Tady se snažte dodržovat témata a nevybavovat se, od toho jsou tu kecárny.
Počítejte s tím, že to po vás bude někdo další číst a hledat tady informace.
dnes som urobila fantastickú vec:
Pomarančovo- slnečnicová kaša
1 pomaranč, menšia miska cez noc namočenej slnečnice, 1/2 čajovej lyžičky vanilky, cca 8 ďatlí, struhaný kokos, jablko. Zmixujeme spolu, zmiešame v miske s nadrobno nakrajaným jablkom, aby to bolo osviežujúcejšie cez letné dni, môžme dať na hodinu do chladničky.
Přílohy
IMG_8933.JPG (67.37 KiB) Zobrazeno 25711 x
Whenever you feel sad just remember: there are a billions of cells in your body and all they care about is you.
Epony,
to vypada uchvatne. V hlave se mi v Italii vylihl jeden recept na bajecnou kokosovou zmrzku, ale budu ho moci udelat az po dovolene, takze az tak za tyden a neco, tak pak dam vedet, jak se zadarilo.
Nastrouhá se červená řepa, přidá najemno nasekaná cibule a umeocet (na našem trhu nejlepší od Danfoodu). Pořádně se to promíchá, napěchuje do sklenice tak, aby zůstaly volné alespoň 3cm od hrdla, uzavře. Na teplém místě řepa kvasí 2-3 dny. Po dokvašení se přemístí do lednice, nechá ještě den, dva uzrát a pojídá. Pickles se dá dělat téměř z čehokoli, z červené řepy velmi příznivě působí na játra, tenké i tlusté střevo.
Polo-vita, ale moc dobré. Najemno nakrájená cibulka se na trošce másla nebo oleje opraží dozlatova, zalije půl litrem až litrem vody, lehce osolí a 15min vaří. Najemno se naseká nebo prolisuje česnek, nasekají bylinky. Česnek i bylinky se přidávají až do polívky v talíři. Kdo nemůže odolat sýru, dá i sýr. Krom čerstvých šťáv není nic lepšího na přicházející nachlazení, dobře zažene chlad, navíc čistí celé trávicí ústrojí a mýtí kvasinky, plísně a další záškodníky.
Najemno nastrouhat čerstvý kokos, přidat utřený česnek, trošku soli. Smíchá se to a jí se to.. s nejrůznějšími saláty. Doslovně všestranný megacloumák, zvýraznit za to stojí, že ničí plísně, kvasinky, EB viry, herpes viry a různé další.
dreevie píše:Pickles z červené řepy Nastrouhá se červená řepa, přidá najemno nasekaná cibule a umeocet (na našem trhu nejlepší od Danfoodu). Pořádně se to promíchá, napěchuje do sklenice tak, aby zůstaly volné alespoň 3cm od hrdla, uzavře. Na teplém místě řepa kvasí 2-3 dny. Po dokvašení se přemístí do lednice, nechá ještě den, dva uzrát a pojídá. Pickles se dá dělat téměř z čehokoli, z červené řepy velmi příznivě působí na játra, tenké i tlusté střevo.
A hele... že bych konečně získal recept na kvašené zelí bez soli? Nechci tam totiž sůl žádnou dávat. Se zelím by to šlo taky, ne? Tahle neslaná varianta by se mi líbila! Jo a během toho kvašení v teple je to potřeba nechat občas "odpšouknout" nebo ne?
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím! od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
dreevie píše:Pickles z červené řepy Nastrouhá se červená řepa, přidá najemno nasekaná cibule a umeocet (na našem trhu nejlepší od Danfoodu). Pořádně se to promíchá, napěchuje do sklenice tak, aby zůstaly volné alespoň 3cm od hrdla, uzavře. Na teplém místě řepa kvasí 2-3 dny. Po dokvašení se přemístí do lednice, nechá ještě den, dva uzrát a pojídá. Pickles se dá dělat téměř z čehokoli, z červené řepy velmi příznivě působí na játra, tenké i tlusté střevo.
A hele... že bych konečně získal recept na kvašené zelí bez soli? Nechci tam totiž sůl žádnou dávat. Se zelím by to šlo taky, ne? Tahle neslaná varianta by se mi líbila! Jo a během toho kvašení v teple je to potřeba nechat občas "odpšouknout" nebo ne?
Bez soli Ti to ale nevykvasí.. Proto se může dát pouze umeocet. Když chceš použít jablečný, musíš přidat trošku soli, a navíc musí být nepasterovaný, např. Bragg nebo Emile Noel.
Mně zelí kvasilo i jenom s citrónovou nebo pomerančovou šťávu bez soli. Výsledná chuť byla teda ale trochu jiná, než u 'klasického' kysaného zelí, jak si ho pamatuju.
Eva píše:Mně zelí kvasilo i jenom s citrónovou nebo pomerančovou šťávu bez soli. Výsledná chuť byla teda ale trochu jiná
Nó, to je zajímavý názor. To mám radost, že to bez soli asi půjde (dnes či zítra doufám naložím čtyřlitrovku). Výsledná chuť asi bude jiná, to souhlasím, no snad by to pak šlo před konzumací "osolit" nějakou mořskou řasou... s náhražkama soli ještě nemám nejmenší zkušenost (na jakémsi zahraničním webu jsem četl, že nejzdravější náhražkou soli je organická sůl z rostlin: celer, řasy, fytoplankton). Tak to netuším, zda se u nás sežene.
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím! od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Eva píše:Mně zelí kvasilo i jenom s citrónovou nebo pomerančovou šťávu bez soli. Výsledná chuť byla teda ale trochu jiná
Nó, to je zajímavý názor. To mám radost, že to bez soli asi půjde (dnes či zítra doufám naložím čtyřlitrovku). Výsledná chuť asi bude jiná, to souhlasím, no snad by to pak šlo před konzumací "osolit" nějakou mořskou řasou... s náhražkama soli ještě nemám nejmenší zkušenost (na jakémsi zahraničním webu jsem četl, že nejzdravější náhražkou soli je organická sůl z rostlin: celer, řasy, fytoplankton). Tak to netuším, zda se u nás sežene.
Když mi zapomenuté nakrouhané zelí v ledničce samo zkvasilo, tak jsem nepozoroval nějaký citelnější rozdíl chuti oproti kupovanému - jedině to že to nebylo odporně slané, což byla naopak velká přednost.
dreevie píše:To je zajímavé, že to jde i bez soli.. Když dám jen jablečný ocet a trošinku soli, kvasí to poměrně dlouho, i týden, a zelenina zůstane krupavá.
Myslím že mnohem důležitější než sůl je mechanické propracování zelí - proto se zelí dříve "šlapalo", pak by mělo zkvasit i bez soli rychle.
Jojoj, děkuji. Já měla spíš na mysli i jiné než organické balení , extrahovaný sodík ze zeleniny a řas, v plastové nebo skleněné boteli; pro slanomilné návštěvy.
Taky mám teď jeden oblíbený recept. Dá se to míchat s jakýmkoliv salátem, chutná mi Salát gemm, taky ledový salát a dobře se to
kombinuje s čerstvým špenátem. A teď ta dobrota. Ten salát polívám dresinkem, který si míchám z naklíčené pohanky, trochu soli, trochu olivového oleje a půlku citronu nebo limetky. Někdy si do toho přisypu špetku koření - majoránku, papriku atd. Tohle dohromady namixuju - vznikne světlá směs a hodí se to mírně naředit vodou, aby to bylo tekuté.
Tohle mě teď hodně bere a cpu se tím každý den. Perfekteně to uspokojí většinu mých zběsilých chutí - pozústatek po vařáckém životě Protože jsem na vita teprve 1,5 měsíce tak mám potřebu míchat a solit.
Nejhorší je srážka s blbcem, učitel to přece musí vědět!
Na večeři jsem měla moc dobrý salát :
1 avokádo
1/3 okurky
1 zelená cibulka
hrst čerstvého kopru
šťáva z 1/2 citronu (nebo méně)
(kdo chce, tak ještě špětku soli, já nedávala)
Nakrájet avokádo, okurku i cibulku na malé kousky, kopr zbavit stonků a nakrájet najemno, zalít šťávou z citronu. Pořádně promíchat
Krása a vitalita jsou dary přírody pro toho, kdo se řídí jejími zákony. (da Vinci)
Sitar píše:Epony,
to vypada uchvatne. V hlave se mi v Italii vylihl jeden recept na bajecnou kokosovou zmrzku, ale budu ho moci udelat az po dovolene, takze az tak za tyden a neco, tak pak dam vedet, jak se zadarilo.
Zmrzlinu jsem tedy udělal ze tří kokosů. Dalo to hodně práce (asi hodinu a půl). Vylít kokosovou vodu (mléko), ořech rozloupnout o zem a vydlabat dužinu, tu pak zbavit hnědé slupky klasicky škrabkou. Dužinu hodit do odšťavňovače a odšťavené mléko smíchat s kokosovou vodou.
Takhle "jednoduše" bych to udělal příště. Teď jsem ještě přidal tři lžíce agávového sirupu a trochu drcené dužiny, která ale ve zmrzlině působí jaksi "moučně".
Zas takový zázrak to není, takže to asi opakovat nebudu.
Hrst vlaškých ořechů a hrst kešu rozmixovat, přidat několik jahod a rozmixovat ještě jednou. Nechat chvíli odležet.
Chutná to jako jahody s tvarohem a smetanou. Přesně, jako když zbyde z hrníčkových knedlíků omáčka z rozmixovaných jahod, smetany a tvarohu. Nebo teda ne úplně přesně, ale hned mi to tu chuť připomnělo
Sitar píše:...Chutná to jako jahody s tvarohem a smetanou....
Zvláštní jak člověk stále hledá nějaké chutě z něčeho jiného. Stále se dělají reklamy např. na jogurty "s chutí čerstvých jahod" nebo limonády do kterých se dává chemické aroma aby měly příchuť malin nebo ananasu, nebo chemická "vanilka" (která je ještě vanilkovější než opravdová vanilka, takže dítě pak ochutná vanilku a řekne že to chutná jako zmrzlina, nebo že máta chutná jako žvýkačka) - namísto aby lidé jedli opravdové čerstvé plody tak hledají věci které chutnají podobně. No a my co přecházíme obráceně, k syrové stravě, hledáme v ní zase chutě co známe z dříve (ve zdravém hledáme chutě nezdravého) - také mi chutnala jablka s mákem protože to chutnalo "jako nudle smákem" nebo "jako makový štrůdl", místo aby člověk přijal fakt že to chutná "jako jablka s mákem". Ale my jsme alespoň na té dobré cestě se to naučit, vařani budou stále dál hledat chemie které budou chutnat jako ovoce - těžko přijmou zmrzlinu mající chuť s názvem C4H5ON2.
Sitar píše:Jo, Pando, holt jsem jedl dřív knedlíky s jahodama, smetanou a tvarohem a teprve až potom jahody s oříškama. To je vývoj.
Přítelkyně je učitelkou v MŠ a každou chvíli se jim tam nějaké dítě po nějakém jídle po...e (samozřejmě vařeném, jako omáčky, maso atd.), protože ho není zvyklé ještě jíst tak mu organismus ještě zareaguje správně tak jak má a snaží se rozpoznané jedy zas rychle vypudit z těla. Po ovoci a zelenině by se to jistě nestalo. Spousta dětí zas naopak z domu už ovoce a zeleninu ani neznají a proto je odmítají ve školce jíst. Nejdříve se v dětství násilím učíme jíst vařená jídla (i přes odmítání organismu) a pak v pozdějších letech se to zas snažíme odnaučovat.
dnes som vykuzlila nový recept: Šalát s avocadovou zálievkou:
avocado, 2 jarné cibulky, čajová lyžička morskej soli, koriander, 1-2 rajčiny- zmixujeme a zalejeme ním misku šalátu ( ja som si dala ľadový). Mnam mnam >:-)
Whenever you feel sad just remember: there are a billions of cells in your body and all they care about is you.
Plná igelitka salátu, několik menších hlávek,
s vetším množstvím slimáčků, nejsem si
zcela jist, že byli všichni nalezeni.
(neůnavný nazelenalý tur s veselým asiatem za krkem)
Včera jsem zkusil čokosen:
2 mlýnky sezamového neloupaného bio semínka
1,5 mlýnku nepražených kakaových bobů Lifefood
9 lžiček bio jakonový sirup
4 lžičky bio slunečnicový olej
6 lžiček vody (tím jen reguluji hustotu směsi)
Propracovat do směsi, hotovka. Moc mi to chutná. Legenda: mlýnkem je myšlen mlýnek na mák a daná ingredience se v něm pomele. Lžičkou míněna malá, čajová. Abych zkusil variace, zaměním příště jakonový sirup za javorový nebo klidně za med; proč to nezkusit.
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím! od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Ahoj,
prosim o radu. Medove lnene placicky-maji se delat z umletych ingredienci?
Kdyz je tam totiz napsano tloustka testa 4mm, nejak mi tam nejdou ty mandle, vlasske orechy a pod. cele. Takze nejdriv vse namocit a pak rozemlit? Jinac jsem misto zlateho lneneho seminka pouzil hnede.
Jsem zacinajici vitarian i kuchar, tak se nedivte, ze mi neni vse hned jasne
midsummer píše:Můj dnešní sladký oběd - jednoduchý, mňamkový:
Rozmačkaní 2 banáni na kaši, hustě posypaní kuličkama černého bezu (bezinka) - množství z menšího trsu, navrch nasypat lístky z čerstvé bazalky.
To je celé - a výborné. Tak by mě docela zajímalo, jestli tu taky někdo jíte nebo používáte bezinky - myslím, že zatím jsem se s tím tady nesetkala.
Bezinky jsou v syrovém stavu jedovaté. Asi před rokem jsem na nich byl i s dětma a ještě jsem to nevěděl. Dětem to nějak chutnalo, tak jsem jim v tom nebránil. Eliška vyzvrátila obsah žaludku ještě v autě. David to v sobě udržel o něco déle, takže zvracel méně, ale měl k tomu ještě dost silný průjem.
Dělával jsem z plodů šťávu. Teď už ji dělám jen z květů, je chutnější.
A sakra. Doufám, že to přežiju. Já právě mám z minulosti taky zkušenost s výrobou šťávy, jak z květů, tak z plodů. Tak mě vůbec nenapadlo, že by se nedala bezinka konzumovat přímo.
midsummer píše:A sakra. Doufám, že to přežiju. Já právě mám z minulosti taky zkušenost s výrobou šťávy, jak z květů, tak z plodů. Tak mě vůbec nenapadlo, že by se nedala bezinka konzumovat přímo.
Když nebudeš dlouho psát tak už budeme tedy vědět co a jak...
Našla jsem, že to zvracení a průjem je normální reakce - takže možná ještě psát budu. A vzhledem k tomu, že mě čeká asi dvouhodinová cesta autobusem, tak to možná bude i zajímavý příběh....
Tak tedy hlásím, že absolutně žádná negativní pobezinková reakce se vůbec nedostavila. Pokud ovšem neberu to, že jsem den poté totálně zaspala do práce. Ovšem zcela soudně musím přiznat, že na bezinky to "hodit" nemůžu.
midsummer píše:Tak tedy hlásím, že absolutně žádná negativní pobezinková reakce se vůbec nedostavila. Pokud ovšem neberu to, že jsem den poté totálně zaspala do práce. Ovšem zcela soudně musím přiznat, že na bezinky to "hodit" nemůžu.
vitaenergy píše:Ahoj,
prosim o radu. Medove lnene placicky-maji se delat z umletych ingredienci?
Kdyz je tam totiz napsano tloustka testa 4mm, nejak mi tam nejdou ty mandle, vlasske orechy a pod. cele. Takze nejdriv vse namocit a pak rozemlit? Jinac jsem misto zlateho lneneho seminka pouzil hnede.
Jsem zacinajici vitarian i kuchar, tak se nedivte, ze mi neni vse hned jasne
Tak se asi mely rozemlit i lnena seminka, protoze nesaly vodu, dlouho to schlo a ty seminka se musely pak hodne rozkousat...