DESTILÁTOR
Moderátor: hugo
DESTILÁTOR
Ahoj včera jsem konečně koupil destilator od SmartStill....kontakt jsem získal na netu...a vše v pohodě.. akorát jsem si pro něj zajel (a to z vlastní iniciativy). Pokud by měl někdo zájem tak zaslu kontakt. Byl zcela nový za 5500kč. Jináč ještě jeden je okamžitě k dispozici. poslete sms 731209450. zdar M.
Re: DESTILÁTOR
Ja tenhle přístroj zase prodavam (je použitý po jednom půstu)...cena 4500Kč.
pište na mejl: k72@seznam.cz
pište na mejl: k72@seznam.cz
Re: DESTILÁTOR
Nějak pořád nechápu ty z vás, kdož vyrábíte destilku kondenzací. Přístroj je drahej, jeho provoz potom taky (ta šílená spotřeba elektriky mi tedy zrovna v souladu s přírodou - což bychom my vitariáni měli být - zrovna nepřipadá) a přitom výroba destilky osmózou je několikanásobně levnější, voda nepřijde o mřížku... no jen můj náhled na věc
Re: DESTILÁTOR
Jindřichu, pls, jak často se mění ty předfiltry anebo jiné nutně měnitelné součásti ?Jindra píše:Nějak pořád nechápu ty z vás, kdož vyrábíte destilku kondenzací. Přístroj je drahej, jeho provoz potom taky (ta šílená spotřeba elektriky mi tedy zrovna v souladu s přírodou - což bychom my vitariáni měli být - zrovna nepřipadá) a přitom výroba destilky osmózou je několikanásobně levnější, voda nepřijde o mřížku... no jen můj náhled na věc
Nebo se to dá nějak vyčistit, vyprat, nevyměňuje se vše ?
http://www.filtracevody.cz/store/goodsd ... GoodsID=02
Tady píšou, že výměna "dle tvrdosti vody", to je nic neříkající údaj.
Sice tam píšou vlákna odolná proti bakteriím, ale znáš to .. zkrátka by mě zajímaly reálné náklady na provoz.
O různých filtrech vím, že plesniví, zanáší se, to destilátor neřeší, jednoduše vyčistíš usazeniny a jedeš dál.
Jinak jsme to kdysi počítali elektrika je cca 3,8Kč/1l, ve vysokém tarifu, když destiluješ v nízkým tarifu, tak 1,5Kč/1l. Vody je tam cca za 0,06Kč.
Re: DESTILÁTOR
Poněkud Tě zklamu (i sebe, protože už to doma plánuju aspoň čtvrt roku a pořád nevyřízeno, ufff), ještě to nemám. Byl jsem na firmě a poptával. Řekli mi, filtry se mění cca jednou za rok. On se prostě snižuje průtok a až uznáš, že už je to fakt pomalý, měníš. No při naší spotřebě cca 5 litrů za den to bude výměna jednou za dva roky Eventuální bakterie míním řešit jednoduchým krátkým odpuštěním vody, než ji začnu chytat do nádoby. Jinak teda já se bakterií nijak přehnaně nebojím (snad na to jednou nedoplatím).cepheus píše:Jindřichu, pls, jak často se mění ty předfiltry anebo jiné nutně měnitelné součásti? Sice tam píšou vlákna odolná proti bakteriím, ale znáš to .. zkrátka by mě zajímaly reálné náklady na provoz. O různých filtrech vím, že plesniví, zanáší se, to destilátor neřeší, jednoduše vyčistíš usazeniny a jedeš dál.
Četl jsi už tenhle článek? Dost mne inspiroval.
A trochu obšírněji potom tadyto čteníčko.
Re: DESTILÁTOR
Aha, myslel jsem ze staršího linku zde, že už to máš. Ale ta četnost výměny mě mile překvapuje, super, dík za zajímavý link, počtu si.
S bakteriema máš pravdu, když je přehnaně hubíme, IS je nezná a nechtějí se pak s náma kamarádit ani ty co je potřebujem, pravda.
S bakteriema máš pravdu, když je přehnaně hubíme, IS je nezná a nechtějí se pak s náma kamarádit ani ty co je potřebujem, pravda.
Re: DESTILÁTOR
Jeden filtr pojme soli z 3 a půl tisíce litrů kohoutkové vody? Kam to dává? Nechápu
Re: DESTILÁTOR
Možná v té vodo-vodě až tolik solí nebude.
Re: DESTILÁTOR
Koukám na net .... Středně tvrdá voda má koncentraci kolem 2 mmol/l, což je přibližně 0,4 g/l, takže těch 3 a půl tisíce litrů obsahuje asi 1,5 kg solí ... No, tak to by tak na ten filtr mohlo možná odpovídat že ztěžkne za rok o kilo (neznám jeho konstrukci). A já měl vždy představu že těch solí je tam daleko víc.cepheus píše:Možná v té vodo-vodě až tolik solí nebude.
Re: DESTILÁTOR
Mnoho půstařů řeší problém, jak si obstarat destilátor, aniž je bude stát 6 až 10 tisíc. Rád bych tu popsal svůj destilátor. Pořizovací náklady vyjdou na asi 700 Kč a konstrukce je docela jednoduchá, zvládnutelná i pro patlaly jako jsem já.
Princip je následující - v rychlovarné konvici se ohřívá voda, ta odchází trubkou do kbelíku s vodou, kde se ochlazuje a vytéká ven do sběrné nádobky. Chladící voda slouží současně jako zásobník vody - přivádí se druhou trubkou do konvice, kde udržuje díky spojeným nádobám potřebnou hladinu vody. Tento způsob má výhodu v tom, že vodu není potřeba doplňovat často, doplnění vody je snadné (i za provozu) a voda vtéká do konvice už předehřátá, čímž se zvyšuje účinnost destilace.
Konvici jsem použil malou cestovni z Globusu za 300 Kč. Hlavním důvodem bylo to, že má příkon 600W, při předřazení usměrňovací diody se sníží příkon na 300W. Diodu jsem použil BY550-600 z GM Electronic, cena 4,30 Kč. Přemostil jsem jí dráty vedoucí k vypínači (pozor 3. drát je uzemnění). Nezkoušel jsem provoz na 600W, myslím si že by byla málo účinná destilace (příliš rychlá) a vypínala by přehřívací pojistka. Bylo by možné ponechat funkci vypínače a na začátku tak zrychlit ohřev, ale není to nutné, je lepší teplotní spínač zatmelit (aby neunikala pára) a vypínač odpojit (jinak po sepnutí pak už nelze vypnout). Bylo by možné použít i jinou konvici - ale bude nutné radikálněji snížit výkon, např. triakovým regulátorem (viz cepheusův destilátor). Konvice je upevněná vodoznakem vpřed.
Další důležitou součástí je trubka. Vřelé díky cepheusovi za tip na výbornou nerezovou ohebnou trubku CATS, k dostání na http://www.az-pokorny.cz/ . Vhodný typ je CATS DN8. Je možný typ s koncovkami, ale ty bych nevyužil, objednal jsem si bez koncovek, 2 metry, i s dopravou vyšla cena na asi 300. Velkou výhodou CATS je i to, že má velký styčný povrch a tedy dobrou chladivost.
Kbelík lze použít např. od pracího prášku nebo malířské barvy. Konvici jsem ke kbelíku připevnil pomocí drátů (skrz díry), konvici jsem vypodložil 2 houbičkami na nádobí (ehm ). Pro přívodní trubku jsem odřízl půl metru trubky. Do konvice jsem u dna ze strany vyvrtal otvor, do otvoru vchází přívodní trubka, pak obtáčí konvici a jde ze strany do kbelíku. Přívodní trubka by neměla být kratší, slouží jako vyrovnávací zásobník horké vody, jinak může dojít k rozkmitání soustavy (po zahřátí se zvedne tlak, vytlačí horkou vodu, po poklesu tlaku se nasaje studená voda a tím se voda více ochladí, výsledkem je jen ohřívání vody ve kbelíku bez destilace). Přívodní trubka by měla mít mírný sklon nahoru, aby nedocházelo k samovolnému odtoku horké vody.
Zbylý 1,5 m trubky slouží k chlazení páry. Shora je trubka zasunutá do nálevky konvice, pak jde dolů do kbelíku kde je spirálovitě stočená (2 závity) a ústí ven z kbelíku. Spirála by měla být celá pod nejnižší úrovní hladiny vody v konvici.
Velmi důležitá fáze - utěsnění spár. V konvici je mírný přetlak a jakákoliv nepatrná škvíra způsobí značné snížení účinnosti destilace. K utěsnění jsem použil Den Braven akvaristické lepidlo (opět díky cepheusovi za tip ). Má jako jediné atest na pitnou vodu a mohu potvrdit že (na rozdíl od jiných lepidel) po týdenním vyčichnutí skutečně není nijak cítit a nic do vody nevylučuje. Zvlášť velkou pozornost je třeba věnovat utěsnění vnitřku konvice - především otvor k vypínači, který je vhodné důkladně vycpat lepidlem. Nejlépe zaplnit nadbytkem lepidla, pak přiklopit víko (aby dosedlo k lepidlu) a zalepit obvod víka. Po zatvrdnutí lepidla vsadit výstupní trubku do otvoru a utěsnit škvíry kolem trubky, stejně tak utěsnit díru kolem vstupní trubky, díry kolem upevňovacích drátů a díru kolem výstupního otvoru ve kbelíku. Chladící trubka je u dna ještě vypodložena a přilepena lepidlem, aby držela stabilněji. Lepidlo je silikonové, takže i po zatvrdnutí je pružné. Možná by byla lepší volba použít epoxid - přece jen by byla konstrukce destilátoru pevnější a stabilnější, obávám se že při přepravě hrozí odloupnutí silikonu a snížení těsnosti.
Pro zvýšení účinnosti je dobré konvici a přívodní trubku tepelně izolovat - obložit hadrem nebo molitanem.
Použití destilátoru - nalít vodu do kbelíku, až hladina v konvici dosáhne horní rysky. Kbelík položit na vyvýšené místo a podstavit sběrnou nádobku. Vhodné je do vody nasypat půl kávové lžičky kyseliny citronové (lze použít i šťávu z citronu) - zabraňuje usazování vodního kamene v konvici. Jinak je možné konvici dodatečně čistit použitím vody s větším množstvím kyseliny citronové. Mohl by zřejmě dobře fungovat i ocet, ale tato voda by se nedala pít. Rychlost destilace je asi 1 litr destilované vody za 2 hodiny (čili 1 litr za asi 3 kč). Hladina v konvici klesne na minimum za asi 3 hodiny. Stačí ráno destilátor naplnit vodou (+kyselina, ale není nutná), každé 2 až 3 hodiny doplnit vodu a vylít zásobník. Večer po skončení destilace vodu vylít - z konvice vyteče hnědé kafe zahuštěné slané vody. Důkladné vylití obsahu konvice je možné šroubovicovým kolébáním destilátoru.
Před prvním použitím je vhodné destilovanou vodu nějaký čas vylévat - např. pokud je konvice úplně nová, trvá asi týden než se plast vyvaří a přestane být ve vodě cítit. Pokud použitá voda obsahuje těkavé látky (jako např. chlor), mohou být cítit i v destilované vodě - v takovém případě pomůže dodatečné krátké převaření destilky (možná se lze takto zbavit i zápachu plastu z konvice). Dalším zlepšením může být krystalizace vody zmrazením. Destilovanou vodu je vhodné uchovávat ve skleněné nádobě (používám skleněný demižonek od vína). Na okamžité použití si ji odlévám do PET lahve, kterou mám dlouhodobým stykem s destilkou už "odplastovanou" takže plast ve vodě není cítit.
Princip je následující - v rychlovarné konvici se ohřívá voda, ta odchází trubkou do kbelíku s vodou, kde se ochlazuje a vytéká ven do sběrné nádobky. Chladící voda slouží současně jako zásobník vody - přivádí se druhou trubkou do konvice, kde udržuje díky spojeným nádobám potřebnou hladinu vody. Tento způsob má výhodu v tom, že vodu není potřeba doplňovat často, doplnění vody je snadné (i za provozu) a voda vtéká do konvice už předehřátá, čímž se zvyšuje účinnost destilace.
Konvici jsem použil malou cestovni z Globusu za 300 Kč. Hlavním důvodem bylo to, že má příkon 600W, při předřazení usměrňovací diody se sníží příkon na 300W. Diodu jsem použil BY550-600 z GM Electronic, cena 4,30 Kč. Přemostil jsem jí dráty vedoucí k vypínači (pozor 3. drát je uzemnění). Nezkoušel jsem provoz na 600W, myslím si že by byla málo účinná destilace (příliš rychlá) a vypínala by přehřívací pojistka. Bylo by možné ponechat funkci vypínače a na začátku tak zrychlit ohřev, ale není to nutné, je lepší teplotní spínač zatmelit (aby neunikala pára) a vypínač odpojit (jinak po sepnutí pak už nelze vypnout). Bylo by možné použít i jinou konvici - ale bude nutné radikálněji snížit výkon, např. triakovým regulátorem (viz cepheusův destilátor). Konvice je upevněná vodoznakem vpřed.
Další důležitou součástí je trubka. Vřelé díky cepheusovi za tip na výbornou nerezovou ohebnou trubku CATS, k dostání na http://www.az-pokorny.cz/ . Vhodný typ je CATS DN8. Je možný typ s koncovkami, ale ty bych nevyužil, objednal jsem si bez koncovek, 2 metry, i s dopravou vyšla cena na asi 300. Velkou výhodou CATS je i to, že má velký styčný povrch a tedy dobrou chladivost.
Kbelík lze použít např. od pracího prášku nebo malířské barvy. Konvici jsem ke kbelíku připevnil pomocí drátů (skrz díry), konvici jsem vypodložil 2 houbičkami na nádobí (ehm ). Pro přívodní trubku jsem odřízl půl metru trubky. Do konvice jsem u dna ze strany vyvrtal otvor, do otvoru vchází přívodní trubka, pak obtáčí konvici a jde ze strany do kbelíku. Přívodní trubka by neměla být kratší, slouží jako vyrovnávací zásobník horké vody, jinak může dojít k rozkmitání soustavy (po zahřátí se zvedne tlak, vytlačí horkou vodu, po poklesu tlaku se nasaje studená voda a tím se voda více ochladí, výsledkem je jen ohřívání vody ve kbelíku bez destilace). Přívodní trubka by měla mít mírný sklon nahoru, aby nedocházelo k samovolnému odtoku horké vody.
Zbylý 1,5 m trubky slouží k chlazení páry. Shora je trubka zasunutá do nálevky konvice, pak jde dolů do kbelíku kde je spirálovitě stočená (2 závity) a ústí ven z kbelíku. Spirála by měla být celá pod nejnižší úrovní hladiny vody v konvici.
Velmi důležitá fáze - utěsnění spár. V konvici je mírný přetlak a jakákoliv nepatrná škvíra způsobí značné snížení účinnosti destilace. K utěsnění jsem použil Den Braven akvaristické lepidlo (opět díky cepheusovi za tip ). Má jako jediné atest na pitnou vodu a mohu potvrdit že (na rozdíl od jiných lepidel) po týdenním vyčichnutí skutečně není nijak cítit a nic do vody nevylučuje. Zvlášť velkou pozornost je třeba věnovat utěsnění vnitřku konvice - především otvor k vypínači, který je vhodné důkladně vycpat lepidlem. Nejlépe zaplnit nadbytkem lepidla, pak přiklopit víko (aby dosedlo k lepidlu) a zalepit obvod víka. Po zatvrdnutí lepidla vsadit výstupní trubku do otvoru a utěsnit škvíry kolem trubky, stejně tak utěsnit díru kolem vstupní trubky, díry kolem upevňovacích drátů a díru kolem výstupního otvoru ve kbelíku. Chladící trubka je u dna ještě vypodložena a přilepena lepidlem, aby držela stabilněji. Lepidlo je silikonové, takže i po zatvrdnutí je pružné. Možná by byla lepší volba použít epoxid - přece jen by byla konstrukce destilátoru pevnější a stabilnější, obávám se že při přepravě hrozí odloupnutí silikonu a snížení těsnosti.
Pro zvýšení účinnosti je dobré konvici a přívodní trubku tepelně izolovat - obložit hadrem nebo molitanem.
Použití destilátoru - nalít vodu do kbelíku, až hladina v konvici dosáhne horní rysky. Kbelík položit na vyvýšené místo a podstavit sběrnou nádobku. Vhodné je do vody nasypat půl kávové lžičky kyseliny citronové (lze použít i šťávu z citronu) - zabraňuje usazování vodního kamene v konvici. Jinak je možné konvici dodatečně čistit použitím vody s větším množstvím kyseliny citronové. Mohl by zřejmě dobře fungovat i ocet, ale tato voda by se nedala pít. Rychlost destilace je asi 1 litr destilované vody za 2 hodiny (čili 1 litr za asi 3 kč). Hladina v konvici klesne na minimum za asi 3 hodiny. Stačí ráno destilátor naplnit vodou (+kyselina, ale není nutná), každé 2 až 3 hodiny doplnit vodu a vylít zásobník. Večer po skončení destilace vodu vylít - z konvice vyteče hnědé kafe zahuštěné slané vody. Důkladné vylití obsahu konvice je možné šroubovicovým kolébáním destilátoru.
Před prvním použitím je vhodné destilovanou vodu nějaký čas vylévat - např. pokud je konvice úplně nová, trvá asi týden než se plast vyvaří a přestane být ve vodě cítit. Pokud použitá voda obsahuje těkavé látky (jako např. chlor), mohou být cítit i v destilované vodě - v takovém případě pomůže dodatečné krátké převaření destilky (možná se lze takto zbavit i zápachu plastu z konvice). Dalším zlepšením může být krystalizace vody zmrazením. Destilovanou vodu je vhodné uchovávat ve skleněné nádobě (používám skleněný demižonek od vína). Na okamžité použití si ji odlévám do PET lahve, kterou mám dlouhodobým stykem s destilkou už "odplastovanou" takže plast ve vodě není cítit.
Re: DESTILÁTOR
Ještě bych popsal, s cepheusovým svolením, jeho destilátor, který si vyrobil na svůj 40-denní půst, pořizovací náklady asi 1200 Kč.
Na prvních dvou fotografiích je komerčně prodávaný destilátor, který sloužil jako vzor. Pára odchází do spirálovitě stočené trubky, která je chlazena ventilátorem. Vzduch proudí směrem nahoru, protože teplota trubky klesá shora směrem dolů.
Základem jeho destilátoru je 2000W 1,5-litrová nerezová rychlovarná konvice (nedochází k vylučování plastu do vody jako u plastové). Jako chladicí trubku použil trubku CATS DN8 (http://www.az-pokorny.cz/ ), první verze 1 metru, pak zvýšil na 1,85 metru. Výkon konvice snižuje triakovým regulátorem http://www.stavebnice.richardvacula.com ... link=PT019 na 500W. Triak chladí pasivním chladičem ze starého pentia. Trubku chladí větrákem 24V připojeným ke zdroji 27V. Spirálu izoluje od konvice 1 cm polystyrenem krytým nerezovým plechem. Konvici zvenku obalil vrstvou 0,7 cm polystyrenu. Víko je z nerez plechu osezené tvarem L dokola, se silikonovým těsněním po obvodu (z plastové misky). Hlava je připnutá ke konvici 4 páskami, které jsou dole zacvaknuté pod plast.
Výkonnost má 1,55 litru destilky za 2,4 hodiny při spotřebě 1,2 kWh. Na začátku nejdříve zapne konvici chvíli naplno (2000W) a při vypnutém větráku nechá asi 1 dcl destilky prokapat. Po ukončení destilace vypne větrák, vodu nechá odpařit z trubky a pak ještě chladicí hlavu profouká kompresorem.
Mé poznámky - před svým destilátorem jsem zkoušel podobnou konstrukci, se vzduchovým chlazením. K plastové konvici 2KW jsem přilepil víko z měděného plechu (chyba, lepší bylo použít původní víko). Shora byl plnící otvor (se zátkou), z druhého otvoru vycházela trubka CATS stočená do spirály a položená na starém zdroji z PC tak, aby vzduch z ventilátoru foukal na trubku zdola nahoru. Druhý PC ventilátor, připojený na ten PC zdroj, ochlazoval trubku foukáním ze strany. Konvici jsem utěsnoval silikonovým lepidlem - kvůli styku s mědí jsem použil neutrální lepidlo. Výkon konvice jsem reguloval triakovým regulátorem, na který jsem si nakoupil součástky v GM, takže mě vyšel levněji (60 kč). Destilátor sice fungoval, ale asi jsem nedodržel zapojení regulátoru, i s chladičem se přehříval a občas začal vést naplno, regulace v nízkých výkonech byla nestabilní, konvice místy netěsnila a profukovala (např. odkapávala kolem vodoznaku), použitý silikon byl i po týdnech ve vodě cítit a celá konstrukce byla vratká a nepřenositelná. Při příštím pokusu bych více dodržel cepheusův vzor - nerezová konvice, trubka připevněná k odnímatelnému víku, kvalitnější triakový regulátor, k lepení akvaristický Den Braven. Použití zdroje a větráků ze starého PC je dobrý tip.
Na prvních dvou fotografiích je komerčně prodávaný destilátor, který sloužil jako vzor. Pára odchází do spirálovitě stočené trubky, která je chlazena ventilátorem. Vzduch proudí směrem nahoru, protože teplota trubky klesá shora směrem dolů.
Základem jeho destilátoru je 2000W 1,5-litrová nerezová rychlovarná konvice (nedochází k vylučování plastu do vody jako u plastové). Jako chladicí trubku použil trubku CATS DN8 (http://www.az-pokorny.cz/ ), první verze 1 metru, pak zvýšil na 1,85 metru. Výkon konvice snižuje triakovým regulátorem http://www.stavebnice.richardvacula.com ... link=PT019 na 500W. Triak chladí pasivním chladičem ze starého pentia. Trubku chladí větrákem 24V připojeným ke zdroji 27V. Spirálu izoluje od konvice 1 cm polystyrenem krytým nerezovým plechem. Konvici zvenku obalil vrstvou 0,7 cm polystyrenu. Víko je z nerez plechu osezené tvarem L dokola, se silikonovým těsněním po obvodu (z plastové misky). Hlava je připnutá ke konvici 4 páskami, které jsou dole zacvaknuté pod plast.
Výkonnost má 1,55 litru destilky za 2,4 hodiny při spotřebě 1,2 kWh. Na začátku nejdříve zapne konvici chvíli naplno (2000W) a při vypnutém větráku nechá asi 1 dcl destilky prokapat. Po ukončení destilace vypne větrák, vodu nechá odpařit z trubky a pak ještě chladicí hlavu profouká kompresorem.
Mé poznámky - před svým destilátorem jsem zkoušel podobnou konstrukci, se vzduchovým chlazením. K plastové konvici 2KW jsem přilepil víko z měděného plechu (chyba, lepší bylo použít původní víko). Shora byl plnící otvor (se zátkou), z druhého otvoru vycházela trubka CATS stočená do spirály a položená na starém zdroji z PC tak, aby vzduch z ventilátoru foukal na trubku zdola nahoru. Druhý PC ventilátor, připojený na ten PC zdroj, ochlazoval trubku foukáním ze strany. Konvici jsem utěsnoval silikonovým lepidlem - kvůli styku s mědí jsem použil neutrální lepidlo. Výkon konvice jsem reguloval triakovým regulátorem, na který jsem si nakoupil součástky v GM, takže mě vyšel levněji (60 kč). Destilátor sice fungoval, ale asi jsem nedodržel zapojení regulátoru, i s chladičem se přehříval a občas začal vést naplno, regulace v nízkých výkonech byla nestabilní, konvice místy netěsnila a profukovala (např. odkapávala kolem vodoznaku), použitý silikon byl i po týdnech ve vodě cítit a celá konstrukce byla vratká a nepřenositelná. Při příštím pokusu bych více dodržel cepheusův vzor - nerezová konvice, trubka připevněná k odnímatelnému víku, kvalitnější triakový regulátor, k lepení akvaristický Den Braven. Použití zdroje a větráků ze starého PC je dobrý tip.
Re: DESTILÁTOR
Jenom malej dodatek - nebrat jako doslovnej návod, jen pro inspiraci, mám tam plno možností "živých doteků" s elektrikou, jenže já jsem vyučenej magor a rozumím si s ní, laika by to mohlo stát to o co půstem usilujem - život.
Čiže elektriku svěřit lidem, co ji umí dát před Váma do bezpečí (krabičky a tak něco .. je to práce s regulací 220V a to není už legranda, jako si postavit krystalku na baterku.
Čiže elektriku svěřit lidem, co ji umí dát před Váma do bezpečí (krabičky a tak něco .. je to práce s regulací 220V a to není už legranda, jako si postavit krystalku na baterku.
Re: DESTILÁTOR
Zvažuju koupi destilátoru, na půsty, abych nemusel chodit furt do lekarny akorát nevím podle čeho takovej destilátor vybírat, našel jsem i za 5000 i za 13.... tak nevím v čem může být zásadní rozdíl, zda v délce destilováni, či v kvalitě filtrů nebo tak. Hodlám destilovat při půstu tak 2 litry denně a jinak tak kolem 1 - 2 litrů normálně, na ředění šťáv a tak. na našem trhu jsem našel jen malou nabídku. rep asi 4 destilátory, tak se chci poradit kdo má jaké zkušenosti s jakým destilátorem. Zda je jedno jestli při takovém množství vody koupím Liveon nebo aqua 5. Díky za rady.
Re: DESTILÁTOR
Úplně jedno, hlavně aby si měl dost destilky co spotřebuješ a na nějaké filtry se vybodni, na destilce není už co filtrovat, zbytečnost, blbinka, která jen zvyšuje cenu toho kterého device.
Je třeba mít na paměti, že všecky přístroje jsou jen vyvíječ PÁRY + CHLADIČ, na tomto principu už není co vynalézat nového, čiže bych asi zohlednil cenovou dostupnost.
Je třeba mít na paměti, že všecky přístroje jsou jen vyvíječ PÁRY + CHLADIČ, na tomto principu už není co vynalézat nového, čiže bych asi zohlednil cenovou dostupnost.
Re: DESTILÁTOR
Cepheusi co si ale myslíš o filtrech které používá třeba Jindra nebo Šárka? Tím se také výrazně sníží koncentrace solí ve vodě, takže pro půst by mohla být taková voda dostatečně dobrá a přitom je filtr výraně levnější, ne?
Re: DESTILÁTOR
Pandi nemám tuto zkušenost, nemůžu sloužit.
Spokojil jsem se s doporučením destilky, jakožto ověřené vody pro účely půstu, nejsem odborníkem na vody a filtry.
Mluvilo se zde (aspoň myslím) o přídavném filtru v destilátoru, jen jakási kapsle s uhlím co i Pavel M. doporučuje zahodit.
Spokojil jsem se s doporučením destilky, jakožto ověřené vody pro účely půstu, nejsem odborníkem na vody a filtry.
Mluvilo se zde (aspoň myslím) o přídavném filtru v destilátoru, jen jakási kapsle s uhlím co i Pavel M. doporučuje zahodit.
Re: DESTILÁTOR
Jo tak, pardon, to jsem přehlédl. Pravda, tenhle filtr je fakt asi k ničemu.cepheus píše:...Mluvilo se zde (aspoň myslím) o přídavném filtru v destilátoru, jen jakási kapsle s uhlím co i Pavel M. doporučuje zahodit.
Re: DESTILÁTOR
Nic ..
Re: DESTILÁTOR
Rozhodně nechci toto řešení nějak móc vyzdvihovat, dokonce se zdráhám svoji vodu nazývat "destilovanou", ikdyž ten pojem pro ni běžně používám, ale správně bych asi měl říkat jen "filtrovanou". Na destilaci se mi ale nelíbí ztráta krystalické mřížky a hlavně energetická náročnost provozu - rád se chovám ekologicky. Pokud by chtěl někdo tvrdit, že z reverzky neteče destilovaná voda, nemám s tím probém, vždyť je to pravda, ale jako ekonomicko-ekologický kompromis mi filtrace osmózou přijde jako naprosto ideální řešení; s touto kvalitou vody jsem tuze spokojen.Panda píše:Cepheusi co si ale myslíš o filtrech které používá třeba Jindra nebo Šárka? Tím se také výrazně sníží koncentrace solí ve vodě, takže pro půst by mohla být taková voda dostatečně dobrá a přitom je filtr výraně levnější, ne?
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: DESTILÁTOR
Jindro a dá se prosimtě pořídit nějaký přístroj který vyrábí vodu reverzní osmözou, jako že by byl přenosný, nebo jsou jen ty systémy napojující se doma na pevnopod vodovod. Jde mi o to že zatím nebydlím nikde nastálo, a tak dlouho abych tam nechal instalovat RO system, tak bych uvital něco přenosnýho co hodím do tašky a můžu použít ihned někde jinde
Re: DESTILÁTOR
Ahoj, no zajímavá otázka. Už jsem nad tím malinko přemýšlel v souvislosti s dovolenýma... co já budu dělat, až pojedem na tejden do hor. Holt si naberu vodu s sebou z domova a když nepostačí, zbytek dodělám malou mobilní Dionou. No ale k Tvé otázce: reverzka potřebuje vstupní tlak (dle výrobce) od dvou do osmi atm. a to je právě ten problém (vymysli jednoduchý zdroj tlakové vody s přetlakem 6 atm. a máme vyřešeno), čili těžko ji řešit jako mobilní. Jasně, asi by to šlo úsměvným řešením - natlakovat vodou třeba zahradní postřikovací sadu a z ní vodu tlačit do tohoto filtru, ale to by bylo fakt s kanonem na vrabce.Yeff píše:Jindro a dá se prosim tě pořídit nějaký přístroj který vyrábí vodu reverzní osmózou, jako že by byl přenosný, nebo jsou jen ty systémy napojující se doma na pevnopod vodovod
Ne, rozumně malou a lehkou mobilní reverzní osmózu si nedovedu představit. Asi jediné rozumné řešení - redukce, pomocí níž připojíš reverzku (která sama o sobě skutečně může být mobilní, vždyť je malá lehká) kdekoli k vodovodu (k výstupu z kohoutku třeba na WC nebo na umyvárce apod.); pak už jen myslet na to, že filtr reverzky nesmí vyschnout, takže jej při cestování držet zavodněný, což už by měla být drobnost.
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: DESTILÁTOR
Ono mezi náma, ani orig. destilátor moc "mobilní" nebude, neviděl jsem naživo, ale je to 4l kbelík na vodu s ohřevem a chlydičem navrchu pod krytem, tak nevím s tou mobilitou.
Re: DESTILÁTOR
Jakoze priznavam, ze tomu moc nerozumim, ale nebylo by na destilaci nejjednodussi a nejlevnejsi pouzit normalni prekapavac na kavu (bez kavy)?
Re: DESTILÁTOR
Bohužel ne - klasický překapávač vodu jen ohřívá a vařící vodu prohání přes filtr s kávou. Nejsem si teď jistý espresso kávovarem, ale myslím že ani ten nefunguje tak že by používal čistou páru. Dal by se zřejmě použít tak, že by se odšrouboval uzávěr a pára z vařící vody by se odebírala a chladila. Což už pak není moc výhoda oproti např. varné konvici a navíc - kávovar má malý zásobník vody, takže se musí příliš často destilace přerušit a doplnit vodu. Ale vaření vody není ani tak velký problém, dá se použít např. i sporák a hrnec, větší problém je spíš chlazení kvůli kondenzaci (truka procházející vodou, trubka chlazená ventilátorem, napnutá folie, chladič z ledničky nebo auta) - jednak konstrukce chladiče a jednak aby se zajistila čistota destilky.
Re: DESTILÁTOR
Yeffe no koukej co jsem Ti sehnal, jsem hodnej víc než jsem já sám čekal Kolega v práci se filtrováním krapet zabývá a jakousi mobilní reverzku s napojením hadičkou na vodovod doma v kufříku má a dokonce možná nabízí. Obsahuje to prý jen ten hlavní filtr, píše mi k tomu: "No ja to tenkrat koupil za 5 tisic celej kufrik, v kterem je RO s hadickama plus nejake propagacni materialy. Skoro premejslim, ze se toho zbavim, protoze me to doma jen lezi a k nicemu to nevyuzivam." Jestli by Tě ta nabídka zajímala více, dej SZ, zkontaktuju vás oba, dál už se domluvíte spolu, ať vám nedělám křoví.Yeff píše:Jindro a dá se prosimtě pořídit nějaký přístroj který vyrábí vodu reverzní osmozou, jako že by byl přenosný ... bych uvital něco přenosnýho co hodím do tašky a můžu použít ihned někde jinde
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: DESTILÁTOR
Jéé Jindro jsi moc hodnej, ale už jsem si koupil destilátor od Pavla, a destiluju skoro denně, nebo obden, takže další přístroj už objednávat nebudu.Jindra píše:Yeffe no koukej co jsem Ti sehnal, jsem hodnej víc než jsem já sám čekal Kolega v práci se filtrováním krapet zabývá a jakousi mobilní reverzku s napojením hadičkou na vodovod doma v kufříku má a dokonce možná nabízí. Obsahuje to prý jen ten hlavní filtr, píše mi k tomu: "No ja to tenkrat koupil za 5 tisic celej kufrik, v kterem je RO s hadickama plus nejake propagacni materialy. Skoro premejslim, ze se toho zbavim, protoze me to doma jen lezi a k nicemu to nevyuzivam." Jestli by Tě ta nabídka zajímala více, dej SZ, zkontaktuju vás oba, dál už se domluvíte spolu, ať vám nedělám křoví.Yeff píše:Jindro a dá se prosimtě pořídit nějaký přístroj který vyrábí vodu reverzní osmozou, jako že by byl přenosný ... bych uvital něco přenosnýho co hodím do tašky a můžu použít ihned někde jinde
Ale i tak moc Díky za snahu
Re: DESTILÁTOR
Jasnačka, tož ať Ti destilátor dobře sloužíYeff píše:už jsem si koupil destilátor od Pavla, a destiluju skoro denně, nebo obden, takže další přístroj už objednávat nebudu
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: DESTILÁTOR
Ako si spokojny? Mozes v kratkosti? Kto je vyrobca, lit/hod, lit/na jedno naplnenie, umyvanie a udrzba, prikon alebo spotreba el. energie na hod. alebo liter destilky... A ta cena je 7k?Yeff píše:už jsem si koupil destilátor od Pavla, a destiluju skoro denně, nebo obden
Re: DESTILÁTOR
Ahoj, Destiluju vetsinou na balkone protoze cim chladnejsi prostredi tak tim vic vody predestiluje, páč se dobře ochlazuje... za necely 4 hodiny nadestiluje cca 3,5 - 3,8 litru...Dano píše:Ako si spokojny? Mozes v kratkosti? Kto je vyrobca, lit/hod, lit/na jedno naplnenie, umyvanie a udrzba, prikon alebo spotreba el. energie na hod. alebo liter destilky... A ta cena je 7k?Yeff píše:už jsem si koupil destilátor od Pavla, a destiluju skoro denně, nebo obden
kdyz jsem destiloval prvne v obyvaku tak toho nadestiloval vyrazne mene... cca pod 3 L..
Kapacita te nadoby je 4 litry.
V manualu ctu Power supply: 220 - 240 V .. 50 - 60 Hz, 750 W, Destilation Volume 1L/H.
Udrzba vpohode ja to vetsinou meju tak po 5 destilacich jen citronovou stavou s vodou... I kdyz ted pres zimu tam po 1 destilaci zustalo docela dost humusu jakoby jemna hlina po celym dne... po 4 litrech, to jsem docela cucel .. Pavel chtel 7500,- a od objednani po dodani to trvalo asi mesic... nevim odkud to objednaval ale vsechno prislo vporadku.
Jinak spokojeny jsem, pristroj splnil co jsem od nej ocekaval a to ze mi nadestiluje vodu abych nemusel chodit do lekarny kde chtej 14 Kc/L....
Nekdy si nadestiluju do zasoby za den treba 10++ litru... do tmavych sklenenych lahvi a pak 2 - 3 dny nedestiluju...
Ale pocitam ze kdyby destiloval cely den tak se da tech 20 litru klidne vydestilovat...
Pristroj je tichej, za ten mesic a pul co ho mam jsem mohl nadestilovat tak 100 litru urcite... a slape vpohode... Pavel pry destiluje kazdy den nebo obden uz 5 let a vse taky vporadku...
Nikdy jsem jinej destliator nemel tak nemuzu porovnavat... Kazdopadne dokud slouzi a dokud ho pouzivam tak jsem za nej rad
Re: DESTILÁTOR
Ještě by zvýšilo účinnost tepelně izolovat varnou nádobu - obalit spodek hadrem nebo molitanem.Yeff píše:Destiluju vetsinou na balkone protoze cim chladnejsi prostredi tak tim vic vody predestiluje, páč se dobře ochlazuje...
Re: DESTILÁTOR
Dakujem Yeff.
Je naozaj jednoduche to potom podla vas spravit, ked ste vychytali vsetky muchy. Zvlast ta verzia s chladenim vodou sa mi paci. To kutilstvo laka, len ma odradza plastova kanvica a do kovovej sa mi vrtat 2 otvory nechce. Zasobnikove/chladiace vedro z plastu by mi nevadilo - zohnal by som take, do ktorych balia napr. horcicu, kyslu kapustu apod. pre restauracie,...
Vyssie spominas ze si nasiel aj za 5000. Predpokladam ale, ze lacnejsi nez ten tvoj na trhu teda nie je, vsak?Yeff píše:Nikdy jsem jinej destliator nemel tak nemuzu porovnavat...
Tak, mimo vrchu s trubkami kde voda kondenzuje s ventilatorom. Ale to ty Yeff vies asi najlepsie, po tolkom pouzivani. Inac poznamky od technickych machrov ako Panda alebo cepheus su veru na nezaplatenie, sudim podla velmi inspirativneho detailne popisaneho vyvoja a vyroby vyssie, dobra praca chlapciPanda píše:Ještě by zvýšilo účinnost tepelně izolovat varnou nádobu - obalit spodek hadrem nebo molitanem.
Je naozaj jednoduche to potom podla vas spravit, ked ste vychytali vsetky muchy. Zvlast ta verzia s chladenim vodou sa mi paci. To kutilstvo laka, len ma odradza plastova kanvica a do kovovej sa mi vrtat 2 otvory nechce. Zasobnikove/chladiace vedro z plastu by mi nevadilo - zohnal by som take, do ktorych balia napr. horcicu, kyslu kapustu apod. pre restauracie,...
Re: DESTILÁTOR
Nejlevnější nabídku jsem viděl u PureSystem, PS 943 za 5380,- http://www.puresystem.cz/produkty/pures ... izeni.html (myslím že to je stejný jak Pavlův). Když jsem ho sháněl tak je zrovna neměli, ale nedávno mi psali že už je zas mají (pro mne už bohužel pozdě).Dano píše:...Vyssie spominas ze si nasiel aj za 5000.
Re: DESTILÁTOR
Nie. Podla tej stranky PureSystem:Panda píše:(myslím že to je stejný jak Pavlův)
Příkon: 580 W ( celkový)
Výkon: až 17 l za 24 hod.
A Yeff pise o Pavlovom:
750 W,
Destilation Volume 1L/H.
Ten cez Pavla ma o cca 29% vyssiu spotrebu (el. prikon), a aj vyssi vykon (rychlost destilacie v lit/hod). Teda aspon podla specifikacii, ktore inac treba brat s rezervou.
Dakujem za tip!
Re: DESTILÁTOR
tady prikladam scan jedinyho papiru kterej v krabici u toho byl...
- Přílohy
-
- 2011-01-13_105646.png
- manual
- (20.52 KiB) Staženo 3 x
-
- 2011-01-13_105731.png
- (25.39 KiB) Staženo 3 x
Re: DESTILÁTOR
a jeste fotky po destilaci cca 4 litru vody... fotka zbytku usazenin z vody v karlovarském kraji
Re: DESTILÁTOR
Jaká náhoda, zrovna mi před chvílí přišel email z Pure System, že destilátory mají opět na skladě. Takže informuji případné zájemce, že je možné objednávat levný destilátor na http://www.puresystem.cz typ PS 943.Panda píše:Nejlevnější nabídku jsem viděl u PureSystem,...
Jestli má nižší příkon než Pavlův destilátor tak to bude naopak výhoda ve vyšší účinnosti destilace (pokud se k tomu přidá ještě tepelná izolace varné nádoby).
Re: DESTILÁTOR
Ano, spotřeba asi tak nastejno - ke zplynatění vody je potřeba stejné množství dodané tepelné energie, takže výsledkem by mělo být úměrné prodloužení doby. Nevýhoda u rychlého výkonného destilátoru je potřeba účinného chlazení aby se stíhala pára uchladit, jsou větší ztráty v unikající nezkapalněné páře. U pomalého destilátoru je zas větší ztráta v úniku tepla z povrchu varné nádoby - rozdíl teplot je asi tak stejný, ale pomalý destilátor jede delší dobu. Takže nejekonomičtější by bylo požít pomalou destilaci, ale dobře izolovat varnou nádobu. Ale zřejmě se jedná o dost nepatrné rozdíly.
Re: DESTILÁTOR
Cepheus., na puste pises:
Takže slíbený výsledek:
1. obaleno 0.7 cm polystyrenem
A je tam prilozeny obrazok ale neviem ho otvorit, co robim zle? Chcem sa inspirovat
Inac na tych obrazkoch na pust.cz pre ten 750W destilator je naznacene ako pri destilacii unika chlor a dalsie skodlive plyny cez nejake dierky. Da sa tomu verit? Ide to potom na ukor ucinnosti, lebo takto unika aj cast pary, nie?
Takže slíbený výsledek:
1. obaleno 0.7 cm polystyrenem
A je tam prilozeny obrazok ale neviem ho otvorit, co robim zle? Chcem sa inspirovat
Ano potvrdzujem, dnes som si s nimi vymenil par mailov, dohodol sposob zaslania a objednal.Panda píše:Jaká náhoda, zrovna mi před chvílí přišel email z Pure System, že destilátory mají opět na skladě.
Inac na tych obrazkoch na pust.cz pre ten 750W destilator je naznacene ako pri destilacii unika chlor a dalsie skodlive plyny cez nejake dierky. Da sa tomu verit? Ide to potom na ukor ucinnosti, lebo takto unika aj cast pary, nie?
Re: DESTILÁTOR
Nemýlíš se? To se mi nezdá, tam by nemělo nikde unikat nic co nemá. Nemyslíš spíš nákres kudy proudí chladící vzduch?Dano píše:Inac na tych obrazkoch na pust.cz pre ten 750W destilator je naznacene ako pri destilacii unika chlor a dalsie skodlive plyny cez nejake dierky. Da sa tomu verit? Ide to potom na ukor ucinnosti, lebo takto unika aj cast pary, nie?
S chlorem a plyny je docela problém - proto by se mělo při destilaci prvních pár deci vylít, protože obsahují těkavější plyny. Zřejmě k tomu má sloužit i to uhlí co se dává do výpusti - aby tyhle plyny zachytilo. U mne je dost špatná voda a její pachuť je cítit i po destilaci, proto musím destilku ještě nechat odstát nebo krátce převařit.
Re: DESTILÁTOR
Nie, kukni nakres:Panda píše:Nemýlíš se? To se mi nezdá, tam by nemělo nikde unikat nic co nemá. Nemyslíš spíš nákres kudy proudí chladící vzduch?Dano píše:Inac na tych obrazkoch na pust.cz pre ten 750W destilator je naznacene ako pri destilacii unika chlor a dalsie skodlive plyny cez nejake dierky. Da sa tomu verit? Ide to potom na ukor ucinnosti, lebo takto unika aj cast pary, nie?
Re: DESTILÁTOR
Týjo, žeby tam byly dírky v chladicí trubce, někde ke konci? Možná je to spíš myšleno tak, že ventilátor vtahuje vzduch i kolem výstupního ústí chladicí trubky, a tím nasává ven i těkavější plyny z trubky, dřív než se stihnou zas vstřebat do vody. Jestli je to tak, to by byl zajímavý fígl na ostranění plynů z destilky.Dano píše:...Nie, kukni nakres:...
Re: DESTILÁTOR
Podla nakresu sa chlor dostava von cez osobitny "WASTE gas" vyvod, niekde v hornej casti. Ked mi dorazi ten PS, tak kuknem, vsak je to inac uplne ta ista konstrukcia, len asi mensia spirala. Ale ak to bude zaplombovane tak radsej nie..Panda píše:Týjo, žeby tam byly dírky v chladicí trubce, někde ke konci? Možná je to spíš myšleno tak, že ventilátor vtahuje vzduch i kolem výstupního ústí chladicí trubky, a tím nasává ven i těkavější plyny z trubky, dřív než se stihnou zas vstřebat do vody.
- hugo
- Site Admin
- Příspěvky: 1749
- Registrován: úte bře 07, 2006 8:25
- Bydliště: Brno
- Kontaktovat uživatele:
Re: DESTILÁTOR
Čistá voda má pH 7, pokud naměříš 6, tak tam máš buď něco kyselého nebo může být chyba i v papírku. Měření pomocí papírku je dost nepřesné a za určitých okolností může ukazovat kraviny.
„Zemi nedědíme po předcích, nýbrž si ji jen vypůjčujeme od našich dětí.“
Antoine de Saint-Exupéry
Kontakt: admin@vitrawian.eu
Antoine de Saint-Exupéry
Kontakt: admin@vitrawian.eu