Seraf - periodikum vitálum
Moderátor: hugo
behem dneska se mi zdalo ze se ti zmenilo poradi oblibenych interpretu... nebo uz mam dnes vlci mlhu, to by me neprekvapilo, dneska jsem toho mela nejak moc.
Bože, dej mi sílu, abych změnil to, co změnit můžu.
Dej mi trpělivost, abych snášel to, co změnit nemůžu a
dej mi moudrost, abych to dokázal rozlišit.
(G.K.Chesterton)
Dej mi trpělivost, abych snášel to, co změnit nemůžu a
dej mi moudrost, abych to dokázal rozlišit.
(G.K.Chesterton)
Ahoj vitariánci, mám konečně potřebu se z toho jaksi vypasat. Po mém delším(9 denním půstu) byla návratovka o něco rychlejší, leč zvládl jsem jí vcelku dobře. Pak nastalo období kdy mi najednou přeplo, začal jsem naprosto zuživě a nekontrolovaně do sebe ládovat vařené věci v podobě sýrů, chlebů, sušenek,vařených brambor,špenátů, čajů, toto trvalo něco okolo měsíce a půl, než jsem byl schopen se z toho nějako vyhrabat. Během tohoto období jsem zpátky přibral nějakých 14 - 15 kg, co jsem za dobu mého vitariánství zhubnul.
Řekl jsem si tedy dost a pomalu se dostával k vitariánské stravě, ted už jsem zařadil pondělní půsty, který mě usměrňují. Začínám jíst přez pracovní týden vitariánsky a o So+Ne jim i vařené, bohužel jsem z toho nafouknutej, obtloutlej, zasolenej, zahleněnej a to se mi vůbec nelíbí, ale chybí mi vůle to překonat. Tak je mi v tom lehce smutno že nedokážu být takový jaký bych si přál. Dávám si čas, víra v to co bych jednou rád je celkem silná a jasná, ale nechci to tím zase pro sebe okecávat a cestu konat přespříliš dlouhou dobu.
Taky jsem začal běhat. Slavnostně musím oznámit že astma které mi bránilo v tom abych lhce a volně běhal zmizelo. Nevím zda nadobro, ale při běhu dýchám jako nikdy jindy, skutečně volně jako pták. Nikdy jsem toto nezažil a běhání se pro mě stalo posvátným a krásným zážitkem. V relativně krátké době jsem si udělal okruh 6km hezkým terénem kolem řeky, vlastně kolem dvou řek mezi stromy:) Bohužel to má i stinné stránky, začali mě bolet moc kolena a běhat už týden nemohu...... tak nevim co s tim.
A ted jsem ve fázi kdy bych rád sportoval a hledám jiné cesty jako plavání, kolo, nebo in-line, rád bych se stravoval celý týden vitariánsky - přičemž se stravuji spíše fruriánsky, jelikož jim jenom ovoce:)
Tak díky za toto malé sebeprojevení se.
Řekl jsem si tedy dost a pomalu se dostával k vitariánské stravě, ted už jsem zařadil pondělní půsty, který mě usměrňují. Začínám jíst přez pracovní týden vitariánsky a o So+Ne jim i vařené, bohužel jsem z toho nafouknutej, obtloutlej, zasolenej, zahleněnej a to se mi vůbec nelíbí, ale chybí mi vůle to překonat. Tak je mi v tom lehce smutno že nedokážu být takový jaký bych si přál. Dávám si čas, víra v to co bych jednou rád je celkem silná a jasná, ale nechci to tím zase pro sebe okecávat a cestu konat přespříliš dlouhou dobu.
Taky jsem začal běhat. Slavnostně musím oznámit že astma které mi bránilo v tom abych lhce a volně běhal zmizelo. Nevím zda nadobro, ale při běhu dýchám jako nikdy jindy, skutečně volně jako pták. Nikdy jsem toto nezažil a běhání se pro mě stalo posvátným a krásným zážitkem. V relativně krátké době jsem si udělal okruh 6km hezkým terénem kolem řeky, vlastně kolem dvou řek mezi stromy:) Bohužel to má i stinné stránky, začali mě bolet moc kolena a běhat už týden nemohu...... tak nevim co s tim.
A ted jsem ve fázi kdy bych rád sportoval a hledám jiné cesty jako plavání, kolo, nebo in-line, rád bych se stravoval celý týden vitariánsky - přičemž se stravuji spíše fruriánsky, jelikož jim jenom ovoce:)
Tak díky za toto malé sebeprojevení se.
Seraf píše:Ahoj vitariánci, mám konečně potřebu se z toho jaksi vypasat. Po mém delším(9 denním půstu) byla návratovka o něco rychlejší, leč zvládl jsem jí vcelku dobře. Pak nastalo období kdy mi najednou přeplo, začal jsem naprosto zuživě a nekontrolovaně do sebe ládovat vařené věci v podobě sýrů, chlebů, sušenek,vařených brambor,špenátů, čajů, toto trvalo něco okolo měsíce a půl, než jsem byl schopen se z toho nějako vyhrabat. Během tohoto období jsem zpátky přibral nějakých 14 - 15 kg, co jsem za dobu mého vitariánství zhubnul.
Řekl jsem si tedy dost a pomalu se dostával k vitariánské stravě, ted už jsem zařadil pondělní půsty, který mě usměrňují. Začínám jíst přez pracovní týden vitariánsky a o So+Ne jim i vařené, bohužel jsem z toho nafouknutej, obtloutlej, zasolenej, zahleněnej a to se mi vůbec nelíbí, ale chybí mi vůle to překonat. Tak je mi v tom lehce smutno že nedokážu být takový jaký bych si přál. Dávám si čas, víra v to co bych jednou rád je celkem silná a jasná, ale nechci to tím zase pro sebe okecávat a cestu konat přespříliš dlouhou dobu.
Taky jsem začal běhat. Slavnostně musím oznámit že astma které mi bránilo v tom abych lhce a volně běhal zmizelo. Nevím zda nadobro, ale při běhu dýchám jako nikdy jindy, skutečně volně jako pták. Nikdy jsem toto nezažil a běhání se pro mě stalo posvátným a krásným zážitkem. V relativně krátké době jsem si udělal okruh 6km hezkým terénem kolem řeky, vlastně kolem dvou řek mezi stromy:) Bohužel to má i stinné stránky, začali mě bolet moc kolena a běhat už týden nemohu...... tak nevim co s tim.
A ted jsem ve fázi kdy bych rád sportoval a hledám jiné cesty jako plavání, kolo, nebo in-line, rád bych se stravoval celý týden vitariánsky - přičemž se stravuji spíše fruriánsky, jelikož jim jenom ovoce:)
Tak díky za toto malé sebeprojevení se.
moc Ti přeji aby vše dobře dopadlo
píšeš, že by jsi rád jedl vitariánsky, s tím, že se stravuješ více frutriánsky.....
pro to tělo byl půst určitě plus, ale vynořily se staré zvyklosti a zaútočily na Tebe...chce to pomalu ozdravovat, určitě ne naráz šup vitariánsky kor ne frutariánsky(po tom, co se Ti dělo po půstu) ....to Tě hodí zase zpět do všehovařeného....já bych dávala dopolene ovoce a potom třeba napařenou zeleninu s čerstvou nebo jáhly, pohanku atd. s čerstvou zeleninou (hlavně zelenými saláty) a olivovým olejem....atd. prostě pozvolna k více vita skrz zdravější podobu vařeného (dobře zkombinovaného, aby to nezatěžovalo moc tělo) a uvidíš za čas, pozvolna se k tomu co si přeješ dostaneš
chce to začít od spoda, od základu domu, jak skočíš do druhého patra, můžeš spadnout zpět do sklepa...
běh - běh je super a právě pomáhá při takovýchto věcech, uvolňuje tělo i psychiku, která způsobuje tyto stavy
máš dobré boty? (bolesti nohou)
držím palečku, určitě jsi na dobré cestě, už to, že jsi se takto vypsal to značí
díky za podporu.
Byl jsem u obvoďačky, a ta mi řekla že bych tedy neměl běhat a najít si jinej sport, nebo běhat po měkým povrchu, lesní cesty a podobně. A koupit si nějakej geladrink nebo nějaký ty preparáty na klouby, do čehož se mi tedy moc nechce. Víc s tím prý udělat nejde:-(
Sluníčko: Dneska zkouším napařenou mrkev se zeleninovým salátem a docela mi to chutí a i chuť na vařené přestala:)
Byl jsem u obvoďačky, a ta mi řekla že bych tedy neměl běhat a najít si jinej sport, nebo běhat po měkým povrchu, lesní cesty a podobně. A koupit si nějakej geladrink nebo nějaký ty preparáty na klouby, do čehož se mi tedy moc nechce. Víc s tím prý udělat nejde:-(
Sluníčko: Dneska zkouším napařenou mrkev se zeleninovým salátem a docela mi to chutí a i chuť na vařené přestala:)
To je blbost. To říkaj všichni doktoři, co tomu nerozumí. ˇŘeknou "neběhat" a tím mají vystaráno. Nesmysl.
Ohledně Gela drinků koukni na fóru na behej.com. - jo jo, je to tam zlatý důl. Vítezí tlačenka s medvídky Haribo. Jestli budeš chtít najít přímo to nejlepší vlákno, dej hledat "haribo".
Ohledně Gela drinků koukni na fóru na behej.com. - jo jo, je to tam zlatý důl. Vítezí tlačenka s medvídky Haribo. Jestli budeš chtít najít přímo to nejlepší vlákno, dej hledat "haribo".
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
- hugo
- Site Admin
- Příspěvky: 1749
- Registrován: úte bře 07, 2006 8:25
- Bydliště: Brno
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem to zkusil a zíral jsem .Advid píše:Vítezí tlačenka s medvídky Haribo. Jestli budeš chtít najít přímo to nejlepší vlákno, dej hledat "haribo".
„Zemi nedědíme po předcích, nýbrž si ji jen vypůjčujeme od našich dětí.“
Antoine de Saint-Exupéry
Kontakt: admin@vitrawian.eu
Antoine de Saint-Exupéry
Kontakt: admin@vitrawian.eu
také jde brokolice, fazolové lusky ty dlouhé atd. potom už v míse přidat čerstvou zeleninku, olivový olej, trocha moř. soli a citr. šťávy, za čas nahradíš napařené avokádem a třeba klíčky no a najednou jíš čerstvě chce to s citem nelámat to přes hůlSeraf píše: Sluníčko: Dneska zkouším napařenou mrkev se zeleninovým salátem a docela mi to chutí a i chuť na vařené přestala:)
Jsi vážně sluníčko:) zvláštní že už jsem se ale asi 2 - 3 měsíce stravoval čistě vitariánsky a moc moc mi to vyhovovalo, a pak se stane tohle:)Sluníčko píše:také jde brokolice, fazolové lusky ty dlouhé atd. potom už v míse přidat čerstvou zeleninku, olivový olej, trocha moř. soli a citr. šťávy, za čas nahradíš napařené avokádem a třeba klíčky no a najednou jíš čerstvě chce to s citem nelámat to přes hůlSeraf píše: Sluníčko: Dneska zkouším napařenou mrkev se zeleninovým salátem a docela mi to chutí a i chuť na vařené přestala:)
Si připadam že musim vše zvládnout od začátku, ale jak si psala, asi sem neměl dobrá základy:)
Jinak avokádo to můžu pořád, po něm přestávám mít chutě na jakékoliv vařené, taková skutečná královna mezi ovocem.
Ted tě moc nechápu, jde o to že nechci gumídky ani geladrinky jíst, chtěl bych náhradu a zatím jediné o čem vím je agar.Advid píše:Ohledně Gela drinků koukni na fóru na behej.com. - jo jo, je to tam zlatý důl. Vítezí tlačenka s medvídky Haribo. Jestli budeš chtít najít přímo to nejlepší vlákno, dej hledat "haribo".
Agar se prodává ve vláknech, vločkách či v práškové formě a také jako želírovací prostředek v bioprodejnách - tyto koutky jsou již běžné v supermarketech všech typů u nás, a v obchůdcích zdravé výživy. jeho další obchodní název zní - rostlinná želatina, ceylontang, japonská želatina.
Léčivé účinky agaru jsou mnohé - pomáhá jako projímadlo, působí protizánětlivě, neutralizuje jedy ve střevech, posiluje játra a plíce, pomáhá při hemeroidech, podporuje snižování váhy.
Ve výživě obyvatel Asie se řasy objevily- jako strava bohatá na vitamíny, minerální látky a proteiny již dávno. Agar se v současnosti těží nejen v Asii, ale též ve Španělsku, Portugalsku, Maroku, Koreji, a i v Usa. Řasy je nutno nejprve zbavit vody, pak se suší za nízkých teplot ve vakuu.
Agar má neutrální chuť, je bez zápachu, bezbarvý. Již při nepatrné koncentraci je schopen vázat vodu a jiné tekutiny. Pouhý jednoprocentní roztok agaru vytváří pevný gel. Hodí se výtečně k zahušťování omáček, pudinků, zmrzlin a dortových polev. Je výborným želírovacím prostředkem na ovoce, džemy, marmelády, aspiky. Velkou jeho předností je - oproti klasickým želírovacím prostředkům - že má 8x vyšší želírovací schopnost a nerozouští se tak rychle a má též jemnější strukturu. Agar je mimořádně bohatý na jod, vápník, železo a mnohé živiny. A dámy a pánové - pozor!!!- je zcela nekalorický!!!
Agar se rozpouští v teplých tekutinách při 80 - 90 °C a želíruje při zchladntutí na 30 - 40°C. Nejprve se namočit v tekutině- vodě, ovocné šťávě, vývaru či polévce. Pak tekutinu uvedeme do varu a při rozpouštění stále mícháme. Poté vložíme potřebné přísady - dle daného receptu. Nakonec necháme vychladnout při pokojové teplotě nebo v chladničce. Agar se nehodí na zpracování s potravinami , jež obsahují ovocný či vinný ocet či kyselinu šťavelovou, jako např. špenát, reveň, šťovík, čokoláda nebi černý čaj.
Existuje více druhů řas, kromě agaru také wakame, dulse, arame, nori, hijiki, kombu nebo mekabu. Všechny stejně jako agar, jsou bohaté na biolátky, a každý druh působí léčebně v jiné oblasti. Wakame proti rakovině, kombu při vysokém krevním tlaku, nori proti množení bakterií. Díky svým vlastnostem jsou ideálním pokrmem, agar se považuje za omlazovací látku pro plíce a žaludeční a střevní trakt. Pravidelná konzumace řas může jako posilující terapie velmi pomoci.
Recept pro zdraví: Agarové ovocné želé: 3-4lžíce přáškového agaru, 4šálky jablečné šťávy, 1/2 šálku rozinek, 2 šálky rozmačkaného nebo rozmixovaného sezonního ovoce ( jahody, meruňky, jablka, broskve) 1 lžička vanilkového cukru.
Agar namočíme v jablečné šťávě, vsypeme rozinky, a uvedeme do varu. Necháme 5 minut vařit, vmícháme ovoce, vanilkový cukr a přelijeme do misek. Nebo do velké mísy a necháme schladit. nakonec rozdělíme na dezertní talířky- krájením či překlopením a podáváme.
Tak dobrou chuť s příchutí trochy exotiky!
Léčivé účinky agaru jsou mnohé - pomáhá jako projímadlo, působí protizánětlivě, neutralizuje jedy ve střevech, posiluje játra a plíce, pomáhá při hemeroidech, podporuje snižování váhy.
Ve výživě obyvatel Asie se řasy objevily- jako strava bohatá na vitamíny, minerální látky a proteiny již dávno. Agar se v současnosti těží nejen v Asii, ale též ve Španělsku, Portugalsku, Maroku, Koreji, a i v Usa. Řasy je nutno nejprve zbavit vody, pak se suší za nízkých teplot ve vakuu.
Agar má neutrální chuť, je bez zápachu, bezbarvý. Již při nepatrné koncentraci je schopen vázat vodu a jiné tekutiny. Pouhý jednoprocentní roztok agaru vytváří pevný gel. Hodí se výtečně k zahušťování omáček, pudinků, zmrzlin a dortových polev. Je výborným želírovacím prostředkem na ovoce, džemy, marmelády, aspiky. Velkou jeho předností je - oproti klasickým želírovacím prostředkům - že má 8x vyšší želírovací schopnost a nerozouští se tak rychle a má též jemnější strukturu. Agar je mimořádně bohatý na jod, vápník, železo a mnohé živiny. A dámy a pánové - pozor!!!- je zcela nekalorický!!!
Agar se rozpouští v teplých tekutinách při 80 - 90 °C a želíruje při zchladntutí na 30 - 40°C. Nejprve se namočit v tekutině- vodě, ovocné šťávě, vývaru či polévce. Pak tekutinu uvedeme do varu a při rozpouštění stále mícháme. Poté vložíme potřebné přísady - dle daného receptu. Nakonec necháme vychladnout při pokojové teplotě nebo v chladničce. Agar se nehodí na zpracování s potravinami , jež obsahují ovocný či vinný ocet či kyselinu šťavelovou, jako např. špenát, reveň, šťovík, čokoláda nebi černý čaj.
Existuje více druhů řas, kromě agaru také wakame, dulse, arame, nori, hijiki, kombu nebo mekabu. Všechny stejně jako agar, jsou bohaté na biolátky, a každý druh působí léčebně v jiné oblasti. Wakame proti rakovině, kombu při vysokém krevním tlaku, nori proti množení bakterií. Díky svým vlastnostem jsou ideálním pokrmem, agar se považuje za omlazovací látku pro plíce a žaludeční a střevní trakt. Pravidelná konzumace řas může jako posilující terapie velmi pomoci.
Recept pro zdraví: Agarové ovocné želé: 3-4lžíce přáškového agaru, 4šálky jablečné šťávy, 1/2 šálku rozinek, 2 šálky rozmačkaného nebo rozmixovaného sezonního ovoce ( jahody, meruňky, jablka, broskve) 1 lžička vanilkového cukru.
Agar namočíme v jablečné šťávě, vsypeme rozinky, a uvedeme do varu. Necháme 5 minut vařit, vmícháme ovoce, vanilkový cukr a přelijeme do misek. Nebo do velké mísy a necháme schladit. nakonec rozdělíme na dezertní talířky- krájením či překlopením a podáváme.
Tak dobrou chuť s příchutí trochy exotiky!
tiez ked som zacal behat hodne zhurta kolena to nedovolili, treba si myslim zvykat velmi postupne, pri inych sportoch som to nezazil, tie slachy sa zatazuju pmn intenzivnejsie tym ze je to zatazenie bez prestavky. neni to myslim tym ze ich mas ine ako ludia co behaju pravidelne bez problemu, len tie ich su uz na vyssiu zataz zvyknute. ked mozem poradit, pmn je pri tychto problemoch zo zaciatku lepsi beh s prestavkami, idealne dat si nejaky kilometer, potom dat chvilu strecing, potom zase par sto metrov a zase mensia pauza. alebo zacat budovat kondicku na sporte typu basket, tenis, skvoš, futbal atp. tam je to zatazenie vzdy s mensimi prestavkami, postupne uvidis ci mozes dat aj 5-10 km v jednom kuse bez problemu. a tiez ako tam pise advid presonduj behej.cz, tam sa urite podobne problemy preberaju. a tiez by som zacal upravovat stravu aby sa vyvazil ten prebytok ovocia, idealne balancovanie by pmn nemalo chybat zelene, obcas k veceru nejake proteiny a mastne kyselinky, klicene konope napriklad, alebo namoceny lan. alebo tlacenku s haribom teda.
Naposledy upravil(a) 800914 dne stř srp 22, 2007 12:02, celkem upraveno 1 x.
No já jen udělal výtah z toho vlákna. Ale je tam i i těch drincích a tak. Chce to proštudovat.Seraf píše:Ted tě moc nechápu, jde o to že nechci gumídky ani geladrinky jíst, chtěl bych náhradu a zatím jediné o čem vím je agar.Advid píše:Ohledně Gela drinků koukni na fóru na behej.com. - jo jo, je to tam zlatý důl. Vítezí tlačenka s medvídky Haribo. Jestli budeš chtít najít přímo to nejlepší vlákno, dej hledat "haribo".
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
Po dlouhém období kdy jsem jedl páté přes deváté, plno pečiva, sýrů a vařeného jídla, dokonce i sladkých tyčinek a podobných sra.... sem přibral nějakých 10 kg a moje alergie je opět na pořadu dne, už mi nejni tak blaze co dříve.
Ted už dodržuji pondělní půsty, ty mi dělají ze všeho nejlépe a snažím se praktikovat i páteční, protože do pátku jím celkem vzorně vita a o víkendu jím vařené..... a už nechci..... jen to zatim neumim jinak.....
Připadam si že zase začínám úplně od začátku...... ach.
Těším se až zvládnu jíst tak aby mi to dělalo úplně dobře, protože s tou vařenou mi dobře nejni......
A mam depky že to tak mam.
Ted už dodržuji pondělní půsty, ty mi dělají ze všeho nejlépe a snažím se praktikovat i páteční, protože do pátku jím celkem vzorně vita a o víkendu jím vařené..... a už nechci..... jen to zatim neumim jinak.....
Připadam si že zase začínám úplně od začátku...... ach.
Těším se až zvládnu jíst tak aby mi to dělalo úplně dobře, protože s tou vařenou mi dobře nejni......
A mam depky že to tak mam.
- Hugo z Hor
- Příspěvky: 934
- Registrován: pon kvě 28, 2007 23:33
- Bydliště: Vrútky
I když to tu možná nepatří, tak se musím pochválit, že mě se zatím daří dodržovat vita stravování, jediná vyjímka, na které ulítávám jsou asi 2x do týdne kvalitní sypané čajíčky v různém pořadí (převážně pu-erh, rooibos, maté, honeybush, bílé nebo zelené čaje), tak 1-2 šálky.
Já nevěřím, že Bůh neexistuje. Já vím jistě, že neexistuje. A díkybohu, že neexistuje ... [OSHO]
Seraf, nebuď smutný. Myslím, že akokoľvek si sa odchýlil od toho, ako by si sa chcel ideálne stravovať, určite si jedol lepšie, ako väčšina populácie. Teš sa z toho, že vieš, kam máš namierené. Tieto naše pády, to sú iba také pokĺznutia na ceste A PMN sú dobré aj na to, aby si človek uvedomil, ako blahodarne naňho živá strava pôsobí. Ja som napríklad včera nedokázala otcovi odmietnuť, keď mi núkal šťavu zo sviečkovej a knedľu (pochopil, že mäso mi núkať už nemá) - bolo mi ľúto, že sa s tým varil a nedám si ani trochu. No ale som to ťažko oľutovala, pretože som do noci mohla chŕliť síru, takú som z toho mala kyselinu. Véééľmi som sa tešila na dnešný pôstík a naozaj som si zreteľne uvedomila ten rozdiel oproti živej strave. Včera som raňajkovala 3 hurmikaky, kúsok krozna a 2 kivi a mala som božský pocit. To nedokáže žiadna sviečková!
Bereš čaje jako úlet? To bych vůbec neřešila, já čaje beru jako vodu... A myslím, že je lepší si dopolední jídelníček zpestřit dvěma hrnky čaje než přidat dva chody raw jídla, i kdyby to bylo jen lehké ovoce...Hugo z Hor píše:I když to tu možná nepatří, tak se musím pochválit, že mě se zatím daří dodržovat vita stravování, jediná vyjímka, na které ulítávám jsou asi 2x do týdne kvalitní sypané čajíčky v různém pořadí (převážně pu-erh, rooibos, maté, honeybush, bílé nebo zelené čaje), tak 1-2 šálky.
jsi dobrej!!Hugo z Hor píše:I když to tu možná nepatří, tak se musím pochválit, že mě se zatím daří dodržovat vita stravování, jediná vyjímka, na které ulítávám jsou asi 2x do týdne kvalitní sypané čajíčky v různém pořadí (převážně pu-erh, rooibos, maté, honeybush, bílé nebo zelené čaje), tak 1-2 šálky.
Nevědomost je tak lehká!
Ahoj Renáto, cíl mám zatím jasnej a zřetelnej ale ta cesta je jaksi trnitá, připadám si jako bych znovu propadal droze(vařenému). Ty staré chutě....... a přitom jsou to jen chutě...... po obsahové stránce mi nechutí. A přesto na nich stále ulítávám.Renáta píše:Seraf, nebuď smutný. Myslím, že akokoľvek si sa odchýlil od toho, ako by si sa chcel ideálne stravovať, určite si jedol lepšie, ako väčšina populácie. Teš sa z toho, že vieš, kam máš namierené. Tieto naše pády, to sú iba také pokĺznutia na ceste A PMN sú dobré aj na to, aby si človek uvedomil, ako blahodarne naňho živá strava pôsobí. Ja som napríklad včera nedokázala otcovi odmietnuť, keď mi núkal šťavu zo sviečkovej a knedľu (pochopil, že mäso mi núkať už nemá) - bolo mi ľúto, že sa s tým varil a nedám si ani trochu. No ale som to ťažko oľutovala, pretože som do noci mohla chŕliť síru, takú som z toho mala kyselinu. Véééľmi som sa tešila na dnešný pôstík a naozaj som si zreteľne uvedomila ten rozdiel oproti živej strave. Včera som raňajkovala 3 hurmikaky, kúsok krozna a 2 kivi a mala som božský pocit. To nedokáže žiadna sviečková!
Dávám tomu čas, půst, ten mě zachraňuje, je to jako předěl co mě zase vrací na správné koleje........ tak nějak mě i vnitřně zklidní a z rozežrané saně se stává láskyjedlík:) co s láskou papá ovoce, štávy......to co mi dělá dobře.
Cim je cesta trnitejsi tim lepsi pak budes mit pocit kdyz ji dokazes projit. Bohuzel clovek si z minulosti vetsinou pamatuje ty prijemne veci, zatimco na ty spatne zapomene. Mnohdy je to milosrdne a je to tak lepsi, ale zrovna u stravy by si clovek mel spis pamatovat jak mu bylo zle a ne to, jak mu prvni sousto chutnalo. Jinak ja jsem ted ve stadiu, ze vim, ze varene bez vyjimky mnohem lepe voni nez chutna. Navic ve mne hned vyvolava pocit takoveho toho paleni v krku, takze na to ani nestihnu dostat chut. Myslim si, ze je to tim, ze jsem varene nemel uz nekolik mesicu. Cim dyl nic vareneho nesnis, tim na to mas mensi chut (alespon na me to tak funguje).Seraf píše:Ahoj Renáto, cíl mám zatím jasnej a zřetelnej ale ta cesta je jaksi trnitá, připadám si jako bych znovu propadal droze(vařenému). Ty staré chutě....... a přitom jsou to jen chutě...... po obsahové stránce mi nechutí. A přesto na nich stále ulítávám.
Dávám tomu čas, půst, ten mě zachraňuje, je to jako předěl co mě zase vrací na správné koleje........ tak nějak mě i vnitřně zklidní a z rozežrané saně se stává láskyjedlík:) co s láskou papá ovoce, štávy......to co mi dělá dobře.
"Be the change you wanna see in the world"
- Hugo z Hor
- Příspěvky: 934
- Registrován: pon kvě 28, 2007 23:33
- Bydliště: Vrútky
Některé čaje co si dopřávám bych s klidným svědomím úletem mohl nazvat (třeba hrníček Yerba maté obsahuje o 1.5% více kofeinu (u toho čaje ho nazývají matein), než ve stejném množství kávy, ovšem narozdíl od kafe snižuje hladinu cukrů a cholesterolu, má celkem dost minerálů i nějaké ty vitamíny, atd atd.)hofikos píše:Bereš čaje jako úlet? To bych vůbec neřešila, já čaje beru jako vodu... A myslím, že je lepší si dopolední jídelníček zpestřit dvěma hrnky čaje než přidat dva chody raw jídla, i kdyby to bylo jen lehké ovoce...
Bylinkové čaje můžu, ovšem z bylinek, co si sám nasbírám (heřmánek, šípky, lipový květ, bezinky, vyjímečně kopřivu v nějaké směsi - samostatně jsem jí nějak nepřišel na chuť, ovšem co mě chutná hodně, je čaj z květů hluchavky.
Já nevěřím, že Bůh neexistuje. Já vím jistě, že neexistuje. A díkybohu, že neexistuje ... [OSHO]
co to je ten čaj?
a na co je dobrej? pokud to byl dotaz pro me,tak ty čaje najdes na www.dedekkorenar.cz
a na co je dobrej? pokud to byl dotaz pro me,tak ty čaje najdes na www.dedekkorenar.cz
Delší dobu jsem nic nenapsal, momentálně jsem docela spokojenej se svou stravou, je tak z 90% vitariánská, zbytek je většinou česnečka s sesušeným droždím od Country lifu. Nevím proč ale mám na ní každý týden velikánskou chu't tak prostě neodolám, velkou úlohu v tom hraje právě to sušené droždí a česnek.
Půstíkuju většininou 2x týdně, pondělí a pátek a zatím mi to vyhovuje.
Půstíkuju většininou 2x týdně, pondělí a pátek a zatím mi to vyhovuje.
to bych chtěl taky jednou dokázat bez toho sušenýho (nahradil bych si ho račejc sentickým)Seraf píše:Delší dobu jsem nic nenapsal, momentálně jsem docela spokojenej se svou stravou, je tak z 90% vitariánská, zbytek je většinou česnečka s sesušeným droždím od Country lifu. Nevím proč ale mám na ní každý týden velikánskou chu't tak prostě neodolám, velkou úlohu v tom hraje právě to sušené droždí a česnek.
Půstíkuju většininou 2x týdně, pondělí a pátek a zatím mi to vyhovuje.
Opět po delší době. Mám ted měsíc exém na rukou, pravděpodobně mi to dělají pomeranče, tedy těmi to začalo, pak jsem došel k názoru že i dovážené papriky a rajčata, no a ted i banány a nejspíše i grepy a manga. Opravdu už nevím co s tím, nechápu proč moje tělo na ně reaguje takto, je to opravdu nepříjemné. Ten exém má takové fáze, během půstu se sklidní a když něco jím tak začne být větší. Už to trvá dlouho a mám problém že nevím co mám jíst, skoro mám dojem že nemohu nic jíst. Tak trošku bych rád nějakou radu, jestli ste se s tím už někdo setkal.......
Ten exém začal ve fázy kdy jsem jedl docela dost rýže, vařené, a sýry. To jem vyřadil a ted jedu na ovozelu už měsíc zhruba.
Ten exém začal ve fázy kdy jsem jedl docela dost rýže, vařené, a sýry. To jem vyřadil a ted jedu na ovozelu už měsíc zhruba.
to je opravdu zajímavé, egzem sem nemělSeraf píše:Opět po delší době. Mám ted měsíc exém na rukou, pravděpodobně mi to dělají pomeranče, tedy těmi to začalo, pak jsem došel k názoru že i dovážené papriky a rajčata, no a ted i banány a nejspíše i grepy a manga. Opravdu už nevím co s tím, nechápu proč moje tělo na ně reaguje takto, je to opravdu nepříjemné. Ten exém má takové fáze, během půstu se sklidní a když něco jím tak začne být větší. Už to trvá dlouho a mám problém že nevím co mám jíst, skoro mám dojem že nemohu nic jíst. Tak trošku bych rád nějakou radu, jestli ste se s tím už někdo setkal.......
Ten exém začal ve fázy kdy jsem jedl docela dost rýže, vařené, a sýry. To jem vyřadil a ted jedu na ovozelu už měsíc zhruba.
já tedy urputně jen zralé či over a nebo rači nic. Třeba mango jsem zralé tu prakticky neviděl. Nebo jíst nyní prodávané pod názvem rajče bude kontraproduktivní.
Postřiky ovšem nevylučuji. Předpokládám vesměs neBio.
Zkus monopotravu a vylučovací metodou a bych kousal a kousal jako blázen a do vytrávenýho.
já měla vloni hodně svědění po těle, jak přišlo, tak odešlo, ale mohlo to být spojené s grepy nebo s pomely, která jsem tehdy hodně jedla, tedy s postřiky
dala bych jak píše Buc monostravu, vyzkoušej hrušky, jablka, víno (ikdyž to bývá také hodně stříkané, ale nepůsobí tak "agresivně"), sem tam pokud to půjde bio
také jsem slyšela, že jsem to mohla mít z přemíry Váty - zima je vátová, do toho čerstvé neveřené jídlo, které je vátové...na jaře to přešlo, ale bylo to hodně nepříjemné
jak píšeš, když jsem měla půst, tak se to také vždy zlepšilo
dala bych jak píše Buc monostravu, vyzkoušej hrušky, jablka, víno (ikdyž to bývá také hodně stříkané, ale nepůsobí tak "agresivně"), sem tam pokud to půjde bio
také jsem slyšela, že jsem to mohla mít z přemíry Váty - zima je vátová, do toho čerstvé neveřené jídlo, které je vátové...na jaře to přešlo, ale bylo to hodně nepříjemné
jak píšeš, když jsem měla půst, tak se to také vždy zlepšilo
Mám čerstvou zkoušenost s Francií(na pomezí FR a Německo) - výlet se školou do Štrasburku s přespáním v německým hotelu. V hotelu jsem angličtinou vysvětloval že jídlo co bylo hromadně objednáno (samé maso) prostě nejím a že bych byl rád za nějakou zeleninu, řekl jsem že jsem vegetarián(fakt už nevim jak bych jim vysvětlil že jsem vitariánek). Říkali ...........AAAA, vegetarian........(znělo to, cože? je to možný?) - no tak se ptali rovnou jestli tam chci rybu, kuřecí, potom zda pečené brambory, ........nebudu to dál rozepisovat, prostě po docela dlouhé debatě mi pak donesli docela hezky vypadající talíř se salátem, politej blíže neidentifikovatelným dresingem a celým vajíčkem které okamžitě letělo na kraj talíře co nejdále ode mě. Navíc pojem (když už jedno dám do přílohy zelí uzené maso, stačí ho pak následně vyndat a servírovat jako vegetariánský pokrm).
Celkově v obchodech docela velká nabídka ovoce - rozhodně větší než u nás. Kupoval jsem banány bio cca za 1,2 eur/kg, hrušky 1eur........ dobrý ceny.
Stolování v parlamentu nic moc, klasickej bufet s masíčkem.
Nevím proč ale všude na mě koukali jako na cvoka když sem odmítnul maso.
Celkově v obchodech docela velká nabídka ovoce - rozhodně větší než u nás. Kupoval jsem banány bio cca za 1,2 eur/kg, hrušky 1eur........ dobrý ceny.
Stolování v parlamentu nic moc, klasickej bufet s masíčkem.
Nevím proč ale všude na mě koukali jako na cvoka když sem odmítnul maso.
Tak malej zhrzenej Serafík, bohužel jsem přišel na to co exém způsobuje, jsou to jablka, pomeranče, grepy, nejspíše i banány, vše coje stříkané povíceru. Bohužel ani drhnutí a omývání nepomáhá. Bohužel sušené jako např. rozinky, datle mi nedělají dobře. Zelenina mi sice chutná ale tak 1 den, ovoce mi prostě chybí a mam problém že nic jinýho než to co mi exém způsobuje nejím.
Fakt už nevím co jíst, vracet zpátky na vařený se mi nechce, dneska skončim asi u nějaké zeleninové polévky, půsty jsou fajn, ale během 2 tdnů jsem shodil více než 5 kg a další půsty mi prostě tolik nejdou. Mám hlad a je to takovej ten co cejtim že bych měl něco sníst. Nevím proč tělo řeší tu chemii z ovoce tak že mám na rukou exém, nevím jak se té chemie zbavit. Ovoce miluju.
Další problém je že když nejím ovoce, trošku zeleniny, prostě mi to nestačí. Tak fakt už nevím a připadám si jako ve slepé uličce.
Fakt už nevím co jíst, vracet zpátky na vařený se mi nechce, dneska skončim asi u nějaké zeleninové polévky, půsty jsou fajn, ale během 2 tdnů jsem shodil více než 5 kg a další půsty mi prostě tolik nejdou. Mám hlad a je to takovej ten co cejtim že bych měl něco sníst. Nevím proč tělo řeší tu chemii z ovoce tak že mám na rukou exém, nevím jak se té chemie zbavit. Ovoce miluju.
Další problém je že když nejím ovoce, trošku zeleniny, prostě mi to nestačí. Tak fakt už nevím a připadám si jako ve slepé uličce.
- Hugo z Hor
- Příspěvky: 934
- Registrován: pon kvě 28, 2007 23:33
- Bydliště: Vrútky
- Hugo z Hor
- Příspěvky: 934
- Registrován: pon kvě 28, 2007 23:33
- Bydliště: Vrútky
Hele, s tim exemem to muze byt jednoduse nedomastena sucha kuzem tj nedostatek tuku ve strave. Dej vic avokada a oleje na salaty. A jako prvni pomoc na kuzi nejaky za studena lisovany olej - olivovy, jojobovy, sezamovy, mandlovy, kokosovy, bodlakovy... to je asi fuk, hlavne at je za studena lisovany. Mastnoty se neboj, kuze to vpije za par minut
Jinak, moje segra taky mivala ekzem na rukach kazdy rok touhle dobou kdyz byla mala, a mamka nasla lek jak slepy housle. Nedaleko je takove jezero, relativne pekne, ale plne vyluhu z lignitu (byvaly dul), prumyslovych splasku (v okoli sama fabrika) a v lete i uriny obyvatel nejsirsiho okoli. No a segre se vzdycky ekzem uzdravil kdyz sla a vymachala si v tom ty ruce. Jde o jezero Kristyna primo na hranici Cr, Nemecka a Polska
Jinak, moje segra taky mivala ekzem na rukach kazdy rok touhle dobou kdyz byla mala, a mamka nasla lek jak slepy housle. Nedaleko je takove jezero, relativne pekne, ale plne vyluhu z lignitu (byvaly dul), prumyslovych splasku (v okoli sama fabrika) a v lete i uriny obyvatel nejsirsiho okoli. No a segre se vzdycky ekzem uzdravil kdyz sla a vymachala si v tom ty ruce. Jde o jezero Kristyna primo na hranici Cr, Nemecka a Polska
Je to zvláštní, protože BÝT VITARIÁN znamená být vnitřně uvnitřněn. Když ty bloky co v nás jsou a všechna taková ta pnutí zmizí a kdy nastává světlo a taková zář uvnitř nás. Snad proto se mi nedaří být vitarián a poslední dobou jsem opravdu hodně velký nevitarián.
Přitom rozumově vím kam chci směřovat a i vnitřně cítím co bych rád. Pak ale přije slabost a neudržím se.
Začíná to sušeným - datle - přes vařenou rýži, potom toust (chleba, sýr, zelenina).......... když to tak vezmu kolem a kolem, asi to nejni tak strašný, ale pro mě osobně to je strašný. Nejvíce mě asi trápí ty mé úlety na vařeným. Vždy tím poruším nějaké své pravidlo a předsevzetí a nastává trápení.
Jakýsi koloběh, znám to i z jiných oblastí mého života ale ted a tady se to hodně projevuje.
Všímám si že úměra, když sem spokojený a vyrovnaný, když sem vnitřně naplněný, tak mám chuť na ovoce a být vitariánek, ......a jde to samo.
Když jsem smutný a cítím vnitřní prázdnotu, spadávám zpátky k vařenému, zaplácnout tu díru.
A připadam si ted tak rozpolcený a potřebuju se z toho asi vykecat.
Přitom rozumově vím kam chci směřovat a i vnitřně cítím co bych rád. Pak ale přije slabost a neudržím se.
Začíná to sušeným - datle - přes vařenou rýži, potom toust (chleba, sýr, zelenina).......... když to tak vezmu kolem a kolem, asi to nejni tak strašný, ale pro mě osobně to je strašný. Nejvíce mě asi trápí ty mé úlety na vařeným. Vždy tím poruším nějaké své pravidlo a předsevzetí a nastává trápení.
Jakýsi koloběh, znám to i z jiných oblastí mého života ale ted a tady se to hodně projevuje.
Všímám si že úměra, když sem spokojený a vyrovnaný, když sem vnitřně naplněný, tak mám chuť na ovoce a být vitariánek, ......a jde to samo.
Když jsem smutný a cítím vnitřní prázdnotu, spadávám zpátky k vařenému, zaplácnout tu díru.
A připadam si ted tak rozpolcený a potřebuju se z toho asi vykecat.