Babička
Moderátor: hugo
Babička
Jsem babicka a zrovna ctvrty den klopytam po teto nove ceste. Vitariansky styl mne uchvatil prestoze ma zoufale moc problemu. Neni co cist, neni co jist ... napriklad bych si rada udelala ty sushi. Sehnala jsem okurku, rasu a - stojim. Bydlim mimo Prahu a musim vsechno tahat metrem a autobusem. Nevadi, stejne to nevzdam. Vi nekdo, jak si zprijemnit cibuli? Tesim se na odpovedi.
Re: Berete i babicky?
Vitej !Sandra347 píše:Jsem babicka a zrovna ctvrty den klopytam po teto nove ceste. Vitariansky styl mne uchvatil prestoze ma zoufale moc problemu. Neni co cist, neni co jist ... napriklad bych si rada udelala ty sushi. Sehnala jsem okurku, rasu a - stojim. Bydlim mimo Prahu a musim vsechno tahat metrem a autobusem. Nevadi, stejne to nevzdam. Vi nekdo, jak si zprijemnit cibuli? Tesim se na odpovedi.
Sushi jsem nikdy nezkousela, tak snad Ti s tim tady nekdo pomuze. Co se tyka cibule, podle me vubec neni nutne ji jist, takze pokud ji nemusis, tak se do ni nenut, pokud ji milujes, tak ji muzes pridat ke kazde zelenine, do kazdeho salatu, rozkrajet do rozmackaneho avokada...
- Katarína
- Příspěvky: 2190
- Registrován: čtv úno 26, 2004 12:15
- Bydliště: Bratislava
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, Sandra,
aj ja Ta vitam. O sushi Ti kopirujem odkaz z Terezkinych stranok. Tiez sa tam mozes ist inspirovat ohladom dalsich receptov: www.lifefood.cz, alebo od nich nejake priamo kupit:
Veggie sushi
Složení: slunečnicové semínko BIO, mrkev BIO, celer, slunečnicový olej panenský BIO, jablečný ocet BIO, řasa nori BIO, voda filtrovaná, sůl mořská nerafinovaná, salát BIO, paprika, cuketa, česnek BIO, řasa dulse
Vegan friendly
Balení: 5ks
100g veggie sushi obsahuje:
Energie 1050kJ
Tuky 22g
sacharidy 6g
bílkoviny 7g
vláknina 4g
aj ja Ta vitam. O sushi Ti kopirujem odkaz z Terezkinych stranok. Tiez sa tam mozes ist inspirovat ohladom dalsich receptov: www.lifefood.cz, alebo od nich nejake priamo kupit:
Veggie sushi
Složení: slunečnicové semínko BIO, mrkev BIO, celer, slunečnicový olej panenský BIO, jablečný ocet BIO, řasa nori BIO, voda filtrovaná, sůl mořská nerafinovaná, salát BIO, paprika, cuketa, česnek BIO, řasa dulse
Vegan friendly
Balení: 5ks
100g veggie sushi obsahuje:
Energie 1050kJ
Tuky 22g
sacharidy 6g
bílkoviny 7g
vláknina 4g
Od babicky:))
Dekuji vsem, ze mne tu tak hezky privitali. Je toho mnoho, nac bych chtela reagovat:
Cibule - mam ji moc rada, ale at ji dam kamkoli, spali mi jazyk. (Asi ji davam moc, ze:)) Tak uvazuji o nakupu susicky. Mimoto, ze mi cibule chutna, se podle mne jist musi. Ma skvely obsah vtaminu atd. Rika odborna literatura. Dejiny lidstva jsou zaozeny na cibuli a cesneku:))
Jak udelat to sushi? Co smichat s cim? Vypada tak nadherne a ja mam "prave" sushi moc rada.
Jaky je rozdil mez vegan:vitarian?
Dodrzujete onu tepelnou hranici 47 oC?
Moc neumim PC, tak doufam, ze se moje reakce objevi tam,kde ma:))
Cibule - mam ji moc rada, ale at ji dam kamkoli, spali mi jazyk. (Asi ji davam moc, ze:)) Tak uvazuji o nakupu susicky. Mimoto, ze mi cibule chutna, se podle mne jist musi. Ma skvely obsah vtaminu atd. Rika odborna literatura. Dejiny lidstva jsou zaozeny na cibuli a cesneku:))
Jak udelat to sushi? Co smichat s cim? Vypada tak nadherne a ja mam "prave" sushi moc rada.
Jaky je rozdil mez vegan:vitarian?
Dodrzujete onu tepelnou hranici 47 oC?
Moc neumim PC, tak doufam, ze se moje reakce objevi tam,kde ma:))
Vitej
Vegetarian odmita maso, ale ostatni zivocisne produkty a varene jsou ok. Vegan ji ciste rostlinnou stravu, uplne bez zivocisnych produktu, ale varene je ok. Vitarian ji syrovou stravu, tepelne nezpracovanou, resp. do tech 45 stupnu. To jsou ale hooooodne zjednodusene definice, vetsina lidi vcetne zde pritomnych se pohybuje nekde mezi....
Sushi - pokud je mi znamo, cela pointa sushi je v tom ze rybka je cerstva. Odbornik nejsem, v sushibaru jsem byla jen jednou a naposledy. Videla jsem tam plavat ty rybicky v akvariu, prubezne byly dle objednavky vylovovane a zabijene primo na miste... Cili syrovost i cerstvost byla zarucena, aspon v te restauraci. Chvili jsem na ne vydrzela koukat, pak jsem odtamtud odesla. Navzdy me presla chut na sushi a nikdy jsem ho neochutnala... Receptu bude urcite po netu spousta, ale zrovna tady vetsina lidi maso neji, takze nevim kdo by mohl poradit...
Vegetarian odmita maso, ale ostatni zivocisne produkty a varene jsou ok. Vegan ji ciste rostlinnou stravu, uplne bez zivocisnych produktu, ale varene je ok. Vitarian ji syrovou stravu, tepelne nezpracovanou, resp. do tech 45 stupnu. To jsou ale hooooodne zjednodusene definice, vetsina lidi vcetne zde pritomnych se pohybuje nekde mezi....
Sushi - pokud je mi znamo, cela pointa sushi je v tom ze rybka je cerstva. Odbornik nejsem, v sushibaru jsem byla jen jednou a naposledy. Videla jsem tam plavat ty rybicky v akvariu, prubezne byly dle objednavky vylovovane a zabijene primo na miste... Cili syrovost i cerstvost byla zarucena, aspon v te restauraci. Chvili jsem na ne vydrzela koukat, pak jsem odtamtud odesla. Navzdy me presla chut na sushi a nikdy jsem ho neochutnala... Receptu bude urcite po netu spousta, ale zrovna tady vetsina lidi maso neji, takze nevim kdo by mohl poradit...
Vegetarian odmita maso, ale ostatni zivocisne produkty a varene jsou ok. Vegan ji ciste rostlinnou stravu, uplne bez zivocisnych produktu, ale varene je ok. Vitarian ji syrovou stravu, tepelne nezpracovanou, resp. do tech 45 stupnu.
Aha, tak konecne vim, kam chci patrit. Dekuji.
Soucasne ale tim vyvstava muj problemCO tedy mohu jist? Napriklad zeleninove salaty (zrovna jeden chroupu) hodne vylepsuji nasledujici veci - JOGURT (nevari se, pouze mleko by melo byt pasteurizovane, coz je vterinove zvyseni teploty, aby se zabily "spatne" mikroorganismy. Laktobacily se pak dodavaji. Podle mne je zcela fajn), syry (nechapu, proc syry rwsp. mleko ne), olej balsamico, kapary (syrove bych je presla jako krajinu), nakladane olivy (tady souhlasim, ze jsou varene, ale KDE sehnat syrove nebo lepe fermentovane? U oliv bych rekla, ze vyhody/vlastnosti/opbsah zivin prevlada nad "varenim", ale prvni prejdu na fermentovane NAJDU-LI JE!). To je zatim vse, co mne v rychlosti napada. Setkavam se s tim ale denne a budu si, s dovolenim psat o nazor.
Jak tak po sobe ctu predesly odstavec, napada mne, existuje-li smer lakto-vitarianstvi (jen jogurt a tvaroh) ev. lakto-ovo-vitarian (jen syrovy zloudekj, jogrt a tvaroh). Odmitate mleko kvuli umelym ltkam v nich ?(Anabolika, antibiotika?)
A nakonec k sushi. Mela jsem na mysli vitarianske sushi, kzere sjem opakovane videla na obrazcich z celeho sveta v Inetu. Jako vitariance (za kterou se od ted povazuji:) by mi mela vadit ta VARENA ryze, ne?
Aha, tak konecne vim, kam chci patrit. Dekuji.
Soucasne ale tim vyvstava muj problemCO tedy mohu jist? Napriklad zeleninove salaty (zrovna jeden chroupu) hodne vylepsuji nasledujici veci - JOGURT (nevari se, pouze mleko by melo byt pasteurizovane, coz je vterinove zvyseni teploty, aby se zabily "spatne" mikroorganismy. Laktobacily se pak dodavaji. Podle mne je zcela fajn), syry (nechapu, proc syry rwsp. mleko ne), olej balsamico, kapary (syrove bych je presla jako krajinu), nakladane olivy (tady souhlasim, ze jsou varene, ale KDE sehnat syrove nebo lepe fermentovane? U oliv bych rekla, ze vyhody/vlastnosti/opbsah zivin prevlada nad "varenim", ale prvni prejdu na fermentovane NAJDU-LI JE!). To je zatim vse, co mne v rychlosti napada. Setkavam se s tim ale denne a budu si, s dovolenim psat o nazor.
Jak tak po sobe ctu predesly odstavec, napada mne, existuje-li smer lakto-vitarianstvi (jen jogurt a tvaroh) ev. lakto-ovo-vitarian (jen syrovy zloudekj, jogrt a tvaroh). Odmitate mleko kvuli umelym ltkam v nich ?(Anabolika, antibiotika?)
A nakonec k sushi. Mela jsem na mysli vitarianske sushi, kzere sjem opakovane videla na obrazcich z celeho sveta v Inetu. Jako vitariance (za kterou se od ted povazuji:) by mi mela vadit ta VARENA ryze, ne?
Mleko odmitame protoze je urceno pro telata. Stejne tak jako ve svych letech nehopsam po kojicich matkach abych jim vysal prso, tak se nebudu pricucavat na vemena krav ci koz. Syr odmitame protoze je z mleka a navic syridlo je povetsinou z zaludku telat. No a pak tu jsou jeste tuny teoretickych clanku vysvetlujicich jak mleko a syr skodi po chemicke strance.
Vitarianstvi je predevsim o hledani puvodni prirozene stravy. Ale ruzne kombinace se samozrejme nevylucuji. Je kazdeho vec co si ji, ale cilem by mel byt navrat k prirozene strave. Vzhledem k tomu, ze clovek se prirozene nestravuje uz cca 8tis. let, to je navrat kostrbaty, neuplny a narocny. Cimz chci rict, ze ti nikdo neda uplne presne rady, ale je treba aby jsi si sama zkousela co ti jak sedne a co ti dela zle.
Vitarianstvi je predevsim o hledani puvodni prirozene stravy. Ale ruzne kombinace se samozrejme nevylucuji. Je kazdeho vec co si ji, ale cilem by mel byt navrat k prirozene strave. Vzhledem k tomu, ze clovek se prirozene nestravuje uz cca 8tis. let, to je navrat kostrbaty, neuplny a narocny. Cimz chci rict, ze ti nikdo neda uplne presne rady, ale je treba aby jsi si sama zkousela co ti jak sedne a co ti dela zle.
Sandro, myslím, že záleží na tom, co ve skutečnosti chceš. "Onálepkovat se", nebo jíst tak, jak ti dělá dobře a čemu věříš? I to se, přirozeně, vyvíjí, rafinují se ti chutě, tělo postupně lépe a lépe pozná, co ano a co ne, mění se snášenlivost potravin a tak. Myslím, že se nemusíš nikam hnát, krok za krokem. Podle mé zkušenosti - pokusy "skočit do toho po hlavě" nevedou vždy ke štěstí a úspěchu, postupný vývoj provázený studiem je fajn Takže celkově si myslím, že na to jdeš výborně! Dej si čas a pozoruj, jak tvé tělo a mysl reaguje a hlavně se do ničeho nenuť
Co se týče mléka - krom toho, že to, co se většinou sežene ke koupi jako "mléko", nemá s mlékem už společného skoro vůbec nic, a krom toho, že to opravdu bývá narvané různými hrůzami, jde často rovněž o to, že a) mléko nedělá vždy organismu dobře (najdou se tací, kterým prý prospívá, ale to mě vždy udivuje) - mrkni třeba sem http://www.darius.cz/archeus/ZP_mleko.html, a b) hodně lidem vadí nepřirozenost onoho - tedy že žádný živočich ve volné přírodě se mlékem po odstavení neživí. Ruku v ruce s tímto postojem leckdy kráčí mnohá další potravinová "tabu"
Prostě si průběžně studuj, ale nikam se nežeň, sama víš a budeš stále lépe poznávat, co a kdy a v jaké kombinaci ti vyhovuje. Držím palce!
Co se týče mléka - krom toho, že to, co se většinou sežene ke koupi jako "mléko", nemá s mlékem už společného skoro vůbec nic, a krom toho, že to opravdu bývá narvané různými hrůzami, jde často rovněž o to, že a) mléko nedělá vždy organismu dobře (najdou se tací, kterým prý prospívá, ale to mě vždy udivuje) - mrkni třeba sem http://www.darius.cz/archeus/ZP_mleko.html, a b) hodně lidem vadí nepřirozenost onoho - tedy že žádný živočich ve volné přírodě se mlékem po odstavení neživí. Ruku v ruce s tímto postojem leckdy kráčí mnohá další potravinová "tabu"
Prostě si průběžně studuj, ale nikam se nežeň, sama víš a budeš stále lépe poznávat, co a kdy a v jaké kombinaci ti vyhovuje. Držím palce!
Bez ohledu na to, jak daleko jsi na špatné cestě zašel, vrať se.
No jasne, s tim mlekem jsem asi ujela - vzpomnela jsem si ... zahleneni atd. Ale neda mi to a zminim, ze kdejake zvire saje mleko u dojicich zvirat, pokud se k nemu dostane (napr. ovcacky pes - ale beda, uvidi-li ho baca:) Dokonce i kravy mohou sat jedna od druhe ... (na pastve!) Vsadim se, ze i lidoopi, pokud by se k tomu dostali, mlekem by nepohrdli. Muj osobni zaver?: Mleko jako narozeninovy dort. Jen na vylozene svatky.dvdmchl píše:Mleko odmitame protoze je urceno pro telata. Stejne tak jako ve svych letech nehopsam po kojicich matkach abych jim vysal prso, tak se nebudu pricucavat na vemena krav ci koz. Syr odmitame protoze je z mleka a navic syridlo je povetsinou z zaludku telat. No a pak tu jsou jeste tuny teoretickych clanku vysvetlujicich jak mleko a syr skodi po chemicke strance.
Vitarianstvi je predevsim o hledani puvodni prirozene stravy. Ale ruzne kombinace se samozrejme nevylucuji. Je kazdeho vec co si ji, ale cilem by mel byt navrat k prirozene strave. Vzhledem k tomu, ze clovek se prirozene nestravuje uz cca 8tis. let, to je navrat kostrbaty, neuplny a narocny. Cimz chci rict, ze ti nikdo neda uplne presne rady, ale je treba aby jsi si sama zkousela co ti jak sedne a co ti dela zle.
Co ale potom delat s lidoopy/opicemi, o nichz jsem cetla, ze bychom si je meli brat za vzor v jidle. Vsechny druhy si obcas dopreji vejce a maso, i kdyz musim uznat, ze zadny nevari
Tak mne napada, ze by bylo zajimave se podivat, jake potraviny se
zminuji v bibli ...
Diky za nazor:)
co jíst.....
pro mě je nejlepší dopoledne jen čerstvé ovoce a vůbec ovoce prostě vždy na prázdný žaludek, to to dopoledne splňuje a potom lze jíst zeleninu, saláty, klíčky...z olejů za studena lisované, pokud sladit tak třeba medem, narafinovanou mořskou sůl (dobrá je zálivka do salátku voda, sůl, med, citr. šťáva nahradí tu nezdravou s cukrem, octem....), přírodní oříšky, semínka, pokud potřebuješ něco hutnějšího tak často používat ty klíčky a avokádo nebo si nechávat klíčit světlou pohanku a potom do ní přidávat třeba kari, zeleninu, cibuli a olivový olej atd.
mnohé lze sehnat v různých internetových obchodech např.
http://www.biosfera.cz/
k tomu sushi a olivám... najdeš to přesně tady http://lifefood.cz/katalog/prava-cokolada.html a v různých bio krámech v Praze nebo přímo ve stánku Lifefoodu, něco mají i v té Biosféře
pro mě je nejlepší dopoledne jen čerstvé ovoce a vůbec ovoce prostě vždy na prázdný žaludek, to to dopoledne splňuje a potom lze jíst zeleninu, saláty, klíčky...z olejů za studena lisované, pokud sladit tak třeba medem, narafinovanou mořskou sůl (dobrá je zálivka do salátku voda, sůl, med, citr. šťáva nahradí tu nezdravou s cukrem, octem....), přírodní oříšky, semínka, pokud potřebuješ něco hutnějšího tak často používat ty klíčky a avokádo nebo si nechávat klíčit světlou pohanku a potom do ní přidávat třeba kari, zeleninu, cibuli a olivový olej atd.
mnohé lze sehnat v různých internetových obchodech např.
http://www.biosfera.cz/
k tomu sushi a olivám... najdeš to přesně tady http://lifefood.cz/katalog/prava-cokolada.html a v různých bio krámech v Praze nebo přímo ve stánku Lifefoodu, něco mají i v té Biosféře
Diky, Doubravko. Ja prave prozivam "kyslikovou euforii" Je mi na eto diete/stylu tak dobre, a to je teprve par dni.doubravka píše:Sandro, myslím, že záleží na tom, co ve skutečnosti chceš. "Onálepkovat se", nebo jíst tak, jak ti dělá dobře a čemu věříš? I to se, přirozeně, vyvíjí, rafinují se ti chutě, tělo postupně lépe a lépe pozná, co ano a co ne, mění se snášenlivost potravin a tak. Myslím, že se nemusíš nikam hnát, krok za krokem. Podle mé zkušenosti - pokusy "skočit do toho po hlavě" nevedou vždy ke štěstí a úspěchu, postupný vývoj provázený studiem je fajn Takže celkově si myslím, že na to jdeš výborně! Dej si čas a pozoruj, jak tvé tělo a mysl reaguje a hlavně se do ničeho nenuť ...
Prisla jsem se sem zachranit pred smrti - dozrala jsem se do 120ti kil pri vysce 168 cm a nic nepomahalo, jak je v mem veku - 57 let - obvykle. Nejmene ze vseho lekari:) Cpali by do mne jen prasky. Nabalilo se na mne hodne nemoci a uz jsem nevedela kudy kam. Jen jsem vedela, ze musim shodit.
Neprechazim taky z knedlo.vepro-zelo. Cely zivot jsem delala (trochu) jogu, mela jsem pravidelne epizody vegetarianstvi, hladovky ruznych druhu a delek atd. Divim se, jakmi mohlo vitarianstvi utect. Ale tusim proc se tak stalo: v letadlech jsem vzdy pozadovala vege stravu a oni mi v 50ti procentech dali veganskou. Kdo zkusil veganskou stravu za letu, pochopi (velke, ledove ochlazane kusy toho, co nejdele vydrzi bez zkazeni, tj. pravdepodobne paprika). Vlastne jsem si myslela, ze vegani+vegetariani=jedno a totez:)
Nalepku ano, potrebuji a to proto, abych se co nejrychleji zacilila tam, kam potrebuji, tj. jasna pravidla vitarianstvi, schuzky s lidmi, akce, kde by mi TO nekdo uvaril, nove napady (suroviny, suseni ...), (vitarestaurace???), literatura (radeji v inetu, spatne uz i vidim, knihy moc nremohu:)) A. T. D. Urcite to nechci proto, abych se oznacila. Ale moc rada bych znasla podobne lidi. Tesi mne vymyslet recepty ...
Mile Slunicko, moc dkeuji za napady:)) Uz jdu hledat a cist. Co mne naplnuje zoufalstvim, je, ze vsechno se musi hledat. Nic neni n a jednom miste, hezky usporadane ... fakt nemam tolik casu, abych patrala hodiny kdo a co. Plati to i www - tam neco pusti a hned na to navesi vlastni obchod. No, vsak ja se tam dostabu!Sluníčko píše:co jíst.....
pro mě je nejlepší dopoledne jen čerstvé ovoce a vůbec ovoce prostě vždy na prázdný žaludek, to to dopoledne splňuje a potom lze jíst zeleninu, saláty, klíčky...z olejů za studena lisované, pokud sladit tak třeba medem, narafinovanou mořskou sůl (dobrá je zálivka do salátku voda, sůl, med, citr. šťáva nahradí tu nezdravou s cukrem, octem....), přírodní oříšky, semínka, pokud potřebuješ něco hutnějšího tak často používat ty klíčky a avokádo nebo si nechávat klíčit světlou pohanku a potom do ní přidávat třeba kari, zeleninu, cibuli a olivový olej atd.
mnohé lze sehnat v různých internetových obchodech např.
http://www.biosfera.cz/
k tomu sushi a olivám... najdeš to přesně tady http://lifefood.cz/katalog/prava-cokolada.html a v různých bio krámech v Praze nebo přímo ve stánku Lifefoodu, něco mají i v té Biosféře
Dekuji za napady, jak udelat salat. Je umeni udelat neco, co by chutnalo. A co klicky? Ty, co se prodavaji. Mohu je?
Abych se odvdecila za vas recept, predavam, co jsem prave dojedla ja: brokolice, jablko, redkvicka, spetka kari, olivovy olej, trocha balsamikoveho octa (o tom nevim, je-kli pripustny:)), rugula natrhana na kousky, sezamove seminko, par syrovych buraku, aby to pod zubem obcas chruplo:)
Zdravim a tesim se na odpovedi:)
Mila Renatko, ja to mam v zivote skvele:)Renáta píše:Sandra, ideš, myslím, na to dobre. Len sa nenechaj odradiť. Mimochodom, čo na to tvoje deti? Často tu mladí ľudia píšu, že rodičia majú obavu z toho, ako sa stravujú, že odmietli varené, mäso, mlieko atď.
Tak mi napadlo, či to nemáš podobne.
Jednak jsem uz vyrostla z detskych botek a ma dcera a vnuci bydli daleko, takze mohou jist pizzu a pit (hnusnou) Colu, aniz jim do toho mohu hucet:)
Zadruhe jsem byla moderni maminka cely muj zivot. A trpela jsem za to. Napriklad v te dobe, kdy jeste byly moderni faldiky (prosim nezapomenout, ze v cele historii lidstva az do doby dlouho po IIWW bylo jidla malo a faldiky byly priznakem dostatku zivin!) mi doktorka nadavala, ze moje dcrea je hubena. A ja mlcela a tise trpela, protoze jsem si uz davno precetla, ze na obezitu clovek zaklada do jednoho roku veku. Moje dcera byla na dolni hranici tehdejsich norem a dnes - je stale hezky stihla:)
Taky jsem z tech, kteri veri na rozum ditete. Stale si pamatuji, jak jsem jiz ve 3 letech mela nazory, ktere jsem dodnes nemenila. Dite ma narok na svuj nazor. Dite neni nase. Je pujcene. Musime je respektovat, at chce (skoro) cokoli. Tak napriklad muj vnuk od narozeni nechce maso. A nikdo mu ho taky nenuti. Atd. Mohla bych se chvalit, az bych se cervenala:))
Bible neni zrovna vzorem zdrave stravy.
Pouze na pocatku...
Rekl jeste Buh-aj,dal jsem vam vselikou bylinu vydavajici sime kteraz jest na tvari vsi zeme a vselike stromovi na nemz jest ovoce stromu nesouci sime.To vam bude za pokrm.
Puvodne jsme meli jist jen ovoce a semena,uzasny.ale clovek hresil a zatouzil po mase.Po potope sveta Buh dovolil Noemu jist maso,ale pouze zbavene krve.takze do potopy bylo jezeni masa hrich,po potope byl hrich maso s krvi.
Potom prisel Jezis,a ten uz maso neresil vubec,a zrejme take jedl vsechno.
I kdyz zidovska strava je od nasi o dost zdravejsi,zadna velka inspirace tam nebude.Tu bych hledal jen na tom pocatku,nebot pro to ovoce jsme byli stvoreni.
Ja jsem si" biblickou "stravu zkusil na dva tydny,je to skvele,akorat drazsi,a take narocnejsi askeze,tak jsem zase i u zeleninky
Zajimave je,ze z uryvku bible je patrne ze muzeme jist jidlo z cele zeme,a nejen z naseho zemepisneho pasma,jak nektere smery tvrdi.a pritom staci otevrit bibli a zname odpoved
Pouze na pocatku...
Rekl jeste Buh-aj,dal jsem vam vselikou bylinu vydavajici sime kteraz jest na tvari vsi zeme a vselike stromovi na nemz jest ovoce stromu nesouci sime.To vam bude za pokrm.
Puvodne jsme meli jist jen ovoce a semena,uzasny.ale clovek hresil a zatouzil po mase.Po potope sveta Buh dovolil Noemu jist maso,ale pouze zbavene krve.takze do potopy bylo jezeni masa hrich,po potope byl hrich maso s krvi.
Potom prisel Jezis,a ten uz maso neresil vubec,a zrejme take jedl vsechno.
I kdyz zidovska strava je od nasi o dost zdravejsi,zadna velka inspirace tam nebude.Tu bych hledal jen na tom pocatku,nebot pro to ovoce jsme byli stvoreni.
Ja jsem si" biblickou "stravu zkusil na dva tydny,je to skvele,akorat drazsi,a take narocnejsi askeze,tak jsem zase i u zeleninky
Zajimave je,ze z uryvku bible je patrne ze muzeme jist jidlo z cele zeme,a nejen z naseho zemepisneho pasma,jak nektere smery tvrdi.a pritom staci otevrit bibli a zname odpoved
Mily/a Jisto, (nemohu poznat, jste-li uz nebo zena:)Jista píše:Bible neni zrovna vzorem zdrave stravy.
Pouze na pocatku...
Rekl jeste Buh-aj,dal jsem vam vselikou bylinu vydavajici sime kteraz jest na tvari vsi zeme a vselike stromovi na nemz jest ovoce stromu nesouci sime.To vam bude za pokrm.
Puvodne jsme meli jist jen ovoce a semena,uzasny.ale clovek hresil a zatouzil po mase.Po potope sveta Buh dovolil Noemu jist maso,ale pouze zbavene krve.takze do potopy bylo jezeni masa hrich,po potope byl hrich maso s krvi...
moc dekuji za pracui, kterou jste vykonal/a misto mne! Ano, tak to v bibli je. Clovek byl stvoren jako ovo-zelo-vitarian (ovoce ze stromu v rajske zahrade:). Taky se v bibli pravim ze jsme meli zit 120 let! (Diky takove strave:))
Moc rada jsem si precetla vas prispevek.
Re Drak+Beran - tak to je prijemne. Neni lehke byt Drak+Beran. Ja jsem navic INTJ ...doubravka píše:Jéje, já jsem taky beran a drak v jednom
Jinak - myslím, že si můžeme všichni tykat - tak nějak přirozeně - co ty a to?
A copak to znamena "tak nejak si prirozene tykat"? V me generaci bylo prirozene (KONECNE vyleza nejaky ten generacni rozdil, ze?:)) vykat si dokud si jeden neoveril, ze druhemu muze duverovat, ze se mu chce priblizit (viz rceni: "lepe se rika "ty vole" nez "vy vole"). Nepripada vam to, lidi, tak trochu .. ehm ... komunisticke??????
Babička, rada by som ti tykala, lebo ti dôverujem. Verím, že sem prichádzaš s dobrým úmyslom, obohatiť seba i nás, zdieľať s nami svoje skúsenosti i pocity. Mne sa akosi lepšie žije, ak ľuďom apriori dôverujem. Sklamania sa nebojím. To totiž neublíži mne, ale vždy len tomu, kto to proti mne namieri a využije moju dôveru. To je moja skúsenosť a presvedčenie.
Mila Renatko, dekuji za krasna slova, ktera mne doslova pohladila. nejste-li ze Slovenska, treba se uvidime na nejam tom ... akci:) ... a tam si budete moci potvrdit vas pocit o mne. Nebo ne!Renáta píše:Babička, rada by som ti tykala, lebo ti dôverujem. Verím, že sem prichádzaš s dobrým úmyslom, obohatiť seba i nás, zdieľať s nami svoje skúsenosti i pocity. Mne sa akosi lepšie žije, ak ľuďom apriori dôverujem. Sklamania sa nebojím. To totiž neublíži mne, ale vždy len tomu, kto to proti mne namieri a využije moju dôveru. To je moja skúsenosť a presvedčenie.
Ja taky nejprve lidem verim a mnozi rikaj, ze jsem hloupa. Jenze si myslim, ze kdyz clovek neveri, vznikaji v nem negativni emoce/energie. Na svete je 6 mlrd lidi. Nejsem schopan vydavat negativni energii vuci takovemu obrovskemu mnozstvi lidi!!! Strasne by mne to vycerpalo a mozna i usmrtilo. To radeji kazdemu verim a kdyz se zklamu (a to si piste, ze se mi to stava), prekousnu bolest a jdu dal. Ale verim vsem.
To ale, Renatko, neni o tykani.
A ci som si nevybrala? BabickaKatarína píše:Sandra, navrhujem cele toto vlakno presunut do dennikov. Uz si len pren vyber meno podla svojho vkusu.
Re: presun. Jak ja mohu rozhodovat o "nejakem presunu"? Na PC jsem jen "uzivatel" a jsem casto rada, ze najdu tu stranku v diskusi, kterou prave hledam:) Jen si presunte, co kam chcete:) (Pamatuje si jeste nekdo Mistrika? "Len si let ..."??? )
Slunicko, rozumely jsme si? Takze to, co prodavaji jako "psenicne klicky" apod. je pro vitariany prijatelne?Sluníčko píše:ano, co prodávají ...mungo, čočku atd. a jde i vypěstovat, vyjde levnějibabicka píše: . A co klicky? Ty, co se prodavaji. Mohu je?
A co znamena to "mungo" to se prodava jako co?
A jak naklicvat cocku? Mam naklicovaci krabicku s vice patry - prodava to dnes kedekdo, ale nevim, jak s tim zachazet. jeste jsem si nc nenaklicila.
Mam taky doma dost zbytku z "minuleho obdobi": loupanou cocku, fazole, pohanku, ryzi atd. Co s tim? Da se to naklicit? Co to drzet delsi dobu pri one teplote do 50oC?
Mam moc otazek, ze? No, ucim se:)
http://www.biospotrebitel.cz/page.php?r ... ess_id=297babicka píše: Co to je slunenka?
Měla bych se asi fakt živit jako vyhledávač (mě to baví, no.. )
Bez ohledu na to, jak daleko jsi na špatné cestě zašel, vrať se.
To se povedlo:) Protoze mi to napsala Slunicko, myslela jsem, ze je to nejaky recept, co si vymyslela ona. Diky, Doubravko, urcite si to koupim. Neni-li to moc tekute, bude to dobre do Vita-sushi, ktere jsem porad jeste neudelal:)doubravka píše:http://www.biospotrebitel.cz/page.php?r ... ess_id=297babicka píše: Co to je slunenka?
Měla bych se asi fakt živit jako vyhledávač (mě to baví, no.. )
hmota ve vita sushi má si ce také základ ve slunečnicových semínkách, leč sluněnka to není.. to by nedrželo pohromadě a nešlo to krájet..
-odlišuje se konzistencí a složením (není citron, ale je jablečný ocet, je tam vyšší poměr zeleniny... atd..) prostě to není uplně totéž
- máš možnost si bud koupit celé sushi na floře a hmotu podrobně prostudovat anebo metodou pokus omyl zkusit vyrobit něco podobně hutného
ve své podstatě do té řasy ale můžeš zabalit uplně jakoukoli ořechovo-seminkozeleninovou patlaninu stvoříš..
-odlišuje se konzistencí a složením (není citron, ale je jablečný ocet, je tam vyšší poměr zeleniny... atd..) prostě to není uplně totéž
- máš možnost si bud koupit celé sushi na floře a hmotu podrobně prostudovat anebo metodou pokus omyl zkusit vyrobit něco podobně hutného
ve své podstatě do té řasy ale můžeš zabalit uplně jakoukoli ořechovo-seminkozeleninovou patlaninu stvoříš..
Diky, Terezo. problem vidim v tom, ze jsem jeste nikdy zadnou raw-patlaninu nevytvorila:) Vitariansky je mi teprve 5 dni a mam z patlaniny strach. Mam rucni (ponorny?) mixer a asi dvakrat jsem se ho pokusila pouzit, ale vzdy mi vysla pomazanka, od slova "pomazat kdeco":) Taky mam minimixer, se kterym je spousta skladani a omyvani ... jsem v zasade lina. Takze zatim ziji z krajenych salatu a cekam, az se dostabu na "zaruceny "recept. (Jsem sama a rozpatlat pokusy neco, co nebude k uzitku se mi taky nechce:))Tereza píše:hmota ve vita sushi má si ce také základ ve slunečnicových semínkách, leč sluněnka to není.. to by nedrželo pohromadě a nešlo to krájet..
-odlišuje se konzistencí a složením (není citron, ale je jablečný ocet, je tam vyšší poměr zeleniny... atd..) prostě to není uplně totéž
- máš možnost si bud koupit celé sushi na floře a hmotu podrobně prostudovat anebo metodou pokus omyl zkusit vyrobit něco podobně hutného
ve své podstatě do té řasy ale můžeš zabalit uplně jakoukoli ořechovo-seminkozeleninovou patlaninu stvoříš..
Mam-li vydrzet na novem zivotnim stylu, musi mi to byt prijemne a lehke. Cekam na osviceni ... zatim vydim, ze je "z toho" hodne odpadu, at lidskeho nebo toho domaciho. Taky uz nekolik dni obhlizim varny hrned ... asi ho vyhodim:))
Ale zpatky k raw-sushi: co to znamena "koupis na flore"?
babicka: Víš mě třeba na vitariánství vyhovuje že nemusim vařit, vždycky mě to bavilo ale ted mam prostě najednou fůru času navíc, nejvíce času mi zabere příprava šťáv, jinak maximálně něco okrájet, natrhat n zahradě, lupení na louce. Když držím půsty tak mě dělá dobře že nemusim senikde rochnit ve dřezu s nádobím.
Takže odpadá i problém s nádobím, mám dost minimální odpad a ani nepoužívám nějaké jary a podobný, nemám sokro nic mastnýho a neni co odmaštovat. Čím jednodušší strava je tím míň běhání okolo:)
Jo a lifefood vyzkoušej. Lněné krekry bramborákové a cibulkové jsou naprosto dokonalé, BRAGG sojovka je skvělá - už nepoužívám nic jiného a něco přes měsíc sem nesolil, a Lifoodácké Nepražené kakaové boby jsou prostě božský - snědl sem je hrozně rychle:)
Takže odpadá i problém s nádobím, mám dost minimální odpad a ani nepoužívám nějaké jary a podobný, nemám sokro nic mastnýho a neni co odmaštovat. Čím jednodušší strava je tím míň běhání okolo:)
Jo a lifefood vyzkoušej. Lněné krekry bramborákové a cibulkové jsou naprosto dokonalé, BRAGG sojovka je skvělá - už nepoužívám nic jiného a něco přes měsíc sem nesolil, a Lifoodácké Nepražené kakaové boby jsou prostě božský - snědl sem je hrozně rychle:)
Absolutne souhlasim! Jsem nadsena z toho, kolik usetrim casu (?) a penez napr. za elektriku:) Nemam ovsem zahradku, tak to zase vydam za nakup potravin. Ale to je vedlejsi.Seraf píše:babicka: Víš mě třeba na vitariánství vyhovuje že nemusim vařit...
(Pusty musim jeste vyzkoumat - mam praxi 3 dny sucha+4 dny mokra ... ale zatim budu studovat raw ...: Prave ctu www.pust.cz o pustech 30 dni a vic. Myslela jsem, ze to neni lidske ... ze lidi po 70ti dnech umiraji ...???)
Jar pouzivam cely zivot jen malinko, kapicky na neco mastneho:)
Ovsem, pozor: lnene krekry mi nejedou. Tedy, nechutnaly mi ca pred rokem, kdy jsem se jich asi prejedla ... Mam zase jedny doma v ramci prechodoveho nakupu na raw style ... moc se mi do nich ale nechce ...
Tu Bragg sojovku vyzkousim, dik. Zatim jsem si ji netroufala koupit, protoze jsem nevedela, jak moc je raw:) A raw kakaove boby? De luxe:) Dik za prispevek:)
babicka: Vidím jak jsi nadšená z toho všeho nového. Jenom mám pocit abys nezkombinovala všechno najednou. U sebe vnímám, že je dobrá určitá střídmost, dělají mi dobře větší pauzy mezi jednotlivými jídly, a jednodušší strava - ani ne moc koření, ta chuť zeleniny je tak specifická že ani není třeba jí nějak dochucovat. Ale to všechno si stejnak musíš vyzkoušet a ozkoušet, mě se to mluví a sám dělám tolik kotrmelců:))))
LOL Mate, samozrejme, pravfdu:) Kdesi jsem psala, ze jsem obezni a tady musim dodat, ze jsem i zrava. Ocekavam od raw, ze mne pomalu prestane bavit jist:) Ocekavam, ze mne casem prejde chut na koreni a dochucovadla. Ocekavam, ze mne opusti kila a ze se mi vrati chut cvicit jogu ... a mezitim cekanim ... jim, co mi raw pravdila dovoluji:) A nijak se neomezuji, protoze mam zkusenost, ze pokud se zacnu omezovat (mimio planovanych pustu), telo zacne horecne shanet pastvu - a co kdyby mne dohnalo zase k "normalni" strave?Seraf píše:babicka: Vidím jak jsi nadšená z toho všeho nového. Jenom mám pocit abys nezkombinovala všechno najednou. U sebe vnímám, že je dobrá určitá střídmost, dělají mi dobře větší pauzy mezi jednotlivými jídly, a jednodušší strava - ani ne moc koření, ta chuť zeleniny je tak specifická že ani není třeba jí nějak dochucovat. Ale to všechno si stejnak musíš vyzkoušet a ozkoušet, mě se to mluví a sám dělám tolik kotrmelců:))))
BUC? To je jedna z mojich životných radostí - čítajte jeho denníček - a najmä v piatok, ten je obzvlášť bohatý na výborné Bucove príspevky (a nielen ten) a pochopíte viewtopic.php?t=527