Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Moderátor: hugo
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Vítej a přeji mnoho úspěchů
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Ahoj, Hanko:), netusim,. mohu-li si dovolit vas privitat "mezi nami", protoze jsem taky zacatecnik. Porad jen skobrtam mezi najezdem a - vyjezdem. Nemam zadne vizualni vysledky, ale zdravi se po 3 mesicich lepsi. Silna vule je dobra vec v tomto pocinani. Drzim palce.Hanka:) píše: ... jsem začátečník. Musím uznat, že přechod je mnohem náročnější, než jsem si myslela ...
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Hanko, vitejHanka:) píše:Zdravím přátelé,
jsem velmi ráda, že jsem narazila na tuto skvělou stránku. Pomáhá mi při přechodu na živou stravu - jsem začátečník. Musím uznat, že přechod je mnohem náročnější, než jsem si myslela Ale snad to nějak zvládnu S úsměvem do toho
Ještě jednou bych chtěla poděkovat za to, že mohu čerpat inspirace z vašich zkušeností
S přáním pěkného dne
H
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Zdravím přátelé,
děkuji za přání:)
S vitariánstvím jsem začala 1.5. tohoto roku. To jsem si koupila příručku hathajógy a díky její předmluvě k hathajóze samotné jsem začala přecházet z mého osmiměsíčního vegetariánství na vitariánství. To, že přecházím na vitariánství, jsem ani nevěděla:) Nevěděla jsem, že vedle vegetariánství a veganství existuje i vitariánství. Dozvěděla jsem se to náhodou. Moje známá je vegetariánka a její manžel také zkouší vitariánství, tak jsem po diskuzi s ní zjistila, že se nakláním k vitariánství. Její manžel mi doporučil navštívit tuto stránku a od té doby jsem pravidelný čtenář zdejších diskuzí:) - jsou pro mě velkým přínosem:)
Popravdě se ale musím přiznat, že přechod na vita není vůbec jednoduchý:) Jsou chvíle, kdy mám neskutečně mlsnou a mohla bych je přirovnat k abstinenčním příznakům:D A už bylo za ty dva měsíce tolik "hříšných" momentů, kdy jsem snědla něco nevita, až se stydím:)
Ale i to málo vita, co už jsem prošla, jde vidět:) Rodiče mysleli, že "anorekčním", když zjistili, že mám na váze o 5kg míň:)
Držte mi prosím palce:D Myslím, že je budu potřebovat:)
S přáním pěkného slunečného dne H
děkuji za přání:)
S vitariánstvím jsem začala 1.5. tohoto roku. To jsem si koupila příručku hathajógy a díky její předmluvě k hathajóze samotné jsem začala přecházet z mého osmiměsíčního vegetariánství na vitariánství. To, že přecházím na vitariánství, jsem ani nevěděla:) Nevěděla jsem, že vedle vegetariánství a veganství existuje i vitariánství. Dozvěděla jsem se to náhodou. Moje známá je vegetariánka a její manžel také zkouší vitariánství, tak jsem po diskuzi s ní zjistila, že se nakláním k vitariánství. Její manžel mi doporučil navštívit tuto stránku a od té doby jsem pravidelný čtenář zdejších diskuzí:) - jsou pro mě velkým přínosem:)
Popravdě se ale musím přiznat, že přechod na vita není vůbec jednoduchý:) Jsou chvíle, kdy mám neskutečně mlsnou a mohla bych je přirovnat k abstinenčním příznakům:D A už bylo za ty dva měsíce tolik "hříšných" momentů, kdy jsem snědla něco nevita, až se stydím:)
Ale i to málo vita, co už jsem prošla, jde vidět:) Rodiče mysleli, že "anorekčním", když zjistili, že mám na váze o 5kg míň:)
Držte mi prosím palce:D Myslím, že je budu potřebovat:)
S přáním pěkného slunečného dne H
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Vítej mezi námi Haničko,
vitarián neznamená = anorektik. Mám krásnou souměrnou postavu, 50kg na 160 cm. Vůbec jsem při vita nezhubla, akorát mi trochu přibyly svaly, neb jsem přestala gaučákovat a od radosti cvičím. Každé tělo ví co potřebuje a uvidíš, že ti bude s vita stylem fajn!
vitarián neznamená = anorektik. Mám krásnou souměrnou postavu, 50kg na 160 cm. Vůbec jsem při vita nezhubla, akorát mi trochu přibyly svaly, neb jsem přestala gaučákovat a od radosti cvičím. Každé tělo ví co potřebuje a uvidíš, že ti bude s vita stylem fajn!
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Jo:) V pohodě, aspoň já jsem v pohodě:) Jen mí rodiče, hl. maminka ne:D Ale to už je, myslím, běžné, že se maminka zlobí, když se od ní všechno nesní, a dokonce odmítá.. Já mám teďkon také 50kg na 160cm a vyhovuje mi to:) Jen kdybych neměla někdy ty "špatné vegetariánské" mlsné záchvaty.. Ale asi bez těchto abstinenčních chvil není začátek pořádným začátkem vita:)
- hugo
- Site Admin
- Příspěvky: 1749
- Registrován: úte bře 07, 2006 8:25
- Bydliště: Brno
- Kontaktovat uživatele:
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
To je normální, to musí zažít všichni. Přeji silnou vůli. Já jsem se s tím dosud (hlavně kvůli lenosti) nevypořádal.Hanka:) píše:Jen kdybych neměla někdy ty "špatné vegetariánské" mlsné záchvaty.. Ale asi bez těchto abstinenčních chvil není začátek pořádným začátkem vita:)
„Zemi nedědíme po předcích, nýbrž si ji jen vypůjčujeme od našich dětí.“
Antoine de Saint-Exupéry
Kontakt: admin@vitrawian.eu
Antoine de Saint-Exupéry
Kontakt: admin@vitrawian.eu
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Ahoj Uz chvili vas tu ctu. Nejdriv jsem myslela, co je to tu za blazinec, ti lidi nemuzou byt normalni, jist jen syrovy a jeste se tim chlubit. Ale pak jsem videla ze je mezi vami dost sportovcu. V takove, hm, trosku neobvykle koncentraci, na to ze to je forum o jidle Tak jsem zkusila co to se mnou udela, a opravdu se mi na ciste ovocnych dnech funguje lip, hlavne vytrvalost jde nahoru, tak jakoby bez namahy. Zkusim tedy byt na chvilku vitarianem se vsim co to obnasi. I kdyz jeste porad se mi nechce verit, ze nekdo tak opravdu dlouhodobe zije a funguje
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Ahoj, postupem casu ti to tu bude pripadat vic logicke a naopak ze blazinec je vsude okolo ... vitej a at se ti zde libi
Kdo stojí mezi člověkem a Bohem? Kuchařka
“Nejsme šťastní, protože se nám daří, ale daří se nám, protože jsme šťastní.”
“Nejsme šťastní, protože se nám daří, ale daří se nám, protože jsme šťastní.”
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Vitej Safiri, ti lidé tady se nechlubí, jenom vystoupili z davu a jsou na ceste za sebepoznáním, jenom o jídle to není
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Aha, ja jsem asi zapomnela napsat ze se mi tahle forma blaznovstvi libi, to jen tak na vysvetleni Vcera jsem byla cely den vitarian a citim se moc dobre. Ale copak se opravdu da dlouhodobe zit treba bez bramboraku a bez ryze?
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Chce to práve skúsiť sám na sebe Ale myslím, že drvivá väčšina tých, ktorí to skúsili, časom zistili, že sú to veci, ktoré človek k životu vôbec nepotrebuje...Safiri píše: Vcera jsem byla cely den vitarian a citim se moc dobre. Ale copak se opravdu da dlouhodobe zit treba bez bramboraku a bez ryze?
Inak som v podstate tiež vitarián-začiatočník a dlhodobejšie účinky ešte len testujem...
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
pmn k tomuto pristupuje na zaciatku vacsina neduovercivo, lebo za standard sa povazuje nieco ine.Safiri píše:Aha, ja jsem asi zapomnela napsat ze se mi tahle forma blaznovstvi libi, to jen tak na vysvetleni Vcera jsem byla cely den vitarian a citim se moc dobre. Ale copak se opravdu da dlouhodobe zit treba bez bramboraku a bez ryze?
o strave propaguju tolko nezmyslov a tak dlho, ze ma uz z toho kazdy druhy v hlave gulas.
mlieko na kosti, zivocisna bielkovina zaklad stravy, teple jedlo tri krat denne..
a po jedle idealne polhodina na lavom boku, a zhlboka dychat.
a kedy sa to snazia menit je pmn 99% az ked uz pochopia ze to nefunguje.
ked mozem za seba, o com som presvedceny..
- neegzistuje element ktory by bol po tepelnej uprave hodnotnejsi. co nie je pozivatelne v surovom stave nie je pre vyzivu potrebne.
- prve pokusy upravovat stravu zacal homeosapien zo zvedavosti, co je prirodzena vlastnost velkeho mozgu, co ale nemusi nutne znamenat ze by to bol akokolvek vyznamny pocin. skusal urcite aj rozbijat kokosy o hlavu.
- cim vyssie % raw alebo vita, tym v zasade lepsie, aj ked nejaka ta varena brambora este nikoho nezabila, a zbytocne mat kvoli tomu vycitky a podobne stavy. pmn niektori vita autori obcas o toxicite vareneho prehanaju. pmn zalezi tiez na obsahu vody a vlakniny v konkretnom materiale a dalsich faktoroch ako obsah tazko stravitelnych sucasti, ako napr. polysacharidy, na type tuku, bielkovin, atd.
- zalezi vzdy na tom ako dokaze organizms z materialu - vyuzit energiu, pouzit elementy, a kolko odpadu pri tom vznikne.
- zalezi tiez na sile travenia, kazde crevo posuva vlastnym tempom a co sa pri tom deje zavisi od konkretnych podmienok, hlavne teda pmn vrstvy usadeneho humusu.
- pri traveni je extra dolezity kyslik. cim viac tym lepsie
- co a ako sa travi ma vplyv na PH telesnych tekutin a tym padom kazdu bunku a jej fungovanie. v zasade by malo ist pmn vzdy o vyrovnavanie smerom k zasaditosti.
- stav lymfatickeho systemu sa odraza priamou umerou v tom ako sa jedinec somaticky citi. tam pmn cirkuluje telesne vedomie
- chapat ze kvalitu stravy ovplyvnuje sposob akym je pestovana
- a hlavne.. vidiet a citit ako v tom materiale vibruju fotony, pmn hlavny vyznam jedla je v predavani slnecnej energie, ktora je tam chvilu uskladnena ako v konzerve, o tom je pre mna osobne rawfood, ze v materiale ostava toto neporusene.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
predavani slunecni energie... a vo tom to je.
to jsi shrnul moc hezky. ohledne ty lymfy jsem se rozhodla do mesta pesmo.
to jsi shrnul moc hezky. ohledne ty lymfy jsem se rozhodla do mesta pesmo.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
idealne keby si to zmakla rukami na zemi a nohami pritom vo vzduchu bicyklovat. ale uz asi neskoro.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Uspesne testuji vita uz tyden. Hodne poctive, nesvindluju ani olejem ani radoby syrovymi mlsy jako susene ovoce, tahini a podobne vyrobky, dokonce ani sul, svete div se. Musim uznat ze zatim to vypada hodne slibne. Aspon pri sportu urcite. Jako by vykonnost sla vys a unava zmizela uplne. Delam totiz intenzivne vytrvalostni sporty, a prave pri nich vidim ten rozdil. Vlastne vubec nemusim pri sportu pit, staci mi kdyz se napiju potom. Jak je ale mozne, pokud je tahle strava az tak vyhodna a dobra po vsech strankach, ze se o tom nevi? Mam na mysli stanoviska zdravotnich organizaci, kde se o takoveto moznosti ani neuvazuje. Nemuze byt nejake skryte nebezpeci?
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Protoze si to ti zastupci zdrav. organizaci nevyzkousely...
Pro spoustu lidi tato strava predstavuje neco radikalniho. Lidi si myslej, ze vitariani vlastne nic nejedi. No a lekari jsou taky lidi.
Skryte nebezpeci tam je. Neda se uz vratit zpatky. Ted uz naporad zustanes "divna". Vitej.
Pro spoustu lidi tato strava predstavuje neco radikalniho. Lidi si myslej, ze vitariani vlastne nic nejedi. No a lekari jsou taky lidi.
Skryte nebezpeci tam je. Neda se uz vratit zpatky. Ted uz naporad zustanes "divna". Vitej.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
hele, dalsi z albionu. hlavne zamestnanci zdravotnickych org. jsou zavazani smluvne. je to obchod se zdravim. politika. a lenost nas lidi cist, radsi slepe poslouchame, koukame na reklamy, jdeme se stadem, ovce.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
já takový začátky zbožňuju, taky sem si říkával, jak to že to nikdo neví a nebo necítíSafiri píše:Uspesne testuji vita uz tyden. Hodne poctive, nesvindluju ani olejem ani radoby syrovymi mlsy jako susene ovoce, tahini a podobne vyrobky, dokonce ani sul, svete div se. Musim uznat ze zatim to vypada hodne slibne. Aspon pri sportu urcite. Jako by vykonnost sla vys a unava zmizela uplne. Delam totiz intenzivne vytrvalostni sporty, a prave pri nich vidim ten rozdil. Vlastne vubec nemusim pri sportu pit, staci mi kdyz se napiju potom. Jak je ale mozne, pokud je tahle strava az tak vyhodna a dobra po vsech strankach, ze se o tom nevi? Mam na mysli stanoviska zdravotnich organizaci, kde se o takoveto moznosti ani neuvazuje. Nemuze byt nejake skryte nebezpeci?
nebezpečí je, že se člověk vyloučí a ostatní se mu zdají jako nižší druh a na to je třeba se připravit
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Safiri píše:Uspesne testuji vita uz tyden. Hodne poctive, nesvindluju ani olejem ani radoby syrovymi mlsy jako susene ovoce, tahini a podobne vyrobky, dokonce ani sul, svete div se. Musim uznat ze zatim to vypada hodne slibne. Aspon pri sportu urcite. Jako by vykonnost sla vys a unava zmizela uplne. Delam totiz intenzivne vytrvalostni sporty, a prave pri nich vidim ten rozdil. Vlastne vubec nemusim pri sportu pit, staci mi kdyz se napiju potom. Jak je ale mozne, pokud je tahle strava az tak vyhodna a dobra po vsech strankach, ze se o tom nevi? Mam na mysli stanoviska zdravotnich organizaci, kde se o takoveto moznosti ani neuvazuje. Nemuze byt nejake skryte nebezpeci?
byli by lidé zdraví a jak by potom ty farmac. organizace, které jsou napojené na lékaře vydělávaly?
a lidé neradi mění své zajeté zvyky a tady to v počátku o určité vůli je
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Ale takhle prece nemuze clovek uvazovat. Z ceho budou zit? No prece se nemuseji obavat, ze by lidi prestali pit, kourit a jist z McDonalda. Tech bude vzdycky dost. Jenze jak k tomu prijdou lidi, co se opravdu snazej zit a jist zdrave, kdyz jsou takhle cilene dezimformovani? Vzdyt spousta lidi by udelala prvni posledni, aby se vylecila ze svych nemoci, aby jim predesla do budoucna, a meli by mit aspon pravo se rozhodnout. Vlastne oni ho maji, ze, jen je jim soustavne predkladana jedna lez vetsi nez druha.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
nevim jestli spousta lidi udelala prvni posledni. spis slepe dala na radu lekarum. my lidi si chceme vsechno ulehcit, jsme zkazeny, nechceme drzet ani delsi pust.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Myslim ze vim o cem mluvis, Safiri
Kdyz clovek stravi roky zivota tim, ze si zdrave vari ve zdravych hrncich ze zdravych potravin, a pak se dozvi ze tim celou dobu akorat ztracel cas, zanasel si telo a zadelaval na problemy, to nastve. Podle toho jak sportujes bych asi odhadovala, ze tvoje dosavadni zivotosprava byla dost poctiva?
No a ted si jeste k tomu budes muset vybrat, jestli se chces nadale ubirat cestou zdraveho blazna nebo ne az tak nemocneho normala. Fakt ti nezavidim
Kdyz clovek stravi roky zivota tim, ze si zdrave vari ve zdravych hrncich ze zdravych potravin, a pak se dozvi ze tim celou dobu akorat ztracel cas, zanasel si telo a zadelaval na problemy, to nastve. Podle toho jak sportujes bych asi odhadovala, ze tvoje dosavadni zivotosprava byla dost poctiva?
No a ted si jeste k tomu budes muset vybrat, jestli se chces nadale ubirat cestou zdraveho blazna nebo ne az tak nemocneho normala. Fakt ti nezavidim
Vyhrazuji si svate pravo na omyly!
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Ahoj. Na toto fórum jsem narazil částečnou náhodou, když jsem hledal informace o mém úhlavním nepříteli. Je mi 20 let a od útlého dětství trpím alergiemi - astma a atopický ekzém. V průběhu let na mě lékaři v dobré víře vyzkoušeli všechno možné, ale bez většího úspěchu. Když mi bylo zrovna dobře, projevy ekzému se ztratily, byl jsem v euforii a plánoval budoucnost. Poté však vždy došlo ke zhoršení a opětovnému pádu do bahna. V současné době jsem kvůli těmto obtížím musel ukončit studium medicíny. Dostal jsem se do nesnadné situace, kterou je však potřeba řešit tady a teď - ekzém sice není život ohrožující, ale způsobuje mi utrpení jak fyzické tak psychické.
Prosím Vás o radu jak se s těmito zdravotními problémy vypořádat
Mějte se fajn
Prosím Vás o radu jak se s těmito zdravotními problémy vypořádat
Mějte se fajn
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
pomuze ti typicka svata trojice:
dobre jidlo, hodne pohybu a slunce(vzduchu)
Pustik jsi zkousel?
dobre jidlo, hodne pohybu a slunce(vzduchu)
Pustik jsi zkousel?
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Díky za odpověď - půst jsem nezkoušel, pouze hypoalergenní dietu - z počátku pouze vařená rýže a voda, potom postupně přidávat další potraviny, aby se zjistilo čím to je. Tato metoda má po první noci překvapivé výsledky, řekl bych 80% zklidnění, další dny se však vše vrací ke starému... k přidávání dalších potravin jsem se ani nedostal, pokaždé jsem to vzdal
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
No vitariani obecne doporucuji ponekud opacnou metodu...ubirani potravin.
Je to zalozene na vire, ze ne potraviny, nebo nejake jine alergeny ale zanesene telo zpusobuje nemoci. Takze telo se nejdrive vycisti. Drasticka ale nejrychlejsi metoda cisteni je pustem. Mene drasticka, pomalejsi ovocem.
Pust i ovocne detoxikace, ma za nasledek nejdrive vyrazne zhorseni a potom uplne odezneni. Tzn. alergii i ekzemu se tak muzes zbavit uplne.
Ale dalsi dva prvky ze svate trojice totiz pohyb a to venku na vzduchu maji uplne stejnou dulezitost jako strava.
Je to zalozene na vire, ze ne potraviny, nebo nejake jine alergeny ale zanesene telo zpusobuje nemoci. Takze telo se nejdrive vycisti. Drasticka ale nejrychlejsi metoda cisteni je pustem. Mene drasticka, pomalejsi ovocem.
Pust i ovocne detoxikace, ma za nasledek nejdrive vyrazne zhorseni a potom uplne odezneni. Tzn. alergii i ekzemu se tak muzes zbavit uplne.
Ale dalsi dva prvky ze svate trojice totiz pohyb a to venku na vzduchu maji uplne stejnou dulezitost jako strava.
- tristazmista
- Příspěvky: 483
- Registrován: stř lis 28, 2007 0:50
- Bydliště: Brno
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
peet píše:Ahoj. Na toto fórum jsem narazil částečnou náhodou, když jsem hledal informace o mém úhlavním nepříteli. Je mi 20 let a od útlého dětství trpím alergiemi - astma a atopický ekzém. V průběhu let na mě lékaři v dobré víře vyzkoušeli všechno možné, ale bez většího úspěchu. Když mi bylo zrovna dobře, projevy ekzému se ztratily, byl jsem v euforii a plánoval budoucnost. Poté však vždy došlo ke zhoršení a opětovnému pádu do bahna. V současné době jsem kvůli těmto obtížím musel ukončit studium medicíny. Dostal jsem se do nesnadné situace, kterou je však potřeba řešit tady a teď - ekzém sice není život ohrožující, ale způsobuje mi utrpení jak fyzické tak psychické.
Prosím Vás o radu jak se s těmito zdravotními problémy vypořádat
Mějte se fajn
tyhle problemy jsou pomerne velmi jednoduse resitelne a zmizi behem relativne kratke doby, ale to jen za predpokladu, ze odstranis pricinu --- prestanes telo zanaset toxickou stravou(jakkakoliv varena nebo tepelne upravena strava, prumyslove produkty apod).
+ zadne chemikalie na kuzi(jen organicka prirodni kosmetika), cisty vzduch, cista voda
Your garden ain't gonna grow unless it's got some good shit for fertilizer.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
to bych do tebe nerekladvdmchl píše:No vitariani obecne doporucuji ponekud opacnou metodu...ubirani potravin.
Je to zalozene na vire, ze ne potraviny, nebo nejake jine alergeny ale zanesene telo zpusobuje nemoci. Takze telo se nejdrive vycisti. Drasticka ale nejrychlejsi metoda cisteni je pustem. Mene drasticka, pomalejsi ovocem.
Pust i ovocne detoxikace, ma za nasledek nejdrive vyrazne zhorseni a potom uplne odezneni. Tzn. alergii i ekzemu se tak muzes zbavit uplne.
Ale dalsi dva prvky ze svate trojice totiz pohyb a to venku na vzduchu maji uplne stejnou dulezitost jako strava.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
al ka li zuj!peet píše:Ahoj. Na toto fórum jsem narazil částečnou náhodou, když jsem hledal informace o mém úhlavním nepříteli. Je mi 20 let a od útlého dětství trpím alergiemi - astma a atopický ekzém. V průběhu let na mě lékaři v dobré víře vyzkoušeli všechno možné, ale bez většího úspěchu. Když mi bylo zrovna dobře, projevy ekzému se ztratily, byl jsem v euforii a plánoval budoucnost. Poté však vždy došlo ke zhoršení a opětovnému pádu do bahna. V současné době jsem kvůli těmto obtížím musel ukončit studium medicíny. Dostal jsem se do nesnadné situace, kterou je však potřeba řešit tady a teď - ekzém sice není život ohrožující, ale způsobuje mi utrpení jak fyzické tak psychické.
Prosím Vás o radu jak se s těmito zdravotními problémy vypořádat
Mějte se fajn
mal som astmu aj exem, prveho som sa zbavil ako este maly, chodil som na inhalacie, tak to zrejme zabrala alopatia, exem ale robil problem dlho, aj ked ma pravidelne dopovali.. antibio, antihistamino, protizapaloidy, kortikoidy..
az kym som nezistil ze cele je to uplne jednoduchy proces.. akurat ze toto alopati zatial nevychytali.
exem nie je sucast organizmu, nema tam sancu existovat ak je zdravy.
najde si alergicky nachylny subjekt a zapusti korene. parazituje v prekyslenom PH status kuo, co moze trvat kludne roky, a pmn vo vacsine pripadov az do funusu.
preto alopati tvrdia ze je to pre vacsinu jedna z tych chorob na cely zivot. este ze my sme mensina, kazdy den odscavis pol litra zeleneho juicu, rozhybes hnaty, + slnko, o2, udrzis par dni alkalizaciu a exem zrazu nesvrbi, a po par dalsich zacne miznut, objednas sa u dermatologa, popytas si spat svoju kartu, kym ju najde natries mu kortikosteroidom stolicku.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Ahoj, hlásím se také jako nový člen - začátečník! Sice teprve týden na 100% vita, předtím 46 let masožroutství, no ale lepší pozdě než nikdy. Teprve před 2 měsíci jsem objevil, že existuje něco jako detoxikace a léčebné hladovění. Do té doby jsem si myslel, že má chronická únava a ztráta životní energie je přirozený projev přicházejícího stáří - užívání vitamínových přípravků jsem považoval za maximum, co pro své tělo mohu dělat. Nasadil jsem hladovky (zatím maximum 8-denní) a ty způsobily, že se mi naprosto převrátily chutě - při návratovkách mi zachutnala syrová zelenina a ovoce a začal jsem se po tom pídit víc, zda se nedá takto jíst nějak více namísto vařené stravy. Pak jsem zjistil, že se tomu říká vitariánství a to mě přivedlo až sem - no a četba diskusí způsobila, že jsem tomu propadl plně - také proto, že je tu skutečně velmi příjemná společnost.
Zajímavé je, jak tak zpětně uvažuji, že když se tělo hladovkami trochu zregenerovalo a začalo si říkat samo co chce, tak začalo samo přirozeně chtít syrové ovoce a zeleninu a odmítat maso a vařená jídla (přestože jsem tehdy ještě netušil, že takto se dá skutečně žít). Škoda, že jsem tuto cestu neobjevil dříve kvůli nízké informovanosti - věděl jsem, že existují nějací vegetariáni a makrobiotici, ale jejich neustálé odsuzování okolím ve mně vytvářelo představu, že se jedná o spolek vyšinutých lidí. Například jsem viděl v TV makrobiotickou rodinu, všichni byli znatelně pomalí (v řeči i chování), což mě zatvrzelo v názoru, že podobná alternativní stravování člověku jedině škodí. Ještě nedávno jsem měl obavy, zda hladovky a vynechání masa nezpůsobí pokles psychických schopností - ale tady na fóru vidím příklady z praxe, že lidé zde jsou nejen plně "živí", ale dokonce aktivnější a plnější energie než ostatní. Vyšší životní a tvůrčí energie - to je to co bych nejvíce potřeboval - přece jen je toho ještě hodně co mám v plánu v životě ještě zvládnout (jako třeba naprogramovat si vlastní operační systém).
Ještě pro zajímavost - před lety jsem se 2 roky léčil u psychiatričky s depresemi a samozřejmě, jak lze očekávat, mě "léčila" antidepresivními prášky (namísto hledání důvodu depresí). Ovšemže postupem času bylo nutno nasazovat stále silnější a účinnější prášky. Ale na druhou stranu - někdy je dobře, když se člověk dostane až na dno, protože se může od toho dna odrazit. Díky tomu jsem si naprosto změnil život (rozvod atd.), bez toho dna bych stále jen přežíval dál někde na hranici.
Zajímavé je, jak tak zpětně uvažuji, že když se tělo hladovkami trochu zregenerovalo a začalo si říkat samo co chce, tak začalo samo přirozeně chtít syrové ovoce a zeleninu a odmítat maso a vařená jídla (přestože jsem tehdy ještě netušil, že takto se dá skutečně žít). Škoda, že jsem tuto cestu neobjevil dříve kvůli nízké informovanosti - věděl jsem, že existují nějací vegetariáni a makrobiotici, ale jejich neustálé odsuzování okolím ve mně vytvářelo představu, že se jedná o spolek vyšinutých lidí. Například jsem viděl v TV makrobiotickou rodinu, všichni byli znatelně pomalí (v řeči i chování), což mě zatvrzelo v názoru, že podobná alternativní stravování člověku jedině škodí. Ještě nedávno jsem měl obavy, zda hladovky a vynechání masa nezpůsobí pokles psychických schopností - ale tady na fóru vidím příklady z praxe, že lidé zde jsou nejen plně "živí", ale dokonce aktivnější a plnější energie než ostatní. Vyšší životní a tvůrčí energie - to je to co bych nejvíce potřeboval - přece jen je toho ještě hodně co mám v plánu v životě ještě zvládnout (jako třeba naprogramovat si vlastní operační systém).
Ještě pro zajímavost - před lety jsem se 2 roky léčil u psychiatričky s depresemi a samozřejmě, jak lze očekávat, mě "léčila" antidepresivními prášky (namísto hledání důvodu depresí). Ovšemže postupem času bylo nutno nasazovat stále silnější a účinnější prášky. Ale na druhou stranu - někdy je dobře, když se člověk dostane až na dno, protože se může od toho dna odrazit. Díky tomu jsem si naprosto změnil život (rozvod atd.), bez toho dna bych stále jen přežíval dál někde na hranici.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Vitej, super uvod !
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
cau pando, to je skvely, ze sis na to zivy stravovani prisel vlastne sam.
muj deda rikaval, ze neni dulezity ze se po kolena brodis ve s.ackach, dulezity je, ze vstanes, osprchujes se a jdes dal.
muj deda rikaval, ze neni dulezity ze se po kolena brodis ve s.ackach, dulezity je, ze vstanes, osprchujes se a jdes dal.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
To mne zase utkvelo v pamäti:Sweetie píše:cau pando, to je skvely, ze sis na to zivy stravovani prisel vlastne sam.
muj deda rikaval, ze neni dulezity ze se po kolena brodis ve s.ackach, dulezity je, ze vstanes, osprchujes se a jdes dal.
"čo z toho že zajtra bude lepšie, však vždy keď sa zobudím je dnes.."
Z toho mi plynie, že najlepšie na zmenu čohokoľvek je dnes.
Taktiež som tu nový a som rád, že také stránky a ľudia existujú a je
tak možná vzájomná podpora
Môj životný cieľ je ísť sa kúpať k rieke... http://vitazdroje.eu/
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Vítej Northe a Pando, tak už se těším na vaše zážitky a postřehy. Přeju, ať se daří a líbí se Vám na stránkách vitariána.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
North a Pando, taky pekne vitam
Kdo stojí mezi člověkem a Bohem? Kuchařka
“Nejsme šťastní, protože se nám daří, ale daří se nám, protože jsme šťastní.”
“Nejsme šťastní, protože se nám daří, ale daří se nám, protože jsme šťastní.”
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
také vítám
Bože, dej mi sílu, abych změnil to, co změnit můžu.
Dej mi trpělivost, abych snášel to, co změnit nemůžu a
dej mi moudrost, abych to dokázal rozlišit.
(G.K.Chesterton)
Dej mi trpělivost, abych snášel to, co změnit nemůžu a
dej mi moudrost, abych to dokázal rozlišit.
(G.K.Chesterton)
- sonique1981
- Příspěvky: 20
- Registrován: úte úno 17, 2009 14:58
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Nazdarek vsem ceskym rawfoodistum
pridavam se k vam po 22 letech masozroutstvi, nekolika letech jogoveho vegetarianstvi a debilniho business zivotniho stylu, jedine cemu jsem se vyhnul je makrobiotika . Kdyz jsem driv zavital do tohohle fora, bylo to jenom kvuli zajimavostem a Lifefood produktum, celkove jsem si myslel, ze vitarianstvi neni udrzitelne ani pro telo ani pro mysl.
Pred 10 dny jsem skoncil 25denni pust, ktery mi neuveritelne procistil telo i ducha. Puvodne jsem po pustu chtel zacit s makrobio provarovanim strev, ale v druhe polovine pustu (kdyz se mi zacalo "otevirat" vedomi se mi dostala do ruky Sunfood Diet of Davida Wolfeho a moooc me to ovlivnilo. Nechtel jsem prijit o ten "HIGH" stav, ktery vzniknul hehem pustu a citil jsem, ze vitarianstvi je jedina cesta, jak casem zacit jist a keep it HIGH. Navic jsem ted nekolik mesicu v Izraeli a najednou jsem zjistil, ze tady je idealni misto pro rawfood, bioplody na kazdem kroku, navic tu je o tom relativne nizke povedomi, takze prostor na trhu... No a tak jsem se pro to nadchnul a behem aktivni casti pustu hltal dalsi informace na tomhle foru i na jinych (neni divu, ze hodne pustujicich lidi si rado cte o jidle .
A ted... 10 dni po pustu jsem v neuveritelnem fyzickem stavu, spim krasne ctyri hodinky, udrzuju si vsechny pocity z pustovani, detoxifikace pokracuje, a to intenzivne, .... je to NADHERA.
Zapojil jsem se tady do projektu Israel Gone Raw, od vcerejska jsem v "uceni" u jedne raw sefkucharky, uci me ne-vareni a ja ji business. Ma za sebou vsechny ty gourmet chef kurzy v USA, takze fakt ziram...
Takze se tesim, az se v tom rozkoukam a budu moct nasdilet zkusenosti, a snad se i na jare zpet v CR osobne potkat se zdravym jadrem tohohle fora . Jsem zvedavej, kolik lidi ma v cechach vitarianstvi "v ocich" - to me fakt fascinuje...
Napadaji me 3 otazky, kdybyste nekdo meli chut zadiskutovat :
- Konaji se v CZ nejake rawfood akce? Na netu jsem nenasel zhola nic.. At uz srazy / Treba takovy slunecny letni tyden ne-vareni / joga / sbirani boruvek / sazeni stromku by nemusel byt uplne k zahozeni, ne?
- da se v cechach sehnat kvalitni sladke ovoce v bio kvalite za rozumne penize?
- Raw food a ceska zima: jak se zahrivate v zime? mam po pustu jeste stale studene ruce a nohy a tady v izraeli sice je mezi 10-20stupni, ale nemaji tu topeni, protoze zima je kratka, takze ted sedim u kompu v 10stupnich a brrrr )) a obecne me prijde, ze podle jin a jang se raw food mnohem vic hodi do teplejsich klimatu, tak by me zajimalo jak resite zimu i po strance dosazitelnosti surovin slysel jsem o hodne lidech z NL / GE, kteri prestali s vitarianstvim prave kvuli klimatu....
Tesim se na diskuzi a preju vsem luxusni den
pridavam se k vam po 22 letech masozroutstvi, nekolika letech jogoveho vegetarianstvi a debilniho business zivotniho stylu, jedine cemu jsem se vyhnul je makrobiotika . Kdyz jsem driv zavital do tohohle fora, bylo to jenom kvuli zajimavostem a Lifefood produktum, celkove jsem si myslel, ze vitarianstvi neni udrzitelne ani pro telo ani pro mysl.
Pred 10 dny jsem skoncil 25denni pust, ktery mi neuveritelne procistil telo i ducha. Puvodne jsem po pustu chtel zacit s makrobio provarovanim strev, ale v druhe polovine pustu (kdyz se mi zacalo "otevirat" vedomi se mi dostala do ruky Sunfood Diet of Davida Wolfeho a moooc me to ovlivnilo. Nechtel jsem prijit o ten "HIGH" stav, ktery vzniknul hehem pustu a citil jsem, ze vitarianstvi je jedina cesta, jak casem zacit jist a keep it HIGH. Navic jsem ted nekolik mesicu v Izraeli a najednou jsem zjistil, ze tady je idealni misto pro rawfood, bioplody na kazdem kroku, navic tu je o tom relativne nizke povedomi, takze prostor na trhu... No a tak jsem se pro to nadchnul a behem aktivni casti pustu hltal dalsi informace na tomhle foru i na jinych (neni divu, ze hodne pustujicich lidi si rado cte o jidle .
A ted... 10 dni po pustu jsem v neuveritelnem fyzickem stavu, spim krasne ctyri hodinky, udrzuju si vsechny pocity z pustovani, detoxifikace pokracuje, a to intenzivne, .... je to NADHERA.
Zapojil jsem se tady do projektu Israel Gone Raw, od vcerejska jsem v "uceni" u jedne raw sefkucharky, uci me ne-vareni a ja ji business. Ma za sebou vsechny ty gourmet chef kurzy v USA, takze fakt ziram...
Takze se tesim, az se v tom rozkoukam a budu moct nasdilet zkusenosti, a snad se i na jare zpet v CR osobne potkat se zdravym jadrem tohohle fora . Jsem zvedavej, kolik lidi ma v cechach vitarianstvi "v ocich" - to me fakt fascinuje...
Napadaji me 3 otazky, kdybyste nekdo meli chut zadiskutovat :
- Konaji se v CZ nejake rawfood akce? Na netu jsem nenasel zhola nic.. At uz srazy / Treba takovy slunecny letni tyden ne-vareni / joga / sbirani boruvek / sazeni stromku by nemusel byt uplne k zahozeni, ne?
- da se v cechach sehnat kvalitni sladke ovoce v bio kvalite za rozumne penize?
- Raw food a ceska zima: jak se zahrivate v zime? mam po pustu jeste stale studene ruce a nohy a tady v izraeli sice je mezi 10-20stupni, ale nemaji tu topeni, protoze zima je kratka, takze ted sedim u kompu v 10stupnich a brrrr )) a obecne me prijde, ze podle jin a jang se raw food mnohem vic hodi do teplejsich klimatu, tak by me zajimalo jak resite zimu i po strance dosazitelnosti surovin slysel jsem o hodne lidech z NL / GE, kteri prestali s vitarianstvim prave kvuli klimatu....
Tesim se na diskuzi a preju vsem luxusni den
myšlenka projde i zdí. a my snad ne?
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Vítám a gratuluju k super výkonu v půstu. V Israeli ještě žádného "zástupce" nemáme, tak doufám že poreferuješ jak se tam žije, jací jsou lidé, jídlo...atd.
K tomu zahřívání, podle mých zkušeností není zima pokud se člověk živí tím co je zrovna lokálně dostupné. V severních krajích není v zimě z raw dostupné skoro nic, takže v takových oblastech je imho vaření ok.
K tomu zahřívání, podle mých zkušeností není zima pokud se člověk živí tím co je zrovna lokálně dostupné. V severních krajích není v zimě z raw dostupné skoro nic, takže v takových oblastech je imho vaření ok.
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Také vítám, hezky jsem si početla a moc gratuluji k půstu ... Těším se na tvé příspěvky a postřehy
Až se naučíš hladit zraněnou dlaní,smát se když slzy tečou a rozdávat všechno a neztratit nic,pak poznáš,jak je život krásný a krásné je žít..
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
sonique1981 to jsi tedy dobrý. Jak moc jsi půstoval předtím, jaké délky půstů a jak dlouho už půstování praktikuješ?
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
občas mám podobný pocit...dvdmchl píše: K tomu zahřívání, podle mých zkušeností není zima pokud se člověk živí tím co je zrovna lokálně dostupné. V severních krajích není v zimě z raw dostupné skoro nic, takže v takových oblastech je imho vaření ok.
sonique1981: vítej a gratuluji k high stavu. Izrael mě také několikrát v duchu napadl, když jsem četla na obalu některých potravin původ. Ale jak se tam žije jinak krom jídla? Těším se na postřehy.
Bože, dej mi sílu, abych změnil to, co změnit můžu.
Dej mi trpělivost, abych snášel to, co změnit nemůžu a
dej mi moudrost, abych to dokázal rozlišit.
(G.K.Chesterton)
Dej mi trpělivost, abych snášel to, co změnit nemůžu a
dej mi moudrost, abych to dokázal rozlišit.
(G.K.Chesterton)
- sonique1981
- Příspěvky: 20
- Registrován: úte úno 17, 2009 14:58
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
diky za vrele privitani! zahralo mi ruce i nohy ))
mam zatim takove stesti na super rawfoodisty .
- ad vareni na severu: z toho co jsem studoval v poslednich dnech pustu (mozek se nechtel zastavit jsem pochopil, ze hodne lidi se prave v evrope (zejm. nemecko, holandsko, kde jsou zimy podobne jako u nas) na raw udrzi par let a pak prejde plne zpet na vareni. jako by nedokazali kombinovat letni raw a zimni cook. prvni napad mozna ze by se s letnim rawfoodem dala nakombinovat zimni ayurveda, aby to fungovalo udrzitelne.
- ad pustovani: pust byl bombaaaa i kdyz to ze zacatku hooodne bolelo... predtim jsem si dal jeden desetidenni a rok jsem pustoval jednou tydne. hlavne jsem se naucil vycitit, o co si telo rika. kdyby to nekoho zajimalo popsal jsem pust detailne na pust.cz ve foru (potize pri pustu).
- ad Israel: beaaaaautifuuul jsem tu na par mesicu se "ohrat" v tech 10stupnich u kompu aaa. kultura je uzasne pohadkova, clovek do toho nesmi zabrednout jinak se z nej stane zavislak na jidle - vsechny jejich zvyky jsou postavene na jidle. Ale taky na zpivani, vrele lasce, .... sice je ta jejich kultura hooodne svazuje ale je nadherne to externe pozorovat. ted zrovna ziju v ortodoxnim mestecku a to je fakt sila. pracuju tu s tou jednou raw sefkucharkou a nemuzu u ni spat doma i kdyz ma volny pokojicek, protoze se to neslusi. tak platim nekrestansky prachy za pronajem... ale c'est la vie let's respect.
z pohledu vitariana je to RAJ! neco jako jizni afrika. proste zajdete do tech nejobycejnejsich potravin na ulici a roztahnou se vam zornicky. vcera jsem si koupil krasny vodni meloun (i kdyz na nej dneska zaludek nema chut...), dozrava papaya, kiwi chutna NEBESKY, a co teprv avocado. Avokado jsem ale mel asi jen jednou v zivote pred izraelem takze vlastne nemuzu srovnavat.
Maj tady x kibucu (komun 100-300 lidi, zivi se vetsinou zemedelstvim), ve kterych se da dobrovolnicit na datlovych plantazich, sbirat olivy (ty ale budou az na podzim....)
- no a co je zajimave je ze trh s raw food produktama je tady uplne na zacatku, tak se s tim da hrat, zvysovat povedomi, ...... navic je tady vyssi cenova uroven normalnich jidel, tj. naklady na gourmet rawfood jidla nejsou o tolik vyssi, spis nizsi....
ad my_own_raw: vcera jsem se naucil 4 luxusni jidla - taco meat, buckwheat granola, special vegetable bread loaf a jeste neco. a mel jsem neuveritelnou kvetakovou bramborovou kasi a mrkvovy tahini dresing jsem nadsenej ze vsech tech blenderu, food procesoru, dehydratoru; ted si dehydruju seminka s cayenne peprem a tamari,
Poradte mi: jedu ted na 14dni na sinajsky poloostrov, kde jsou jenom beduini, more a poust, nadhera, ale potravin poskrovnu. predpokladam ze tam bude jen zakladni ovoce a raw fish (haha). co byste si vzali s sebou za cestovni balicek? (potrebuju navic nabirat vahu po pustu...)
- ad meetingy, kurzy vitarianu v CZ: vite nekdo o necem?
Mejte se krasne a tesim se na diskuzi!
mam zatim takove stesti na super rawfoodisty .
- ad vareni na severu: z toho co jsem studoval v poslednich dnech pustu (mozek se nechtel zastavit jsem pochopil, ze hodne lidi se prave v evrope (zejm. nemecko, holandsko, kde jsou zimy podobne jako u nas) na raw udrzi par let a pak prejde plne zpet na vareni. jako by nedokazali kombinovat letni raw a zimni cook. prvni napad mozna ze by se s letnim rawfoodem dala nakombinovat zimni ayurveda, aby to fungovalo udrzitelne.
- ad pustovani: pust byl bombaaaa i kdyz to ze zacatku hooodne bolelo... predtim jsem si dal jeden desetidenni a rok jsem pustoval jednou tydne. hlavne jsem se naucil vycitit, o co si telo rika. kdyby to nekoho zajimalo popsal jsem pust detailne na pust.cz ve foru (potize pri pustu).
- ad Israel: beaaaaautifuuul jsem tu na par mesicu se "ohrat" v tech 10stupnich u kompu aaa. kultura je uzasne pohadkova, clovek do toho nesmi zabrednout jinak se z nej stane zavislak na jidle - vsechny jejich zvyky jsou postavene na jidle. Ale taky na zpivani, vrele lasce, .... sice je ta jejich kultura hooodne svazuje ale je nadherne to externe pozorovat. ted zrovna ziju v ortodoxnim mestecku a to je fakt sila. pracuju tu s tou jednou raw sefkucharkou a nemuzu u ni spat doma i kdyz ma volny pokojicek, protoze se to neslusi. tak platim nekrestansky prachy za pronajem... ale c'est la vie let's respect.
z pohledu vitariana je to RAJ! neco jako jizni afrika. proste zajdete do tech nejobycejnejsich potravin na ulici a roztahnou se vam zornicky. vcera jsem si koupil krasny vodni meloun (i kdyz na nej dneska zaludek nema chut...), dozrava papaya, kiwi chutna NEBESKY, a co teprv avocado. Avokado jsem ale mel asi jen jednou v zivote pred izraelem takze vlastne nemuzu srovnavat.
Maj tady x kibucu (komun 100-300 lidi, zivi se vetsinou zemedelstvim), ve kterych se da dobrovolnicit na datlovych plantazich, sbirat olivy (ty ale budou az na podzim....)
- no a co je zajimave je ze trh s raw food produktama je tady uplne na zacatku, tak se s tim da hrat, zvysovat povedomi, ...... navic je tady vyssi cenova uroven normalnich jidel, tj. naklady na gourmet rawfood jidla nejsou o tolik vyssi, spis nizsi....
ad my_own_raw: vcera jsem se naucil 4 luxusni jidla - taco meat, buckwheat granola, special vegetable bread loaf a jeste neco. a mel jsem neuveritelnou kvetakovou bramborovou kasi a mrkvovy tahini dresing jsem nadsenej ze vsech tech blenderu, food procesoru, dehydratoru; ted si dehydruju seminka s cayenne peprem a tamari,
Poradte mi: jedu ted na 14dni na sinajsky poloostrov, kde jsou jenom beduini, more a poust, nadhera, ale potravin poskrovnu. predpokladam ze tam bude jen zakladni ovoce a raw fish (haha). co byste si vzali s sebou za cestovni balicek? (potrebuju navic nabirat vahu po pustu...)
- ad meetingy, kurzy vitarianu v CZ: vite nekdo o necem?
Mejte se krasne a tesim se na diskuzi!
myšlenka projde i zdí. a my snad ne?
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Take vitam Diky za zajimave cteni, Izrael patri mezi zeme, kam bych se velmi rada podivala...sonique1981 píše:diky za vrele privitani! zahralo mi ruce i nohy ))
mam zatim takove stesti na super rawfoodisty .
- ad vareni na severu: z toho co jsem studoval v poslednich dnech pustu (mozek se nechtel zastavit jsem pochopil, ze hodne lidi se prave v evrope (zejm. nemecko, holandsko, kde jsou zimy podobne jako u nas) na raw udrzi par let a pak prejde plne zpet na vareni. jako by nedokazali kombinovat letni raw a zimni cook. prvni napad mozna ze by se s letnim rawfoodem dala nakombinovat zimni ayurveda, aby to fungovalo udrzitelne.
- ad pustovani: pust byl bombaaaa i kdyz to ze zacatku hooodne bolelo... predtim jsem si dal jeden desetidenni a rok jsem pustoval jednou tydne. hlavne jsem se naucil vycitit, o co si telo rika. kdyby to nekoho zajimalo popsal jsem pust detailne na pust.cz ve foru (potize pri pustu).
- ad Israel: beaaaaautifuuul jsem tu na par mesicu se "ohrat" v tech 10stupnich u kompu aaa. kultura je uzasne pohadkova, clovek do toho nesmi zabrednout jinak se z nej stane zavislak na jidle - vsechny jejich zvyky jsou postavene na jidle. Ale taky na zpivani, vrele lasce, .... sice je ta jejich kultura hooodne svazuje ale je nadherne to externe pozorovat. ted zrovna ziju v ortodoxnim mestecku a to je fakt sila. pracuju tu s tou jednou raw sefkucharkou a nemuzu u ni spat doma i kdyz ma volny pokojicek, protoze se to neslusi. tak platim nekrestansky prachy za pronajem... ale c'est la vie let's respect.
z pohledu vitariana je to RAJ! neco jako jizni afrika. proste zajdete do tech nejobycejnejsich potravin na ulici a roztahnou se vam zornicky. vcera jsem si koupil krasny vodni meloun (i kdyz na nej dneska zaludek nema chut...), dozrava papaya, kiwi chutna NEBESKY, a co teprv avocado. Avokado jsem ale mel asi jen jednou v zivote pred izraelem takze vlastne nemuzu srovnavat.
Maj tady x kibucu (komun 100-300 lidi, zivi se vetsinou zemedelstvim), ve kterych se da dobrovolnicit na datlovych plantazich, sbirat olivy (ty ale budou az na podzim....)
- no a co je zajimave je ze trh s raw food produktama je tady uplne na zacatku, tak se s tim da hrat, zvysovat povedomi, ...... navic je tady vyssi cenova uroven normalnich jidel, tj. naklady na gourmet rawfood jidla nejsou o tolik vyssi, spis nizsi....
ad my_own_raw: vcera jsem se naucil 4 luxusni jidla - taco meat, buckwheat granola, special vegetable bread loaf a jeste neco. a mel jsem neuveritelnou kvetakovou bramborovou kasi a mrkvovy tahini dresing jsem nadsenej ze vsech tech blenderu, food procesoru, dehydratoru; ted si dehydruju seminka s cayenne peprem a tamari,
Poradte mi: jedu ted na 14dni na sinajsky poloostrov, kde jsou jenom beduini, more a poust, nadhera, ale potravin poskrovnu. predpokladam ze tam bude jen zakladni ovoce a raw fish (haha). co byste si vzali s sebou za cestovni balicek? (potrebuju navic nabirat vahu po pustu...)
- ad meetingy, kurzy vitarianu v CZ: vite nekdo o necem?
Mejte se krasne a tesim se na diskuzi!
ayurveda - studovala jsem ji spoustu let a prave diky tomu jsem mela dilema s vitarianstvim, ktere pro muj typ ayurveda velmi nedoporucuje, v podstate ho vubec nedoporucuje. Zila jsem 8 let podle ayurvedy, potom jsem zacala s raw food , na zimu jsem se vratila k ayurvede, na leto opet raw a vsechny tyto pokusy me presvedcily o tom, ze raw je spravna cesta a i kdyz pres zimu trosku mrznu, do vareni uz se nepoustim, spis se pokousim o otuzovani.
cestovni balicek - stravila jsem mesic v Californii na datlich a mandlich, je to skvela kombinace, kterou ted pouzivam pri cestovani casto. Takze to by byl muj vyber do balicku
Tesim se na novinky ze Sinaje
Love n´Roses
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Je, taky vitam, zrovna jsem si docitala na pust.cz neprectene prispevky od posledni navstevy a rikam si, ze by bylo dobry, kdyby ses dozvedel i o vitarian foru a ty uz jsi zde !!!
Kdo stojí mezi člověkem a Bohem? Kuchařka
“Nejsme šťastní, protože se nám daří, ale daří se nám, protože jsme šťastní.”
“Nejsme šťastní, protože se nám daří, ale daří se nám, protože jsme šťastní.”
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Většina z nás se snaží směřovat k jednoduchosti, tak jak nám příroda potravu nabízí, a také je tu dost těch, kteří to tak už praktikují, ale pro většinu začátečníků, mě nevyjímaje, jsou recepty fajn nějakou chvíli tu máme http://www.vitakucharka.blog.cz, kam naše recepty píšeme, kdyby jsi tam občas hodil něco, co jsi se naučil a co ti chutná, tak by to bylo fajn Třeba ta květáková kaše by mě dost zajímala ! Sama ráda vařím a připravuji jídlo, to vařené tedy už nejím, ale ty přípravy v kuchyni mě prostě baví ... A i když se teď snažím jídlo tolik neřešit a jíst ho mono a celistvé, tak určitě třeba při nějaké příležitosti ráda i něco raw vyrobím ... Přeji mnoho úspěchu a hodně piš, o tom jak se ti daří, jak ti chutná, jak se máš a o Israeli
Až se naučíš hladit zraněnou dlaní,smát se když slzy tečou a rozdávat všechno a neztratit nic,pak poznáš,jak je život krásný a krásné je žít..
Re: Začátečníci - zkušenosti a rady jak jsem začínali
Tak se moc těším na zkušenosti z Izraele...jinak neboj zima v IL už brzy skončí, a to období deštů se dá taky přežít, i když na severu je vždycky horší než třeba v Beer Shevě