Stránka 1 z 27

RECEPTY

Napsal: čtv bře 18, 2004 22:33
od zuzi
Myslim, ze bychom se zde mohli podelit o nase oblibene pokrmy a chute....

Muj tip - Mangovy shake

1 mango, 1 pomeranc nebo citron, popr. trocha vody na zredeni
vse rozmixovat
vznikne husty napoj, ktery celkem zasyti a jen se rozplyva na jazyku

A co vase dobroty?

Re: Recepty

Napsal: pát bře 19, 2004 13:13
od jenaL
pokud duverujete vitarianstvi tak "dokanaly" drink podle davidka wolfoveho zni

organic wotermelon + lots of wild leafs of cannabis

unbelievably powerfull


pokud ne zkuste treba sunshine for lunch from : www.sugazing.com

Napsal: pát bře 19, 2004 13:17
od mlejda
ano ano, ganja a meloun, tot nas denni chleb! (to vite, nepal..)

a zitra..

3, 2, 1...

PROCES!

drzte palce, pratele ;)

MLIEČNY CHLIEB...

Napsal: úte čer 01, 2004 19:42
od VeGaN_BA
Nevie niekto o takomto chlebe, napríklad ako sa vyrába, alebo či niekde dostať kúpiť. Ak by niekto nevedel o čo ide, tak by to mal byt raw chlieb vykvaseny alebo sfermentovany (?) mliečnymi bakteriami. Mám len základne info, viem, že po tom skvaseni, už je rozloženy škrob a je poživatelný..

Napsal: stř čer 02, 2004 0:43
od nightingale
To bude urcite to, co zbude po priprave napoje rejuvelac - obili pres noc namocit,, potom dva dny proplachovat a klicit, potom dalsi dva dny nechat stat ve sklenici nahore obalene latkou a gumickou. Potom je napoj hotovy, a zrni je zkvasene laktobacily a je to to nejpozivatelnejsi a nejstravitelnejsi zrni, co jsem kdy jedl.
Muze se po prvnim odliti napoje jeste doplnit voda a druhy den mame novy napoj - a i pak se da to zrni pouzit treba namixovat do hummusu s klicenymi slunecnicemi. Hezky to bubla, je tam CO2.

Napsal: čtv čer 03, 2004 9:41
od VeGaN_BA
Neviem ci mas pravdu, ale je o tom zmienka v knihe od Helmuta Wandmakera - Tajemství všech nemocí na str.61.

Jakýsi takýsi, snad RAW a zdravý chleba

Napsal: čtv čer 24, 2004 17:28
od tvx
Jelikož jsem od narození pokusník a na RAW stravě mě baví právě i ty pokusy, zkusil jsem vyrobit onen Rejuvelac. Na netu jsem našel pár dalších návodů, ty asi nemají tak hodnotný produkt jako u klíčených semen (viz návod výše a ještě v jednom místě tady v diskuzi) neb se semena jen rovnou bobtnají a mléčně kvasí.

Pak jsem našel na netu nějaký recepty na chleba pečenej z opravdovýho kvásku - kvásek funguje na stejném principu jako rejuvelac, jen se pak celá směs nakvašeneého - nafermentovaného těsta poléze peče.
(google a chléb, kvásek...)

Další recept je z nějakýho úlomku bible kde se praví že se má zrno nějakou dobu máčet, pak podrtit, uhníst a sušit na slunci
(google a Evangelium esejských)

Předpoládám, že postup by mohl být nějakou rozunou kombinací těchto metod.

Tak jsem tedy zbytky obilí po rejuvelacu částečně podrtil, přidal trochu celozrnou mouku a namočenej šrot, pořádně to prohnětl do konzistence těsta, něco nechal ještě ležet, něco udělal na placky a nechal ležet, něco dal sušit ven na slunce a uvidím.

Výsledky dám vědět.

Napsal: čtv čer 24, 2004 22:50
od nightingale
Diky za info, Petre, to jsem zvedav, jak pokus dopadne.
Hunzove - ten dlouhoveky narod z pakistanskych hor - si delaji raw chleba asi podobnym stylem.

Napsal: pát čer 25, 2004 9:55
od tvx
joj, ted mi to docvaklo, hunzove.... nekde jsem kdysi hodne davno mel kdesi recpet na cosi nazvane hunza-bread... zkusim to najít...

jinak mému pokusu deailně: asi půl tý snad 0,7l zavařovačky obilí po rejuvelacu, takové množství šrotu a celozrnné mouky aby to zhouslto a nebylo to moc mokrý a hrubý.Smícháno, prohněteno, obilí po rejuvalacu ješté mírně rozmačkánmo a necháno asi 12 hodin v teple zrát, možno přidat do toho ještě rejuvelac samotný, nějakej ten len, kmín atd. Potom umačkány tenké placky, hodně mírně omoučněny aby se nelepily a dány sušit na slunce - možná by to šlo bez mouky na pečící papír. Jkmile povrch zaschnul, dá se to celkem jíst, vevnitř je to ještě pořád vlhký, živý, venku už oschlý a celkem to i drží pohromadě.

Chuť kmínová a chlebově pěkně nakyslá, dokonce i roční dcerce to chutnalo, zdali přežila budu vědět odpoledne "c)

Jo, použil jsem na to asi půl napůl žito a pšenici.

Teď zkouším variantu normálního kvásku ze šrotu a mouky a zbytky z rejuvelacu použiju jenom v menším množství. co mi dělá problém je konzistence, aby to nebylo suchý jak treska, nejlíp kdyby to i trochu naběhlo aby to bylo porézní.

Napsal: pon zář 06, 2004 14:54
od mlok
ovlivnena italskou granitou jsem zkusila neco pro horke letni dny:

kostky ledu (hodne), stavu z citronu/limetky a listky maty se v nejakym vhodnym kuchynskym robotu pomelou na jemnou hmotu, pak je mozne hned jist (nekdy pridavam i trtinovy Bio Cukr, i kdyz je mi jasne ze tahle varianta neni moc vita :D )

Jinak rozsmelcovany kostky ledu lze zkusit s libovolnym ovocem (skvely s melounem ci broskvemi)
takze si to uzivam dokud je krasne teplo

Napsal: pon zář 06, 2004 16:01
od M!cha!
tak k tomu receptu s mátou bych přidal už jen panáka bílého rumu a máme tu i můj oblíbený recept - Mochito :wink:

Napsal: pon zář 06, 2004 16:07
od tvx
Tohle téma mi tu scházelo.
když už jedou melouny tak mám pár receptů s nima neb je taky teď hodně jim.

Meloun s citrónem
ideální varianta pokud je otevřenej meloun moc sladkej nebo vyschlej. Prostě přidám destilovanou vodu s citrónem a nechám uležet. Super je jak se pak při jídle mlátí ty chutě sladká s kyselou. Nebo do melounu, kterej lžící vydlabu ale naházím zpět přímíchám kdeco ovocnýho a nechám mírně proležet.

Máta mi moc chutnala s mrkvovou šťávou ale zkusim s těma limetama či citrónem, to neznám.

Datle začínám jíst samotný, připadaj mi jako karamely.

Konopný semínko mixovaný s medem či banánem je taky lahůdka.

Jo a pro milovníky mákových věcí: namlít mák, přidat třeba rozmašírovaný sušený švestky, na dospazení rozinky (mix ale i celé) a pak na navlhčení používám strouhaný jablko a nechat tuto směs přiměřeně uležet.

Napsal: pon zář 06, 2004 21:16
od mlok
kde shanite konopny seminka? ja jsem je videla jen ve zverimexech pro zviratka, a tem moc neverim (ohledne namaceni do ruznych sajrajtu aby neshnily apod.) Kdyby nekdo mel tip na obchod, kde bych je sehnala v "lidske" kvalite :lol: , budu moc rada

konopne seminko atd.

Napsal: úte zář 07, 2004 0:01
od nightingale
Ahoj mlocice,
ten obchod je hned za virtualnim rohem odsud - i tady na hlavni strance se objevuje reklama na biosfera.cz, protoze je to sprizneny obchod s vitarian.cz. A tam maji (nejen) konopne seminko. Nejsem nijak napojen ani placen za reklamu, ale fakt musim z vlastni zkusenosti rict, ze biosfera ma skvele veci (napr. taky raw olivy, ktere musim mit denne) a nakupuju tam rad. I rychlost dodani je jinde nevidana.
Ad konopne seminko: zrovna dnes jsem udelal prvni mix mirne nakliceneho konopneho seminka s vodou a chutnalo to skvele.
Karel

Napsal: úte zář 07, 2004 18:50
od mlok
diky moc, hned to jdu zkusit. Raw olivy zni fakt skvele - uz se tesim na ty salaty...

Napsal: pát zář 10, 2004 15:20
od Ondraw
hehe tak recepty uz se u me nechytaj. Od te doby, co sem na oddelene strave, nepotrebuju vubec kombinovat, protoze sem prisel na to, ze vse chutna nejlip tak, jak to priroda stvorila a to nemluvim o tom, jak perfektni je par traveni:p

Napsal: pát zář 10, 2004 19:53
od mlok
muzes tu oddelenou stravu popsat trochu lip? Mam to chapat tak, ze co jidlo, to jeden druh, nebo jeden druh dodrzujes na cely den? Me by to asi pripadalo malicko nudne, rada experimentuju a snazim se aby jidlo dobre vypadalo, abych mela fakt chut ho snist...

Napsal: ned zář 12, 2004 10:54
od Ondraw
Jasne, myslel sem tim kazde jidlo jim zvlast. Jinak ja mam za sebou uz tolik vyzkousenych receptu a ruznych dobrutek, ale tohle uz je minulost, uz me to nevyhovuje, neuspokojuje. A ze je to nuda? Chapu, ze pro ostatni to tak vypada, ale ja si rad vychutnam dokonalost chuti samotnyho avocada nebo konopneho seminka.. No a pokud, jak pises, musis jidlo "pripravovat" a "aranzovat", asi to neni uplne vporadku:/ Nicmene ja kdyz sem s vitar. zacinal musel sem porad neco mychat, mixovat, solit a podobne, abych to do sebe vubec dostal. Sem rad, ze tohle uz je pryc. Jo a taky doporucuju nesolit, dost mozna, ze prave zdanlive nevinna sul je hlavni pricina toho, ze lidem nic neslaneho nechutna..

Napsal: ned zář 12, 2004 16:03
od mlok
nesouhlasim s tebou, ze "neni v poradku, kdyz musim neco aranzovat a pripravovat"
kdyz neco jim, tak to neni jen proto, abych proste zahnala hlad, chci si vychutnat i vuni a vzhled toho co jim. Proto jim veci cerstve a pokud stiham tak i nejak rozumne upravene. Proste vyjidani sezamu z igelitovyho sacku me nejak nebere... Samozrejme, ze se to hodne ridi i okolnostmi - nekdy na to proste neni cas. Ale snazim se vyjadrit uctu sama k sobe i tim, jak se k sobe chovam. Tedy i tim, jak si pripravuju jidlo.

Napsal: ned zář 12, 2004 17:44
od Ondraw
jasna vec, kazdej sme individualni, ale ja si stojim za tim, ze priprava jidla je proste nesmysl a neni to vubec prirozene. Samozrejme je to totalni prkotina, coz si uvedomuju, ale kdyz se nad tim trosku zamyslis, delat z nejprirozenejsi potreby cloveka jakysi "ritual" (rozumej priprava jidla), to se mi proste nezda OK. Mozna delam nekde chybu ja, nevim, ale muj cil zivota je, abych na jidlo nemusel myslet vubec a v zadnym pripade abych premyslel, co si kdy dam a jak si to upravim. Fakt nechci byt otrok jidla. Ale prosim neber to nijak utocne, jen pisu jak to vidim, ja sem na zacatku nebyl jinej, delal sem salaty, mixy a hordu receptu jen abych mel chutovej zazitek a cvely den sem myslel na jidlo a nemoh sem se dockat kdy pridu dom a "ukuchtim" neco k jidlo. Uz nikdy vic, doufam...

Napsal: ned zář 12, 2004 21:05
od mlok
ja Tvou individualitu samozrejme plne respektuju, i kdyz hluboce nesouhlasim
Jidlo je pro me jedna ze zakladnich potreb - jako dychani, milovani a jine... a proto si je hodlam uzit. Rada dycham cisty vzduch a kdyz mam cas dycham tak abych to prozivala. Rada jim a piju dobre jidlo, ktere hezky vypada a chutna a voni. O milovani se tady rozepisovat radsi nebudu :oops: , ale plati v podstate to same. Ale nejsem otrok toho vseho - proste jsou to prijemnosti zivota, ktere si vychutnavam a davam najevo uctu k prirode ktera mi to poskytuje i sama k sobe.
Co pro Tebe znamena jidlo, piti, vzduch a jine "nezbytnosti"? Co Ti dela radost?

Napsal: ned zář 12, 2004 22:46
od Ondraw
Kdyz sem byl mladsi, tak do 15let, pamatuji si, ze na jidlo sem nikdy nemyslel, k jidlu me mama volala a jidlo pro me byla takova samozrejmost, ze sem to proste nevnimal, neuvolnil sem za cely den ve svych myslenkach okamzik, kdy bych myslel na jidlo. Delal sem vsechno mozny, zil jsem svymi zalibami. Poslednich 5, 6 let tomu bylo jinak. Nevim, co se stalo, ale z jidla se pro me zacinala stavat udalost a tak se stalo, ze jsem zacinal vic a vic myslet na jidlo, tesit se z jeho chuti, az to vyvrcholilo tim, ze jsem polovinu dne myslel na to, kdy bude vecere a co si pripravim. A co je na tom spatneho? Temer nic, jen jsem se stal otrokem jidla, svych chuti. Diky bohu, tohle uz je minulost, verim, ze se to nbevrati. Dost sem o tom premyslel, proc porad myslim na jidlo, ikdyz sem pred chvili jedl, jediny, k cemu sem dosel je moznost, ze telo skratka nedostavalo vse potrebne a tak si o to nonstop rikalo. Vis v syrove strave uz litam cca 2roky, z toho striktneji asi rok, ale teprve poslednich 20dni muzu rict, ze mam jidelnicek konecne trosku vychytanej,m vyvazenej. To vse pred tim bylo fakt na draka:/ A co mi dela radost, co je pro me prijemnost ziuvota? To je jednoduche, sou to moje zaliby, konkretne mi pratele, pocitace, POHYB, vylety do prirody, jizda na kole, bojovy umeni, a hlavne asi dobra hudba. Proste radost mi dela splnovat vlastni touhy;p Urcite bych si vzpomel na vic konicku, ale tyhle sou aktualni. Driv sem temto zalibam venoval snad polovinu casu a polovinu myslenek, nez ted. A co pro me znamenaji nezbytnosti jako jidlo piti vzduch? Jsou to potreby, ktere by meli byt podle me uspokojeny samozrejme, bez premysleni, myslim, ze clovek by mel vsechen svuj cas venovat seberealizaci, kreativni cinnosti, ziskavanim znalosti, zkusenosti.. Zkratka by mel zit, ne jist:)))

Napsal: pon zář 13, 2004 0:25
od RadkaS
Ondro, moooc krasne si to napsal :D . To co jsi popisoval jsem si prosla taky. Akorad s tim rozdilem, ze ja myslela na jidlo uz rano, kdyz jsem otevrela oci v posteli a kdyz jsem usinala, tak jsem myslela, co budu jist az vstanu.... . Ale to uz je nastesti dlouho. Uz jsem byla i v te fazi, jakou prozivas ted Ty. Vim presne o cem mluvis a fakt si udelal velky, velky, velky kus prace - pamatuju na Tvoje zacatky :wink: . Bohuzel, kdyz jsem prijela z US do Cech na dovolenou, tak se to trochu zvrtlo.... Ale definitivne se chci dostat zpatky do stavu, v jakem se nachazis Ty. Je to ten nejsvobodnejsi pocit, co jsem kdy zazila. Mozna proto, ze jsem byla na jidle driv tak zavisla? Nevim. Mozna.
Jenze - ten, kdo se snazi postupne prejit na zdravejsi stravu, se prave nachazi pro nej v nejlepsi fazi, kterou kdy zazil a jaksi Ti nechce verit, ze existuje jeste neco lepsiho, protoze on si to PRAVE TED proziva jako to nejlepsi.... to je normalni a pochopitelne (i kdyz je pravda, ze ja jsem si ve vitarianstvi zadne zvlastni pokrmy nikdy nepripravovala). Taky jsme tam byli, ze?
Moc Ti fandim a blahopreju!

Napsal: pon zář 13, 2004 9:58
od buc11
Ondraw píše:Kdyz sem byl mladsi, tak do 15let, pamatuji si, ze na jidlo sem nikdy nemyslel, k jidlu me mama volala a jidlo pro me byla takova samozrejmost, ze sem to proste nevnimal, neuvolnil sem za cely den ve svych myslenkach okamzik, kdy bych myslel na jidlo. Delal sem vsechno mozny, zil jsem svymi zalibami. Poslednich 5, 6 let tomu bylo jinak. Nevim, co se stalo, ale z jidla se pro me zacinala stavat udalost a tak se stalo, ze jsem zacinal vic a vic myslet na jidlo, tesit se z jeho chuti, az to vyvrcholilo tim, ze jsem polovinu dne myslel na to, kdy bude vecere a co si pripravim. A co je na tom spatneho? Temer nic, jen jsem se stal otrokem jidla, svych chuti. Diky bohu, tohle uz je minulost, verim, ze se to nbevrati. Dost sem o tom premyslel, proc porad myslim na jidlo, ikdyz sem pred chvili jedl, jediny, k cemu sem dosel je moznost, ze telo skratka nedostavalo vse potrebne a tak si o to nonstop rikalo. Vis v syrove strave uz litam cca 2roky, z toho striktneji asi rok, ale teprve poslednich 20dni muzu rict, ze mam jidelnicek konecne trosku vychytanej,m vyvazenej. To vse pred tim bylo fakt na draka:/ A co mi dela radost, co je pro me prijemnost ziuvota? To je jednoduche, sou to moje zaliby, konkretne mi pratele, pocitace, POHYB, vylety do prirody, jizda na kole, bojovy umeni, a hlavne asi dobra hudba. Proste radost mi dela splnovat vlastni touhy;p Urcite bych si vzpomel na vic konicku, ale tyhle sou aktualni. Driv sem temto zalibam venoval snad polovinu casu a polovinu myslenek, nez ted. A co pro me znamenaji nezbytnosti jako jidlo piti vzduch? Jsou to potreby, ktere by meli byt podle me uspokojeny samozrejme, bez premysleni, myslim, ze clovek by mel vsechen svuj cas venovat seberealizaci, kreativni cinnosti, ziskavanim znalosti, zkusenosti.. Zkratka by mel zit, ne jist:)))
též jsem dospěl všechno zvlášť, a plně mě to uspokojuje-je to jednodušší, zabere to míň času a jednoduchý chutě mně teda víc chutnaj. Takže mně zůstalo odešťavnění zelenýho a gaspača a loupání namočených ořechů a mandlí a buráků a čištění zeleniny.
No ale na druhou stranu si to pěkně užiju, když jím tak jím a naplno a plně se na to soustředím, 100 až 200 x každý sousto s trvalým uvědoměním, stejně tak dejchání, práce na zahradě, a vlastně všechno ostatní, a je to všechno stejně důležitý.

Napsal: pon zář 13, 2004 15:10
od Ondraw
Cau Radko S.:)) Diki, taky si to moc hezky napsala, apokud opravdu pamatujes na me zacatky, tak fakt ver tomu, ze sem opravdu udelal velky krok kupredu, ale co si budem povidat, ze:) Tva kouzelna veta o tom, ze "Je to ten nejsvobodnejsi pocit, co jsi kdy zazila" tak ten s tebou naprosto sdilim a taky souhlasim, ze kdo se do te faze nedostal, nemuze tomu zatim moc verit, taky bych tomu driv neveril:) A vis ty co? Vcera sem prijel z UK, kde sem byl na sberu jahod a at mi to lidi veri nebo ne, cim min sem jedl, tim vic sem nasbiral, mel sem tolik energie, kolik bych nikdy nemel, kdybych se porad cpal a kombinoval. Poslednich 14dni na te farme sem sbiral asi nejvic a za cely den sem snedl 2zluty melouny, avocado, par lzicek medu, par lzicek pylu, nekdy 50g hemp seeds, obcas malou hrst naklicene vojtesky. A s timhle sem vydrzel sbirat jahody 12, 13 hodin denne a kdo to zna, potvrdi, ze to neni zadna brnkacka. Mimoto ze 40-50lidi na farme, sem byl ja s Johnym snad v "top 10" nejlepsich workeru:)) neco na tom vitarianstvi asi bude:p

Napsal: pon zář 13, 2004 17:19
od RadkaS
K tomu neni co dodat :P .

Napsal: úte zář 14, 2004 18:37
od mlok
ja se rozhodne necitim jako otrok jidla. Nemam chut se s pripravou nejak obzvlast "patlat" ani na jidlo nemyslim kudy chodim. Proste pokud pocitim hlad, udelam si neco k jidlu - jen s tim rozdilem, ze se snazim, aby pekne vypadalo a abych si to opravdu uzila. Coz rozhodne neznamena, ze to planuju a vymyslim uz od rana, ze si delam veceri o nekolika chodech atd. Myslim ze priprava meho normalniho jidla zabere par minut (nakrajeni zeleniny ci ovoce a narovnani na talir skutecne neni nijak casove narocne :lol: )
Vitarianstvi me zmenilo v tom, ze predtim jsem brala jidlo jako samozrejmost a do pusy jsem cpala "kdeco" (minim samozrejme potraviny :lol: ) tak ted se zamyslim nad tim, co konkretne jim a co mi to dava - a vic si toho vazim a vic si to vychutnavam. Stavy, ktere zde nekteri popisujete (ze s prechodem k vitarianstvi jste stale mysleli na jidlo, jeho pripravu atd.) se mi nastesti vyhnuly. Ale snazim se, aby to co jim nebylo jen jablko nastojaka kdyz specham do prace... podle me je to otazka ucty.

Napsal: úte zář 14, 2004 18:43
od RadkaS
To, ze jsme mysleli stale na jidlo nebylo prechodem na vitarianstvi. To bylo prave, kdyz jsme se jeste tenkrat stravovali "normalne". Vitarianstvi, to uz je jina kapitola.

Napsal: úte zář 14, 2004 18:49
od mlok
popravde, ani pri normalni strave jsem na jidlo nijak nemyslela. Dalo by se rict, ze v podstate vubec, proste kdyz byl cas k obedu, tak jsem ho pripravila a snedla, o nicem jinem to nebylo. A neni to o nicem jinem ani ted - jen se zmenil obsah toho obeda. Takze mam mozna jen stesti ...

Napsal: úte zář 14, 2004 18:56
od mlok
Jeste jsem se zamyslela nad myslenkou Ondraw:

Samozrejme je to totalni prkotina, coz si uvedomuju, ale kdyz se nad tim trosku zamyslis, delat z nejprirozenejsi potreby cloveka jakysi "ritual" (rozumej priprava jidla), to se mi proste nezda OK.

Rikat ze neco je "nejprirozenejsi potreba cloveka" a proto se z toho nema delat ritual, se mi zda divne. Lidske rozmnozovani vyjadrene touhou po milovani je taky velmi prirozena lidska potreba, a i kdyz si dokazu predstavit, ze to muze byt prakticky bezkontaktni a trvat 2min, proste ten "ritual predavani" potrebuju. Chci mit radost z dychani, piti, spanku, pohybu (a spousty dalsich veci), to vsechno chapu jako prirozenou lidskou potrebu.

Napsal: úte zář 14, 2004 19:49
od Ondraw
ok

RAW gourmet

Napsal: stř zář 22, 2004 21:15
od tomikk
:?: Co je pro vás největší RAW dobrota? Podělte se o recepty!

Vždycky jsem rád vařil. Bavilo mě dělat exotická jídla, prolézat asijské obchůdky a experimentovat se surovinami i způsoby přípravy jídel. Teď na syrové stravě mám trochu problém, jak ukojit svou touhu po mimořádných chuťových zážitcích.
Jasně, syrové jablko je ňamka, ale zajímá mě něco jiného: co nejchutnějšího v rámci syrové stravy znáte? Co byste naservírovali za RAW slavnostní menu, kdybyste chtěli uctít významnou návštěvu? Co byste podávali jako šéfkuchař pětihvězdičkového hotelu na RAW banketu? Jaké kombinace šťáv vám nejvíc chutnají? A případně jakou kuchařku byste doporučili?

Je tu někdo s podobnou chutí do "vaření"?

Napsal: stř zář 22, 2004 21:34
od mlok
pro me asi vede avokadovy salat: kosticky avokada, citronova ci limetova stava, cerstve drceny barevny pepr, (morska) sul, cerne (raw) olivy. Pokud se s tim chces zdobit, tak to vypada i hezky - barevne kontrasty :)

pripadne rozsmelcovany led s kousky ovoce a cerstvou matou (pokus o nemlecnou raw zmrzlinu :D - v italii to za hrisny penize prodavaji jako granitu

Re: RAW gourmet

Napsal: čtv zář 23, 2004 13:42
od buc11
křížala po 14 denním půstu

Re: RAW gourmet

Napsal: čtv zář 23, 2004 15:28
od tomikk
buc11 píše:křížala po 14 denním půstu
Ano, to je přesně ten druh odpovědí, kvůli kterým jsem toto fórum nezakládal.
Díky,
t.

Napsal: čtv zář 23, 2004 16:50
od mlok
to ti verim, i kdyz z vl. zkusenosti musim uznat, ze nekdy po pustu je jakekoliv jidlo delikatesa.
Chapu, ze vets. lidi bere jidlo jako normalni a prijemnou vec (i kdyz po precteni nekterych prispevku se to nezda...) a chapu i Tvou chut po zvlastnich chutich. Taky nekdy mivam... Takze nezoufej, experimentuj a hledej vlastni kombinace - rada se necham inspirovat

Raw gourmet

Napsal: čtv zář 23, 2004 22:51
od rhe-ke
Ahoj, já si dělám často výborný čočkový salát:

2 šálky naklíčené čočky
1 hruška nebo jablko rozkrájená na plátky
2 nastrouhané mrkve
1-2 lžíce oleje dle volby
šťáva z 1 pomeranče
1 lžička jablečného octa
skořice, kari
Všechno zamíchat a posypat strouhanými mandlemi.

Mňam, přeju dobrou chuť! :D
R.

Napsal: pát zář 24, 2004 0:13
od M!cha!
...tak to by u Lenky Kořínkové neprošlo :lol: A teď můj receptík na jednoduchý dezertík: Vyzrálý banán rozmačkat s najemno nastrouhaným jablkem (ty letní se moc nehodí), zahustit strouhaným sušeným kokosem (doporučuji předem ještě rozmixovat, aby to bylo na prach) a pak řádně vyburcovat chuť notnou dávkou čerstvé citronové šťávy....nechat uležet. Delikátní!!!!!
Zapřísáhlí vitariáni si tento recept jistě rádi přilepší porcí trvanlivé šlehačky :twisted:

Re: RAW gourmet

Napsal: pát zář 24, 2004 0:16
od M!cha!
buc11 píše:křížala po 14 denním půstu
Chaaaaaa.....tak tohle mě Ladiku dostalo. Mimochodem, ta věta obsahuje celou vita-filosofii zdá se mi :wink: Já osobně taky zažívám ty nejvyšší chuťové nirvány např. při prvním soustu vychlazeného zralého melounu po několikahodinové jízdě na kole v letním vedru. Zcela vážně.

Napsal: pát zář 24, 2004 0:25
od tomikk
A jak pijete džusíky? Mě se osvědčily kombinace:
- mrkev, jablko a trocha citrónu (nebo limeta)
- mrkev, řepa & okurka
- řepa a celer
Zná někdo něco zajímavějšího?

Napsal: pát zář 24, 2004 4:46
od Kata
Ja si moc veci dohromady nemicham, ale zato jidlo vzdycky pekne pripravim. Michane zeleninove salaty, to me uz nebere. Dam si treba ruzne druhy zeleniny, nakrajim na rozlicne tvary a hezky naaranzuji. Pak vychutnavam chut kazdeho druhu samostatne. Snim nejdriv jeden, pak dalsi az nakonec nezbyde nic. Manzelovi to tak taky vyhovuje lip nez nejake michaniny. Varaci kdyz pak jdou kolem, tak rikaji: "je,to to krasne vypada". Ale jako obed by je to asi neuspokojilo. Stejne to delam i s ovocem. Kdyz je nejaka slavnostnejsi prilezitost, udelam vetsinou ovocny talir, kazdemu se to libi i chutna. Rozdil proti zelenine je v tom, ze ovoce ma rad skoro kazdy. Moc tzv. receptu tedy nemuzu nabidnout, ale aspon jeden na mlsani. Rozmixovat sezamove seminko nebo namlit pres GreenStar, pak v misce smichat s trochou medu (podle toho,jak to chceme sladke-nekdy ani nedavam), pridat neco z nasledujiciho podle toho, jakou chceme prichut: kokos, karob, skorice, rozmixovane rozinky a nakonem prilijeme trochu vodu, aby se z toho daly tvorit kulicky. Kulicky na talir a z talire do pusy.

Napsal: pát zář 24, 2004 5:08
od RadkaS
Muj oblibeny zeleninovy dzus je rajce + mrkev + prolisovany cesnek, trosku olivoveho oleje a sul. Bylo to super hlavne v lete, vzdycky me to osvezilo. Jinak to take pouzivam jako zalivku do salatu v ruznych obmenach. Nekdy pridam oregano, jindy vynecham cesnek a pridam kopr, rozmackam avokado... .

Re: RAW gourmet

Napsal: pát zář 24, 2004 6:43
od buc11
M!cha! píše:
buc11 píše:křížala po 14 denním půstu
Chaaaaaa.....tak tohle mě Ladiku dostalo. Mimochodem, ta věta obsahuje celou vita-filosofii zdá se mi :wink: Já osobně taky zažívám ty nejvyšší chuťové nirvány např. při prvním soustu vychlazeného zralého melounu po několikahodinové jízdě na kole v letním vedru. Zcela vážně.
myslel jsem to taky vážně

Napsal: pát zář 24, 2004 8:48
od Hana
známa mi darovala akési riasy, vraj zliatu vodu z nich je zdravé popíjať aj každý deň. Vraj to lieči rôzne neduhy, zažívacie, kožné at´d.
Zaliala som to vodou s trochou cukru, citrónu a zopár hrozienkami.
A teraz neviem či to mám naozaj skúsiť piť.
Poznáte to niekto?

Napsal: pát zář 24, 2004 15:44
od M!cha!
tomikk píše:A jak pijete džusíky? Mě se osvědčily kombinace:
- mrkev, jablko a trocha citrónu (nebo limeta)
- mrkev, řepa & okurka
- řepa a celer
Zná někdo něco zajímavějšího?
Zkus tohle: mrkev, jablko, citron, zázvor (procentuelně asi 60:30:6:4)

A jablko+okurek+řapíkatý celer taky dobrý.

Ovšem opravdová specialitka pro gurmány je: Zelený juice (salát, špenát, ř. celer, petrželka) + juice z kokosové dužiny= polévka pro kulturisty :D

Napsal: pát říj 01, 2004 18:17
od chris
Lisovaný salát

cca. 125 g kedlubny, 25 g mrkve, spetka soli.

Pripravime si keramickou ci sklenenou misku. Zeleninu nastrouhame na hrubem struhadle. Zasypeme soli a dukladne promichame. Salat v misce zatizime, treba keramickym hrnkem (velkym - cca 0,5 l) ci nejakou miskou s sirokym dnem. To proto, aby tlak na salat byl rovnomerny. Do hrnku jeste vlozime plnou plastovou lahev od nejake vody. Nechame na salat pusobit tlak - cca. 30 - 45 minut. Salat promichame a prebytecnou vodu slijeme. Pokud se ze salatu neuvolnila voda, pak pridame sul a nechame byt... Kdyz je salat slany, proplachneme ho na sitku pod tekouci vodou.. Do salatu je mozno pridat par kapek oleje, ale neni to nutne.

Dobry je salat ze zeli, zeli a mrkve, zeli a cibule, redkvicek, bile redkve.

Dnes jsem si delal tento salat z kedlubny a mrkve jako predkrm pred dalsi mnamkou. Dnes se mi fakt povedl a byl super!

Napsal: pon říj 04, 2004 16:55
od yenn
Prihodim jeden minireceptik, ktery jsem si hodne delala, kdyz mi sadisticti doktori odstranili¨osmicku, na kterou v me pusince nebylo misto :-)

Rozmixovala jsem talitr boruvek, dve avokada a par lzicek medu a dala zmrazit. Tak dobrou zmrzku jste jeste nejedli :-) Ani zaryti masozravci nepoznali, ze tu kremovou chut nedela slehacka,ale avokado. Dobra byla taky kombinace merunka + banan.

STRAVA

Napsal: úte říj 05, 2004 13:02
od VeGaN_BA
Vela tu citam o dost pre mna nepochopitelnych stravovacich navykoch. Velmi vysoke percento ludi dava prednost dovozovemu ovociu. Pomarance, Banany, Mango, Avokado...na prvych miestach. Nehovorim, ze si ja tiez obcas nekupim nieco z toho. Ale to je mozno par percent z celkoveho mnozstva. Exoticke ovocie by malo sluzit ako max jedno jedlo za 2-3dni v tyzdni. V kazdom pasme na zemi rastie potrava pre to pasmo. Preto asi urcite nenajdete bananovnik vo Svedsku, mozno tak v botanickej zahrade. Nie len preto, ze je tam chladnejsie, ale asi aj preto ze nebola by to najvhodnejsia potravina pre to klim.pasmo. BOH to tak spravil a vedel preco. Napr pomarance pomahaju ludom zijucim vo velkych horucavach lepsiemu chladeniu organizmu, preto ak ho jeme v zime, tak je väcsie percento, ze prechladneme a nepomoze nam ani vela vit.C. v tych pomarancoch. Napr take jablka, slivky, hrusky marhule, broskyne.... Vsak to je super ovocie! Jablka su dostupne po cely rok maju super vydrz a je ich mnoho druhov. Alebo taka zelenina. Kto z vas surovu kapustu, cervenu repu - cviklu, zeler, petrzlen,mrkvu,uhorky...To je vyziva pre nas...

Napsal: úte říj 19, 2004 17:10
od sorry
Milujem čapaty,
Množstvo podľa uváženia: Pšeničný šrot
vegeta / bez glutamanu /
majoránka
cesnak
slnečnicovy olej
voda

Suroviny zmiešame a sušime na radiatore, alebo slnku. Ja nie som trpezlivý tak to mierne zapečiem vo vaflovači. Je to miesto chleba.
Na budúce prezradím viac.

Napsal: úte říj 19, 2004 17:17
od sorry
Reagujem na článok vegána z blavy,

To ešte neznámená, že ovocie ktoré nerastie u nás nie je pra nás.
Pokiaľ ja viem svet bol osídlený z jedného miesta na Zemi. Bola to záhrada EDEN / Raj / Tam bolo všetko ovocie, zelenina a ostatné plody na jednom mieste a pre všetkých. Nemienim sa ochudobnovať o rozmanitosť chutí a druhov, ktoré rastú na tejte prekrásnej planéte.