Katarína píše:Lenuska, minule som myslela na Teba a natto. Bola som v bio obchode a pri pohlade do chladnicky som vedla udeneho a smazeneho tempehu od Sunfoodu zbadala aj tempeh natur, ktory som doteraz este nevidela. Bol obaleny plesnou ako encian alebo hermelin.
V ramci zaujimavosti som si ho kupila na ochutnavku. Nemal ziadnu specificku chut ani pach. Ako zlozenie mal napisane: sojove boby + fermentacne kultura. Mohlo to byt to natto, alebo to bola nejaka ina fermentacna kultura?
Kataríno, je to jiná kultura. Také zdravá pro střevní mikroflóru, nevytváří však takové množství K2, kvůli kterému si dělám natto. Zrovna včera jsem zase "sklidila" misku. Pokaždé má trochu jinou sílu, nelze dodržet stejné podmínky. Zjistila jsem, že potřebuje skutečně po celou dobu kvašení kolem 40st, jinak nemá ty grády a soja není správně rozložená. Musí se na jazyku úplně rozpustit.
Takže tempeh není natto, pokud chceš K2. Tady v Čechách se ani natto neprodává, jak jsem psala- éú to zatrhla. Asi aby osteoporóza pokračovala ve své jízdě. V másle, mléčných výrobcích a vejcích už dávno K2 není, pokud se zvířata celé léto nepasou na zeleném.
culka píše:Milacik, tu je asi 8, takze v sobotu v tricku a gumakoch do -40 sme sedeli vonku pri ohniku s poharom cerveneho. Kym slnko nezaslo, potom uz bola zima. Chvilu predtym sa vonku za plotom objavili dva bobriky. Teda bobriky, riadne kusiska to boli. Snad tu vodu nedvihnu tak vysoko, ze nas vytopia.
osm stupňů, to už se vlastně pečete, co? >:-)
Nejsem Culko zimomřivá, ale mínus 40 nemusím. Obdivuju tě, jak to zvládneš
Tady se taky "pokazilo" počasí, teď je taky 8st.
, odpoledne bude mezi 10-12...