Vanilka - soukromá inzerce

Místo pro tipy na nákupy a pro soukromou inzerci.

Moderátor: hugo

Uživatelský avatar
Tereza
Příspěvky: 2202
Registrován: úte bře 23, 2004 2:01
Kontaktovat uživatele:

Vanilka - soukromá inzerce

Příspěvek od Tereza »

Právě mi dorazil balíček pravých vanilkových lusků z austrálie. Jsou wild hand harvested někde v pralese.
Mám jich asi 200, tak mi přišlo že skoro ani nemá smysl takový mini množství nabízet do obchodů, takže myslim že to spíš rozprodám takhle soukromě.
Čiliž kdybyste o ně někdo měl zájem, tak jedna za 35Kč včetně daně.

terez at lifefood cz
Naposledy upravil(a) Tereza dne čtv čer 01, 2006 11:49, celkem upraveno 1 x.
Pavluška
Příspěvky: 2379
Registrován: ned kvě 02, 2004 12:43
Bydliště: tam za vodou v rákosí

Re: Vanilka - soukromá inzerce

Příspěvek od Pavluška »

To se pak mele nebo strouha na ovoce třeba?
Asi se předběžně hlásím o nějaký 3 luskouny
Bože, dej mi sílu, abych změnil to, co změnit můžu.
Dej mi trpělivost, abych snášel to, co změnit nemůžu a
dej mi moudrost, abych to dokázal rozlišit.

(G.K.Chesterton)
Uživatelský avatar
Tereza
Příspěvky: 2202
Registrován: úte bře 23, 2004 2:01
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tereza »

dá se s tim podle mě dělat ledacos. je to ale fakt síla.kousek stačí třeba nechat máčet dohromady s něčím a chytne to příchut uplne moc. dá se to mixovat v ovocných mixícíci například. dá se z toho udělat extrakt. no prostě pure vanilla...
potom kdyžtak pak v mejlu náký objednávky a tak
Uživatelský avatar
Alchemist
Příspěvky: 128
Registrován: pon led 24, 2005 12:28
Bydliště: Slany

Příspěvek od Alchemist »

Vanilka je fakt super. Prima je treba namocit suseny ovoce treba jen s 3-5mm toho vanilkovyho lusku a pak to slehnout do mixeru s jabkama a spol.

No uz mam objednano :wink:
Delej co muzes, s tim co mas, tam kde jsi!
Uživatelský avatar
Sluníčko
Příspěvky: 3518
Registrován: čtv kvě 19, 2005 11:18
Bydliště: Praha

Příspěvek od Sluníčko »

já bych také měla zájem - 3
Uživatelský avatar
Advid
Příspěvky: 1957
Registrován: pon lis 22, 2004 14:48
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Advid »

Já prosím 2.
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
Uživatelský avatar
Tereza
Příspěvky: 2202
Registrován: úte bře 23, 2004 2:01
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tereza »

no tak asi takhle:

pošlete mi to prosím mejlem

ti co jsou z prahy, nejlepe jim to dam osobne

kdo ne jde to poslat dobírkou, ale to je asi zbytečných 70kč. když bude někdo chtít, stačí jednoduchej převod z účtu, pak to šoupnu do vobálky a mělo by bejt poštovný tak za 10kaček

tak napište v mejlu jak to chcete, a taky jestli stačí účet emailem, jako že šetřim přírodu

/sluníčko napiš, jestli máš teda čas se někdy po práci (tvojí) sejít. např zejtra se du potkat s tvx odpo, přišli totiž vzorky čoko z ecuádoru...:-))/
Uživatelský avatar
Sluníčko
Příspěvky: 3518
Registrován: čtv kvě 19, 2005 11:18
Bydliště: Praha

Příspěvek od Sluníčko »

už jsem mailnula, doufám, že to dojde, spíše jsem používala ten druhý tvůj mailík
Uživatelský avatar
Tereza
Příspěvky: 2202
Registrován: úte bře 23, 2004 2:01
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tereza »

sem k tomu našla nějaký recepty:

Almond Milk
Almonds are packed with calcium, fiber, folic acid, magnesium, potassium, riboflavin and Vitamin E. (Source: The Food Lover's Companion)

1 cup soaked almonds (1/2+ cup before soaking)
2 1/2 cups water
2 medium dates or sweetener of choice (optional)
1 tsp. vanilla

1. Blend on high until well blended.
2. Pour through The Amazing Nut Milk, Juice and Sprout Bag. Squeeze the bag until all the liquid is released.
3. Store the milk in a glass jar in the refrigerator for up to 4 days. You may want to make extra so you have enough milk to last four days.

Bavarian Custard
Recipe by Elaina Love
Serves 4

2 cups young coconut meat
1/2 c. coconut water
2 Tbs. orange juice (1/2 orange)
1/8 tsp. Himalayan Crystal Salt
1 pinch-1/8 tsp. turmeric for color
1 vanilla bean, chopped or scraped
1 tsp. vanilla extract
1/4 tsp. almond extract
1/4 cup agave nectar or more to taste
1 Tbs. soy lecithin
1 Tbs. coconut oil or coconut butter

Blend on high until the mixture is creamy. Refrigerate until cool and serve.

Cacao Basic Truffle

This recipe will make about a dozen truffles. I like to make small batches daily forfreshness.

¼ Cup raw Cacao
6 Dried Apricots
1 tsp. Coconut Oil
2 tsp. Agave Nectar
½ Vanilla Bean

Grind cacao and vanilla bean in a coffee grinder on the espresso setting (if your grinder has one). Add all ingredients into a mini food processor* with the “S” blade. Start by using a pulsing motion until the batter begins to blend. Continue blending until the batterforms a smooth ball on one side of the processor.

Ice Cream

1 cup coconut water
1 ½ cups almond or cashew milk
1 cup chopped young coconut meat
2 tbs. coconut oil
3/4 cup chopped soaked dates
Seeds from ¼ sun dried vanilla bean
2 pinches of salt

How to: Blend everything till smooth. Get half the batter and stir in 2-3 tbs. of cacao powder into it. Pour batter in ice cube trays and freeze until frozen. Using a Champion juicer with the blank attachment, feed the juicer the frozen ice cream cubes. Watch how it transforms into soft serve ice cream! Transfer the ice cream into a plastic container and store in the freezer until ready to make ice cream sandwiches.
Uživatelský avatar
tvx
Příspěvky: 2535
Registrován: pát čer 11, 2004 12:12
Bydliště: Praha 9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tvx »

5 vanilek, doufam, ze jsou dobry, neb jsem za 60 koupil v Delvite od kotanyho a je bez chuti a zapachu..
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
Uživatelský avatar
ml
Příspěvky: 993
Registrován: pon led 23, 2006 1:55
Bydliště: zlín
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ml »

Tereza píše:sem k tomu našla nějaký recepty:

Almond Milk
Almonds are packed with calcium, fiber, folic acid, magnesium, potassium, riboflavin and Vitamin E. (Source: The Food Lover's Companion)

1 cup soaked almonds (1/2+ cup before soaking)
2 1/2 cups water
2 medium dates or sweetener of choice (optional)
1 tsp. vanilla

1. Blend on high until well blended.
2. Pour through The Amazing Nut Milk, Juice and Sprout Bag. Squeeze the bag until all the liquid is released.
3. Store the milk in a glass jar in the refrigerator for up to 4 days. You may want to make extra so you have enough milk to last four days.

Bavarian Custard
Recipe by Elaina Love
Serves 4

2 cups young coconut meat
1/2 c. coconut water
2 Tbs. orange juice (1/2 orange)
1/8 tsp. Himalayan Crystal Salt
1 pinch-1/8 tsp. turmeric for color
1 vanilla bean, chopped or scraped
1 tsp. vanilla extract
1/4 tsp. almond extract
1/4 cup agave nectar or more to taste
1 Tbs. soy lecithin
1 Tbs. coconut oil or coconut butter

Blend on high until the mixture is creamy. Refrigerate until cool and serve.

Cacao Basic Truffle

This recipe will make about a dozen truffles. I like to make small batches daily forfreshness.

¼ Cup raw Cacao
6 Dried Apricots
1 tsp. Coconut Oil
2 tsp. Agave Nectar
½ Vanilla Bean

Grind cacao and vanilla bean in a coffee grinder on the espresso setting (if your grinder has one). Add all ingredients into a mini food processor* with the “S” blade. Start by using a pulsing motion until the batter begins to blend. Continue blending until the batterforms a smooth ball on one side of the processor.

Ice Cream

1 cup coconut water
1 ½ cups almond or cashew milk
1 cup chopped young coconut meat
2 tbs. coconut oil
3/4 cup chopped soaked dates
Seeds from ¼ sun dried vanilla bean
2 pinches of salt

How to: Blend everything till smooth. Get half the batter and stir in 2-3 tbs. of cacao powder into it. Pour batter in ice cube trays and freeze until frozen. Using a Champion juicer with the blank attachment, feed the juicer the frozen ice cream cubes. Watch how it transforms into soft serve ice cream! Transfer the ice cream into a plastic container and store in the freezer until ready to make ice cream sandwiches.
ještě teda kdyby to bylo v češtině. my starší tyhle cizí jazyky nějak neovládáme. :lol:
mirka
Uživatelský avatar
Tereza
Příspěvky: 2202
Registrován: úte bře 23, 2004 2:01
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tereza »

pardon. nějak se k tomu snad dostanu aněco někam přeložim.

tvx: jsou luxusní. ráno jsem je vybalovala z balíku a držela jsem je v rukou ještě zabalený v igelitu, a ještě ted mi vonej ruce

wild harvested (wildcrafted) je lepší než organic, nebot i organic může být comercially grown. tohle sbírali domorodcí...
Uživatelský avatar
RadkaS
Příspěvky: 2498
Registrován: úte bře 02, 2004 21:00

Příspěvek od RadkaS »

Taky bych mela zajem o 5 kousku. Jeste nikdy jsem vanilku nezkusila. Akorat penize budu moci nejdriv poslat v pondeli, protoze zatim jsem jeste v USA... ale zitra uz letim 8)
Uživatelský avatar
buc11
Příspěvky: 7110
Registrován: čtv bře 04, 2004 12:20
Bydliště: VP Hor.Boj.

Příspěvek od buc11 »

já jsem si kdysi tady někde jednu koupil, byla v takové tekutině a stála určitě přes stovku, ale ještě ju mám, zkusím pohledat a taky vochutnat
Uživatelský avatar
Advid
Příspěvky: 1957
Registrován: pon lis 22, 2004 14:48
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Advid »

Mám to přeložit? Bylo by to za chvilku, mám teď čas. :)
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
Uživatelský avatar
ml
Příspěvky: 993
Registrován: pon led 23, 2006 1:55
Bydliště: zlín
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ml »

když budeš tak hodný, budu ráda. já jsem vždycky mimo obzor, když tu napíšete odkazy na cizí stránky. to jen otevřu a opět zavřu. nic jiného mi jaksi nezbývá. ještě že jste tak dobří a občas něco přeložíte. díky moc.
mirka
Uživatelský avatar
Tereza
Příspěvky: 2202
Registrován: úte bře 23, 2004 2:01
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tereza »

Davídku ty jsi poklad.

Buc: to je extrakt. Pokud jsi měl štěstí a nekoupil syntetický, i když jsem v CZ ještě neviděla extrakt z pravý vanilky, tak i ty z pravý v se dělaj s alkoholem...
Uživatelský avatar
zuzi
Příspěvky: 472
Registrován: stř bře 03, 2004 21:10
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zuzi »

No akorat by to chtelo ty recepty modifikovat, tak aby byly pouzitelny v nasich podminkach a za rozumny penize.
Ale ja si myslim, ze kazdy sam prijde na to co s vanilkou delat.
Uživatelský avatar
Advid
Příspěvky: 1957
Registrován: pon lis 22, 2004 14:48
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Advid »

Mandlové mléko
Mandle jsou plné vápníku, vlákniny, kyseliny listové, hořčíku, draslíku, vitamínu B2 a E.

šálek namočených mandlí
2 šálky vody
2 střední datle nebo sladidlo dle vlastního výběru
lžička vanilky

1. Mixujte na vysoké otáčky, dokud se to dobře nesmíchá
2. Sceďte přes hadřík
3. Mléko můžete uchovávat ve skleněné nádobě v chladničce až 4 dny

Bavorský krém
4 porce

2 šálky kokosové dužniny
1/2 šálku kokosového mléka
2 lžíce pomerančové šťávy (1/2 pomeranče)
1/8 lžičky Himalájské soli
špetka - 1/8 lžička kurkumy pro obarvení
1 vanilkový lusk, nasekaný nebo rozdrcený
1 lžička vanilkového extraktu
¼ lžičky mandlového extraktu
1/4 šálek nebo více nektaru z agáve pro chuť
1 lžíce sojového lecitinu
1 lžíce kokosového oleje nebo kokosového másla

Mixujte na vysoké otáčky, dokud nedostanete krémovou konzistenci. Dejte do chladničky a po vychlazení podávejte.

Čokoládové lanýže
Udané množství stačí asi na 12 lanýžů. Dělám malé dávky, abych měla každý den čerstvé.

¼ šálku syrové čokolády*
6 sušených meruněk
1 lžička kokosového oleje
2 lžičky nektaru z agáve
½ vanilkového lusku

Rozemelte čokoládu/kakao a vanilku v mlýnku na kávu (pokud máte hi-tech mlýnek, použijte nastavení „espresso“). Přidejte všechny přísady a prožeňte je „food processorem“ s „S“ čepelí. Začněte s pulzním pohybem dokud nezačne lézt těsto. Pokračujte v míchání dokud těsto nevytvoří hladké kuličky.

*Tereza: Tak jak se to tedy bude jmenovat?

Zmrzlina

1 šálek kokosového mléka
1 ½ šálku mandlového nebo kešu mléka
1 šálek nasekané kokosové dužniny z mladého kokosu.
2 lžičky kokosového oleje
3/4 šálku nasekaných namočených datlí
Semínka ze ¼ na slunci usušeného vanilkového lusku
2 špetky soli

Všechno umixujte, dokud to nebude jemné. Vezměte polovinu hnoty a vmíchejte do ní 2-3 lžičky kakaového prášku. Nalejte hmotu do tvořítka na led a vložte do mrazáku. Do Champion Juiceru bez nástavce dejte zmraženou směs. Sledujte, jak se mění na zmrzlinu! Přendejte zmrzlinu do plastové nádoby a uložte do mrazáku.

pozn. překl.:
Nektar z agáve není podle mě nezbytný. S tou kokosovou dužninou si nejsem jistý, jestli je to ta pravá.
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
Uživatelský avatar
Johny
Příspěvky: 566
Registrován: ned úno 29, 2004 23:55
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Johny »

Já ji dostal zdarma, heč :D
Uživatelský avatar
Advid
Příspěvky: 1957
Registrován: pon lis 22, 2004 14:48
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Advid »

Asi sis ji zasloužil. :wink:
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
Uživatelský avatar
ml
Příspěvky: 993
Registrován: pon led 23, 2006 1:55
Bydliště: zlín
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ml »

díky za přeložení, zní to moc lákavě a už bych si dala. půstuji, nic nebude.
mirka
Uživatelský avatar
800914
Příspěvky: 2674
Registrován: úte led 24, 2006 4:24

Příspěvek od 800914 »

vanilku som uz raz kupil v polsku.. teda aspon myslim.. neboli to totiz ani lusky ani tinktura, vyzeralo to ako vonava pokrutena tycinka, vonalo to stredne az silne prenikavo, priemer cca 4mm, farba cierna, povrch trochu lepivy.. senzory vyhodnotili bio-povod, struhal som si to do sladkych mixov.. teraz mam ale trochu obavy ze to bol nejaky wypierdoleny bio-podvod..
co to proalaha bylo? :shock: :o
Uživatelský avatar
Tereza
Příspěvky: 2202
Registrován: úte bře 23, 2004 2:01
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tereza »

že by vanilka?
Uživatelský avatar
buc11
Příspěvky: 7110
Registrován: čtv bře 04, 2004 12:20
Bydliště: VP Hor.Boj.

Příspěvek od buc11 »

Tereza píše:že by vanilka?
tak je to lusk vanilky, zatavenej v sáčku bez tekutiny
Uživatelský avatar
Alchemist
Příspěvky: 128
Registrován: pon led 24, 2005 12:28
Bydliště: Slany

Vanilka

Příspěvek od Alchemist »

To Tereza: Dik za zasilku. Jestli budes nekdy natacet TV reklamu na tyhle prima vanilkovy lusky, tak Ti budu klidne delat zdarma komparz .... :wink:
Delej co muzes, s tim co mas, tam kde jsi!
Uživatelský avatar
Laurinka
Příspěvky: 91
Registrován: pát dub 15, 2005 11:27
Bydliště: Praha

Příspěvek od Laurinka »

Terez, díky za vanilku! Mám ji skladovat v mikrotenu, nebo spíš na suchu v papírovém sáčku?
Eva Kočí
Příspěvky: 101
Registrován: sob úno 11, 2006 16:38
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eva Kočí »

Díky za vanilku Terko.

To Laurinka: mám vanilku ve skleničce se zabroušeným hrdlem, ale taky nevím jestli je to tak správně.
Uživatelský avatar
buc11
Příspěvky: 7110
Registrován: čtv bře 04, 2004 12:20
Bydliště: VP Hor.Boj.

Příspěvek od buc11 »

zapomněl jsem se podělit o sqělý nápad od miss šmaldas-domluvit s Kučírkama stáčet tahini tak do 50litrovejch barelů, aby sme se nemuseli otravovat s těma skleničkama, zajímavý, že jí to chutná taky i bez medu jak manželce, pro mne třeba úplně nechut
teď jsem si ještě zkusil namočený ty přeschlejší usa-pistácky a dá se to
Uživatelský avatar
ml
Příspěvky: 993
Registrován: pon led 23, 2006 1:55
Bydliště: zlín
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ml »

také u nás mizí jedna sklenička za druhou - bez medu :)
mirka
Uživatelský avatar
Tereza
Příspěvky: 2202
Registrován: úte bře 23, 2004 2:01
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tereza »

já to skladuju v igelitu aby co nejmin vycichala, ale pro domácí použití bych se přimlouvala za to sklo..
Uživatelský avatar
tvx
Příspěvky: 2535
Registrován: pát čer 11, 2004 12:12
Bydliště: Praha 9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tvx »

ja mam koreni v sklenenychtmavych zabrousenychs laboratornich klenickach
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
Uživatelský avatar
Laurinka
Příspěvky: 91
Registrován: pát dub 15, 2005 11:27
Bydliště: Praha

Příspěvek od Laurinka »

Díky za tipy!
Uživatelský avatar
Tereza
Příspěvky: 2202
Registrován: úte bře 23, 2004 2:01
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tereza »

klesla dph na vanilku z 19 na 5%, čili je ted levnější....


jinak já bych ji zkusila usušit a namlít, (no až se k tomu někdy dostanu..)
Viktor
Příspěvky: 1
Registrován: sob črc 26, 2008 16:00

Re: Vanilka - soukromá inzerce

Příspěvek od Viktor »

mal by som záujem o vanilkové lusky. Najlepšie je vraj lusky pozdĺžne rozkrojiť a vanilkovú pastu tupým nožom vyškrábať.
Uživatelský avatar
epony
Příspěvky: 1035
Registrován: čtv zář 20, 2007 0:07
Bydliště: Earth
Kontaktovat uživatele:

Re: Vanilka - soukromá inzerce

Příspěvek od epony »

vanilkove struky kupis v bio obchodoch alebo aj v supermarketoch pri koreninach od Kotanyi :wink:
Whenever you feel sad just remember: there are a billions of cells in your body and all they care about is you.
Odpovědět