Ahoj, mám už toho skutečně dost, tolik chemie na dováženém ovoci a zelenině!!!
Hlídá vůbec někdo kolik chemie a čím vším je napuštěná k nám dovážná zelenina/ovoce??? Ostatní potraviny jsou hlídány kvůli sebemenším odchylkám ve váze, použitých ingrediencí, obsahu cukrů, tuků......a kdo nám zaručí že naše ovoce není jedovaté?
Mám toho vážně dost. Víte někdo zda tu je nějaká instituce co hlídá kvalitu dováženého ovoce a zeleniny?
Protest proti chemii !!!
Moderátor: hugo
Sice o tomhle toho moc nevim, možná kdybych ty přednášky o zemědělství ve škole líp poslouchal, ale tenhle semestr (co teď končí) jsme se učili zemědělskou ekonomiku a masivnímu hnojení už brzo odzvoní zvonec. Takže aspoň váš uklidnim tim, že zemědělství v Evropě se pomalu, ale jistě mění. Ta chemie totiž ničí půdu a všechno okolo těch polí, což se i pánům nahoře přestalo líbit (všechny ty negativní dopady, když nepočítám dopad na lidi, si přesně nepamatuju a v přednáškách to teď hledat nebudu).
Postupně se chce v celý EU to konvenční zemědělství úplně odbourat (podle toho co jsme se učili už se to pomalu děje) a používat chemii jen když je to potřeba (tzn. ne preventivně postříkat a pohnojit celý pole, ale až po posouzení toho, jestli je tam něco, proč by se to mělo vůbec dělat). Tomu, že se chemizuje málo, se řiká integrované zemědělství. V ČR tohle integrované zemědělství představuje většinu zemědělců (jestli mě neklame paměť). Takže když si koupíte třeba zeleninu z ČR, je na ní podstatně míň chemie, než třeba na Holandský. Samozřejmě asi budou výjimky, ale u nás se nepřehnojuje, to jsme se učili ve více předmětech, že v zahraničí s tou chemíí naprosto šílej a dávaj tam toho několikanásobně víc. A za komunistů se taky hnojilo několikanásobně víc, tohle se u nás dost zlepšilo.
Pak taky podíl ekologickýho zemědělství se rok od roku zvětšuje. Jsem koukal na nějaký tabulky ve škole a každej rok máme o nějaký to % větší podíl ekologickýho zemědělství a pořád se zvětšuje, takže situace bude jen lepší a lepší. Že se z bio potravin stává móda je fajn, třeba se to jednou dostane tak daleko, že jiný nebudou.
Co je taky docela problém, je to, že zemědělci se řídí trhem a přestali používat osevní postupy, takže se tam hromadí různý plísně atd., protože nestřídaj plodiny a jen pěstujou to, po čem je poptávka. Taky oproti minulosti někteří kašlou na pořádnou orbu, aby ušetřili a tim víc tam toho zůstane. Takže se tušim před pár lety v EU zavedly i normy na různý škodliviny, který produkujou plísně a který se kumulujou v organismu a nejdou zničit ani teplem (takže i vaříci mají u mnoha takovejch věcí smůlu - ale ti mají smůlu ještě v tom, že živočišný produkty to mají v sobě taky nakumulovaný).
Postupně se chce v celý EU to konvenční zemědělství úplně odbourat (podle toho co jsme se učili už se to pomalu děje) a používat chemii jen když je to potřeba (tzn. ne preventivně postříkat a pohnojit celý pole, ale až po posouzení toho, jestli je tam něco, proč by se to mělo vůbec dělat). Tomu, že se chemizuje málo, se řiká integrované zemědělství. V ČR tohle integrované zemědělství představuje většinu zemědělců (jestli mě neklame paměť). Takže když si koupíte třeba zeleninu z ČR, je na ní podstatně míň chemie, než třeba na Holandský. Samozřejmě asi budou výjimky, ale u nás se nepřehnojuje, to jsme se učili ve více předmětech, že v zahraničí s tou chemíí naprosto šílej a dávaj tam toho několikanásobně víc. A za komunistů se taky hnojilo několikanásobně víc, tohle se u nás dost zlepšilo.
Pak taky podíl ekologickýho zemědělství se rok od roku zvětšuje. Jsem koukal na nějaký tabulky ve škole a každej rok máme o nějaký to % větší podíl ekologickýho zemědělství a pořád se zvětšuje, takže situace bude jen lepší a lepší. Že se z bio potravin stává móda je fajn, třeba se to jednou dostane tak daleko, že jiný nebudou.
Co je taky docela problém, je to, že zemědělci se řídí trhem a přestali používat osevní postupy, takže se tam hromadí různý plísně atd., protože nestřídaj plodiny a jen pěstujou to, po čem je poptávka. Taky oproti minulosti někteří kašlou na pořádnou orbu, aby ušetřili a tim víc tam toho zůstane. Takže se tušim před pár lety v EU zavedly i normy na různý škodliviny, který produkujou plísně a který se kumulujou v organismu a nejdou zničit ani teplem (takže i vaříci mají u mnoha takovejch věcí smůlu - ale ti mají smůlu ještě v tom, že živočišný produkty to mají v sobě taky nakumulovaný).
Je chálihodný že EU se začíná měnit, ale bohužel většina ted v zimě dováženého ovozelu je odjinud než z EU, banány, pomeranče, grepy, manga, atd........ to všechno je totálně přechemizovaný, já jsem na to citlivej a objevil se mi exém, tělo se toho prostě už nestíhá zbavit.
Je krásný že domácí produkce je relativně čistá, teda podle méno názoru se to stříká stejně jako jinde....... ale stejně se i jablka a jiná zelenina dováží z jiných zemí, momentálně asi nejvíce ze španělska. Papriky, rajčata, to všechno smrdí chemií.
Co jíst když to na pohled prostě nepoznáme? Proč se to tedy nehlídá a více nekontroluje?
Je krásný že domácí produkce je relativně čistá, teda podle méno názoru se to stříká stejně jako jinde....... ale stejně se i jablka a jiná zelenina dováží z jiných zemí, momentálně asi nejvíce ze španělska. Papriky, rajčata, to všechno smrdí chemií.
Co jíst když to na pohled prostě nepoznáme? Proč se to tedy nehlídá a více nekontroluje?