Skladování a trvanlivost sušených placek
Moderátor: hugo
Skladování a trvanlivost sušených placek
Ahoj, poraďte prosím začátečníkovi.
Jak nejlépe skladovat a jak dlouho vydrží sušené placky? Dělám z máčeného lnu, sezamu, slunečnice, dýně, mrkve atd. a usuším. Když je dosuším, připadají vysušený OK. Suším asi 6 hodin obyč sušičkou. Pak dám do igeliťáku, ale přezto změknou a trochu navlhnou a po pár dnech v chlebníku je na nich plíseň. Co dělám blbě
Jak nejlépe skladovat a jak dlouho vydrží sušené placky? Dělám z máčeného lnu, sezamu, slunečnice, dýně, mrkve atd. a usuším. Když je dosuším, připadají vysušený OK. Suším asi 6 hodin obyč sušičkou. Pak dám do igeliťáku, ale přezto změknou a trochu navlhnou a po pár dnech v chlebníku je na nich plíseň. Co dělám blbě
Re: Skladování a trvanlivost sušených placek
.
rudo vyhrává, je to tak
ty placky musej "dejchat"
taky tyhle lněnky děláme, skladujem je týýýdny (protože když už, tak děláme velkou várku několika plechů), ale nutno skladovat správně - musej dejchat
průběžně je občas kontroluju. ve špajzu třeba občas rády navlhnou (dle počasí) a poměknou, tak to je zas na dva dny vezmu do kuchyně, kde je sucho a tepleji no a po dvou třech dnech je zas vrátím do špajzu. chutnají nám totiž nejlíp tehdy, když mají tu správnou vlhkost (čili tím pádem křehkost) a to je něco mezi špajzem a kuchyní. když hodně navlhnou, změknou; je to prd a říkávám si "to jsme je nemuseli sušit"a když naopak přeschnou, jsou hodně tvrdý. skladujem v plátěném pytlíku anebo v takových těch děrovaných sáčcích na pečivo z LIDLu
no jo no, tak se to teď profláklo, "kradu" v lidlu pár sáčků na pečivo, no. šak od na tom lidl nezkrachuje
rudo vyhrává, je to tak
ty placky musej "dejchat"
taky tyhle lněnky děláme, skladujem je týýýdny (protože když už, tak děláme velkou várku několika plechů), ale nutno skladovat správně - musej dejchat
průběžně je občas kontroluju. ve špajzu třeba občas rády navlhnou (dle počasí) a poměknou, tak to je zas na dva dny vezmu do kuchyně, kde je sucho a tepleji no a po dvou třech dnech je zas vrátím do špajzu. chutnají nám totiž nejlíp tehdy, když mají tu správnou vlhkost (čili tím pádem křehkost) a to je něco mezi špajzem a kuchyní. když hodně navlhnou, změknou; je to prd a říkávám si "to jsme je nemuseli sušit"a když naopak přeschnou, jsou hodně tvrdý. skladujem v plátěném pytlíku anebo v takových těch děrovaných sáčcích na pečivo z LIDLu
no jo no, tak se to teď profláklo, "kradu" v lidlu pár sáčků na pečivo, no. šak od na tom lidl nezkrachuje
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: Skladování a trvanlivost sušených placek
změř si teplotu u výstupu teplého vzduchu. takovou obyč sušičku jsem měl taky, pak jsem potkal enzymy a zjistil, že teplota je ničí, proto jsem sušičku kontrolně změřil a zjistil teplotu kolem 120 °C. Hned putovala do sklepa a tam leží dodnes. Nechcete ji někdo? To totiž není sušení, to je pečení.tonda0 píše:Dělám z máčeného lnu, sezamu, slunečnice, dýně, mrkve atd. a usuším. Suším asi 6 hodin obyč sušičkou
Ostatně už těch 6 hodin... nemožné, to je moc krátká doba, takhle brzo to při 40 °C neusušíš, takže máš - odhaduju - nemlich takovej obyč jako měl já,
možná pouvažuj o změně
Re: Skladování a trvanlivost sušených placek
a ty lněnky děláte z celého lnu anebo to pomixujete?
vedle v budwig vlákně Dano psal, že celý len nemá smysl jíst a namočený taky ne, namixovaný by se ale zase měl sníst hned, ne?
k té teplotě: v návodu k excalibru psali, že ze začátku se to dá dát i na víc stupňů než je 40 ale jak se odpaří voda, tak se to musí ztlumit
vedle v budwig vlákně Dano psal, že celý len nemá smysl jíst a namočený taky ne, namixovaný by se ale zase měl sníst hned, ne?
k té teplotě: v návodu k excalibru psali, že ze začátku se to dá dát i na víc stupňů než je 40 ale jak se odpaří voda, tak se to musí ztlumit
Re: Skladování a trvanlivost sušených placek
Takže chyba je ten igeliťák? Zkusím řešení alá LIDL. Jinak skladuju v kuchyni (21 st.C) ve skříňce.
Naposledy jsem vše zlehounka rozmixl, len zůstal vetšinou celej, semtam něco rozsekaný.
Sušičku mám totál obyč. Ale vyrobil jsem si udělátko na plynulé snížení napětí sušky (tyrystorová regulace např na vrtačku), tím lze regulovat plynule teplotu, bohužel se tím reguluje i výkon ventilace. Tyčovým digi teploměrem jsem měřil teplotu uvnitř kolem 45-55 st.C proudící vzduch. Tak placka by mohla mít o něco méně. Sušení ještě budu optimalizovat.
Naposledy jsem vše zlehounka rozmixl, len zůstal vetšinou celej, semtam něco rozsekaný.
Sušičku mám totál obyč. Ale vyrobil jsem si udělátko na plynulé snížení napětí sušky (tyrystorová regulace např na vrtačku), tím lze regulovat plynule teplotu, bohužel se tím reguluje i výkon ventilace. Tyčovým digi teploměrem jsem měřil teplotu uvnitř kolem 45-55 st.C proudící vzduch. Tak placka by mohla mít o něco méně. Sušení ještě budu optimalizovat.
Re: Skladování a trvanlivost sušených placek
ventilator by sa mohol napajat predtym ako tyristor znizuje napatie - proste ho kablom z ventilatoru obidi, asi tak ako rozumni ludia napoja pred elektromer
5 2 8
Re: Skladování a trvanlivost sušených placek
to ruda: jasné rozumím, taky jsem to tak chtěl udělat, ale suška je jen půjčená tak ji nechci rozebírat a bastlit. Když se sušení osvědčí, pořídím svou a tu ubastlím.
Re: Skladování a trvanlivost sušených placek
este si mozes kupit lacny stolny ventilator a nechat tu fukat do toho zvonkutonda0 píše:to ruda: jasné rozumím, taky jsem to tak chtěl udělat, ale suška je jen půjčená tak ji nechci rozebírat a bastlit. Když se sušení osvědčí, pořídím svou a tu ubastlím.
5 2 8
Re: Skladování a trvanlivost sušených placek
my nemixujem, děláme lněnky z celého semínka kvůli oxidacijans píše:a ty lněnky děláte z celého lnu anebo to pomixujete?
vedle v budwig vlákně Dano psal, že celý len nemá smysl jíst a namočený taky ne, namixovaný by se ale zase měl sníst hned, ne?
lněnky jím kvůli požitku z jejich chuti, ne kvůli tukům
tuky řeším tak, že si len mixnu a sním ihned (v zelesalátu, v mrkvové ščávě apod.), to u mne nemá s lněnkama nic dohromady
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: Skladování a trvanlivost sušených placek
Tondo přesně takhle jsem tu sušičku upravil, dal jsem (ještě lepší) triakový regulátor jen na topné tělísko, zatímco motorek běží stále naplno. Fajné řešení, považuju za OK,tonda0 píše:to ruda: jasné rozumím, taky jsem to tak chtěl udělat, ale suška je jen půjčená tak ji nechci rozebírat a bastlit. Když se sušení osvědčí, pořídím svou a tu ubastlím.
jenže děláme lněnek tak velký várky, že sušíme ve velkém, tahle malá sušička nestačí
leží mi ve sklepě, nepoužívám, tedy budeš-li, jak píšeš, pořizovat svou, tuhle upravenou sušičku Ti nabízím
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: Skladování a trvanlivost sušených placek
V troube nebo kde to susis? Jakou budes porizovat?
1. Proč jsme iracionální.
2. Máte paranormální schopnosti? Pak dostanete milion korun viewtopic.php?t=8325#p190690
3. NEberu od statu, nemocenske jsem nebral, ani nepamatuji a platim a platim na tu vetsinu ceskeho naroda, kteri od statu berou. A Vy?
4. Kurt Tackmann : “Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora.”
2. Máte paranormální schopnosti? Pak dostanete milion korun viewtopic.php?t=8325#p190690
3. NEberu od statu, nemocenske jsem nebral, ani nepamatuji a platim a platim na tu vetsinu ceskeho naroda, kteri od statu berou. A Vy?
4. Kurt Tackmann : “Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora.”
Re: Skladování a trvanlivost sušených placek
Jindro, nenechavej si to pro sebe v knize tve kamaradky A je nadocena takova ta kevna kulata susicka...
1. Proč jsme iracionální.
2. Máte paranormální schopnosti? Pak dostanete milion korun viewtopic.php?t=8325#p190690
3. NEberu od statu, nemocenske jsem nebral, ani nepamatuji a platim a platim na tu vetsinu ceskeho naroda, kteri od statu berou. A Vy?
4. Kurt Tackmann : “Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora.”
2. Máte paranormální schopnosti? Pak dostanete milion korun viewtopic.php?t=8325#p190690
3. NEberu od statu, nemocenske jsem nebral, ani nepamatuji a platim a platim na tu vetsinu ceskeho naroda, kteri od statu berou. A Vy?
4. Kurt Tackmann : “Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora.”