sparcoo píše: ↑pon dub 10, 2017 13:20Ahoj, jsem v dost podobné situaci (brnění, únava, bolesti svalů, hlavy, rozostřené vidění, dechová nedostatečnost,...). Myslím, že jsme si tak před půl rokem psali na FB ohledně SCD.
Já to mám stále proměnlivé, několik dní narvaný energií bez příznaků, pak zase zalehnu s kulichem na hlavě, únava, že nejsem schopen se ani otočit v posteli. Každopádně mě těch 14 měsíců utrpení hodně posunulo v duševní rovině.
Všiml jsem si, že největší podíl na tom má jídlo. Trápí mne zácpa, a když už nejdu čtvrtý den, vše mi jde kůží a neskutečně se zhorším.
Nepomůže nic - klystýr, švestky, teplá voda,...
Nejlépe mi je pokud nic nejím ale to jsem už po 1 dni hodně slabý.
Ať sním cokoliv je mi poté zle, jsem unavený a hrozně se mi spustí hleny v krku.
Budu mít hodně slabé trávení a také syndrom přetékání (uvedeno v GAPS knize).
Jím pouze potraviny vhodné pro SCD/GAPS. Co vím, že mi nevyhovuje z povolených potravin je určitě syrová zelenina, semena a ořechy.
Otazník mám u vajec, tuků a ovoce. Opravdu, už nevím co jíst a dostávám se pak do energetického deficitu.
Koupil jsem si také probiotika Bio-Kult, tak uvidíme třeba pomohou.
Minulý týden jsem měl 3 špičkové dny, hledal jsem čím se to tak razantně zlepšilo a snad za to může hrníček borůvek.
Hezký den BEN
ahoj Bene.
už nemám příznaky žádné, jen trošinku znecitlivělé ruce. to nepíšu, že se chci vytahovat , ale protože si myslím, že jdeš správnou cestou, protože řešíš stravu a to mně právě ohromně pomohlo. taky píšeš, že někdy jsi bez příznaků a máš spoustu energie, to je taky super a asi i potvrzení toho, že tudy cesta vede .
takže podle mě určitě je dobré SCD/GAPS, u Tebe bych možná spíš ještě zůstala u scd. to je sice přísnější, ale pro začátek mi přijde nejlepší pro lidi s velkými problémy.
co popisuješ, to bych taky tipla na syndrom přetékajících střev, jak píšeš. střeva musí být dost zanesená a někde asi i dál od konečníku výše, když ani klyzma tolik nepomůže. můžou tam být kromě usazenin taky nějaké shluky parazitů, které tvoří mechanickou překážku.
jsou různé kůry na parazity, i chemické. mně ty chemické léky moc nesedly, nejvíc se mi osvědčil olej z černého kmínu, lžíci ráno nalačno. anebo trojčátko, nějak to prostřídat. klyzma je třeba dělat pravidelně a vydržet, někdy to trvá roky, než se to pročistí a zlepší.
to kávové klyzma, jak píše Panda, je výborné, to by mohlo pomoct. tipla bych si, že Ti může vyhovovat.
mně kávové klyzma moc pomáhalo, ale jen do doby, než se střeva víc pročistila, pak jsem musela snižovat sílu kafe a nakonec jsem nesnesla ani z půl lžičky, protože to bylo příliš stimulující a třeba jsem pak nemohla usnout... teď už můžu klyzma jen s vodou.
mě zácpa naštěstí nikdy netrápila, ale moje kamarádka s tím problém má. taky se cítí jakoby zacpaná. střídá různé kůry proti parazitům, dělá klyzma pravidelně...někdy je už skoro zoufalá, že pořád to není ideální. ale když se jí zeptám a jak to bylo loni, předloni, pamatuješ? tak uznává, že se hodně zlepšila, že to bylo mnohem horší. jen je potřeba vytrvat.
někdo taky doplňuje hořčík a ten, když se dá víc, tak taky působí projímavě. ale zas to nepřehnat. já jsem měla problémy se srdcem a na to mi pomohl právě hořčík. měla jsem ale dlouhodobý nedostatek, takže potom jsem ho začala brát a místo DDD 2 tablet denně jsem brala třeba 12 a to tělo to spotřebovalo, projímavě to vůbec nepůsobilo. hořčík je taky skvělý na nervy, tak pokud ho nebereš, šla bych určitě do toho.
to trávení je slabší, to sám pozoruješ. já pozorovala u sebe totéž. nebyla jsem dlouho schopná trávit syrovou zeleninu. ale všechno se pomalu zlepší, věř tomu. když je slabší trávení -zpracovávání potravy a potažmo vstřebávání živin, nesmírně Ti pomůže mixovaná strava. mixované polívky, ovocné a zeleninové kaše, pyré, omáčky, klidně půlku denní stravy si mixovat. ale i přesto to mixované prokousávat a prosliňovat, jíst pomalu. tak přijmeš maximum živin.
potom smoothie, a hlavně zelené smoothie. jestli nemáš problém s banány, tak si je mixuj s vodou (ty nahnědlé, to asi víš) a k tomu přidej trochu polníčku, špenátu, citronovou šťávu. pokud to zvládneš, tak to zelené navyšuj, až co sneseš. pokud bys měl někdy třeba 2 litry zeleného smoothie po celý den, naněkolikrát místo jídel, nic se nestane, podle mě jen Ti to může pomoct. soudím podle sebe, někdy to tak mám. anebo si odšťavním zeleninu a pár jablek a piju to celý den.
na nervovou soustavu právě to zelené strašně moc pomáhá, měl bys mít denně co nejvíc zeleného.
pokud cítíš, že jsi slabý a tělo to nedává, nenutila bych se do půstu, ale dala bych častěji tyhlety tekuté dny. nejsi o hladu, dostaneš energii, ale tělu to úžasně odlehčí.
bio kult je dobrý, my s ním máme celá rodina ty nejlepší zkušenosti. a to zvládáš? není ti po něm blbě?
mně někdy bylo z toho špatně, ale bylo to jen tím, že on právě dobře funguje.
totéž ten olej z černého kmínu, když se mi po něm udělá na chvíli nedobře, vím, že vymlátil nějaké breberky. dám pak aktivní uhlí a je mi zas líp.
co těžké kovy, máš nějaký amalgám v puse? to prý má dost vliv a může škodit právě na nervovovu soustavu.
semena a ořechy bych nezařazovala, pokud máš dojem, že ti nedělají dobře. ani ta vejce. pokud zvládáš maso, tak bych asi zůstala u toho a časem se to třeba změní. mně se to právě změnilo. nemohla jsem ani luštěniny, časem jsem přešla od masa k luštěninám. i k ořechům a semínkům a naopak maso teď nejím.
u tuků mám taky otazníky, nejlíp asi snesu kokosový panenský tuk a ghí, ale to už teď ani taky nejím.
ty bobule jsou dobré (antioxidanty) a hlavně ty tmavé, to jsi asi zjistil u těch borůvek
tak se drž a přeju hodně štěstí!