Stránka 2 z 2

Napsal: stř dub 19, 2006 0:39
od jan buka
Ahoj všichni,

já se tedy také přidávám na stranu těch, co nemají s konzumací rajčat a i ostatního nočního ovoce a zel. problémy...
rajčata prostě miluji pro jejich osvěžující schopnost a s okurkou snad tvoří podle mne životní svazek... :)
Baklažán také docela ted ob den můžu (bez slupky nakrájený do salátků...), jen ty brambory nějak asi neumím strávit... (tedy myslím syrové), ale ty malinké (asi 1 až 2 cm v průměru) ve slupce (jak jinak) minutu na páře... úžasné... dostal jsem na ně hned chut... .)

Přeju všem štavnaté vita jaro

Honza Buka

Napsal: stř dub 19, 2006 10:17
od kveta
mily slunecnice, a honziku,

jsem rada ze ti nevadi okurka a rajske jablicko, je to ovoce..ovoce je dovoleny...

jinak jeniku, kdyz ti nejede syrova brambora, kterou ja dlouho milovala, uz jako dite jsem byla do ni blazen, a doma na me taky jako na blazna zirali, ale zvykli si nebot moji sestry jeden syn je taky do nich blbej..........

ale tobe kdyz to nejede, tak se na to vykasli. jez jen co ti chutna z kralovstvi rostlin.poslouachej svoje chute.

preju hodne lasky slunecnich paprsku a ovoce tobe i vsem lidem na tvari zeme..

kveta

Napsal: stř dub 19, 2006 20:09
od jan buka
:D :D :D

Napsal: čtv dub 20, 2006 1:08
od kveta
:P :P :P to samy :P a jeste hodne slunicka

Napsal: pon dub 24, 2006 6:44
od buc11
v Tescu se nás erudovaná pracovnice ovozelo koutu ptala, proč hledáme avouše mezi ovocem, že ona to má zařazený v zelenině, že by podle barvy?
A banán taky není plot, že?

Napsal: pon dub 24, 2006 22:19
od minsc
viz závislost na rajčatech- Připomnělo my to u některých lidí závislost na mléku...Ta je údajně způsobená bílkovinou kasein. Možná je tam podobnost s rajčaty- bílkoviny v obou potravinách jsou bohaté na kyselinu glutamovou, ale obě potraviny nemají takřka žádný L-glutamin. Oboje také mohou působit jako alergeny a způsobovat migrény ( proboha, na stará kolena ze ze mě asi stane makrobiotik, půjde-li to takhle dál)
Bílkoviny bohaté na kys. glutamovou také zahleňují-hlavně mléko a pšenice. Samozřejmě rajče má x krát méně bílkovin než třeba sýr a proto se to asi nedá srovnávat.[/quote]

Napsal: úte dub 25, 2006 6:12
od buc11
minsc píše:viz závislost na rajčatech- Připomnělo my to u některých lidí závislost na mléku...Ta je údajně způsobená bílkovinou kasein. Možná je tam podobnost s rajčaty- bílkoviny v obou potravinách jsou bohaté na kyselinu glutamovou, ale obě potraviny nemají takřka žádný L-glutamin. Oboje také mohou působit jako alergeny a způsobovat migrény ( proboha, na stará kolena ze ze mě asi stane makrobiotik, půjde-li to takhle dál)
Bílkoviny bohaté na kys. glutamovou také zahleňují-hlavně mléko a pšenice. Samozřejmě rajče má x krát méně bílkovin než třeba sýr a proto se to asi nedá srovnávat.
[/quote]

stejně si myslím, že závislost je slabost

Napsal: čtv dub 27, 2006 16:21
od kveta
buc11 píše:v Tescu se nás erudovaná pracovnice ovozelo koutu ptala, proč hledáme avouše mezi ovocem, že ona to má zařazený v zelenině, že by podle barvy?
A banán taky není plot, že?
radsi nezapomen priste i mrknout do barvy laky... :D

Napsal: čtv dub 27, 2006 16:25
od kveta
ja si zase myslim ze zavislost neni slabost, ale je to silna sila presilna...ale neverim ze rajcata jsou navykovy...nebot ja sem si lehce skoro odvykla... :wink:

Napsal: pát dub 28, 2006 6:14
od buc11
kveta píše:ja si zase myslim ze zavislost neni slabost, ale je to silna sila presilna...ale neverim ze rajcata jsou navykovy...nebot ja sem si lehce skoro odvykla... :wink:
souhlasím, že je silná přesilná, ale chci být silnější

Napsal: pát dub 28, 2006 11:56
od kveta
to dobre cinis...urctite nemas k tomu daleko abys byl silnejsi..

Napsal: pát dub 28, 2006 12:15
od Janina
viz závislost na rajèatech- Pøipomnìlo my to u nìkterých lidí závislost na mléku...Ta je údajnì zpùsobená bílkovinou kasein. Možná je tam podobnost s rajèaty- bílkoviny v obou potravinách jsou bohaté na kyselinu glutamovou, ale obì potraviny nemají takøka žádný L-glutamin. Oboje také mohou pùsobit jako alergeny a zpùsobovat migrény ( proboha, na stará kolena ze ze mì asi stane makrobiotik, pùjde-li to takhle dál)
Bílkoviny bohaté na kys. glutamovou také zahleòují-hlavnì mléko a pšenice. Samozøejmì rajèe má x krát ménì bílkovin než tøeba sýr a proto se to asi nedá srovnávat.[/quote
Makrobiotiku jsem delala poctive 3 roky. Kazdý den jíst aspon 7 druhu zeleniny - varené na páre. UF. Nakonec jsem to vzdala. Presto mi z ní mnoho zustalo. A hodne vecí odpadlo. A mnohé ve strave pri výberu ovoce/zel. se zjednodusilo. A má to své duvody a opodstatnení.

Makrobiotika je zalozená na principu jin/jang. A muze se v ruzných stádiích cloveka v zivote hodit jako prechod, odrazový mustek. A urcite dodá harmonii. napr. Jáhly se velmi hodí pro diabetiky. A starí si na ní pochutnávají.
Pro takové hodne staré a nemocné lidi je makrobiotika optimální. Jenze kdo by jim to varil? A kdo by v nemocnicích vymenit bílý chleba za celozrnný s nastrouhanou mrkví a jablkem.

Stereotip rajce/paprika bílá houska a sunka.

Napsal: pát dub 28, 2006 12:39
od Advid
Janina píše: Pro takové hodne staré a nemocné lidi je makrobiotika optimální.
:?:

Napsal: pát dub 28, 2006 12:56
od Janina
No, myslím to tak, ze starí lidé v mnoha prípadech velmi neradi mení své zvyky a uz vubec ne jídelnícek. Zkus jim vymenit bílou housku k snídani! Maximálne suchar a to taky ne na furt.

Nebo jak by dokázali prejít pouze na cerstvou zeleninu a ovoce? To by by byl peknej rachot, kdyz se o své strevo tolik desítek let vubec nestarali!

Hodne tito lidé trpí i zácpou a makrobiotický talír k obedu jim velmi zarucene vytvárí peknou stolnicinu.

Makrobiotika je vhodným prostredníkem.
Plus to prostrídávat jemne treba tím cerstvým salátem jako je nastrouhaná mrkvicka s jablíckem. A cerstvou ovocnou stávou.

A hodne pouzívají prumyslovou sul s jódem. Je hezké ríci, sul nepouzívat. U starsích lidí, co sul pouzívají se hodí sul zamenit za hodnotnejsí sul a za sójové omácky Shoju a Tamari.

A tak se pokracuje k zámene cukru atd.


Jak to vidí Davide Ty :?:

Napsal: pát dub 28, 2006 13:34
od Advid
Tak to dejme tomu. Já myslel, že to bereš jako definiticní optimální stravu. Ale jako přechod možná jo.

Napsal: pát dub 28, 2006 13:39
od buc11
Advid píše:
Janina píše: Pro takové hodne staré a nemocné lidi je makrobiotika optimální.
:?:
možná aby zbytečně nečerpali dávky?

Napsal: pát dub 28, 2006 15:52
od Janina
Definiticní optimální stravu to jiste ne. Presto makrobiotika a ájurvéda mají dobré vychytávky. Pak se to dá ruzne mixovat a pouzívat, podle toho, kam a jak kde.

Napsal: ned zář 10, 2006 10:26
od Renáta
kveta píše:
no rajsky jablicko je krasny jmeno, paradajka je spis jako jmeno pro starou babku...

jinak slovenstina mi zni lip nez cestina :P
Ale slovenská rajčinka evokuje celkom mladú devu - len sa "zahryznúť". Čo povieš Kvetka? (A napríklad francúzska poézia sa mi číta lepšie v češtine :) )

Tak som sledovala tie naše rajčinky, baklažány, papriky a spol. v záhrade. Nejako sa mi nezdá, že by rástli len v noci. Možno sme ich zblbli tým, že pomedzi ne sadíme bazalku, tak teda fakt neviem. :shock:

Re: Ovoce a zelenina - jak to dělíme?

Napsal: pát lis 05, 2010 12:18
od Sasha
ahojky no mě kamarád asi před 14 dny říkal definici ovoce, že je to rostlina, která roste víc let, zatímco zelenina jen jeden rok. Údajně je to botanická definice rostliny, ale moc se mi nezdá, osobně se přikláním spíš k té zde zmiňované.

Re: Ovoce a zelenina - jak to dělíme?

Napsal: pát lis 05, 2010 15:33
od Pavluska
Sasha píše:ahojky no mě kamarád asi před 14 dny říkal definici ovoce, že je to rostlina, která roste víc let, zatímco zelenina jen jeden rok. Údajně je to botanická definice rostliny, ale moc se mi nezdá, osobně se přikláním spíš k té zde zmiňované.
ahoj. On je možná lepší pojem plod... různě sladký. :)

Re: Ovoce a zelenina - jak to dělíme?

Napsal: pát lis 05, 2010 20:04
od mun
Ovoce má semena uvnitř plodu. Proto v angl. zdrojích je třeba rajče a okurka v acid/non-sweet fruit.