Koľko vážite?
Moderátor: hugo
Koľko vážite?
Vážení & milí,
poďte sa so mnou podeliť o vašu váhu!
Myslím, že ideálna váha je tá, pri ktorej sa človek cíti vitálny. Žiadne "normy".
Ja som veľmi štíhla (cca. 46 kg/168 cm) a čo som sa napočúvala ... od okolia! Pri tejto váhe sa cítim skutočne moc prima - mám veľa energie - ale veď to ako "vitariáni" poznáte
P.S.: Momentálne ešte vážim menej (pôst) ale pri návratovke niečo naberiem.
poďte sa so mnou podeliť o vašu váhu!
Myslím, že ideálna váha je tá, pri ktorej sa človek cíti vitálny. Žiadne "normy".
Ja som veľmi štíhla (cca. 46 kg/168 cm) a čo som sa napočúvala ... od okolia! Pri tejto váhe sa cítim skutočne moc prima - mám veľa energie - ale veď to ako "vitariáni" poznáte
P.S.: Momentálne ešte vážim menej (pôst) ale pri návratovke niečo naberiem.
You Can If You Think You Can
- hugo
- Site Admin
- Příspěvky: 1749
- Registrován: úte bře 07, 2006 8:25
- Bydliště: Brno
- Kontaktovat uživatele:
Tak já se taky přidám.
Výška okolo 198 cm, váha asi 78 kg.
Výška okolo 198 cm, váha asi 78 kg.
„Zemi nedědíme po předcích, nýbrž si ji jen vypůjčujeme od našich dětí.“
Antoine de Saint-Exupéry
Kontakt: admin@vitrawian.eu
Antoine de Saint-Exupéry
Kontakt: admin@vitrawian.eu
192/74-78
Zajímavý je, že tělo si svojí váhu drží +- nějaký to kilo, podle toho co a kolik se jí. Jednou se mi povedlo půstem shodit 13, následně nabrat 18 a asi za měsíc až dva se to zase srovnalo na tu původní.
Nedávno jsem si přečetl knihu Nová revoluční dieta Dr. Atkinse - jen pro zajímavost. Je mi jasný, že tahle literatura sem nepatří, ale jsou tam některý zajímavý postřehy. O nadváze píše, že je ve většině případů způsobená necitlivostí na inzulín a vlastně tedy nemocí - počátečním stádiem cukrovky.
Myslím, že vitariáni potvrzují i tuhle teorii.
Zajímavý je, že tělo si svojí váhu drží +- nějaký to kilo, podle toho co a kolik se jí. Jednou se mi povedlo půstem shodit 13, následně nabrat 18 a asi za měsíc až dva se to zase srovnalo na tu původní.
Nedávno jsem si přečetl knihu Nová revoluční dieta Dr. Atkinse - jen pro zajímavost. Je mi jasný, že tahle literatura sem nepatří, ale jsou tam některý zajímavý postřehy. O nadváze píše, že je ve většině případů způsobená necitlivostí na inzulín a vlastně tedy nemocí - počátečním stádiem cukrovky.
Myslím, že vitariáni potvrzují i tuhle teorii.
a co je příčinou "necitlivosti na inzulín"?PetrK píše:192/74-78
Zajímavý je, že tělo si svojí váhu drží +- nějaký to kilo, podle toho co a kolik se jí. Jednou se mi povedlo půstem shodit 13, následně nabrat 18 a asi za měsíc až dva se to zase srovnalo na tu původní.
Nedávno jsem si přečetl knihu Nová revoluční dieta Dr. Atkinse - jen pro zajímavost. Je mi jasný, že tahle literatura sem nepatří, ale jsou tam některý zajímavý postřehy. O nadváze píše, že je ve většině případů způsobená necitlivostí na inzulín a vlastně tedy nemocí - počátečním stádiem cukrovky.
Myslím, že vitariáni potvrzují i tuhle teorii.
a co je to "necitlivost na inzulín"?
Nevědomost je tak lehká!
Při nadměrné koncumaci rafinovaných cukrů a škrobu se organizmus stává "rezistentní" vůči inzulínu = tělo ztrácí schopnost využívat cukry jako zdroj energie. Zkrátka jeho kapacita zpracovávat cukry je překročená a došlo k poškození celýho mechanizmu. Pro tento stav je příznačná vysoká hladina krevního inzulínu. Tělo nakonec ztrácí schopnost využívat a produkovat inzulín a dojde k trvalému zvýšení hladiny krevního cukru a ranému stádiu diabetu.
Podle Atkinse vetšina lidí s nadváhou je postižena počátečním stádiem této nemoci.
Samozřejmě inzulín je potřeba jen k využití glukózy ve svalech, mozek je na něm nezávislý. Taky využití fruktózy je nezávislý na inzulínu, tu zpracovávaj jen játra.
Chtěl jsem říct, že vitariáni, jakožto relativně zdravý lidi, nemaj s nadváhou problém a jejich organizmus si drží tu svojí správnou váhu. Podobně jsou na tom aktivní sportovci, hlavně ti co provozují vytrvalostní sporty. U nich je známo, že jejich organizmus je několikanásobně citlivější na inzulín než u průměrného člověka.
Podle Atkinse vetšina lidí s nadváhou je postižena počátečním stádiem této nemoci.
Samozřejmě inzulín je potřeba jen k využití glukózy ve svalech, mozek je na něm nezávislý. Taky využití fruktózy je nezávislý na inzulínu, tu zpracovávaj jen játra.
Chtěl jsem říct, že vitariáni, jakožto relativně zdravý lidi, nemaj s nadváhou problém a jejich organizmus si drží tu svojí správnou váhu. Podobně jsou na tom aktivní sportovci, hlavně ti co provozují vytrvalostní sporty. U nich je známo, že jejich organizmus je několikanásobně citlivější na inzulín než u průměrného člověka.
Dík za vysvětlení. Taky o tom něco vím, ale co mě zajímá je ta fruktóza. Vyplývá z toho snad, že diabetikům ovoce neškodí? Že nemusí hlídat svou spotřebu? Já vím, je to složitější, ale pokud jsi znalej, zkus prosím vysvětlit v čem spočívá rozdíl v metabolismu glukózy a fruktózy. A co sacharóza, laktóza, atd..?PetrK píše: Samozřejmě inzulín je potřeba jen k využití glukózy ve svalech, mozek je na něm nezávislý. Taky využití fruktózy je nezávislý na inzulínu, tu zpracovávaj jen játra.
Nevědomost je tak lehká!
- Katarína
- Příspěvky: 2190
- Registrován: čtv úno 26, 2004 12:15
- Bydliště: Bratislava
- Kontaktovat uživatele:
Ked som este kedysi bola na takom anglickom vitafore, bavili sa tam aj na tuto temu.
Pytal sa tam na to niekto s cukrovkou, ze oni nejake druhy ovocia jest naozaj nemozu. Na to mu druhy odpovedal, ze to je o tom, co sa este okrem toho konzumuje. Ze ked sa vynechaju obilniny a mlieko, v organizme sa to upavi, a ze sa potom moze jest aj ovocie. Vraj je o tom aj nejaka webstranka, dal mu na nu odkaz.
Po case pisal ten cukrovkar, ze sa tym riadil a ze mu naozaj hladina cukru klesa a moze uz jest po troske aj ovocie, ktore predtym nemohol.
Pytal sa tam na to niekto s cukrovkou, ze oni nejake druhy ovocia jest naozaj nemozu. Na to mu druhy odpovedal, ze to je o tom, co sa este okrem toho konzumuje. Ze ked sa vynechaju obilniny a mlieko, v organizme sa to upavi, a ze sa potom moze jest aj ovocie. Vraj je o tom aj nejaka webstranka, dal mu na nu odkaz.
Po case pisal ten cukrovkar, ze sa tym riadil a ze mu naozaj hladina cukru klesa a moze uz jest po troske aj ovocie, ktore predtym nemohol.
Takže k těm cukrům:
Glukóza:
Tvar molekuly je šestihran. Je primárním zdrojem energie pro svaly a jediným zdrojem energie pro mozek. Jen srdce dává přednost tukům ale glukóza mu vyhovuje taky. Její využití ve všech částech těla kromě mozku je regulováno inzulínem, bez něj nemaj ke glukóze přístup. Mozek má neomezený přístup ke glulóze vždy.
Fruktóza:
Tvar molekuly je pětihran. Jako přímý zdroj energie je v těle nevyužitelná. Putuje tak dlouho krví, než se dostane do jater. Ty jí úplně rozeberou a zpět složí na glukózu. V případě diabetiků může být též problém, protože tu už nedokážou dobře zpracovat a játra se jim začínaj obalovat tukem vzniklým právě z tý glukózy. Výhodou tady je, že glukóza tak vzniká postupně a ne najednou.
Sacharóza:
Tvoří jí molekula glukózy a molekula fruktózy. Ty se při trávení rozštěpí a dál jsou využitý jak je uvedeno výše.
Glykogen:
Vzniká v těle z nadbytku glukózy, je jako zásoba energie skladovaný v játrech a částečně ve svalech. Jeho zásoby u člověka jsou na tři dny - proto tři dny půstu, než tělo přejde na 100 % spalování tuku. Jsou to řetězce glukóz s rozvětvenou strukturou. Mimo živočišné tkáně se nevyskytuje.
Amylóza:
Je to škrob vyskytující se v obilí a kořenech rostlin. Tvořený je řetězcem glukóz. K jeho využití se musí při trávení odštěpit jednotlivý molekuly. Jeho výhodou je pomalý přísun glukózy do krve a taky skutečnost, že není potravou pro kvasinku (plíseň) Candida albicans a tedy sám o sobě nenadýmá.
Rozvětvený škroby:
Např. amarant obsahuje škroby s rozvětvenou strukturou, jsou o něco výhodnější potravinou než amylóza - snadnější štěpení molekul.
Laktóza:
Mléčný cukr. Skládá se z molekuly glukózy a z molekuly galaktózy. K jejich rozštěpení je zapotřebí enzym lactase. Ten mají kojenci, později ho tělo přestává vyrábět. Za přítomnosti laktózy a nepřítomnosti tohohle enzymu vzniká šedý zákal.
Glukóza:
Tvar molekuly je šestihran. Je primárním zdrojem energie pro svaly a jediným zdrojem energie pro mozek. Jen srdce dává přednost tukům ale glukóza mu vyhovuje taky. Její využití ve všech částech těla kromě mozku je regulováno inzulínem, bez něj nemaj ke glukóze přístup. Mozek má neomezený přístup ke glulóze vždy.
Fruktóza:
Tvar molekuly je pětihran. Jako přímý zdroj energie je v těle nevyužitelná. Putuje tak dlouho krví, než se dostane do jater. Ty jí úplně rozeberou a zpět složí na glukózu. V případě diabetiků může být též problém, protože tu už nedokážou dobře zpracovat a játra se jim začínaj obalovat tukem vzniklým právě z tý glukózy. Výhodou tady je, že glukóza tak vzniká postupně a ne najednou.
Sacharóza:
Tvoří jí molekula glukózy a molekula fruktózy. Ty se při trávení rozštěpí a dál jsou využitý jak je uvedeno výše.
Glykogen:
Vzniká v těle z nadbytku glukózy, je jako zásoba energie skladovaný v játrech a částečně ve svalech. Jeho zásoby u člověka jsou na tři dny - proto tři dny půstu, než tělo přejde na 100 % spalování tuku. Jsou to řetězce glukóz s rozvětvenou strukturou. Mimo živočišné tkáně se nevyskytuje.
Amylóza:
Je to škrob vyskytující se v obilí a kořenech rostlin. Tvořený je řetězcem glukóz. K jeho využití se musí při trávení odštěpit jednotlivý molekuly. Jeho výhodou je pomalý přísun glukózy do krve a taky skutečnost, že není potravou pro kvasinku (plíseň) Candida albicans a tedy sám o sobě nenadýmá.
Rozvětvený škroby:
Např. amarant obsahuje škroby s rozvětvenou strukturou, jsou o něco výhodnější potravinou než amylóza - snadnější štěpení molekul.
Laktóza:
Mléčný cukr. Skládá se z molekuly glukózy a z molekuly galaktózy. K jejich rozštěpení je zapotřebí enzym lactase. Ten mají kojenci, později ho tělo přestává vyrábět. Za přítomnosti laktózy a nepřítomnosti tohohle enzymu vzniká šedý zákal.
Určitě, ale nějaký už vzniklý škody můžou zůstat.
Takovýhle základní informace se lze dočíst i ve všeobecných encyklopediích, např. :
http://galactose.navajo.cz/
Problém je, že lékaři to záměrně tají, protože mlíko může být i užitečný. Jenomže jen pro toho, kdo se láduje vším možným svinstvem a hlavně cukrama. Je to zásaditá potravina, takže zabrání překyselení organizmu a tím akutní zdravotní problémy.
Zrovna kryž jsem to psal, musel jsem z rádia poslouchat lékaře, jak je šedý zákal problém, ale současný lékařství s tím už umí i něco dělat .... a podobný kecy.
Petr
Takovýhle základní informace se lze dočíst i ve všeobecných encyklopediích, např. :
http://galactose.navajo.cz/
Problém je, že lékaři to záměrně tají, protože mlíko může být i užitečný. Jenomže jen pro toho, kdo se láduje vším možným svinstvem a hlavně cukrama. Je to zásaditá potravina, takže zabrání překyselení organizmu a tím akutní zdravotní problémy.
Zrovna kryž jsem to psal, musel jsem z rádia poslouchat lékaře, jak je šedý zákal problém, ale současný lékařství s tím už umí i něco dělat .... a podobný kecy.
Petr
- Katarína
- Příspěvky: 2190
- Registrován: čtv úno 26, 2004 12:15
- Bydliště: Bratislava
- Kontaktovat uživatele:
Toto bola konkretna informacia, ktora je podla mna motivujuca. Takisto som tam citala aj o rakovine, inkontinencii a pod.
Osobne to beriem tak, ze vzdy ide o naruseny stav organizmu, ktory sa prejavi v najslabsom clanku. Podla prislusnych symptomov je to potom klasifikovane ako urcita choroba, ale treba vzdy vidiet aj ten celok, z ktoreho sa to vsetko odvija.
A stravou, myslenim, sportom a pod. je mozne stav organizmu zlepsit, co sa tiez prejavi ako zmiznutie alebo prinajmensom zmierenie danej choroby.
Vysadit nielen mliecne vyrobky, ale aj obilniny. No a potom postupne co najjednoduchsim a najcerstvejsim stylom, postom a tak.
Pri zacinajucom sedom zakale by mohla byt motivacia uz celkom silna, ale vzdy je to o tych ludoch, nielen o chorobe. Byvala kolegyna po operaciach vzdy utekala za jaternicami a cigaretami, ktore jej zakazovali uz aj samotni lekari. Ale ako vravi, zit bez toho, to radsej zomriet.
Takze je to vzdy na konkretnom cloveku...
Osobne to beriem tak, ze vzdy ide o naruseny stav organizmu, ktory sa prejavi v najslabsom clanku. Podla prislusnych symptomov je to potom klasifikovane ako urcita choroba, ale treba vzdy vidiet aj ten celok, z ktoreho sa to vsetko odvija.
A stravou, myslenim, sportom a pod. je mozne stav organizmu zlepsit, co sa tiez prejavi ako zmiznutie alebo prinajmensom zmierenie danej choroby.
Vysadit nielen mliecne vyrobky, ale aj obilniny. No a potom postupne co najjednoduchsim a najcerstvejsim stylom, postom a tak.
Pri zacinajucom sedom zakale by mohla byt motivacia uz celkom silna, ale vzdy je to o tych ludoch, nielen o chorobe. Byvala kolegyna po operaciach vzdy utekala za jaternicami a cigaretami, ktore jej zakazovali uz aj samotni lekari. Ale ako vravi, zit bez toho, to radsej zomriet.
Takze je to vzdy na konkretnom cloveku...
Určitě, všechno souvisí se vším a celkově zdravý organizmus si se zátěží poradí.Katarína píše: Osobne to beriem tak, ze vzdy ide o naruseny stav organizmu, ktory sa prejavi v najslabsom clanku. Podla prislusnych symptomov je to potom klasifikovane ako urcita choroba, ale treba vzdy vidiet aj ten celok, z ktoreho sa to vsetko odvija.
A stravou, myslenim, sportom a pod. je mozne stav organizmu zlepsit, co sa tiez prejavi ako zmiznutie alebo prinajmensom zmierenie danej choroby.
I jediná z těchhle věcí (strava, myšlení, sport) umí udělat strašně moc. V jiný větvi jsem psal o ultramaratonu. Tihle sportovci jsou schopný podávat neuvěřitelný výkony, přestože se přes své převážné vegetariánství živí opravdu kdečím - běžný jsou při závodu i sušenky, čokoláda, uzeniny a mléčný výrobky nebo pivo. Přesto podle provedených výzkumů neměl nikdo z nich zvýšenej cholesterol nebo jiný civilizační nemoci. Prostě to vyběhaj. Snad jediný neduhy jsou u několika procent z nich problémy s klouby, způsobený většinou zraněním.
To je relativní, všude se to uvádí trochu jinak. Rozsah všech možných tabulek začíná už od 17 až po 25,5. Průměrně se uvádí ideální BMI jako 18,5 - 25.
S tím, že muži mívají BMI vyšší a také to roste s věkem.
Tady je jedna z takových tabulek ideálního BMI:
19 - 24 let, BMI 19 - 24
25 - 34 let, BMI 20 - 25
35 - 44 let, BMI 21 - 26
45 - 54 let, BMI 22 - 27
55 - 64 let, BMI 23 - 28
> 64 let, BMI 24 - 29
Ale např. hráči rugby mívají BMI 28 - 32, což je dle teoretických tabulek nadváha až obezita, o kulturistech nemluvě.
Nejdůležitější ale je, jak to každému vyhovuje a jak se sám cítí.
S tím, že muži mívají BMI vyšší a také to roste s věkem.
Tady je jedna z takových tabulek ideálního BMI:
19 - 24 let, BMI 19 - 24
25 - 34 let, BMI 20 - 25
35 - 44 let, BMI 21 - 26
45 - 54 let, BMI 22 - 27
55 - 64 let, BMI 23 - 28
> 64 let, BMI 24 - 29
Ale např. hráči rugby mívají BMI 28 - 32, což je dle teoretických tabulek nadváha až obezita, o kulturistech nemluvě.
Nejdůležitější ale je, jak to každému vyhovuje a jak se sám cítí.
Naposledy upravil(a) Lucy dne pát říj 20, 2006 11:14, celkem upraveno 1 x.
tady je kalkulačka http://zena.centrum.cz/bmi.phtml
no já nevím, mě vychází, že stále v pohodě je to mezi 47 - 59 kg. Ale podle praxe - ve 47 bych byla moc hubená a 59 moc tlusná. Ňák moc velký rozptyl...
Jinak já 21,09.
no já nevím, mě vychází, že stále v pohodě je to mezi 47 - 59 kg. Ale podle praxe - ve 47 bych byla moc hubená a 59 moc tlusná. Ňák moc velký rozptyl...
Jinak já 21,09.
Předem mého příspěvku bych chtěl napsat, že jsem ty indexy nepočítal, aby si to někdo srovnálem s pochybnými hodnotami pro běžnou populaci, ale pro srovnání mezi námi navzájem. Pokud tedy vůbec chce někdo srovnávat.
do 20 Podváha je typická pro modelky, je to však stav se zdravotními riziky, proto by se mu zdravý a rozumný člověk měl snažit vyhnout.Pokud pár kilogramů ke své váze přidáte, vaše tělo to jistě přijme s povděkem.
20 - 25 Ideální a vyvážený stav vašeho těla pro zdravý život.
25 - 30 Mírná nadváha, která lehce zvyšuje zdravotní rizika. K dosažení ideální váhy není potřeba diet, postačuje pravidelný pohyb, rekreační sportování.
30 - 40 Obezita značí vysoká zdravotní rizika. Vážně uvažujte o hubnutí, stačí půl kilogramu týdně a za pár měsíců se budete jistě cítit lépe. Vhodná je kombinace změny stravování s častějším pohybem.
40 a více Těžká obezita je spojena s velmi vysokými zdravotními riziky, proto byste měli se snížením váhy začít co nejdříve. Vhodná je změna stravovacích návyků a pravidelný pohyb, snižující každý týden vaší váhu o jeden kilogram.
Modelka zdraví modelky.
do 20 Podváha je typická pro modelky, je to však stav se zdravotními riziky, proto by se mu zdravý a rozumný člověk měl snažit vyhnout.Pokud pár kilogramů ke své váze přidáte, vaše tělo to jistě přijme s povděkem.
20 - 25 Ideální a vyvážený stav vašeho těla pro zdravý život.
25 - 30 Mírná nadváha, která lehce zvyšuje zdravotní rizika. K dosažení ideální váhy není potřeba diet, postačuje pravidelný pohyb, rekreační sportování.
30 - 40 Obezita značí vysoká zdravotní rizika. Vážně uvažujte o hubnutí, stačí půl kilogramu týdně a za pár měsíců se budete jistě cítit lépe. Vhodná je kombinace změny stravování s častějším pohybem.
40 a více Těžká obezita je spojena s velmi vysokými zdravotními riziky, proto byste měli se snížením váhy začít co nejdříve. Vhodná je změna stravovacích návyků a pravidelný pohyb, snižující každý týden vaší váhu o jeden kilogram.
Modelka zdraví modelky.
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
No vy jste tedy rychlíci. než jsem dopsal příspěvěk, tak se tady objevilo plno dalších i s kalkulačkami. Jo a spletl jsem se, modelka nejsem. Ale skoro.
Naposledy upravil(a) Advid dne pát říj 20, 2006 11:23, celkem upraveno 1 x.
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
dík za info, stálo by to za to to přesunoutPetrK píše:Takže k těm cukrům:
Glukóza:
Tvar molekuly je šestihran. Je primárním zdrojem energie pro svaly a jediným zdrojem energie pro mozek. Jen srdce dává přednost tukům ale glukóza mu vyhovuje taky. Její využití ve všech částech těla kromě mozku je regulováno inzulínem, bez něj nemaj ke glukóze přístup. Mozek má neomezený přístup ke glulóze vždy.
Fruktóza:
Tvar molekuly je pětihran. Jako přímý zdroj energie je v těle nevyužitelná. Putuje tak dlouho krví, než se dostane do jater. Ty jí úplně rozeberou a zpět složí na glukózu. V případě diabetiků může být též problém, protože tu už nedokážou dobře zpracovat a játra se jim začínaj obalovat tukem vzniklým právě z tý glukózy. Výhodou tady je, že glukóza tak vzniká postupně a ne najednou.
Sacharóza:
Tvoří jí molekula glukózy a molekula fruktózy. Ty se při trávení rozštěpí a dál jsou využitý jak je uvedeno výše.
Glykogen:
Vzniká v těle z nadbytku glukózy, je jako zásoba energie skladovaný v játrech a částečně ve svalech. Jeho zásoby u člověka jsou na tři dny - proto tři dny půstu, než tělo přejde na 100 % spalování tuku. Jsou to řetězce glukóz s rozvětvenou strukturou. Mimo živočišné tkáně se nevyskytuje.
Amylóza:
Je to škrob vyskytující se v obilí a kořenech rostlin. Tvořený je řetězcem glukóz. K jeho využití se musí při trávení odštěpit jednotlivý molekuly. Jeho výhodou je pomalý přísun glukózy do krve a taky skutečnost, že není potravou pro kvasinku (plíseň) Candida albicans a tedy sám o sobě nenadýmá.
Rozvětvený škroby:
Např. amarant obsahuje škroby s rozvětvenou strukturou, jsou o něco výhodnější potravinou než amylóza - snadnější štěpení molekul.
Laktóza:
Mléčný cukr. Skládá se z molekuly glukózy a z molekuly galaktózy. K jejich rozštěpení je zapotřebí enzym lactase. Ten mají kojenci, později ho tělo přestává vyrábět. Za přítomnosti laktózy a nepřítomnosti tohohle enzymu vzniká šedý zákal.
jinak myslím, že jsou i jiné důsledky neschopnosti trávit laktózu...
tohle téma je pro mě hodně zajímavé. Měl bych doplňujících otázek spoustu. Začnu první:např. je-li pro diabetika vhodnější jíst ovce, nebo škroby. Ofišl proud jim povoluje v omezeném množství ty škroby (chleba, těstoviny a tak) a ovo jen málo. Zato bílkoviny doporučuje hafo. Ale už jsem na více místech četl, že je to právě chyba - ládovat se bílkovinama, že by bylo výhodnější přidat na ovo a bílkoviny omezit. Taky jsem někde pochytil, že mléčné výrobky diabetes přímo způsobují.
Jsem pro přesun do vlákna diabettes (please TVXi)
Nevědomost je tak lehká!
rovněž súhlas s Kata, nevytrhovat s kontextíků, nejsou rychlé jednoduché metody, nutná očista, půstiky, nemakat od nevidim do nevidim jak Klaus a standa s hugem, a pak lehkou takřka nezanášející stravou vyčkat plné regenerace těla, ovšem málokdo o to za takovou cenu stojí (obětovat ty klačenky a spol).PetrK píše:Určitě, všechno souvisí se vším a celkově zdravý organizmus si se zátěží poradí.Katarína píše: Osobne to beriem tak, ze vzdy ide o naruseny stav organizmu, ktory sa prejavi v najslabsom clanku. Podla prislusnych symptomov je to potom klasifikovane ako urcita choroba, ale treba vzdy vidiet aj ten celok, z ktoreho sa to vsetko odvija.
A stravou, myslenim, sportom a pod. je mozne stav organizmu zlepsit, co sa tiez prejavi ako zmiznutie alebo prinajmensom zmierenie danej choroby.
I jediná z těchhle věcí (strava, myšlení, sport) umí udělat strašně moc. V jiný větvi jsem psal o ultramaratonu. Tihle sportovci jsou schopný podávat neuvěřitelný výkony, přestože se přes své převážné vegetariánství živí opravdu kdečím - běžný jsou při závodu i sušenky, čokoláda, uzeniny a mléčný výrobky nebo pivo. Přesto podle provedených výzkumů neměl nikdo z nich zvýšenej cholesterol nebo jiný civilizační nemoci. Prostě to vyběhaj. Snad jediný neduhy jsou u několika procent z nich problémy s klouby, způsobený většinou zraněním.
PMN konzumací mlíka se tělo neodkyselí, vždy závisí na ostatní potravě a zvlášť požiju-li jogurt, či mlíko s ovocem, stačí mrknout do misy na ten zkvašenoshnilej klenot.
S těma vyběhačama svinstva, či těma co to řeší pozitivním postojem to končí kolem v lepčím případě 70ky, kdy očistné schopnosti těla se rapidně snižují a tp bla,bla.
čiliže chci-li maximum, musim tomu podřídit docela hodně, všechny složky žití v optimu
Nejsem lékař a proto nemůžu radit, co má a nemá jíst diabetik !Honza píše:dík za info, stálo by to za to to přesunoutPetrK píše:Laktóza:
Mléčný cukr. Skládá se z molekuly glukózy a z molekuly galaktózy. K jejich rozštěpení je zapotřebí enzym lactase. Ten mají kojenci, později ho tělo přestává vyrábět. Za přítomnosti laktózy a nepřítomnosti tohohle enzymu vzniká šedý zákal.
jinak myslím, že jsou i jiné důsledky neschopnosti trávit laktózu...
tohle téma je pro mě hodně zajímavé. Měl bych doplňujících otázek spoustu. Začnu první:např. je-li pro diabetika vhodnější jíst ovce, nebo škroby. Ofišl proud jim povoluje v omezeném množství ty škroby (chleba, těstoviny a tak) a ovo jen málo. Zato bílkoviny doporučuje hafo. Ale už jsem na více místech četl, že je to právě chyba - ládovat se bílkovinama, že by bylo výhodnější přidat na ovo a bílkoviny omezit. Taky jsem někde pochytil, že mléčné výrobky diabetes přímo způsobují.
Jsem pro přesun do vlákna diabettes (please TVXi)
Jinak myslím že problém diabetu je právě v tom, že se to moc zaměřuje na jídlo a ono je to spíš o tom nejíst.
Já osobně bych zvolil některý z ověřených řešení a to:
1) půst podle kalendáře dle Pavla - viz. www.pust.cz Jenže problém všech diabetiků je, že se nechtějí omezit, natož držet půst. Alspoň ti co znám, mají ze všeho nejradši sladkosti, kterejma si to taky způsobili. Nebo si svojí cukrovku přímo pěstují, aby nemuseli chodit do práce, ale hospodu si neodepřou. Tím nechci říct, že je to tak u všech.
2) pokud bych nechtěl mít s půstem nic společnýho, zkusit se stravovat vitariánsky.
3) pokud ani to ne, tak se snažit vyřadit všechny cukry a živit se jako pračlověk masem a zeleninou. To radí Dr. Atkins alespoň pro počáteční stádium. Tady nelze popřít, že cukrovka se začala převážně vyskytovat v době, kdy se lidi naučili ve velkém vyrábět vymílanou mouku a cukr.
Rád bych ale připoměl, že národy co se živili lovem, nejedli pravidelně. Navíc v zimním období třeba několik měsíců nejedli vůbec. Takže už jsme zase u toho půstu.
U pokročilý cukrovky nevím, asi jenom ten půst. V diskuzi na pust.cz už někdo psal, že jeho příbuzný po několika týdnech na H2O snad půl roku nebo rok nepotřeboval inzulín. Zřejmě se mu nemoc vrátila díky nevhodné stravě.
A samozřejmě co nejvíc sportovní aktivity.
v zásadě souhlas, nicméně nesouhlasím s tím se ládovat bílkovinama - přebytek bílkovin je PMN vždy špatný z mnoha důvodů (a nemusí se jednat jen o maso, jak radíš - navíc k trávení masa člověk nemá ty správné prostředky - puriny, močovina - kam s nimi?...ale chybou je PMN se ládovat i bílkovinama s rostlinných zdrojů - proto taky v ovoci je jich málo), ale to mě až tak nezajímá. Mě zajímají ty druhy cukrů jejich metabolismus, jejich vliv na "vyčerpání slinivky" a takové věci. Jaké druhy cukrů při sportovním výkonu a tak.PetrK píše:Jo a ještě k tomu půstu a diabetu. Co vím, tak se vždy při návratové stravě má o něco snížit dávka inzulínu až nakonec není potřeba.
bych to vlákno nazval: "Diabetes, cukry a spol.", nebo tak něco
Nevědomost je tak lehká!
Já bych do těch bílkovin taky nešel, ledaže bych ztroslotal mezi eskymákama. Psal jsem to taky jako poslední možnost.
O cukrech si můžeš hodně přečíst na http://www.kpo.cz/fyziologie/fyziologie.htm
Jenomže je to psaný z pohledu běžného lékaře a ne vitariána.
O cukrech si můžeš hodně přečíst na http://www.kpo.cz/fyziologie/fyziologie.htm
Jenomže je to psaný z pohledu běžného lékaře a ne vitariána.
přesně tak. vždyt jenom jak blbě se tráví soja a fazole..
ale jsou taky dobře stravitelný rostlinný zdroje bílkovin, jako avo a hemp, ale fakt toho není potřeba moc, v podstatě souhlas s grahamovic 10%...
ale v zásadě díky bohu za ty rostlinný zdroje - co bych potom odpovídala na tu věčnou dotěrnou otázku A kde bereš dostatek bílkovin...?
prostě a jednoduše čím víc se mi daří se očišťovat, tím víc cítím, že plodožroutství je ta správná strava, a tam řadím zejména i nesladké ovoce, jako cuketky (jako u buce víězí okurka, tak u mě vedou malý cuketky..). a může si každej vykládat co chce o tom, že každej sme jinej. blbost. je to jen výmluva pro ty co tam ještě nedospěli. a byla i pro mě. zatím bych se ještě necítila na těch 100% plodů, občas mám touhu to proložit nějakou zelenou listou, řasou nebo brokolicí, zatim nevim jistě z jakýho důvodu, + sušený černý raw nesolený olivy jsou velkej hit kterej se snažim navštěvovat jen nepříliš často, ale klidně věřim, že jednou může nastat i těch 100% plodů...
co se týče sportovní aktivity, tak myslim že nás tu je dost na to, abysme potrvdili, že k tomu žádná speciální strava se škroby nebo bílkovinami není potřeba..
a ohledně diabetes, myslim že případů vyléčených nebo latentních cukrovkářů na ovoci je taky dost..
ale jsou taky dobře stravitelný rostlinný zdroje bílkovin, jako avo a hemp, ale fakt toho není potřeba moc, v podstatě souhlas s grahamovic 10%...
ale v zásadě díky bohu za ty rostlinný zdroje - co bych potom odpovídala na tu věčnou dotěrnou otázku A kde bereš dostatek bílkovin...?
prostě a jednoduše čím víc se mi daří se očišťovat, tím víc cítím, že plodožroutství je ta správná strava, a tam řadím zejména i nesladké ovoce, jako cuketky (jako u buce víězí okurka, tak u mě vedou malý cuketky..). a může si každej vykládat co chce o tom, že každej sme jinej. blbost. je to jen výmluva pro ty co tam ještě nedospěli. a byla i pro mě. zatím bych se ještě necítila na těch 100% plodů, občas mám touhu to proložit nějakou zelenou listou, řasou nebo brokolicí, zatim nevim jistě z jakýho důvodu, + sušený černý raw nesolený olivy jsou velkej hit kterej se snažim navštěvovat jen nepříliš často, ale klidně věřim, že jednou může nastat i těch 100% plodů...
co se týče sportovní aktivity, tak myslim že nás tu je dost na to, abysme potrvdili, že k tomu žádná speciální strava se škroby nebo bílkovinami není potřeba..
a ohledně diabetes, myslim že případů vyléčených nebo latentních cukrovkářů na ovoci je taky dost..
už jedu taky cukety i velký, páč okurky došly, či se zkvasilyTereza píše:přesně tak. vždyt jenom jak blbě se tráví soja a fazole..
ale jsou taky dobře stravitelný rostlinný zdroje bílkovin, jako avo a hemp, ale fakt toho není potřeba moc, v podstatě souhlas s grahamovic 10%...
ale v zásadě díky bohu za ty rostlinný zdroje - co bych potom odpovídala na tu věčnou dotěrnou otázku A kde bereš dostatek bílkovin...?
prostě a jednoduše čím víc se mi daří se očišťovat, tím víc cítím, že plodožroutství je ta správná strava, a tam řadím zejména i nesladké ovoce, jako cuketky (jako u buce víězí okurka, tak u mě vedou malý cuketky..). a může si každej vykládat co chce o tom, že každej sme jinej. blbost. je to jen výmluva pro ty co tam ještě nedospěli. a byla i pro mě. zatím bych se ještě necítila na těch 100% plodů, občas mám touhu to proložit nějakou zelenou listou, řasou nebo brokolicí, zatim nevim jistě z jakýho důvodu, + sušený černý raw nesolený olivy jsou velkej hit kterej se snažim navštěvovat jen nepříliš často, ale klidně věřim, že jednou může nastat i těch 100% plodů...
co se týče sportovní aktivity, tak myslim že nás tu je dost na to, abysme potrvdili, že k tomu žádná speciální strava se škroby nebo bílkovinami není potřeba..
a ohledně diabetes, myslim že případů vyléčených nebo latentních cukrovkářů na ovoci je taky dost..
já to musím taky prokládat, dělá mi to dobře
já jedu všechno na citrusech (respektive vlastně jen grepy) a prokládám to tim co je zrovna sezonně aktuální, plus se neutralizuju nesladkejma cuketkama, páč mi mi ostatní přijde moc přeslazený.. krása je jak je po tom člověku lehko
banán je prima jakože nadlouho, ale mě stejně vždycky lehounce zatíží..
banán je prima jakože nadlouho, ale mě stejně vždycky lehounce zatíží..
Terez, ja mam z Tebe takovou radost. Jeste pri Tve prvni natekle uzline jsi se k temto nazorum stavela trosku skepticky a dnes uz jsi tam .Tereza píše:přesně tak. vždyt jenom jak blbě se tráví soja a fazole..
ale jsou taky dobře stravitelný rostlinný zdroje bílkovin, jako avo a hemp, ale fakt toho není potřeba moc, v podstatě souhlas s grahamovic 10%...
ale v zásadě díky bohu za ty rostlinný zdroje - co bych potom odpovídala na tu věčnou dotěrnou otázku A kde bereš dostatek bílkovin...?
prostě a jednoduše čím víc se mi daří se očišťovat, tím víc cítím, že plodožroutství je ta správná strava, a tam řadím zejména i nesladké ovoce, jako cuketky (jako u buce víězí okurka, tak u mě vedou malý cuketky..). a může si každej vykládat co chce o tom, že každej sme jinej. blbost. je to jen výmluva pro ty co tam ještě nedospěli. a byla i pro mě. zatím bych se ještě necítila na těch 100% plodů, občas mám touhu to proložit nějakou zelenou listou, řasou nebo brokolicí, zatim nevim jistě z jakýho důvodu, + sušený černý raw nesolený olivy jsou velkej hit kterej se snažim navštěvovat jen nepříliš často, ale klidně věřim, že jednou může nastat i těch 100% plodů...
Naposledy upravil(a) RadkaS dne pát říj 20, 2006 19:01, celkem upraveno 1 x.
jojo, převrátné změny se u mě udály, užila jsem si pořádně, ale myslim že jsem tam, i když pořád je na čem pracovat..
(vopravdu by asi bylo zajímavý vyhrabat tady moje příspěvky z března a dubna, a případně je předhodit třeba standovi... co všechno s člověkem udělají dlouhé půsty a odhodlání...
ty olivy mam zatim z usa, radko ty si je uplně jednoduše mužeš objednat na rawfood.com nebo highvibe.com apod. jsou hořký, šťavnatý a strašně úžasný. prvních pár mi přišlo nic moc, a ted to musim před sebou zamykat. v podstatě to s olivama co známe z lahvičky nemá nic moc společnýho, beru to spíš jako jinej druh ovoce. a páč jsou z peru a amíci je maj moc drahý tak je právě jedu do peru shánět....
jen trochu váhám jestli jen nesehnat kontakt a nenakoupit si pár desítek kilo pro sebe/pro nás, a nebo jestli to rovnou házet na trh, mám trochu obavu, že většina lidí se po prvním ochutnání ošklíbne... trochu jako ty kakaový boby... jestli ještě neposečkat na to, až lidi oceněj to že jsou raw, že nejsou přesolený a že nejsou nacpaný železitanama aspol..
(vopravdu by asi bylo zajímavý vyhrabat tady moje příspěvky z března a dubna, a případně je předhodit třeba standovi... co všechno s člověkem udělají dlouhé půsty a odhodlání...
ty olivy mam zatim z usa, radko ty si je uplně jednoduše mužeš objednat na rawfood.com nebo highvibe.com apod. jsou hořký, šťavnatý a strašně úžasný. prvních pár mi přišlo nic moc, a ted to musim před sebou zamykat. v podstatě to s olivama co známe z lahvičky nemá nic moc společnýho, beru to spíš jako jinej druh ovoce. a páč jsou z peru a amíci je maj moc drahý tak je právě jedu do peru shánět....
jen trochu váhám jestli jen nesehnat kontakt a nenakoupit si pár desítek kilo pro sebe/pro nás, a nebo jestli to rovnou házet na trh, mám trochu obavu, že většina lidí se po prvním ochutnání ošklíbne... trochu jako ty kakaový boby... jestli ještě neposečkat na to, až lidi oceněj to že jsou raw, že nejsou přesolený a že nejsou nacpaný železitanama aspol..
Diky za tip. Mrknu na to. My tu mame dost velky vyber oliv a mooc dobre. Jenze me uz vadi ta slanost. Nejsou ani tak zdaleka tak presolene, nez v Cechach, ale ja uz radsi ty nesolene.Tereza píše: ty olivy mam zatim z usa, radko ty si je uplně jednoduše mužeš objednat na rawfood.com nebo highvibe.com apod. jsou hořký, šťavnatý a strašně úžasný. prvních pár mi přišlo nic moc, a ted to musim před sebou zamykat. v podstatě to s olivama co známe z lahvičky nemá nic moc společnýho, beru to spíš jako jinej druh ovoce. a páč jsou z peru a amíci je maj moc drahý tak je právě jedu do peru shánět....
Ja si doma par slenicek dokonce nalozila, protoze tady se daji v italskych a reckych obchodech sehnat prave v tomto obdobi olivy cerstve, ale porad to neni ono. Jeste jsem nevykoumala, jak je nejlepe nalozit.
- Pepík Ševců
- Příspěvky: 523
- Registrován: stř pro 14, 2005 9:47