DIVOKÉ A PLANÉ rostliny k jídlu, bylinky...
Moderátor: hugo
Jinak se těším, že někde najdu takový ty jedlý bodláky co chutnaj jak kedluben... už jsem je kdysi dávno jedl na slovensku na škole v přírodě. je to takovej ten jak se z něj jí květní lůžko.
Dost mě štve že naprostou většinu rostlin nejsem schopnej spolehlivě určit... takže mam v jídelníčku pampelišku, sedmikrásku, řebříček, kopřivy a občas místo bombónu výhonky stromů. Zbytek jsou buď léčivk - tech znám dost ale k jídlu nic moc protože samá vláknina či dřevo či vedlejší účinky - třeba třezalka. Zkuste sem házet taky nějaký jasně určitelný byliny...
a k jakémusi příspěvku od Honzy o bezu.... jo, bez je celej jedovatej, naprosto celej i s květem, proto ze musí jen louhovat... vim že jsem minulej rok zkoušel květvyšťavit a 1. to bylo strašně trpký a 2. jsem pak měl divý stavy jak žaludku tak hlavy. Plody jsou jedlé prýnaž po uvaření neb vyvolávají zvracení a pak je druhá odrůda či co a ta je snad přímo jedovatá.
Dost mě štve že naprostou většinu rostlin nejsem schopnej spolehlivě určit... takže mam v jídelníčku pampelišku, sedmikrásku, řebříček, kopřivy a občas místo bombónu výhonky stromů. Zbytek jsou buď léčivk - tech znám dost ale k jídlu nic moc protože samá vláknina či dřevo či vedlejší účinky - třeba třezalka. Zkuste sem házet taky nějaký jasně určitelný byliny...
a k jakémusi příspěvku od Honzy o bezu.... jo, bez je celej jedovatej, naprosto celej i s květem, proto ze musí jen louhovat... vim že jsem minulej rok zkoušel květvyšťavit a 1. to bylo strašně trpký a 2. jsem pak měl divý stavy jak žaludku tak hlavy. Plody jsou jedlé prýnaž po uvaření neb vyvolávají zvracení a pak je druhá odrůda či co a ta je snad přímo jedovatá.
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
Nu,tož to jsem včera asi neměla jíst ty výhonky a poupátka....tvx píše: a k jakémusi příspěvku od Honzy o bezu.... jo, bez je celej jedovatej, naprosto celej i s květem, proto ze musí jen louhovat... vim že jsem minulej rok zkoušel květvyšťavit a 1. to bylo strašně trpký a 2. jsem pak měl divý stavy jak žaludku tak hlavy. Plody jsou jedlé prýnaž po uvaření neb vyvolávají zvracení a pak je druhá odrůda či co a ta je snad přímo jedovatá.
Ale nic mi nebylo.
wow... tak jsem taky přidal do jídelníčku ptačineč žabinec a naprosto bombastická chuť! chutná to jako mladý kukuřice nebo mladý lusky, tak pěkně sladce a je to všade halda. Pak jsem zkusil svízel přítulu ale ten byl drsnej a pak jsem zkusil něco co vypadalo jak přítula ale drsný to nebylo a nepřitulovalo se to ale vypadalo to podobně a bylo to dobrý a přežil jsem.
Pak jsem taky testnul, ale jen v rámci směsky vyšťavit k trávě trochu laštovičníku a dokořenil jsem to libečkam a bylo to jak polívka.
Pak jsem taky testnul, ale jen v rámci směsky vyšťavit k trávě trochu laštovičníku a dokořenil jsem to libečkam a bylo to jak polívka.
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
[quote="tvx"]Jinak se těším, že někde najdu takový ty jedlý bodláky co chutnaj jak kedluben... už jsem je kdysi dávno jedl na slovensku na škole v přírodě. je to takovej ten jak se z něj jí květní lůžko.
to je asi půpava a bývá až pozdějc, a na louce mám spoustu bodláků, ale tendle ne.
Já už to moc nerozlišuju, mám základ pampe+ptač+kopřiva a pak přidávám sem tam neco i když to neznám
Jelikož se mě to nechce dělat každej den, tak ještě 3.den je to jakš tak nezkvašený a pitelný
to je asi půpava a bývá až pozdějc, a na louce mám spoustu bodláků, ale tendle ne.
Já už to moc nerozlišuju, mám základ pampe+ptač+kopřiva a pak přidávám sem tam neco i když to neznám
Jelikož se mě to nechce dělat každej den, tak ještě 3.den je to jakš tak nezkvašený a pitelný
ono jestli to podobny nebyla marinka vonna?! u ty Detlef pise ze je nejedla, ja ji taky zkusila, trosku teda a taky mi nic nebylo, radsi ji jist ale nebuduPak jsem zkusil svízel přítulu ale ten byl drsnej a pak jsem zkusil něco co vypadalo jak přítula ale drsný to nebylo a nepřitulovalo se to ale vypadalo to podobně a bylo to dobrý a přežil jsem.
s tim urcovanim rostlin to mam stejny, v knihkupectvi jsem zadnou dobrou a vhodnou pro me knihu k urcovani rostlin nenasla.. bud je psana nejakym americkym "nekdo"- takze nepouzitelna u nas anebo je klasicky klic a tam mi chybi takove ty plane rostlinky.. nebo si jich koupit vic zejo, ale to bysem potom do prirody tahla celou knihovnu tak kdyby jste nekdo mel fakt nejaky tip, by me pomohlo.. dik..
kokoška
Kokoška pastuší tobolka. Teď je zrovna "sezóna". Neváhejte!
http://botanika.wendys.cz/kytky/K90.php
http://botanika.wendys.cz/kytky/K90.php
Nevědomost je tak lehká!
Jo všeho s mírou, ale je třeba si uvědomit že ty botanické stránky jsou od "vařáků" - a ty z tý rostlinky vyvaří nálev, drogu, či tinkturu ve velkých koncentracích a množstvích. Pokud ukousneš při pohybu "venku" pár rostlinek cca 20. Dostal by jsi z toho pár kapek šťávy. Při "loukovém" pojídání podle mě otrava nehrozí. Od starších spoluobčanů mám potvrzeno, že to dříve jako děti jedli celkem ve velkém. A dětem to chutná - alespň můj kluk k mému překvapení to doslova vyžaduje, ač občas něco co je (podle mě) zdravé moc nechce. Naučil jsem ho na zahradě už na pažitku, nať cibule, kokošku, ptačinec ž., ale to patří do jiného fóra. dost.
Nevědomost je tak lehká!
fčera jsem si natrhal na 2 litry zelený ščávy za 10 minut, ptačinec roste jak divej. Složení:50%ptačince,20%pampelišky (+hodně květů z broukama), 10%hluchavek, nějaký kopřivy, žebříček, a jiný co neznám.
V současnosti jen ščávuju a je to boží. Kromě zelené piju ještě červenou (mrkev, česnek, celer, topinambur, červená řepa) a gaspačovitou (košťáloviny, pórek, rajče, česnek a možná ještě něco-někdy si to ještě osladím medem a to se už můžu zbláznit.)
Jo pardon, kazím to avokádem a 4 loupacíma namočenýma vořechama, ale ščávování je stejně nejlepčí.
V současnosti jen ščávuju a je to boží. Kromě zelené piju ještě červenou (mrkev, česnek, celer, topinambur, červená řepa) a gaspačovitou (košťáloviny, pórek, rajče, česnek a možná ještě něco-někdy si to ještě osladím medem a to se už můžu zbláznit.)
Jo pardon, kazím to avokádem a 4 loupacíma namočenýma vořechama, ale ščávování je stejně nejlepčí.
teď si užívám doma na nemocenské, stačilo, když jsem si sundal triko a stokilová funící doktorka mě hned uznala, a fčil jsem snědl několik úplně černejch avokád a nic se mně (zatím) nestalo tak nevimsmaldas píše:bože.. buci11.. já ten tvůj denní příjem potravy zbožňuju
já těma stavama po šťávách netrpím, ale česnek a spol už dávám jen stopově a když je zelená silná tak ju holt zředím
Muzu odstavit brezove listi ? (To si vymyslela mamka-masozravkyne, och, jaky paradox....)
Z kopriv jsem dostala cistou stavu, ale na povrchu bylo hodne peny, je to typicke pro koprivy, a nejen pro ne ? Ta pena se ji take, nebo se vyhazuje ? (Nejsou to treba necistoty?)
Chtela jsem si na poli natrhat mladou psenici, ci zito, nevim co je to, proste ta travicka, co ted roste na polich, na odstaveni, ale nejsem si jista, jestli to neni nevhodne kvuli tem postrikum, trhate to nekdo ?
Z kopriv jsem dostala cistou stavu, ale na povrchu bylo hodne peny, je to typicke pro koprivy, a nejen pro ne ? Ta pena se ji take, nebo se vyhazuje ? (Nejsou to treba necistoty?)
Chtela jsem si na poli natrhat mladou psenici, ci zito, nevim co je to, proste ta travicka, co ted roste na polich, na odstaveni, ale nejsem si jista, jestli to neni nevhodne kvuli tem postrikum, trhate to nekdo ?
...vivre pour l´instant, vivre pour l´amour, la liberté et la paix
U Brezovyho listi bych se bal, ze ma hooodne pryskyric a tak z nej nic nepujde a jen ti vse zalapi a zaprasi ale zkusit to muzes...
koprivy stavim tak,ze postupne pridavam i vodu, aby to nebylo tak hustya z Healthyjuiceru to teklo pekne ven... pena... to je prave ono, mas pak zeleny piwo...
koprivy stavim tak,ze postupne pridavam i vodu, aby to nebylo tak hustya z Healthyjuiceru to teklo pekne ven... pena... to je prave ono, mas pak zeleny piwo...
Naposledy upravil(a) tvx dne stř kvě 11, 2005 9:57, celkem upraveno 1 x.
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
Jehlici
Dostala jsem prikaz shora , abych odstavila nove jehlici ze smrku, aby se nam nerozrustal. Clovek by se az divil, kolik se z toho vystavit, jenomze ted nevim, co s tim budu delat, vnejsne do koupele je to O.K., ale vnitrne...Muze se to pit ? Dle mamky ano...
...vivre pour l´instant, vivre pour l´amour, la liberté et la paix
Re: Jehlici
já sem si kapku s něčím dal, ale je to sílaTheresa píše:Dostala jsem prikaz shora , abych odstavila nove jehlici ze smrku, aby se nam nerozrustal. Clovek by se az divil, kolik se z toho vystavit, jenomze ted nevim, co s tim budu delat, vnejsne do koupele je to O.K., ale vnitrne...Muze se to pit ? Dle mamky ano...
Re: Jehlici
sqělej mladej ptačinec-žabinec a nový pampelišky+2 mangoldový, celerový listy+fenykl-zrovna to popíjím-po čerstvých dyňových semenách a maku (mám ho doma tak 50 kg-to budu furt sjetej) a 5 loupacích ořechách
-
- Příspěvky: 32
- Registrován: pát kvě 07, 2004 12:03
- Bydliště: Bratislava
- Kontaktovat uživatele:
moja dcera v skolke sa tym zivi trahju deticky sipky a cucaju tu stavicku z nich, no skvele ako deti same na to pridu.....zuzi píše:Kdyz je sipek mekky, tak ho utrhnu a dirkou kde byla stopka vycucnu cervenou dren. Chce to trochu cviku, ale chutna to skvele. A moc jich clovek nezvladne - casove narocny a kysely.
- Josef Benes
- Příspěvky: 62
- Registrován: úte říj 25, 2005 4:44
to tvx
Stava z brizy je opravdu lahodna. Delal jsem to v devadesatych letech v Cesku. Ale pozor! Slysel jsem, ze je to u nas zakazane, ve smyslu niceni prirody. Z tveho popisu chapu, ze co pokus, to novy strom. To se mi zda docela hrube. Moje zkusenost: zhruba v polovine az kocem unora zacina briza "plakat". Tento proces trva priblizne do konce brezna. V zavislosti na pocasi. Chladneji = drive+dele, tepleji = pozdeji + kratsi dobu. Tekutina z brizy je nasladla, velice chutna, muze byt v pocatku pouzivani mirne projimava. Vse peclive priprav a prozkoumej, nejlepe par mesicu dopredu. Vyber misto, ktere neni zatizene auty a lidmi. Najdi zdrave vypadajici, urostly strom. Priprav nerezovy ocisteny vrtak, cca 7-8 mm, rucni vrtacku a trubicku o 0,5-1mm vetsi nez vrtak, nejlepe ze skla, keramiky, porcelanu. Moje zkusenost, sezen si nepouzitou porcelanovou pojistku pro domovni rozvadec elektriny (220V/25A) s KONICKYM HRDLEM. Rozeber, vyprazdni, umyj. Priprav dve 3-litrove "rexovky". Strom navrtas do hloubky celeho vrtaku, cca 10cm, zasadis pojistku konusem do stromu a nechas vytekat do pripravene 3-litrovky. Naplneni trva zhruba 12 hodin, takze zatim co si doma z jedne lahve popijis, druha je pod stromem. Ja jsem chodil menit v 6 rano a v 6 vecer. Po 2-3 tydnech zacne tekutiny ubyvat. Jakmile je ve sklenici mene nez ctvrtina obsahu, proces je nutne ukoncit, protoze diky otepleni, ale hlavne zpomaleni dochazi k "utokum" plisni. Priprav spunt v podobe dreveneho koliku, nejlepe z vetve brizy, ktery musi dobre tesnit, zatluc lehkou silou do diry. Drive, nez to udelas, vloz do diry spetku morske soli, jako dezinfekci proti plisnim. Pokud jsi premyslejici udelat totez nasledujici rok, vyber jiny strom! Dulezite: neskladuj dele nez 10 hodin, odkladej do lednicky. Po delsi dobe zbela a ztrati charakteristickou lahodnou chut.
Stava z brizy je opravdu lahodna. Delal jsem to v devadesatych letech v Cesku. Ale pozor! Slysel jsem, ze je to u nas zakazane, ve smyslu niceni prirody. Z tveho popisu chapu, ze co pokus, to novy strom. To se mi zda docela hrube. Moje zkusenost: zhruba v polovine az kocem unora zacina briza "plakat". Tento proces trva priblizne do konce brezna. V zavislosti na pocasi. Chladneji = drive+dele, tepleji = pozdeji + kratsi dobu. Tekutina z brizy je nasladla, velice chutna, muze byt v pocatku pouzivani mirne projimava. Vse peclive priprav a prozkoumej, nejlepe par mesicu dopredu. Vyber misto, ktere neni zatizene auty a lidmi. Najdi zdrave vypadajici, urostly strom. Priprav nerezovy ocisteny vrtak, cca 7-8 mm, rucni vrtacku a trubicku o 0,5-1mm vetsi nez vrtak, nejlepe ze skla, keramiky, porcelanu. Moje zkusenost, sezen si nepouzitou porcelanovou pojistku pro domovni rozvadec elektriny (220V/25A) s KONICKYM HRDLEM. Rozeber, vyprazdni, umyj. Priprav dve 3-litrove "rexovky". Strom navrtas do hloubky celeho vrtaku, cca 10cm, zasadis pojistku konusem do stromu a nechas vytekat do pripravene 3-litrovky. Naplneni trva zhruba 12 hodin, takze zatim co si doma z jedne lahve popijis, druha je pod stromem. Ja jsem chodil menit v 6 rano a v 6 vecer. Po 2-3 tydnech zacne tekutiny ubyvat. Jakmile je ve sklenici mene nez ctvrtina obsahu, proces je nutne ukoncit, protoze diky otepleni, ale hlavne zpomaleni dochazi k "utokum" plisni. Priprav spunt v podobe dreveneho koliku, nejlepe z vetve brizy, ktery musi dobre tesnit, zatluc lehkou silou do diry. Drive, nez to udelas, vloz do diry spetku morske soli, jako dezinfekci proti plisnim. Pokud jsi premyslejici udelat totez nasledujici rok, vyber jiny strom! Dulezite: neskladuj dele nez 10 hodin, odkladej do lednicky. Po delsi dobe zbela a ztrati charakteristickou lahodnou chut.
RAW
dik za info k te brize, myslim, ze jsem jim moc neublizil, vzhledem k tomu ze jako plevelnej strom skoncily pak pod pilou pri prorezu...
vrtal jsem asi uz moc pozde a jen do urovne lyka coz asi byla chyba...
Zkusim teda pristi rok. Brizy jsou tu kolem jako plevel porad...
vrtal jsem asi uz moc pozde a jen do urovne lyka coz asi byla chyba...
Zkusim teda pristi rok. Brizy jsou tu kolem jako plevel porad...
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
- Josef Benes
- Příspěvky: 62
- Registrován: úte říj 25, 2005 4:44
JADRA Z MERUNEK: obsahuji kyanid -velmi nebezpecna latka. Jiz 3-4 jadra mohou zabit male dite! Podobne jsou na tom horke mandle. Sladke mandle maji ve slupce zanedbatelne, neskodne mnozstvi teto latky.(doslovny citat- informace z devadesatych let).
Osobne jsem jako dite jedl jadra z merunek. Nepamatuji si, kolik jsem snedl najednou, a za dalsi, studie neupresnuje stari ditete (nemluvne?).. Jiste je, ze si nejsem vedom zadnych problemu. Nektere druhy jedu v potravinach pracuji velmi rafinovane, podobne jako olovo z vyfukovych plynu se muze postupne zabydlovat v organismu, nijak neskodic a nereagujic ... 'az se ucho utrhne'. Napriklad nektere druhy hub. Jedna z nich je casto zamenovana s Vaclavkou.
Osobne jsem jako dite jedl jadra z merunek. Nepamatuji si, kolik jsem snedl najednou, a za dalsi, studie neupresnuje stari ditete (nemluvne?).. Jiste je, ze si nejsem vedom zadnych problemu. Nektere druhy jedu v potravinach pracuji velmi rafinovane, podobne jako olovo z vyfukovych plynu se muze postupne zabydlovat v organismu, nijak neskodic a nereagujic ... 'az se ucho utrhne'. Napriklad nektere druhy hub. Jedna z nich je casto zamenovana s Vaclavkou.
RAW
taky jsem jich jedl mrakyJohny píše:V UK jsem koupil balicek loupanych jader z merunek z Fair-Trade produkce a snedl jich najednou asi 50. Samozrejme, ze jsem se neotravil.
Tak informace z devadesatych let jsou asi spatne.
a včera ještě sqělý ptačinec žabinec a plno zelenýho, kerý neznám, ale teď už není z čeho moc vybírat
Ještě pořád maliny a ostružiny
A před čtvtečníma mrazama budu pravděpodobně muset otrhat saláty ty podzimní, ale mám tam aji ty jarní a už jsou dost velký, tak že bych otrhal ty vnějšky a von snad vyrazí z těch srdíček.
Dnes se jedu zásobit do Brna
mydlo?
Ptacinec zabinec (po slovensky hviedzica prostedna) vraj obsahuje saponiny. Tak neviem, ci to ma nieco s mydlom, ale asi by som sa toho bala jest velke kvanta. Inac mi tiez neuveritelne chutil minule leto, mnam mnam.
Tak neviem, ja si tak myslim, ze akekolvek bylinky, tym, ze su divone obsahuju obrovske mnozstvo vitaminov, mineralov, trieslovin a kdecoho vselicoho,takze ich urcite staci zjest daleko menej, ako zeleniny z obchodu. To je niekedy problem, ked sme "rozozrani" z tej poloprazdnej zeleniny z obchodu. No uvidime, snad mi moj letny rastlinkovy projekt vyde
Tak neviem, ja si tak myslim, ze akekolvek bylinky, tym, ze su divone obsahuju obrovske mnozstvo vitaminov, mineralov, trieslovin a kdecoho vselicoho,takze ich urcite staci zjest daleko menej, ako zeleniny z obchodu. To je niekedy problem, ked sme "rozozrani" z tej poloprazdnej zeleniny z obchodu. No uvidime, snad mi moj letny rastlinkovy projekt vyde
Pampeliska(smetanka)lekarska-tip
....tuto rostlinu (ne)zna kazde male dite.
prvni jarni listy je mozne konzumovat cerstve nebo na caje v kombinaci s koprivou k "cisteni krve". kvuli lecivym ucinkum se sbira zejmena koren, pampeliska obsahuje hodne horcin a polysacharid inulin, podporuje traveni, odtok zluce, vyhani mocove kameny, snizuje hladinu krevniho cukru a je ucinna i pri koznich chorobach.
TIP - mlade listy se mohou pouzit do slatu, ve Francii se dokonce pro tento ucel pestuji specialni vyslechtene odrudy.
Vyzkousejte listy vybelit - rostlinu prikryjte plechovkou nebo kvetinacem.
zhruba za tyden vyrostou krehke belave listy, ktere jsou pikantne slabounce nahorkle.
DOBROU CHUT!
pembinak
"cogito ergo sum"
bylinne likery
recepty vybrane na prani pro Janinu
kminovy liker
asi 7g kminu utluceme v hmozdiri nahrubo. vsypeme do 1/4 l cisteho lihu, lahev dobre uzavreme a nechame stat asi 10dni.Svarime litr vody pul kg cukru a nechame vystydnout.lih s kminem nechame prekapat pres filtracni papir do pripraveneho studeneho roztoku cukru. pridame jeste podle chuti 1/4 l cisteho lihu a slijeme do lahvi.
pouzivame 1 cajovou lzicku pred jidlem pri spatnem traveni nebo nadymani.
stejnym zpusobem muzeme pripravit i fenykl a anyz pri pocitech tezkeho bricha.
orechovy liker
30-35 zelenych orechu nakrajime na kousky, pridame jeden cely chemicky neosetreny citron nakrajeny na tenka kolecka, asi 10 cm cele skorice nalameme na kousky,10ks hrebicku, na hrubo nastrouhany muskatovy orisek,20kulicek noveho koreni,8zrnek jalovce.kousek korene puskvorce.pridame 3/4kg cukru, 1l lihu a 1/4 litru slivovice.
vsechny ingredience vlozime do velke lahve nebo demizonu, uzavreme a dobre zavazeme. nechame stat na slunicku 4-5dni. pak precedime pres platynko do lahvi.Muzeme redit mene procentnim alkoholem.
Pro povzbuzeni pouzivame rano a vecer 1polevkovou lzici.
kdyz dva delaji totez, neni to totez...
zravi a na zdravi!
pembinak
"cogito ergo sum"
Re: mydlo?
[quote="Danka"]Ptacinec zabinec (po slovensky hviedzica prostedna) vraj obsahuje saponiny. Tak neviem, ci to ma nieco s mydlom, ale asi by som sa toho bala jest velke kvanta.
o víkendu jsem si zarobil zelenou kašovitost, včetně přezimujícího ptačince a jelikož z ekologických důvodů používám nádobí zásadně použité z dřezu, jsem po chvíli jezení cítil takovou intenzivní saponinovou chuť, jsem si říkal, doví jestli to není nakonec pravda, ale když už mně to začalo pěnit a uviděl, ženu věšet cosi na okně, jsem jednoznačně určil škrob na záclony. Jelikož jsem toho udělal hodně a bylo mi to líto vyhodit, tak to mám ještě dnes sebou v práci, (aspoň mně nebudou nadávat, že to smrdí, vůni chemikálií tady mají rádi) a ještě trošku jsem si tam přidal kari a už je to téměř deličis. ¨
Nevíte, není v tom nakonectam ještě něco hodnotnýho?
Jinak mne z toho nic nebylo, ale začínám mít trošku pochyby v důvěru řeči svýho těla, jestli mu fakt nic nevadí a je rád, že vůbec něco?
o víkendu jsem si zarobil zelenou kašovitost, včetně přezimujícího ptačince a jelikož z ekologických důvodů používám nádobí zásadně použité z dřezu, jsem po chvíli jezení cítil takovou intenzivní saponinovou chuť, jsem si říkal, doví jestli to není nakonec pravda, ale když už mně to začalo pěnit a uviděl, ženu věšet cosi na okně, jsem jednoznačně určil škrob na záclony. Jelikož jsem toho udělal hodně a bylo mi to líto vyhodit, tak to mám ještě dnes sebou v práci, (aspoň mně nebudou nadávat, že to smrdí, vůni chemikálií tady mají rádi) a ještě trošku jsem si tam přidal kari a už je to téměř deličis. ¨
Nevíte, není v tom nakonectam ještě něco hodnotnýho?
Jinak mne z toho nic nebylo, ale začínám mít trošku pochyby v důvěru řeči svýho těla, jestli mu fakt nic nevadí a je rád, že vůbec něco?
- Pepík Ševců
- Příspěvky: 523
- Registrován: stř pro 14, 2005 9:47
Re: mydlo?
Piš prosím každé ráno, ano?
PŠ
Naskenoval jsem článek o přežití v dunajské deltě a je tam i o kytkách k jídlu. Ale nepovedlo se mi to dát na web. Takže zájemci, hlaste se mailem. Má to kolem 10 MB.
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
jj,to jsem četla kdysi,dost zajímavýAdvid píše:Naskenoval jsem článek o přežití v dunajské deltě a je tam i o kytkách k jídlu. Ale nepovedlo se mi to dát na web. Takže zájemci, hlaste se mailem. Má to kolem 10 MB.
Bože, dej mi sílu, abych změnil to, co změnit můžu.
Dej mi trpělivost, abych snášel to, co změnit nemůžu a
dej mi moudrost, abych to dokázal rozlišit.
(G.K.Chesterton)
Dej mi trpělivost, abych snášel to, co změnit nemůžu a
dej mi moudrost, abych to dokázal rozlišit.
(G.K.Chesterton)
ako spracovat kopřivu aby nebola paliva, ale aby ostala vita?! /teda okrem odstavovania/ niekde som cital ze sa moze pridavat do salatu..
dnes som cestou na ihrisko prvykrat skusil tie mlade vyhonky len tak na divoko ale musel som skonstatovat ze mnozstvo vacsie ako male by som nezvladol.. citil som to na jazyku aj v trubici. po desiatom kolecku sa to palenie v krku nastastie stratilo..
dnes som cestou na ihrisko prvykrat skusil tie mlade vyhonky len tak na divoko ale musel som skonstatovat ze mnozstvo vacsie ako male by som nezvladol.. citil som to na jazyku aj v trubici. po desiatom kolecku sa to palenie v krku nastastie stratilo..
na kurzu ekozahradního designu byly i plané rostliny k jídlu a vyloženě lahůdka která byla k ochutnání, je oloupaný stonek lopuchu, je to něco jako kedlubna s chutí ořechu.
Stonek nutno oloupat, neb ta zelená kožka je hořká.
Darem jsem pak dostal poněkud drsně hořké listy tak jsem to doma prohnal dvouhřídelovým brumlou za vzniku hodně drsně hořký šťávy.
Po zředění z toho byl vcelku pitelnej drink dobrej na žaludek.
Stonek nutno oloupat, neb ta zelená kožka je hořká.
Darem jsem pak dostal poněkud drsně hořké listy tak jsem to doma prohnal dvouhřídelovým brumlou za vzniku hodně drsně hořký šťávy.
Po zředění z toho byl vcelku pitelnej drink dobrej na žaludek.
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
Prosím, nevíte někdo, která bylinka odvodňuje? Vím že živá strava.... a tak dál a nebudou ráno nikde na hlavě otoky ale jde mi to pomalu a nejsem 100% - tak nějaká zelená bylina , kterou bych si mohla zobat a tímto by mohla pomoct třeba? Děkuji za vaše zkušenosti nebo i rady. Myslím, že nesolím zase tak moc...
Idasek není muž ;o)
Pokud vím, tak kopřiva, ale nejlepší je nesolit vůbec. Já jsem celá dlouhá léta řešila nateklý kotník a splasknul až po vyřazení soli. Btw. o otocích píše Günter, že tím trpěl jeho otec.IDASEK píše:Prosím, nevíte někdo, která bylinka odvodňuje? Vím že živá strava.... a tak dál a nebudou ráno nikde na hlavě otoky ale jde mi to pomalu a nejsem 100% - tak nějaká zelená bylina , kterou bych si mohla zobat a tímto by mohla pomoct třeba? Děkuji za vaše zkušenosti nebo i rady. Myslím, že nesolím zase tak moc...
"...Proto pravím vám, buďte zajedno s Matkou zemí. Ona je ve vás a vy jste v ní. Z ní jste byli zrozeni, v ní žijete a k ní se zase navrátíte..." (Evangelium esejských)