Stránka 1 z 1

sušené ovoce???

Napsal: úte bře 20, 2007 19:17
od Lisa
Ahoj...
patří do vit. stravy i ovoce usušené??? A co třeba ovoce usušené na zakoupené sušičce na ovoce...??? :?:....poraďte někdo, prosíím

Napsal: úte bře 20, 2007 19:20
od Pavluška
jako nouzovka je dobré (pokud je sušené do 40 °C), ale ten pocit po něm se nevyrovná čerstvému.

Napsal: úte bře 20, 2007 21:24
od David*
Sušené nesířené, pokud možno v bio kvalitě, ovoce je syrové. Leč není tak syrové jako ovoce v obchodu, a to zase není tak čerstvé jako, když si je právě utrhneš. :) Co jsem četl tady na fóru, tak domácí sušičky jdou málokdy pod 40°, takže ovoce už se "ničí". Je fajn, když se to ovoce suší na Slunku. Je dobré si zjistit, jak je to ovoce usušené. Například jsem viděl "měkké" fíky, které byly pasterizované horkou parou...

Ze začátku jsem sušené jedl hodně, dříve jsem si je taky namáčel (lepší pro trávení i chuťově jemnější). Teď už je spíše nejím (naposled jsem vyzkoušel sušené bio olivy, mmm na ty jsem se tak těšil :) ), vysušují a nemají tolik "živé" energie, co šťavnaté plody. Když jem teď delší dobu na syrové, tak je to už docela znát a cítit, když si dám sušené.

Myslím, že ze začátku mi docela pomohly, protože jsou tak sladké (fíky, datle) a zpestřily mi jídelníček (švestky, meruňky). Takže při přechodu z tepelně zpracované stravy, která je v podstatě vysušená a chuťově taková "tvrdá", to byla vlastně příjemná berlička (obzvlášť u toho sladkého). Navíc, na svém statku bych musel mít opravdu nadúrodu, abych ty krásné plody usušil, radši bych je snědl nebo rozdal... :)

Napsal: stř bře 21, 2007 8:54
od buc11
David* píše:Sušené nesířené, pokud možno v bio kvalitě, ovoce je syrové. Leč není tak syrové jako ovoce v obchodu, a to zase není tak čerstvé jako, když si je právě utrhneš. :) Co jsem četl tady na fóru, tak domácí sušičky jdou málokdy pod 40°, takže ovoce už se "ničí". Je fajn, když se to ovoce suší na Slunku. Je dobré si zjistit, jak je to ovoce usušené. Například jsem viděl "měkké" fíky, které byly pasterizované horkou parou...

Ze začátku jsem sušené jedl hodně, dříve jsem si je taky namáčel (lepší pro trávení i chuťově jemnější). Teď už je spíše nejím (naposled jsem vyzkoušel sušené bio olivy, mmm na ty jsem se tak těšil :) ), vysušují a nemají tolik "živé" energie, co šťavnaté plody. Když jem teď delší dobu na syrové, tak je to už docela znát a cítit, když si dám sušené.

Myslím, že ze začátku mi docela pomohly, protože jsou tak sladké (fíky, datle) a zpestřily mi jídelníček (švestky, meruňky). Takže při přechodu z tepelně zpracované stravy, která je v podstatě vysušená a chuťově taková "tvrdá", to byla vlastně příjemná berlička (obzvlášť u toho sladkého). Navíc, na svém statku bych musel mít opravdu nadúrodu, abych ty krásné plody usušil, radši bych je snědl nebo rozdal... :)
lze přitakat, poctivě hledající se jich zbavují, stejně jak ořechovin a podobných dobrůtek

Napsal: stř bře 21, 2007 8:59
od hofikos
Souhlasím...při přechodu je to neocenitelný pomocník, ale když se ho zbavíš, bude ti mnohem lépe :) Stejně jako ořechy a přílišná kvanta medu (možná že v malých dávkách by byl med dobrý, ale u malých dávek jsem nikdy nevydržela - vlastně stejně jako u toho sušenýho ovoce :) )

Napsal: stř bře 21, 2007 11:15
od rajek
Existují i sušičky, kde se dá teplota nastavit na 40 stupňů, cenově jsou ale o hodně dražsí. Nezničí při sušení enzymy aj. a ovoce si zachová vita kvalitu

Napsal: stř bře 21, 2007 11:25
od Leni
u malých dávek jsem nikdy nevydržela - vlastně stejně jako u toho sušenýho ovoce )
Mám naprosto stejnej problém :lol: takže se teď snažím si ho nekupovat, a když už, tak jenom jeden malý sáček, nikdy ne víc, rozhodně ne do zásoby :) protože nejsem zatím nějak schopná ho přestat jíst, dokud něco zbývá.. což občas platí i pro sušený rajčata, takže pak kvůli té soli vypadám jako bublina :( Potřebovala bych někoho, kdo by mi takový věci občas dával na nějaký minimální příděl :lol:

Napsal: stř bře 21, 2007 11:36
od hofikos
Leni píše:Potřebovala bych někoho, kdo by mi takový věci občas dával na nějaký minimální příděl :lol:
Přesně, já taky... :)

Napsal: stř bře 21, 2007 19:59
od Lisa
Moc Vám děkuji za Vaše rady i zkušenosti....
jsem totiž takový vitariánský nováček, a tak jsem vděčná za každou novou informaci...... :D

Napsal: stř bře 21, 2007 20:13
od IDASEK
Jsem taky nováček, právě jsem si přinesla z country lifu sušené banány - snad po tom teda aspoň přiberu, když už to není to pravý banánový :lol:

Napsal: stř bře 21, 2007 20:52
od ml
hofikos píše:
Leni píše:Potřebovala bych někoho, kdo by mi takový věci občas dával na nějaký minimální příděl :lol:
Přesně, já taky... :)
to já taky. takového "drába" zvládnu dělat svým dětem. a ráda bych nějakého měla i já :lol:

Napsal: čtv bře 22, 2007 8:37
od hofikos
K tomu nezvládnutí sušeného ... zrovinka včera jsem si koupila pytlík rozinek, že si udělám koktejl a několik jich rozmixuju pro sladkost a zbytek nechám na jindy do koktejlu...pár jsem jich rozmixovala a zbytek pytle snědla... :D neni to jednoduchý

Napsal: čtv bře 22, 2007 9:28
od Kallaf
lze přitakat, poctivě hledající se jich zbavují, stejně jak ořechovin a podobných dobrůtek
Co mate proti cerstvym kokosom alebo vlasakom z vlastnej zahrady.Keby som mal celkom vynechat orechy,tak nebudem vladat ani zniest bicykel po schodoch. :lol:

Napsal: čtv bře 22, 2007 16:38
od RadkaS
Kallaf píše:
lze přitakat, poctivě hledající se jich zbavují, stejně jak ořechovin a podobných dobrůtek
Co mate proti cerstvym kokosom alebo vlasakom z vlastnej zahrady.Keby som mal celkom vynechat orechy,tak nebudem vladat ani zniest bicykel po schodoch. :lol:
Tak to se dost pletes, ale kdyz si to myslis, tak si to mysli :lol:

Napsal: čtv bře 22, 2007 20:29
od wlastislawa
Já bysem ty oříšky úplně nezavrhovala - koukněte na veverky jak po nich vesele skáčou :D

Napsal: pát bře 23, 2007 0:39
od ml
:lol: :P :lol:

Napsal: pát bře 23, 2007 6:59
od buc11
Kallaf píše:
lze přitakat, poctivě hledající se jich zbavují, stejně jak ořechovin a podobných dobrůtek
Co mate proti cerstvym kokosom alebo vlasakom z vlastnej zahrady.Keby som mal celkom vynechat orechy,tak nebudem vladat ani zniest bicykel po schodoch. :lol:
čerstvý bude vždy lepší než vysusšené
myslel jsem soíš sebe a mých nadbytečných příjmů; čerstvých, či močených (a zvlášť vlašáků), není třeba se úplně zbavovat, záleží hodně na výdejích energie a tudíž správně si vybalancovat tukovitosti

Napsal: pát bře 23, 2007 18:41
od RadkaS
wlastislawa píše:Já bysem ty oříšky úplně nezavrhovala - koukněte na veverky jak po nich vesele skáčou :D
Ja bych taky cerstve orisky ze stromu uplne nezavrhovala. Ale taky bych netvrdila, ze bez orisku nebudu mit silu. Orisky nejim temer nikdy, ale silu mam vetsi nez driv. Vidim to na tom, kdyz se treba jen tak nahodou zkusim pritahnout k tyci, aniz bych na ni "naskocila" - a ze je vysoko! - driv to bylo nemozne... . Kdyz jsem nedavno zacala spinning, tak jsem cumela, jak rychle mi jde oproti jinym spolujezcum kondicka nahoru a jak rychle mi nohy zesilily... mohla bych jmenovat vic takovych "malickosti", kterych si vsimam. Dokud jsem kombinovala varenou veganskou stravu s vitarianskou, tyhle male uspechy se proste nedostavovaly. Vlastne vidim, ze cim jednodussi strava - samozrejme syrova, tim vetsi uspechy. Myslim, ze uz vim celkem jiste, ze jidlo tu neni proto, aby nam dodavalo ziviny, ale proto, aby nas ocistovalo od toxinu a dodavalo "slunecni" energii. A to ukazuje na jedine - ovoce, ovoce, ovoce 8) .

Napsal: pát bře 23, 2007 19:16
od Kallaf
Buc ma pravdu,zalezi na vydaji energie.Pri bicyklovani za niekolko hodin spalim urcite mnozstvo tukov a tie musim doplnit.Ak sa tak nestane pojdem s vahou od 60 k 50 ku 40 a nakoniec pod zem.Telo neosalis.

Napsal: pát bře 23, 2007 20:05
od wlastislawa
Nicméně tuky se ti neukládají jenom z požitých tuků, ale např. i ze sacharidů, které tělo v okamžiku konzumace zrovna nevyužije. Akurát, že tuky mají v 1g 9Kcal zatíco sacharidy a bílkoviny jenom 4 kcal. Takže když sníš stejné množství ořechů a ovoce máš z těch ořechů 2x víc energie než z ovoce. To vidím jako výhodu, když si musíš někam nést jídlo - a nechceš tahat batoh plný ovoce. Na druhou stranu sníst půl kila ovoce je v pohodě, po půl kilu ořechů je člověku krapet těžko :) Při sportu se snažím doplňovat hlavně proteiny - třebas konopným semínkem - nezatěžuje mi tolik trávení jako třeba vlašáky, ale svalovec z toho semínka teda rozhodně nejsem :(, na druhou stranu si nemůžu stěžovat - rozhodně jsem slušný vytrvalec v porovnání s "normálně" se stravujícími vrstevnicemi.

Napsal: sob bře 24, 2007 11:14
od Kallaf
Ja sa v konzumacii orechov nijak neobmedzujem lebo za posledneho pol roka isla moja vaha o dobrych 5 kg dole a to som v podstate este ani nezacal poriadne bikovat.Co sa tyka vykonnosti,viem ju velmi dobre porovnat s predoslimi rokmi lebo stale chodim na treningy s tymi istymi ludmi a zatial nebadam ziadny rozdiel.Stale musim zo seba vydat maximum,ked chcem stihat tempo s ludmi na mojej kondicnej urovni,tak ako aj po minule roky.

Re: sušené ovoce???

Napsal: sob pro 13, 2008 23:09
od Sweetie
a muze suseny bio ovoce vylozene telu skodit? jako ze uz je premeneno na anorganicky kysely? napr ususeny bobuloviny.

Re: sušené ovoce???

Napsal: pon pro 15, 2008 9:19
od buc11
Sweetie píše:a muze suseny bio ovoce vylozene telu skodit? jako ze uz je premeneno na anorganicky kysely? napr ususeny bobuloviny.
ono asi škodí všechno, ale něco míň a sušený jako přechodový stav jsem používal leta, takže proč ne?
pokračuje-li se dál na cestě, samovolně to člouěk vyřadí

Re: sušené ovoce???

Napsal: úte pro 16, 2008 2:21
od Jista
i dobre susene ovoce je toxicke a nez se ususi tak zoxiduje.(nevim zda je to totez)vse nakrajene delsi dobu na vzduchu vytvari toxiny...jak moc skodlive netusim.snad tak hrozne to nebude.

Re: sušené ovoce???

Napsal: úte pro 16, 2008 3:14
od Sweetie
aha. to jsem chtela vedet. jen ze jsem nevedela co s tim pul kila rybizu kterej sem si koupila na ochutnani.

Re: sušené ovoce???

Napsal: úte pro 16, 2008 9:42
od Fiona
Myslim ze u kupovaneho bude hlavni problem ta povrchova uprava. Necim to patlaj, nekdy to vypada a chutna jak olej, jindy mi to spis pripomina terpentyn. A to delaj asi proto aby to neplesnivelo, coz uz jsem na plisen taky mockrat narazila. Ono staci pozorovat chvili jabko susici se na krizalu. K nejakym tem hnilobnym procewsum tam nemuze nedojit.

Re: sušené ovoce???

Napsal: ned čer 27, 2010 9:33
od nowal
Fiona píše:Myslim ze u kupovaneho bude hlavni problem ta povrchova uprava. Necim to patlaj, nekdy to vypada a chutna jak olej, jindy mi to spis pripomina terpentyn. A to delaj asi proto aby to neplesnivelo, coz uz jsem na plisen taky mockrat narazila. Ono staci pozorovat chvili jabko susici se na krizalu. K nejakym tem hnilobnym procesum tam nemuze nedojit.
MVDr. Vladimír Ostrý, CSc., vedoucí Národního referenčního centra pro mikroskopické houby a jejich toxiny v potravinových řetězcích, Centrum hygieny potravinových řetězců v Brně, Státního zdravotního ústavu v Praze
píše:

Z hlediska možné kontaminace toxinogenními plísněmi a mykotoxiny jsou významné zejména: vlašské a lískové ořechy, mandle, pistáciové oříšky, kešu oříšky, arašídy, para ořechy a sušené ovoce - fíky, rozinky, datle, křížaly, sušené meruňky atd.

PS: Pokud se chcete vice dozvedet o VELKEM a obecne podcenovanem nebezpeci plisni(plati pro jakekoli potraviny) a PREVENCE(+JAK SE BRANIT!!), tak treba zde:
http://www.zdravi-az.cz/Forum/viewtopic ... 199#p10199

Re: sušené ovoce???

Napsal: čtv led 24, 2019 16:44
od Fistuel
Co se sušeného ovoce týče, tak je mrtvé i když je sušeno do 42 st.
Proč ? Představte si usušené sperma - to zjevně nikoho neoplodní oproti hluboce a kvalitně zmrazenému.
Přestože jde o důkaz selským rozumem, nedávno mi tuto teorii potvrdila MUDr.Kristine Nolfiová v knize "Živá strava".
A ta už má hodně praktických zkušeností přímo z "terénu" na mnoha případech.
Možná se zdá,že šetrně sušené na slunci ještě nějakou energii má.Pak je to kus od kusu.
Já to dělám tak,že konkrétní potravinu vezmu do ruky a v hlavě mi naskakují procenta vhodnosti pro mé tělo přesně v tomto okamžiku.
Že to neumíte ? Ale umíte,jen to ještě nevíte...tak to zkuste.
Fis.