DIVOKÉ A PLANÉ rostliny k jídlu, bylinky...
Moderátor: hugo
Msam doma Pelyněk Absinth. může bejt nějakej škodlivej při prosté konzumaci jako koza? neni nutno z toho dělat čaj? kolem absintu bylo dost humbuku kvůli thujonu co palyněk má, tak se ptám...
sluníško, ty myslím pelyňkuješ, jestli se nepletu, viď co ty na to?
sluníško, ty myslím pelyňkuješ, jestli se nepletu, viď co ty na to?
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
Zdravím všechny
Když jsem si tak pročítala co všechno baštíte, tak mě napadlo, jestli si to i myjete? Na louce... ? Podle toho co jsme se učili v biologii, co na tom je za havěť a nebo co po sobě zanechala tak je to dost hustý . U nás rostou krásné sedmikrásky, ale taky kolem nich pobíhá dost psů, tedy aspoň si myslím, protože pejskaři je venčí všude, tak se vás chci zeptat, jestli se můžou brát i takové, samo po umytí. Díky.
Když jsem si tak pročítala co všechno baštíte, tak mě napadlo, jestli si to i myjete? Na louce... ? Podle toho co jsme se učili v biologii, co na tom je za havěť a nebo co po sobě zanechala tak je to dost hustý . U nás rostou krásné sedmikrásky, ale taky kolem nich pobíhá dost psů, tedy aspoň si myslím, protože pejskaři je venčí všude, tak se vás chci zeptat, jestli se můžou brát i takové, samo po umytí. Díky.
já meju, ani ne proti hustýmu, jako spíš kvůli přenášeným parazitům v ŇomCurcuma píše:Zdravím všechny
Když jsem si tak pročítala co všechno baštíte, tak mě napadlo, jestli si to i myjete? Na louce... ? Podle toho co jsme se učili v biologii, co na tom je za havěť a nebo co po sobě zanechala tak je to dost hustý . U nás rostou krásné sedmikrásky, ale taky kolem nich pobíhá dost psů, tedy aspoň si myslím, protože pejskaři je venčí všude, tak se vás chci zeptat, jestli se můžou brát i takové, samo po umytí. Díky.
buc11 píše:já meju, ani ne proti hustýmu, jako spíš kvůli přenášeným parazitům v ŇomCurcuma píše:Zdravím všechny
Když jsem si tak pročítala co všechno baštíte, tak mě napadlo, jestli si to i myjete? Na louce... ? Podle toho co jsme se učili v biologii, co na tom je za havěť a nebo co po sobě zanechala tak je to dost hustý . U nás rostou krásné sedmikrásky, ale taky kolem nich pobíhá dost psů, tedy aspoň si myslím, protože pejskaři je venčí všude, tak se vás chci zeptat, jestli se můžou brát i takové, samo po umytí. Díky.
jo, já taky myju, ale nedělám si iluze, že voda odplaví vše.
A ovoce ze stromu nemyju...
Bože, dej mi sílu, abych změnil to, co změnit můžu.
Dej mi trpělivost, abych snášel to, co změnit nemůžu a
dej mi moudrost, abych to dokázal rozlišit.
(G.K.Chesterton)
Dej mi trpělivost, abych snášel to, co změnit nemůžu a
dej mi moudrost, abych to dokázal rozlišit.
(G.K.Chesterton)
...pamatuju,když mi bylo asi 6,vsadili jsme se,kdo z nás z dětí sní nejvíc šťovíku.Vyhrál jsem.Když mě soused,který měl jediný z baráku auto vezl na pohotovost,pob..l jsem mu takový ty potahy na sedačky,jak se dělali z toho umělýho leskyma,nebo jak se to jmenovalo,takový 2cm umělý chlupy... Vypumpli mi žaludek,dali nějakou injekci,páč jsem měl oteklý i uši .Soused co na nás čekal,zatím všechny potahy sundal a jelo se domů.
Někdo tu měl zájem o knihu "Jedlé květy" z Volvox Globator... Nakladatel ji několik let nemá, ale je k dostání v Praze, v Celetné. Knihkupectví se jmenuje Knihy Dobra a mají ji tam v 1. patře v množství 12 kusů. Zajímavé je, že o ni není zájem a evidují ji tam jako ležák . Stojí 169 Kč. Moc info tam není, a kdyby měl někdo zájem, tak bych sem mohla z knihy něco hodit.[/i]
tak to ma kazdy, je to moznost dodatocnej upravy ak chces nieco doplnit, pripadne zmenit, snaz sa zachovat kontext ak uz stihli ludia reagovat aby to nebolo jedno o koze druhe o voze. mas to pri kazdom tvojom textiku, cudzie to nemaju, az taka demokracia tu zase nevladne.
z tej knihy urcite nieco vypichni ak budes mat cas, hlavne tie bezne kvety tuzemske nejake komentare co sa da a comu sa vyhybat, dik.
z tej knihy urcite nieco vypichni ak budes mat cas, hlavne tie bezne kvety tuzemske nejake komentare co sa da a comu sa vyhybat, dik.
Tak něco z knihy "Jedlé květy":
Doporučuje se použít jen chem. neošetřené a v malém množství.
Roketa setá (Erucavesicaria, poddruh sativa), nejranější zeleň, zmocňuje se záhonů jako plevel. Lístky mají jemně peprnou chuť. Teplo je příčinou exploze drobných roletových kvítků pastelové barvy. Po odřezu květu stonech ponechme,aby se mohlo za několik měsíců opět sklízet. Používají se květy i listy.
Begonie (Begonia tuberosa), stonky se požívají místo rebarbory. Mohou se použít i květy.
Brutnák (Borago officinalis). Květina hvězdicovitého tvaru má svěží, okurkovou chuť. Stimuluje tvorbu adrenalinu. Listnatý brutnák vyrůstá ve velký, krásný keř, který je v létě obsypán modrými a jasně růžovými květy. Odvar z brutnákového květu je močopudný lék nebo při teplotě či zánětu průdušek.
Měsíček (Calendula officinalis) Používají se okvětní lístky. Tinktury z měsíčkových květů se používají na bolesti hlavy, zubů i proti tubeře. Kdo pije lektvar z měsíčku, může vidět napřirozené bytosti...
Hvozdík (Dianthus-jeho druhy a kultivy) Trvalka, kvete v mnoha barvách, patří do rodiny karafiátů, chutná jako muškátový oříšek. Používají se květy, okvětní lístky.
Pelargonie (Pelargonium-odrůdy)Vonné lístky pelargonií mají ananasovou, citronovou či růžovou vůni. V Tunisku je aromatická destilovaná voda, vyrobená z vonných pelargonií, přísadou do nápojů. Může se požít mimiaturní druh Martha Washington. Okvětní lístky se používají ve studené kuchyni.
Levandule (Levandula Officinalis, L. angustifolia) Používají se květy zdrhnuté ze stonků.
Tulipán jedí se květy (kalíšky)
Maceška (Viola tricolor) má nevýraznou, ale charakteristickou chuť s afrodiziakálními vlastnostmi. Vmíchává se do salátů.
Cuketa (Cucurbita pepo). Používají se květy.
Karafiát (Dianthus caryophyllus). Před použitím oddělit okvětní lístky od kalichu a odstřihnout hořký bílý spodek.
Česnek hlíznatý (Allium tuberosum). Jemně bílé hvězdicovité květy jedlé za syrova.
Chrpa (Centaurea cyanus). Květ se používá ke zdobení pokrmů.
Pramen: Jedlé květy. Kuchyňský průvodce s recepty. Kitty Moseova, Volvox Globator 1999
[/b]
Doporučuje se použít jen chem. neošetřené a v malém množství.
Roketa setá (Erucavesicaria, poddruh sativa), nejranější zeleň, zmocňuje se záhonů jako plevel. Lístky mají jemně peprnou chuť. Teplo je příčinou exploze drobných roletových kvítků pastelové barvy. Po odřezu květu stonech ponechme,aby se mohlo za několik měsíců opět sklízet. Používají se květy i listy.
Begonie (Begonia tuberosa), stonky se požívají místo rebarbory. Mohou se použít i květy.
Brutnák (Borago officinalis). Květina hvězdicovitého tvaru má svěží, okurkovou chuť. Stimuluje tvorbu adrenalinu. Listnatý brutnák vyrůstá ve velký, krásný keř, který je v létě obsypán modrými a jasně růžovými květy. Odvar z brutnákového květu je močopudný lék nebo při teplotě či zánětu průdušek.
Měsíček (Calendula officinalis) Používají se okvětní lístky. Tinktury z měsíčkových květů se používají na bolesti hlavy, zubů i proti tubeře. Kdo pije lektvar z měsíčku, může vidět napřirozené bytosti...
Hvozdík (Dianthus-jeho druhy a kultivy) Trvalka, kvete v mnoha barvách, patří do rodiny karafiátů, chutná jako muškátový oříšek. Používají se květy, okvětní lístky.
Pelargonie (Pelargonium-odrůdy)Vonné lístky pelargonií mají ananasovou, citronovou či růžovou vůni. V Tunisku je aromatická destilovaná voda, vyrobená z vonných pelargonií, přísadou do nápojů. Může se požít mimiaturní druh Martha Washington. Okvětní lístky se používají ve studené kuchyni.
Levandule (Levandula Officinalis, L. angustifolia) Používají se květy zdrhnuté ze stonků.
Tulipán jedí se květy (kalíšky)
Maceška (Viola tricolor) má nevýraznou, ale charakteristickou chuť s afrodiziakálními vlastnostmi. Vmíchává se do salátů.
Cuketa (Cucurbita pepo). Používají se květy.
Karafiát (Dianthus caryophyllus). Před použitím oddělit okvětní lístky od kalichu a odstřihnout hořký bílý spodek.
Česnek hlíznatý (Allium tuberosum). Jemně bílé hvězdicovité květy jedlé za syrova.
Chrpa (Centaurea cyanus). Květ se používá ke zdobení pokrmů.
Pramen: Jedlé květy. Kuchyňský průvodce s recepty. Kitty Moseova, Volvox Globator 1999
[/b]
O černém bezu tam nic není, ale co mám informace, jak je rostlina v syrovém stavu jedovatá.
http://botanika.wendys.cz/kytky/K501.php
http://botanika.wendys.cz/kytky/K501.php
Re: DIVOKÉ A PLANÉ rostliny k jídlu, bylinky...
Tak jsem dnes po pročtení pár stránek tíhle diskuse vyrazila na lupení. Musela jsem dál na louku páč můj všežr otec zalívá na zahradě pampelindy a bodláky nejakým šmejdem na plevel a tvrdí, že se to za pár měsíců odbourá, cožemuž já nevěřím. No co. Ještě, že louku máme hned vedle. Vzala jsem pro začátek pampelišky list, kopřivy mladé a řebříček trochu. Myslela jsem, že pampeliška bude víc hořká, ale jde to. Řebríček je tak někak bez chuti, ale o kopřivu jsem si spálila jazyk:-) někde jsem četla, že sliny neutralizují ty žehavce na kopřivě. Jak to mám teda jíst? Nebo jíte jen ty listy? O ty se mi ještě popálit neporařilo.
Jo jím to s olivovým olejem extra panenským.
Jo jím to s olivovým olejem extra panenským.
One step to be happy. Work.
Re: DIVOKÉ A PLANÉ rostliny k jídlu, bylinky...
Dobrá je kokoška pastuší tobolka - taková pepřová.
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
Re: DIVOKÉ A PLANÉ rostliny k jídlu, bylinky...
Tak tu neznam kouknu na net.
One step to be happy. Work.
Re: DIVOKÉ A PLANÉ rostliny k jídlu, bylinky...
Emma píše:Tak jsem dnes po pročtení pár stránek tíhle diskuse vyrazila na lupení. Musela jsem dál na louku páč můj všežr otec zalívá na zahradě pampelindy a bodláky nejakým šmejdem na plevel a tvrdí, že se to za pár měsíců odbourá, cožemuž já nevěřím. No co. Ještě, že louku máme hned vedle. Vzala jsem pro začátek pampelišky list, kopřivy mladé a řebříček trochu. Myslela jsem, že pampeliška bude víc hořká, ale jde to. Řebríček je tak někak bez chuti, ale o kopřivu jsem si spálila jazyk:-) někde jsem četla, že sliny neutralizují ty žehavce na kopřivě. Jak to mám teda jíst? Nebo jíte jen ty listy? O ty se mi ještě popálit neporařilo.
Jo jím to s olivovým olejem extra panenským.
Tak tohle přesně mj šťavím, a pampelišky už mám nyní dost hořký a žebřík, ten je ultra a kopřiva v tekutým nepálí, ale dávám si jen ze 2 lžíce tohoto extraktu, mám ho ještě obohacený teda o další všemožné byliny.
Kdy jít na zelené
V jakou denní dobu by se měly trhat kopřivy? (teda asi listy obecně?) Je jedno zda dopoledne, nebo třeba navečer?
Re: DIVOKÉ A PLANÉ rostliny k jídlu, bylinky...
Obecně lze říci, že svrchní část byliny (nať, list a květ) je vhodné sbírat v době přibývajícího měsíce, kdy štávy v rostlině stoupají vzhůru. Naopak kořen sbíráme zásadně za ubývajícího Měsíce, kdy se síla rostliny soustředí pod zemí (někdy je tato měsíční fáze také nesprávně nazývána "klesající měsíc", vlivem skutečnosti, že v této fázi šťávy v rostlině klesají dolů).
To je základní ponaučení ohledně sběru bylin z hlediska esoterické tradice. Měsíční fáze lze vysledovat i při neznalosti astrologie v údajích trochu lepšího stolního kalendáře, kde jsou uvedená období označena ikonkou. Úplněk značí usmívající se bílý kulatý Měsíc a novoluní černý kulatý Měsíc. Období od bílého do černého Měsíce označuje fázi ubývajícího Měsíce a období od černého do bílého Měsíce označuje fázi přibývajícího Měsíce.
Tolik ve stručnosti. Jistěže existují pro sběr bylin i další, mnohem podrobnější a sofistikovanější pravidla, ale bez větší znalosti astrologické disciplíny a hermetických signatur nemá význam se jimi trápit.
Co se týče kopřivy obecně, tak její sběr se provádí před květem (list) a stonek - tj. duben a květen, eventuelně kořenu - na jaře a na podzim. Vhodné je ráno a navečer, vyhnout se denním parnům a vlhku či po dešti.
To je asi tak zhruba v kostce vše potřebné.
To je základní ponaučení ohledně sběru bylin z hlediska esoterické tradice. Měsíční fáze lze vysledovat i při neznalosti astrologie v údajích trochu lepšího stolního kalendáře, kde jsou uvedená období označena ikonkou. Úplněk značí usmívající se bílý kulatý Měsíc a novoluní černý kulatý Měsíc. Období od bílého do černého Měsíce označuje fázi ubývajícího Měsíce a období od černého do bílého Měsíce označuje fázi přibývajícího Měsíce.
Tolik ve stručnosti. Jistěže existují pro sběr bylin i další, mnohem podrobnější a sofistikovanější pravidla, ale bez větší znalosti astrologické disciplíny a hermetických signatur nemá význam se jimi trápit.
Co se týče kopřivy obecně, tak její sběr se provádí před květem (list) a stonek - tj. duben a květen, eventuelně kořenu - na jaře a na podzim. Vhodné je ráno a navečer, vyhnout se denním parnům a vlhku či po dešti.
To je asi tak zhruba v kostce vše potřebné.
Re:
Ahoj, jsem botanik a ráda bych věci uvedla na pravou míru: kozí brada je latinsky Tragopogon a je jedlá. Obrázky na google.zuzi píše:Takze ta rostlina, o ktere jsem mluvila ja, se jmenuje bolševník čili kozí pysk, ale zadne dalsi info jsem bohuzel na internetu nenasla. Ale to je asi docela fuk. Kazdopadne nejde o kozi bradu.
Kozí pysk je tetlucha kozí pysk Aethusa cynapium, podobá se petrželi a je jedovatá. Obrázky
Bolševník obecný (nebo také bolševník bršť) Heracleum sphondylium se někdy udává také jako jedlý (kořen), ale jeho šťáva na pokožce může po ozáření sluncem způsobit ošklivé ekzémy s puchýři. Obrázky
Re: Re:
A co jí botanik?Ivy píše:Ahoj, jsem botanik a ráda bych věci uvedla na pravou míru: kozí brada je latinsky Tragopogon a je jedlá. Obrázky na google.zuzi píše:Takze ta rostlina, o ktere jsem mluvila ja, se jmenuje bolševník čili kozí pysk, ale zadne dalsi info jsem bohuzel na internetu nenasla. Ale to je asi docela fuk. Kazdopadne nejde o kozi bradu.
Kozí pysk je tetlucha kozí pysk Aethusa cynapium, podobá se petrželi a je jedovatá. Obrázky
Bolševník obecný (nebo také bolševník bršť) Heracleum sphondylium se někdy udává také jako jedlý (kořen), ale jeho šťáva na pokožce může po ozáření sluncem způsobit ošklivé ekzémy s puchýři. Obrázky
Re: DIVOKÉ A PLANÉ rostliny k jídlu, bylinky...
Tento botanik není vitarián, dokonce je občas i masožravcem.
Ale myslím že spolu můžeme sdílet vášeň ochutnávat a jíst volně rostoucí rostliny.
Ale myslím že spolu můžeme sdílet vášeň ochutnávat a jíst volně rostoucí rostliny.
Re: DIVOKÉ A PLANÉ rostliny k jídlu, bylinky...
a já myslel, že si to tyIvy píše:Tento botanik není vitarián, dokonce je občas i masožravcem.
Ale myslím že spolu můžeme sdílet vášeň ochutnávat a jíst volně rostoucí rostliny.
Re: DIVOKÉ A PLANÉ rostliny k jídlu, bylinky...
Ale jo, jsem to já. Abychom tady jen tak planě nekecali tak jím například toto: http://www.paukertova.cz/gallery.php?ak ... =100&jak=5
Re: DIVOKÉ A PLANÉ rostliny k jídlu, bylinky...
Podle toho množství vypadá že je jedlé snad všechno?Ivy píše:Ale jo, jsem to já. Abychom tady jen tak planě nekecali tak jím například toto: http://www.paukertova.cz/gallery.php?ak ... =100&jak=5
Re: DIVOKÉ A PLANÉ rostliny k jídlu, bylinky...
Jedlých rostlin je opravdu překvapivě mnoho a pro člověka který se tím nezabývá je šokující například i to, že je mezi nimi mnoho rostlin které pěstuje na zahrádce jako okrasné. Například bohyšky nebo denivky.
Všechny druhy rostlin nejsou jedlé, ale ty které nejsou jedlé mívají jiný užitek, například jsou léčivé nebo se používaly jako barvířské. Znám jen málo druhů, u kterých neznám použití.
Pro anglicky mluvící je dobrým zdrojem informací databáze Plants For A Future. Jména rostlin jsou tam bohužel anglicky a latinsky. Tady jsem vytáhla z této databáze seznam jedlých květů.
Ale ještě musím varovat před ochutnáváním rostlin "naslepo". To může dělat jen ten, který spolehlivě pozná alespoň všechny jedovaté rostliny. Rostou u nás i smrtelně jedovaté.
Všechny druhy rostlin nejsou jedlé, ale ty které nejsou jedlé mívají jiný užitek, například jsou léčivé nebo se používaly jako barvířské. Znám jen málo druhů, u kterých neznám použití.
Pro anglicky mluvící je dobrým zdrojem informací databáze Plants For A Future. Jména rostlin jsou tam bohužel anglicky a latinsky. Tady jsem vytáhla z této databáze seznam jedlých květů.
Ale ještě musím varovat před ochutnáváním rostlin "naslepo". To může dělat jen ten, který spolehlivě pozná alespoň všechny jedovaté rostliny. Rostou u nás i smrtelně jedovaté.
Re: DIVOKÉ A PLANÉ rostliny k jídlu, bylinky...
Ivy, dik za zaujimave linky, urcite si to prejdem.
Re: DIVOKÉ A PLANÉ rostliny k jídlu, bylinky...
Je hodne planych rostlin,ktere jsou jedle.Vybral jsem si jen 10 druhu,ktere neni problem presadit na zahradku a nebo najit na loukach.
Divoke rostliny
Jim hodne:pampelisky,jetel,sedmikrasky,koprivy
Jim malo: jitrocel
Co chci tento rok pridat na seznam:lopuch,medvedi cesnek,vojteska,cekanka
Divoke rostliny
Jim hodne:pampelisky,jetel,sedmikrasky,koprivy
Jim malo: jitrocel
Co chci tento rok pridat na seznam:lopuch,medvedi cesnek,vojteska,cekanka
Re: DIVOKÉ A PLANÉ rostliny k jídlu, bylinky...
Víte někdo, jak lze požívat obyčejné žaludy a kaštany? (Nemusí to být za syrova.)
Re: DIVOKÉ A PLANÉ rostliny k jídlu, bylinky...
Dlouho louhovat zaludy ve vode dokud nezmizi horkost.Pak varit a ususit.A pak upravit jakou mouku a nebo je uprazit. Ja jsem zkousel jen uvarene.lesi píše:Víte někdo, jak lze požívat obyčejné žaludy a kaštany? (Nemusí to být za syrova.)
Prakticke zkusenosti treba zde: http://www.makrobiotika.info/index.php/ ... 074.0.html
Jedine co se da jist za syrova jsou bukvice,ktere mne chutnali jako orechy.Zas jen male mnozstvi.
Kastany jsou jedovate,ale staci jen zas dlouho vylouhovat a nakonec varit dlouho a menit vodu a jed by mel byt z velke casti odstranen. Mam pripraveny pytlik s nima,ale netroufl jsem zatim to zkusit.
Trisloviny dost zatezuji jatra,tak si dejte pozor na tu horkost.
Nasi predkove je jedli bezne jeste predcasem. Casto se pridavala mouka z nich do chleba.
Re: DIVOKÉ A PLANÉ rostliny k jídlu, bylinky...
U bukvic pozor, někdo je je snese syrové, jiný ne. Chce to vyzkoušet, jinak jsou dost dobré.
Re: DIVOKÉ A PLANÉ rostliny k jídlu, bylinky...
já jsem jedl bukvice i žaludy syrové, je to děsné, horší je snad jen jehličí
trochu mi uniká, proč si nedat rači čerstvej chleba z pekárny
předkové to sice jedli běžně ale jen z čirého zoufalství, nemaje nic jiné
trochu mi uniká, proč si nedat rači čerstvej chleba z pekárny
předkové to sice jedli běžně ale jen z čirého zoufalství, nemaje nic jiné
Re: DIVOKÉ A PLANÉ rostliny k jídlu, bylinky...
V knizkach je psano,ze radeji pridavali zaludovou mouku do chleba nez hrachovou.buc11 píše: předkové to sice jedli běžně ale jen z čirého zoufalství, nemaje nic jiné
A dal v knizkach je psano,ze jidlo ze zaludu byli bezne jidlo nez prisli obilniny. Dokonce uctivali tyto stromy. V minulosti se vysazovali duby,ktere meli pomoc v dobe hladomoru. Teoerticky se da ric,ze vetsina nasich predku diky tomu prezila.Proto je mam v ucte,protoze bez nich bych tu nebyl.
Zkousel jsem jen nedozrate(jen par kousku),kdyz byli mekke a slo to k jidlu.Netusim stale jestli je stejne pravidlo jako u nedozraneho ovoce,tak jsem dal je nejedl. Dozrate uz byli moc tvrde a horke.buc11 píše: žaludy syrové
Spis bych rekl z ekonomicke situace nez z zoufalstvi.buc11 píše: čirého zoufalství
Ja beru,ze se mi urcite hodi vedet a mit vyzkouseno jidlo,ktere nas jednou zachrani pred hladomorem.Beru,ze mam povelou uzdu paranoi,ale zvysujici se cena potravin,spatne klimaticke podminky,nestabilita a hlavne neschopnost vlad sveta neco resit mi tu uzdu povolilo.
Re: DIVOKÉ A PLANÉ rostliny k jídlu, bylinky...
Lidé kolem permakultury už duby zase vysazují. Ono má totiž velkou výhodu, že žalud se dá uskladnit lépe než obilí. Takže u nás na zimu mít nějakej ten metrák žaludů připravených na namletí není vůbec špatné.
Navíc kůra a listy jsou léčivé. Hlavně kůra na různé záněty, desinfekci, na hemeroidy. Fakt skvělá věc.
Předci rozhodně měli dobrý důvod tyhle stromy uctívat.
Bukvice mně osobně teda chutnaj, je to jako oříšek. A buků tu roste fakt dost.
Navíc kůra a listy jsou léčivé. Hlavně kůra na různé záněty, desinfekci, na hemeroidy. Fakt skvělá věc.
Předci rozhodně měli dobrý důvod tyhle stromy uctívat.
Bukvice mně osobně teda chutnaj, je to jako oříšek. A buků tu roste fakt dost.
Re: DIVOKÉ A PLANÉ rostliny k jídlu, bylinky...
Nevis jestli delaji smiseny les a nebo jen duby? Duby davaji zaludy pry az za 20 let od vysazeni.dvdmchl píše:Lidé kolem permakultury už duby zase vysazují.
Re: DIVOKÉ A PLANÉ rostliny k jídlu, bylinky...
Sázejí smíšený les. Využívá se to u tkzv. jedlých lesů. Tam se jede na tři vrstvy. Na zemi běžná zelenina, výše keře a poslední vrstva jsou stromy. Celé to začne fungovat až cca 10 let po vysazení, teda pokud se začne na zelené louce.
Duby navíc(stejně jako třeba ořešáky) nerodí každý rok, takže je třeba mít jiné zdroje pokud neurodí.
Duby navíc(stejně jako třeba ořešáky) nerodí každý rok, takže je třeba mít jiné zdroje pokud neurodí.
Re: DIVOKÉ A PLANÉ rostliny k jídlu, bylinky...
Vřelé díky všem.
(Takže žaludy odmáčený a uvařený se dal i bez mletí?)
(Takže žaludy odmáčený a uvařený se dal i bez mletí?)
Re: DIVOKÉ A PLANÉ rostliny k jídlu, bylinky...
Ano. Bez mleti se da jist.lesi píše:Vřelé díky všem.
(Takže žaludy odmáčený a uvařený se dal i bez mletí?)
Re: DIVOKÉ A PLANÉ rostliny k jídlu, bylinky...
Gastran: dík!
Re: DIVOKÉ A PLANÉ rostliny k jídlu, bylinky...
co to, prosím, znamená "snese"? Já je jedla běžně a asi snesla...dvdmchl píše:U bukvic pozor, někdo je je snese syrové, jiný ne. Chce to vyzkoušet, jinak jsou dost dobré.
"Rather than trying to monitor your thoughts, we encourage you to simply pay attention to how you are feeling."
"Abraham"
"Abraham"
Re: DIVOKÉ A PLANÉ rostliny k jídlu, bylinky...
K zmienovanym zaludom, bukviciam. Skusal som ich, velmi zle. Este teda par krat vyskusam, kym ich (teraz v dobe mieru pri takom vybere vsetkeho mozneho chutnejsieho na trhu) nadobro zatratim.
Blizke k tymto plodom su jedle gastany. Tie su o nieco chutnejsie. Rozumej nechutia mi, ale nie az tak velmi. Pecene, to je nieco ine, chut radovo lepsia. Ale kedze nie su vita.. Podobne to asi plati aj pri tych bukviciach a zaludoch - pecenych, pomletych a nasledne vselijako pouzitich v teplej kuchyni, to neskusam, verim.
Ale nemajuc sucasne "domace" pripadne z tych divych maliny a cucoriedky (boruvky?), tak z tych "divokych a planych" druhov by tieto 3 plodiny bola dobra volba, energie obsahuju vela..
Blizke k tymto plodom su jedle gastany. Tie su o nieco chutnejsie. Rozumej nechutia mi, ale nie az tak velmi. Pecene, to je nieco ine, chut radovo lepsia. Ale kedze nie su vita.. Podobne to asi plati aj pri tych bukviciach a zaludoch - pecenych, pomletych a nasledne vselijako pouzitich v teplej kuchyni, to neskusam, verim.
Ale nemajuc sucasne "domace" pripadne z tych divych maliny a cucoriedky (boruvky?), tak z tych "divokych a planych" druhov by tieto 3 plodiny bola dobra volba, energie obsahuju vela..
Re: DIVOKÉ A PLANÉ rostliny k jídlu, bylinky...
No oni jsou mírně jedovatý. A některým lidem to vadí. Když snědí více může jim být špatně a tak.co to, prosím, znamená "snese"? Já je jedla běžně a asi snesla...
Jedlý kaštany jsou výborný, ale u nás asi jen tak na Moravě. Dlouhé velké mrazy snáší špatně.
Výborné jsou vodní kaštany, ty ale tady nejsou domácí, musí si je jeden zasadit.
Re: DIVOKÉ A PLANÉ rostliny k jídlu, bylinky...
aha. My je jedly jako děcka ve velkém množství, protože nám rostl velký strom hned po cestě do školy. ")dvdmchl píše: No oni jsou mírně jedovatý. A některým lidem to vadí. Když snědí více může jim být špatně a tak.
Výborné jsou vodní kaštany, ty ale tady nejsou domácí, musí si je jeden zasadit.
Vodní kaštany neznám. A kde se dají sehnat?
"Rather than trying to monitor your thoughts, we encourage you to simply pay attention to how you are feeling."
"Abraham"
"Abraham"
Re: DIVOKÉ A PLANÉ rostliny k jídlu, bylinky...
nevím proč, ale asi záleží na konkrétním stromu (alespoň u bukvic). Už jsem nikdy v životě nejedla tak dobré jako malá z oblíbeného stromu.Dano píše:K zmienovanym zaludom, bukviciam. Skusal som ich, velmi zle...
"Rather than trying to monitor your thoughts, we encourage you to simply pay attention to how you are feeling."
"Abraham"
"Abraham"