orisky
Moderátor: hugo
- tristazmista
- Příspěvky: 483
- Registrován: stř lis 28, 2007 0:50
- Bydliště: Brno
orisky
Zdravim, zajimalo by me jaky si kupujete orisky, kde a za kolik? a jak se pozna za nebyly tepelne upraveny??
- tristazmista
- Příspěvky: 483
- Registrován: stř lis 28, 2007 0:50
- Bydliště: Brno
viewtopic.php?t=796&highlight=ke%9Autristazmista píše:ok, diky a jak dlouho treba trva nez naklici takovej kesu vorisek. Abych to tam nemel metr a porad nic a ja hladovej
Bez ohledu na to, jak daleko jsi na špatné cestě zašel, vrať se.
- tristazmista
- Příspěvky: 483
- Registrován: stř lis 28, 2007 0:50
- Bydliště: Brno
- tristazmista
- Příspěvky: 483
- Registrován: stř lis 28, 2007 0:50
- Bydliště: Brno
http://www.biosfera.cz/product_info.php/products_id/115doubravka píše:viewtopic.php?t=796&highlight=ke%9Autristazmista píše:ok, diky a jak dlouho treba trva nez naklici takovej kesu vorisek. Abych to tam nemel metr a porad nic a ja hladovej
zde je u kesu nalepka "syrova strava"
takze jestli to dobre chapu, tak nalepka "syrova strava" na biosfere nemusi nutne znamenat vitapotravinu? nebo toto jsou uz ty mechanicky loupane kesu?
Pokud je dole uvedeno, ze je to syrova strava, melo by to znamenat, ze to neni tepelne upraveno. Mely by byt suseny za nizkych teplot.jans píše:http://www.biosfera.cz/product_info.php/products_id/115doubravka píše:viewtopic.php?t=796&highlight=ke%9Autristazmista píše:ok, diky a jak dlouho treba trva nez naklici takovej kesu vorisek. Abych to tam nemel metr a porad nic a ja hladovej
zde je u kesu nalepka "syrova strava"
takze jestli to dobre chapu, tak nalepka "syrova strava" na biosfere nemusi nutne znamenat vitapotravinu? nebo toto jsou uz ty mechanicky loupane kesu?
na to pozor, tyhle kešu nejsou syrová strava
kešu se loupu pomocí vysoce horké páry. řekněme ty běžné kešu, i v biokvalitě. prostě nejsou pak akorát upražené, ale nejsou syrové
když se na ně 'kouknete' tak je vidět že jsou to mrtvoly..bohužel...i když jsou tak dobrý
ty mechanicky loupané jsou daleko dražší, a nikdo v české republice je prozatím neprodává
plánuji jejich dovoz (to už sice dlouho, ale ted už jako smrtelně vážně a dostalo to jasnější obrysy), zejména do výroby, a kvuli vysoké ceně je budu mít ve zlomcích. předpokládám že jich tedy část taky pustim na trh samostatně.
řekla bych že ve zlomcích nenaklíčí, nicméně díky tomu že do nich neproběhla 200°C pára, tak v nich zůstávají enzymy. samozřejmě nutno aktivovat namáčením.
předpokládáná jejich cena ve zlomkové podobě a bio kvalitě by měla být jen o malinkato vyšší nebo téměř stejná jako těch např od bionebio (viz ta stránka biosfery), hlavně díky poklesu dolaru.., tak snad to tak vyjde..
vidím to na cca 6-8 týdnů
kešu se loupu pomocí vysoce horké páry. řekněme ty běžné kešu, i v biokvalitě. prostě nejsou pak akorát upražené, ale nejsou syrové
když se na ně 'kouknete' tak je vidět že jsou to mrtvoly..bohužel...i když jsou tak dobrý
ty mechanicky loupané jsou daleko dražší, a nikdo v české republice je prozatím neprodává
plánuji jejich dovoz (to už sice dlouho, ale ted už jako smrtelně vážně a dostalo to jasnější obrysy), zejména do výroby, a kvuli vysoké ceně je budu mít ve zlomcích. předpokládám že jich tedy část taky pustim na trh samostatně.
řekla bych že ve zlomcích nenaklíčí, nicméně díky tomu že do nich neproběhla 200°C pára, tak v nich zůstávají enzymy. samozřejmě nutno aktivovat namáčením.
předpokládáná jejich cena ve zlomkové podobě a bio kvalitě by měla být jen o malinkato vyšší nebo téměř stejná jako těch např od bionebio (viz ta stránka biosfery), hlavně díky poklesu dolaru.., tak snad to tak vyjde..
vidím to na cca 6-8 týdnů
- tristazmista
- Příspěvky: 483
- Registrován: stř lis 28, 2007 0:50
- Bydliště: Brno
gut news :p hned si vezmu aspon kileckoTereza píše:na to pozor, tyhle kešu nejsou syrová strava
kešu se loupu pomocí vysoce horké páry. řekněme ty běžné kešu, i v biokvalitě. prostě nejsou pak akorát upražené, ale nejsou syrové
když se na ně 'kouknete' tak je vidět že jsou to mrtvoly..bohužel...i když jsou tak dobrý
ty mechanicky loupané jsou daleko dražší, a nikdo v české republice je prozatím neprodává
plánuji jejich dovoz (to už sice dlouho, ale ted už jako smrtelně vážně a dostalo to jasnější obrysy), zejména do výroby, a kvuli vysoké ceně je budu mít ve zlomcích. předpokládám že jich tedy část taky pustim na trh samostatně.
řekla bych že ve zlomcích nenaklíčí, nicméně díky tomu že do nich neproběhla 200°C pára, tak v nich zůstávají enzymy. samozřejmě nutno aktivovat namáčením.
předpokládáná jejich cena ve zlomkové podobě a bio kvalitě by měla být jen o malinkato vyšší nebo téměř stejná jako těch např od bionebio (viz ta stránka biosfery), hlavně díky poklesu dolaru.., tak snad to tak vyjde..
vidím to na cca 6-8 týdnů
...nedávno jsem koupil v Jednotě kešu natur a k mému úžasu mi krásně naklíčily...,byly 80 gr za 22,-....tak jsem je vykoupil a pak už se neukázaly...Tereza píše:na to pozor, tyhle kešu nejsou syrová strava
kešu se loupu pomocí vysoce horké páry. řekněme ty běžné kešu, i v biokvalitě. prostě nejsou pak akorát upražené, ale nejsou syrové
když se na ně 'kouknete' tak je vidět že jsou to mrtvoly..bohužel...i když jsou tak dobrý
Re: orisky
Maji puvodni obal, tj. slupku, skorapku ...
tristazmista píše:Zdravim, zajimalo by me jaky si kupujete orisky, kde a za kolik? a jak se pozna za nebyly tepelne upraveny??
většinou v bio obchodech nebo v Dianě, ty netepelně označené o těch se tak nějak ví
přírodní lískové, mandle, vlašské, para, pistácie (mají jen na málo místech) atd. všechny jsou vita
pozor ale označené přírodní kešu nejsou vita (aby se daly oloupat, tak se myslím vaří v hodně stupních a vita už potom nejsou), jsou jen nepražené, nesolené
přírodní lískové, mandle, vlašské, para, pistácie (mají jen na málo místech) atd. všechny jsou vita
pozor ale označené přírodní kešu nejsou vita (aby se daly oloupat, tak se myslím vaří v hodně stupních a vita už potom nejsou), jsou jen nepražené, nesolené
Re: orisky
Netrap se, každý děláme chyby....hlavně, že jsi tu s námi.
Chtěla jsem poprosit o radu, jakým způsobem melete oříšky nebo semínka. Ráda bych jimi "nakrmila" i zbytek své rodiny, která si stěžuje, že jí zalézají tyto přírodní produkty mezi zuby. A proto je nejedí....což je škoda.
Děkuji
Chtěla jsem poprosit o radu, jakým způsobem melete oříšky nebo semínka. Ráda bych jimi "nakrmila" i zbytek své rodiny, která si stěžuje, že jí zalézají tyto přírodní produkty mezi zuby. A proto je nejedí....což je škoda.
Děkuji
Re: orisky
Inu, ja jsem starsi a chrup, byt v poradku, ma uz svoje leta a zaplaty. Taky mi leze kdeco mezi zuby - treba maso ... orechy ale jim denne - cca 70 g. Proste je kousu a melnim tak dlouho, az je z toho kasicka. A co zaleze - vydlabu. Co jineho mohu delat? (BTW, varene a teple zvetsuje diry mezi zuby - rychleji totiz odstupuje dasen.)araila píše: ... jakým způsobem melete oříšky nebo semínka ... zalézají ... mezi zuby ...
Re: orisky
To je zajímavé. Tohe jsem nevěděla. Děkuji za info.
Re: orisky
Rozmixovat, smichat s medem a obalit ve strouhanem kokosu. Nikdo nemuze odolat. Misto medu muzes dat treba namocene rozinky nebo datle, moznosti je spousta.araila píše:Netrap se, každý děláme chyby....hlavně, že jsi tu s námi.
Chtěla jsem poprosit o radu, jakým způsobem melete oříšky nebo semínka. Ráda bych jimi "nakrmila" i zbytek své rodiny, která si stěžuje, že jí zalézají tyto přírodní produkty mezi zuby. A proto je nejedí....což je škoda.
Děkuji
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.
Re: orisky
Hmmmm, to zní fakt dobře! Už se mi sbíhají sliny....
Víš, já jsem myslela, že ty ořechy a semínka rozmělňujete pomocí nějakého nástavce k odšťavňovači. Ale to je asi blbost...
Víš, já jsem myslela, že ty ořechy a semínka rozmělňujete pomocí nějakého nástavce k odšťavňovači. Ale to je asi blbost...
Re: orisky
Blbost to neni. Jednou jsem to zkousel v mem HJ odstavnovaci. Snad sezam nebo mandle, uz si nevzpominam. Docela to fungovalo, ale to cisteni...araila píše:Hmmmm, to zní fakt dobře! Už se mi sbíhají sliny....
Víš, já jsem myslela, že ty ořechy a semínka rozmělňujete pomocí nějakého nástavce k odšťavňovači. Ale to je asi blbost...
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.
Re: orisky
A v čem to děláš teď? Mám na mysli to, že zmiňovaný mixér asi zničí všechny enzymy a vitamíny. Jde o to teplo, které se při mixování vyvine.Sitar píše: Blbost to neni. Jednou jsem to zkousel v mem HJ odstavnovaci. Snad sezam nebo mandle, uz si nevzpominam. Docela to fungovalo, ale to cisteni...
Re: orisky
Uz to moc nedelam a kdyz, tak to mixuju tak deset dvacet vterin, za tu dobu se tomu skoro nic nestane.araila píše:A v čem to děláš teď? Mám na mysli to, že zmiňovaný mixér asi zničí všechny enzymy a vitamíny. Jde o to teplo, které se při mixování vyvine.Sitar píše: Blbost to neni. Jednou jsem to zkousel v mem HJ odstavnovaci. Snad sezam nebo mandle, uz si nevzpominam. Docela to fungovalo, ale to cisteni...
Ted mame v oblibe sednout si s detma ke stolu, ony mi podavaji domaci vlasaky, ja je louskam a decka je rovnou ujidaji
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.
Re: orisky
Mno jo, tak to já dětičky "nevedu". Ale ty oříšky bych ráda nějak pořešila i kvůli mamce a tomu mixéru moc nevěřím... Kdyby byla nějaká jiná a dobře čistitelná alternativa, byla bych moc ráda.
Re: orisky
Mozna nejaky mlynek na maso nebo na mak, nebo zkombinovat oboje.araila píše:Mno jo, tak to já dětičky "nevedu". Ale ty oříšky bych ráda nějak pořešila i kvůli mamce a tomu mixéru moc nevěřím... Kdyby byla nějaká jiná a dobře čistitelná alternativa, byla bych moc ráda.
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.
Re: orisky
Pokud Ti chybí dětičky - občas vidím zákazníky v supermarketech jak si vezou v nákupním vozíku nosítko s miminem, tak asi se tam kupují. ... I když zatím jsem regál s nimi nenašel.araila píše:Mno jo, tak to já dětičky "nevedu". ...
Re: orisky
Za symbolickou castku nabizim jedno az tri deti ke kratkodobemu pronajmu. Umeji podavat orisky a spoustu dalsich veci.
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.
Re: orisky
...moje děti by napsali to samé, ale o nás rodičích...Tak bacha na to, aby se karta neotočila....Stejně jednou přijde doba, kdy vás taky už nebudou chtít a do té doby si je moc a moc užívej. Strašně moc rychle to utíká.Sitar píše:Za symbolickou castku nabizim jedno az tri deti ke kratkodobemu pronajmu. Umeji podavat orisky a spoustu dalsich veci.
Nikdy, neříkej nikdy .
Re: orisky
Dík, dík, dík....dětičky nééééé! Já raději programově vymírám. Štěstí s dětičkami ráda přenechám jiným.
Ale dospělé mám moc ráda, aby nevznikla nějaká mýlka.
Ale dospělé mám moc ráda, aby nevznikla nějaká mýlka.
Re: orisky
ořechy a sladké (datle, med, cokoliv) doporučuju nekombinovat, tuky+cukry, to je na kandidu.. Ale ono vás to stejně později přejde
A ono to je vážně o enzymech ? Já nevim, když rozkoušu semínko tak už z něj nějak nic moc nevyroste
A ono to je vážně o enzymech ? Já nevim, když rozkoušu semínko tak už z něj nějak nic moc nevyroste
Moje kresby, kdyby někdo měl zájem : http://fuujincz.deviantart.com
Re: orisky
To kouses tak rychle, ze se to neumerne zahriva?Fuujin píše:ořechy a sladké (datle, med, cokoliv) doporučuju nekombinovat, tuky+cukry, to je na kandidu.. Ale ono vás to stejně později přejde
A ono to je vážně o enzymech ? Já nevim, když rozkoušu semínko tak už z něj nějak nic moc nevyroste
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.
Re: orisky
Dík Fuujine. Ae já myslela, že jsme si tykali? Nebo ne? Ale jak chceš, já s tím problém nemám.Fuujin píše:ořechy a sladké (datle, med, cokoliv) doporučuju nekombinovat, tuky+cukry, to je na kandidu.. Ale ono vás to stejně později přejde
A ono to je vážně o enzymech ? Já nevim, když rozkoušu semínko tak už z něj nějak nic moc nevyroste
Mne by vůbec zajímao (s těmi enzymy, vitamíny apod.), jak je to s klasickými noži - oproti těm v současné době tolik propagovaným keramickým nožům.
Re: orisky
Tím Vás myslel Fuujin všechny, ne jen Tebe, Arailoaraila píše:Ale ono vás to stejně později přejde
Taky mne to zajímá (no... spíše okrajově). Zatím jsem ale nenarazil na žádnou opravdu seriózní studii, která by vyvrátila, že nerezové nože (které používám) nijak výrazně neškodí, takže zůstávám u nerezu.araila píše:Mne by vůbec zajímalo (s těmi enzymy, vitamíny apod.), jak je to s klasickými noži - oproti těm v současné době tolik propagovaným keramickým nožům
Když už zmiňuješ enzymy, vzpomněl jsem si... na jakémsi "normálním" výrobku... co jen to bylo... no rozhodně to nebylo nic raw, byl to jen některý z těch pokusů nabídnout lidem zdravou výživu, bylo to něco pasterovaného... tak tam ve složení výrobce psal, že výrobek obsahuje (mimo jiné) enzymy. Tak jsem si tak říkal, jak to asi ten výrobce udělal... vyrobil, pasterizoval, zavařeninu pak znovu otevřel a nalil půl deci enzymů Tohle jim můžou žrát (rozuměj věřit) jen obyčejní laici, mne (ani vás) tím nedostanou.
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: orisky
Jindro, a co enzymy v tech ruznych pilulkach? To jsou ty pilulky raw?
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.
Re: orisky
No, obecně, já neznám výrobní proces, kterým prochází pilulky, jen vím, že enzymy se uměle vyrobit nedají a v (mnou uváděném) pasterovaném výrobku jich moc nezbyde, pokud vůbec nějaké. Možná existuje pasterování při pouhých 40 °C, to fakt nevímSitar píše:Jindro, a co enzymy v tech ruznych pilulkach? To jsou ty pilulky raw?
Jsou-li pilulky v celém výrobním procesu vyráběny studenou cestou a za studena pomalu lisovány, asi bych se nebránil uvěřit myšlence, že v nich enzymy vydrží...
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: orisky
Enzymy v pilulkách (Bio-Actives) = nastrouhají se jablka, usuší se (za teploty do 40°), slisují a uloží do rozpustných kapslí.
... tedy to je odhad.
Možná že se ta jablka odšťaví, vysuší se šťáva a ta se tam dává - protože ta je na enzymy mnohem koncentrovanější, takže je to účinnější.
A proč jablka? Protože ta se objevují úplně všude (ve všech ovocných čajích) jako základ, dají se použít úplně nejlevnější odpadní jablka.
... tedy to je odhad.
Možná že se ta jablka odšťaví, vysuší se šťáva a ta se tam dává - protože ta je na enzymy mnohem koncentrovanější, takže je to účinnější.
A proč jablka? Protože ta se objevují úplně všude (ve všech ovocných čajích) jako základ, dají se použít úplně nejlevnější odpadní jablka.
Re: orisky
Ja spis myslel ty pilule ala Wobenzym, ale tam budou asi zivocisne enzymy, ze?Panda píše:Enzymy v pilulkách (Bio-Actives) = nastrouhají se jablka, usuší se (za teploty do 40°), slisují a uloží do rozpustných kapslí.
... tedy to je odhad.
Možná že se ta jablka odšťaví, vysuší se šťáva a ta se tam dává - protože ta je na enzymy mnohem koncentrovanější, takže je to účinnější.
A proč jablka? Protože ta se objevují úplně všude (ve všech ovocných čajích) jako základ, dají se použít úplně nejlevnější odpadní jablka.
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.
Re: orisky
Jindro, já mysím, že ty enzymy v pilulkách, nebo upravovaných potravinách jsou nesmysl. Vždyť mj. i kvůli živým enzymům se musejí pít ovocné a zeleninové šťávy čerstvé. Tuším, že u GS kvůli jeho magnetické technologii se životnost enzymů u jím vymačkaných šťáv prodlužuje na 48 hodin. Pokud tomu budeme věřit.Jindra píše: No, obecně, já neznám výrobní proces, kterým prochází pilulky, jen vím, že enzymy se uměle vyrobit nedají a v (mnou uváděném) pasterovaném výrobku jich moc nezbyde, pokud vůbec nějaké. Možná existuje pasterování při pouhých 40 °C, to fakt nevím
Jsou-li pilulky v celém výrobním procesu vyráběny studenou cestou a za studena pomalu lisovány, asi bych se nebránil uvěřit myšlence, že v nich enzymy vydrží...
Delší doba, nutná pro prodej pilulek nebo vyráběných potravin, je dle logického úsudku minimálně nepravděpodobná. >:-)
Re: orisky
Např. hrách nebo čočka když po namočení začne zas klíčit, tak jsou živé a tedy obsahují enzymy, takže by se opatrným usušením měly zachovat, ne?
Re: orisky
kupujete niekto oriešky značky Ensa? Su natural, dokonca nie je tam uvadzana žiadna konzervačná látka. Predavaju napr. macadamske oriešky, piniove, pekanove, a pod.. Nie je na nich totiž napis bio, ale chutia dobre..
A čo sa tyka nelupanych arašidov? V inom vlakne bolo čosi pisane o možnom vyskyte plesni, ale nemyslim si, že by to bolo pravidlo..
A čo sa tyka nelupanych arašidov? V inom vlakne bolo čosi pisane o možnom vyskyte plesni, ale nemyslim si, že by to bolo pravidlo..
Whenever you feel sad just remember: there are a billions of cells in your body and all they care about is you.
- Hugo z Hor
- Příspěvky: 934
- Registrován: pon kvě 28, 2007 23:33
- Bydliště: Vrútky
Re: orisky
Od firmy Ensa jsem koupil kdysi sezam, ovšem byl moc hořký, tak jsem ho vysypal ptákům na okno. Mandle mají dobré, lískáče taky, rozinky a ostatní kupuju jenom bio. Arašídy nejim vůbec.
Já nevěřím, že Bůh neexistuje. Já vím jistě, že neexistuje. A díkybohu, že neexistuje ... [OSHO]
Re: orisky
Arašídy jsou pražeené i ty neloupané, jestli najdeš syrové tak gratuluju
Moje kresby, kdyby někdo měl zájem : http://fuujincz.deviantart.com
Re: orisky
oni ich pražia aj s tymi šupkami???!
Whenever you feel sad just remember: there are a billions of cells in your body and all they care about is you.