RECEPTY
Moderátor: hugo
Zelný salát
75 g zelí
25 g mrkve
1 lžička jablečného octa (citrónové šťávy)
2 lžičky vody
1/2 lžičky oleje
sůl
Zelí a mrkev nakrájíme na jemné nudličky. S ostatních přísad uděláme zálivku, kterou vmícháme do připravené zeleniny. Důkladně promícháme a necháme několik hodin odležet v chladničce.
Pozn.: Zálivka by měla být slaná, dobře promíchaná.
75 g zelí
25 g mrkve
1 lžička jablečného octa (citrónové šťávy)
2 lžičky vody
1/2 lžičky oleje
sůl
Zelí a mrkev nakrájíme na jemné nudličky. S ostatních přísad uděláme zálivku, kterou vmícháme do připravené zeleniny. Důkladně promícháme a necháme několik hodin odležet v chladničce.
Pozn.: Zálivka by měla být slaná, dobře promíchaná.
Cukroví a recepty na slakosti
Tak sem s různejma vitarecptema na cukroví.
A pokud někdo chce psát, že ho to nebere a jde jíst i samotný madle a podobně tak to vím a tak může ušetřit klávesnici "c)
Jde přeci i o to potěšit a zlákat nevitariány.
Zajímala by mě hlavně vaše i zkušenost s trvanlivostí a principy na nichž to nezkažené zůstává. Sám předpokládám že jediná vitakonzervace bude dostatečném suchost produktů nebo pobyt v chladničče.
Tak a pár mých produktů:
kokosový koule
hrubý strouhaný kokos a banán, smíchat, nechat proležet ať kokos vysaje z banánu vodu a posléze tvarovat třeba v kouličky a ještě povrchově znovu okokolsit ať to neleí. pokud to necháte někde proschnout, není to ono, výborný je to chlazený.
to samý asi půjde i s vlašákama, teprve to zkusim.
kokoso-karobové těsto
hrubý strouhaný kokos + nějaký ty datle a fíky namočený a mixnutý s karobem.
ovocné těsto či marmeláda.
datle, fíky a další sušený ovoce, citronová šťáva, volitelně: skořice a nějaký další sladký oření, jako třeba hřebíček, na zvlhčení jde přidat jablka. Vše prohnat několikrát masomlejnem za vzniku těsta které pak jde nějak zužitkovat. při řidší konzistenci je to výborná marmeláda.
A pokud někdo chce psát, že ho to nebere a jde jíst i samotný madle a podobně tak to vím a tak může ušetřit klávesnici "c)
Jde přeci i o to potěšit a zlákat nevitariány.
Zajímala by mě hlavně vaše i zkušenost s trvanlivostí a principy na nichž to nezkažené zůstává. Sám předpokládám že jediná vitakonzervace bude dostatečném suchost produktů nebo pobyt v chladničče.
Tak a pár mých produktů:
kokosový koule
hrubý strouhaný kokos a banán, smíchat, nechat proležet ať kokos vysaje z banánu vodu a posléze tvarovat třeba v kouličky a ještě povrchově znovu okokolsit ať to neleí. pokud to necháte někde proschnout, není to ono, výborný je to chlazený.
to samý asi půjde i s vlašákama, teprve to zkusim.
kokoso-karobové těsto
hrubý strouhaný kokos + nějaký ty datle a fíky namočený a mixnutý s karobem.
ovocné těsto či marmeláda.
datle, fíky a další sušený ovoce, citronová šťáva, volitelně: skořice a nějaký další sladký oření, jako třeba hřebíček, na zvlhčení jde přidat jablka. Vše prohnat několikrát masomlejnem za vzniku těsta které pak jde nějak zužitkovat. při řidší konzistenci je to výborná marmeláda.
Naposledy upravil(a) tvx dne čtv kvě 05, 2005 18:38, celkem upraveno 1 x.
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
- Neo
- Příspěvky: 233
- Registrován: stř zář 29, 2004 15:31
- Bydliště: Kodan, Dansko
- Kontaktovat uživatele:
Velice jednoduche je ususit ovoce- banan, jablko, hruska. Pokud nemate susicku (dehydrator), tak to lze ususit i v troube (ne mikrovlne
Moje zena prilezitostne dela tzv. raw balls (oblibeny desert Alicie Silverstone):
Bile kulicky:
mandle (oloupane)
rozinky
skorice
kokosova moucka
mandle a rozinky (pul na pul) rozmixovat v kuchynskem robotu (nejdrive mandle na kasi, pak teprve rozinky. Zkuste to udelat opacne, pochopite proc )
Do toho pridat trochu skorice a vytvarovat z toho kulicky, ktere se pak vyvaleji v kokosove moucce.
Modre kulicky:
slunecnicova seminka
rozinky
zazvor
modra makova seminka
Postup stejny, nejdrive slunecnicova seminka na kasi, pak pridat rozinky (opet pul na pul) a trochu zazvoru. Vyvalet kulicky a obalit je v rozmixovanych makovych seminkach.
Cokoladovo-marcipanove kulicky:
mandle (oloupane)
datle
karobovy prasek (svat. chleb)
Opet rozmixovat nejdrive mandle, pak pridat datle (pul na pul), rozmixovat a vytvarovat kulicky, ktere se pak vyvaleji v karobovem prasku.
Dale se daji udelat docela dobre cookies z bananu a para-orechu. Rozmixovat v mixeru a pak nechat ususit pres noc (nekdy i den pote, zalezi na pomeru).
Mezi moje nejoblibenejsi cukrovi ted ale patri melouny, zlute druhy manga, kaki, sapodilla a durian.
Moje zena prilezitostne dela tzv. raw balls (oblibeny desert Alicie Silverstone):
Bile kulicky:
mandle (oloupane)
rozinky
skorice
kokosova moucka
mandle a rozinky (pul na pul) rozmixovat v kuchynskem robotu (nejdrive mandle na kasi, pak teprve rozinky. Zkuste to udelat opacne, pochopite proc )
Do toho pridat trochu skorice a vytvarovat z toho kulicky, ktere se pak vyvaleji v kokosove moucce.
Modre kulicky:
slunecnicova seminka
rozinky
zazvor
modra makova seminka
Postup stejny, nejdrive slunecnicova seminka na kasi, pak pridat rozinky (opet pul na pul) a trochu zazvoru. Vyvalet kulicky a obalit je v rozmixovanych makovych seminkach.
Cokoladovo-marcipanove kulicky:
mandle (oloupane)
datle
karobovy prasek (svat. chleb)
Opet rozmixovat nejdrive mandle, pak pridat datle (pul na pul), rozmixovat a vytvarovat kulicky, ktere se pak vyvaleji v karobovem prasku.
Dale se daji udelat docela dobre cookies z bananu a para-orechu. Rozmixovat v mixeru a pak nechat ususit pres noc (nekdy i den pote, zalezi na pomeru).
Mezi moje nejoblibenejsi cukrovi ted ale patri melouny, zlute druhy manga, kaki, sapodilla a durian.
- Neo
- Příspěvky: 233
- Registrován: stř zář 29, 2004 15:31
- Bydliště: Kodan, Dansko
- Kontaktovat uživatele:
Cim vice vody, tim bude obtiznejsi z toho neco vytvarovat. Takze s tou vodou bych to neprehaneltvx píše:prozraď mi, ty dlatle a podobně před mixováním máčíte a nebo ne?
aby mi z toho třeba nevznikla kaše.
Mandle nechavame vzdy pres noc ve vode, jako s kazdymi seminky take slunecnicova je lepsi nechat odstat, aby se deaktivovaly inhibitory enzymu (to tu ale kazdy stejne uz davno vi a dela)
Na druhou stranu, cim vice vody, tim to bude "lepe" stravitelnejsi. Takze kdyz jsou datle uplne tvrde, dal bych je tak na par hodin do vody. Ja mam stesti v tom, ze dostavam takove polosusene datle, ktere jsou uplne mekke, takze je ani nemacim.
Byt tebou tak zkusim experimentovat s vodou a bez vody. Misto skorice se da pouzit i vanilka, kardamon a ja nevim co jeste jineho, misto slunecnicovych se daji pouzit sezamova (sezam+datle=halva), lnena atd. A pak kesu orisky, vlasske orechy, merunky, fiky atd. atd.
Chci se vas zeptat, jestli nahodou nekdo nevite, jak nalozit uplne cerstve olivy. Mela jsem to stesti, ze jsem narazila v obchode na uplne cerstve tmave olivy. Vypadaji jako male svestky. Kdyz jsem je ochutnala, zacala jsem pochybovat, jestli jsou vubec jedle. Jsou tak horke a trpke, ze se to neda ani k nicemu prirovnat.
Ja je dala akorad do slane vody s olivovym olejem, ale nevim, jestli to bude to prave. Taky nevim, jak dlouho maji v tom nalevu zustat a jestli je mam nechat na lince a nebo radsi do lednicky.
Ja je dala akorad do slane vody s olivovym olejem, ale nevim, jestli to bude to prave. Taky nevim, jak dlouho maji v tom nalevu zustat a jestli je mam nechat na lince a nebo radsi do lednicky.
udelal jsem koule ala anglicky vanocni minced meat -pomlete fiky, nasekane mandle, skorice, zazvor, hrebicek, citronova stava ci nastrouhana citronova kura(ta pod povrchem, tu zlutou chem osetrenou oloupeme)
dobry jsou pomlety kesu s kokosem, trochu ananasovy stavy
ruzny konzistence se daj docilit GS, nebo mlynkem na maso, orechy radsi sekam v mixeru vysledek je vic krupavejsi
dobra je tez rolada-datle ci fiky ci rozinky umeleme nebo skrz GS, pridame trochu karobu, nebo skorice, pomerancovou kuru ci stavu, do vznikleho testa nahazeme cele orechy-mandle a liskace budou nejlepsi, prohneteme a vyvalime do tvaru salamu, zabalime do pruhledne folie a nechame vychladit, potom krajime ostrym nozem na platky
dobry jsou pomlety kesu s kokosem, trochu ananasovy stavy
ruzny konzistence se daj docilit GS, nebo mlynkem na maso, orechy radsi sekam v mixeru vysledek je vic krupavejsi
dobra je tez rolada-datle ci fiky ci rozinky umeleme nebo skrz GS, pridame trochu karobu, nebo skorice, pomerancovou kuru ci stavu, do vznikleho testa nahazeme cele orechy-mandle a liskace budou nejlepsi, prohneteme a vyvalime do tvaru salamu, zabalime do pruhledne folie a nechame vychladit, potom krajime ostrym nozem na platky
Hořkou čekanku leda vyhodit. Čekanka nemá být hořká a také není, pokud zůstává v temnu. Proto se správně prodává zabalená do neprůhledné tmavomodré fólie. Kupovat ji je vždycky risk, protože nikdy nevíš, jestli je ve skladu nenechali válet na světle a nezabalili až pak, ale to je holt riziko podnikání. Mnoho malých zelinářů dokonce ani neví, že se nesmí vystavovat světlu a pyšně ji vystavují za výlohou! V supermarketech je to obvykle lepší. Jinak "neosvícená" čekanka je velmi lahodná, dá se dát do salátu nebo jíst s dresinkem nebo jen tak.mlok píše:muzete mi nekdo poradit, co s cekankou? Nedavno jsem ji koupila, planovala jsem ji nakrajet do salatu, ale je pekelne horka, co s tim? Dik za napady...
Hm,hořkou čekanku bych nevyhazovala.Je to jako s pamprdlíkama-holt to sluníčko osvítilo,tak je to krapet hořké.No bóže.Buď to někdo s gustem sní(hořkou čekanku miluju,po tučných oříškách atd dá tělo do latě(játra)),no a nebo to přebije třeba rozmixovanými mandlemi nebo čímkoli tučným.Ono bych mohla doporučit i kefír,ale to už je pak vliv na zdraví sporný,velmi sporný....třeba na trávení je kefír fajn,ale mě osobně po čase užívání stejnak vždy zahlení,takže musím začít hledat po dlouhé době kapesník...no nic.
Jinak já osobně hořké věci miluju.Až se mi zdá,že nemám pud sebezáchovy. Ale jsou různé typy hořkosti-žluklé ořechy se mi pochopitelně hnusí...
Jinak já osobně hořké věci miluju.Až se mi zdá,že nemám pud sebezáchovy. Ale jsou různé typy hořkosti-žluklé ořechy se mi pochopitelně hnusí...
ještě k receptům:
já miluji toto
- sáček sezamu, káv. hrníček vody (možno i dolévat při mixování, prostě podle toho jak chcete směs hustou), 2 lžíce medu, jeden banán a dvě jahody - vše mixovat až začne směs houstnou, pak je hotová.
Je to hodně syté, ale mooooc dobré. Také je dobré do už hotové směsi vsypat třeba trochu rozinek.
Místo jahod lze použít jakékoliv jiné výrazné ovoce a nebo jen koření - skořici.
to bylo sladké a slané:
jedno avokádo na kousky, nakrájený ledový salát, citron. šťávu z půlky citronu, neraf. mořskou sůl, oliv olej vše smíchat. Mňam.
Možno přidat trocha moř. řas, Tamari, trochu suš. droždí., nebo i česnek nebo trochu cibule.
já miluji toto
- sáček sezamu, káv. hrníček vody (možno i dolévat při mixování, prostě podle toho jak chcete směs hustou), 2 lžíce medu, jeden banán a dvě jahody - vše mixovat až začne směs houstnou, pak je hotová.
Je to hodně syté, ale mooooc dobré. Také je dobré do už hotové směsi vsypat třeba trochu rozinek.
Místo jahod lze použít jakékoliv jiné výrazné ovoce a nebo jen koření - skořici.
to bylo sladké a slané:
jedno avokádo na kousky, nakrájený ledový salát, citron. šťávu z půlky citronu, neraf. mořskou sůl, oliv olej vše smíchat. Mňam.
Možno přidat trocha moř. řas, Tamari, trochu suš. droždí., nebo i česnek nebo trochu cibule.
nenamáčím ho napřed (protože já vetšínou nevím, na co za pár hodin budu mít chuť, jím podle okamžité chuti, takže už se hihi vidím, kdybych si to nechala napočené třeba přes noc, tak druhý den na to určitě nebudu mít chuť), jde to rozmixovat hned s tou vodou a ovocem...
záleží jen, jak výkonný máš mixér, ta hmota je docela hustší, tak je lépe přidat potom třeba více vody nebo jahod. Ten poměr co jsem napsala je tak střední až větší hustota, někdy mi to chutná řidší, ale většinou hustší (asi nějaká zapadlá dětská vzpomínka na krup. kaši hihi).
Já mám mixér Etu a ten to utáhne v pohodě. Nejprve je to vodovější a po pár minutkách nebo možná už jedné munutě hmota zhoustne.
Je to mňamka, ale je opravdu sytá. Mě to takkto chutná, ale kdyby to chtěl někdo lehčí, tak ubrat semínek.
záleží jen, jak výkonný máš mixér, ta hmota je docela hustší, tak je lépe přidat potom třeba více vody nebo jahod. Ten poměr co jsem napsala je tak střední až větší hustota, někdy mi to chutná řidší, ale většinou hustší (asi nějaká zapadlá dětská vzpomínka na krup. kaši hihi).
Já mám mixér Etu a ten to utáhne v pohodě. Nejprve je to vodovější a po pár minutkách nebo možná už jedné munutě hmota zhoustne.
Je to mňamka, ale je opravdu sytá. Mě to takkto chutná, ale kdyby to chtěl někdo lehčí, tak ubrat semínek.
healthy juicer
Tak uz jsem si konecne objednala healthy juicer a snad se ke me i dostane proto prosim o zkusenosti:
S JAKYM MATERIALEM MATE DOBROU ZKUSENOST PRI ODSTAVOVANI NA HEALTHY JUICERU???
Jake mixy jsou vase nejoblibenejsi?
Vim, ze uz tu neco psal tvx, ale z toho mi vyslo, ze na nem lze odstavnovat pouze zelene a ananas. To je trochu malo ne?
Prosim piste! Usetrite tim nejen me cas a nervy
S JAKYM MATERIALEM MATE DOBROU ZKUSENOST PRI ODSTAVOVANI NA HEALTHY JUICERU???
Jake mixy jsou vase nejoblibenejsi?
Vim, ze uz tu neco psal tvx, ale z toho mi vyslo, ze na nem lze odstavnovat pouze zelene a ananas. To je trochu malo ne?
Prosim piste! Usetrite tim nejen me cas a nervy
ja na HJ stavim kazdej den kilo obycejne travy, tj. stebla travy, jetel a neco malicko pampelisek, to je moje nejoblibenejsi. Ted jak byl spenat tak ten sem mel pul litru stavy taky denne;) vic sem toho nezkousel, ale mekky ovoce na tom nejde, HJ je primo na vlakniny tuhy byliny, traviny.
be free, be just, be innocent :p
mě teď moc chutná následující (byla jsem inspirována "humusem" z těchto stránek):
naklíčená cizrna, jedno rajče, malý šálek vody (vodu dle potřeby), trocha Tamari, medu, citr. šťávy, olivového oleje, trocha kari a trocha čerstvého koriandru (asi může být různé koření, třeba i bazalka). Vše až na koriandr dám do mixéru a umixuji, potom přídám koriandr a umixuji jen trošku, aby se úplně nerozsekal.
Je to výborné samotné, ale i jako zálivka do salátu (to je potřeba udělat řidší).
[/b]
naklíčená cizrna, jedno rajče, malý šálek vody (vodu dle potřeby), trocha Tamari, medu, citr. šťávy, olivového oleje, trocha kari a trocha čerstvého koriandru (asi může být různé koření, třeba i bazalka). Vše až na koriandr dám do mixéru a umixuji, potom přídám koriandr a umixuji jen trošku, aby se úplně nerozsekal.
Je to výborné samotné, ale i jako zálivka do salátu (to je potřeba udělat řidší).
[/b]
Studená okurková polévka
Polévka z okurek: (našel jsem to v lidových novinách)
Tohle je fakt pochoutka i když nesplnuje 100% vitariánské požadavky: Rozkrájejte a rozmixujte 4 středně velké okurky (oloupané). Poté přimíchejte zakysanou smetanu (350 ml) a šťávu z
jednoho a půl citrónu. Přidejte 4 lžíce krupicového cukru. Můžete dochutit solí a pepřem. Takto připravenou polévku uložte na dvě hodiny do chledničky. Podávejte studené, zdobené
mátovými lístečky a plátky okurek. JE VÝBORNÁ!!
Tohle je fakt pochoutka i když nesplnuje 100% vitariánské požadavky: Rozkrájejte a rozmixujte 4 středně velké okurky (oloupané). Poté přimíchejte zakysanou smetanu (350 ml) a šťávu z
jednoho a půl citrónu. Přidejte 4 lžíce krupicového cukru. Můžete dochutit solí a pepřem. Takto připravenou polévku uložte na dvě hodiny do chledničky. Podávejte studené, zdobené
mátovými lístečky a plátky okurek. JE VÝBORNÁ!!
Nevědomost je tak lehká!
To je jedna z mých pochoutek,kterou chroupu jen tak.Ale nevím jestli by to někomu taky tak vyhovovalo.Danča píše:Nevíte k čemu je ten černý neloupaný sezam? Nedávno jsem viděla v obchodě, jak si ho jedna paní kupovala několik sáčků. Jak to konzumovat? A to je asi černá jen ta slupka, že?
Černost je přirozená,nejedná se o teplotní zásah či podobně.
A chutná jako normální světlý neloupaný sezam.
Přirovnala bych to k černé odrůdě čočky,která se vyskytuje v Indii.U nás jsem ji nezahlédla.
Re: Studená okurková polévka
Honzo,ty mi děláš chutě.Honza píše:Polévka z okurek: (našel jsem to v lidových novinách)
....... JE VÝBORNÁ!!
Ale zkusim to bez cukru,mléka i koření,snad to bude k jídlu.
Já mám teď nějaký zelný období či co , protože ho konzumuju snad každý druhý den (červené nebo bílé - to je úplně jedno), tak vám taky trošku poškádlím chuťový buňky a zkuste některý z receptů .
Takže si na jemno nakrájíte zelí, přidáte nasekaný čerstvý kopr, prolisovaný česnek, trošku oliv. oleje, kdo chce, může mírně osolit. Promícháte a necháte chvíli odležet - ale jenom chvíli, ať nám tam zůstane co nejvíc vitamínů. Dají se do toho klidně přidat i semínka slunečnice nebo sezamu, který nechám nabobtnat ve vodě s jednou tabletkou vit. C.
Anebo:
Nakrájený zelí přeliju domácí "tatarkou" (do mixéru rozklepnu 1 domácí vajíčko a za stálého mixování přilévám pomalu olej, dokud to nemá konzistenci tatarky), přisypu trošku ZAZIKI koření (bez glutamanu) a pro ne100% vitariány lze přidat trošku nastrouhaného balkánského sýra.
Takže si na jemno nakrájíte zelí, přidáte nasekaný čerstvý kopr, prolisovaný česnek, trošku oliv. oleje, kdo chce, může mírně osolit. Promícháte a necháte chvíli odležet - ale jenom chvíli, ať nám tam zůstane co nejvíc vitamínů. Dají se do toho klidně přidat i semínka slunečnice nebo sezamu, který nechám nabobtnat ve vodě s jednou tabletkou vit. C.
Anebo:
Nakrájený zelí přeliju domácí "tatarkou" (do mixéru rozklepnu 1 domácí vajíčko a za stálého mixování přilévám pomalu olej, dokud to nemá konzistenci tatarky), přisypu trošku ZAZIKI koření (bez glutamanu) a pro ne100% vitariány lze přidat trošku nastrouhaného balkánského sýra.
Zuzi, já jsem totiž někde četla (ale bohužel ať pátrám v paměti, jak pátrám, tak fakt nevím kde ), že přidáním vitamínu C se více zaktivují enzymy (ale jestli je to pravda - toť otázka ). Ale každopádně několik tabletek mě finančně nezruinuje, takže prostě přidávám. No a s tou tatarkou - dávám slunečnicový, výhradně z hnědé skleněné sklenice, tuším slunečnicový-gold. Někdy na ochucení přidám trošku pepře, sůl, citr. šťávu a nastrouhám na hrubším struhadle cibuli. Měj se krásnězuzi píše:Proc macis seminka ve vit. C????? Jaky to ma vyznam?
Jaky olej pouzivas do te tatarky? Ja jsem ji jednou zkousela s olivovym olejem a nebyla vubec dobra, asi to chce slunecnicovy.
Z.
Recept od Radomira ze srazu...
Jakákoli chlazená citrusová šťáva (grep, pomeranč, citron), pěkně prošejkovaná s přiměřeným množstvím olivového oleje... dělávám to podle chuti a je to Fakt lahůdečka největší. Navíc to díky tomu tuku brzdí vstřebávání cukrů z těch citrusů, což mi dělá taky moc dobře.
Podle popisu mě to taky nelákalo ale doporučuju minimálně vyzkoušet.
Podle popisu mě to taky nelákalo ale doporučuju minimálně vyzkoušet.
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
...tak pokud má nějaký štelování, tak ho utáhni uplně nadoraz, nasyp sezam, líp to jde už s tím vyloupaným, možná ho projeď 2x a pak, pokud vyžaduješ tahini konzistenci, ještě přidej sezamovej olej protože tahini nejen podle mne ma ubranou susinu, nic tak tekutyho jako je tahini bez pridani samotnyho oleje nevznikne.
pokud to ale chces treba na tahinisbananem nebo do nejaky jiny michanice, normalne to smichej.
"tahini" jde udela i ze slunecnice...
pokud to ale chces treba na tahinisbananem nebo do nejaky jiny michanice, normalne to smichej.
"tahini" jde udela i ze slunecnice...
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
ahoj ivus,
červenej repky sa tento rok darilo neúrekom, veľa pršalo, je preto šťavnatá.
Idem zajtra k mame do záhrady. Som lenivá si robievať šťavy.
Konzumujem ju pokrájanú na tenko a polovičku ešte na jemnejšie, skoro až na kašu. Po zmiešaní zostane výsledok taký akurátny ani kašičkový, ani ťažko požuvateľný.
Jedávam ju iba tak samotnú. Inokedy dávam do nej trochu najemno pokrájanej cibuľky. A vyskúšaj do nej postrúhať na jemno čerstvý chren. Iba trochu. Dobrú chuť dá šalátu aj pár kvapiek olivového oleja.
Výborná je v zime s trochou krumpľovej kaše s cibuľkou.
Dobré na zahriatie
Vraj napráva krv, podobne ako žihľava
červenej repky sa tento rok darilo neúrekom, veľa pršalo, je preto šťavnatá.
Idem zajtra k mame do záhrady. Som lenivá si robievať šťavy.
Konzumujem ju pokrájanú na tenko a polovičku ešte na jemnejšie, skoro až na kašu. Po zmiešaní zostane výsledok taký akurátny ani kašičkový, ani ťažko požuvateľný.
Jedávam ju iba tak samotnú. Inokedy dávam do nej trochu najemno pokrájanej cibuľky. A vyskúšaj do nej postrúhať na jemno čerstvý chren. Iba trochu. Dobrú chuť dá šalátu aj pár kvapiek olivového oleja.
Výborná je v zime s trochou krumpľovej kaše s cibuľkou.
Dobré na zahriatie
Vraj napráva krv, podobne ako žihľava
Ahoj Hani, moc Ti děkuju za recepty, určitě vyzkouším. Ale ještě mě prosím napiš co je to po vašem ta "krumplová kaše".Hana píše:ahoj ivus,
červenej repky sa tento rok darilo neúrekom, veľa pršalo, je preto šťavnatá.
Idem zajtra k mame do záhrady. Som lenivá si robievať šťavy.
Konzumujem ju pokrájanú na tenko a polovičku ešte na jemnejšie, skoro až na kašu. Po zmiešaní zostane výsledok taký akurátny ani kašičkový, ani ťažko požuvateľný.
Jedávam ju iba tak samotnú. Inokedy dávam do nej trochu najemno pokrájanej cibuľky. A vyskúšaj do nej postrúhať na jemno čerstvý chren. Iba trochu. Dobrú chuť dá šalátu aj pár kvapiek olivového oleja.
Výborná je v zime s trochou krumpľovej kaše s cibuľkou.
Dobré na zahriatie
Vraj napráva krv, podobne ako žihľava
Re: Recept od Radomira ze srazu...
Kolik tam dáváš toho oleje?tvx píše:Jakákoli chlazená citrusová šťáva (grep, pomeranč, citron), pěkně prošejkovaná s přiměřeným množstvím olivového oleje... dělávám to podle chuti a je to Fakt lahůdečka největší. Navíc to díky tomu tuku brzdí vstřebávání cukrů z těch citrusů, což mi dělá taky moc dobře.
Podle popisu mě to taky nelákalo ale doporučuju minimálně vyzkoušet.
Nevědomost je tak lehká!
to se asi nepodaří, já to namočím na den a 2x přejedu GSem, ale není to vonoEva píše:Ahoj,
chci se zeptat, jestli někdo víte, jak si doma udělat pastu ze sezamových semínek (tu, co se prodává pod názvem tahini). Pasta totiž neobsahuje vodu, ale mně suchá semínka na pastu umixovat nejde. GS nemám, mlýnek na mák mám, ale s ním jsem to ještě nezkoušela.
Dík
Honza
toho oleje minimálně lžičku až lžíci na 2 deci. ale někdy to dělám až do poměru cca 1/10.
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
tak dnes k večeři mi udělal radost - a moje všežravá žena to taky zblajznula jak divá - tzatziki z http://www.ohz.cz/amana
zhruba základem je to slunečnice namočená a rozmixovaná s olivovým olejem a kořenícísměsí tzatziki a k tomu přímíchaná nastrouhaná okurka.
Ostřejší lahůdka co vás spolehlivě zaplácne...
zhruba základem je to slunečnice namočená a rozmixovaná s olivovým olejem a kořenícísměsí tzatziki a k tomu přímíchaná nastrouhaná okurka.
Ostřejší lahůdka co vás spolehlivě zaplácne...
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
Indická rýže
Tento recept pochází z Petrochradu a nápoji se říká indická rýže. Je důležité přesně dodržet návod:
Na 1 l studené vody dáme 2 pol. lžíce medu nebo cukru, 2 pol. lžíce neloupané rýže a dvacet rozinek. Důležité je, abychom ryži alespoň částečně propláchli jen studenou vodu, nikoliv teplou. Sklenici s připravenými surovinami postavíme na zastíněné místo na 3 dny tak, aby na ni nesvítilo sluníčko. Hrdlo převážeme plátýnkem nebo fáčovinou. Po 3 dnech přecedíme a uchováme v ledničce. Pijeme po 1 deci nejméně 2 x denně, max. 4 x denně.
Nápoj posiluje imunitu, zlepšuje náladu, upravuje tlak, reguluje látkovou výměnu, používá se při onemocnění jater, při angíně čistí sliznice, rozpouští ledvinové, močové i jaterní kameny.
V případě rýmy lze použít i k proplachování nosu.
Tento recept pochází z Petrochradu a nápoji se říká indická rýže. Je důležité přesně dodržet návod:
Na 1 l studené vody dáme 2 pol. lžíce medu nebo cukru, 2 pol. lžíce neloupané rýže a dvacet rozinek. Důležité je, abychom ryži alespoň částečně propláchli jen studenou vodu, nikoliv teplou. Sklenici s připravenými surovinami postavíme na zastíněné místo na 3 dny tak, aby na ni nesvítilo sluníčko. Hrdlo převážeme plátýnkem nebo fáčovinou. Po 3 dnech přecedíme a uchováme v ledničce. Pijeme po 1 deci nejméně 2 x denně, max. 4 x denně.
Nápoj posiluje imunitu, zlepšuje náladu, upravuje tlak, reguluje látkovou výměnu, používá se při onemocnění jater, při angíně čistí sliznice, rozpouští ledvinové, močové i jaterní kameny.
V případě rýmy lze použít i k proplachování nosu.
Já jsem si oblíbila mrkvový nápoj: smíchám mrkvovou šťávu + kokosové mléko. Dávám přibližně jeden díl kokosového mléka na pět dílů mrkvové šťávy. Podobně míchám s kokosovým mlékem též šťávu z červené řepy. Někdy použiju místo kokosového mléka syrovou smetanu, které dávám jeden díl na šest dílů šťávy.
kokosové mlieko je výborné, ale málokedy ho zoženiem, práve mám v chladničke 3 kelímky z hypermarketu z Brna,teším sa že v zime budú kokosové orechy v ktorých bude člapkať mlieko:))))
-
- kto máte záhradu a v nej chren, vykopte si ho, sadnite si na slnko so struhákom a strúhajte, k tomu pridajte pár popadaných postrúhaných jablk, zalejte nálevom - trochu cukru, trochu octu ale ozaj iba trochu,
a uložte do pohárov do chladničky, budete mať výborné dochucovadlo k jedlám zo surovej zeleniny, k plátkom zemiakov, k pohánkovej kaši, alebo dá sa jesť aj samotné, kto má rád pikantné jedlá
-
- kto máte záhradu a v nej chren, vykopte si ho, sadnite si na slnko so struhákom a strúhajte, k tomu pridajte pár popadaných postrúhaných jablk, zalejte nálevom - trochu cukru, trochu octu ale ozaj iba trochu,
a uložte do pohárov do chladničky, budete mať výborné dochucovadlo k jedlám zo surovej zeleniny, k plátkom zemiakov, k pohánkovej kaši, alebo dá sa jesť aj samotné, kto má rád pikantné jedlá
Používám buď Kokosku nebo si dělám mléko z kokosu podobně jako se dělá z ostatních ořechů - rozmixuju dužinu + vodu, pak to přecedím. Ale s Kokoskou mně nápoj chutná víc - Kokoska je sladší než mléko, které si udělám doma. Na letáku jsem četla, že při její výrobě se používá macerace, což přesně nevím, co je
mě při mixu kokosu se usazuje na stšnách mixéru tuk a jinak nic...
macerace je louhování ve vodě. děaj to asi podobnějako ty, jen na lešíchstrojích, proto je na kelímku psaná pí vodakterou to louhujou. s reálným mlíkem kokosovým to teda nemá nic do činění.
Billa má výtečný, nezkaženýa plnomlíkový kokosyuž teď "c) do desíti kč...
macerace je louhování ve vodě. děaj to asi podobnějako ty, jen na lešíchstrojích, proto je na kelímku psaná pí vodakterou to louhujou. s reálným mlíkem kokosovým to teda nemá nic do činění.
Billa má výtečný, nezkaženýa plnomlíkový kokosyuž teď "c) do desíti kč...
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin