RECEPTY
Moderátor: hugo
Re: RECEPTY
Môj nový podzimný recept:
miska sliviek, 2 ultra ripe banány, 2 lyžice melonu na zvláčnenie hmoty-
zmixujeme, dáme do mraziaka a máme po pár hodinách dezert, čo chutí ako slivkový lekvár
miska sliviek, 2 ultra ripe banány, 2 lyžice melonu na zvláčnenie hmoty-
zmixujeme, dáme do mraziaka a máme po pár hodinách dezert, čo chutí ako slivkový lekvár
Whenever you feel sad just remember: there are a billions of cells in your body and all they care about is you.
Re: RECEPTY
Jahodový krém, ktorý chutí ako jogurt:
miska jahôd, avokado, agave sirup, 2 lyžice konopnych semienok, 2 lyžice sezamu, 1/2 šalky struhaneho kokosu. Zmixujeme ručným mixerom. Môžme dať na pár hodín do chladničky. Chutí to skutočne ako jogurt
miska jahôd, avokado, agave sirup, 2 lyžice konopnych semienok, 2 lyžice sezamu, 1/2 šalky struhaneho kokosu. Zmixujeme ručným mixerom. Môžme dať na pár hodín do chladničky. Chutí to skutočne ako jogurt
Whenever you feel sad just remember: there are a billions of cells in your body and all they care about is you.
Re: RECEPTY
oskvarky
-nahrubo nasekane vlasske orechy zmiesame s prelisovanym cesnakom, pridame trochu oleja a soli...pojedame s paprikou, rajcinou alebo uhorkou...pripomina to oskvarky chutou aj konzistenciou, akurat sa obavam ze co sa stravitelnosti tyce tak si velmi nezadaju so svojimi bravcovymi kolegami
-nahrubo nasekane vlasske orechy zmiesame s prelisovanym cesnakom, pridame trochu oleja a soli...pojedame s paprikou, rajcinou alebo uhorkou...pripomina to oskvarky chutou aj konzistenciou, akurat sa obavam ze co sa stravitelnosti tyce tak si velmi nezadaju so svojimi bravcovymi kolegami
I gotta ruin my life on my own
Re: RECEPTY
Díky, to zkusím. Jen mne napadá, nemá se to po smíchání nechat chvíli odstát, odležet? Asi bych to chvíli "odpočnout" nechal... Pokud ano, jak asi tak dlouho? Půl hodiny, půl dne? Dík.bstrd píše:oskvarky: nahrubo nasekane vlasske orechy zmiesame s prelisovanym cesnakom, pridame trochu oleja a soli
(ptám se asi blbě, ale nejsem kuchař, já co nevyčtu, to nevymyslím)
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: RECEPTY
do správné škvarkovky patří rozhodně hořčice a kyselá vokurka a jiné tajné ingredijejšns a česnak spíš ne, přeráží vuoňu oškvarkou, ale nejsou-li oškvarky..Jindra píše:Díky, to zkusím. Jen mne napadá, nemá se to po smíchání nechat chvíli odstát, odležet? Asi bych to chvíli "odpočnout" nechal... Pokud ano, jak asi tak dlouho? Půl hodiny, půl dne? Dík.bstrd píše:oskvarky: nahrubo nasekane vlasske orechy zmiesame s prelisovanym cesnakom, pridame trochu oleja a soli
(ptám se asi blbě, ale nejsem kuchař, já co nevyčtu, to nevymyslím)
Re: RECEPTY
Pravdu díš, ale stejně to zkusím, jen ze zvědavosti, jak tohle chutná... Jasně, Buci, na škvarkovku před dvěma týdny v Modrých horách tahle asi nemá, to ne.buc11 píše:do správné škvarkovky patří rozhodně hořčice a kyselá vokurka a jiné tajné ingredijejšns a česnak spíš ne, přeráží vuoňu oškvarkou, ale nejsou-li oškvarky..
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: RECEPTY
A co zkusit sice klasickou škvarkovou pomazánku, ale ve zdravé variantě. Připravíš si klasické ingredience: chleba, škvarky v sádle, hořčici, kyselou okurku, sůl a čerstvou papriku jako přílohu. Pak do odpadkového koše vyhodíš nezdravé složky: chleba, škvarky, sádlo, hořčici, kyselou okurku a sůl. Ze zbytku pak připravíš skvělou škvarkovou pomazánku.Jindra píše:...Jasně, Buci, na škvarkovku před dvěma týdny v Modrých horách tahle asi nemá, to ne.
Re: RECEPTY
Panda píše:A co zkusit sice klasickou škvarkovou pomazánku, ale ve zdravé variantě. Připravíš si klasické ingredience: chleba, škvarky v sádle, hořčici, kyselou okurku, sůl a čerstvou papriku jako přílohu. Pak ...
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Raw hořčice
Když se tu mluví o hořčici, když jsem nedávno mlel hořčičné semínko, tak to tak vonělo, že jsem dostal nápad udělat raw hořčici.
Nemám to sice vyzkoušené, ale nemuselo by to být, třeba na placky, čas od času špatné.
Na jemno rozemleté hořčičné semínko smíchat s citronovou šťávou.
Nemám to sice vyzkoušené, ale nemuselo by to být, třeba na placky, čas od času špatné.
Na jemno rozemleté hořčičné semínko smíchat s citronovou šťávou.
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.
Re: RECEPTY
mate nekdo nejaky figl na loupani mandli?kdyz je namocim na 24 hodin a chci je oloupat ,tak to stejne nejde resp.jde ale hodne obtizne.Obvykla metoda je mandle sparit horkou vodou,ale kdyz nechci pouzit tu?
Kdo se diva ven,sni a kdo dovnitr,ten se probouzi. - Carl jung
Re: RECEPTY
Jestli není problém v těch mandlích (např. staré?), protože když jsem to dělával tak to po namočení šlo sloupávat úplně samo. Ale vzhledem k tomu že mandle stejně už nebývají moc v raw stavu tak je už nepoužívám - a když už tak jen výjimečně na chuť pár a tam je naopak hořká chuť slupky vítaná.
Re: RECEPTY
Sluneční živá strava V. Talandové právě vychází v IFP publishing:
http://www.ifpp.cz/slunecni_strava/slunecni_strava.html
Cesta ke štíhlému tělu a zářícímu zdraví může být dostupná každému z nás. A stačí tak málo. Třeba se jen zamyslet nad moudrostmi, které jsou známé v každé kultuře a v každé době.
Nenabízí nám snad sama příroda zdravou stravu plnou zdravých látek? Nabízí. Bohužel, tepelnou úpravou, která je dnes běžná, přicházejí potraviny o všechny vitamíny a enzymy, které nepřežijí teploty nad 45°C. Ale co můžeme dělat?
Řešení přináší neúnavná propagátorka tzv. živé stravy, Věra Talandová v podobě receptů na přípravu zdravých jídel vynikající chuti, které zůstávají plné enzymů a vitamínů. V receptech jsou použity suroviny pouze syrové, maximálně sušené za nízké teploty. Stačí pohlédnout dovnitř této knihy a zjistíte, jak jednoduchou přípravou lze získat velmi zdravou a chuťově vynikající stravu. A to i v případě sladkostí, kterým je věnována celá jedna kapitola.
Ano, cesta ke zdraví, štíhlosti a vitalitě je dostupná každému z nás. Protože se stáváme tím, co jíme. Jsme tak živí a zdraví, jak živá a zdravá je strava, kterou se živíme.
------------------------------------------------------------------
Napsali o knize:
Jsem šťastná, že se na český trh konečně dostává první vitariánská kuchařka s řadou chutných, lahodných a zároveň jednoduchých a snadných receptů. Věřím, že přinese mnoho užitku všem hledajícím a vzdávám autorce veliký dík.
Tereza Havrlandová, Lifefood
http://www.ifpp.cz/slunecni_strava/slunecni_strava.html
Cesta ke štíhlému tělu a zářícímu zdraví může být dostupná každému z nás. A stačí tak málo. Třeba se jen zamyslet nad moudrostmi, které jsou známé v každé kultuře a v každé době.
Nenabízí nám snad sama příroda zdravou stravu plnou zdravých látek? Nabízí. Bohužel, tepelnou úpravou, která je dnes běžná, přicházejí potraviny o všechny vitamíny a enzymy, které nepřežijí teploty nad 45°C. Ale co můžeme dělat?
Řešení přináší neúnavná propagátorka tzv. živé stravy, Věra Talandová v podobě receptů na přípravu zdravých jídel vynikající chuti, které zůstávají plné enzymů a vitamínů. V receptech jsou použity suroviny pouze syrové, maximálně sušené za nízké teploty. Stačí pohlédnout dovnitř této knihy a zjistíte, jak jednoduchou přípravou lze získat velmi zdravou a chuťově vynikající stravu. A to i v případě sladkostí, kterým je věnována celá jedna kapitola.
Ano, cesta ke zdraví, štíhlosti a vitalitě je dostupná každému z nás. Protože se stáváme tím, co jíme. Jsme tak živí a zdraví, jak živá a zdravá je strava, kterou se živíme.
------------------------------------------------------------------
Napsali o knize:
Jsem šťastná, že se na český trh konečně dostává první vitariánská kuchařka s řadou chutných, lahodných a zároveň jednoduchých a snadných receptů. Věřím, že přinese mnoho užitku všem hledajícím a vzdávám autorce veliký dík.
Tereza Havrlandová, Lifefood
Re: RECEPTY
Přiznám se, že žádnej fígl nemám a ani ho nehledám. Mandle je dobré konzumovat i se slupkou, protože právě ta obsahuje důležitý hořčík. Neloupej, neochuzuj svý tělo o tento důležitý prvek.Maria píše:mate nekdo nejaky figl na loupani mandli?
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: RECEPTY
nový obľúbený recept od Angely Stokes Monarch:
Ovsená kaša s ovocím-
miska cez noc namočeneho ovsa, trochu vody
niečo na osladenie- agave, ďatle, figy,...
jablko nakrajané na kocky, banán (alebo čo je v dome)
škorica, konopné semienka (taktiež podla fantázie)
Všetko zmixujeme, vznikne úžasná ovsená kaša, ozdobíme ovocím.
Ovsená kaša s ovocím-
miska cez noc namočeneho ovsa, trochu vody
niečo na osladenie- agave, ďatle, figy,...
jablko nakrajané na kocky, banán (alebo čo je v dome)
škorica, konopné semienka (taktiež podla fantázie)
Všetko zmixujeme, vznikne úžasná ovsená kaša, ozdobíme ovocím.
Whenever you feel sad just remember: there are a billions of cells in your body and all they care about is you.
Re: RECEPTY
to uz je temer makrobioticky ani nechci vedet co oves vsechno nestravitelnyho obsahuje
Re: RECEPTY
to ma celkom zaujima, sweetie doteraz som sa nestretla s niečim, čo by negovalo jeho pozitíva .
Whenever you feel sad just remember: there are a billions of cells in your body and all they care about is you.
Re: RECEPTY
lepek
Jednak ho údajně obsahuje a mám i vyzkoušeno, že mi vysušuje kůži stejně jako pšenice. I když je pocitově trochu lepší než ona, stále tam je něco lepku.
Jednak ho údajně obsahuje a mám i vyzkoušeno, že mi vysušuje kůži stejně jako pšenice. I když je pocitově trochu lepší než ona, stále tam je něco lepku.
Bože, dej mi sílu, abych změnil to, co změnit můžu.
Dej mi trpělivost, abych snášel to, co změnit nemůžu a
dej mi moudrost, abych to dokázal rozlišit.
(G.K.Chesterton)
Dej mi trpělivost, abych snášel to, co změnit nemůžu a
dej mi moudrost, abych to dokázal rozlišit.
(G.K.Chesterton)
Re: RECEPTY
praveže ovos neobsahuje takmer žiaden lepok, môžu ho aj celiatici
Whenever you feel sad just remember: there are a billions of cells in your body and all they care about is you.
Re: RECEPTY
Obávám se že ne.Měla jsem alergii na lepek a po ovsu jsem měla totální průjem. Ale je možné, že mi vadila jiná jeho složka, nicméně to nic nemění na věci, že pro mě není poživatelný.epony píše:praveže ovos neobsahuje takmer žiaden lepok, môžu ho aj celiatici
Zase na druhou stranu by takový recept byl dobrý na přechod, když má někdo problém zbavit se obilovin v jídelníčku. Syrové to je, ale to je i flákota masa v řeznictví.
Re: RECEPTY
Oves neobsahuje přímo klasický lepek, ale jemu velmi příbuznou bílkovinu avenin. Je to tedy to stejné ale v bledě modrém, jako pšenice. Někteří celiaci dokonce na avenin reagují ještě hůře než na lepek, zvláště kožní a sřevní problémy bývají velmi bouřlivé. Všeobecně se oves celiakům nedoporučuje, i když údajně existuje malé procento celiaků, kteří údajně oves stráví. Všeobecně jsou lepek a avenin jedny z největších škodlivin a proto bych oves nedoporučoval vůbec nikomu.epony píše:praveže ovos neobsahuje takmer žiaden lepok, môžu ho aj celiatici
Re: RECEPTY
Ovos je dobrý do kúpeľa - nejeden človek s ekzémom si pochvaľuje zlepšenie svrbivých ťažkostí.
Re: RECEPTY
ovsenú kašu som si spravila zatial iba 2 krát, bola veelmi chutná, na druhu stranu to budem musiet prehodnotit kvoli tomu lepku, bohvie ci taktiez obsahuje aj gluten.. ale raz za čas si ju spravim, ved ovos odporučal do vita jedalnička aj nutricny doktor vita stravy Ernst Gunter
Whenever you feel sad just remember: there are a billions of cells in your body and all they care about is you.
Re: RECEPTY
gluten (=lepek) obsahuji v podstate vsechny obiloviny. jina sorta jsou kukurice a ryze. pohanka je samozrejme uplne mimo.
na druhou stranu jsem kdysi jedla k snidani porci ovesnych vlocek jako nahradu za chleba, kterej me (i ten jen ze srotu a vody) bolestne nadymal, a ty vlocky mi delaly docela dobre. a celiakii znam jen ze slovniku.
na druhou stranu jsem kdysi jedla k snidani porci ovesnych vlocek jako nahradu za chleba, kterej me (i ten jen ze srotu a vody) bolestne nadymal, a ty vlocky mi delaly docela dobre. a celiakii znam jen ze slovniku.
Re: RECEPTY
dakujem sweetie za objasnenie
Whenever you feel sad just remember: there are a billions of cells in your body and all they care about is you.
Re: figl na loupani mandli ??
sím taky se hlasim se stejnym dotazem.Maria píše:mate nekdo nejaky figl na loupani mandli?kdyz je namocim na 24 hodin a chci je oloupat ,tak to stejne nejde resp.jde ale hodne obtizne.Obvykla metoda je mandle sparit horkou vodou,ale kdyz nechci pouzit tu?
Kdyz vyrobim pomoci Omega VRT 330 mandllove mleko z neloupanych mandli tak kvuli slupkam ty musim porad vyplivovat z jinak vynikajici smesi vylisovanych mandli (co zbyde po mandlovem mleku) smichanych s trochou medu a cisteho konopneho oleje. Kdyz jsem to zkusil s jiz oloupanymi mandlemi tak susina je pro tuto smes vynikajici (takovy domaci raw marcipan).
Kdyz jsem se pokousel mandle oloupat (po 8-10 hodinach namoceni ve studene vode) tak jsem dost pohorel (jeden hrnek bych oloupaval snad 5 hodin).
Vi nekdo ze zkusenejsich "vita-odborniku" Do jake miry je spareni mandli kvuli oloupani zaroven likvidaci enzymu a dalsich latek? (voda na spareni bude mit minimalne 2x vyssi teplotu nez povolenych 42°C ).
Jinou cestu ci figl na oloupani mandli neznam, jedine snad kupovat mandle jiz oloupane, ovsem obavam se ze ty uz byly take sparene....
predem diky moc za tipy
Re: RECEPTY
Mne napadají, jak jinak, zase jen blbosti.
Třeba jako trik s ubrusem, chytit mandli za špičku a prudce trhnout.
Nebo ji teda předem namočit, třeba v rumu, aby byla povolnější
a pak ji stisknout v kleštích kombinačkách, nebo ji ponechat v sauně,
ale to by nezůstala raw, ale spíš rov, však kdyby byla odolná, sama by se
vysvlékla. Třeba i z leknutí by mohla vyskočit ze slupky.
Nebo hodit mandli na chvíli slepicům a když už to bude tak akorát ozobané,
tak vyplašit. Možností je jako mandlí.
Třeba jako trik s ubrusem, chytit mandli za špičku a prudce trhnout.
Nebo ji teda předem namočit, třeba v rumu, aby byla povolnější
a pak ji stisknout v kleštích kombinačkách, nebo ji ponechat v sauně,
ale to by nezůstala raw, ale spíš rov, však kdyby byla odolná, sama by se
vysvlékla. Třeba i z leknutí by mohla vyskočit ze slupky.
Nebo hodit mandli na chvíli slepicům a když už to bude tak akorát ozobané,
tak vyplašit. Možností je jako mandlí.
Všeho s mírou.
Re: RECEPTY
Možná zkusit jiné mandle? Jestli nebyly pasterizované. Ty bezslupkové budou pasterizované určitě. Když jsem občas mandle máčel (ve studené vodě přes noc) tak šly pak loupat snadno, úplně vyklouzávaly samy ze slupek. Ale nikdy se mi nepodařilo je naklíčit, takže asi moc živé nebyly. V tom případě je už asi jedno jestli se spaří. Nebo je poslat k vyloupání Mírovi, on na to zná spoustu fíglů.
Re: RECEPTY
Spaření bych se vůbec nebál. Ono jestli si dáš víc jak hrst raw mandlí nebo i těch spařených, pro tělo to vyjde prašť jako uhoď.Hvodnik píše:Do jake miry je spareni mandli kvuli oloupani zaroven likvidaci enzymu a dalsich latek?
Sám jsem je loupat nezkoušel, ale když je smočíš přes noc a pak lehce spaříš a půjde Ti to lehce oloupat a pak si na nich ještě v podobě mléka pochutnáš, bude to dle mého optimální.
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.
Re: RECEPTY
Nechci moc prudit, ale kdo máte přístup do vitakuchařky, nechce se vám opravit následující recept (ovocná pochoutka na straně 7) ? :
Ingredience:
- 2 banány
- 2 bíle nektarinky
- 1 mango
Postup:
Ovocná pochoutka, kterou jsem s radostí připravila ze dvou banánů a dvou bílých
nektarinek, rozmačkaných vidličkou. patří k mým oblibeným ovocným kašičkám. Mango
si dal avokádo (1ks) s banánem (2ks) taky rozmačkaný na krém.
Ten recept je od Květy, a žádné mango by v ingrediencích být nemělo - si myslím. Podle mě je to ten Mango - přítel a muž Květy
Ingredience:
- 2 banány
- 2 bíle nektarinky
- 1 mango
Postup:
Ovocná pochoutka, kterou jsem s radostí připravila ze dvou banánů a dvou bílých
nektarinek, rozmačkaných vidličkou. patří k mým oblibeným ovocným kašičkám. Mango
si dal avokádo (1ks) s banánem (2ks) taky rozmačkaný na krém.
Ten recept je od Květy, a žádné mango by v ingrediencích být nemělo - si myslím. Podle mě je to ten Mango - přítel a muž Květy
Re: RECEPTY
midsummer píše: Ten recept je od Květy, a žádné mango by v ingrediencích být nemělo - si myslím. Podle mě je to ten Mango - přítel a muž Květy
Když se odhodláte a správně vytočíte směrem nahoru telefonní číslo, oni vám to nahoře zvednou.
Re: RECEPTY
Velmi velmi lakajici uskok od jednoduchosti:
http://www.flickr.com/photos/simplylovi ... 454856149/
http://www.flickr.com/photos/simplylovi ... 454856149/
-
- Příspěvky: 67
- Registrován: pát říj 09, 2009 16:22
Re: RECEPTY
Pred pár sekundami som túto linku posielala manželovi Našla som ju na FacebookuLidka píše:Velmi velmi lakajici uskok od jednoduchosti:
http://www.flickr.com/photos/simplylovi ... 454856149/
To sú "náhody".
Re: RECEPTY
Dnes sem v mixéru namíchal toto :
- Asi 150g různých oříšků
- šťáva z půlky citronu
- 3 kousky česneku
- menší množství cibule (na chuť)
je to celkem dobré na salát z listů atp, hlavně když to je kašovité, ne vodnaté.. Jak dlouho myslíte že to v ledničce vydrží ?
- Asi 150g různých oříšků
- šťáva z půlky citronu
- 3 kousky česneku
- menší množství cibule (na chuť)
je to celkem dobré na salát z listů atp, hlavně když to je kašovité, ne vodnaté.. Jak dlouho myslíte že to v ledničce vydrží ?
Moje kresby, kdyby někdo měl zájem : http://fuujincz.deviantart.com
Re: RECEPTY
Prosím prosím, nemáte nějaké ozkoušené receptíky na raw dorty? Nějaké jsem našla, ale nic co by mě vyloženě uchvátilo a nebo k čemu bych nepotřebovala soustu spešl ingrediencí a nebo greenstar.
Chtěla bych ho vzít na masovařáckou párty a tak musí být skutečně dobrý, aby obstál.
Chtěla bych ho vzít na masovařáckou párty a tak musí být skutečně dobrý, aby obstál.
Re: RECEPTY
Tak jsem právě "dopekla". Ale teda nevím nevím, jestli budu mít odvahu to tam vzít. A pokud nebudu tak netuším, co s tímhle udělám, je to cca kilo a půl banánovo-čokoládovo-ořechového blemcu. Uf... to jsem si to pěkně zavařila
Re: RECEPTY
Ja, ja se hlasim
chut to urcite ma skvelou ted tomu dat formu a topping a bude to senzacni
chut to urcite ma skvelou ted tomu dat formu a topping a bude to senzacni
Re: RECEPTY
Prosim za vidlicku mi nechajte!
Na taketo party nosim misu zeleninoveho salatu (zje sa vzdy, aj masozruti radi prekladaju flakoty zeleninou) a casto aj ovocnu misu, niekedy s troskou medu. To maju radi deti a ja
A nezaberie to vela casu na pripravu.
Na taketo party nosim misu zeleninoveho salatu (zje sa vzdy, aj masozruti radi prekladaju flakoty zeleninou) a casto aj ovocnu misu, niekedy s troskou medu. To maju radi deti a ja
A nezaberie to vela casu na pripravu.
Re: RECEPTY
Já pak ještě vezmu rajčátka, včera jsem jich večer snědla snad 3/4 kila. Když se posypou kořením, jsou výborná.
Takže recept:
korpus:
250g v mixeru na drobno sekaných ořechů
namočená pohanka (cca 100g za sucha)
namočené hrozinky (odhadem tak 150g, házela jsem to tam od očka)
-vše pomixovat do hladkého těsta a z toho vytvarovat dno a stěny v dortové formě
nápln:
6 banánů
2 lžíce raw kakaa
nějaký med na oslazení
Náplň jsem nalila do korpusu a boky korpusu zamaskovala loupanými půlenými mandlemi. Až dorazím na akci, ozdobím vršek jahodami. Chtěla jse, ještě udělat "šlehačku" z makadamiových ořechů, ale peču na to.
Ty jahody tam jsou potřeba hlavně proto, aby tomu dodaly zajímavější chuť. Jsou oproti zbytku nakyslé, jinak by to fakt jen byla hromada sladkého čehosi.
Kupodivu ty banány v chladničce zas pěkně ztuhnou, je z toho docela solidní rosol, nijak to neteče.
Snad nezapomenu a až to bude hotové, vyfotím a vložím.
Takže recept:
korpus:
250g v mixeru na drobno sekaných ořechů
namočená pohanka (cca 100g za sucha)
namočené hrozinky (odhadem tak 150g, házela jsem to tam od očka)
-vše pomixovat do hladkého těsta a z toho vytvarovat dno a stěny v dortové formě
nápln:
6 banánů
2 lžíce raw kakaa
nějaký med na oslazení
Náplň jsem nalila do korpusu a boky korpusu zamaskovala loupanými půlenými mandlemi. Až dorazím na akci, ozdobím vršek jahodami. Chtěla jse, ještě udělat "šlehačku" z makadamiových ořechů, ale peču na to.
Ty jahody tam jsou potřeba hlavně proto, aby tomu dodaly zajímavější chuť. Jsou oproti zbytku nakyslé, jinak by to fakt jen byla hromada sladkého čehosi.
Kupodivu ty banány v chladničce zas pěkně ztuhnou, je z toho docela solidní rosol, nijak to neteče.
Snad nezapomenu a až to bude hotové, vyfotím a vložím.
Re: RECEPTY
Úplně čerstvé půjdou loupat i bez namočení do vody. Ale to by nejspíš musely růst na tvojí zahrádce...Maria píše:mate nekdo nejaky figl na loupani mandli?kdyz je namocim na 24 hodin a chci je oloupat ,tak to stejne nejde resp.jde ale hodne obtizne.Obvykla metoda je mandle sparit horkou vodou,ale kdyz nechci pouzit tu?
Re: RECEPTY
Tak kupodivu po dortu se zaprášilo, ačkoli si nejsem jistá, jestli si nebrali ze zvědavosti a pak nedojídali ze slušnosti Dokonce si na něj jedna dívčina brala recept (z popudu jejího milého), tak snad to nebylo jen proto, aby mi udělali radost
Ale byla jsem tak vystreslá, že jsem ho samozřejmě zapoměla pro vás vyfotit.
Ale byla jsem tak vystreslá, že jsem ho samozřejmě zapoměla pro vás vyfotit.
Re: RECEPTY
Makový dort
1) namočíme do vlažné vody 200 g rozinek
2) 250 g máku a 250 g slunečnice umeleme a promícháme s 150 g strouhaného kokosu
3) rozinky rozmixujeme s co nejmenším množstvím vody
4) smícháme sypaninu se sladkým kentusem a podle potřeby dodáme trochu vody, těsto má být co nejhutnější, je třeba ho hníst rukou, kdo použije jenom lžíci, přidá příliš mnoho vody...
5) vezmeme formu o objemu cca 1300 ml, vyložíme potravinářskou folií a lžící napěchujeme těsto.
6) pokud bylo těsto hutné, stačí nechat odležet hodinu, pak vyklopíme a posypeme kokosem, případně kokosem s karobem/kakaem.
1) namočíme do vlažné vody 200 g rozinek
2) 250 g máku a 250 g slunečnice umeleme a promícháme s 150 g strouhaného kokosu
3) rozinky rozmixujeme s co nejmenším množstvím vody
4) smícháme sypaninu se sladkým kentusem a podle potřeby dodáme trochu vody, těsto má být co nejhutnější, je třeba ho hníst rukou, kdo použije jenom lžíci, přidá příliš mnoho vody...
5) vezmeme formu o objemu cca 1300 ml, vyložíme potravinářskou folií a lžící napěchujeme těsto.
6) pokud bylo těsto hutné, stačí nechat odležet hodinu, pak vyklopíme a posypeme kokosem, případně kokosem s karobem/kakaem.
- Přílohy
-
- makovy_dort.jpg
- (44.75 KiB) Zatím ještě nestaženo
Ať mi to plkání přinese užitek a ostatním taky!
Re: RECEPTY
Pomerančová šťáva s avokádem a mátou
Pomeranče odšťavíme spolu s pár lístky čerstvé máty a pak rozmixujeme dohladka s avokádem
Pomeranče odšťavíme spolu s pár lístky čerstvé máty a pak rozmixujeme dohladka s avokádem
- Přílohy
-
- orangeavocadomato.jpg
- (217.27 KiB) Zatím ještě nestaženo
Re: RECEPTY
v tv jsem shlédl někde uprostřed i avokádový sadNibelunga píše:Pomerančová šťáva s avokádem a mátou
Pomeranče odšťavíme spolu s pár lístky čerstvé máty a pak rozmixujeme dohladka s avokádem
Re: RECEPTY
Fantastická hustá pravá italská smetanová zmrzlina
Cítil jsem včera náramnou potřebu osladit si na chvíli život, tak jsem zkusil receptík, jehož základem je inspirace z Filipova-Verčiny Ráje chutí - to abych se nechlubil cizím peřím.
Do mixéru jsem vložil:
- 2 naběračky jahod (z mrazáku)
- 2 naběračky banánů (krájeny na kolečka a předem zchlazeny v lednici)
- trocha Terezčina agave sirupu (já tuze rád sladké )
- trocha vody
- špetka bio vanilky od Terky
No a mixoval jsem.
Nakonec jsem to chtěl zahustit, tak jsem přisypal pár kešu oříšků. Přidával jsem, přidával, až jsem zjistil, že už jsem to s oříškama mírně přehnal, hmota už se v mixéru sotva převalovala. Když jsem pak ochutnal, žasl jsem - fantastická hustá "pravá italská smetanová" zmrzlina. Kešu oříšky tomu daly úžasnou smetanovou konzistenci i barvu. Úžasná dobrota, nemohl jsem se nabažit. Celý recept jsem pak opakoval třikrát, protože to mělo v rodině i u rodičů obrovský úspěch.
Cítil jsem včera náramnou potřebu osladit si na chvíli život, tak jsem zkusil receptík, jehož základem je inspirace z Filipova-Verčiny Ráje chutí - to abych se nechlubil cizím peřím.
Do mixéru jsem vložil:
- 2 naběračky jahod (z mrazáku)
- 2 naběračky banánů (krájeny na kolečka a předem zchlazeny v lednici)
- trocha Terezčina agave sirupu (já tuze rád sladké )
- trocha vody
- špetka bio vanilky od Terky
No a mixoval jsem.
Nakonec jsem to chtěl zahustit, tak jsem přisypal pár kešu oříšků. Přidával jsem, přidával, až jsem zjistil, že už jsem to s oříškama mírně přehnal, hmota už se v mixéru sotva převalovala. Když jsem pak ochutnal, žasl jsem - fantastická hustá "pravá italská smetanová" zmrzlina. Kešu oříšky tomu daly úžasnou smetanovou konzistenci i barvu. Úžasná dobrota, nemohl jsem se nabažit. Celý recept jsem pak opakoval třikrát, protože to mělo v rodině i u rodičů obrovský úspěch.
- Přílohy
-
- IMG_6864.jpg
- (102.1 KiB) Zatím ještě nestaženo
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: RECEPTY
Měla jsem myšlenku, že bych uvařila boršč. Ale bylo mi líto přijít o tolik cenných látek, tak jsem zkusila zeleninku zasyrova rozmixovat, s kořením. I přes veškerou snahu a mé kulinářské umění to při ochutnání vzbuzuje myšlenku "kdyby to přešlo varem, tak je to dobrý.dvdmchl píše:Koukni na hlavní stránku, tam je receptů habaděj. Třeba polévka Gaspachi je dobrá: http://vitarian.cz/view.php?cisloclanku=2004010203
Nebo nějakou velkou mísu salátu dle vlastní fantazie. Ale nezapomeň, že vařákům nejvíce chutná koření. Pokud chceš uctít vařáka musí být jídlo pikantní. Což třeba ta polévka splňuje. Pro vařáky bych do ní ještě přidal pepř a dal k ní nějaké krekry.
Tak nevím, co s tím
Re: RECEPTY
Uvařit.Kometa píše:Měla jsem myšlenku, že bych uvařila boršč. Ale bylo mi líto přijít o tolik cenných látek, tak jsem zkusila zeleninku zasyrova rozmixovat, s kořením. I přes veškerou snahu a mé kulinářské umění to při ochutnání vzbuzuje myšlenku "kdyby to přešlo varem, tak je to dobrý.dvdmchl píše:Koukni na hlavní stránku, tam je receptů habaděj. Třeba polévka Gaspachi je dobrá: http://vitarian.cz/view.php?cisloclanku=2004010203
Nebo nějakou velkou mísu salátu dle vlastní fantazie. Ale nezapomeň, že vařákům nejvíce chutná koření. Pokud chceš uctít vařáka musí být jídlo pikantní. Což třeba ta polévka splňuje. Pro vařáky bych do ní ještě přidal pepř a dal k ní nějaké krekry.
Tak nevím, co s tím
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.
Re: RECEPTY
tento recept pripomenul mojmu manzelovi vajickovy salat, co kedysi jedaval, polozil mi otazku, ci je tam majoneza
-namocena pohanka
-sampinony
-cibula
-hlavkovy salat
-dresing z namocenych slnec. semiacok, konopnych (boli nelupane, namocene, rozmixovane a precedene, cize akesi mlieko), sol a 2 lyzicky domacej horcice (horcica, jablcny ocot, par kvapiek stevie, 2 klinceky, sol)
fakt super vysledok
-namocena pohanka
-sampinony
-cibula
-hlavkovy salat
-dresing z namocenych slnec. semiacok, konopnych (boli nelupane, namocene, rozmixovane a precedene, cize akesi mlieko), sol a 2 lyzicky domacej horcice (horcica, jablcny ocot, par kvapiek stevie, 2 klinceky, sol)
fakt super vysledok
Re: RECEPTY
ta domácí hořčice se dělá z hořčičných semínek?
Re: RECEPTY
ano, namocila som ich tusim az na 24 hodin, pridala spomenute ingrediencie a mixovala. necela pol salka semiacok urobila cely oroginal pohar od horcice (ten ma tusim nejakych 3,5dl....)