Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
Moderátor: hugo
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
bol to maly valcek ryze a hrubsi plat ryby na nom, nejaky losos ale aj ine ryby, neviem ake, cize stratit sa v tom nemohla, v tomto prripade nebola ani riasa.
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
zasyrova ryby taky moc nedávám (u sushi si taky dávám tepelně zpracovanou variantu - mají to tam pro posery jako jsem já). Zasyrova pamatuju akorát škeble s citrónem. A to šlo. ")
Stando a co jíš k těm rybám? ")
Stando a co jíš k těm rybám? ")
"Rather than trying to monitor your thoughts, we encourage you to simply pay attention to how you are feeling."
"Abraham"
"Abraham"
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
Chut ryb jsem pred lety primo nesnasel, ze syrove ryby (na rovinu) zvracim bez vahani, ale i ty vareny, peceny pachnouci tim kanalovitym bahnem a rybinou mi delaly potiz bez dochuceni uz v priprave.
Jednou jsme na dovce v Cerne Hore chodili na hotel, kde me hotelier naucil tenhle puch jist a to prakticky jakoukoli potvoru z more.
Prihodil vzdy na kraj talire spetku nadrcene pazitky s utrenym, osolenym cesnekem, uplne to prebije pachut rybiny a maso je uzasny:).
Taky ryba na masle, lehce osolena, jen kmin a osmahla do zlatova je delikatesa, kmin umi s rybou neco podobneho jako cesnek, prehlusit ten smrad masa a pachut bahna a ras:).
Tak mozna teda nejak podobne umeji Japonci to susi, ale kdo vi, asi bych se Pavli zaradil do fronty pro posery ))) ..
Jednou jsme na dovce v Cerne Hore chodili na hotel, kde me hotelier naucil tenhle puch jist a to prakticky jakoukoli potvoru z more.
Prihodil vzdy na kraj talire spetku nadrcene pazitky s utrenym, osolenym cesnekem, uplne to prebije pachut rybiny a maso je uzasny:).
Taky ryba na masle, lehce osolena, jen kmin a osmahla do zlatova je delikatesa, kmin umi s rybou neco podobneho jako cesnek, prehlusit ten smrad masa a pachut bahna a ras:).
Tak mozna teda nejak podobne umeji Japonci to susi, ale kdo vi, asi bych se Pavli zaradil do fronty pro posery ))) ..
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
Komu vadí smrad rybiny, zkuste nějakou masožravou rybu, ty tolik nesmrdí. Ideální je candát, není cítit vůbec.
U ostatních funguje pořídit to živý a nechat pár dnů v čistý vodě ve vaně. To bahno z nich vyčichne, musí se měnit voda každý den.
Sushi se dá vyrobit i z filé, takový to šizený. Syrovou rybu můžu, asi je to dle chuti každýho. Pečená na másle je lepší. Třeba pstruh na másle, mňam.
U ostatních funguje pořídit to živý a nechat pár dnů v čistý vodě ve vaně. To bahno z nich vyčichne, musí se měnit voda každý den.
Sushi se dá vyrobit i z filé, takový to šizený. Syrovou rybu můžu, asi je to dle chuti každýho. Pečená na másle je lepší. Třeba pstruh na másle, mňam.
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
No, to mam vylepseny jeste s tim kminem prave, staci obycejny cejn, nevim jestli to jeste dneska zije a lovi to nekdo, kdysi na prehrade Brne toho bylo, nebo i okouni pod prehradou na rece, co prosakli durch a turbina to neposekala - mnam !
To je cece vlastne ten pripad masozravky co rikas , to nam na cervenyho cervika z hnoje (dnes kompost) ci na tucnou larvu potapnika co jsme vytahli napred ze schranky z vody skakalo jako divy na malinkou udici, do cervena zbarvena rybka cca 15 - 25 cm velka, mnamka.
Proto se asi kapr donesl domu a nechal plavat ve vane, nebo neckach,aby se "vypral", njn, vsecko ma zrejme nejaky duvod, nejen cumenda pro deticky:).
Jj, jsou tu jeste zda se oba, kdysi krom kapru v pristavisti co skakali po rohlikach toho byla prehrada plna, cejni sli na sladky testo, okouni na maso cerviku:).
Cejn http://cs.wikipedia.org/wiki/Cejn_velk%C3%BD a okoun http://cs.wikipedia.org/wiki/Okoun_%C5% ... %8Dn%C3%AD
To je cece vlastne ten pripad masozravky co rikas , to nam na cervenyho cervika z hnoje (dnes kompost) ci na tucnou larvu potapnika co jsme vytahli napred ze schranky z vody skakalo jako divy na malinkou udici, do cervena zbarvena rybka cca 15 - 25 cm velka, mnamka.
Proto se asi kapr donesl domu a nechal plavat ve vane, nebo neckach,aby se "vypral", njn, vsecko ma zrejme nejaky duvod, nejen cumenda pro deticky:).
Jj, jsou tu jeste zda se oba, kdysi krom kapru v pristavisti co skakali po rohlikach toho byla prehrada plna, cejni sli na sladky testo, okouni na maso cerviku:).
Cejn http://cs.wikipedia.org/wiki/Cejn_velk%C3%BD a okoun http://cs.wikipedia.org/wiki/Okoun_%C5% ... %8Dn%C3%AD
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
Stando asi sa tych 2 klonov nezbavis, snazil som sa ich zamestnanat v ich vlastnom odpadkovom kosi, ale si ho zrusili
a uz sa zase naviezli sem.
to je jak v tej trampskej poviedke, vyhodili ho oknom a on vzdy prisiel dverami a predstierajuc ze je tam vitany
pis daej pre skutocnych ludi, nevsimaj si ich, drzim palce
a uz sa zase naviezli sem.
to je jak v tej trampskej poviedke, vyhodili ho oknom a on vzdy prisiel dverami a predstierajuc ze je tam vitany
pis daej pre skutocnych ludi, nevsimaj si ich, drzim palce
5 2 8
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
Jasně cejny znám, chytal jsem na Orlíku na těstovinu. Okouny zas na Slapech na červíky a jednou do čeřenu opravdo velkýho, možná ke kilu váhy. Je výbornej, jo je to masožravá ryba.cepheus píše:No, to mam vylepseny jeste s tim kminem prave, staci obycejny cejn, nevim jestli to jeste dneska zije a lovi to nekdo, kdysi na prehrade Brne toho bylo, nebo i okouni pod prehradou na rece, co prosakli durch a turbina to neposekala - mnam !
To je cece vlastne ten pripad masozravky co rikas , to nam na cervenyho cervika z hnoje (dnes kompost) ci na tucnou larvu potapnika co jsme vytahli napred ze schranky z vody skakalo jako divy na malinkou udici, do cervena zbarvena rybka cca 15 - 25 cm velka, mnamka.
Proto se asi kapr donesl domu a nechal plavat ve vane, nebo neckach,aby se "vypral", njn, vsecko ma zrejme nejaky duvod, nejen cumenda pro deticky:).
Jj, jsou tu jeste zda se oba, kdysi krom kapru v pristavisti co skakali po rohlikach toho byla prehrada plna, cejni sli na sladky testo, okouni na maso cerviku:).
Cejn http://cs.wikipedia.org/wiki/Cejn_velk%C3%BD a okoun http://cs.wikipedia.org/wiki/Okoun_%C5% ... %8Dn%C3%AD
Z bahnitých ryb je vynikající lín, vyrovná se minimálně pstruhovi, bez nadsázky.
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
Hehe, taky rybar bejvalej koukam .. jj, verim, pisou tam ze v klidnych vodach dosahuji tech velikosti, jsem videl nejvetsiho u nas na rece asi 30 cm, vic ne.
Lina taky znam, ten se tam ale moc nevyskytoval, jen z vypraveni, ale vim ze to existuje:).
Na rece pod prehradou jsme chodivali taky na uhore, muselo byt ale za bourky, deste, a nebo tesne po desti + kalna bahnita voda, to rejdeji v tom bahne jako divi, nevim co je vyzene.
Uz si nevzpominam na co jsme je tahali ale par jsem jich jako kluk videl taky live (ale neochutnal, nebyly moje, smula):).
Pry jsou taky dobry, ale fakticky dodnes netusim jaky, jinak kaprici standartne byvali, dneska je jich uz o poznani min .
Lina taky znam, ten se tam ale moc nevyskytoval, jen z vypraveni, ale vim ze to existuje:).
Na rece pod prehradou jsme chodivali taky na uhore, muselo byt ale za bourky, deste, a nebo tesne po desti + kalna bahnita voda, to rejdeji v tom bahne jako divi, nevim co je vyzene.
Uz si nevzpominam na co jsme je tahali ale par jsem jich jako kluk videl taky live (ale neochutnal, nebyly moje, smula):).
Pry jsou taky dobry, ale fakticky dodnes netusim jaky, jinak kaprici standartne byvali, dneska je jich uz o poznani min .
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
Jednoho úhoře jsme kdysi s tátou chytili v NDR, tak před 30ti lety. Taky spoustu štik, těch tam bylo.
Parádní štiky jsem viděl v baltu ve švédsku. Jak je to moře málo slaný tak tam žijou říční ryby.
Parádní štiky jsem viděl v baltu ve švédsku. Jak je to moře málo slaný tak tam žijou říční ryby.
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
Jj, stika byl sen, nekonalo se uz taky, byly jiny zajmy casem, co jsem kdy osobne vytahnul z vody byli kaprikove, cejnici a okouni:).
Hehe, sranda, si vzpominam, listek na prazdniny od rybaru stal po kursu na ZS 30,-(slovy tricet) korun ceskoslovenskych, v (+-) dobe o ktere pises, pak asi 120,-
Dneska uz je to narocnejsi konicek:).
Hehe, sranda, si vzpominam, listek na prazdniny od rybaru stal po kursu na ZS 30,-(slovy tricet) korun ceskoslovenskych, v (+-) dobe o ktere pises, pak asi 120,-
Dneska uz je to narocnejsi konicek:).
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
30 korun, dobrý. To je jako dnes v USA, tam mají za takovou podobně směšnou částku lovecký + rybářský lístek na jeden stát a rok. Snad 8 dolarů je to.
Jenže tam o to moc lidí nestojí, neb radši sedí doma u TV a dlabou hamburgery a hranolky než by něco lovili po lesích a řekách.
Jenže tam o to moc lidí nestojí, neb radši sedí doma u TV a dlabou hamburgery a hranolky než by něco lovili po lesích a řekách.
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
Jo, onkle (udice) jeste nekde mam, kolikrat jsem uvazoval, splouchani vody, jinak ticho, (meditacka), pohodicka, relax, Ty sam, nikde nikdo, idylka .
Ale cenove me to odradilo, casu taky nemam nazbyt navic letadla me dnes berou vic.
Jsem taky chodival s tatou jen tak a pak "naostro" s listkem s dedou na "velkou" vodu - prehradu, deda (tatuv otec) hlavne byl mym ucitelem trpelivosti pri lovu rybek:).
Ale cenove me to odradilo, casu taky nemam nazbyt navic letadla me dnes berou vic.
Jsem taky chodival s tatou jen tak a pak "naostro" s listkem s dedou na "velkou" vodu - prehradu, deda (tatuv otec) hlavne byl mym ucitelem trpelivosti pri lovu rybek:).
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
Je to taková meditačka u vody.
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
no to je krasa ked sa klon rozprava sam so sebou na navsteve kam nebol pozvany
5 2 8
-
- Příspěvky: 1440
- Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
- Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
- Kontaktovat uživatele:
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
syrové bio žloutky = mňamka, konzistence jemně slaného tekutého pudingu, ty si fakt vychutnávám a "zpracovávám"smajliss píše:já bych syrovou rybu do sebe asi nedostal .. nepřijde ti tepelně upravená lepší ? co se týče požitku v puse a žaludku .. dokážeš tu syrovou déle žvýkat ? já třeba syrové žloutky dokážu spolknout, ale že bych je dokázal v puse zpracovávat - ne e .. je tam nějaký odpor :- ).. ohni zdarStanda K. píše:upřesním aby nevznikla mýlka - žádné suplementy - když rybí tak rybí prostě ryba (komplet makrela - i s kůží a hlavou) pár minut na cca.120 stupňů nebo úplně syrová - zaleželá tj.cca. 18 hod.vyndaná z mrazáku na pokojové teplotěStanda K. píše:Tak jsem dovršil "rybí týden" a super pocit (kůže, psychika, myšlení, čilost) - EPA a DHA já vás miluju a jedeme dál...
ad syrová ryba :
diametrální rozdíl vidím mezi syrovou rybou čerstvou - ta mi taky nechutná a mezi syrovou rybou zaleželou či přesněji řečenou natrávenou vlastními enzymy (lipázou) - velmi se pak podobá chuti té mírně tepelně upravené, struktura masa taky podobná, není nutno nějak extra navíc žvýkat, jediný nedostatek co zatím cítím je menší sytivost této úpravy oproti tepelně zpracované
Viz dr. Howell, kniha Enzymová výživa - píše o afričanech co uloveného slona zásadně jedí až v rozkladu - smrdícího. Eskymáci taky nejedli ryby čerstvé ale patřičně odleželé, dokonce ani svým psům nedávaly čerstvé - pozorovali menší jejich výkon než po zaleželých. I moji 2 psi a kočka si maso nejprve olížou svýma slinama, pak různě dlouhou dobu počkají a pak baští... a to vegetariáni maj určitě pravdu, že dle různých znaků (ne/drápy, chrup, délka střeva atd.) není homo primárně predátor. Kladu si otázku co tak asi mohl náš prapředek jíst ? Určitě zejména to co dohonil - tedy hmyz ve všech podobách (viz šimpanzi s jejich klacíky v mraveništi) - mimochodem, hmyz má poměr omega 3/6 stejný jako ryby (!) - a pak... podle mně byl člověk hlavně mrchožrout, nezní to moc vznešeně nicméně...tedy natrávené maso nás provází od nepaměti
-
- Příspěvky: 1440
- Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
- Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
- Kontaktovat uživatele:
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
tak to už pro mně není ryba já fakt vůbec nerozumím tomu když někdo říká "ryba smrdí"ovekyska píše:v japonsku som jedla sushi, kde rybu nebolo vobec citit rybou, bola to naozaj pochutka, ale zas ja nemam problem vselico aj podivne vyskusat
dělám teď na ŽL pro fy. eismann (bývalé Family Frost), prodej mražených potravin s dovozem až do domu. Zelenina (bohužel hlavně ta cukrová) a ryby (bohužel ty nemastný) jsou náš hlavní sortiment, mám okolo toho nějaká školení a tak.
"Smrad" ryb způsobují 2 faktory :
1. přirozeně se vyskytující u každé ryby - podkožní tuk - a protože většině lidí ryba "smrdí" tak prodáváme výhradně filety takže nic pro mně bo ryby jím hlavně kvůli tomu tuku (i s kůží)
2. specifický u většiny mražených ryb - vysoký obsah vody - ryby procházejí technologickým a chemickým procesem kdy jsou rozrušeny buňky za tím účelem aby byly schopny pojmout co nejvíc vody. Vzápětí je prostě vykoupaj ve vodě a lidi pak kupují až ze 40-50% obsahu jen vodu viz http://www.dtest.cz/testy-vyrobku-339/t ... etu-a-file. A tak pak smrdí i filety Udělám tu firmě reklamu - eismann garantuje max. 5-10%ní podíl vody, tedy přirozeně se v rybě vyskytující.
K tomu můj osobní zážitek z minulého týdne - matka mi koupila filety štikozubce. Já si je ráno mírně tepelně upravil, šup s nima do termosky. V poledne otevřu termosku a šok - kde se v té mé termosce vzala ta kaše, vždyť jsem tam ráno dával tu rybu ?? Pár sekund mi trvalo než mi plně došlo, že ten štikozubec se za 3-4 hodiny rozblemtal na s dovolením srajdu - konzistenci i barvou, jen sem tam plavající kůstky daly tušit, že tato kaše měla kdysi něco společného s rybou. Tak jsem to nevyhodil ale doslova vylil do záchodu. Výrobce Vita star, sďélano v Polsku pro Kaufland....děs co do toho dávaj...
-
- Příspěvky: 1440
- Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
- Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
- Kontaktovat uživatele:
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
celé máslo, hafo listové zeleniny (listová petržel, rucola, špenát) + domácí kysané zeléPavluska píše:zasyrova ryby taky moc nedávám (u sushi si taky dávám tepelně zpracovanou variantu - mají to tam pro posery jako jsem já). Zasyrova pamatuju akorát škeble s citrónem. A to šlo. ")
Stando a co jíš k těm rybám? ")
-
- Příspěvky: 1440
- Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
- Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
- Kontaktovat uživatele:
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
já už je mám nějakou dobu v "nepřátelích" (jak zní oficiální název, já to tak kluci necítím, za mně spíš bez urážky "neodbytní mesiáši" (vím, že to myslíte dobře ale i kdyby jste měli 100x pravdu, tak o takto podávanou sorry nestojím)) a tak jejich příspěvky nevidím (jediné řešení je asi to když to tak uděláme všichni ale nenavádím ) ALE vidím pokud je někdo cituje - pak to musím přeskákat... proto prosím ostatní aby je v mém deníčku ani necitovali, díkecrudo píše:Stando asi sa tych 2 klonov nezbavis, snazil som sa ich zamestnanat v ich vlastnom odpadkovom kosi, ale si ho zrusili
a uz sa zase naviezli sem.
to je jak v tej trampskej poviedke, vyhodili ho oknom a on vzdy prisiel dverami a predstierajuc ze je tam vitany
pis daej pre skutocnych ludi, nevsimaj si ich, drzim palce
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
Stando, pozeravam teraz na tunajsej TV taku kucharsku sutaz a takmer v kazdom diely sa opakuje rovnaky motiv
maso sa vyberie z ladnicky dlhe hodiny pred aby malo teplotu v celom objeme izbovu a potom sa vari velmi pomalicky dlhe hodiny pri teplotach casto okolo 40 C niekdy 60C a vnutri je to aj tak v podstate surove
a robia tak vsetky druhy masa a ked to niekdo omylom naozaj uvari tak ho zdrbu a vezmu body
neviem kedy nastala tato zmena v kucharskej ideoplogii, dost ma to prekvapilo, takmer vsetko akoby bolo v tej enzymovej norme hoci o tom ani nepipnu.
co sa tyka ryby : kedysi bol popularny recpet ze sa surova ryba zaliala citoronom a dalo sa to cez noc do ladnicky, ta kyselina to uvarila
ale mne to teda nechutilo (jak citorn smrdiaci za rybou)
maso sa vyberie z ladnicky dlhe hodiny pred aby malo teplotu v celom objeme izbovu a potom sa vari velmi pomalicky dlhe hodiny pri teplotach casto okolo 40 C niekdy 60C a vnutri je to aj tak v podstate surove
a robia tak vsetky druhy masa a ked to niekdo omylom naozaj uvari tak ho zdrbu a vezmu body
neviem kedy nastala tato zmena v kucharskej ideoplogii, dost ma to prekvapilo, takmer vsetko akoby bolo v tej enzymovej norme hoci o tom ani nepipnu.
co sa tyka ryby : kedysi bol popularny recpet ze sa surova ryba zaliala citoronom a dalo sa to cez noc do ladnicky, ta kyselina to uvarila
ale mne to teda nechutilo (jak citorn smrdiaci za rybou)
Naposledy upravil(a) rudo dne pon bře 03, 2014 10:45, celkem upraveno 1 x.
5 2 8
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
jj to citovanie sa neustale dialo v mojom denniku, tak som ho zrusil, ludia to nerespektovali.Standa K. píše:já už je mám nějakou dobu v "nepřátelích" (jak zní oficiální název, já to tak kluci necítím, za mně spíš bez urážky "neodbytní mesiáši" (vím, že to myslíte dobře ale i kdyby jste měli 100x pravdu, tak o takto podávanou sorry nestojím)) a tak jejich příspěvky nevidím (jediné řešení je asi to když to tak uděláme všichni ale nenavádím ) ALE vidím pokud je někdo cituje - pak to musím přeskákat... proto prosím ostatní aby je v mém deníčku ani necitovali, díkecrudo píše:Stando asi sa tych 2 klonov nezbavis, snazil som sa ich zamestnanat v ich vlastnom odpadkovom kosi, ale si ho zrusili
a uz sa zase naviezli sem.
to je jak v tej trampskej poviedke, vyhodili ho oknom a on vzdy prisiel dverami a predstierajuc ze je tam vitany
pis daej pre skutocnych ludi, nevsimaj si ich, drzim palce
5 2 8
-
- Příspěvky: 1440
- Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
- Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
- Kontaktovat uživatele:
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
výborně, že jsi mi připomněl - eismann právě začíná spolupracovat s kuchařm Radkem Šubrtem (porotce na Master Chef, dělalm i párkrát spolu s Polreichem) http://www.radek-subrt.cz a ten vzpomněl právě tento nový trend - dlououououohá příprava při nízkých teplotáchrudo píše:Stando, pozeravam teraz na tunajsej TV taku kucharsku sutaz a takmer v kazdom diely sa opakuje rovnaky motiv
maso sa vyberie z ladnicky dlhe hodiny pred aby malo teplotu v celom objeme izbovu a potom sa vari velmi pomalicky dlhe hodiny pri teplotach casto okolo 40 C niekdy 60C a vnutri je to aj tak v podstate surove
a robia tak vsetky druhy masa a ked to niekdo omylom naozaj uvari tak ho zdrbu a vezmu body
neviem kedy nastala tato zmena v kucharskej ideoplogii, dost ma to prekvapilo, takmer vsetko akoby bolo v tej enzymovej norme hoci o tom ani nepipnu.
co sa tyka ryby : kedysi bol popularny recpet ze sa surova ryba zaliala citoronom a dalo sa to cez noc do ladnicky, ta kyselina to uvarila
ale mne to teda nechutilo (jak citorn smrdiaci za rybou)
s tím citronem jsem to zkoušel už loni a taky mi to nechutnalo...
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
nevím koho můžu citovat, ale Tebe, Stando, asi jo. ")Standa K. píše: Viz dr. Howell, kniha Enzymová výživa - píše o afričanech co uloveného slona zásadně jedí až v rozkladu - smrdícího...
...tedy hmyz ve všech podobách (viz šimpanzi s jejich klacíky v mraveništi) - mimochodem, hmyz má poměr omega 3/6 stejný jako ryby (!) - a pak... podle mně byl člověk hlavně mrchožrout, nezní to moc vznešeně nicméně...tedy natrávené maso nás provází od nepaměti
No mě syrová ryba nevadí zápachem atd když je čerstvá (snad jen velké rybí trhy už ten smrad naakumulují). Jediný důvod proč ji nejím je ohledně parazitů (moc jsem koukala na dokumenty o parazitech - kdybych o tom nevěděla, jsem víc v klidu a to riziko není v reálu až tak velké... spíš náhoda).
Co mi ovšem smrdí jsou velké sušárny ryb (v rozvojových zemích), kde leží spoustu už nečerstvých ryb a všude kolem lítají mouchy... možná je to zdravé ohledně enzymů, ale je to čuchový masakr. Rozhodně se mi při tom nesbíhají sliny.
Jo, hmyz je prý protein budoucnosti. Myslím že právě v těchto dnech se někde v Praze koná nějaká ochutnávka hmyzí kuchyně, ale už si to přesně nepamatuju (pro zájemce můžu vyhledat, pokud není pozdě).
"Rather than trying to monitor your thoughts, we encourage you to simply pay attention to how you are feeling."
"Abraham"
"Abraham"
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
mňam, rukolou se taky furt cpu. Je výborná. V závěsu římský salát...Standa K. píše:celé máslo, hafo listové zeleniny (listová petržel, rucola, špenát) + domácí kysané zeléPavluska píše:zasyrova ryby taky moc nedávám (u sushi si taky dávám tepelně zpracovanou variantu - mají to tam pro posery jako jsem já). Zasyrova pamatuju akorát škeble s citrónem. A to šlo. ")
Stando a co jíš k těm rybám? ")
Máslo vám, kdo ho trávíte, trochu závidím, ale co už. Poslední pokus s kozím dopadl zas blbě (málem jsem vyskočila z kůže ") ).
"Rather than trying to monitor your thoughts, we encourage you to simply pay attention to how you are feeling."
"Abraham"
"Abraham"
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
já už polské jídlo nekupuju vůbecStanda K. píše: ...výrobce Vita star, sďélano v Polsku pro Kaufland....děs co do toho dávaj...
Jinak jak píšeš - některé ryby jsou kvalitní i mražené, ale chce to vychytat
"Rather than trying to monitor your thoughts, we encourage you to simply pay attention to how you are feeling."
"Abraham"
"Abraham"
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
Jj, takova dobre vyvedena salmonella z vajicek = znacka ideal !Standa K. píše:syrové bio žloutky = mňamka, konzistence jemně slaného tekutého pudingu, ty si fakt vychutnávám a "zpracovávám"
V dnesni dobe vsemoznych podvodu s BIO, vychutnavej, mlaskej, ale hlavne zase vzpominej, az se na hajzliku potom vys...s z podoby a budes si opet sypat popel na hlavu .
http://svobodnenoviny.eu/sokujici-lzi-o ... hnus-jime/
On uz to sem sice daval Jindra, ale blahoslaveni chudi duchem, kteri opet nectou .
Nahnilou rybu lip nekomentovat, dobrou chut preje I. Kanalni & Fekalni:).
I kdyz .. hyeny, supove, mouchy, taky mlaskaji nad mrsinama a trusem, psejk polkne spokojeny po sobe i hovinko, o co jde, neni nad prirodni a jine roztodivne krovacke vzory:) ..
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
Polske jidlo neni problem Polaku (vyvozcu), ale nenazranych retezcu-dovozcu, cize placete na nespravnym hrobe, vice tady Pavlinko :Pavluska píše:já už polské jídlo nekupuju vůbecStanda K. píše: ...výrobce Vita star, sďélano v Polsku pro Kaufland....děs co do toho dávaj...
http://svobodnenoviny.eu/sokujici-lzi-o ... hnus-jime/
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
To si ludia dovolili prilis, ze ? Strkat Vam pod nos co Vam dvema saskum nevoni ?rudo píše:.. ludia to nerespektovali.
No, ctete si me, nebo ne, jste mi oba nacisto ukradeni, fakt, vopravdu ..
Jenze ne uz tak lidicky co sem chodi veskrze duverivi a mohli by si s Vasema navodama na zradlo z mrsin nekteri i vazne ublizit, proto sem na ty Vase blbosti porad psat budu, kdyz mi vyjde cas na tyhle bludy:).
Zapominate na jedno, ze eskymak je jinak vybaveny, krovak uplne zase jinak a pes ma xxxx-x nasobne agresivnejsi zaludecni stavy nez vy dva pomatenci .
Jakykoliv patogen (i to ho..o) nema v jejichg zaludku sanci, je zniceny, nez neco napacha a projde traktem supem ven a to velmi rychle ve srovnani s Vama:).
Zatimco ve Vas to par dni kvasi a hnije a zpusobi dlouhodobe otravu, zadny evolucni prizpusobeni vy dva blbeckove se nekona, tolik pro dnesek ke psum, eskymakum a Polakum:).
Moji praprapredkove dozajiste nebyli debilove co zrali neco co smrdelo hnilobou na sto honu, hlavne o tom nezapomente napsat zase nejakou chytrou knizku:).
Vedeli jste ze na rozlozeni tela zpet na atomy po smrti zivych tvoru se m.j. podileji i kvasinkovy plisne, ktery vas provazi cely zivot kdy je zivy a zdravy telo drzi na uzde a v rovnovaze ?
Ze ne ? Tak dobrou chut, pani experimentatori !:). Mozna by stalo za uvahu zmenit nazev - "Standuv ujety vysokotucny mrsinovy denik".
Naposledy upravil(a) cepheus dne pon bře 03, 2014 22:43, celkem upraveno 1 x.
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
daj fotku, znie zaujimavoPavluska píše: (málem jsem vyskočila z kůže ") ).
5 2 8
-
- Příspěvky: 1440
- Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
- Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
- Kontaktovat uživatele:
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
Ryby mi vrátili i chuť a radost ze cvičení - poslední cca.týden ráno:
10-15 dřepů - pauza - 10 kliku - pauza - 15-20 sedu-lehu a to celé 3x - úžasný ! Pak ještě cca.10 minut intenzívní cvičení s nun-chakama, polostudená sprcha a jsem jak znovuzrozený
10-15 dřepů - pauza - 10 kliku - pauza - 15-20 sedu-lehu a to celé 3x - úžasný ! Pak ještě cca.10 minut intenzívní cvičení s nun-chakama, polostudená sprcha a jsem jak znovuzrozený
-
- Příspěvky: 1440
- Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
- Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
- Kontaktovat uživatele:
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
no, to jsi nabrnkla zajímavý téma...Pavluska píše:syrová ryba...Jediný důvod proč ji nejím je ohledně parazitů (moc jsem koukala na dokumenty o parazitech - kdybych o tom nevěděla, jsem víc v klidu a to riziko není v reálu až tak velké... spíš náhoda).
já zatím dle mé současné ideologie...
jsem v klidu... a pak moje oblíbené příklady z praxe (teoretizování přenechám jiným )smajliss píše:Většina parazitů se živí cukrem.
1/ jak uvádím ve videu "Je pandemie nevyhnutelná" (http://www.septegram.cz/dalsi-videa) : divoce, přirozeně (!) žijící zvířata nedodržující jedinou zásadu hygieny a desinfekce by měla být už dávno všechna v tahu ale... nejsou
2/ podobně nehygienicky žil i člověk ale epidemie začínají až žil o něco hygieničtěji ale se spoustou sacharidů... a teď mně napadá - během pandemií umírali míň Židé (což vedlo k stihomamu, že tráví studně (Rudo mlč ! ) a tak když neumřeli na mor tak je umlátili čepicema jejich vážení přiživší spoluobčané ), pandemie přicházeli na jaře a židé http://hobby.idnes.cz/snazite-se-stravo ... -domov_mce A například v době jarních oslav Pesachu se židé pro změnu zříkají nejen všeho pečiva, ale i mouky, těstovin, luštěnin i ostatních obilovin. Bezlepkový týden, kdy se přílohy nahrazují zeleninou a navíc se nepije alkohol z kvašeného obilí (pivo, whisky apod.), tak výborně pročistí organismus
3/ i těm zvířatům stačí ale dát dostatek sacharidů a je zle viz http://www.priroda.cz/clanky.php?detail=2169
4/ moji 2 psi - jak jsem už zde uváděl - nejí žádné sacharidy krom trocha z trávy co venku okusují. Jinak - maso i po několika hodinách "pobytu" na pokojové teplotě kdy už jak to říct kulantně - "nevoní", venku výkaly, zdechliny myší, pití ze špinavých louží atd. Očkování iba len povinná vzteklina, neodčervujem, není co... U teho staršího to takto provozujem už 5,5 roku a jediná návštěva veteriny je na tu vzteklinovou včeličku, do lékárny nechodíme....
5/ sám jsem osobně shodou okolností zrovna na vycházce s psama zažil to, že jsme potkali polehávající, "krotkou" mladou srnku, ze zadku jí lezlo červů až se mi navalovalo. Zavolal jsem myslivce, přijel, picnul ji a bylo... pokud ale ta srnka chodí na baštu sem - no a teď za boha nemůžu najít ty fotky jak jsem si vyfotil fůru starejch rohlíků a chleba přímo pod posedem v lese tak se nedivím...
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
no jo
ale niektore druhy parazitov sa vyslutuju v masa a tam sa aj rozmnozuju
tak ze nie vsetky pocghadzaju z cukrarne
treba odlisit velke parazity od virusov, takze mor a podobne epidemie su trochu ina tema
ale niektore druhy parazitov sa vyslutuju v masa a tam sa aj rozmnozuju
tak ze nie vsetky pocghadzaju z cukrarne
treba odlisit velke parazity od virusov, takze mor a podobne epidemie su trochu ina tema
5 2 8
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
šlo o svědění, tak si to dokážeš představit. Škrábance. Fuj, nechci víc. Radši avokádo, které je bez problémů.rudo píše:daj fotku, znie zaujimavoPavluska píše: (málem jsem vyskočila z kůže ") ).
"Rather than trying to monitor your thoughts, we encourage you to simply pay attention to how you are feeling."
"Abraham"
"Abraham"
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
to jsem nevěděla. Zajímavé. Dobrý zvyk. ")Standa K. píše: ...A například v době jarních oslav Pesachu se židé pro změnu zříkají nejen všeho pečiva, ale i mouky, těstovin, luštěnin i ostatních obilovin. Bezlepkový týden, kdy se přílohy nahrazují zeleninou a navíc se nepije alkohol z kvašeného obilí (pivo, whisky apod.), tak výborně pročistí organismus...
A souhlasím, že cukr (v různých podobách) podporuje "bordel" v lidském těle. Ale na druhou stranu se mi nechce testovat jak moc odolná jsem já, protože nějakou tu formu cukru semtam pozřu... a parazity mají i zvířata žijící divoce a to i ta, která se živí masem (jak tu psal i Rudo).
Ale je to, Stando, jen můj postoj. Nemusíš se tím znepokojovat. Už jsme tu kdysi debatili na téma, zda volně žijící zvířata mohou mít parazity. Parazity mají i např. ještěrky, které se živí hmyzem a ne rohlíkama...
Ovšem jakékoli přikrmování zvířat tím, co normálně nekonzumují, situaci může zhoršit (ale výchozí stav asi nebyl 0 parazitů).
"Rather than trying to monitor your thoughts, we encourage you to simply pay attention to how you are feeling."
"Abraham"
"Abraham"
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
CERVY A PARAZITY ZPUSOBUJI ROHLIKY A CHLEBA, PRENASECI JSOU PAK LOUPAKY, VANOCKY, CI MOUCNIKY. Staci.
-
- Příspěvky: 1440
- Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
- Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
- Kontaktovat uživatele:
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
No pozor, já neříkám, že aseptično (stav s 0 parazitu) je ideál a cíl...ba právě naopak Hromada divoce PŘIROZENĚ žijících zvířat maj v sobě např. virus vztekliny ale...s tím kouzlem, že jim to prostě nepůsobí žádné obtíže (žádné onemocnění), podobně opičí HIV atd.to je na tom právě to fascinující - jsou plní breberek ale zdraví - než narazí na člověkem podanou obilnou dobrotu, smetiště, odpadky atd., stejně tak je průšvih když takové popelnice bakterií sní bez tepelné úpravy běžný člověk. Tolik moje úvahy...
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
Nastesti Tvoje a nastesti jen uvahy.
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
Stando skus nad rozmyslat inak, oddel si virusy od velkych parazitov
5 2 8
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
Standa nepotrebuje radit, Standa ma svuj rozum:). Jeje, tady je zase prdel, "slepy vede slepeho, oba spadnou do jamy" .
Zrejme brzy prehodnotim svuj nazor na Standuv vysokozabavny, nizkonahnily denik ..
------------------------------------
Uz jsem nasel co oba saskove potrebujete .. by z Vas saman to nahnily maso vymlatil raz dva:).
Peto, na nej ani Grunstein s klistyrama nema, ten chudak na zemi uz v zivote mit migrenu nebude:))).
Tomuto rikam aspon oddelenie virusov od parazitov:).
Zrejme brzy prehodnotim svuj nazor na Standuv vysokozabavny, nizkonahnily denik ..
------------------------------------
Uz jsem nasel co oba saskove potrebujete .. by z Vas saman to nahnily maso vymlatil raz dva:).
Peto, na nej ani Grunstein s klistyrama nema, ten chudak na zemi uz v zivote mit migrenu nebude:))).
Tomuto rikam aspon oddelenie virusov od parazitov:).
-
- Příspěvky: 1440
- Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
- Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
- Kontaktovat uživatele:
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
ok, jaký je v tom zásadní rozdíl ?rudo píše:Stando skus nad rozmyslat inak, oddel si virusy od velkych parazitov
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
ved vies co su virusy ?Standa K. píše:ok, jaký je v tom zásadní rozdíl ?rudo píše:Stando skus nad rozmyslat inak, oddel si virusy od velkych parazitov
nakaza aj vzduchom atd a tie sa rozmnozuju v kyslom prostredi a v cukre
ale velke parazity sa musia dostat do tela napriklad ako vajicka parazitov v surovej strave a vnutri tela sa vyliahnu
a na nich IS nema sancu reagivat a mnohe z nich zrejme sa nedaju vyhladovat bez cukru atd
virusy mozu vytvorit epidemiu atd
velke parazity su cisto osobna vec.
5 2 8
-
- Příspěvky: 1440
- Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
- Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
- Kontaktovat uživatele:
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
ok, tato "mechanická" část je mi jasná, já mířil někam jinam....
co vím, nějaká látková výměna nebyla prokázána pouze u virů, jen jejich jakási závislost na symbióze s bakteriemi
jinak ale i (větší) parazit musí něco baštit a něco kakat a teď se jedná o to CO baští, pokud to nebude mít k dispozici tak se nikdy nerozmnoží... to už by zvířata v přírodě musela být do jednoho vyhynulá ( o mých 2 nebohých psech ani nemluvě ), různých parazitů podle mně během života sní habakuk - jak dravci, tam je to úplně jasný tak i býložravci - výkaly, sliz, zdechliny brouků atd. v trávě
co vím, nějaká látková výměna nebyla prokázána pouze u virů, jen jejich jakási závislost na symbióze s bakteriemi
jinak ale i (větší) parazit musí něco baštit a něco kakat a teď se jedná o to CO baští, pokud to nebude mít k dispozici tak se nikdy nerozmnoží... to už by zvířata v přírodě musela být do jednoho vyhynulá ( o mých 2 nebohých psech ani nemluvě ), různých parazitů podle mně během života sní habakuk - jak dravci, tam je to úplně jasný tak i býložravci - výkaly, sliz, zdechliny brouků atd. v trávě
-
- Příspěvky: 1440
- Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
- Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
- Kontaktovat uživatele:
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
znatelně ubývá lupů, vlasová pokožka též na dotek znatelně kompaktnější, hutnější - dělá mi to velikou radost
snížení na polovinu decibelů praskání v kolenách při dřepech, je i takové jemnější než bývalo dřív
snížení na polovinu decibelů praskání v kolenách při dřepech, je i takové jemnější než bývalo dřív
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
To praskani v kolenach me zajima,cim myslis ,ze to zlepseni muze byt?
Kdo se diva ven,sni a kdo dovnitr,ten se probouzi. - Carl jung
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
su druhy parazitov, ktore sa nedaju z tela odstarnit ani dlhymi hladovkami, to znamena ze na nich nefunguje strategia, ze ked nemaju co bastit..... a preto ani akakolvek srva si nemoze robit nadej ze prave takato strava neobsahuje nic co tie parazitky papaju a tak sa v tele nerozmnozia pripadne odidu alebo vykapu.Standa K. píše:ok, tato "mechanická" část je mi jasná, já mířil někam jinam....
co vím, nějaká látková výměna nebyla prokázána pouze u virů, jen jejich jakási závislost na symbióze s bakteriemi
jinak ale i (větší) parazit musí něco baštit a něco kakat a teď se jedná o to CO baští, pokud to nebude mít k dispozici tak se nikdy nerozmnoží... to už by zvířata v přírodě musela být do jednoho vyhynulá ( o mých 2 nebohých psech ani nemluvě ), různých parazitů podle mně během života sní habakuk - jak dravci, tam je to úplně jasný tak i býložravci - výkaly, sliz, zdechliny brouků atd. v trávě
su paraziti co sa zivia zivym ludskym tkanivom
5 2 8
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
No me by spise zajimalo,ktery parazity lze pustem odstranit.Podle me totiz zadny.
Kdo se diva ven,sni a kdo dovnitr,ten se probouzi. - Carl jung
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
Marci píše:No me by spise zajimalo,ktery parazity lze pustem odstranit.Podle me totiz zadny.
asi mas pravdu
ja som to pisal opatrne keby nahodou niekto niekde nejakych zaskodnikov vyhladoval.
5 2 8
-
- Příspěvky: 1440
- Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
- Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
- Kontaktovat uživatele:
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
jo holka, tak to bych taky rád vědělMarci píše:To praskani v kolenach me zajima,cim myslis ,ze to zlepseni muze byt?
moje čistě laická, "na vodě" postavená hypotéza :
co poslední dobou jedu něco co bych pracovně nazval "omega 3 paleo" - postupně jsem vynechal sádlo (vařím na oliv.oleji), vepřové a kuřecí maso (vše HM kvalita, z volného chovu na zelený louce by to bylo asi něco úplně jinačího ale nemám zdroje..) - tedy velké zdroje omega 6
a naopak zařadil kvalitní máslo (byť z HM) a denně makrelu (sice Kaufland ale "uloveno na volném moři") cítím se nesrovnatelně líp - psychika, a hlavně promaštěnost kůže (jak o tom taky psala ta autorka knihy co jsem tu už vzpomínal). Z počátku palea jsem to měl jak Lenka - kůže se zhoršila, vyschla, T zóna atd.
no a jako by docházelo k "promaštěnosti" i těch kolenou či co cítím se celkově takovej pružnější, kompaktnější, míň to v těle "vrže" těžko to slovy vyjádřit...
-
- Příspěvky: 1440
- Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
- Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
- Kontaktovat uživatele:
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
Rudo a zdroj těchto informací ? Můžeš prosím uvést 2-3 konkrétní případy konkrétního parazita u konkrétního člověka na nízkosacharidovce z hodnověrného zdroje ? Či totéž u přirozeně žijícího zvířete ?
Sám jsem tu dával odkaz na můj článek... labutě, tasmánský čert,gorily..stačilo trocha sacharidů (zde je zakopaný pes ?) a byly v háji...
I ta srnka plná červů co jsem osobně viděl - no jo ale když si celou zimu pochutnává na po poli myslivci rozházených kukuřicich (u nás pravidelná praxe) a zajídá z mnou osobně viděné hromady chleba a rohlíku co jsem viděl v lese vedle krmelce je narvaná sacharidama až po půdu a o nějakém PŘIROZENÉM způsobu života nelze hovořit (co vím, třeba v Německu maj zimní přikrmování myslivci zakázaný, ještě neví proč přesně ale zjistili, že to zvěři neprospívá)
no a půst - závodit s parazitama "kdo dyl vydrží"je blbost - co vím, oni se umí "zakuklit", hibernovat (něco jako "zimní spánek") a vydržet bez jídla o hodně déle než člověk. Blbej příklad - klíště celou zimu nežere, na jaře dlouhé týdny trpělivě čeká "až půjde někdo kolem".
Sám jsem tu dával odkaz na můj článek... labutě, tasmánský čert,gorily..stačilo trocha sacharidů (zde je zakopaný pes ?) a byly v háji...
I ta srnka plná červů co jsem osobně viděl - no jo ale když si celou zimu pochutnává na po poli myslivci rozházených kukuřicich (u nás pravidelná praxe) a zajídá z mnou osobně viděné hromady chleba a rohlíku co jsem viděl v lese vedle krmelce je narvaná sacharidama až po půdu a o nějakém PŘIROZENÉM způsobu života nelze hovořit (co vím, třeba v Německu maj zimní přikrmování myslivci zakázaný, ještě neví proč přesně ale zjistili, že to zvěři neprospívá)
no a půst - závodit s parazitama "kdo dyl vydrží"je blbost - co vím, oni se umí "zakuklit", hibernovat (něco jako "zimní spánek") a vydržet bez jídla o hodně déle než člověk. Blbej příklad - klíště celou zimu nežere, na jaře dlouhé týdny trpělivě čeká "až půjde někdo kolem".
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
tak to si rozumíme. ")Standa K. píše:No pozor, já neříkám, že aseptično (stav s 0 parazitu) je ideál a cíl...
"Rather than trying to monitor your thoughts, we encourage you to simply pay attention to how you are feeling."
"Abraham"
"Abraham"
Re: Standův vysokotučný nízkosacharidový deníček
Stabdo ja nezbieram pribehy ludi ktori na NS mali alebo nemali paraziti
ptave vychadzam z toho co si povbedal nakonec - hladovka post nezabije parazitov a atk ich nezabije ano NS ani ziadna ina v niecom obmedzujuca dieta.
na tomto fore je dost pribehov ludi ktori skusali zabit parazitov nejedenim niecoho, potom jedenim roznych stiplavych veci (to funguje torchu a na niektorych) a skoncili na pasovanych silnych liekoch ziskali ilegalne.
takze podla mna NS nie je ocharnou proiti parazitom, otazka presneho vyjadrenia ze ci proti ziadnym alebo proti vsetkcym je sice vyjadrovacio zaujimava a nemam na nu odpoved ja som parazitologiu nikdy nestudoval, ale ta otazka je v kontexte tejto debaty nepdostatna.
ptave vychadzam z toho co si povbedal nakonec - hladovka post nezabije parazitov a atk ich nezabije ano NS ani ziadna ina v niecom obmedzujuca dieta.
na tomto fore je dost pribehov ludi ktori skusali zabit parazitov nejedenim niecoho, potom jedenim roznych stiplavych veci (to funguje torchu a na niektorych) a skoncili na pasovanych silnych liekoch ziskali ilegalne.
takze podla mna NS nie je ocharnou proiti parazitom, otazka presneho vyjadrenia ze ci proti ziadnym alebo proti vsetkcym je sice vyjadrovacio zaujimava a nemam na nu odpoved ja som parazitologiu nikdy nestudoval, ale ta otazka je v kontexte tejto debaty nepdostatna.
5 2 8