neon píše:Proč se tak bráníš vařenému? Pozoruješ všechny jevy okolo? Co je vlastně na ohni tak špatného?
Já totiž znám obojí... jak raw tak vařené a rozdíl je to tak 1000 a nic. Co se týče nálady, pocitu svěžesti a energie a radosti ducha. Prostě tohle nikdy vařená strava nedokáže... vede jen k únavě a zanášení, musí se ji jíst hodně... vyčerpává planetu o energie, znečisťuje životní prostředí a zabírá nesčetně času... zkrátka zotročuje člověka aby lítal kolem hrnce... a nevidím jedinou pozitivní věc na tom jíst vařené.
neon píše:Proč je v pořádku rozemlít ovoce, rozdrtit, zalít jej v žaludku kyselinou, ale není v pořádku prohnat jej teplem. Není všechno jen určitý druh energie, vlnění?
Dobře... když to vidíš takhle... zkus zasadit něco vařeného... něco sušeného. Prostě jsi tomu podle tebe přidal jen energii a ono to nekomunikuje... tedy nežije... tedy jsi život v tom zabil. Pak jíš jen smrt.
neon píše:Jakou energii vnese do jídla mlení, sušení, namáčení, mrazení? Tohle jsou pro mě důležité otázky.
Ty se na to díváš z pohledu nějaké energie... podle tebe když něco totál uškvařím tak to bude nabito dobrou energií... Ale zapomínáš že v lideském těle pro všechny pochody není teplota nikdy vyšší než 37°C a tedy proč asi... až mi ukážeš tvora co má vnitřní teplotu nad 100°C pak uvěřím že život může fungovat i v takové teplotě a že potrava ohřátá na 100°C tomu organismu neuškodí.
neon píše:Proč se dívat na oheň jako na strašáka a nevidět v něm určitý druh energie. Nepálí třeba slunce určité druhy ovoce i na více než 60 stupňů (to mě jen tak napadlo, třeba rozpálí i více, celkem by mě to zajímalo).
Slunce může pálit... ale tam kde je tak vysoká teplota má ovoce i silnější slupku... takže strč teploměr dovnitř dužniny a pak měř... a pochybuju že dokud je ovoce neodstřiženo od rostliny dosáhneš někdy nad 35°C teploty.
Věc se má s tou teplotou tak... že aby nedošlo k vnitřnímu poškození buňky a k chemickým reakcím pro tělo neznámým rozkládající a přetvářející složení jednotlivých látek... musí se daná teplota pohybovat v jistém rozmezí. Pokud se překročí... dochází k rozpadu a rozkladu a tedy k hnilobě. Podle mě kdybys zkusil lítat na raw... pak by ses k makrobiotice už nevrátil. Prostě to už nejde... ten pocit odecpání těla je naprosto nesrovnatelný s tím tuhnoucím mazem, který koluje uvnitř na vařené. A pokud tvé tělo má dostatek energie vyrábět z mrtvého a nepřirozéného nákladným způsobem zase to co je k dostání v přirozené formě... pak můžeš energeticky hazadrdovat i pod vlajkou makrobiotiky... protože z pohledu trávení se všechno přetváří na jednoduché cukry a z těch se teprve vyrábí všechno ostatní... takže k tomu abych získal výtěžnost... rovnou třeba jedne čerstvé hrušce, musel bych sníst třeba půl kila samotné vařené rýže... a pak si na chvilku dáchnout. A počkat hodně minut než se dostaví efekt dodání energie. Ale většinou je záporný... takže po odchodu toho svinstva ze žaludku dostane člověk akorát tak zase hlad.
Na vařené je přítomen jen stimulační endorfinový efekt podobný opilosti a sladké únavě... a tedy intoxikaci... kdežto na syrovce je přítomen naprosto odlišný radostný efekt... nabuzení a extáze. Ale když se na syrovce nedodržují principi trávení... tak se od vařené neliší... a pocity extáze nejsou... pokud člověk není v extázi hned při jídle a po jídle tedy celý den... pak nejí správně... každá buňka těla musí vibrovat... a já už se pomalu k tomu blížím. To že nevibruje je jen známkou nevhodné skladby a kombinací, kdy ikdyž se jí monostrava a něco v žaludku po 2 hodinách zbylo a dam si něco rychleji stravitelného na to... tak to způsobí kvas a extáze je včudu... více o tom napíšu v zásadách správného trávení.
V podstatě všechno co tělo přijhme přetváří na jednoduché cukry, z nichž pak vyrábí bílkoviny a sacharidy šité na míru lidskému tělu tedy jemu přirozené ŽIVÉ a buňkami využitelné. Takže při konzumaci složité, nepřirozené a všeljak upravené a zkombinované stravy... stojí toto převyrábění spoustu energie a opotřebovávají se tím i trávicí orgány a ještě navíc pominu-li zanášení se vedlejším odpadem a energii věnované na likvidaci odpadu... jsme u příčiny tloustnutí, poněvadž na to tělo nemá čas ani energii a tak to ukládá napotom do tuků což je snadnější než průjem a nemoc horečkou. Ta se provalí až tělo je oslabeno nebo když už zvoní velká kontrolka... STOP! Takže kdo chce být v pohodě, jí tak aby tělo zbytečně nepřetěžoval a dal mu potravu již v jemu srozumitelné formě... a tím zabrání nemopcem a předčasnému stárnutí buněk jejichž vyplavování a obnova dávájí na vařené tělu nejvíce zabrat... protože se to počítá na miliardy.
Nicméně včera jsem viděl v metru reklamu na rostlinné máslo RAMA rafinované z rostilnných olejů jak je vynikající na zdraví... a srdeční a cholesterolové problémy a přitom výzkumy jasně ukazují že tyto produkty jsou ještě horší než sádlo.
Je to asi takové jako bych si na chleba místo džemu namazal vazelínu na ložiska s aspartamanem. Jež je pro cukrovkáře mnohem zdravější... a prodával ji za 80 Kč po KG.
Všechno velké je jednoduché.