Vitariánstvi v Médiích "c)
Moderátor: hugo
Vitariánstvi v Médiích "c)
Tak je to tady.
Johny se na tom podílel, Honza nás na to upozornil, Zdeněk to zakoupil a já jsem se to pokusil naskenovat pro ty co se k tomu nedostanou:
http://web.uiv.cz/tvx/shared/vitarian/ln001.jpg Kluci z biosféry můžou jásat, maj Healthy Juicera hned na první stránce přílohy "c)
http://web.uiv.cz/tvx/shared/vitarian/ln002.jpg prvni stranka
http://web.uiv.cz/tvx/shared/vitarian/ln003.jpg druha stranka
http://web.uiv.cz/tvx/shared/vitarian/ln004.jpg treti stranka
http://web.uiv.cz/tvx/shared/vitarian/ln005.jpg ctvrta stranka - jime s Johnym
http://web.uiv.cz/tvx/shared/vitarian/ln006.jpg pata stranka
Johny se na tom podílel, Honza nás na to upozornil, Zdeněk to zakoupil a já jsem se to pokusil naskenovat pro ty co se k tomu nedostanou:
http://web.uiv.cz/tvx/shared/vitarian/ln001.jpg Kluci z biosféry můžou jásat, maj Healthy Juicera hned na první stránce přílohy "c)
http://web.uiv.cz/tvx/shared/vitarian/ln002.jpg prvni stranka
http://web.uiv.cz/tvx/shared/vitarian/ln003.jpg druha stranka
http://web.uiv.cz/tvx/shared/vitarian/ln004.jpg treti stranka
http://web.uiv.cz/tvx/shared/vitarian/ln005.jpg ctvrta stranka - jime s Johnym
http://web.uiv.cz/tvx/shared/vitarian/ln006.jpg pata stranka
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
Koupil jsem si noviny, vyloženě ty i to, co tam je - zdobí.Johny píše:V mixéru a pak přes plátno, je to pak krásně bílý a stálý (nic se tam neusazuje) a právě mě překvapilo, že tak je to i z máku!
Johny, kde to konopný kupuješ? Kolik toho dáváš do mixéru? Až budeš mít čas Anglii, tak mi to prosím Tě napiš. V Benisch zatím nic... Ale kdyby tak byl nějaký zásilkový obchod.
No ale to není zas tak důležité.
Užij si to!
JOHNY ODJÍŽDÍ. CENTRÁLNÍ TISK HO ZVĚČNIL. TOMU ŘÍKÁM TAKOVÁ PĚKNÁ TEČKA ZA TÍM NAŠÍM PŘÍPADEM. OPAKUJI - JE TO TAKOVÁ PĚKNÁ TEČKA ZA TÍM NAŠÍM PŘÍPADEM.
Ať se Tvůj obraz začne vybarvovat.
Peťka
green revolution
odpovím za Johnyho, má teď asi jiný starosti "c)
Konopí na www.biosfera.cz, vždycky mě na něm štvaly při chroupání ty skořápky...
... a teď jsem ten zázrak zkoušel a vody jsem lil tak nějak, přiměřeně podle toho jak to chci hustý. Vážně se to konopný semeno, narozdíl od jinejch tak skoro jako rozpouští. Jedinej odpad jsou skořápky který jsem nahrubo sfiltroval přes velkej cedník a zbytek sednul ke dnu. jo, to bude něco pro tělo...
Radujme se, za ty dary, jseou země kde mák a konopí pěstovati znamená ve vězení brzo seděti...
Konopí na www.biosfera.cz, vždycky mě na něm štvaly při chroupání ty skořápky...
... a teď jsem ten zázrak zkoušel a vody jsem lil tak nějak, přiměřeně podle toho jak to chci hustý. Vážně se to konopný semeno, narozdíl od jinejch tak skoro jako rozpouští. Jedinej odpad jsou skořápky který jsem nahrubo sfiltroval přes velkej cedník a zbytek sednul ke dnu. jo, to bude něco pro tělo...
Radujme se, za ty dary, jseou země kde mák a konopí pěstovati znamená ve vězení brzo seděti...
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
Díky Ti, každý den mi teď přináší něco nového. Snažím se to nějak citem přijímat - dneska jsem prvně koupil například "klíčící směs", místo obligátní vojtěžky, munga a čočky. A Johny mě dnes inspiroval tím konopím, respektive tou výtěžností.tvx píše:odpovím za Johnyho, má teď asi jiný starosti "c)
Konopí na www.biosfera.cz, vždycky mě na něm štvaly při chroupání ty skořápky...
... a teď jsem ten zázrak zkoušel a vody jsem lil tak nějak, přiměřeně podle toho jak to chci hustý. Vážně se to konopný semeno, narozdíl od jinejch tak skoro jako rozpouští. Jedinej odpad jsou skořápky který jsem nahrubo sfiltroval přes velkej cedník a zbytek sednul ke dnu. jo, to bude něco pro tělo...
Radujme se, za ty dary, jseou země kde mák a konopí pěstovati znamená ve vězení brzo seděti...
No za konopí i u nás seděti...
Ale je fakt, že když ke mně přijedou poláci v době kdy dozrává mák, tak nechápou a chtějí s nožíky vyskakovat z auta...
green revolution
Paťka
Za tohle konopí snad ne, neb neni pro jiné než kulinářské či technické účely vhodné. Žádná jiné opojení se nekoná, žádné THC... A co se týká nutričního složení, tak je to skoro zázračná plodina.
Mě zase v poslední době nejvíc potěšil Osho, nějakou dobu jsem se na něj už připravoval a pak ho tu někdo, snad ty? znovupřipomenul tak jsem se do něj konečně pustil...
Mě zase v poslední době nejvíc potěšil Osho, nějakou dobu jsem se na něj už připravoval a pak ho tu někdo, snad ty? znovupřipomenul tak jsem se do něj konečně pustil...
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
Re: Paťka
Konopí jsem fanda, pořád tady sníme o projektu spojeném nespojeném s osadou, kde bychom tady koupili býv. Moravolentvx píše:Za tohle konopí snad ne, neb neni pro jiné než kulinářské či technické účely vhodné. Žádná jiné opojení se nekoná, žádné THC... A co se týká nutričního složení, tak je to skoro zázračná plodina.
Mě zase v poslední době nejvíc potěšil Osho, nějakou dobu jsem se na něj už připravoval a pak ho tu někdo, snad ty? znovupřipomenul tak jsem se do něj konečně pustil...
(za 5 Mega na úvěr), zasili konopí, utkali látku, udělali potravinářskou sekci, odpad zbriketovali jako palivo ... atd.
Je v něm potenciál. A to mě vždycky dráždí...
Co čteš od milovaného Osha?
green revolution
chce to dobře zcedit, fakt přes plátýnko nebo nechatsednout kal, neb jinak je to nedobrý - ty skořápky. je s tím možný dělat co tě napadane, neni na škodu ten banán, třeba i ovoce a koktejl je na světě, jinak ale nejlepší na trávení samozřejmě samostatně...
mimochodem, jsem zkoušel přidat kokos a oves a jedna z těch ingrediencí to uplně zabila, asi oves, je to pak takový ehm, škrobovitý....či jaký hnusně nakyslý?
mimochodem, jsem zkoušel přidat kokos a oves a jedna z těch ingrediencí to uplně zabila, asi oves, je to pak takový ehm, škrobovitý....či jaký hnusně nakyslý?
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
Peťka
Hořčičné semínko.
Mam pocit, že jsem někde četl, že konopí vyžaduje speciální zpracování aby z něj šla dělat látka. Nějak jinak se máčí a jinak láme, jsou na to snad speciální linky... teda byly v USA ale zase nevim zda v USa vůbec znajílen "c)
jo, nebejt prohibice konopí, jsme určitě už eklologicky zase někde jinde...
viz třeba Velká knha o Konopí od Volvox globatoru...
Mam pocit, že jsem někde četl, že konopí vyžaduje speciální zpracování aby z něj šla dělat látka. Nějak jinak se máčí a jinak láme, jsou na to snad speciální linky... teda byly v USA ale zase nevim zda v USa vůbec znajílen "c)
jo, nebejt prohibice konopí, jsme určitě už eklologicky zase někde jinde...
viz třeba Velká knha o Konopí od Volvox globatoru...
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
tvx
Horčičný semínko - skvělá volba. Každý rok do toho nakouknu, a zjišťuju, že zase vidím nový věci. No teď to budu muset koupit nové, protože své semínko (hořčičné) jsem věnoval jednomu knězi.
S tím konopím, to bude taky ještě jedna velká revoluce. Taky zelená. Jednak o jedné velké lži - démonizování a kriminalizaci (proti C2H5OH nebo nikotinu - nepochopitelná, resp. pochopitelná), ale taky až bude volná cesta k tomu, využít vše, co Bůh vložil do této rostlinky.
Na Slovensku je nějaké funkční sdružení za širší využití technického konopí. Mám tam kámoše (taky se opíjí ječmínkem ), který za to kope, mají - zdá se - celkem konkrétní představy. Možná jejich zkušenosti jednou převezmeme u nás.
S tím konopím, to bude taky ještě jedna velká revoluce. Taky zelená. Jednak o jedné velké lži - démonizování a kriminalizaci (proti C2H5OH nebo nikotinu - nepochopitelná, resp. pochopitelná), ale taky až bude volná cesta k tomu, využít vše, co Bůh vložil do této rostlinky.
Na Slovensku je nějaké funkční sdružení za širší využití technického konopí. Mám tam kámoše (taky se opíjí ječmínkem ), který za to kope, mají - zdá se - celkem konkrétní představy. Možná jejich zkušenosti jednou převezmeme u nás.
green revolution
danča
jo přesně tak, jen ho asi tepelně upravují neb zasyrova mi to přijde takový přišrobovitělý, obzvlášť když si chvíli poleží.
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
Re: Peťka
Jo, to jsem taky četl ve svém "čtecím období" a musím říct, že s mnoha věci tam nesouhlasím. Ale to jen tak pro zajímavost, nenechte se rušit. :-))tvx píše:Hořčičné semínko.
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
Re: Peťka
No řekl bych, že Osho není moc o souhlasu a nesouhlasu. Nejde o informace. Mě připadá, že je katalyzátorem. To co v nás normálně nereaguje, po něm začíná vyplouvat na povrch. A pak se to má možnost v tavícím kotlíku života přetavit ve změnu. Osobně si myslím, že nemá cenu ho porovnávat se svým paradigmatem, svým informačním chaosem ukovaným kdo ví kde, kdy a kým. Je lepší ho nechat působit. Ale tohle rovněž není polemika. V jiných jeho knihách jsou rovněž věci, které neumím strávit. Ale chápu, že možná je to můj problém.Advid píše:Jo, to jsem taky četl ve svém "čtecím období" a musím říct, že s mnoha věci tam nesouhlasím. Ale to jen tak pro zajímavost, nenechte se rušit. )tvx píše:Hořčičné semínko.
green revolution
No teda u nas se to zacina hejbat...
Jen tak na okraj: nedavno jsem mluvila s mamou, ktera mi sdelila, ze dotycna investigaticni pani z lidovych novin me zahadnym zpusobem vystopovala pote co nasla mou praci o vitarianstvi na internetu a shanela me na mem mobilnim cisle...
Jinak, tady docela prituhuje, ale u vas taky nejsou zrovna vedra na tuhle rocni dobu, co?
Jen tak na okraj: nedavno jsem mluvila s mamou, ktera mi sdelila, ze dotycna investigaticni pani z lidovych novin me zahadnym zpusobem vystopovala pote co nasla mou praci o vitarianstvi na internetu a shanela me na mem mobilnim cisle...
Jinak, tady docela prituhuje, ale u vas taky nejsou zrovna vedra na tuhle rocni dobu, co?
Gersonova dieta
V casopise Medium vysel clanek o Gersonove diete-neco na zpusob vitarianstvi, vyjma toho,ze je i dovoleno si ovo+zel podusit. Jen mi ale vrta hlavou, proc je zakazano jist ananas, boruvky, avokado a okurky...
V USA udelala zavratnou karieru Gersonova dieta. S pomoci teto diety je mozne lecit nemoci, zvysit si imunitu a celkove se omladit. Uz po nekolika tydnech se telo zbavuje toxickych latek. Podstatou Gersonovy diety je uznani skutecnosti, ze nas organismus ma obrovske samolecive schopnosti. Abychom jej posili, staci ocistit organismus od skodlivych latek a doplnit chybejici mineraly, vitaminy a enzymy. Tyto slozky najdeme ve veskerem ovoci a zelenine a zvlaste v jejich stavach. Dieta by mela trvat minimalne 4 tydny. Jediny povoleny olej je lneny. Koreni se pouziva malo, sul je zakazana a dokonce se nepije ani samotna voda. Mimo to je i zakazano konzumovat ananas, boruvky, avokado, okurky a houby. Vynechavaji se i mrazene potraviny. Ovocnych stav je nutne vypit nekolik sklenicek denne, doporucuji se i zelene stavy Ovesne vlocky se maji konzumovat kazdy den. Pokud je pro nekoho narocne jist syrove ovoce a zeleninu, muze se podusit ve vlastni stave...
V USA udelala zavratnou karieru Gersonova dieta. S pomoci teto diety je mozne lecit nemoci, zvysit si imunitu a celkove se omladit. Uz po nekolika tydnech se telo zbavuje toxickych latek. Podstatou Gersonovy diety je uznani skutecnosti, ze nas organismus ma obrovske samolecive schopnosti. Abychom jej posili, staci ocistit organismus od skodlivych latek a doplnit chybejici mineraly, vitaminy a enzymy. Tyto slozky najdeme ve veskerem ovoci a zelenine a zvlaste v jejich stavach. Dieta by mela trvat minimalne 4 tydny. Jediny povoleny olej je lneny. Koreni se pouziva malo, sul je zakazana a dokonce se nepije ani samotna voda. Mimo to je i zakazano konzumovat ananas, boruvky, avokado, okurky a houby. Vynechavaji se i mrazene potraviny. Ovocnych stav je nutne vypit nekolik sklenicek denne, doporucuji se i zelene stavy Ovesne vlocky se maji konzumovat kazdy den. Pokud je pro nekoho narocne jist syrove ovoce a zeleninu, muze se podusit ve vlastni stave...
...vivre pour l´instant, vivre pour l´amour, la liberté et la paix
Test internetovych obchodu s biopotravinami
Toto se az tak netyka vitarianstvi, ale nevedela jsem, kam s tim... V MF Dnes vysel clanek o testu internetovych obchodu s biopotravinami. Porota slozena z novinaru, biospotrebitelu a specialistu na ekologicke zemedelstvi hodnotila pojeti internetoveho obchodu, komplexnost sortimentu, jednoduchost zadani objednavky, jeji expedici, doruceni zakazky a uziti znacky BIO. Clenove poroty usilovali o objednavku 16 produktu ze skupin:cerstva ovo+zel,mlecne vyrobky, pecivo, mouka, caje,napoje, masne produkty a vejce. Testovali celkem 8 e-obchodu.A jak to dopadlo? Zlatou pricku obsadila www.rozmaryna.cz (neni divu, kdyz se nejedna o ciste vegetariansky obchod, ), stribrnou www.biosfera.cz! a bronzovou www.dobrykramek.cz Dalsi mista- www.biopotraviny.cz www. slunecnibrana.cz www.vitektrade.cz www.jimezdrave.cz a www.zzbrno.cz (btw propadak testu). Vice na http://www.lea.ecn.cz/06bioshop.html
...vivre pour l´instant, vivre pour l´amour, la liberté et la paix
Takze ten clanky o syrove strave a kaloriich jsou zde a nejak me nenapadlo kam s nim
http://www.vitarian.cz/images/ext/zazrak.jpg
http://www.vitarian.cz/images/ext/kalorie.jpg
http://www.vitarian.cz/images/ext/zazrak.jpg
http://www.vitarian.cz/images/ext/kalorie.jpg
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
teď jsem byla u spolupracovnic, potřebovala jsem od nich něco podepsat a ony mi zatím půjčily časopisy aaaaaaaaa v Rytmu života, kde je na titulní straně Iveta Bartošová je článek o vitariánství a odkaz na vitarian.cz.
Za chviličku, až budu mít víc času sem kousek dám. Je to psané v pozitivním stylu - hodně převzato dle mě odtud.
Za chviličku, až budu mít víc času sem kousek dám. Je to psané v pozitivním stylu - hodně převzato dle mě odtud.
Sluníčko píše:teď jsem byla u spolupracovnic, potřebovala jsem od nich něco podepsat a ony mi zatím půjčily časopisy aaaaaaaaa v Rytmu života, kde je na titulní straně Iveta Bartošová je článek o vitariánství a odkaz na vitarian.cz.
Za chviličku, až budu mít víc času sem kousek dám. Je to psané v pozitivním stylu - hodně převzato dle mě odtud.
To je číslo aktuální?
Nevědomost je tak lehká!
článek z
Rytmus života – 2. týden
Nadpis - Syrovou stravou ke štíhlosti
Foto – mladá dívčina jí z vita talíře
Toužíte po obrovském přílivu energie, pocitu lehkosti, bez diet a počítání kalorií? Jezte potraviny tak, jak je „uvařila“matka příroda.
Dejte sbohem zácpě, rozlučte se s nadváhou, depresí, trvalou únavou, nespavostí, chronickou rýmou a vyměňte je za nevyčerpatelnou energii, zářící zdraví, štíhlost bez pocitu strádání. Nenabízíme vám žádné zázračné pilulky. Klíč k obnovenému mládí má každý na dosah ruky. Inspirujte se u vitariánů. Ti se „živí“ pouze syrovou rostlinnou stravou, zeleninou, ovocem, ořechy, semínky, naklíčenými obilovinami a luštěninami. Když se tak budete stravovat aspoň z 80%, nastartujete v těle regenerační, samoozdravné procesy.
Syrová strava je nabitá energií
Rostlinná strava v sobě přirozeně obsahuje látky napomáhající k trávení. Organismus tudíž nemá tolik práce se zpracováním potravy a má více času na stavbu a obnovu tkání. Současně je živá strava nabitá těmi nejlepšími látkami, a to v ideálním poměru, které tělo pro své fungování potřebuje. Tak se vám po již nestane, že byste po jídle cítili únavu a ospalost. Ušetříte spoustu energie a času věnovaných jinak vaření.
Syrová strava je bohatá na enzymy, saponiny a chlorofyl, které jsou pro tělo nezbytné, a které se bohužel vařením ničí. Enzymy odstraňují plynné prostředí vznikající při kvašení a hnití, neutralizují volné radikály, zpomalují proces stárnutí, obnovují tkáně. Saponiny čistí organismus, působí proti křehkosti cév. Chlorofyl zvyšuje krvetvorbu, alkalizuje, je zdrojem minerálů (hlavně železa, vápníku, hořčíku a draslíku), vitamínů (A,B.C.E). Pomáhá při vylučování těžkých kovů a jiných chemikálií z těla.
Vařením ztratíte cenné látky
Vařením se znehodnocují i esenciální oleje, důležité pro zdraví všech buněk – upravují hormonální výkyvy, jsou nezbytné pro zdravý vzhled vlasů a pleti, protizánětlivé, působí blahodárně na nervová zakončení.
Zajímavé je zjištění, že pokud syrovou stravou alespoň začneme, nedojde ke stavu zvanému leukocytóza – jedná se o rozmnožení bílých krvinek. K tomu dochází vždy, když tělo bojuje s nemocí, a objevuje se i po požití vařeného jídla. Při tepelném zpracování se ztrácí nejen výživn hodnota a chuť, která se musí následně vylepšit přidáním soli, cukru a koření, ale zhoršuje se také samotné trávení a vstřebávání živin. Tělo musí sáhnout do svých zásob minerálů, enzymů a vitaminů, aby potravinu vůbec mohlo strávit. Tím se ochuzuje o vitální látky a trpíme vlastně podvýživou, i když váha ukazuje opak. Při spalování nekvalitní stravy vzniká v těle toxický odpad, který se ukládá v částech pro tělo méně důležitých, jako jsou tukové polštářky na stehnech, břiše či hýždích, a způsobuje nadváhu. Přechod na syrovou stravu by měl probíhat postupně, aby nedocházelo k příliš bouřlivé očistné reakci, kdy se tělo začne zbavovat škodlivin a játra, ledviny, kůže a lymfatický systém nestačí toxiny odbourávat.
V zimě se můžete zahřát skořicí
Faktem je, že většina z nás vyrostla na vařené stravě a konzumace přílišného množství syrové stravy nám působí trávicí obtíže. Proto by měl být zvýšen přísun !živých potravin“ pozvolný. Podle čínské medicíny konzumace velkého množství syrové stravy zejména v zimě oslabuje slezinu, tělo se ochlazuje a následkem jsou vlhké dlaně, nadýmaní a řídká stolice. Slezinu povzbudíme zahřívacími potravinami, jako jsou skořice a zázvor.
Mnoho zajímavých informací najdete na www.vitarian.cz
Rytmus života – 2. týden
Nadpis - Syrovou stravou ke štíhlosti
Foto – mladá dívčina jí z vita talíře
Toužíte po obrovském přílivu energie, pocitu lehkosti, bez diet a počítání kalorií? Jezte potraviny tak, jak je „uvařila“matka příroda.
Dejte sbohem zácpě, rozlučte se s nadváhou, depresí, trvalou únavou, nespavostí, chronickou rýmou a vyměňte je za nevyčerpatelnou energii, zářící zdraví, štíhlost bez pocitu strádání. Nenabízíme vám žádné zázračné pilulky. Klíč k obnovenému mládí má každý na dosah ruky. Inspirujte se u vitariánů. Ti se „živí“ pouze syrovou rostlinnou stravou, zeleninou, ovocem, ořechy, semínky, naklíčenými obilovinami a luštěninami. Když se tak budete stravovat aspoň z 80%, nastartujete v těle regenerační, samoozdravné procesy.
Syrová strava je nabitá energií
Rostlinná strava v sobě přirozeně obsahuje látky napomáhající k trávení. Organismus tudíž nemá tolik práce se zpracováním potravy a má více času na stavbu a obnovu tkání. Současně je živá strava nabitá těmi nejlepšími látkami, a to v ideálním poměru, které tělo pro své fungování potřebuje. Tak se vám po již nestane, že byste po jídle cítili únavu a ospalost. Ušetříte spoustu energie a času věnovaných jinak vaření.
Syrová strava je bohatá na enzymy, saponiny a chlorofyl, které jsou pro tělo nezbytné, a které se bohužel vařením ničí. Enzymy odstraňují plynné prostředí vznikající při kvašení a hnití, neutralizují volné radikály, zpomalují proces stárnutí, obnovují tkáně. Saponiny čistí organismus, působí proti křehkosti cév. Chlorofyl zvyšuje krvetvorbu, alkalizuje, je zdrojem minerálů (hlavně železa, vápníku, hořčíku a draslíku), vitamínů (A,B.C.E). Pomáhá při vylučování těžkých kovů a jiných chemikálií z těla.
Vařením ztratíte cenné látky
Vařením se znehodnocují i esenciální oleje, důležité pro zdraví všech buněk – upravují hormonální výkyvy, jsou nezbytné pro zdravý vzhled vlasů a pleti, protizánětlivé, působí blahodárně na nervová zakončení.
Zajímavé je zjištění, že pokud syrovou stravou alespoň začneme, nedojde ke stavu zvanému leukocytóza – jedná se o rozmnožení bílých krvinek. K tomu dochází vždy, když tělo bojuje s nemocí, a objevuje se i po požití vařeného jídla. Při tepelném zpracování se ztrácí nejen výživn hodnota a chuť, která se musí následně vylepšit přidáním soli, cukru a koření, ale zhoršuje se také samotné trávení a vstřebávání živin. Tělo musí sáhnout do svých zásob minerálů, enzymů a vitaminů, aby potravinu vůbec mohlo strávit. Tím se ochuzuje o vitální látky a trpíme vlastně podvýživou, i když váha ukazuje opak. Při spalování nekvalitní stravy vzniká v těle toxický odpad, který se ukládá v částech pro tělo méně důležitých, jako jsou tukové polštářky na stehnech, břiše či hýždích, a způsobuje nadváhu. Přechod na syrovou stravu by měl probíhat postupně, aby nedocházelo k příliš bouřlivé očistné reakci, kdy se tělo začne zbavovat škodlivin a játra, ledviny, kůže a lymfatický systém nestačí toxiny odbourávat.
V zimě se můžete zahřát skořicí
Faktem je, že většina z nás vyrostla na vařené stravě a konzumace přílišného množství syrové stravy nám působí trávicí obtíže. Proto by měl být zvýšen přísun !živých potravin“ pozvolný. Podle čínské medicíny konzumace velkého množství syrové stravy zejména v zimě oslabuje slezinu, tělo se ochlazuje a následkem jsou vlhké dlaně, nadýmaní a řídká stolice. Slezinu povzbudíme zahřívacími potravinami, jako jsou skořice a zázvor.
Mnoho zajímavých informací najdete na www.vitarian.cz
ano vi, jedna z nich už se ispirovala před časem, často u ní vidím dopoledne ovoceRadkaS píše:Tvoje spolupracovnice ji, jak jis? Mozna se nechaji inspirovat
Kdo to napsal nevím, je tam jen zkratka RŽ.
Podle mě někdo z jejich redakce se zajímá o různé stravovací způsoby a narazil na vitariána a z toho je ten článek.
Mamča tento časopis kupuje, tak jsem ráda, že si to přečte Ikdyž ona je v pohodě, ale mě to potěší, že to neuslyší jen ode mě, ale uvidí to i napsané z jiné strany od někoho jiného.
tvx: jak je na hlavní stránce ta ikonka pro zjištění návštěvnosti, dal by se to nějak vidět vývoj návštěvnosti uza loňský rok, případně ještě předtím? Teď to bez hesla ukazuje jen jeden měsíc.
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
cha, tak i moje babička bude asi znát pojem vitarian od nynějška (snad v lepším kontextu než "anorexíe, bulííímie") A více lidí. Už začnu víc cenzurovat své příspěvky zde, když jsou sem odkazy už i v takových časopisech. Ale jinak je to článek záslužný a třeba někomu otevře oči.Sluníčko píše:teď jsem byla u spolupracovnic, potřebovala jsem od nich něco podepsat a ony mi zatím půjčily časopisy aaaaaaaaa v Rytmu života, kde je na titulní straně Iveta Bartošová je článek o vitariánství a odkaz na vitarian.cz.
Bože, dej mi sílu, abych změnil to, co změnit můžu.
Dej mi trpělivost, abych snášel to, co změnit nemůžu a
dej mi moudrost, abych to dokázal rozlišit.
(G.K.Chesterton)
Dej mi trpělivost, abych snášel to, co změnit nemůžu a
dej mi moudrost, abych to dokázal rozlišit.
(G.K.Chesterton)
bol som hrat futbal a chlapik doniesol kopacky v igelitke s reklamou na the independent, obrazok nejakeho cisla s titulnou stranou o raw food madness in hollywood. tu je asi cely clanok bez fotos, nemam ale momentalne cas citat to cele takze bez komentara.
http://enjoyment.independent.co.uk/food ... 296978.ece
a v spravach davali ze obchodne siete v uk zrusia predaj produktov s hydrogenovanymi tukmi. s produktami je to myslim realne, som ale zvedavy ci sa to bude tykat aj priamo tukov. ked hej to by bol pmn narez, producentov typu flora a spol by to zrejme nepotesilo.
http://enjoyment.independent.co.uk/food ... 296978.ece
a v spravach davali ze obchodne siete v uk zrusia predaj produktov s hydrogenovanymi tukmi. s produktami je to myslim realne, som ale zvedavy ci sa to bude tykat aj priamo tukov. ked hej to by bol pmn narez, producentov typu flora a spol by to zrejme nepotesilo.
únorový Fit pro život:
V roce 1973 byl v časopise National Geographic zveřejněn článek Alexandera Leafa „Pokud je vám více než 100 let, je každý den darem". Autor našel v Rusku, Ekvádoru a Pákistánu kmeny, jejichž příslušníci se v průměru dožívali věku přes 100 let a netrpěli západními chorobami, jako je otylost, srdečně-cévní nemoci nebo rakovina. Muži byli fyzicky aktivní a i ve věku kolem sta let plodili děti. Alexander Leaf zjistil, že jídelníček těchto lidí se ze 70-80 % skládá z potravy s vysokým obsahem vody, jako je syrová zelenina a ovoce.
Syrová strava detoxikuje
Vědci zjistili, že syrové potraviny opravdu působí na náš organismus blahodárně. Zastánci tohoto způsobu stravování tvrdí, že lidské tělo se skládá ze živých buněk, a proto by mělo dostávat živou potravu, která není tepelně upravena. Důležitá je čerstvá zelenina a ovoce, které se doplňují semeny, ořechy nebo naklíčeným obilím. Důležité místo v takovémto jídelníčku má šťáva ze zeleného obilí nebo zelené pšeničné výhonky. Syrové potraviny pomohou pročistit lymfatický systém a krev a vyloučit jedy z buněk. Takováto dieta je prospěšná vnitřním orgánům, především játrům a ledvinám, a může být součástí léčby některých chorob, jako je například onemocnění trávicího traktu, rakovina střev, vysoký krevní tlak, záněty apod.
Pokud hovoříme o syrové stravě, týká se to především potravy z rostlinných zdrojů. Přesto se v některých oblastech užívá i syrová živočišná potrava. Například v severní Africe pijí pastevci čerstvou krev, kterou pravidelně upouštějí svému dobytku, v domácích podmínkách lze pít nepře vařené mléko, někde se jedí syrové ryby. Podmínkou vždy je, aby tyto potraviny byly naprosto čerstvé a zcela nezávadné.
Hra s ohněm?
Lidé jsou, pokud nepočítáme domácí zvířata, jedinými tvory na Zemi, kteří jedí tepelně upravovanou potravu. Před vynálezem ohně ale ani lidé nepožívali jiné než syrové jídlo. Netrpěli zubními kazy a měli mnohem lepší fyzickou odolnost. Oheň a tepelná úprava jsou příčinou, že jsou naše pokrmy chutnější, ale na druhé straně teplem vzniká v jídle mnoho látek, které na náš organismus nepříznivě působí a mnohé z nich jsou dokonce jedovaté. Vařením se ničí 30-85 % důležitých živin. Při pečení se nejvíce ztrácí vitamin C a ťhiamin, po tepelném ošetření se může rozložit většina vitaminů rozpustných ve vodě (B a C) a 40 % vitaminů rozpustných v tucích (ADEK). Pod-výživa proto nemusí pramenit jen z nedostatku potravy, důvodem může být i to, že tělo sice dostává jídla dostatek, bav některých případech i nadbytek, ale je v něm nedostatek živin. Platí, že čím více je strava vařená, tím hůře ji tělo tráví a vstřebává. Při varu se ničí aminokyseliny, snižuje se stravitelnost jídla, vznikají toxické sloučeniny. Játra nestačí tyto jedy rozkládat a pak se v krvi nacházejí mikroskopické kousky nestrávené nebo částečně strávené potravy.
Žaludeční žumpa?
Přestože většina lidí by do svého auta nikdy nenalila nekvalitní benzín, aby se nezadřelo, ke svému tělu se chovají přesně opačně. Nacpou do sebe, co se dá, a honí se za pikantními chuťovými vjemy. Kuchařky patří mezi nejlépe prodávané knihy a jídlo mezi nejčastěji diskutovaná témata. Jako by z našeho života zmizela jednoduchost a smyslem jídla nebyla výživa organismu, ale potrava samotná. Tepelně upravené jídlo se možná může někomu zdát chutnější, ale prochází trávicím traktem mnohem pomaleji než syrové a ve střevech má tendenci kvasit. Při tepelném zpracování se ničí základní živiny a do těla se dostávají toxiny. Dlouhodobá intoxikace střev je charakterizována únavou, nervozitou, trávicími problémy, opakovanými infekcemi, vyrážkou, hormonálními poruchami, bolestmi hlavy, artritidou, bolestmi v zádech, alergií, astmatem atd. Vážně poškozena může být i imunita. Pokud je alespoň 75 % potravy v syrovém stavu, vyloučí tělo toxiny z vařené potravy mnohem rychleji. Upravovaná potrava s nedostatkem živin nás nutí k tomu, abychom užívali doslova me-gadávky jídla, z nichž se snaží náš organismus získat alespoň některé živiny. Nadměrný příjem potravy vyústí v trávicí problémy, obezitu, projeví se nemoci. Pak je třeba žumpu, kterou jsme ze svého žaludku a trávicího traktu udělali, vyčistit.
Návrat k tradicím
Přestože je diskutabilní, zda jídelníček složený ze zcela syrových potravin je v našich klimatických podmínkách vhodný, je jisté, že většina z nás by měla zvýšit množství přijímané syrové zeleniny, ovoce, semen a ořechů. Pokud potraviny tepelně upravujeme, měli bychom před agresivní úpravou na tuku dávat přednost krátkodobému vaření ve vodě nebo v páře. Syrová potrava našemu organismu určitě prospěje, trávicím traktem prochází během 24-36 hodin, zatímco vařené to běžně trvá 40-100 hodin. Syrová potrava posiluje imunitu, je bohatá na živiny, a pokud je organicky pěstovaná, neobsahuje nebezpečné jedy. Převažuje-li v našem jídelníčku potrava v syrovém stavu, zlepšuje se trávení, posiluje se odolnost organismu, zlepšuje se krevní oběh a výživa každé buňky, zvyšuje se vnitřní očista organismu. Člověk není po takovém jídle unaven, má dostatek energie a menší potřebu spánku.
Blahodárné enzymy
Syrová strava obsahuje mnoho enzymů, které působí jako katalyzátory pro tisíce chemických reakcí v těle. Jsou rozhodující pro trávení a vstřebávání potravy a pro produkci energie buněk. Mezi všemi organismy na Zemi jen lidé zkoušejí žít bez enzymů a nutí k tomu i některá domácí zvířata. Díky -tomu má lidstvo problémy se zdravím Také kočky a psi trpí od té doby, co dostávají tepelně a chemicky upravovanou potravu bez enzymů, nemocemi. Tepelně upravovaná potrava spolu s konzervačními a aromatickými látkami bývá příčinou nachlazení, bolestí žaludku, uší, oteklých žláz, zubního kazu, zhoršeného zraku, artritidy, hypoglykémie, srdečně-cévních chorob, mrtvice, cukrovky a rakoviny.
Mnozí lidé svému organismu dodávají enzymy ve formě potravinových doplňků, protože je to pro ně přijatelnější než zvýšit podíl syrových potravin v jídelníčku. Léčba pomocí enzymů někdy může působit až zázračně. Jednodušší a prospěšnější aleje přijímat je v přirozené formě -v syrové potravě.
V roce 1973 byl v časopise National Geographic zveřejněn článek Alexandera Leafa „Pokud je vám více než 100 let, je každý den darem". Autor našel v Rusku, Ekvádoru a Pákistánu kmeny, jejichž příslušníci se v průměru dožívali věku přes 100 let a netrpěli západními chorobami, jako je otylost, srdečně-cévní nemoci nebo rakovina. Muži byli fyzicky aktivní a i ve věku kolem sta let plodili děti. Alexander Leaf zjistil, že jídelníček těchto lidí se ze 70-80 % skládá z potravy s vysokým obsahem vody, jako je syrová zelenina a ovoce.
Syrová strava detoxikuje
Vědci zjistili, že syrové potraviny opravdu působí na náš organismus blahodárně. Zastánci tohoto způsobu stravování tvrdí, že lidské tělo se skládá ze živých buněk, a proto by mělo dostávat živou potravu, která není tepelně upravena. Důležitá je čerstvá zelenina a ovoce, které se doplňují semeny, ořechy nebo naklíčeným obilím. Důležité místo v takovémto jídelníčku má šťáva ze zeleného obilí nebo zelené pšeničné výhonky. Syrové potraviny pomohou pročistit lymfatický systém a krev a vyloučit jedy z buněk. Takováto dieta je prospěšná vnitřním orgánům, především játrům a ledvinám, a může být součástí léčby některých chorob, jako je například onemocnění trávicího traktu, rakovina střev, vysoký krevní tlak, záněty apod.
Pokud hovoříme o syrové stravě, týká se to především potravy z rostlinných zdrojů. Přesto se v některých oblastech užívá i syrová živočišná potrava. Například v severní Africe pijí pastevci čerstvou krev, kterou pravidelně upouštějí svému dobytku, v domácích podmínkách lze pít nepře vařené mléko, někde se jedí syrové ryby. Podmínkou vždy je, aby tyto potraviny byly naprosto čerstvé a zcela nezávadné.
Hra s ohněm?
Lidé jsou, pokud nepočítáme domácí zvířata, jedinými tvory na Zemi, kteří jedí tepelně upravovanou potravu. Před vynálezem ohně ale ani lidé nepožívali jiné než syrové jídlo. Netrpěli zubními kazy a měli mnohem lepší fyzickou odolnost. Oheň a tepelná úprava jsou příčinou, že jsou naše pokrmy chutnější, ale na druhé straně teplem vzniká v jídle mnoho látek, které na náš organismus nepříznivě působí a mnohé z nich jsou dokonce jedovaté. Vařením se ničí 30-85 % důležitých živin. Při pečení se nejvíce ztrácí vitamin C a ťhiamin, po tepelném ošetření se může rozložit většina vitaminů rozpustných ve vodě (B a C) a 40 % vitaminů rozpustných v tucích (ADEK). Pod-výživa proto nemusí pramenit jen z nedostatku potravy, důvodem může být i to, že tělo sice dostává jídla dostatek, bav některých případech i nadbytek, ale je v něm nedostatek živin. Platí, že čím více je strava vařená, tím hůře ji tělo tráví a vstřebává. Při varu se ničí aminokyseliny, snižuje se stravitelnost jídla, vznikají toxické sloučeniny. Játra nestačí tyto jedy rozkládat a pak se v krvi nacházejí mikroskopické kousky nestrávené nebo částečně strávené potravy.
Žaludeční žumpa?
Přestože většina lidí by do svého auta nikdy nenalila nekvalitní benzín, aby se nezadřelo, ke svému tělu se chovají přesně opačně. Nacpou do sebe, co se dá, a honí se za pikantními chuťovými vjemy. Kuchařky patří mezi nejlépe prodávané knihy a jídlo mezi nejčastěji diskutovaná témata. Jako by z našeho života zmizela jednoduchost a smyslem jídla nebyla výživa organismu, ale potrava samotná. Tepelně upravené jídlo se možná může někomu zdát chutnější, ale prochází trávicím traktem mnohem pomaleji než syrové a ve střevech má tendenci kvasit. Při tepelném zpracování se ničí základní živiny a do těla se dostávají toxiny. Dlouhodobá intoxikace střev je charakterizována únavou, nervozitou, trávicími problémy, opakovanými infekcemi, vyrážkou, hormonálními poruchami, bolestmi hlavy, artritidou, bolestmi v zádech, alergií, astmatem atd. Vážně poškozena může být i imunita. Pokud je alespoň 75 % potravy v syrovém stavu, vyloučí tělo toxiny z vařené potravy mnohem rychleji. Upravovaná potrava s nedostatkem živin nás nutí k tomu, abychom užívali doslova me-gadávky jídla, z nichž se snaží náš organismus získat alespoň některé živiny. Nadměrný příjem potravy vyústí v trávicí problémy, obezitu, projeví se nemoci. Pak je třeba žumpu, kterou jsme ze svého žaludku a trávicího traktu udělali, vyčistit.
Návrat k tradicím
Přestože je diskutabilní, zda jídelníček složený ze zcela syrových potravin je v našich klimatických podmínkách vhodný, je jisté, že většina z nás by měla zvýšit množství přijímané syrové zeleniny, ovoce, semen a ořechů. Pokud potraviny tepelně upravujeme, měli bychom před agresivní úpravou na tuku dávat přednost krátkodobému vaření ve vodě nebo v páře. Syrová potrava našemu organismu určitě prospěje, trávicím traktem prochází během 24-36 hodin, zatímco vařené to běžně trvá 40-100 hodin. Syrová potrava posiluje imunitu, je bohatá na živiny, a pokud je organicky pěstovaná, neobsahuje nebezpečné jedy. Převažuje-li v našem jídelníčku potrava v syrovém stavu, zlepšuje se trávení, posiluje se odolnost organismu, zlepšuje se krevní oběh a výživa každé buňky, zvyšuje se vnitřní očista organismu. Člověk není po takovém jídle unaven, má dostatek energie a menší potřebu spánku.
Blahodárné enzymy
Syrová strava obsahuje mnoho enzymů, které působí jako katalyzátory pro tisíce chemických reakcí v těle. Jsou rozhodující pro trávení a vstřebávání potravy a pro produkci energie buněk. Mezi všemi organismy na Zemi jen lidé zkoušejí žít bez enzymů a nutí k tomu i některá domácí zvířata. Díky -tomu má lidstvo problémy se zdravím Také kočky a psi trpí od té doby, co dostávají tepelně a chemicky upravovanou potravu bez enzymů, nemocemi. Tepelně upravovaná potrava spolu s konzervačními a aromatickými látkami bývá příčinou nachlazení, bolestí žaludku, uší, oteklých žláz, zubního kazu, zhoršeného zraku, artritidy, hypoglykémie, srdečně-cévních chorob, mrtvice, cukrovky a rakoviny.
Mnozí lidé svému organismu dodávají enzymy ve formě potravinových doplňků, protože je to pro ně přijatelnější než zvýšit podíl syrových potravin v jídelníčku. Léčba pomocí enzymů někdy může působit až zázračně. Jednodušší a prospěšnější aleje přijímat je v přirozené formě -v syrové potravě.
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
velice pěkné....asi si vytisknu a dám přečíst maminceAdvid píše:únorový Fit pro život:
V roce 1973 byl v časopise National Geographic zveřejněn článek Alexandera Leafa „Pokud je vám více než 100 let, je každý den darem". Autor našel v Rusku, Ekvádoru a Pákistánu kmeny, jejichž příslušníci se v průměru dožívali věku přes 100 let a netrpěli západními chorobami, jako je otylost, srdečně-cévní nemoci nebo rakovina. Muži byli fyzicky aktivní a i ve věku kolem sta let plodili děti. Alexander Leaf zjistil, že jídelníček těchto lidí se ze 70-80 % skládá z potravy s vysokým obsahem vody, jako je syrová zelenina a ovoce.
Syrová strava detoxikuje
Vědci zjistili, že syrové potraviny opravdu působí na náš organismus blahodárně. Zastánci tohoto způsobu stravování tvrdí, že lidské tělo se skládá ze živých buněk, a proto by mělo dostávat živou potravu, která není tepelně upravena. Důležitá je čerstvá zelenina a ovoce, které se doplňují semeny, ořechy nebo naklíčeným obilím. Důležité místo v takovémto jídelníčku má šťáva ze zeleného obilí nebo zelené pšeničné výhonky. Syrové potraviny pomohou pročistit lymfatický systém a krev a vyloučit jedy z buněk. Takováto dieta je prospěšná vnitřním orgánům, především játrům a ledvinám, a může být součástí léčby některých chorob, jako je například onemocnění trávicího traktu, rakovina střev, vysoký krevní tlak, záněty apod.
Pokud hovoříme o syrové stravě, týká se to především potravy z rostlinných zdrojů. Přesto se v některých oblastech užívá i syrová živočišná potrava. Například v severní Africe pijí pastevci čerstvou krev, kterou pravidelně upouštějí svému dobytku, v domácích podmínkách lze pít nepře vařené mléko, někde se jedí syrové ryby. Podmínkou vždy je, aby tyto potraviny byly naprosto čerstvé a zcela nezávadné.
Hra s ohněm?
Lidé jsou, pokud nepočítáme domácí zvířata, jedinými tvory na Zemi, kteří jedí tepelně upravovanou potravu. Před vynálezem ohně ale ani lidé nepožívali jiné než syrové jídlo. Netrpěli zubními kazy a měli mnohem lepší fyzickou odolnost. Oheň a tepelná úprava jsou příčinou, že jsou naše pokrmy chutnější, ale na druhé straně teplem vzniká v jídle mnoho látek, které na náš organismus nepříznivě působí a mnohé z nich jsou dokonce jedovaté. Vařením se ničí 30-85 % důležitých živin. Při pečení se nejvíce ztrácí vitamin C a ťhiamin, po tepelném ošetření se může rozložit většina vitaminů rozpustných ve vodě (B a C) a 40 % vitaminů rozpustných v tucích (ADEK). Pod-výživa proto nemusí pramenit jen z nedostatku potravy, důvodem může být i to, že tělo sice dostává jídla dostatek, bav některých případech i nadbytek, ale je v něm nedostatek živin. Platí, že čím více je strava vařená, tím hůře ji tělo tráví a vstřebává. Při varu se ničí aminokyseliny, snižuje se stravitelnost jídla, vznikají toxické sloučeniny. Játra nestačí tyto jedy rozkládat a pak se v krvi nacházejí mikroskopické kousky nestrávené nebo částečně strávené potravy.
Žaludeční žumpa?
Přestože většina lidí by do svého auta nikdy nenalila nekvalitní benzín, aby se nezadřelo, ke svému tělu se chovají přesně opačně. Nacpou do sebe, co se dá, a honí se za pikantními chuťovými vjemy. Kuchařky patří mezi nejlépe prodávané knihy a jídlo mezi nejčastěji diskutovaná témata. Jako by z našeho života zmizela jednoduchost a smyslem jídla nebyla výživa organismu, ale potrava samotná. Tepelně upravené jídlo se možná může někomu zdát chutnější, ale prochází trávicím traktem mnohem pomaleji než syrové a ve střevech má tendenci kvasit. Při tepelném zpracování se ničí základní živiny a do těla se dostávají toxiny. Dlouhodobá intoxikace střev je charakterizována únavou, nervozitou, trávicími problémy, opakovanými infekcemi, vyrážkou, hormonálními poruchami, bolestmi hlavy, artritidou, bolestmi v zádech, alergií, astmatem atd. Vážně poškozena může být i imunita. Pokud je alespoň 75 % potravy v syrovém stavu, vyloučí tělo toxiny z vařené potravy mnohem rychleji. Upravovaná potrava s nedostatkem živin nás nutí k tomu, abychom užívali doslova me-gadávky jídla, z nichž se snaží náš organismus získat alespoň některé živiny. Nadměrný příjem potravy vyústí v trávicí problémy, obezitu, projeví se nemoci. Pak je třeba žumpu, kterou jsme ze svého žaludku a trávicího traktu udělali, vyčistit.
Návrat k tradicím
Přestože je diskutabilní, zda jídelníček složený ze zcela syrových potravin je v našich klimatických podmínkách vhodný, je jisté, že většina z nás by měla zvýšit množství přijímané syrové zeleniny, ovoce, semen a ořechů. Pokud potraviny tepelně upravujeme, měli bychom před agresivní úpravou na tuku dávat přednost krátkodobému vaření ve vodě nebo v páře. Syrová potrava našemu organismu určitě prospěje, trávicím traktem prochází během 24-36 hodin, zatímco vařené to běžně trvá 40-100 hodin. Syrová potrava posiluje imunitu, je bohatá na živiny, a pokud je organicky pěstovaná, neobsahuje nebezpečné jedy. Převažuje-li v našem jídelníčku potrava v syrovém stavu, zlepšuje se trávení, posiluje se odolnost organismu, zlepšuje se krevní oběh a výživa každé buňky, zvyšuje se vnitřní očista organismu. Člověk není po takovém jídle unaven, má dostatek energie a menší potřebu spánku.
Blahodárné enzymy
Syrová strava obsahuje mnoho enzymů, které působí jako katalyzátory pro tisíce chemických reakcí v těle. Jsou rozhodující pro trávení a vstřebávání potravy a pro produkci energie buněk. Mezi všemi organismy na Zemi jen lidé zkoušejí žít bez enzymů a nutí k tomu i některá domácí zvířata. Díky -tomu má lidstvo problémy se zdravím Také kočky a psi trpí od té doby, co dostávají tepelně a chemicky upravovanou potravu bez enzymů, nemocemi. Tepelně upravovaná potrava spolu s konzervačními a aromatickými látkami bývá příčinou nachlazení, bolestí žaludku, uší, oteklých žláz, zubního kazu, zhoršeného zraku, artritidy, hypoglykémie, srdečně-cévních chorob, mrtvice, cukrovky a rakoviny.
Mnozí lidé svému organismu dodávají enzymy ve formě potravinových doplňků, protože je to pro ně přijatelnější než zvýšit podíl syrových potravin v jídelníčku. Léčba pomocí enzymů někdy může působit až zázračně. Jednodušší a prospěšnější aleje přijímat je v přirozené formě -v syrové potravě.
Quo vadis...