. Jinak Jarda Zajíček tomu říká tuším acido...(něco) píst a je to jedna z nejdůležitějších věcí v těle. Většina špatně se stravujících lidí nemusí pravidelně překračovat 7 a u extrémních vita zase nemusí docházet k tomu, že jde pod 7. Obojí je pro organismus zlý a došlo k vychýlení z rovnováhy.
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Z diskuze, dotaz:
Host dotaz:
"Dovolil jsem si vytípat pár vět z diskuzí ohledně pH pístu. Mám v tom stále lehký hokej. Zajímalo by mě, proč nestačí mít v moči celý den pH 7,4 řekněme, které je hodnotově nejblíž krvi? Jakou roli ten píst přesně plní? Pokud budu celý den na pH 7,5 a píst se nekoná je to průser? Mě se podle lakmusáků (nejsou moc přesné - stupnice po 1) každodenně drží v průměru kolem pH 7,5 (ostatně v jednom z příspěvků uvádíte pH trvale nad 7 jako bežné) tak nevím jestli je to OK? Prosím o osvětu..."
Jarda píše:
Zde si dovolím vyvolat rozpor, není vhodné být celý den nad pH 7, to pak nepracuje acidobazický píst a tělo není schopno vylučovat kyseliny. Musí se udržovat pravidelný denní průběh, který v noci a ranních hodinách klesá pod hodnotu 6,5 pH a odpoledne vystoupá nad 7,5 pH, aby večer zase klesl na 6,5 pH. Průměr všech hodnot, naměřených v průběhu daného dne, by měl vycházet co nejblíže 6,4 pH, což je ideální pH zdravého člověka a všeho živého na této planetě.
Jarda píše:
Pokud je pH moči vysoké je potřeba naopak dodat kyseliny, vyzkoušejte vypít větší várku vitamínu C, nebo hrnek vepřového vývaru a pH moči klesne. Dostávat se nad 8 pH je dost nebezpečné a můžete klidně omdlít, případně velni vysoké pH je schopno vás i zabít stejně jako extrémně nízké pH. Oba krajní stavy jsou velice nebezpečné a je nutno se jim vyhýbat. Hodnoty při nichž člověk celkem spolehlivě opustí tento svět jsou při acidóze 4,3 pH a při alkalóze 9,3 pH, takže s oběma stavy opatrně.
Jarda píše:
pH moče je snad nejdůležitější a snadno kontrolovatelný ukazatel stavu škodlivin v organizmu. pH moči zdravého člověka je 6,4 a vzhledem k tomu, že většina lidí má nevhodnou stravou vytvořen dlouhodobý deficit zásaditých látek v organizmu, doporučuji minimálně po dobu nutnou k odeznění zdravotních potíží dodržovat pH 7 a více. Já sám udržuji pH trvale nad hodnotou 7. Nízké pH, méně než 6,4 znamená, že organizmus je zbytečně zaplaven kyselinami a tím pádem je nucen k ukládání kyselinotvorných látek, zvláště do tukové tkáně a dalších míst v těle.
a tady odpověď:
To trvalé udržování pH nad hodnotou 7 pH, jsem myslel, že každý den vystoupám s pH nad tuto hodnotu a také jsem to tam v některém následujícím příspěvku někomu i vysvětloval. Není na tom nic nepochopitelného, tělo se močí zbavuje kyselin a to vlastně tvoří regulační mechanizmus těla z hlediska udržení správného pH krve. Děje se to v takových vlnách, kdy pH stoupá z kyselých hodnot pH do zásaditých a zase večer klesá do hodnot kyselých. Tento pravidelný denní průběh pH se nazývá ascidobazický píst, protože jako píst chodí nahoru a dolu. Trvalé držení pH nad 7 pH může sice člověku dávat dobrý pocit, ale současně je možné mít tělo překyselené, protože tělo může pouze vylučovat přebytečný draslík, což je zásaditý minerál a tím udrží vysoké pH i když je tělo stále překyselené. Jako celkem spolehlivý kontrolní bod slouží právě acidobazický píst a pokud vám pH takto chodí, není co zkoumat. Vhodné je takto vysoko držet pH pouze u nemocných, kde je celkem jasné, že jejich startovní kyselost byla vysoká a může se tedy eliminovat odkyselením.
Host dotaz:
"Dovolil jsem si vytípat pár vět z diskuzí ohledně pH pístu. Mám v tom stále lehký hokej. Zajímalo by mě, proč nestačí mít v moči celý den pH 7,4 řekněme, které je hodnotově nejblíž krvi? Jakou roli ten píst přesně plní? Pokud budu celý den na pH 7,5 a píst se nekoná je to průser? Mě se podle lakmusáků (nejsou moc přesné - stupnice po 1) každodenně drží v průměru kolem pH 7,5 (ostatně v jednom z příspěvků uvádíte pH trvale nad 7 jako bežné) tak nevím jestli je to OK? Prosím o osvětu..."
Jarda píše:
Zde si dovolím vyvolat rozpor, není vhodné být celý den nad pH 7, to pak nepracuje acidobazický píst a tělo není schopno vylučovat kyseliny. Musí se udržovat pravidelný denní průběh, který v noci a ranních hodinách klesá pod hodnotu 6,5 pH a odpoledne vystoupá nad 7,5 pH, aby večer zase klesl na 6,5 pH. Průměr všech hodnot, naměřených v průběhu daného dne, by měl vycházet co nejblíže 6,4 pH, což je ideální pH zdravého člověka a všeho živého na této planetě.
Jarda píše:
Pokud je pH moči vysoké je potřeba naopak dodat kyseliny, vyzkoušejte vypít větší várku vitamínu C, nebo hrnek vepřového vývaru a pH moči klesne. Dostávat se nad 8 pH je dost nebezpečné a můžete klidně omdlít, případně velni vysoké pH je schopno vás i zabít stejně jako extrémně nízké pH. Oba krajní stavy jsou velice nebezpečné a je nutno se jim vyhýbat. Hodnoty při nichž člověk celkem spolehlivě opustí tento svět jsou při acidóze 4,3 pH a při alkalóze 9,3 pH, takže s oběma stavy opatrně.
Jarda píše:
pH moče je snad nejdůležitější a snadno kontrolovatelný ukazatel stavu škodlivin v organizmu. pH moči zdravého člověka je 6,4 a vzhledem k tomu, že většina lidí má nevhodnou stravou vytvořen dlouhodobý deficit zásaditých látek v organizmu, doporučuji minimálně po dobu nutnou k odeznění zdravotních potíží dodržovat pH 7 a více. Já sám udržuji pH trvale nad hodnotou 7. Nízké pH, méně než 6,4 znamená, že organizmus je zbytečně zaplaven kyselinami a tím pádem je nucen k ukládání kyselinotvorných látek, zvláště do tukové tkáně a dalších míst v těle.
a tady odpověď:
To trvalé udržování pH nad hodnotou 7 pH, jsem myslel, že každý den vystoupám s pH nad tuto hodnotu a také jsem to tam v některém následujícím příspěvku někomu i vysvětloval. Není na tom nic nepochopitelného, tělo se močí zbavuje kyselin a to vlastně tvoří regulační mechanizmus těla z hlediska udržení správného pH krve. Děje se to v takových vlnách, kdy pH stoupá z kyselých hodnot pH do zásaditých a zase večer klesá do hodnot kyselých. Tento pravidelný denní průběh pH se nazývá ascidobazický píst, protože jako píst chodí nahoru a dolu. Trvalé držení pH nad 7 pH může sice člověku dávat dobrý pocit, ale současně je možné mít tělo překyselené, protože tělo může pouze vylučovat přebytečný draslík, což je zásaditý minerál a tím udrží vysoké pH i když je tělo stále překyselené. Jako celkem spolehlivý kontrolní bod slouží právě acidobazický píst a pokud vám pH takto chodí, není co zkoumat. Vhodné je takto vysoko držet pH pouze u nemocných, kde je celkem jasné, že jejich startovní kyselost byla vysoká a může se tedy eliminovat odkyselením.
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
A taky nezapomenout na ideální poměr sodíku a draslíku..
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Díky 2olfessi, to je dobré nasměrování. Zajímavé kam Jarda na tyhle informace chodí, nikde jsem se nic podobného nedočetl - ale věřím mu.
Další výtažky od Jardy:
Zjednodušeně řečeno máme v těle jakýsi acidobazický píst a tímto pístem tělo vytlačuje škodliviny z buněk. Abychom měli dostatek energie musí buňky palivo-kyseliny v nějakém cyklu pálit, podobně jako auto pálí benzín ve válcích. Na závěr tohoto spalovacího procesu musí nastat fáze výfuk a cyklus se může zopakovat. Právě u té fáze výfuk je ten velký problém. Buňka nemá ojnici a pracuje pouze s osmotickou reakcí, čili právě změnou pH je schopna si nasát nové palivo a vypustit odpadní látky do krevního řečiště. Čili, aby tento píst mohl fungovat, musí se v průběhu dne pH tělních tekutin dostat z hodnot pod 7 pH, které jsou zpravidla ráno, do hodnot nad 7 pH v odpoledních hodinách a večer zase klesnout na hodnoty pod 7 pH. Průměr všech naměřených hodnot by měl dávat číslo 6,4 pH a to vám zajistí jak největší přísun energie, tak dokonalé zdraví. Vaše domněnka je tedy mylná, protože při stabilně vysokém pH tělo nemůže vylučovat kyseliny, stejně jako při nízkém pH a v obou případech odpadní látky zůstávají v buňkách, což nakonec vede ke ztrátě energie a k nemocem.
Strava, která není schopna vytvořit acidobazický píst, je špatná, ať je zdánlivě jakkoliv zdravá podle současných pohledů a názorů.
Hodnoty při nichž člověk celkem spolehlivě opustí tento svět jsou při acidóze 4,3 pH a při alkalóze 9,3 pH, takže s oběma stavy opatrně.
Pokud máte běžně pH srovnané, tak to zase tak usilovně řešit nemusíte, ale acidobazický píst by měl udělat správný pohyb minimálně jednou za dva dny.
Další výtažky od Jardy:
Zjednodušeně řečeno máme v těle jakýsi acidobazický píst a tímto pístem tělo vytlačuje škodliviny z buněk. Abychom měli dostatek energie musí buňky palivo-kyseliny v nějakém cyklu pálit, podobně jako auto pálí benzín ve válcích. Na závěr tohoto spalovacího procesu musí nastat fáze výfuk a cyklus se může zopakovat. Právě u té fáze výfuk je ten velký problém. Buňka nemá ojnici a pracuje pouze s osmotickou reakcí, čili právě změnou pH je schopna si nasát nové palivo a vypustit odpadní látky do krevního řečiště. Čili, aby tento píst mohl fungovat, musí se v průběhu dne pH tělních tekutin dostat z hodnot pod 7 pH, které jsou zpravidla ráno, do hodnot nad 7 pH v odpoledních hodinách a večer zase klesnout na hodnoty pod 7 pH. Průměr všech naměřených hodnot by měl dávat číslo 6,4 pH a to vám zajistí jak největší přísun energie, tak dokonalé zdraví. Vaše domněnka je tedy mylná, protože při stabilně vysokém pH tělo nemůže vylučovat kyseliny, stejně jako při nízkém pH a v obou případech odpadní látky zůstávají v buňkách, což nakonec vede ke ztrátě energie a k nemocem.
Strava, která není schopna vytvořit acidobazický píst, je špatná, ať je zdánlivě jakkoliv zdravá podle současných pohledů a názorů.
Hodnoty při nichž člověk celkem spolehlivě opustí tento svět jsou při acidóze 4,3 pH a při alkalóze 9,3 pH, takže s oběma stavy opatrně.
Pokud máte běžně pH srovnané, tak to zase tak usilovně řešit nemusíte, ale acidobazický píst by měl udělat správný pohyb minimálně jednou za dva dny.
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Já jsem se právě zajímal na jaře a v létě, kdy jsem s tím experimentoval o stav zvaný "alkalóza", který je v populaci velmi vzácný, ale u vitariánů může být velmi běžný. Píst jsem u Jardy nejprve přehlédl s tím, že určitě všechny popisované jevy znám a pak jsem se nestačil divit, byla to chyba. Snažil jsem se dočíst někde o něčem co tady psal a to se mi částečně podařilo vyhledat. (i když ne tak podrobně jako v posledním odstavci od tebe). Každopádně jsem zjistil, že alkalóza není bububu, ale že mudři znají tento stav celkem běžně, ovšem většinou následkem onemocnění, nikoliv výživy, protože vitariánství nebylo a zatím není v populaci běžné. Stává se při těžkém zvracení (úbytek žaludečních kyselin) a pod. onemocnění a nastupuje okamžitá lékařská akce, taky probíhá u těžkých hysterických záchvatů, kde by následovaly kolapsové stravy. Všechno samozřejmě velmi zjednodušuju.
Ono totiž tak jako si tělo bere při acidóze látky z těla k vyrovnání stavu, tak si bere při alkalóze --- tam, se pustí např. do nervového systému, předráždí nervy, vyvolají stres a okamžitě vylučují "stresové" látky do oběhového systému k vyrovnání nerovnováhy. Kdyby takhle člověk pokračoval, tak z něj začne být minimálně nervová troska, i když s "perfektním" stravováním ,ale tělo si vybere daň dřív. V tomto stavu nefungují ideálně játra a pak samozřejmě ledviny. U ledvin se můžeme trochu zastavit, protože pokud by člověk v tomto stavu chtěl pít víc vody, tak si ledviny pěkně "pinkne", nejsou stavěny na práci v tomto prostředí. Nicméně většinou člověk nemá pocit žízně v těchto zásaditých hodnotách vůbec. Ono totiž pravidelné pití vody by tento stav také uvádělo lépe do rovnovováhy.
Jenomže to je právě ta past, někteří se snaží jíst co nejpřirozenějí, přešvihnou hranici, myslí si, jak se topí v zásadách, přitom tělo vypouští kyseliny jak může a není to vidět, přestanou mít žízeň (stačí voda z plodů a pod. ), začnou se objevovat rysy extrémně citlivého nervstva a psychiky (nicméně člověk si myslí, já cítím co je pro mne dobré, netuší, že momentálně tu schopnost nemá a tělo je v problémech a v udržovacím režimu). Jak z toho ven? Nabízí se přijmout více kyselinotvorných potravin, jenomže to najednou tak snadno nejde, semena se dobře netráví a oleje jsou těžké.... "to nejde", taky by začali mít větší žízeň, to je taky "problém", viz, výše. Takže "nejlepší" je zůstat v tomto stavu a pomalé neštěstí je hotovo.
Tělo bylo uzpůsobeno na 4/5 zásad a 1/5 kyselin v příjmu, věřím tomu, že "kyselého" vlivu je kolem hodně, tak ten příjem kyselin může být ještě menší, případně možná u někoho stačit jenom osolit nebo pít vodu, tohle je individuální, každý jsme jinak nastaven (taky jsme se bavili o vrozených metabolických typech).
Pozn. snažil jsem se do toho stavu dostat uměle po radě Jardy na webu, nevěřil jsem tomu, ale donesla mne tam kombinace melounu a fazolí(vařil jsem kvůli tomu fazole ), docela příjemný stav . Takže, kdyby byl nemocný někdo z vařených pacientů(silně kyselinotvorná záležitost), který bere důležité léky a je potřeba alespoň každý druhý den navodit stav zásaditosti, tak se to opravdu s pomocí fazolí povede, jinak určitě taky pomůže zvýšit uměle draslík. Je to sice náhražka, ale může se někdy v praxi velmi hodit!
Ono totiž tak jako si tělo bere při acidóze látky z těla k vyrovnání stavu, tak si bere při alkalóze --- tam, se pustí např. do nervového systému, předráždí nervy, vyvolají stres a okamžitě vylučují "stresové" látky do oběhového systému k vyrovnání nerovnováhy. Kdyby takhle člověk pokračoval, tak z něj začne být minimálně nervová troska, i když s "perfektním" stravováním ,ale tělo si vybere daň dřív. V tomto stavu nefungují ideálně játra a pak samozřejmě ledviny. U ledvin se můžeme trochu zastavit, protože pokud by člověk v tomto stavu chtěl pít víc vody, tak si ledviny pěkně "pinkne", nejsou stavěny na práci v tomto prostředí. Nicméně většinou člověk nemá pocit žízně v těchto zásaditých hodnotách vůbec. Ono totiž pravidelné pití vody by tento stav také uvádělo lépe do rovnovováhy.
Jenomže to je právě ta past, někteří se snaží jíst co nejpřirozenějí, přešvihnou hranici, myslí si, jak se topí v zásadách, přitom tělo vypouští kyseliny jak může a není to vidět, přestanou mít žízeň (stačí voda z plodů a pod. ), začnou se objevovat rysy extrémně citlivého nervstva a psychiky (nicméně člověk si myslí, já cítím co je pro mne dobré, netuší, že momentálně tu schopnost nemá a tělo je v problémech a v udržovacím režimu). Jak z toho ven? Nabízí se přijmout více kyselinotvorných potravin, jenomže to najednou tak snadno nejde, semena se dobře netráví a oleje jsou těžké.... "to nejde", taky by začali mít větší žízeň, to je taky "problém", viz, výše. Takže "nejlepší" je zůstat v tomto stavu a pomalé neštěstí je hotovo.
Tělo bylo uzpůsobeno na 4/5 zásad a 1/5 kyselin v příjmu, věřím tomu, že "kyselého" vlivu je kolem hodně, tak ten příjem kyselin může být ještě menší, případně možná u někoho stačit jenom osolit nebo pít vodu, tohle je individuální, každý jsme jinak nastaven (taky jsme se bavili o vrozených metabolických typech).
Pozn. snažil jsem se do toho stavu dostat uměle po radě Jardy na webu, nevěřil jsem tomu, ale donesla mne tam kombinace melounu a fazolí(vařil jsem kvůli tomu fazole ), docela příjemný stav . Takže, kdyby byl nemocný někdo z vařených pacientů(silně kyselinotvorná záležitost), který bere důležité léky a je potřeba alespoň každý druhý den navodit stav zásaditosti, tak se to opravdu s pomocí fazolí povede, jinak určitě taky pomůže zvýšit uměle draslík. Je to sice náhražka, ale může se někdy v praxi velmi hodit!
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Jo, ty projevy které píšeš o alkalóze se u mě projevují, při přechodu z vařené na syrovou nejdříve euforické stavy, později naopak přicházející častější podrážděnost, žízeň žádná a při větším množství tekutin pobolívání ledvin, i když nevím jistě jestli to je všechno z alkalózy. Asi to chce víc klíčků.
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Klíčky, jak které...
Když bude nejhůř, tak posolit himalájkou, nějaké to semínko a pak se pustit po dobrém PH lehce do pití vody a mělo by to být dobré..
Když bude nejhůř, tak posolit himalájkou, nějaké to semínko a pak se pustit po dobrém PH lehce do pití vody a mělo by to být dobré..
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Jé to je náhodička, přesně tahle diskus se mi teď hodí, páč sem si začal pH sledovat, ráno celkem stabilně 7 a pak přes den posun do zásadita
Acidobazického pístu jsem si u Jardy všiml, ale nevěnoval tomu náležitou pozornost, ááá chybka (naštěstí jen přehlédnutelná), mírně se na to zaměřím a dostuduji; Pando dík za otevření tohoto téma a Olfesi dík za tyto great info
Acidobazického pístu jsem si u Jardy všiml, ale nevěnoval tomu náležitou pozornost, ááá chybka (naštěstí jen přehlédnutelná), mírně se na to zaměřím a dostuduji; Pando dík za otevření tohoto téma a Olfesi dík za tyto great info
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Jindro pak napiš jestli se Ti něco podařilo změnit. Ještě nevím jak se k tomu stavět tak zkusím zatím dál pokračovat stejným stylem (=v alkalóze) a spíš jen pozorovat. Je mi divné proč by to tak moc mělo vadit když dávní předkové jedli také jen syrový ovozel a neznali pH tabulky?
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Pando to pH jen sleduju (asi 2 týdny) a zatím nic neměním. Zamýšlel jsem se nad tím ranním pH, které je kyselé a říkal jsem si, že bych neměl svý tělo takhle trápit, ikdyž ale vím, že ranní pH kyselé bývá, protože tělo přes noc detoxikuje (co tak matně vzpomínám, knihy píší, že ranní pH bývá nejnižší no a pak nejvyšší - tedy zásadité - naopak bývá kolem 17. hodiny). Nakonec, ani nemohu ráno čekat zásaditost, když navečer s radostí dávám na chuť třeba kešu oříšky nebo nějakou sladkost (nejčastěji pár datlí). A jednou až dvakrát za měsíc Kvasárka. No teď díky Olfesovým větám vidím, že dobře, že jsem zatím nezkoušel ranní pH upravovat, protože ten zmiňovaný acidobazický píst má fungovat a je fajn, že mi patrně funguje.
Sumasumárum stejně jako Ty jen sleduju a zatím míním nějaký čas pořád jen sledovat, tedy neměnit. No, nějaký čas - pH míním sledovat tak nějak navždy, ale ne detailně pětkrát denně, spíš jen semo tamo orientačně, abych vysledoval, jaké reakce různá jídla v různou dobu vyvolávají v mým trávení a těle.
Sumasumárum stejně jako Ty jen sleduju a zatím míním nějaký čas pořád jen sledovat, tedy neměnit. No, nějaký čas - pH míním sledovat tak nějak navždy, ale ne detailně pětkrát denně, spíš jen semo tamo orientačně, abych vysledoval, jaké reakce různá jídla v různou dobu vyvolávají v mým trávení a těle.
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Ráno 7 - to je neutrální, naopak by Ti mělo prý ještě o půl stupně klesnout do kyselosti.Jindra píše:..Zamýšlel jsem se nad tím ranním pH, které je kyselé a říkal jsem si, že bych neměl svý tělo takhle trápit,..
Trochu tam má asi Jarda překlep, jestli má pH kolísat mezi 6,5 a 7,5 tak nechápu jak z toho může dostat průměr 6,4.
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Skúste niekedy merať pH v rozmedzí 0 - 48 hod po takom poctivom hodinovom posilovaní, že je následne dva tri dni poriadna svalovka.
Zaujímalo by ma, či aj u vitariánov s vysokými alkalickými rezervami je pád pH taký dramatický ako u mňa, kedy mám dva dni pH 5,2.
Je to síce prirodzený metabolický proces následkom vylúčenia veľkého množstva kyseliny mliečnej, nespôsobený jedlom, ale neviem sa k tomu jednoznačne postaviť. Je cvičenie také škodlivé ako dve-tri kilá mäsa, alebo sa dve-tri kilá mäsa prehnane démonizujú?
Alebo celá pH moču sa príliš zveličuje?
V každom prípade môj acidobázický piest takto pumpuje s obrovskými amplitúdami
Zaujímalo by ma, či aj u vitariánov s vysokými alkalickými rezervami je pád pH taký dramatický ako u mňa, kedy mám dva dni pH 5,2.
Je to síce prirodzený metabolický proces následkom vylúčenia veľkého množstva kyseliny mliečnej, nespôsobený jedlom, ale neviem sa k tomu jednoznačne postaviť. Je cvičenie také škodlivé ako dve-tri kilá mäsa, alebo sa dve-tri kilá mäsa prehnane démonizujú?
Alebo celá pH moču sa príliš zveličuje?
V každom prípade môj acidobázický piest takto pumpuje s obrovskými amplitúdami
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Mělo by to fungovat tak, že tělo nejdříve pomocí acidických a alkalických odpadů dorovnáva pH krve na 7,4, část přebytku si uchovává do rezerv pro příště a zbytek vylučuje močí. Moč se před vyloučením zahušťuje, čímž se zvyšuje odchylka pH od neutrálních 7. Proto není tak moc rozhodující hodnota pH (udává jen jak rychle se odpady vylučují a kolik vylučujeme vody, tím se pH ředí nebo zahušťuje), důležité je jenom zda se odchyluje nahoru nebo dolů od neutrálních pH 7.
Rezervy vydrží na asi 1 až 2 dny, během té doby by mělo dojít k vychýlení pH moči na opačnou stranu což znamená, že tělo dostalo dostatek opačných odpadů a doplnilo si kompenzační zásoby a zbytek nepotřebuje. Při přehoupnutí se pH moči nejdříve zastaví na 7 kde je nějakou dobu stabilní, protože si tělo buduje další zásoby. Proto by se mělo dosáhnout minimálně tohoto zastavení na 7 (na nějakou dobu) když už ne přehoupnutí. Pokud je pH více než 1 den trvale vychýlené na nějakou stranu od 7, může to už znamenat problém.
Pokud u pH papírku není jisté zda je zbarvený a kterým směrem, zvýší se citlivost schnutím - tím se zvýší koncentrace pH a zvýrazní se barva odchylky (nebo zůstane neutrální).
Atmane včera po hodině (mírného) běhu se mi pH drželo na 7 (jako před během), teprve se mi doplňovaly acidické rezervy, nestačilo to na přehoupnutí.
Rezervy vydrží na asi 1 až 2 dny, během té doby by mělo dojít k vychýlení pH moči na opačnou stranu což znamená, že tělo dostalo dostatek opačných odpadů a doplnilo si kompenzační zásoby a zbytek nepotřebuje. Při přehoupnutí se pH moči nejdříve zastaví na 7 kde je nějakou dobu stabilní, protože si tělo buduje další zásoby. Proto by se mělo dosáhnout minimálně tohoto zastavení na 7 (na nějakou dobu) když už ne přehoupnutí. Pokud je pH více než 1 den trvale vychýlené na nějakou stranu od 7, může to už znamenat problém.
Pokud u pH papírku není jisté zda je zbarvený a kterým směrem, zvýší se citlivost schnutím - tím se zvýší koncentrace pH a zvýrazní se barva odchylky (nebo zůstane neutrální).
Atmane včera po hodině (mírného) běhu se mi pH drželo na 7 (jako před během), teprve se mi doplňovaly acidické rezervy, nestačilo to na přehoupnutí.
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
ja mám na mysli poriadnu svalovicu v celom tele, nie kondičné športy. Ale vlastne ako tak čítam, na celom fóre sú tu len dvaja čo posilujú a tí meranie pH nepraktikujú.
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Velmi pekna otazka. Odpoved nemam, ale zaujimala by ma. (U mna teraz meranie pH nema vyznam, zdaleka nie som vita).Atman píše:Skúste niekedy merať pH v rozmedzí 0 - 48 hod po takom poctivom hodinovom posilovaní, že je následne dva tri dni poriadna svalovka.
Zaujímalo by ma, či aj u vitariánov s vysokými alkalickými rezervami je pád pH taký dramatický ako u mňa, kedy mám dva dni pH 5,2.
Je to síce prirodzený metabolický proces následkom vylúčenia veľkého množstva kyseliny mliečnej, nespôsobený jedlom, ale neviem sa k tomu jednoznačne postaviť. Je cvičenie také škodlivé ako dve-tri kilá mäsa, alebo sa dve-tri kilá mäsa prehnane démonizujú?
Alebo celá pH moču sa príliš zveličuje?
V každom prípade môj acidobázický piest takto pumpuje s obrovskými amplitúdami
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
*
Naposledy upravil(a) cepheus dne sob črc 23, 2011 19:04, celkem upraveno 1 x.
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Co tak muze znamenat, ze dve mereni stejneho cloveka, ve stejnou dobu, stejnymi papirky davaji uplne odlisne vysledky? Konkretne, pH moci +-8, pH slin +- 5,75
Vyhrazuji si svate pravo na omyly!
Re: PH balanc, kyseliny a zasady
Podla mna pH v ustach zodpoveda pH v tomto okamihu, podla toho, co v puse pred chvilou bolo, no a pH mocu zodpoveda pH organizmu s odstupom par hodin (po nejakom metabolickom procese). Nie?
Ked cely den budem pekne pit zelene drinky, a dam si vecer do pusy citron, tak pH mocu bude asi zasadite po celom dni zeleneho a pH slin po citrone bude kysle.
Ale to mi vyplodil len sedliacky rozum, mozno je to cele inak.
Ked cely den budem pekne pit zelene drinky, a dam si vecer do pusy citron, tak pH mocu bude asi zasadite po celom dni zeleneho a pH slin po citrone bude kysle.
Ale to mi vyplodil len sedliacky rozum, mozno je to cele inak.