Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Moderátor: hugo
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
My jsme si koupily borderáčka. Ještě před koupí jsem pročítala internet, co by asi tak bylo nej pro pejska. Granule mi nikdy nevoněly a narazila jsem na BARF.
Ihned po příjezdu domů, jsme začali barfovat. Pejskovi to chutná a roste jako z vody.
Krmím syrovým masem ( jelikož jsem byla milovníkem masa, je to těžké, ale vždy si jen přivoním a odhodím do misky. V průběhu času mu i přestávám závidět )
kosti všeho druhu - jen vepřové zatím ne, polyká je celé a pak zvrací.
Zeleninu mu míchám s mletým masem. ( celer, petržel, mrkev - ne moc kvůli černé srsti, aby nerezavěl, rukolu, salát, špenát, papriku, okurku...
Ovoce miluje.
Když načnu ořechy skočil by až na hlavu:)
Syrové vejce. Lněné semínko. Spirulina
Pak jsem při čtení o BARF začala uvažovat i o nás a nyní jsme více či méně úspěšně na syrové stravě 14 dní i my.
Ihned po příjezdu domů, jsme začali barfovat. Pejskovi to chutná a roste jako z vody.
Krmím syrovým masem ( jelikož jsem byla milovníkem masa, je to těžké, ale vždy si jen přivoním a odhodím do misky. V průběhu času mu i přestávám závidět )
kosti všeho druhu - jen vepřové zatím ne, polyká je celé a pak zvrací.
Zeleninu mu míchám s mletým masem. ( celer, petržel, mrkev - ne moc kvůli černé srsti, aby nerezavěl, rukolu, salát, špenát, papriku, okurku...
Ovoce miluje.
Když načnu ořechy skočil by až na hlavu:)
Syrové vejce. Lněné semínko. Spirulina
Pak jsem při čtení o BARF začala uvažovat i o nás a nyní jsme více či méně úspěšně na syrové stravě 14 dní i my.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Ano, říká se tomu BARF
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
V tom případě jste úžasní . Držím palce!Lenka720 píše:
Pak jsem při čtení o BARF začala uvažovat i o nás a nyní jsme více či méně úspěšně na syrové stravě 14 dní i my.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Děkujeme >:-)
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Moc zdravím a smekám před vámi vitariány.
ZDRAV. potíže , únava mně stále provází.Znalosti mám o stravě- syrové- jím však syrovou stravu s makrobiotikou.Mám kýlu tříselnou , uzlinu v podpaží velikost větší pecky.Dá se kýla zlikvidovat touto stravou .Co mi neslouží z ovoce- pomeranče, mahdarinky a moc sladké - mám potom mykozy.
Jinak plísenˇna nechtech - tak nevím, zda jetady to ovoce na místě.
Déky J.
ZDRAV. potíže , únava mně stále provází.Znalosti mám o stravě- syrové- jím však syrovou stravu s makrobiotikou.Mám kýlu tříselnou , uzlinu v podpaží velikost větší pecky.Dá se kýla zlikvidovat touto stravou .Co mi neslouží z ovoce- pomeranče, mahdarinky a moc sladké - mám potom mykozy.
Jinak plísenˇna nechtech - tak nevím, zda jetady to ovoce na místě.
Déky J.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
z toho jsem taky mela gulas, ale po precteni clanku o kandide tady i na zdravi AZ,mam zaver asi takovy: ovoce ano, ale do cisteho traviciho traktu.jitULKAka píše:Jinak plísenˇna nechtech - tak nevím, zda jetady to ovoce na místě.
Ovoce je rychle na traveni a pokud ho ve strevech neco zpomaluje a ono zustane stat - dojde ke kvaseni a to je to nejlepsi pro plisen.
Ja mam stejny potize jako Ty k tomu exemy, unava, astmat. zachvaty ...candida jedna basen. Ovoce jim nejlip na lacny zaludek i lacna streva a snazim se nelepit (mouka...)
nota bene na foru prave o kandide jsem se docetla o stavech nameritelne "opilosti" bez kapky alkoholu, tedy se ve strevech deje to stejne jako ovoci v sudu
Vitaj v diskuzi o kandide
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Neboli jak řekl klasik: Pročišťovat, pročišťovat, pročišťovat!
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
jeste jsem si vzpomnela pri meme vcerejsim kixu na jednu dulezitou vec co se ovoce tyka: ZRALOST,jitULKAka píše:tak nevím, zda jetady to ovoce na místě.
snedla jsem vcera nezrale jablko a neudelalo se mi volno, bylo v zaludku tezke jak sutr
(mrkni k Bucovi jak se nechava dozrat ovoce )
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
V případě nedostatečně zralosti se musí HODNĚ důkladně a dlouho rozkousávat a prosliňovat, tím se předzpracuje tak aby to netížilo. Ale samozřejmě zralé je nesrovnatelně lepší.
- Pepík Ševců
- Příspěvky: 523
- Registrován: stř pro 14, 2005 9:47
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Pravda je, že já to flákám pátý přes devátý, neprožvejkávám, neprosliňuju, šanku dělám jednou za rok, páč mě po ní děsně bolej svaly úplně všude a přitom se mi nic špatnýho neděje. A nezralý jabka a třeba rybíz a angrešt miluju. Ale co vim, spoustě lidí to holt nesedí. Je to dost individuální.Panda píše:V případě nedostatečně zralosti se musí HODNĚ důkladně a dlouho rozkousávat a prosliňovat, tím se předzpracuje tak aby to netížilo. Ale samozřejmě zralé je nesrovnatelně lepší.
PŠ
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Ono sa práve toto niekedy dosť blbo pozná. Sú to také "tiché" záležitosti... Ale skôr sa to týka teda tých čo jedia piate cez deviate, nehýbu sa, stresujú a ešte aj blbo myslia často (závisť, nenávisť...) - nie teba s tvojím kyslým ovocímPepík Ševců píše: a přitom se mi nic špatnýho neděje.
PŠ
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Ahoj lidičky ,
je mi 42 a spolu s mou 14 letou dcerou jsme slyšeli o "zázraku" syrové stravy...máme obě zdravotní potíže,dcera je astmatička, a kdybych měla popisovat své neduhy,byli bychom tady hodně dlouho .
Takže naklíčily jsme cizrnu,vojtěšku a čočku,nakoupily kvanta syrové zeleniny a ovoce a od čtvrtka začaly.Musím podotknout,že je to sice nezvyk,nevařit ale nepřipadá mi to zatím tak dramatické,obě se cítíme skvěle,pominu-li občasné bolení hlavy a průjem,takže pořád čekám ,kdy to příjde a dorazí na nás krize.
Zatím se nic takového neděje,a naopak dcera říká,že nikdy jsme takové dobroty nejedli,jako jíme teď. Uvítala bych pomoc a rady někoho zkušeného,kdo by byl ochotný se mnou komunikovat a radit.Dnes jsem dala klíčit mungo a koupila nakličovací misky.Řekly jsme si s dcerou,že to s tou syr.stravou zkusíme,nedávaly jsme si žádná ultimáta jako že na pořád,nebo na měsíc...ale že uvidíme jak nám bude,zatím to vypadá,že jestli to takhle bude pokračovat dál asi už u toho zůstaneme.
můj email:boruvkaa@volny.cz
uvítám každou radu.
je mi 42 a spolu s mou 14 letou dcerou jsme slyšeli o "zázraku" syrové stravy...máme obě zdravotní potíže,dcera je astmatička, a kdybych měla popisovat své neduhy,byli bychom tady hodně dlouho .
Takže naklíčily jsme cizrnu,vojtěšku a čočku,nakoupily kvanta syrové zeleniny a ovoce a od čtvrtka začaly.Musím podotknout,že je to sice nezvyk,nevařit ale nepřipadá mi to zatím tak dramatické,obě se cítíme skvěle,pominu-li občasné bolení hlavy a průjem,takže pořád čekám ,kdy to příjde a dorazí na nás krize.
Zatím se nic takového neděje,a naopak dcera říká,že nikdy jsme takové dobroty nejedli,jako jíme teď. Uvítala bych pomoc a rady někoho zkušeného,kdo by byl ochotný se mnou komunikovat a radit.Dnes jsem dala klíčit mungo a koupila nakličovací misky.Řekly jsme si s dcerou,že to s tou syr.stravou zkusíme,nedávaly jsme si žádná ultimáta jako že na pořád,nebo na měsíc...ale že uvidíme jak nám bude,zatím to vypadá,že jestli to takhle bude pokračovat dál asi už u toho zůstaneme.
můj email:boruvkaa@volny.cz
uvítám každou radu.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Ahoj a vítej. No, se syrovou stravou určitě chybu neuděláš, živému tělu je určitě dobré dávat živou stravu a ne mrtvou tepelně upravenou hmotu s několikaměsíční dobou použitelnosti, která víceméně jen naplní žaludek, leč nedodá živiny. Zdravotní neduhy asi popisovat nutno není, protože snad vždy souvisí s překyselením organismu (včetně Tebou zmíněného astma).boruvkaa píše:Ahoj lidičky ,
je mi 42 a spolu s mou 14 letou dcerou jsme slyšeli o "zázraku" syrové stravy...máme obě zdravotní potíže,dcera je astmatička, a kdybych měla popisovat své neduhy,byli bychom tady hodně dlouho .
Takže naklíčily jsme cizrnu,vojtěšku a čočku,nakoupily kvanta syrové zeleniny a ovoce a od čtvrtka začaly.Musím podotknout,že je to sice nezvyk,nevařit ale nepřipadá mi to zatím tak dramatické,obě se cítíme skvěle,pominu-li občasné bolení hlavy a průjem,takže pořád čekám ,kdy to příjde a dorazí na nás krize.
Zatím se nic takového neděje,a naopak dcera říká,že nikdy jsme takové dobroty nejedli,jako jíme teď. Uvítala bych pomoc a rady někoho zkušeného,kdo by byl ochotný se mnou komunikovat a radit.Dnes jsem dala klíčit mungo a koupila nakličovací misky.Řekly jsme si s dcerou,že to s tou syr.stravou zkusíme,nedávaly jsme si žádná ultimáta jako že na pořád,nebo na měsíc...ale že uvidíme jak nám bude,zatím to vypadá,že jestli to takhle bude pokračovat dál asi už u toho zůstaneme.
můj email:boruvkaa@volny.cz
uvítám každou radu.
Velmi dobrou pomoc a rady přece získáš tady, na webu Vitarian a na jeho fóru, takže podle mne je určitě dobře, že ses zaregistrovala. Mohla jsi o vás, mamko a dcero, napsat malinko víc (základ asi váha výška) a když si do Tvého profilu uvědeš bydliště (stačí přibližně), možná se snáze zkontaktuješ s někým z nás, kdož bydlí poblíž. Přes e-mail tuhle problematiku doufám řešit nebudeš, protože je dobré měnit si názory a dotazy právě tady přes fórum, které se tak obohacuje a nabízí poté informace dalším tápajícím (nejen) začátečníkům.
Hlavně do vitariánství nehoupněte moc rychle a násilně. Já to takhle nešikovně udělal a to pak přicházejí "absťáky", kdy máš šílenou chuť na vařeninu - vždyť jsem byl taky 40 let vařák (dneska už jsem na tom líp; obrovské chutě mívám na manželčiny skvěloučké zeleninové saláty).
Znovu Vás holky vítám a držím palce, ať se daří. No a projdi se tady skrze fórum, najdeš tu mnoho a mnoho skvělých kolegů a jejich cenných názorů a zkušeností.
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Jojo, hlavně se netrápit, když člověk "nedokáže" odmítnout sem tam vařeninu, neříkat si, "já na to nemám" a hned se zase vrátit k hranolkám a nanuku.
I mírná změna jídelníčku k lepšímu je pozitivní.
Dopravdy důležité je to, co děláme pravidelně. Každý den by měl člověk někoho milovat, vidět slunce, sníst pár živých porcí (nemusí se ještě mrskat ) a zasmát se.
Odklady nefungují. Nemá smysl se celý pracovní týden (nebo rok!) mračit v kanclu s klimatizací nad bagetou a malovat si, jaká bude super letní dovolená a tamten kurz pozitivního myšlení a jak se všech toxinů zbavím nějakým kratším džusovým půstem, samozřejmě až "potom", až bude sezona na čerstvé ovoce...
Takže zpátky ke stravě, je super, že vám chutná, a i kdybyste snad nezvládaly dlouhodobě 100 % raw, pevně věřím, že semínko zdravé stravy a chutných (ne?)receptů už zapustilo kořínky a vždycky raději posnídáte jablko než chleba s medem a ke každému obědu bude velkorysá mísa zeleného salátu.
Každý enzym se počítá
I mírná změna jídelníčku k lepšímu je pozitivní.
Dopravdy důležité je to, co děláme pravidelně. Každý den by měl člověk někoho milovat, vidět slunce, sníst pár živých porcí (nemusí se ještě mrskat ) a zasmát se.
Odklady nefungují. Nemá smysl se celý pracovní týden (nebo rok!) mračit v kanclu s klimatizací nad bagetou a malovat si, jaká bude super letní dovolená a tamten kurz pozitivního myšlení a jak se všech toxinů zbavím nějakým kratším džusovým půstem, samozřejmě až "potom", až bude sezona na čerstvé ovoce...
Takže zpátky ke stravě, je super, že vám chutná, a i kdybyste snad nezvládaly dlouhodobě 100 % raw, pevně věřím, že semínko zdravé stravy a chutných (ne?)receptů už zapustilo kořínky a vždycky raději posnídáte jablko než chleba s medem a ke každému obědu bude velkorysá mísa zeleného salátu.
Každý enzym se počítá
Ať mi to plkání přinese užitek a ostatním taky!
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Děkuji za přivítání.Jsme ze Zlína/v profilu si to opravím /
Když napíšu,výšku ,váhu,tak se zděsíte....ale ono to vždy neříká vše..
Jinak my jsme se nestravovali dosud klasickou českou kuchyní,maso jen kuřecí a občas ryby a zeleninové salátky a ovoce jsme milovali vždycky,jen jsme docela ujížděli na mléčných výrobcím,smažené já nejím vůbec a dcera občas,přesto máme obě značnou nadváhu,,,,a je fakt že jsme ujížděly na sladkém.
|Možná pro to jme teď tak spokojené když si nacpem bříška ovocem je nádherně slaďoučké:).
A první dotaz:někde jsem četla,že dopoledne se má jíst ovoce a odpoledne zelenina,je to tak??
Já to zatím nehrotím,jíme na co zrovna máme chuť,včeravečer nás docela honila mlsná,tak jsem nastrouhala mrkev s jablkem.
\Doufám ,že to ničemu nebrání....nechci si z toho dělat nějaké galeje...než si na to vše zvyknem.
Další dotaz:jak je to s pitím?Uvědomila jsem si,že nemám skoro vůbec potřebu pít,a to asi dobře není,máme rády čaje ovocné a bylinkové,můžeme je ,nebo jen vodu?
Dík za odpověď.
Když napíšu,výšku ,váhu,tak se zděsíte....ale ono to vždy neříká vše..
Jinak my jsme se nestravovali dosud klasickou českou kuchyní,maso jen kuřecí a občas ryby a zeleninové salátky a ovoce jsme milovali vždycky,jen jsme docela ujížděli na mléčných výrobcím,smažené já nejím vůbec a dcera občas,přesto máme obě značnou nadváhu,,,,a je fakt že jsme ujížděly na sladkém.
|Možná pro to jme teď tak spokojené když si nacpem bříška ovocem je nádherně slaďoučké:).
A první dotaz:někde jsem četla,že dopoledne se má jíst ovoce a odpoledne zelenina,je to tak??
Já to zatím nehrotím,jíme na co zrovna máme chuť,včeravečer nás docela honila mlsná,tak jsem nastrouhala mrkev s jablkem.
\Doufám ,že to ničemu nebrání....nechci si z toho dělat nějaké galeje...než si na to vše zvyknem.
Další dotaz:jak je to s pitím?Uvědomila jsem si,že nemám skoro vůbec potřebu pít,a to asi dobře není,máme rády čaje ovocné a bylinkové,můžeme je ,nebo jen vodu?
Dík za odpověď.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Možná máte holky krapet nadváhu, ale nebude to nic hroznýho, když vám odjakživa šmakuje ovozel, jak píšeš. Jsou horší vařáciboruvkaa píše:zeleninové salátky a ovoce jsme milovali vždycky, jen jsme docela ujížděli na mléčných výrobcím, smažené já nejím vůbec a dcera občas
A první dotaz: někde jsem četla, že dopoledne se má jíst ovoce a odpoledne zelenina, je to tak??
Já to zatím nehrotím, jíme na co zrovna máme chuť, včera večer nás docela honila mlsná, tak jsem nastrouhala mrkev s jablkem.
Další dotaz: jak je to s pitím?
S ovocem a zeleninou máš pravdu, dopoledne ovoce, odpol zelenina. Krásně to popisuje třeba Fit pro život od Diamondových. A děláš dobře, že to nehrotíš.
K pití mi připadá pěkný článek tady ten
Jinak mám pocit, že jste správný pohoďačky a tak to má být!
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Pokles potřeby pití je v pořádku. Za prvé v syrovém ovozelu je velké množství vody oproti vařené stravě - lze porovnat odšťavením jablka a (pokusem o) odšťavení třeba knedlíku. A za druhé - tělo potřebuje pro odplavování odpadních produktů z vařenin daleko víc vody než u syrové stravy. Takže do pití se u syrové stravy není třeba nutit, mnoho lidí při ní nepije vůbec. Ovocné a bylinkové čaje není třeba omezovat - ale pravděpodobně na ně při syrové stravě ztratíte chuť, chutnaly vám protože jste si tím nahrazovaly nedostatek ovoce a zeleniny.boruvkaa píše:...Další dotaz:jak je to s pitím?Uvědomila jsem si,že nemám skoro vůbec potřebu pít,a to asi dobře není,máme rády čaje ovocné a bylinkové,můžeme je ,nebo jen vodu?
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Děkuji za odpovědi,trošku jsem přemýšlela a nakonec se rozhodla si tady založit deníček,protože těch dotazů bude určitě spousta.., taky tam o sobě napíšu trošku víc...takže se přesouvám tam...
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Ahojte všetci rawtaci....dnes zacina moj priatel raw. Je nestastny zo svojej vahy a aj preto je od noveho roku vegetarian. Docitala som sa tu u vas "Žádná jiná zázračná dieta, než je konzumace živé stravy rostlinného původu většinového či absolutního podílu ve Vašem jídelníčku, Vám nepomůže shodit přebytečná kila či znovu navrátit mladický elán, zdraví a duševní svěžest.", ale aj v knihach Dr. Walkera aka je surova stava perfektna pre ludsky organizmus. Mala by som jednu otazku, teda par, kedze sa to u nas doma len rozbieha a nerada by som nieco zanedbala a privodila tak sebe a priatelovi zdravotne problemy. Zaujimalo by ma zostavenie jedalnicku. Kolko coho? Aky je minimálny denný prijem surovej stravy? a co by kazdy den nemalo chybat na jedalnicku? Prosim a rady, no ak by bolo mozne keby boli konkretne. Co ste napriklad papali vcera alebo cely tyzden den po dni. Vo svojom okoli nemam ziadneho vitariana, preto taketo primitivne otazky.... zatial som sa k nim nedopracovala. Asi mam nedostatky Vsetkym prajem vela vela zdravia a slniecka z ovocia a zeleniny.
Umění medicíny spočívá v obveselování pacienta, zatímco příroda léčí chorobu.
Voltaire
Můj vkus je velmi prostý. Spokojím se vždycky s tím nejlepším.
Oscar Wilde
Na světě nejtěžší věc k pochopení je daň z příjmu.
Albert Einstein
Voltaire
Můj vkus je velmi prostý. Spokojím se vždycky s tím nejlepším.
Oscar Wilde
Na světě nejtěžší věc k pochopení je daň z příjmu.
Albert Einstein
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
ahojky....odporucam sa tu lepsie popozerat....je tu myslim aj clanok siedmych statocnych...kde kazdy den opisal niekto iny z pohladu jedalnicka...dalej ti doporucujem vlakno co dnes jite...a este pocitat si v dennickoch, tam je toho tiez dost. Este ta mozem odkazat aj na skupinu raw food cz&sk...tam sa to nedavno riesilo s velkou prispevkovou odozvou, tiez sa jedna zaciatocnika pytala podobne otazky ako ty. Skopcim ti jednu taku ucelenejsiu odpoved:
Dávid Vendel
no ja ti tu tiez nieco napisem zo svojho sudka nevravim ze je to spravne, mozte sa do mna pustit
Aby si vydrzala na surovej strave, potrebujes zjest rovnako vela kalorii ako z varenej stravy. kedze je surova strava sama voda, (co je sk...vele lebo dehydratacia je seriozny problem) musis toho zjest skutocne vela.. kalorie mas v ovoci, hlavne tropickom, ako su banany, pomarance, pomela, manga, melon, hrozno (vino), ananas - to su zdroje odkial ja ziskavam vacsinu kalorii. je fajn naucit sa jest mono ovocne jedla.. teda jeden druh naraz: napriklad ja zjem na jedno jedlo 5 pomarancov alebo pomelo alebo 12 bananov alebo ananas.. ovela lahsie a lepsie sa tak jedlo stravi. Jablka su cool na pretravenie, ale maju malo kalorii.
Okrem ovocia by si mala jest vela listovej zeleniny, vlastne pomer ovocie:listovej zelenine by malo byt 50:50. Sprav si teda kazdy vecer obrovsky salat a jedz ho kludne aj hodinu. Ja si don rad pridam avokado alebo olivy (dnes obe:D) aby som mal aj nejaky tuk a energiu z neho - necitim potom hlad.
Salat moze byt napr. salatovy list/cinske zeli, paradajky, papriky, uhorka, redkvicky, ak mas klicky, hocico zelene ako pazitka, kudrnka atd..
Dalsi Sposob ako do seba dostat vela zelenych listov v kombinacii s kaloriami je spravit si green smoothie, zmixujes banany (manga, jahody...), zelenu listovu zeleninu, vodu, pripadne datle alebo med.
Nakoniec je super zdrave pit dzusy, je to sposob ako dostat do tela vela vitaminov, mineralnych latok a zivin a pritom moc nezatazit traviacu sustavu. Pi zeleninove dzusy (z ovocia tam mozes dat iba jablka), ovocne dzusy su drahe, rychli cukor a ovocie dokazes zjest, kym 2 kila mrkvy nezjes. Ja to robim tak, ze pijem rano lemon ginger blast - je to zeleninovi dzus s citronom a zazvorom (jablka, mrkva, zeler, uhorka, cervena repa, citron, zazvor).. vyborne detoxifikuje telo, pretravi, vycisti traviacu sustavu, rozprudi lymfaticky system, vytiahne z tkanin toxiny a potlaci ich prec z tela..
Teda moj jedalny listok je rano niekedy dzus, inak mono ovocie, na obed mono ovocie, mozno aj dalsi obed mono ovocie, na veceru salat alebo mono ovocie alebo klicky alebo pohanka (ked prave nejem nieco varene )
nakoniec dodrzuj niekolko esencialnych pravidiel:
-nechavaj si medzi jedlami medzery, aspon 2 hodiny medzi kazdym jedlom, po dzuse mozes aj menej, zaludok sa ti odvdaci
-davaj si pozor na kombinovanie tukov s cukrami, moze to v tele napachat katastrofu. ja som si to par krat otestoval, mne to sposobi uplnu hnacku na druhy den a vyprazdnenie vsetkeho, u slabsich metabolizmov to ale moze dlhsie kvasit a vyvolat candidu a to nechces ja to robim tak, ze tuky jem vylucne vecer, ako posledne jedlo, nech ma telo dost casu ich stravit a nech sa nemiesaju s cukrami
-nejedz po zapade slnka.. alfa omega, pozdravujem vsetkych vitarianov ktorym sa to nedari dodrziavat
-pi dost vody, 2-3 litre, ked mas moc iny ako biely mas malo tekutin
-jedz s laskou, v klude, mala by si byt vdacna za jedlo a verit tomu ze je pre teba spravne, poriadne zuj, dzusy a smoothie drz v ustach zo 20 sekund a zmiesaj so slinami, travenie zacina v ustach
-potom dalsie detaily ako strava je len cast zdravia, je tu aj kyslik, slnecne ziarenie, pohyb, odpocinok, pozitivne myslenie atd atd
easy as fuck
Dávid Vendel
no ja ti tu tiez nieco napisem zo svojho sudka nevravim ze je to spravne, mozte sa do mna pustit
Aby si vydrzala na surovej strave, potrebujes zjest rovnako vela kalorii ako z varenej stravy. kedze je surova strava sama voda, (co je sk...vele lebo dehydratacia je seriozny problem) musis toho zjest skutocne vela.. kalorie mas v ovoci, hlavne tropickom, ako su banany, pomarance, pomela, manga, melon, hrozno (vino), ananas - to su zdroje odkial ja ziskavam vacsinu kalorii. je fajn naucit sa jest mono ovocne jedla.. teda jeden druh naraz: napriklad ja zjem na jedno jedlo 5 pomarancov alebo pomelo alebo 12 bananov alebo ananas.. ovela lahsie a lepsie sa tak jedlo stravi. Jablka su cool na pretravenie, ale maju malo kalorii.
Okrem ovocia by si mala jest vela listovej zeleniny, vlastne pomer ovocie:listovej zelenine by malo byt 50:50. Sprav si teda kazdy vecer obrovsky salat a jedz ho kludne aj hodinu. Ja si don rad pridam avokado alebo olivy (dnes obe:D) aby som mal aj nejaky tuk a energiu z neho - necitim potom hlad.
Salat moze byt napr. salatovy list/cinske zeli, paradajky, papriky, uhorka, redkvicky, ak mas klicky, hocico zelene ako pazitka, kudrnka atd..
Dalsi Sposob ako do seba dostat vela zelenych listov v kombinacii s kaloriami je spravit si green smoothie, zmixujes banany (manga, jahody...), zelenu listovu zeleninu, vodu, pripadne datle alebo med.
Nakoniec je super zdrave pit dzusy, je to sposob ako dostat do tela vela vitaminov, mineralnych latok a zivin a pritom moc nezatazit traviacu sustavu. Pi zeleninove dzusy (z ovocia tam mozes dat iba jablka), ovocne dzusy su drahe, rychli cukor a ovocie dokazes zjest, kym 2 kila mrkvy nezjes. Ja to robim tak, ze pijem rano lemon ginger blast - je to zeleninovi dzus s citronom a zazvorom (jablka, mrkva, zeler, uhorka, cervena repa, citron, zazvor).. vyborne detoxifikuje telo, pretravi, vycisti traviacu sustavu, rozprudi lymfaticky system, vytiahne z tkanin toxiny a potlaci ich prec z tela..
Teda moj jedalny listok je rano niekedy dzus, inak mono ovocie, na obed mono ovocie, mozno aj dalsi obed mono ovocie, na veceru salat alebo mono ovocie alebo klicky alebo pohanka (ked prave nejem nieco varene )
nakoniec dodrzuj niekolko esencialnych pravidiel:
-nechavaj si medzi jedlami medzery, aspon 2 hodiny medzi kazdym jedlom, po dzuse mozes aj menej, zaludok sa ti odvdaci
-davaj si pozor na kombinovanie tukov s cukrami, moze to v tele napachat katastrofu. ja som si to par krat otestoval, mne to sposobi uplnu hnacku na druhy den a vyprazdnenie vsetkeho, u slabsich metabolizmov to ale moze dlhsie kvasit a vyvolat candidu a to nechces ja to robim tak, ze tuky jem vylucne vecer, ako posledne jedlo, nech ma telo dost casu ich stravit a nech sa nemiesaju s cukrami
-nejedz po zapade slnka.. alfa omega, pozdravujem vsetkych vitarianov ktorym sa to nedari dodrziavat
-pi dost vody, 2-3 litre, ked mas moc iny ako biely mas malo tekutin
-jedz s laskou, v klude, mala by si byt vdacna za jedlo a verit tomu ze je pre teba spravne, poriadne zuj, dzusy a smoothie drz v ustach zo 20 sekund a zmiesaj so slinami, travenie zacina v ustach
-potom dalsie detaily ako strava je len cast zdravia, je tu aj kyslik, slnecne ziarenie, pohyb, odpocinok, pozitivne myslenie atd atd
easy as fuck
Celý život žiadne hranice.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Pro me je nejjednodussi kopa salatu (ledak, okurka, paprika i treba s necim nevita )kulfina píše:Zaujimalo by ma zostavenie jedalnicku.
ale mrkni sem a pocity, ze je clovek na vita o neco ochuzen nemaji sanci
http://www.rawmazing.com/rawmazing-recipes/
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
ďakujem veeeeeeeeelmi pekne za reakcie na môj príspevok....zisťujem však, že je to pre priateľa, ale aj pre mňa príliš brutal prechod z varenej stravy na tento raw štýl. Je pravda, že máme veľa energie (viac ako inokedy pri varenej) no neviem to vsetko nakombinovat tak, aby nam nevyhravali v bruchu muzikanti. Zisťujem aj, že som nedostatočne vybavena kuchynskými nastrojmi na "nevarenie" Takže sme sa dohodli s priateľom, že postupne to dáko všetko začneme a nie skokom na rovné zdravé raw nohy >:-) Musím však povedať, že klobúk dolu pred všetkými rawťakmi, lebo každý z nich musí vedieť o zdravej strave velmi veľa....dúfam, že sa niekedy dostanem na Vašu úroveň, lebo zaradiť sa o 50 rokov k babkám u lekára určite nechcem
ďalej Vás však budem čítať a učiť sa.... no musím začať konečne písať dizertačku a nie listovať zdravé stránky a čítať knihy o raw foode
Všetkých srdečne pozdravujem
ďalej Vás však budem čítať a učiť sa.... no musím začať konečne písať dizertačku a nie listovať zdravé stránky a čítať knihy o raw foode
Všetkých srdečne pozdravujem
Umění medicíny spočívá v obveselování pacienta, zatímco příroda léčí chorobu.
Voltaire
Můj vkus je velmi prostý. Spokojím se vždycky s tím nejlepším.
Oscar Wilde
Na světě nejtěžší věc k pochopení je daň z příjmu.
Albert Einstein
Voltaire
Můj vkus je velmi prostý. Spokojím se vždycky s tím nejlepším.
Oscar Wilde
Na světě nejtěžší věc k pochopení je daň z příjmu.
Albert Einstein
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Máš bezva, Kulfino, že táhnete s přítelem za jeden provaz. Vzácnej to chlap, když vydrží bez řízků. My, co žijeme ve vařáckých rodinách, o tomhle kolikrát jenom sníme.
Jo a Lidko dík za odkaz na parádní recepty
Jo a Lidko dík za odkaz na parádní recepty
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Kiezby az o 50. Nikdy by som si nemyslela, ze po doktoroch zacnem behat od 25kulfina píše:...lebo zaradiť sa o 50 rokov k babkám u lekára určite nechcem ...
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Ahojte,....pocujte mam problem....ako dosiahnut dostatocny pocet kalorii, aby sa telo nedostalo do setriaceho rezimu. Na vypocet kalorii pouzivam program, ktorý mi vyhadzuje kolko vitaminov, mineralov a vsetkeho mam, a kolko mi este chyba http://cronometer.com/ no a ja sa nie a nie vysplhat nad 75% kcal za den. Nejde ani tak o mna, lebo ja s vahou nemam problem, ale priatel. Tomu tie kila nie a nie zrazit ani po tyzdni raw stravy. Poradte nejake vysoko kaloricke jedla z raw.
U nas ako zaciatocnikov je dost velky problem zjest velke mnozstvo ovocia na jedno jedlo a potom nam to s odporucanymi prestavkami nevyda na potrebny pocet kcal. PLS piste. Priatel by velmi rad schudol
U nas ako zaciatocnikov je dost velky problem zjest velke mnozstvo ovocia na jedno jedlo a potom nam to s odporucanymi prestavkami nevyda na potrebny pocet kcal. PLS piste. Priatel by velmi rad schudol
Umění medicíny spočívá v obveselování pacienta, zatímco příroda léčí chorobu.
Voltaire
Můj vkus je velmi prostý. Spokojím se vždycky s tím nejlepším.
Oscar Wilde
Na světě nejtěžší věc k pochopení je daň z příjmu.
Albert Einstein
Voltaire
Můj vkus je velmi prostý. Spokojím se vždycky s tím nejlepším.
Oscar Wilde
Na světě nejtěžší věc k pochopení je daň z příjmu.
Albert Einstein
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
dej tomu cas, jestli vydrzi(te) prinese to ovoce. zkuste dat zraly banany jako zaklad aspon na dopoledne a vecer salat treba s olivama, nebo avokadem.
Život s "antivitariánem"
Ahoj všichni, potřebuju psychickou podporu , o vitariánství jsem se začala zajímat tak přec cca 2 lety, nadchlo mě to, i když nebudu asi nikdy 100%, protože se mi nelíbí, jak jsem hubená, ale hodně jsem změnila stravu, až na to, že mě hodně brzdí a bere elánu můj přítel, kterej sice není uplně zoufalej případ jedící jen knedlo zelo vepřo a hamburgry, ale přesto prostě vychovaný typickou českou kuchyní a těžko už změní názor. Teď jsem těhotná a docela se bojím, jak bude probíhat výchova, abychom se před dítětem moc nehádali. Je to ještě k tomu kuřák....a ačkoliv jsem mu dávala číst spousty věcí, tak něco prostě nechce chápat (třeba když je nemocnej, tak nacpat do něj 1 blbej pomeranč mi trvá celý den...), ovocné šťávy fuj, půst to ani omylem a hory prášků, to jo...
Jenže člověk hledá vhodného partnera pro život strašně dlouho a rozhodně neplánuju rozchod jen kvůli stravě...protože hledat vhodného partnera už jen mezi vitariány, tak hledám asi do smrti ))
Co vy? Žijete s vitariánem nebo taky bojujete? (nemluvím o rodičích, prarodičích, tam jsou taky nekonečné diskuze, ale přece jen mě a mým dětem tak neovlivňují život..). Máte nějaký recept na přesvědčování? Najdete ještě sílu po té, co jste se dopatlali s rajskou omáčkou pro partnera, vyrábět si ještě něco pro sebe? , jak na děti, když máte odlišné názory?
Přeji všem krásný slunečný den!
J.
Jenže člověk hledá vhodného partnera pro život strašně dlouho a rozhodně neplánuju rozchod jen kvůli stravě...protože hledat vhodného partnera už jen mezi vitariány, tak hledám asi do smrti ))
Co vy? Žijete s vitariánem nebo taky bojujete? (nemluvím o rodičích, prarodičích, tam jsou taky nekonečné diskuze, ale přece jen mě a mým dětem tak neovlivňují život..). Máte nějaký recept na přesvědčování? Najdete ještě sílu po té, co jste se dopatlali s rajskou omáčkou pro partnera, vyrábět si ještě něco pro sebe? , jak na děti, když máte odlišné názory?
Přeji všem krásný slunečný den!
J.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Nejlepší recept na přesvědčování je nic neříkat a prostě tak žít. Řečma nikoho nepřesvědčíš, vlastním příkladem ano.
Jinak tady je spousta ženskejch co maj chlapy vařáky, práškaře a možná i pár kuřáků. Myslím, že spolu žijou v pohodě, ono dieta fakt není kritérium pro výběr partnera.
S děckem si nedělej hlavu stejně se první rok jenom kojí, pak většina děcek maso prostě odmítá a koušou jen ovoce. No a později, ono ho pár kousků masa nezabije.
Hlavní je nepouštět se do diskuzí s vařákama. Je to nekonečné a nikam to nevede.
Jinak tady je spousta ženskejch co maj chlapy vařáky, práškaře a možná i pár kuřáků. Myslím, že spolu žijou v pohodě, ono dieta fakt není kritérium pro výběr partnera.
S děckem si nedělej hlavu stejně se první rok jenom kojí, pak většina děcek maso prostě odmítá a koušou jen ovoce. No a později, ono ho pár kousků masa nezabije.
Hlavní je nepouštět se do diskuzí s vařákama. Je to nekonečné a nikam to nevede.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Jestli mohu poradit, tak tomuhle, Jane, věř. Mně to trvalo hodně dlouho, než jsem na to přišel a pak taky než jsem tomu uvěřil a vyrovnal se s tím. Nejdůležitější je fakt nepřesvědčovat. To je bezvýsledné (mám "vyzkoušeno" na mnoha lidech s různým stupněm jejich zdravotních obtíží).dvdmchl píše:Nejlepší recept na přesvědčování je nic neříkat a prostě tak žít. Řečma nikoho nepřesvědčíš, vlastním příkladem ano.
Hlavní je nepouštět se do diskuzí s vařákama. Je to nekonečné a nikam to nevede.
Koukni do téhle velmi cenné knížky, kde se pojednává i o soužití partnerů z různými stravovacími návyky, je to skvělé počtení (autorkou je známá Victoria Boutenko)
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Ahoj, Já si nemůžu pomoct, ale jídlo nemůžu vůbec míchat, dělá se mi z toho špatně jak psychicky tak i v žaludku. Na začátku jsem si ještě dělal saláty, myšlenky se furt točily kolem jídla a pak najednou se něco stálo, že jsem přestal si uvědomovat, že mám přemýšlet o tom co sníst a jak si to jídlo mám připravit. Moje tělo mi říká, že pro něj je lepší sníst nějaký jeden druh jídla, maximálně dva a to stačí, jsem sytý a nemám hlad. Takže si myslím, že brzy vám všem přejde nálada něco připravovat podle receptu, čím dřív - tím líp >:-)Lidka píše:Pro me je nejjednodussi kopa salatu (ledak, okurka, paprika i treba s necim nevita )kulfina píše:Zaujimalo by ma zostavenie jedalnicku.
ale mrkni sem a pocity, ze je clovek na vita o neco ochuzen nemaji sanci
http://www.rawmazing.com/rawmazing-recipes/
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Příliš to imho paušalizuješ. Vem si, že spoustu lidí prostě baví si něco připravovat, hezky nazdobit, udělat atmosféru....Takže si myslím, že brzy vám všem přejde nálada něco připravovat podle receptu, čím dřív - tím líp
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Jé tak tohle mě také vůbec nebaví, nejraději jsem když můžu něco jen chytnout a nemuset se jídlem vůbec zabývat.dvdmchl píše:...Vem si, že spoustu lidí prostě baví si něco připravovat, hezky nazdobit, udělat atmosféru....
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Pando, na to je většina ovoce IdeálníPanda píše:Jé tak tohle mě také vůbec nebaví, nejraději jsem když můžu něco jen chytnout a nemuset se jídlem vůbec zabývat.dvdmchl píše:...Vem si, že spoustu lidí prostě baví si něco připravovat, hezky nazdobit, udělat atmosféru....
Jasně dvdmchl, někoho to baví někoho ne. Mě baví obojí, dělat si štávy Mixovat např banány s jahodama..a i jíst ovoce jen tak, podle toho na co mám chut.
Arione, já si taky myslím, že hodně složitý raw recetpy, zvláště ty co obsahují spoustu ořechů, nejen množství ale i druhů, to samý semínka, sušený ovoce a navíc se nechávají den i dyl v lednici uležet, nebo se v různých sušičkách suší nejsou moc zdraví prospěšný.
Potkala jsem na živo už docela hezkou řádku raw lidí, a převážná většina z nich bud nikdy ani takovéto jídla nejedla, a když ano, brzy přestali, bylo jim z toho nevolno. Lidi, kteří míchají raw s vařeným to ale líp snáší.
ale kdo
laska a ovoce @ http://fruitariankveta.blogspot.com/
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
No právě, asi i proto je mi fruitariánství nejbližší. (jen to zimní období je na tom největší průšvih)kveta píše:Pando, na to je většina ovoce Ideální ...
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Pro mně taky, ale je to tím, že jíst plody je pro nás základem našeho stravování. Ten kdo naše těla kdysi plánoval a tvořil počítal s tím, že se budeme stravovat právě ovocem. A neposlouchejte nikoho kdo vám říká, že strava musí být pestrá a vyvážena, vůbec není třeba řešit žádné vitaminy, minerály. Každý plod v sobě má vyváženo vše co naše tělo potřebuje. Stačí si vybrat 2-3 druhy ovoce, zeleniny, a to bohatě stačí. Tomu bych taky dřív nikdy nevěřil, teď ale mám to ověřeno na vlastním těle a vím jak to funguje. Nic mi nechybí, ale při tom každý by mně nejraději změnil podle svých zkreslených a falešných představ.Panda píše:No právě, asi i proto je mi fruitariánství nejbližší. (jen to zimní období je na tom největší průšvih)kveta píše:Pando, na to je většina ovoce Ideální ...
Já si občas namíchám Vlašské ořechy s medem, a pokud med je hodně kvalitní vůbec to neovlivní můj stav a tonus.kveta píše:Arione, já si taky myslím, že hodně složitý raw recetpy, zvláště ty co obsahují spoustu ořechů, nejen množství ale i druhů, to samý semínka, sušený ovoce a navíc se nechávají den i dyl v lednici uležet, nebo se v různých sušičkách suší nejsou moc zdraví prospěšný.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Pro většinu lidí pestrá strava znamená, že si dají jednou jednu housku a jindy jinou. Dlouhé řady regálů v obchodech jsou zaplněny směsmi mleté pšenice, vývaru z cukrové řepy a případně kakaovníku, lišící se navzájem pouze v poměru příměsí. Vážně nechápu co je na té stravě pestřejší. Aha a ještě sražené mléko. To jsou 4 složky. Myslím že za den vystřídám více druhů ovozelu.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
masoPanda píše:Pro většinu lidí pestrá strava znamená.....
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
moc rád s Tebou souhlasím, ale současně přiznávám určité pochybnosti - v tomto smyslu: dnešní vyšlechtěný (rozuměj "přešlechtěný") ovozel už neobsahuje tolik látek (vitaminy minerály enzymy), kolik by přirozeně obsahovat měl, navíc všude chemie, pak taky málokdy koupíš něco fakt čerstvýho - skladuje se kdovíkde kdovíjak dlouho... teď teda mluvím výhradně o kupovaném ovozelu. Jasně, že doma na zahrádce to máš jiný, ale halda (většina?) nás žije ve městech, nakupujíce vše v marketech a nakonec mít tu zahrádku, i na ni by mi padal kyselý déšťArion píše:Ten kdo naše těla kdysi plánoval a tvořil počítal s tím, že se budeme stravovat právě ovocem. A neposlouchejte nikoho kdo vám říká, že strava musí být pestrá a vyvážena, vůbec není třeba řešit žádné vitaminy, minerály. Každý plod v sobě má vyváženo vše co naše tělo potřebuje. Stačí si vybrat 2-3 druhy ovoce, zeleniny, a to bohatě stačí
Tohle, co píšu, neber jako tvrzení, nýbrž jako pochybnosti - samotnýho by mne zajímalo, nakolik to je či není pravda, ale kdo dneska udělá rozbor ovozelu? Vždyť je to každýmu (krom nás, co jsme na raw) jedno a pěstitele zajímá nejvíc asi váha (tedy obsah vody), aby vyprodukovali hlavně kvantitu (o kvalitě radši nemluvit).
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
kdyby ten obsah vody byl nezavadnej, jako ze asi je na tom lip, oproti anorganicky vode, tak to beru. a co tedy jist, kdyz ani preslechteny ovo, ktery aspon nema karcinogenni dopad? ostatni na zpracovani je taky vyprodukovano buhvi jakym slechtenim, s pridanim chemie..
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Řešení je jednoduché - stačí zredukovat populaci na desetinu, pak bude stačit mnohem nižší produkce potravin, bez nutnosti používat chemii. ... Hlásí se někdo dobrovolně k redukci?Jindra píše:...pěstitele zajímá nejvíc asi váha (tedy obsah vody), aby vyprodukovali hlavně kvantitu (o kvalitě radši nemluvit).
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Ten ovozel je třeba před stravováním čistit vysokou energií a žehnejte si - ať to co sníte pro vás a váš další vývoj je to nejlepší. Není třeba se soustřeďovat na negativních věcech. A hlavně tuto situaci musíme změnit my, právě teď, abychom opět žili v Ráji kde i ovozel bude opět mít svou původní čistotu a chuť.Jindra píše:Tohle, co píšu, neber jako tvrzení, nýbrž jako pochybnosti - samotnýho by mne zajímalo, nakolik to je či není pravda, ale kdo dneska udělá rozbor ovozelu?
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Pandi istí páni, už také pokusy mali a nedopadli moc dobre...a ešte na nich celý svet nadáva niekoľko generácií.
A tak stačí papkať, tak ako nám kážu a odporúčajú a dlho to trvať nebude, kým sa to tu preriedi.
A tak stačí papkať, tak ako nám kážu a odporúčajú a dlho to trvať nebude, kým sa to tu preriedi.
Celý život žiadne hranice.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Možná by jsi měl někam vycestovat. Podle projevu bydlíš ve městě, nepoznal jsi hlad a jsi obklopen supermarkety.Ten ovozel je třeba před stravováním čistit vysokou energií a žehnejte si - ať to co sníte pro vás a váš další vývoj je to nejlepší. Není třeba se soustřeďovat na negativních věcech. A hlavně tuto situaci musíme změnit my, právě teď, abychom opět žili v Ráji kde i ovozel bude opět mít svou původní čistotu a chuť.
Neber to zle, není to tak myšleno, jen ti chybí dotek reality.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Nepochopil jsem co jste tím chtěl říct.dvdmchl píše:Možná by jsi měl někam vycestovat. Podle projevu bydlíš ve městě, nepoznal jsi hlad a jsi obklopen supermarkety.
Neber to zle, není to tak myšleno, jen ti chybí dotek reality.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Ale jo, pochopil, jen si to ještě nechceš připustit.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Davide, spíš než dotek reality mu chybí zkušenosti, tak jako třeba mně, páč realita je to, v čem žijeme a my žijeme právě v té supermarketové realitě. To, co se skrývá za pozlátkem, už není naše realita, bych řekl.
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
ahoj vitariani,
mam na vas malicky dotaz, taky jste meli pri prechodu na vita zachvaty zravosti NEVITA veci?
nebo se vam podarilo prejit jakz takz bez problemu?
snazim se prejit, ale tahle az opravdu obtezujici zravost mi vsechno kazi.
mozna je problem v tom, ze se snazim prejit "skokem do studene vody", ale to je na druhou stranu pro me nejschudnejsi reseni, protoze ubirat varene by vedlo jen k tomu, ze "kdyz si jeste porad muzu dat tohle, tak si k tomu vlastne jeste muzu vzit tohle a tamhleto a zapit to tadytim..." a tak dale a tak dale.
abyste rozumeli, vzdycky dojdu k bodu, kdy mi telo samo da stop, nastoupi nenuceny kratky pustik +-36 hodin a pak bezproblemovy nastup na vita, ktere ovsem vydrzi tak kolem 3 dni a pak me zas prepadne zrava. do te doby ovsem jde vse samo a prirozene, nemam pocit, ze bych se do neceho nasilim nutila, telo samo chce. problem nastane ve chvili, kdy se pak najednou vsechno obrati a ja, s prominutim, sezeru vse, co potkam.
tahle zrava me drzi tak dva-tri dny a prejde to do faze, kdy nektera denni jidla (vetsinou tak dve) jsou vita a jina ne.
no a takto se mi to toci porad dokola.
nekdy mam pocit, ze tou zravosti si telo kompenzuje ty pusty a ovozelove dny, ale na druhou stranu se pak divim, ze si o ty dny samo rika.
jinak se zivim vegetariansky, takze nastesti nehrozi, ze bych se nacpala nejakou flakotou, ale ono nalit se pak narazove pul litrem mleka a zazdit to nekolika mlecnymi vyrobky se tomu skoro vyrovna a to v normalni fazi mleko temer nepiju a mlecnym vyrobkum tez moc nedam.
meli jste to take nekdo?
docela jsem z toho nestastna, protoze mi to vzdy zkazi ten super stav, ktery se staci projevit i za ty chabe tri dny na syrovem.
dekuji za pripadne odpovedi
mam na vas malicky dotaz, taky jste meli pri prechodu na vita zachvaty zravosti NEVITA veci?
nebo se vam podarilo prejit jakz takz bez problemu?
snazim se prejit, ale tahle az opravdu obtezujici zravost mi vsechno kazi.
mozna je problem v tom, ze se snazim prejit "skokem do studene vody", ale to je na druhou stranu pro me nejschudnejsi reseni, protoze ubirat varene by vedlo jen k tomu, ze "kdyz si jeste porad muzu dat tohle, tak si k tomu vlastne jeste muzu vzit tohle a tamhleto a zapit to tadytim..." a tak dale a tak dale.
abyste rozumeli, vzdycky dojdu k bodu, kdy mi telo samo da stop, nastoupi nenuceny kratky pustik +-36 hodin a pak bezproblemovy nastup na vita, ktere ovsem vydrzi tak kolem 3 dni a pak me zas prepadne zrava. do te doby ovsem jde vse samo a prirozene, nemam pocit, ze bych se do neceho nasilim nutila, telo samo chce. problem nastane ve chvili, kdy se pak najednou vsechno obrati a ja, s prominutim, sezeru vse, co potkam.
tahle zrava me drzi tak dva-tri dny a prejde to do faze, kdy nektera denni jidla (vetsinou tak dve) jsou vita a jina ne.
no a takto se mi to toci porad dokola.
nekdy mam pocit, ze tou zravosti si telo kompenzuje ty pusty a ovozelove dny, ale na druhou stranu se pak divim, ze si o ty dny samo rika.
jinak se zivim vegetariansky, takze nastesti nehrozi, ze bych se nacpala nejakou flakotou, ale ono nalit se pak narazove pul litrem mleka a zazdit to nekolika mlecnymi vyrobky se tomu skoro vyrovna a to v normalni fazi mleko temer nepiju a mlecnym vyrobkum tez moc nedam.
meli jste to take nekdo?
docela jsem z toho nestastna, protoze mi to vzdy zkazi ten super stav, ktery se staci projevit i za ty chabe tri dny na syrovem.
dekuji za pripadne odpovedi
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Přesně U mne se skokový přechod projevoval stejně, ale časem se to zmírňovalo až postupně chutě vymizely úplně.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Pando, dekuji za odpoved muzu vedet, jak dlouho u tebe tohle prechodne obdobi priblizne trvalo?
je mi jasne, ze prechod asi nebude uplne ruzovy a neobejde se bez kolizi, nicmene z tech vylozene "prasecich" dnu jsem trochu rozpacita, protoze jen co si clovek trosku odlehci a je mu dobre po dusi i po tele, tak se najednou nacpe jako cunik a vsechno zazdi jen proto, ze nedokaze ovladnout chute na neco, co mu ve finale az zas tak nesmakuje a muze zacit nanovo.
je mi jasne, ze prechod asi nebude uplne ruzovy a neobejde se bez kolizi, nicmene z tech vylozene "prasecich" dnu jsem trochu rozpacita, protoze jen co si clovek trosku odlehci a je mu dobre po dusi i po tele, tak se najednou nacpe jako cunik a vsechno zazdi jen proto, ze nedokaze ovladnout chute na neco, co mu ve finale az zas tak nesmakuje a muze zacit nanovo.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
dvdmchl píše:Nejlepší recept na přesvědčování je nic neříkat a prostě tak žít. Řečma nikoho nepřesvědčíš, vlastním příkladem ano.
Jinak tady je spousta ženskejch co maj chlapy vařáky, práškaře a možná i pár kuřáků. Myslím, že spolu žijou v pohodě, ono dieta fakt není kritérium pro výběr partnera.
S děckem si nedělej hlavu stejně se první rok jenom kojí, pak většina děcek maso prostě odmítá a koušou jen ovoce. No a později, ono ho pár kousků masa nezabije.
Hlavní je nepouštět se do diskuzí s vařákama. Je to nekonečné a nikam to nevede.
Jasně, nic neříkat jde, pokud jde o mě, prostě řeknu, tohle jíst nebudu, oni si všichni myslí, že jsem praštěná, že chci zhubnout, protože 90% si myslí, že lidé drží dietu, aby zhubli....Ale až se bude jednat o jejich dítě/vnouče, budu muset vysvětlovat! A sáhodlouze... nebo docílím toho, že mu budou tajně dávat chlebíček a masíčko, aby měl správnou výživu.... a když mu nebudu chtít dát k narozeninám dortíček, tak si budou řikat, to je strašná matka, nic mu nedopřeje....
Taky se bojim ale reakcí dítěte, až povyroste a třeba poprvé někde ochutná hamburger a zešílí, o co přicházel a nebude už chtít jinak , znáte to, děti rádi dělají opak toho, co chtějí rodiče.... Pak asi nebude mít cenu bojovat, prostě dobrý základ mu dám, doma bude mít možnost přečíst si o tom spoustu knih, takže až zase dostane rozum, tak snad pochopí....
Jinak mě strašně mrzí, že se nedá sehnat moc receptů na syrová jídla.... na vitariánů je jich pár, pár občas v nějaké knize... nevíte, neexistuje přímo vitakuchařka plná receptů?????