RECEPTY
Moderátor: hugo
hmmm to zní dobře. Určitě vyzkouším.
já teď "ujíždím" na kokosových ořechách tedy docela dost, jednak dužinu jím samotnou nebo ji namáčím do medu nebo ji mixuji s trochou vody, babánem, jahodama a medem.
Vím, že před několika roky, jsem kok. dužinu krájela na plátky a sušila na topení, bylo to moc dobré, letos až začne topná sezóna tak zkusím zopakovat.
Také mě hodně chutná panenský kokosový olej z Biosféry. Mám ho v lednici, je z ní pěkně tuhý a potom ho dlabu lžičkou. Mňam.
A také mi v poslední době hodně chutná konopné mléko s trochou medu. Nedělám si ho moc, tak 250 ml, ale takové hutné. Dělá mi dobře na zažívání jako chlorellka.
Naučila jsem se te´d dělat zajímavou zálivku. V obchodech prodávají různé klíčky balené myslím po 250 gr. - mungo, čočka...a mixy. Já používám mix čočka - pšenice. To rozmixuji v mixéru s trochou vody, soli, Tamari, medu, citronové šťávy, oliv. oleje a kari. Nechám uležet do druhého dne a potom používám na hlávkový salát, ke kterému přidám ještě mungo klíčky, avokádo a trochu na měsíčky nakréjené cibule. Také mňamka a vydatná.
já teď "ujíždím" na kokosových ořechách tedy docela dost, jednak dužinu jím samotnou nebo ji namáčím do medu nebo ji mixuji s trochou vody, babánem, jahodama a medem.
Vím, že před několika roky, jsem kok. dužinu krájela na plátky a sušila na topení, bylo to moc dobré, letos až začne topná sezóna tak zkusím zopakovat.
Také mě hodně chutná panenský kokosový olej z Biosféry. Mám ho v lednici, je z ní pěkně tuhý a potom ho dlabu lžičkou. Mňam.
A také mi v poslední době hodně chutná konopné mléko s trochou medu. Nedělám si ho moc, tak 250 ml, ale takové hutné. Dělá mi dobře na zažívání jako chlorellka.
Naučila jsem se te´d dělat zajímavou zálivku. V obchodech prodávají různé klíčky balené myslím po 250 gr. - mungo, čočka...a mixy. Já používám mix čočka - pšenice. To rozmixuji v mixéru s trochou vody, soli, Tamari, medu, citronové šťávy, oliv. oleje a kari. Nechám uležet do druhého dne a potom používám na hlávkový salát, ke kterému přidám ještě mungo klíčky, avokádo a trochu na měsíčky nakréjené cibule. Také mňamka a vydatná.
včera som si kúpila dva kokosové orechy, v ktorých je počuť zblnkať mlieko, toto mlieko sa môže dúfam piť, lebo my ho už pijeme dlho:)))
idem si dnes urobiť domácu kokosku,
vymixujem dužinu s vodou a už to je,
alebo to ešte treba precediť, ako tu píše Eva?
pred mixovaním kokos necháte v mlieku aj dlhšie odstáť?
aký treba zachovať pomer aby toho bolo veľa, ale ešte stále dobré?:))))))
idem si dnes urobiť domácu kokosku,
vymixujem dužinu s vodou a už to je,
alebo to ešte treba precediť, ako tu píše Eva?
pred mixovaním kokos necháte v mlieku aj dlhšie odstáť?
aký treba zachovať pomer aby toho bolo veľa, ale ešte stále dobré?:))))))
Eva
dělám to v kombinaci s strouhanou okurkou a tzatziky.
je to výborný a neni to tak hutný... je to mokřejší
dcerce dělám datlový bonbóny: odpeckovanej datel naplnim nějakým ořechem či jeho kusem či mandlí. Aby mi jedla zelený, tak jí to ještě vždy zabalim do kusu salátu....
je to výborný a neni to tak hutný... je to mokřejší
dcerce dělám datlový bonbóny: odpeckovanej datel naplnim nějakým ořechem či jeho kusem či mandlí. Aby mi jedla zelený, tak jí to ještě vždy zabalim do kusu salátu....
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
nevím co je na tom pravdy, ale kdysi jsem četla, že proto, aby kokosové ořechy déle vydržely, se v místě, kde jsou takové ty 3 body po straně jeden navrtá a vylije se skutečné mléko a napustí se voda a otevřená dírka se zadělá. Dělá se to asi někde v místě sklizně, či kde, to už si nepamatuji. Je fakt, že když vypouštím obsah z kokosu, tak opravdu jedna dirka jde dobře propíchnout.
To já jen, že si moc nemyslím, že je v kokosu to původní kokosové mléko. To však nic nemění na tom, že kokosy miluji a že jsou super potravinou!!!
Když jsem byla v New Yorku viděla jsem tam prodávat kokosové ořechy ještě v zeleném obalu, které navrtávali, dali do dirky brčko a tak prodávali. Bylo to ale docela drahé, tak jsem to nevyzkoušela.
To já jen, že si moc nemyslím, že je v kokosu to původní kokosové mléko. To však nic nemění na tom, že kokosy miluji a že jsou super potravinou!!!
Když jsem byla v New Yorku viděla jsem tam prodávat kokosové ořechy ještě v zeleném obalu, které navrtávali, dali do dirky brčko a tak prodávali. Bylo to ale docela drahé, tak jsem to nevyzkoušela.
to jsem taky několikrát slyšel, že prý, aby se to nakazilo...
ale ty tři dírky jsou opravdové, ta co jde propíchnout je podlele mne místo na klíček aobčas je i vypouklé... moc tomu nevěřím, leda by to dělali někde jehlou a naopak MIMO ty 3 body.
ale ty tři dírky jsou opravdové, ta co jde propíchnout je podlele mne místo na klíček aobčas je i vypouklé... moc tomu nevěřím, leda by to dělali někde jehlou a naopak MIMO ty 3 body.
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
ano, také jsem četla hlavní důvod - aby se to nekazilo
já ti nevím kde je pravda, je fakt, že když člověk udělá jen jednu dírku, tak musí obsah jakoby vytřásat, tím že tam není druhá dírka, kterou by šel vzduch. Tak to by museli nadtřásat ostošest. Zkusím to, co z té měkčí dírky vydlabu prozkoumat, co to je za materiál až budu další kokos otevírat.
já ti nevím kde je pravda, je fakt, že když člověk udělá jen jednu dírku, tak musí obsah jakoby vytřásat, tím že tam není druhá dírka, kterou by šel vzduch. Tak to by museli nadtřásat ostošest. Zkusím to, co z té měkčí dírky vydlabu prozkoumat, co to je za materiál až budu další kokos otevírat.
myslím, že je prakticky nemožné popri zbere a rozvoze kokosových orechov, do každého urobiť dierku, naliať tekutinu a niečím to uzatvoriť.
Preto tekutina vo vnútri je original nature.
Jednu dierku z troch bodiek ide ľahko otvoriť, to je tak vymyslené, aby sa človek mohol napiť, veď kto, aký živočích ešte dokáže kokosový orech spotrebovať?
-
skúšala som si urobiť mlieko,
kokosovú dužinu som nastrúhala a dala som ho do mixéra rozmixovať s destilkou,
výsledok nebol taký aký som očakávala,
nepodarilo sa mi dostať hladkú jednoliatu tekutinu, treba to ešte precediť,
už mlieko robiť nebudem, bude mi stačiť čerstvá dužina
Preto tekutina vo vnútri je original nature.
Jednu dierku z troch bodiek ide ľahko otvoriť, to je tak vymyslené, aby sa človek mohol napiť, veď kto, aký živočích ešte dokáže kokosový orech spotrebovať?
-
skúšala som si urobiť mlieko,
kokosovú dužinu som nastrúhala a dala som ho do mixéra rozmixovať s destilkou,
výsledok nebol taký aký som očakávala,
nepodarilo sa mi dostať hladkú jednoliatu tekutinu, treba to ešte precediť,
už mlieko robiť nebudem, bude mi stačiť čerstvá dužina
Byli jsme v sobotu u kámoša - ten to na Green staru odšťavil na lahodný - trochu tučný mléko. A dělaj to pořád. A z jednoho kokosu jsme si dali sklenici ve čtyrech. Při šťavení tam doléval vodu - trochu - ale bylo akorát hustý.Hana píše:myslím, že je prakticky nemožné popri zbere a rozvoze kokosových orechov, do každého urobiť dierku, naliať tekutinu a niečím to uzatvoriť.
Preto tekutina vo vnútri je original nature.
Jednu dierku z troch bodiek ide ľahko otvoriť, to je tak vymyslené, aby sa človek mohol napiť, veď kto, aký živočích ešte dokáže kokosový orech spotrebovať?
-
skúšala som si urobiť mlieko,
kokosovú dužinu som nastrúhala a dala som ho do mixéra rozmixovať s destilkou,
výsledok nebol taký aký som očakávala,
nepodarilo sa mi dostať hladkú jednoliatu tekutinu, treba to ešte precediť,
už mlieko robiť nebudem, bude mi stačiť čerstvá dužina
green revolution
Jdu sem zrovna napsat skvelej napad co me zrovna napad a ono to tady uz je
Ale vylepsim to. Kdo mate dobrej twin gear stavic, normalne odstavim ten kokos jako kdyz stavim zeleninu a vznikne husty bily homogenni mliko, ktery dam jednodusse do lednicky vychladnout a je z toho lahodny kokosovy maslo !!!
Ale vylepsim to. Kdo mate dobrej twin gear stavic, normalne odstavim ten kokos jako kdyz stavim zeleninu a vznikne husty bily homogenni mliko, ktery dam jednodusse do lednicky vychladnout a je z toho lahodny kokosovy maslo !!!
Lepim sem recept od Sluníčka:
já si ráda dělám konopné mlíčko (den či dva nechám konopné semínko ve vodě a proplachuji), potom si udělám mrkvovou šťávu, scedím semínko a rozmixuji ho v mixéru s trochou mrkv. šťávy, přecedím a sliji do zbylé mrkvové šťávy. Moooc mi to chutná. Toto dělám i s jinými oříšky. S tou mrkvičkou je to moc dobré. Very Happy
já si ráda dělám konopné mlíčko (den či dva nechám konopné semínko ve vodě a proplachuji), potom si udělám mrkvovou šťávu, scedím semínko a rozmixuji ho v mixéru s trochou mrkv. šťávy, přecedím a sliji do zbylé mrkvové šťávy. Moooc mi to chutná. Toto dělám i s jinými oříšky. S tou mrkvičkou je to moc dobré. Very Happy
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
v pátek jsem držela půstík a večer jsem si připravila jídlo na sobotu - inspirovala jsem se jedním receptem z těchto stránek, a to receptem s kapustou - nakrájená kapusta, šťáva z půlky citronu, za studena lis. olej a česnek. Dala jsem tam 8 stroužků a nechala celý salát uležet do druhého dne odpoledne. Přidala jsem druhý den avokádo a rajče - a tááááákovou dobrotu jsem dlouho nejedla. Možná to bylo také tím, že jsem den předtím nic nejdela a také tím, že mám ráda česnek, ale jím ho málokdy, protože chodím do práce. Ale fakt jsem si pošmákla.
Jen pridavam maly tip pro ty, co lisuji kokosovou duzinu na twin gearech: Namocte vyloupanou duzinu tesne pred lisovanim do teple vody - staci cca 30 - 35 stupnu. Kokosovy tuk je jinak v pevnem skupenstvi a z odstavnovac se bude tukem zanaset. Po zahrati duziny vylisujete plnotucne mleko, spis smetanu a odpadni "piliny" z kokosu budou temer suche.
"Nevař se, odvaž se!"
Mně chutí kokosák celej aji s pilinama a když ho kúšu tak 200x každý sousto, tak tam ty komponenty prociťuju všechny. A i ty piliny tam většinou nechám-trošku se to chvílu víc tráví, ale dá se to ustát.M!cha! píše:Jen pridavam maly tip pro ty, co lisuji kokosovou duzinu na twin gearech: Namocte vyloupanou duzinu tesne pred lisovanim do teple vody - staci cca 30 - 35 stupnu. Kokosovy tuk je jinak v pevnem skupenstvi a z odstavnovac se bude tukem zanaset. Po zahrati duziny vylisujete plnotucne mleko, spis smetanu a odpadni "piliny" z kokosu budou temer suche.
Včera jsem udělala moc dobrý salát s čerstvým fenyklem, který jsem jedla snad poprvé v životě a byl moc dobrý, takže tady máte recept:
Nákrájený čínský zelí, cibule a fenykl. Posypat zaziki kořením, přidat několik prolisovaných stroužků česneku, pokapat oliv. olejem a zalít zálivkou z trochu vody, tamari, med a citr. šťáva. Nechat chvíli odležet v chladničce. Vynikající!!!!
Nákrájený čínský zelí, cibule a fenykl. Posypat zaziki kořením, přidat několik prolisovaných stroužků česneku, pokapat oliv. olejem a zalít zálivkou z trochu vody, tamari, med a citr. šťáva. Nechat chvíli odležet v chladničce. Vynikající!!!!
Tak sem to tu zběžně prolítnul a nevím kam jinam mam ten recept napsat... tak asi sm.. protoze to prave jim...
predne dekuji RadceS za původní myšlenku... nemám totiž rád takouvou tu klasickou nakládanou nebo vaŕenou červenou řepu co je krájená na kostičky a pojídá se jako příloha k jídlům...
nikdy mě ovšem nenapadlo vyzkoušet ji syrovou ... až teď díky Radce... takže tady je můj recept na takový rádoby salát docea specifické chuti... ovšem vemi chutný
ingredience pro cca 2 větší porce ...
- 1 středně velká červená řepa
- 1 asi 8 cm dlouhý kořen křenu ... přesné množství upravit podle chuti, já ho tam měl více protože mám křen rád
- menší misku vyloupaných vlašských ořechů
- med - 5 polévkových lžic
- sezamová a slunečnicová semínka, pražené nesolené sojové boby - mix
- 2 lžíce octa - nejlépe jablečného
- šťáva z půlky citronu
- dva stroužky česneku
nadrobno nastrouháme řepu a křen, ořechy nasekáme nebo namixujeme na jemnou drť, boby necháme tak jak jsou, bude to příjemně křupat, česnek rozlisujeme nebo nadrobno nasekáme, vše smícháme, necháme pár hodin odležet v chladu
následně podáváme, lze ještě navrch posypat nasekanými vlašáky
dobrou chuť
predne dekuji RadceS za původní myšlenku... nemám totiž rád takouvou tu klasickou nakládanou nebo vaŕenou červenou řepu co je krájená na kostičky a pojídá se jako příloha k jídlům...
nikdy mě ovšem nenapadlo vyzkoušet ji syrovou ... až teď díky Radce... takže tady je můj recept na takový rádoby salát docea specifické chuti... ovšem vemi chutný
ingredience pro cca 2 větší porce ...
- 1 středně velká červená řepa
- 1 asi 8 cm dlouhý kořen křenu ... přesné množství upravit podle chuti, já ho tam měl více protože mám křen rád
- menší misku vyloupaných vlašských ořechů
- med - 5 polévkových lžic
- sezamová a slunečnicová semínka, pražené nesolené sojové boby - mix
- 2 lžíce octa - nejlépe jablečného
- šťáva z půlky citronu
- dva stroužky česneku
nadrobno nastrouháme řepu a křen, ořechy nasekáme nebo namixujeme na jemnou drť, boby necháme tak jak jsou, bude to příjemně křupat, česnek rozlisujeme nebo nadrobno nasekáme, vše smícháme, necháme pár hodin odležet v chladu
následně podáváme, lze ještě navrch posypat nasekanými vlašáky
dobrou chuť
Puvodni recept, jak to delam ja:
REPA S KRENEM (CESNEKEM, ZAZVOREM....)
repu najemno nastrouhat, pokapat citronem, trochu morske soli.
Do teho smesi muzete pridat kousek na jemno nastrouhaneho krenu nebo cesneku nebo zazvoru.... kazdemu podle jeho chuti.
REPA S KRENEM (CESNEKEM, ZAZVOREM....)
repu najemno nastrouhat, pokapat citronem, trochu morske soli.
Do teho smesi muzete pridat kousek na jemno nastrouhaneho krenu nebo cesneku nebo zazvoru.... kazdemu podle jeho chuti.
Naposledy upravil(a) RadkaS dne pát pro 09, 2005 16:34, celkem upraveno 1 x.
Dalsi vyborny recept vychazi z puvodniho receptu zminovany tu na strankach. Jedna se o lnene placicky.
Takhle jsem si ho upravila ja:
LNENE PLACICKY ALA PIZZA
450g lnene seminko (umeleme, rozdrtime...)
4-5 mensich rajcat
1/2 az 1 stredni cibule
2 strouzky cesneku
koreni - trochu oregano, italske koreni, morska sul
Rozmixujeme rajcata, cibuli, cesnek (majitele odstavnovacu muzou pouzit odstavnovac), pridame koreni a vse nalijeme do misky, kde uz mame rozdrcena lnena seminka. Vse dobre promichame az vznikne dobre tvarna hmota. Lzickou delame placicky na pecicim papire. V troube susime zhruba 24 hodin pri teplote zhruba 30 st.C.
Je to vyborny, chutna a voni to jako pizza. Myslim, ze by se dali misto placicek delat i tycinky.
Placicka je dobra jen tak, nebo ji jemne potru avokadem a prikusuji cibuli, rajce popripade dalsi zeleninu.
Dobrou chut!
Takhle jsem si ho upravila ja:
LNENE PLACICKY ALA PIZZA
450g lnene seminko (umeleme, rozdrtime...)
4-5 mensich rajcat
1/2 az 1 stredni cibule
2 strouzky cesneku
koreni - trochu oregano, italske koreni, morska sul
Rozmixujeme rajcata, cibuli, cesnek (majitele odstavnovacu muzou pouzit odstavnovac), pridame koreni a vse nalijeme do misky, kde uz mame rozdrcena lnena seminka. Vse dobre promichame az vznikne dobre tvarna hmota. Lzickou delame placicky na pecicim papire. V troube susime zhruba 24 hodin pri teplote zhruba 30 st.C.
Je to vyborny, chutna a voni to jako pizza. Myslim, ze by se dali misto placicek delat i tycinky.
Placicka je dobra jen tak, nebo ji jemne potru avokadem a prikusuji cibuli, rajce popripade dalsi zeleninu.
Dobrou chut!
TAHINY NA SLANO
mensi skenka sezamoveho seminka
1 mensi rajce
1/4 cibule
strouzek cesneku
zelena petrzel
sul
Nevim, jestli to jde na vasem odstavnovaci (na GS jsem nezkousela). Ja to delam pres Norwalk (mozna pujde mixerem?). Nasypu seminka, na to rajcata a prozenu pres sitko, vznikne husta pasta, do ktere pridam rozetreny cesnek, na drobno nakrajenou cibuli, na drobno nakrajenou petrzel a sul. Promicham a vznikne zakladni smes, kterou lze pouzit jako studenou omacku k oblozenemu taliri zeleniny.
To je zakladni smes
Muzeme pridat zazvor nebo kren nebo vic cesneku. Misto petrzele muzeme pridat kopr.
mensi skenka sezamoveho seminka
1 mensi rajce
1/4 cibule
strouzek cesneku
zelena petrzel
sul
Nevim, jestli to jde na vasem odstavnovaci (na GS jsem nezkousela). Ja to delam pres Norwalk (mozna pujde mixerem?). Nasypu seminka, na to rajcata a prozenu pres sitko, vznikne husta pasta, do ktere pridam rozetreny cesnek, na drobno nakrajenou cibuli, na drobno nakrajenou petrzel a sul. Promicham a vznikne zakladni smes, kterou lze pouzit jako studenou omacku k oblozenemu taliri zeleniny.
To je zakladni smes
Muzeme pridat zazvor nebo kren nebo vic cesneku. Misto petrzele muzeme pridat kopr.
Vánoce
Když kolem sebe vidím to šílenství,kdy si jindy normální lidi sdělují počet,kolik druhů cukroví letos zvládnou upéct a občas se mě starostlivě ptají,co vlastně o Vánocích jím,když většinu "jídel" vlastně nejím.......
....tak mě napadlo,že si na Vánoce "upeču" taky něco ve tvaru hvězdičky,srdíčka,nebo podkovy.
Takže zde je můj "složitý" recept i bez elektřiny:
stačí pár jablek(či jiného ovoce),nůž a vykrajovátka na cukroví.
Jablka nakrájíme na kolečka a vykrajovátkama přivedeme na svět zmiňované hvězdičky a spol.
Možná by šlo i namáčet něco v karobové polevě,ale jestli je to vita,to nevím.
Tak do toho,kuchaři a kuchařky.
....tak mě napadlo,že si na Vánoce "upeču" taky něco ve tvaru hvězdičky,srdíčka,nebo podkovy.
Takže zde je můj "složitý" recept i bez elektřiny:
stačí pár jablek(či jiného ovoce),nůž a vykrajovátka na cukroví.
Jablka nakrájíme na kolečka a vykrajovátkama přivedeme na svět zmiňované hvězdičky a spol.
Možná by šlo i namáčet něco v karobové polevě,ale jestli je to vita,to nevím.
Tak do toho,kuchaři a kuchařky.
Vanocni cukrovi
Mam novy vanocni vita recept na Skoricove hvezdicky. Jeste ho nemam vyzkouseny, ale zni lakave:
200g susenych jablek
250g datli
1hrnek kokosovych vlocek
1hrnek mletych liskovych orisku
1hrnek mletych mandli
spicka lzice skorice
spicka noze badyanu
spicka lzice vanilky
trochu nastrouhane slupky citronu(chemicky neosetrene!)
(kdyz nemate vanilku nebo badyan, muzete pridat jine vanocni koreni)
Postup:datle vypeckovat, spolu s jablky umlit/rozmixovat, pridat vsechny prisady krome kokosu a vypracovat testo. Kdyz je testo moc suche, pridat trochu vody. Pak vyvalet na kokosovych vlockach ca 1cm tlustou placku. Formickou vykrajovat hvezdicky. Skladovat na tmavem suchem miste.
200g susenych jablek
250g datli
1hrnek kokosovych vlocek
1hrnek mletych liskovych orisku
1hrnek mletych mandli
spicka lzice skorice
spicka noze badyanu
spicka lzice vanilky
trochu nastrouhane slupky citronu(chemicky neosetrene!)
(kdyz nemate vanilku nebo badyan, muzete pridat jine vanocni koreni)
Postup:datle vypeckovat, spolu s jablky umlit/rozmixovat, pridat vsechny prisady krome kokosu a vypracovat testo. Kdyz je testo moc suche, pridat trochu vody. Pak vyvalet na kokosovych vlockach ca 1cm tlustou placku. Formickou vykrajovat hvezdicky. Skladovat na tmavem suchem miste.
Pavli, tak to je genialni !Pavluška píše:....tak mě napadlo,že si na Vánoce "upeču" taky něco ve tvaru hvězdičky,srdíčka,nebo podkovy.
Takže zde je můj "složitý" recept i bez elektřiny:
stačí pár jablek(či jiného ovoce),nůž a vykrajovátka na cukroví.
Jablka nakrájíme na kolečka a vykrajovátkama přivedeme na svět zmiňované hvězdičky a spol.
...vivre pour l´instant, vivre pour l´amour, la liberté et la paix
- Neo
- Příspěvky: 233
- Registrován: stř zář 29, 2004 15:31
- Bydliště: Kodan, Dansko
- Kontaktovat uživatele:
Jo, Pavlusko, to je opravdu genialni
A pokud nemame vykrajovatka, zda se nam to nudne a chybi nam inspirace:
http://www.modernthaifood.com/carve/carve13.html
http://www.fruitcarving.com/gallery.html
Jak na to koukam tak letos asi udelam vanocniho kapra z melounu a pak se budu citit jako ryba ve vode
Vesele, zelene a ovocne vanoce vam vsem
A pokud nemame vykrajovatka, zda se nam to nudne a chybi nam inspirace:
http://www.modernthaifood.com/carve/carve13.html
http://www.fruitcarving.com/gallery.html
Jak na to koukam tak letos asi udelam vanocniho kapra z melounu a pak se budu citit jako ryba ve vode
Vesele, zelene a ovocne vanoce vam vsem
To je naaadhera , wow, to jsem vzdycky chtela umet...ale, jak to tak vidim, tak si udelam vanocniho kapra z jablka tak akorat pomoci formicky ...Na to existuji spesl noze? Da se to nekde sehnat? Pac, kdyz se tak pekne naserviruje zelenina a ovoce, tak ji musi jist i ti nejvetsi a nejzarytejsi masozravci...Neo píše:Jo, Pavlusko, to je opravdu genialni
A pokud nemame vykrajovatka, zda se nam to nudne a chybi nam inspirace:
http://www.modernthaifood.com/carve/carve13.html
http://www.fruitcarving.com/gallery.html
Jak na to koukam tak letos asi udelam vanocniho kapra z melounu a pak se budu citit jako ryba ve vode
Vesele, zelene a ovocne vanoce vam vsem
...vivre pour l´instant, vivre pour l´amour, la liberté et la paix
Theresa píše:Pavli, tak to je genialni !Pavluška píše:....tak mě napadlo,že si na Vánoce "upeču" taky něco ve tvaru hvězdičky,srdíčka,nebo podkovy.
Takže zde je můj "složitý" recept i bez elektřiny:
stačí pár jablek(či jiného ovoce),nůž a vykrajovátka na cukroví.
Jablka nakrájíme na kolečka a vykrajovátkama přivedeme na svět zmiňované hvězdičky a spol.
a to jsem vymyslela fakt sama.Prostě jsem letos měla možnost zakoupit originální vykrajovátka,tak se zrodil nápad.
Ale na ty fotky z odkazů nemám, jasná věc.
Jinak jsem minulý týden prohlížela katalog jedné cestovky a v každém hotelu tam alespoň podle fotek servírují melouny apod fakt lákavě.Bulharsko atd. Nu,už se těším na léto.
Všem přeji krásné originální Vánoce.
Dyne
Ahoj,
dostal jsem ohromne dyne (takove ty oranzove na Halloweena) a tak bych rad vyzvedel jak je pouzivate vita zpusobem. Zatim je stavim na HJ.
Je rozdil v priprave (a pozivatelnosti za syrova) mezi timto typem dyne a treba dyni Hokkaido?
Dyne mi pripadaji jako zajimava lokalni potravina, dobre roste i se skladuje a tak proc to nevyuzit?
Diky za info.
dostal jsem ohromne dyne (takove ty oranzove na Halloweena) a tak bych rad vyzvedel jak je pouzivate vita zpusobem. Zatim je stavim na HJ.
Je rozdil v priprave (a pozivatelnosti za syrova) mezi timto typem dyne a treba dyni Hokkaido?
Dyne mi pripadaji jako zajimava lokalni potravina, dobre roste i se skladuje a tak proc to nevyuzit?
Diky za info.
Re: Dyne
bohuzel se v tech dynich nevyznam ale pred nekolika lety jsem takze mel dyne... tenkrat sem jeste nemel poneti co je to vita, ale chroupal jsem je vesele syrove, ale rychle se toho preji a jinak seminka ususit na slunci nebo na topeni a konzumovat... kdyz sem linej je loupat tak je jim i s tou bilou slupkouAlchemist píše:Ahoj,
dostal jsem ohromne dyne (takove ty oranzove na Halloweena) a tak bych rad vyzvedel jak je pouzivate vita zpusobem. Zatim je stavim na HJ.
Je rozdil v priprave (a pozivatelnosti za syrova) mezi timto typem dyne a treba dyni Hokkaido?
Dyne mi pripadaji jako zajimava lokalni potravina, dobre roste i se skladuje a tak proc to nevyuzit?
Diky za info.
želám všetkým na tejto stránke šťastný nový rok a v ňom veľa nových vitariánskych nápadov a tiež ďalších vitariánov - začiatočníkov, nech posúvame svet k lepšiemu
-
včera som si priniesla z marketu plnú tašku kokosových orechov, každý som pohrkala a počula som v nich veľa tekutiny. Boli zlacnené na 4 .- SK tak som sa na ne vrhla. Nikto ich nekupoval, ľudia nevedeli čo s nimi
Ja to už viem, vyvŕtam dierku vývrtkou na štuple,
vodu vylejem do pohára a vždy je o ňu u nás bitka.
Potom so sekáčikom na maso osekám vrchnú tvrdú škrupinu - to je ale fuška všade okolo mám porozlietavanú škrupinu z orecha a dá to robotu pozametať a vyzbierať - nepoznáte niekto jednoduchší a ľahší spôsob?
Ešte zostáva nožíkom ošúpať hnedú šupku, pomáham si zúbkovým nožom, ním to ide lepšie a nakoniec si z voňavej dužinky čarujem dobroty podľa chuti a všetkých prilákam nádhernou kokosovou vôňou
-
včera som si priniesla z marketu plnú tašku kokosových orechov, každý som pohrkala a počula som v nich veľa tekutiny. Boli zlacnené na 4 .- SK tak som sa na ne vrhla. Nikto ich nekupoval, ľudia nevedeli čo s nimi
Ja to už viem, vyvŕtam dierku vývrtkou na štuple,
vodu vylejem do pohára a vždy je o ňu u nás bitka.
Potom so sekáčikom na maso osekám vrchnú tvrdú škrupinu - to je ale fuška všade okolo mám porozlietavanú škrupinu z orecha a dá to robotu pozametať a vyzbierať - nepoznáte niekto jednoduchší a ľahší spôsob?
Ešte zostáva nožíkom ošúpať hnedú šupku, pomáham si zúbkovým nožom, ním to ide lepšie a nakoniec si z voňavej dužinky čarujem dobroty podľa chuti a všetkých prilákam nádhernou kokosovou vôňou
Advid, vyskúšam teda aj píliť, pílku mám len obyčajnú malú ručnú, možno to ozaj pôjde lepšie ako to osekávať so sekerkou na maso
Mám skúsenosť, že niekotré orechy sa lúpu po kusoch a to je fajn a iné sa drobia a nechce škrupina odskočiť, možno to bude v zrelosti plodov, neviem
díky za radu, vyskúšam a napíšem sem ako to išlo
Mám skúsenosť, že niekotré orechy sa lúpu po kusoch a to je fajn a iné sa drobia a nechce škrupina odskočiť, možno to bude v zrelosti plodov, neviem
díky za radu, vyskúšam a napíšem sem ako to išlo
chce to navrtat v místě klíčku, tam to jde prorazit třeba i klíčem od domu a často i jen tvrdym brčkem a vypít, pak párkrát bouchnout s citem o kámen, dlažbu atd, lupne to a praskne a pak klepáním lze vykleapat ořech od skořápky často v pohodě celej... řezání je opruz, hlavně to pak stejně musíte dlabat a nejde to a ublížíte si nožem... pokud je po ruce kladivo, je to ještě jednodušší... s citem... při velký ráně se rozletí na kousky po zemi...
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
odvar se odvaz se /radci s hackama/ you make me smich je moji oblibenou medicinou..M!cha! píše:tak k tomu receptu s mátou bych přidal už jen panáka bílého rumu a máme tu i můj oblíbený recept - Mochito
laska a ovoce @ http://fruitariankveta.blogspot.com/
ahoj lidi, no ja verim ze neni na skodu pouzit lidskych mozku, a najednou ty banany zas nejsou tak daleko i kdyz jeden zije treba v pardubicich...chris píše:Reakce na nektere prispevky sorryho:
Sorry, docela te chapu, ze mas pochopeni pro lidi a jejich snahy. Jsme na tom asi v tomto podobne.
To, co napsal Vegan... je velmi rozumne. Preci, kdyz zde ty banany, manga, kiwi nemuzou vyrust, tak je snad jasne, ze je nepotrebujem.
Nemame snad toho naseho ovoce atd. dost?
Kdyz budes v Africe, tak zas neni duvod jist jabka, ne. Myslis, ze oni je tam jedi?
A co treba olivy? Nepouzivaji treba ve stredomori spise olivovy olej nez treba slunecnicovy?
A proc jedi eskymaci hlavne maso?
Nesouvisi snad uzce podnebi se zpusobem stravovani?
Proc nam priroda plodi treba tresne jen v urcitem kratkem rocnim obdobi? Prijde ti rozumne si dat tresne ted? A prijde ti jeste stale rozumne jist u nas banan, ktery zde vubec behem roku neroste?
Zijeme ted a tady.
ja jsem napriklad 20 let na syrovym ovoci, banany muluju odmalicka, i kdyby me je chtel nekdo vzit kdyz mam na ne chut, jako mi to delali pred 20 lety comousi, tak se mu to nepodari...
ted co jsem 20 let v australii, jim banany jak blazen, kdyz jsem sem prisla myslela jsem si ze me brzo prestanou bavit ale kdepak...naopak...
ja jako kveto si delam bananovy zmrzliny, ale jen kdyz je nad 30+ jinak je mi z toho moc zima, jinak mam vse pokojovy teploty a cerstvy, jak to udelam tak to snim.
rada se s vami podelim o nejaky bananovy recepty:
do mixeru vodni meloun banan, pri zmene mnozstvi v pomeru banan meloun z toho pokazdy vyjde uplne jina dobrota!!!!!!!!!!mnammm
v odstavnovaci udelam stavu z vodniho melouna. stavu dam do mixeru, hodim tam 1, 2, 3 banany a jsem z toho uplne hotova nejmin 10 minut cisty euphorie...ha...haaa...ha...
pak doporucuju to samy co kveto banan jako zaklad a mixuju jen s jendnim druhem jinyho ovoce pro prichut.
taky to pomuze kdyz si koupim ovoce bez chuti rozmixuju s bananama a hned je chut napr jahod na svete...
no ja si vazne s tim vyhraju a porad me napada neco novyho
zkuste: rucne vymackana stava ze 3 stavnatych pomerancu, 1 banan mix 15 secund v mixeru...hotovy nebe na zemi
laska a ovoce @ http://fruitariankveta.blogspot.com/
v posledni zprave v receptech jsem udelala chybu! sorry,
oprava: o dostavnovaci udelam stavu ze slupky vodniho melouna..
taky me napadlo ze by eskimakum bylo lip kdyby je napadlo se odstehovat do teplech kraju a daly si misto ryby melouna. oni vlastne ji asi jenom zvirata nevim zda roste neco ve snehu a ledu, dost o tom pochybuju.
byl by to smutnej zivot vitariana nebo cloveka jako ja a ani nevim jak to do cestiny prelozit anglickyjsem fruitarian/breatharian nebot taky nekdy ziju jen ze vduchu...
to bych tam v zime jedla jen jablka, jablka a ostatni ovoce snad jen mrazeny, jenze cim dyl je to mrazeny tim dyl je to stary..ja nic nemrazim dlouho, jen na par hodin hned spotrebuju..
vitarian by jedl jen zeli, mrkev, cubuli, cesnek, dyne...hmmm...dost nevesela nebarevna strava...
ale kdyz jeden neni shopnej se podivat trochu za obzor...musi si asi i trochu vytrpet asi jako ty eskimaci..
oprava: o dostavnovaci udelam stavu ze slupky vodniho melouna..
taky me napadlo ze by eskimakum bylo lip kdyby je napadlo se odstehovat do teplech kraju a daly si misto ryby melouna. oni vlastne ji asi jenom zvirata nevim zda roste neco ve snehu a ledu, dost o tom pochybuju.
byl by to smutnej zivot vitariana nebo cloveka jako ja a ani nevim jak to do cestiny prelozit anglickyjsem fruitarian/breatharian nebot taky nekdy ziju jen ze vduchu...
to bych tam v zime jedla jen jablka, jablka a ostatni ovoce snad jen mrazeny, jenze cim dyl je to mrazeny tim dyl je to stary..ja nic nemrazim dlouho, jen na par hodin hned spotrebuju..
vitarian by jedl jen zeli, mrkev, cubuli, cesnek, dyne...hmmm...dost nevesela nebarevna strava...
ale kdyz jeden neni shopnej se podivat trochu za obzor...musi si asi i trochu vytrpet asi jako ty eskimaci..
laska a ovoce @ http://fruitariankveta.blogspot.com/
¨kveta píše:v posledni zprave v receptech jsem udelala chybu! sorry,
oprava: o dostavnovaci udelam stavu ze slupky vodniho melouna..
taky me napadlo ze by eskimakum bylo lip kdyby je napadlo se odstehovat do teplech kraju a daly si misto ryby melouna. oni vlastne ji asi jenom zvirata nevim zda roste neco ve snehu a ledu, dost o tom pochybuju.
byl by to smutnej zivot vitariana nebo cloveka jako ja a ani nevim jak to do cestiny prelozit anglickyjsem fruitarian/breatharian nebot taky nekdy ziju jen ze vduchu...
to bych tam v zime jedla jen jablka, jablka a ostatni ovoce snad jen mrazeny, jenze cim dyl je to mrazeny tim dyl je to stary..ja nic nemrazim dlouho, jen na par hodin hned spotrebuju..
vitarian by jedl jen zeli, mrkev, cubuli, cesnek, dyne...hmmm...dost nevesela nebarevna strava...
ale kdyz jeden neni shopnej se podivat trochu za obzor...musi si asi i trochu vytrpet asi jako ty eskimaci..
souhlas
Diky za souhlas, tem vzdy potesi, zvlaste kdyz se vetsinou stale potykam s opozici..
Ovoce, neomrzi ani po roce..
kveta
Ovoce, neomrzi ani po roce..
kveta
laska a ovoce @ http://fruitariankveta.blogspot.com/
Opoziční politik: Nesouhlas! Chudáky eskymáky nechte na pokoji. Myslím že nějaký důvod, proč tam žijí možná bude, ne? Buhví jak by svět vypadal bez nich. Prostě žijí svůj život. Z tohohle pohledu je to jako u všech ostatních... Možná se u nich pár jedinců najdde, kteří budou mít sílu změnit svůj osud- nežít stejně jako většína jejich lidí. Stejně jako to děláme my. Jenže my to v naší společnosti máme snažší, protože je fakt praštěná. Každý musí alespoň podvědomě tušit, že to nedává smysl a věčně to trvat nebude.
Time will tell....
Time will tell....
dělám teď ve veůkým kokosový mlíko podle návodu a kam se hrabe Kusákova kokoska na čerstvě vyšťavenej kokos... mixuju to často s banánem a někdy i mraženejma jahodama.
Náš pes se po tom může utřískat.
A to mi posledně řikal, že ho vegetariánská strava a navíc syrová strava nebere...
Jo a eskymáky už nechte na pokoji, leda, že byste měli nějakej jejich recept, ať tu nemáme zmatek "c)
Náš pes se po tom může utřískat.
A to mi posledně řikal, že ho vegetariánská strava a navíc syrová strava nebere...
Jo a eskymáky už nechte na pokoji, leda, že byste měli nějakej jejich recept, ať tu nemáme zmatek "c)
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
moudrá slovaminsc píše:Opoziční politik: Nesouhlas! Chudáky eskymáky nechte na pokoji. Myslím že nějaký důvod, proč tam žijí možná bude, ne? Buhví jak by svět vypadal bez nich. Prostě žijí svůj život. Z tohohle pohledu je to jako u všech ostatních... Možná se u nich pár jedinců najdde, kteří budou mít sílu změnit svůj osud- nežít stejně jako většína jejich lidí. Stejně jako to děláme my. Jenže my to v naší společnosti máme snažší, protože je fakt praštěná. Každý musí alespoň podvědomě tušit, že to nedává smysl a věčně to trvat nebude.
Time will tell....
Nevědomost je tak lehká!
kokosové mléko a smetana:
lousknu kokos, nakrájim na malý kostky, hodim do vodní lázně tak 35-40stupnu... kdyz si polezi dost dlouho aby se ohral, projeddu TwinHealthem na nejhrubsim sitku za vzniku smetany, vylozene husty kokosovy kase.
Pak udelam jeste jedno koleckjo pote co pridam do odpadu kvalitni vodu ohjratou opet na nejakych 35-40 stupnu aby to udelalo kasi a jedu znova za vzniku plnotucnyho mlika...
do tretice uz to nema cenu ani po proliti horkou vodou...
Skladuju v chladu a temnu, pred konzumaci protrepat...
Micham to pak v mixeru s bananem a treba jahodama, nekdy to nechavam zmrznout na zmrzlinu.
lousknu kokos, nakrájim na malý kostky, hodim do vodní lázně tak 35-40stupnu... kdyz si polezi dost dlouho aby se ohral, projeddu TwinHealthem na nejhrubsim sitku za vzniku smetany, vylozene husty kokosovy kase.
Pak udelam jeste jedno koleckjo pote co pridam do odpadu kvalitni vodu ohjratou opet na nejakych 35-40 stupnu aby to udelalo kasi a jedu znova za vzniku plnotucnyho mlika...
do tretice uz to nema cenu ani po proliti horkou vodou...
Skladuju v chladu a temnu, pred konzumaci protrepat...
Micham to pak v mixeru s bananem a treba jahodama, nekdy to nechavam zmrznout na zmrzlinu.
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin