Stránka 3 z 6

Napsal: pát dub 22, 2005 21:15
od tvx
Jinak se těším, že někde najdu takový ty jedlý bodláky co chutnaj jak kedluben... už jsem je kdysi dávno jedl na slovensku na škole v přírodě. je to takovej ten jak se z něj jí květní lůžko.
Dost mě štve že naprostou většinu rostlin nejsem schopnej spolehlivě určit... takže mam v jídelníčku pampelišku, sedmikrásku, řebříček, kopřivy a občas místo bombónu výhonky stromů. Zbytek jsou buď léčivk - tech znám dost ale k jídlu nic moc protože samá vláknina či dřevo či vedlejší účinky - třeba třezalka. Zkuste sem házet taky nějaký jasně určitelný byliny...


a k jakémusi příspěvku od Honzy o bezu.... jo, bez je celej jedovatej, naprosto celej i s květem, proto ze musí jen louhovat... vim že jsem minulej rok zkoušel květvyšťavit a 1. to bylo strašně trpký a 2. jsem pak měl divý stavy jak žaludku tak hlavy. Plody jsou jedlé prýnaž po uvaření neb vyvolávají zvracení a pak je druhá odrůda či co a ta je snad přímo jedovatá.

Napsal: sob dub 23, 2005 10:51
od Pavluška
tvx píše: a k jakémusi příspěvku od Honzy o bezu.... jo, bez je celej jedovatej, naprosto celej i s květem, proto ze musí jen louhovat... vim že jsem minulej rok zkoušel květvyšťavit a 1. to bylo strašně trpký a 2. jsem pak měl divý stavy jak žaludku tak hlavy. Plody jsou jedlé prýnaž po uvaření neb vyvolávají zvracení a pak je druhá odrůda či co a ta je snad přímo jedovatá.
Nu,tož to jsem včera asi neměla jíst ty výhonky a poupátka.... :?
Ale nic mi nebylo. :lol:

Napsal: sob dub 23, 2005 20:55
od tvx
wow... tak jsem taky přidal do jídelníčku ptačineč žabinec a naprosto bombastická chuť! chutná to jako mladý kukuřice nebo mladý lusky, tak pěkně sladce a je to všade halda. Pak jsem zkusil svízel přítulu ale ten byl drsnej a pak jsem zkusil něco co vypadalo jak přítula ale drsný to nebylo a nepřitulovalo se to ale vypadalo to podobně a bylo to dobrý a přežil jsem.
Pak jsem taky testnul, ale jen v rámci směsky vyšťavit k trávě trochu laštovičníku a dokořenil jsem to libečkam a bylo to jak polívka.

Napsal: pon dub 25, 2005 6:37
od buc11
[quote="tvx"]Jinak se těším, že někde najdu takový ty jedlý bodláky co chutnaj jak kedluben... už jsem je kdysi dávno jedl na slovensku na škole v přírodě. je to takovej ten jak se z něj jí květní lůžko.

to je asi půpava a bývá až pozdějc, a na louce mám spoustu bodláků, ale tendle ne.
Já už to moc nerozlišuju, mám základ pampe+ptač+kopřiva a pak přidávám sem tam neco i když to neznám
Jelikož se mě to nechce dělat každej den, tak ještě 3.den je to jakš tak nezkvašený a pitelný

Napsal: pon dub 25, 2005 11:15
od smaldas
Pak jsem zkusil svízel přítulu ale ten byl drsnej a pak jsem zkusil něco co vypadalo jak přítula ale drsný to nebylo a nepřitulovalo se to ale vypadalo to podobně a bylo to dobrý a přežil jsem.
ono jestli to podobny nebyla marinka vonna?! u ty Detlef pise ze je nejedla, ja ji taky zkusila, trosku teda a taky mi nic nebylo, radsi ji jist ale nebudu :roll:
s tim urcovanim rostlin to mam stejny, v knihkupectvi jsem zadnou dobrou a vhodnou pro me knihu k urcovani rostlin nenasla.. bud je psana nejakym americkym "nekdo"- takze nepouzitelna u nas anebo je klasicky klic a tam mi chybi takove ty plane rostlinky.. nebo si jich koupit vic zejo, ale to bysem potom do prirody tahla celou knihovnu :) tak kdyby jste nekdo mel fakt nejaky tip, by me pomohlo.. dik..

kokoška

Napsal: čtv kvě 05, 2005 20:21
od Honza
Kokoška pastuší tobolka. Teď je zrovna "sezóna". Neváhejte! :D
http://botanika.wendys.cz/kytky/K90.php

Napsal: čtv kvě 05, 2005 20:31
od tvx
mírně mě děsí to ochrnutí a otrava, jinak je výborná, chutná jako nějaký zelí nebo kapustička..

Napsal: čtv kvě 05, 2005 21:03
od Honza
Jo všeho s mírou, ale je třeba si uvědomit že ty botanické stránky jsou od "vařáků" - a ty z tý rostlinky vyvaří nálev, drogu, či tinkturu ve velkých koncentracích a množstvích. Pokud ukousneš při pohybu "venku" pár rostlinek cca 20. Dostal by jsi z toho pár kapek šťávy. Při "loukovém" pojídání podle mě otrava nehrozí. Od starších spoluobčanů mám potvrzeno, že to dříve jako děti jedli celkem ve velkém. A dětem to chutná - alespň můj kluk k mému překvapení to doslova vyžaduje, ač občas něco co je (podle mě) zdravé moc nechce. Naučil jsem ho na zahradě už na pažitku, nať cibule, kokošku, ptačinec ž., ale to patří do jiného fóra. dost.

Napsal: pát kvě 06, 2005 11:26
od buc11
fčera jsem si natrhal na 2 litry zelený ščávy za 10 minut, ptačinec roste jak divej. Složení:50%ptačince,20%pampelišky (+hodně květů z broukama), 10%hluchavek, nějaký kopřivy, žebříček, a jiný co neznám.
V současnosti jen ščávuju a je to boží. Kromě zelené piju ještě červenou (mrkev, česnek, celer, topinambur, červená řepa) a gaspačovitou (košťáloviny, pórek, rajče, česnek a možná ještě něco-někdy si to ještě osladím medem a to se už můžu zbláznit.)
Jo pardon, kazím to avokádem a 4 loupacíma namočenýma vořechama, ale ščávování je stejně nejlepčí.

Napsal: pát kvě 06, 2005 14:10
od smaldas
bože.. buci11.. já ten tvůj denní příjem potravy zbožňuju :wink:

Napsal: sob kvě 07, 2005 20:52
od buc11
smaldas píše:bože.. buci11.. já ten tvůj denní příjem potravy zbožňuju :wink:
teď si užívám doma na nemocenské, stačilo, když jsem si sundal triko a stokilová funící doktorka mě hned uznala, a fčil jsem snědl několik úplně černejch avokád a nic se mně (zatím) nestalo tak nevim

já těma stavama po šťávách netrpím, ale česnek a spol už dávám jen stopově a když je zelená silná tak ju holt zředím

Napsal: úte kvě 10, 2005 22:19
od Theresa
Muzu odstavit brezove listi ? (To si vymyslela mamka-masozravkyne, och, jaky paradox....)
Z kopriv jsem dostala cistou stavu, ale na povrchu bylo hodne peny, je to typicke pro koprivy, a nejen pro ne ? Ta pena se ji take, nebo se vyhazuje ? (Nejsou to treba necistoty?)
Chtela jsem si na poli natrhat mladou psenici, ci zito, nevim co je to, proste ta travicka, co ted roste na polich, na odstaveni, ale nejsem si jista, jestli to neni nevhodne kvuli tem postrikum, trhate to nekdo ?

Napsal: úte kvě 10, 2005 22:30
od tvx
U Brezovyho listi bych se bal, ze ma hooodne pryskyric a tak z nej nic nepujde a jen ti vse zalapi a zaprasi ale zkusit to muzes...
koprivy stavim tak,ze postupne pridavam i vodu, aby to nebylo tak hustya z Healthyjuiceru to teklo pekne ven... pena... to je prave ono, mas pak zeleny piwo...

Napsal: stř kvě 11, 2005 5:13
od buc11
[quote="Theresa"]Muzu odstavit brezove listi ?

Já dělám na GS vše dohromady a ani nevim co pění a co ne, a pěnu nechám pár hodin vodstát, něco z ní vyteče a zbytek dám koze.
A myslim, že se mi to taky nezahřívá.

Napsal: ned kvě 15, 2005 22:27
od C
já teď jím v rámci fandění hokejistům javorové listy :) . Zkoušel jsem i třešňové, ale ty měly ze spodní strany nános prachu. :?

Napsal: pon kvě 16, 2005 11:43
od tvx
našel jsem česnáček a je to celkem rozšířená bylina celkem prima načesnekovělé chuti.

Jehlici

Napsal: ned kvě 22, 2005 14:14
od Theresa
Dostala jsem prikaz shora :-) , abych odstavila nove jehlici ze smrku, aby se nam nerozrustal. Clovek by se az divil, kolik se z toho vystavit, jenomze ted nevim, co s tim budu delat, vnejsne do koupele je to O.K., ale vnitrne...Muze se to pit ? Dle mamky ano...

Re: Jehlici

Napsal: ned kvě 22, 2005 22:05
od buc11
Theresa píše:Dostala jsem prikaz shora :-) , abych odstavila nove jehlici ze smrku, aby se nam nerozrustal. Clovek by se az divil, kolik se z toho vystavit, jenomze ted nevim, co s tim budu delat, vnejsne do koupele je to O.K., ale vnitrne...Muze se to pit ? Dle mamky ano...
já sem si kapku s něčím dal, ale je to síla

Re: Jehlici

Napsal: čtv říj 06, 2005 6:52
od buc11
sqělej mladej ptačinec-žabinec a nový pampelišky+2 mangoldový, celerový listy+fenykl-zrovna to popíjím-po čerstvých dyňových semenách a maku (mám ho doma tak 50 kg-to budu furt sjetej) a 5 loupacích ořechách

Napsal: čtv říj 06, 2005 12:28
od ivus
Chtěla bych se zeptat, jestli nemáte někdo zkušenost s pojídáním čerstvých šípků - (bez chloupků a jadýrek uvnitř):shock: Je to prý velmi cenný zdroj vitamínu C.

Napsal: čtv říj 06, 2005 12:40
od tvx
někde by tu měl být recept na džus
rozmixovat s vodou a scedit přes něco fakt hustýho neb ty píchavý ostny nedělaj dobře. jinak normálně na procházce je vyloupaný zobeme.

Napsal: pon říj 10, 2005 10:04
od zuzi
Kdyz je sipek mekky, tak ho utrhnu a dirkou kde byla stopka vycucnu cervenou dren. Chce to trochu cviku, ale chutna to skvele. A moc jich clovek nezvladne - casove narocny a kysely.

Napsal: pon říj 10, 2005 11:27
od MirecH
zuzi píše:Kdyz je sipek mekky, tak ho utrhnu a dirkou kde byla stopka vycucnu cervenou dren. Chce to trochu cviku, ale chutna to skvele. A moc jich clovek nezvladne - casove narocny a kysely.
moja dcera v skolke sa tym zivi trahju deticky sipky a cucaju tu stavicku z nich, no skvele ako deti same na to pridu.....

Napsal: stř říj 12, 2005 8:41
od ivus
tvx píše:někde by tu měl být recept na džus
rozmixovat s vodou a scedit přes něco fakt hustýho neb ty píchavý ostny nedělaj dobře. jinak normálně na procházce je vyloupaný zobeme.
Díky za tip. Při každodenní procházce s pesanem cca 5 šípků a jsou fakt vynikající. :lol: a ten džusík pohledám.

Napsal: sob lis 12, 2005 7:14
od Josef Benes
to tvx
Stava z brizy je opravdu lahodna. Delal jsem to v devadesatych letech v Cesku. Ale pozor! Slysel jsem, ze je to u nas zakazane, ve smyslu niceni prirody. Z tveho popisu chapu, ze co pokus, to novy strom. To se mi zda docela hrube. Moje zkusenost: zhruba v polovine az kocem unora zacina briza "plakat". Tento proces trva priblizne do konce brezna. V zavislosti na pocasi. Chladneji = drive+dele, tepleji = pozdeji + kratsi dobu. Tekutina z brizy je nasladla, velice chutna, muze byt v pocatku pouzivani mirne projimava. Vse peclive priprav a prozkoumej, nejlepe par mesicu dopredu. Vyber misto, ktere neni zatizene auty a lidmi. Najdi zdrave vypadajici, urostly strom. Priprav nerezovy ocisteny vrtak, cca 7-8 mm, rucni vrtacku a trubicku o 0,5-1mm vetsi nez vrtak, nejlepe ze skla, keramiky, porcelanu. Moje zkusenost, sezen si nepouzitou porcelanovou pojistku pro domovni rozvadec elektriny (220V/25A) s KONICKYM HRDLEM. Rozeber, vyprazdni, umyj. Priprav dve 3-litrove "rexovky". Strom navrtas do hloubky celeho vrtaku, cca 10cm, zasadis pojistku konusem do stromu a nechas vytekat do pripravene 3-litrovky. Naplneni trva zhruba 12 hodin, takze zatim co si doma z jedne lahve popijis, druha je pod stromem. Ja jsem chodil menit v 6 rano a v 6 vecer. Po 2-3 tydnech zacne tekutiny ubyvat. Jakmile je ve sklenici mene nez ctvrtina obsahu, proces je nutne ukoncit, protoze diky otepleni, ale hlavne zpomaleni dochazi k "utokum" plisni. Priprav spunt v podobe dreveneho koliku, nejlepe z vetve brizy, ktery musi dobre tesnit, zatluc lehkou silou do diry. Drive, nez to udelas, vloz do diry spetku morske soli, jako dezinfekci proti plisnim. Pokud jsi premyslejici udelat totez nasledujici rok, vyber jiny strom! Dulezite: neskladuj dele nez 10 hodin, odkladej do lednicky. Po delsi dobe zbela a ztrati charakteristickou lahodnou chut.

Napsal: sob lis 12, 2005 9:01
od tvx
dik za info k te brize, myslim, ze jsem jim moc neublizil, vzhledem k tomu ze jako plevelnej strom skoncily pak pod pilou pri prorezu...
vrtal jsem asi uz moc pozde a jen do urovne lyka coz asi byla chyba...
Zkusim teda pristi rok. Brizy jsou tu kolem jako plevel porad...

Napsal: ned lis 13, 2005 17:04
od Josef Benes
JADRA Z MERUNEK: obsahuji kyanid -velmi nebezpecna latka. Jiz 3-4 jadra mohou zabit male dite! Podobne jsou na tom horke mandle. Sladke mandle maji ve slupce zanedbatelne, neskodne mnozstvi teto latky.(doslovny citat- informace z devadesatych let).
Osobne jsem jako dite jedl jadra z merunek. Nepamatuji si, kolik jsem snedl najednou, a za dalsi, studie neupresnuje stari ditete (nemluvne?).. Jiste je, ze si nejsem vedom zadnych problemu. Nektere druhy jedu v potravinach pracuji velmi rafinovane, podobne jako olovo z vyfukovych plynu se muze postupne zabydlovat v organismu, nijak neskodic a nereagujic ... 'az se ucho utrhne'. Napriklad nektere druhy hub. Jedna z nich je casto zamenovana s Vaclavkou.

Napsal: ned lis 13, 2005 19:34
od Johny
V UK jsem koupil balicek loupanych jader z merunek z Fair-Trade produkce a snedl jich najednou asi 50. Samozrejme, ze jsem se neotravil.
Tak informace z devadesatych let jsou asi spatne.

Napsal: pon lis 14, 2005 7:45
od buc11
Johny píše:V UK jsem koupil balicek loupanych jader z merunek z Fair-Trade produkce a snedl jich najednou asi 50. Samozrejme, ze jsem se neotravil.
Tak informace z devadesatych let jsou asi spatne.
taky jsem jich jedl mraky
a včera ještě sqělý ptačinec žabinec a plno zelenýho, kerý neznám, ale teď už není z čeho moc vybírat
Ještě pořád maliny a ostružiny
A před čtvtečníma mrazama budu pravděpodobně muset otrhat saláty ty podzimní, ale mám tam aji ty jarní a už jsou dost velký, tak že bych otrhal ty vnějšky a von snad vyrazí z těch srdíček.
Dnes se jedu zásobit do Brna

mydlo?

Napsal: sob úno 25, 2006 1:07
od Danka
Ptacinec zabinec (po slovensky hviedzica prostedna) vraj obsahuje saponiny. Tak neviem, ci to ma nieco s mydlom, ale asi by som sa toho bala jest velke kvanta. Inac mi tiez neuveritelne chutil minule leto, mnam mnam.

Tak neviem, ja si tak myslim, ze akekolvek bylinky, tym, ze su divone obsahuju obrovske mnozstvo vitaminov, mineralov, trieslovin a kdecoho vselicoho,takze ich urcite staci zjest daleko menej, ako zeleniny z obchodu. To je niekedy problem, ked sme "rozozrani" z tej poloprazdnej zeleniny z obchodu. No uvidime, snad mi moj letny rastlinkovy projekt vyde :wink:

Pampeliska(smetanka)lekarska-tip

Napsal: pon dub 10, 2006 1:45
od pembinak

:idea: :idea: :idea:
....tuto rostlinu (ne)zna kazde male dite.

prvni jarni listy je mozne konzumovat cerstve nebo na caje v kombinaci s koprivou k "cisteni krve". kvuli lecivym ucinkum se sbira zejmena koren, pampeliska obsahuje hodne horcin a polysacharid inulin, podporuje traveni, odtok zluce, vyhani mocove kameny, snizuje hladinu krevniho cukru a je ucinna i pri koznich chorobach.

:idea: TIP - mlade listy se mohou pouzit do slatu, ve Francii se dokonce pro tento ucel pestuji specialni vyslechtene odrudy.
Vyzkousejte listy vybelit - rostlinu prikryjte plechovkou nebo kvetinacem.
zhruba za tyden vyrostou krehke belave listy, ktere jsou pikantne slabounce nahorkle.
DOBROU CHUT!



pembinak

Napsal: pon dub 10, 2006 22:07
od pembinak
:shock:

bylinne likery
recepty vybrane na prani pro Janinu :lol:

:arrow: kminovy liker
asi 7g kminu utluceme v hmozdiri nahrubo. vsypeme do 1/4 l cisteho lihu, lahev dobre uzavreme a nechame stat asi 10dni.Svarime litr vody pul kg cukru a nechame vystydnout.lih s kminem nechame prekapat pres filtracni papir do pripraveneho studeneho roztoku cukru. pridame jeste podle chuti 1/4 l cisteho lihu :P a slijeme do lahvi.

pouzivame 1 cajovou lzicku pred jidlem pri spatnem traveni nebo nadymani.
stejnym zpusobem muzeme pripravit i fenykl a anyz pri pocitech tezkeho bricha.


:arrow: orechovy liker
30-35 zelenych orechu nakrajime na kousky, pridame jeden cely chemicky neosetreny citron nakrajeny na tenka kolecka, asi 10 cm cele skorice nalameme na kousky,10ks hrebicku, na hrubo nastrouhany muskatovy orisek,20kulicek noveho koreni,8zrnek jalovce.kousek korene puskvorce.pridame 3/4kg cukru, 1l lihu a 1/4 litru slivovice.

vsechny ingredience vlozime do velke lahve nebo demizonu, uzavreme a dobre zavazeme. nechame stat na slunicku :roll: 4-5dni. pak precedime pres platynko do lahvi.Muzeme redit mene procentnim alkoholem.

Pro povzbuzeni pouzivame rano a vecer 1polevkovou lzici.


kdyz dva delaji totez, neni to totez...
zravi a na zdravi!
pembinak

Re: mydlo?

Napsal: úte dub 11, 2006 7:45
od buc11
[quote="Danka"]Ptacinec zabinec (po slovensky hviedzica prostedna) vraj obsahuje saponiny. Tak neviem, ci to ma nieco s mydlom, ale asi by som sa toho bala jest velke kvanta.

o víkendu jsem si zarobil zelenou kašovitost, včetně přezimujícího ptačince a jelikož z ekologických důvodů používám nádobí zásadně použité z dřezu, jsem po chvíli jezení cítil takovou intenzivní saponinovou chuť, jsem si říkal, doví jestli to není nakonec pravda, ale když už mně to začalo pěnit a uviděl, ženu věšet cosi na okně, jsem jednoznačně určil škrob na záclony. Jelikož jsem toho udělal hodně a bylo mi to líto vyhodit, tak to mám ještě dnes sebou v práci, (aspoň mně nebudou nadávat, že to smrdí, vůni chemikálií tady mají rádi) a ještě trošku jsem si tam přidal kari a už je to téměř deličis. ¨
Nevíte, není v tom nakonectam ještě něco hodnotnýho?
Jinak mne z toho nic nebylo, ale začínám mít trošku pochyby v důvěru řeči svýho těla, jestli mu fakt nic nevadí a je rád, že vůbec něco?

Re: mydlo?

Napsal: úte dub 11, 2006 8:49
od Pepík Ševců
:lol:

Piš prosím každé ráno, ano?


Napsal: úte dub 11, 2006 8:54
od zuzi
buc buc buc cha chaaaa :D :D :D taky se primlouvam za castejsi pisani

Napsal: úte dub 11, 2006 9:11
od Johny
:lol: :lol: :lol:
Buci škroby nebrat !

Napsal: úte dub 11, 2006 10:09
od Honza
to buc: :D :D
obvykle jsem celkem suchar, ale tohle mě vždy dostane

Napsal: úte dub 11, 2006 12:31
od xhitv
to buc:
:lol: :lol:
Smíchy jsem se rozbrečela.
:lol:

Napsal: úte dub 18, 2006 9:28
od Advid
Naskenoval jsem článek o přežití v dunajské deltě a je tam i o kytkách k jídlu. Ale nepovedlo se mi to dát na web. Takže zájemci, hlaste se mailem. Má to kolem 10 MB.

Napsal: stř dub 19, 2006 20:02
od Pavluška
Advid píše:Naskenoval jsem článek o přežití v dunajské deltě a je tam i o kytkách k jídlu. Ale nepovedlo se mi to dát na web. Takže zájemci, hlaste se mailem. Má to kolem 10 MB.
jj,to jsem četla kdysi,dost zajímavý :wink:

Napsal: pát dub 21, 2006 7:15
od 800914
ako spracovat kopřivu aby nebola paliva, ale aby ostala vita?! /teda okrem odstavovania/ niekde som cital ze sa moze pridavat do salatu..
dnes som cestou na ihrisko prvykrat skusil tie mlade vyhonky len tak na divoko ale musel som skonstatovat ze mnozstvo vacsie ako male by som nezvladol.. citil som to na jazyku aj v trubici. po desiatom kolecku sa to palenie v krku nastastie stratilo.. :D

Napsal: pát dub 21, 2006 8:40
od tvx
mixér+voda +> zcedit...

Napsal: pát dub 21, 2006 11:43
od 800914
takze ked vylejem tu precedenu vodu uz to bude ok? .. a neodplava mi v nej ta vitalita? :? :cry:

Napsal: pát dub 21, 2006 11:48
od tvx
tu vodu máš právě použít, vlákninu vyhodit... jinak nevim možná by stačilo ty kopřivy semlít, kdo ví, zkus to...

Napsal: sob kvě 06, 2006 16:37
od Janina
pembinák
bylinne likery

Tak mám biokmín, sypanej. Fenykl taky. Ach! mozná pridat skorici, tu mám vcelku. Líh mám z Apotheky. Tak ... já nevím, to tam ted nasypu na 10 dní.

Napsal: pon čer 19, 2006 9:40
od tvx
na kurzu ekozahradního designu byly i plané rostliny k jídlu a vyloženě lahůdka která byla k ochutnání, je oloupaný stonek lopuchu, je to něco jako kedlubna s chutí ořechu.
Stonek nutno oloupat, neb ta zelená kožka je hořká.
Darem jsem pak dostal poněkud drsně hořké listy tak jsem to doma prohnal dvouhřídelovým brumlou za vzniku hodně drsně hořký šťávy.
Po zředění z toho byl vcelku pitelnej drink dobrej na žaludek.

Napsal: pon dub 30, 2007 22:30
od IDASEK
Prosím, nevíte někdo, která bylinka odvodňuje? Vím že živá strava.... a tak dál a nebudou ráno nikde na hlavě otoky :lol: ale jde mi to pomalu a nejsem 100% - tak nějaká zelená bylina , kterou bych si mohla zobat a tímto by mohla pomoct třeba? Děkuji za vaše zkušenosti nebo i rady. Myslím, že nesolím zase tak moc...

Napsal: pon dub 30, 2007 22:39
od xhitv
IDASEK píše:Prosím, nevíte někdo, která bylinka odvodňuje? Vím že živá strava.... a tak dál a nebudou ráno nikde na hlavě otoky :lol: ale jde mi to pomalu a nejsem 100% - tak nějaká zelená bylina , kterou bych si mohla zobat a tímto by mohla pomoct třeba? Děkuji za vaše zkušenosti nebo i rady. Myslím, že nesolím zase tak moc...
Pokud vím, tak kopřiva, ale nejlepší je nesolit vůbec. Já jsem celá dlouhá léta řešila nateklý kotník a splasknul až po vyřazení soli. Btw. o otocích píše Günter, že tím trpěl jeho otec.

Napsal: pon dub 30, 2007 22:42
od IDASEK
Kopřiva ano, došla jsem zatím jen k ní ale mám obavy z toho ji baštit bez umrtvení. Mě pálí na rukách a v krku to si neumím ani představit - nemůžu jíst nic co mi hrozí natečením krku :cry: :cry: tak něco jiného plís

Napsal: pon dub 30, 2007 23:04
od Honza
IDASEK píše:Kopřiva ano, došla jsem zatím jen k ní ale mám obavy z toho ji baštit bez umrtvení. Mě pálí na rukách a v krku to si neumím ani představit - nemůžu jíst nic co mi hrozí natečením krku :cry: :cry: tak něco jiného plís
hlavně nula soli,
kopřiva se dá odšťavnit a zředit vodou