RECEPTY

Tady se snažte dodržovat témata a nevybavovat se, od toho jsou tu kecárny.
Počítejte s tím, že to po vás bude někdo další číst a hledat tady informace.

Moderátor: hugo

Odpovědět
Uživatelský avatar
epony
Příspěvky: 1035
Registrován: čtv zář 20, 2007 0:07
Bydliště: Earth
Kontaktovat uživatele:

Re: RECEPTY

Příspěvek od epony »

Môj nový podzimný recept:
miska sliviek, 2 ultra ripe banány, 2 lyžice melonu na zvláčnenie hmoty-
zmixujeme, dáme do mraziaka a máme po pár hodinách dezert, čo chutí ako slivkový lekvár
:)
Whenever you feel sad just remember: there are a billions of cells in your body and all they care about is you.
Uživatelský avatar
epony
Příspěvky: 1035
Registrován: čtv zář 20, 2007 0:07
Bydliště: Earth
Kontaktovat uživatele:

Re: RECEPTY

Příspěvek od epony »

Jahodový krém, ktorý chutí ako jogurt:

miska jahôd, avokado, agave sirup, 2 lyžice konopnych semienok, 2 lyžice sezamu, 1/2 šalky struhaneho kokosu. Zmixujeme ručným mixerom. Môžme dať na pár hodín do chladničky. Chutí to skutočne ako jogurt
:) :) :)
Whenever you feel sad just remember: there are a billions of cells in your body and all they care about is you.
Uživatelský avatar
bstrd
Příspěvky: 345
Registrován: sob srp 09, 2008 20:38
Bydliště: on the road

Re: RECEPTY

Příspěvek od bstrd »

oskvarky

-nahrubo nasekane vlasske orechy zmiesame s prelisovanym cesnakom, pridame trochu oleja a soli...pojedame s paprikou, rajcinou alebo uhorkou...pripomina to oskvarky chutou aj konzistenciou, akurat sa obavam ze co sa stravitelnosti tyce tak si velmi nezadaju so svojimi bravcovymi kolegami :mrgreen:
I gotta ruin my life on my own
Uživatelský avatar
Jindra
Příspěvky: 3525
Registrován: úte led 20, 2009 9:41
Bydliště: Nové Město na Moravě

Re: RECEPTY

Příspěvek od Jindra »

bstrd píše:oskvarky: nahrubo nasekane vlasske orechy zmiesame s prelisovanym cesnakom, pridame trochu oleja a soli
Díky, to zkusím. Jen mne napadá, nemá se to po smíchání nechat chvíli odstát, odležet? Asi bych to chvíli "odpočnout" nechal... Pokud ano, jak asi tak dlouho? Půl hodiny, půl dne? Dík.
(ptám se asi blbě, ale nejsem kuchař, já co nevyčtu, to nevymyslím)
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Uživatelský avatar
buc11
Příspěvky: 7110
Registrován: čtv bře 04, 2004 12:20
Bydliště: VP Hor.Boj.

Re: RECEPTY

Příspěvek od buc11 »

Jindra píše:
bstrd píše:oskvarky: nahrubo nasekane vlasske orechy zmiesame s prelisovanym cesnakom, pridame trochu oleja a soli
Díky, to zkusím. Jen mne napadá, nemá se to po smíchání nechat chvíli odstát, odležet? Asi bych to chvíli "odpočnout" nechal... Pokud ano, jak asi tak dlouho? Půl hodiny, půl dne? Dík.
(ptám se asi blbě, ale nejsem kuchař, já co nevyčtu, to nevymyslím)
do správné škvarkovky patří rozhodně hořčice a kyselá vokurka a jiné tajné ingredijejšns a česnak spíš ne, přeráží vuoňu oškvarkou, ale nejsou-li oškvarky..
Uživatelský avatar
Jindra
Příspěvky: 3525
Registrován: úte led 20, 2009 9:41
Bydliště: Nové Město na Moravě

Re: RECEPTY

Příspěvek od Jindra »

buc11 píše:do správné škvarkovky patří rozhodně hořčice a kyselá vokurka a jiné tajné ingredijejšns a česnak spíš ne, přeráží vuoňu oškvarkou, ale nejsou-li oškvarky..
Pravdu díš, ale stejně to zkusím, jen ze zvědavosti, jak tohle chutná... Jasně, Buci, na škvarkovku před dvěma týdny v Modrých horách tahle asi nemá, to ne.
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Uživatelský avatar
Panda
Příspěvky: 4471
Registrován: stř led 28, 2009 13:31
Kontaktovat uživatele:

Re: RECEPTY

Příspěvek od Panda »

Jindra píše:...Jasně, Buci, na škvarkovku před dvěma týdny v Modrých horách tahle asi nemá, to ne.
A co zkusit sice klasickou škvarkovou pomazánku, ale ve zdravé variantě. Připravíš si klasické ingredience: chleba, škvarky v sádle, hořčici, kyselou okurku, sůl a čerstvou papriku jako přílohu. Pak do odpadkového koše vyhodíš nezdravé složky: chleba, škvarky, sádlo, hořčici, kyselou okurku a sůl. Ze zbytku pak připravíš skvělou škvarkovou pomazánku. :mrgreen:
Uživatelský avatar
Jindra
Příspěvky: 3525
Registrován: úte led 20, 2009 9:41
Bydliště: Nové Město na Moravě

Re: RECEPTY

Příspěvek od Jindra »

Panda píše:A co zkusit sice klasickou škvarkovou pomazánku, ale ve zdravé variantě. Připravíš si klasické ingredience: chleba, škvarky v sádle, hořčici, kyselou okurku, sůl a čerstvou papriku jako přílohu. Pak ...
:lol: (:-)
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Uživatelský avatar
Sitar
Příspěvky: 1694
Registrován: čtv pro 14, 2006 0:43
Bydliště: Praha - Chodov

Raw hořčice

Příspěvek od Sitar »

Když se tu mluví o hořčici, když jsem nedávno mlel hořčičné semínko, tak to tak vonělo, že jsem dostal nápad udělat raw hořčici.

Nemám to sice vyzkoušené, ale nemuselo by to být, třeba na placky, čas od času špatné.

Na jemno rozemleté hořčičné semínko smíchat s citronovou šťávou.
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.
Uživatelský avatar
Marci
Příspěvky: 1411
Registrován: úte říj 16, 2007 21:54
Bydliště: Praha

Re: RECEPTY

Příspěvek od Marci »

mate nekdo nejaky figl na loupani mandli?kdyz je namocim na 24 hodin a chci je oloupat ,tak to stejne nejde resp.jde ale hodne obtizne.Obvykla metoda je mandle sparit horkou vodou,ale kdyz nechci pouzit tu?
Kdo se diva ven,sni a kdo dovnitr,ten se probouzi. - Carl jung
Uživatelský avatar
Panda
Příspěvky: 4471
Registrován: stř led 28, 2009 13:31
Kontaktovat uživatele:

Re: RECEPTY

Příspěvek od Panda »

Jestli není problém v těch mandlích (např. staré?), protože když jsem to dělával tak to po namočení šlo sloupávat úplně samo. Ale vzhledem k tomu že mandle stejně už nebývají moc v raw stavu tak je už nepoužívám - a když už tak jen výjimečně na chuť pár a tam je naopak hořká chuť slupky vítaná.
Uživatelský avatar
Beruška
Příspěvky: 206
Registrován: pát kvě 12, 2006 7:48
Kontaktovat uživatele:

Re: RECEPTY

Příspěvek od Beruška »

Sluneční živá strava V. Talandové právě vychází v IFP publishing:
http://www.ifpp.cz/slunecni_strava/slunecni_strava.html

Cesta ke štíhlému tělu a zářícímu zdraví může být dostupná každému z nás. A stačí tak málo. Třeba se jen zamyslet nad moudrostmi, které jsou známé v každé kultuře a v každé době.
Nenabízí nám snad sama příroda zdravou stravu plnou zdravých látek? Nabízí. Bohužel, tepelnou úpravou, která je dnes běžná, přicházejí potraviny o všechny vitamíny a enzymy, které nepřežijí teploty nad 45°C. Ale co můžeme dělat?

Řešení přináší neúnavná propagátorka tzv. živé stravy, Věra Talandová v podobě receptů na přípravu zdravých jídel vynikající chuti, které zůstávají plné enzymů a vitamínů. V receptech jsou použity suroviny pouze syrové, maximálně sušené za nízké teploty. Stačí pohlédnout dovnitř této knihy a zjistíte, jak jednoduchou přípravou lze získat velmi zdravou a chuťově vynikající stravu. A to i v případě sladkostí, kterým je věnována celá jedna kapitola.

Ano, cesta ke zdraví, štíhlosti a vitalitě je dostupná každému z nás. Protože se stáváme tím, co jíme. Jsme tak živí a zdraví, jak živá a zdravá je strava, kterou se živíme.

------------------------------------------------------------------
Napsali o knize:

Jsem šťastná, že se na český trh konečně dostává první vitariánská kuchařka s řadou chutných, lahodných a zároveň jednoduchých a snadných receptů. Věřím, že přinese mnoho užitku všem hledajícím a vzdávám autorce veliký dík.

Tereza Havrlandová, Lifefood
Uživatelský avatar
Jindra
Příspěvky: 3525
Registrován: úte led 20, 2009 9:41
Bydliště: Nové Město na Moravě

Re: RECEPTY

Příspěvek od Jindra »

Maria píše:mate nekdo nejaky figl na loupani mandli?
Přiznám se, že žádnej fígl nemám a ani ho nehledám. Mandle je dobré konzumovat i se slupkou, protože právě ta obsahuje důležitý hořčík. Neloupej, neochuzuj svý tělo o tento důležitý prvek.
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Uživatelský avatar
epony
Příspěvky: 1035
Registrován: čtv zář 20, 2007 0:07
Bydliště: Earth
Kontaktovat uživatele:

Re: RECEPTY

Příspěvek od epony »

nový obľúbený recept od Angely Stokes Monarch:
Ovsená kaša s ovocím-
miska cez noc namočeneho ovsa, trochu vody
niečo na osladenie- agave, ďatle, figy,...
jablko nakrajané na kocky, banán (alebo čo je v dome)
škorica, konopné semienka (taktiež podla fantázie)

Všetko zmixujeme, vznikne úžasná ovsená kaša, ozdobíme ovocím.

:) :) :)
Whenever you feel sad just remember: there are a billions of cells in your body and all they care about is you.
Uživatelský avatar
Sweetie
Příspěvky: 3163
Registrován: sob říj 11, 2008 19:02
Bydliště: UK

Re: RECEPTY

Příspěvek od Sweetie »

to uz je temer makrobioticky :) ani nechci vedet co oves vsechno nestravitelnyho obsahuje
Uživatelský avatar
epony
Příspěvky: 1035
Registrován: čtv zář 20, 2007 0:07
Bydliště: Earth
Kontaktovat uživatele:

Re: RECEPTY

Příspěvek od epony »

to ma celkom zaujima, sweetie :) doteraz som sa nestretla s niečim, čo by negovalo jeho pozitíva .
Whenever you feel sad just remember: there are a billions of cells in your body and all they care about is you.
Pavluška
Příspěvky: 2379
Registrován: ned kvě 02, 2004 12:43
Bydliště: tam za vodou v rákosí

Re: RECEPTY

Příspěvek od Pavluška »

lepek :)
Jednak ho údajně obsahuje a mám i vyzkoušeno, že mi vysušuje kůži stejně jako pšenice. I když je pocitově trochu lepší než ona, stále tam je něco lepku.
Bože, dej mi sílu, abych změnil to, co změnit můžu.
Dej mi trpělivost, abych snášel to, co změnit nemůžu a
dej mi moudrost, abych to dokázal rozlišit.

(G.K.Chesterton)
Uživatelský avatar
epony
Příspěvky: 1035
Registrován: čtv zář 20, 2007 0:07
Bydliště: Earth
Kontaktovat uživatele:

Re: RECEPTY

Příspěvek od epony »

praveže ovos neobsahuje takmer žiaden lepok, môžu ho aj celiatici
Whenever you feel sad just remember: there are a billions of cells in your body and all they care about is you.
Uživatelský avatar
awa
Příspěvky: 1407
Registrován: sob kvě 17, 2008 20:58

Re: RECEPTY

Příspěvek od awa »

epony píše:praveže ovos neobsahuje takmer žiaden lepok, môžu ho aj celiatici
Obávám se že ne.Měla jsem alergii na lepek a po ovsu jsem měla totální průjem. Ale je možné, že mi vadila jiná jeho složka, nicméně to nic nemění na věci, že pro mě není poživatelný.
Zase na druhou stranu by takový recept byl dobrý na přechod, když má někdo problém zbavit se obilovin v jídelníčku. Syrové to je, ale to je i flákota masa v řeznictví. :mrgreen:
Enzym
Příspěvky: 40
Registrován: stř bře 04, 2009 8:53

Re: RECEPTY

Příspěvek od Enzym »

epony píše:praveže ovos neobsahuje takmer žiaden lepok, môžu ho aj celiatici
Oves neobsahuje přímo klasický lepek, ale jemu velmi příbuznou bílkovinu avenin. Je to tedy to stejné ale v bledě modrém, jako pšenice. Někteří celiaci dokonce na avenin reagují ještě hůře než na lepek, zvláště kožní a sřevní problémy bývají velmi bouřlivé. Všeobecně se oves celiakům nedoporučuje, i když údajně existuje malé procento celiaků, kteří údajně oves stráví. Všeobecně jsou lepek a avenin jedny z největších škodlivin a proto bych oves nedoporučoval vůbec nikomu.
Renáta
Příspěvky: 5025
Registrován: pon črc 17, 2006 16:39

Re: RECEPTY

Příspěvek od Renáta »

Ovos je dobrý do kúpeľa - nejeden človek s ekzémom si pochvaľuje zlepšenie svrbivých ťažkostí.
Uživatelský avatar
epony
Příspěvky: 1035
Registrován: čtv zář 20, 2007 0:07
Bydliště: Earth
Kontaktovat uživatele:

Re: RECEPTY

Příspěvek od epony »

ovsenú kašu som si spravila zatial iba 2 krát, bola veelmi chutná, na druhu stranu to budem musiet prehodnotit kvoli tomu lepku, bohvie ci taktiez obsahuje aj gluten.. ale raz za čas si ju spravim, ved ovos odporučal do vita jedalnička aj nutricny doktor vita stravy Ernst Gunter :wink: 8)
Whenever you feel sad just remember: there are a billions of cells in your body and all they care about is you.
Uživatelský avatar
Sweetie
Příspěvky: 3163
Registrován: sob říj 11, 2008 19:02
Bydliště: UK

Re: RECEPTY

Příspěvek od Sweetie »

gluten (=lepek) obsahuji v podstate vsechny obiloviny. jina sorta jsou kukurice a ryze. pohanka je samozrejme uplne mimo.
na druhou stranu jsem kdysi jedla k snidani porci ovesnych vlocek jako nahradu za chleba, kterej me (i ten jen ze srotu a vody) bolestne nadymal, a ty vlocky mi delaly docela dobre. a celiakii znam jen ze slovniku.
Uživatelský avatar
epony
Příspěvky: 1035
Registrován: čtv zář 20, 2007 0:07
Bydliště: Earth
Kontaktovat uživatele:

Re: RECEPTY

Příspěvek od epony »

dakujem sweetie za objasnenie :wink:
Whenever you feel sad just remember: there are a billions of cells in your body and all they care about is you.
Hvodnik
Příspěvky: 77
Registrován: ned bře 09, 2008 21:19

Re: figl na loupani mandli ??

Příspěvek od Hvodnik »

Maria píše:mate nekdo nejaky figl na loupani mandli?kdyz je namocim na 24 hodin a chci je oloupat ,tak to stejne nejde resp.jde ale hodne obtizne.Obvykla metoda je mandle sparit horkou vodou,ale kdyz nechci pouzit tu?
m:-) sím taky se hlasim se stejnym dotazem.
Kdyz vyrobim pomoci Omega VRT 330 mandllove mleko z neloupanych mandli tak kvuli slupkam ty musim porad vyplivovat z jinak vynikajici smesi vylisovanych mandli (co zbyde po mandlovem mleku) smichanych s trochou medu a cisteho konopneho oleje. Kdyz jsem to zkusil s jiz oloupanymi mandlemi tak susina je pro tuto smes vynikajici (takovy domaci raw marcipan).
Kdyz jsem se pokousel mandle oloupat (po 8-10 hodinach namoceni ve studene vode) tak jsem dost pohorel (jeden hrnek bych oloupaval snad 5 hodin).
Vi nekdo ze zkusenejsich "vita-odborniku" Do jake miry je spareni mandli kvuli oloupani zaroven likvidaci enzymu a dalsich latek? (voda na spareni bude mit minimalne 2x vyssi teplotu nez povolenych 42°C ).
Jinou cestu ci figl na oloupani mandli neznam, jedine snad kupovat mandle jiz oloupane, ovsem obavam se ze ty uz byly take sparene....

predem diky moc za tipy
Uživatelský avatar
mira
Příspěvky: 2423
Registrován: ned dub 26, 2009 2:13
Bydliště: Jilemnice

Re: RECEPTY

Příspěvek od mira »

Mne napadají, jak jinak, zase jen blbosti. :)
Třeba jako trik s ubrusem, chytit mandli za špičku a prudce trhnout.
Nebo ji teda předem namočit, třeba v rumu, aby byla povolnější :mrgreen:
a pak ji stisknout v kleštích kombinačkách, nebo ji ponechat v sauně,
ale to by nezůstala raw, ale spíš rov, však kdyby byla odolná, sama by se
vysvlékla. Třeba i z leknutí by mohla vyskočit ze slupky.
Nebo hodit mandli na chvíli slepicům a když už to bude tak akorát ozobané,
tak vyplašit. Možností je jako mandlí.
Všeho s mírou.
Uživatelský avatar
Panda
Příspěvky: 4471
Registrován: stř led 28, 2009 13:31
Kontaktovat uživatele:

Re: RECEPTY

Příspěvek od Panda »

Možná zkusit jiné mandle? Jestli nebyly pasterizované. Ty bezslupkové budou pasterizované určitě. Když jsem občas mandle máčel (ve studené vodě přes noc) tak šly pak loupat snadno, úplně vyklouzávaly samy ze slupek. Ale nikdy se mi nepodařilo je naklíčit, takže asi moc živé nebyly. V tom případě je už asi jedno jestli se spaří. Nebo je poslat k vyloupání Mírovi, on na to zná spoustu fíglů.
Uživatelský avatar
mira
Příspěvky: 2423
Registrován: ned dub 26, 2009 2:13
Bydliště: Jilemnice

Re: RECEPTY

Příspěvek od mira »

Tomu ne. Není zodpovědný a zpět by poslal jen slupky.
Všeho s mírou.
Uživatelský avatar
Sitar
Příspěvky: 1694
Registrován: čtv pro 14, 2006 0:43
Bydliště: Praha - Chodov

Re: RECEPTY

Příspěvek od Sitar »

Hvodnik píše:Do jake miry je spareni mandli kvuli oloupani zaroven likvidaci enzymu a dalsich latek?
Spaření bych se vůbec nebál. Ono jestli si dáš víc jak hrst raw mandlí nebo i těch spařených, pro tělo to vyjde prašť jako uhoď.

Sám jsem je loupat nezkoušel, ale když je smočíš přes noc a pak lehce spaříš a půjde Ti to lehce oloupat a pak si na nich ještě v podobě mléka pochutnáš, bude to dle mého optimální.
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.
Uživatelský avatar
midsummer
Příspěvky: 163
Registrován: čtv led 29, 2009 11:20

Re: RECEPTY

Příspěvek od midsummer »

Nechci moc prudit, ale kdo máte přístup do vitakuchařky, nechce se vám opravit následující recept (ovocná pochoutka na straně 7) ? :
Ingredience:
- 2 banány
- 2 bíle nektarinky
- 1 mango
Postup:
Ovocná pochoutka, kterou jsem s radostí připravila ze dvou banánů a dvou bílých
nektarinek, rozmačkaných vidličkou. patří k mým oblibeným ovocným kašičkám. Mango
si dal avokádo (1ks) s banánem (2ks) taky rozmačkaný na krém.

Ten recept je od Květy, a žádné mango by v ingrediencích být nemělo - si myslím. Podle mě je to ten Mango - přítel a muž Květy :lol:
Uživatelský avatar
Eva.cz
Příspěvky: 627
Registrován: stř čer 17, 2009 17:12
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: RECEPTY

Příspěvek od Eva.cz »

midsummer píše: Ten recept je od Květy, a žádné mango by v ingrediencích být nemělo - si myslím. Podle mě je to ten Mango - přítel a muž Květy :lol:
(:-) (:-) (:-) (:-) (:-)
Když se odhodláte a správně vytočíte směrem nahoru telefonní číslo, oni vám to nahoře zvednou.
Lidka
Příspěvky: 231
Registrován: pát dub 23, 2010 11:34

Re: RECEPTY

Příspěvek od Lidka »

Velmi velmi lakajici uskok od jednoduchosti:
http://www.flickr.com/photos/simplylovi ... 454856149/
levandulka
Příspěvky: 67
Registrován: pát říj 09, 2009 16:22

Re: RECEPTY

Příspěvek od levandulka »

Lidka píše:Velmi velmi lakajici uskok od jednoduchosti:
http://www.flickr.com/photos/simplylovi ... 454856149/
Pred pár sekundami som túto linku posielala manželovi :) Našla som ju na Facebooku :lol:
To sú "náhody".
Uživatelský avatar
Fuujin
Příspěvky: 567
Registrován: pon led 26, 2009 15:58
Kontaktovat uživatele:

Re: RECEPTY

Příspěvek od Fuujin »

Dnes sem v mixéru namíchal toto :

- Asi 150g různých oříšků
- šťáva z půlky citronu
- 3 kousky česneku
- menší množství cibule (na chuť)

je to celkem dobré na salát z listů atp, hlavně když to je kašovité, ne vodnaté.. Jak dlouho myslíte že to v ledničce vydrží ?
Moje kresby, kdyby někdo měl zájem : http://fuujincz.deviantart.com
Uživatelský avatar
Kometa
Příspěvky: 277
Registrován: sob dub 17, 2010 13:03
Bydliště: Praha

Re: RECEPTY

Příspěvek od Kometa »

Prosím prosím, nemáte nějaké ozkoušené receptíky na raw dorty? Nějaké jsem našla, ale nic co by mě vyloženě uchvátilo a nebo k čemu bych nepotřebovala soustu spešl ingrediencí a nebo greenstar.

Chtěla bych ho vzít na masovařáckou párty a tak musí být skutečně dobrý, aby obstál.
Uživatelský avatar
Kometa
Příspěvky: 277
Registrován: sob dub 17, 2010 13:03
Bydliště: Praha

Re: RECEPTY

Příspěvek od Kometa »

Tak jsem právě "dopekla". Ale teda nevím nevím, jestli budu mít odvahu to tam vzít. A pokud nebudu tak netuším, co s tímhle udělám, je to cca kilo a půl banánovo-čokoládovo-ořechového blemcu. Uf... to jsem si to pěkně zavařila :roll:
Lidka
Příspěvky: 231
Registrován: pát dub 23, 2010 11:34

Re: RECEPTY

Příspěvek od Lidka »

Ja, ja se hlasim :)
chut to urcite ma skvelou ted tomu dat formu a topping a bude to senzacni
Uživatelský avatar
Samira
Příspěvky: 2326
Registrován: pon pro 28, 2009 19:56

Re: RECEPTY

Příspěvek od Samira »

Prosim za vidlicku mi nechajte! :)

Na taketo party nosim misu zeleninoveho salatu (zje sa vzdy, aj masozruti radi prekladaju flakoty zeleninou) a casto aj ovocnu misu, niekedy s troskou medu. To maju radi deti a ja :D
A nezaberie to vela casu na pripravu.
Uživatelský avatar
Kometa
Příspěvky: 277
Registrován: sob dub 17, 2010 13:03
Bydliště: Praha

Re: RECEPTY

Příspěvek od Kometa »

Já pak ještě vezmu rajčátka, včera jsem jich večer snědla snad 3/4 kila. Když se posypou kořením, jsou výborná.

Takže recept:
korpus:
250g v mixeru na drobno sekaných ořechů
namočená pohanka (cca 100g za sucha)
namočené hrozinky (odhadem tak 150g, házela jsem to tam od očka)

-vše pomixovat do hladkého těsta a z toho vytvarovat dno a stěny v dortové formě

nápln:
6 banánů
2 lžíce raw kakaa
nějaký med na oslazení

Náplň jsem nalila do korpusu a boky korpusu zamaskovala loupanými půlenými mandlemi. Až dorazím na akci, ozdobím vršek jahodami. Chtěla jse, ještě udělat "šlehačku" z makadamiových ořechů, ale peču na to.
Ty jahody tam jsou potřeba hlavně proto, aby tomu dodaly zajímavější chuť. Jsou oproti zbytku nakyslé, jinak by to fakt jen byla hromada sladkého čehosi.

Kupodivu ty banány v chladničce zas pěkně ztuhnou, je z toho docela solidní rosol, nijak to neteče.

Snad nezapomenu a až to bude hotové, vyfotím a vložím.
Ivy
Příspěvky: 4
Registrován: stř čer 23, 2010 19:44

Re: RECEPTY

Příspěvek od Ivy »

Maria píše:mate nekdo nejaky figl na loupani mandli?kdyz je namocim na 24 hodin a chci je oloupat ,tak to stejne nejde resp.jde ale hodne obtizne.Obvykla metoda je mandle sparit horkou vodou,ale kdyz nechci pouzit tu?
Úplně čerstvé půjdou loupat i bez namočení do vody. Ale to by nejspíš musely růst na tvojí zahrádce...
Uživatelský avatar
Kometa
Příspěvky: 277
Registrován: sob dub 17, 2010 13:03
Bydliště: Praha

Re: RECEPTY

Příspěvek od Kometa »

Tak kupodivu po dortu se zaprášilo, ačkoli si nejsem jistá, jestli si nebrali ze zvědavosti a pak nedojídali ze slušnosti :lol: Dokonce si na něj jedna dívčina brala recept (z popudu jejího milého), tak snad to nebylo jen proto, aby mi udělali radost :lol:

Ale byla jsem tak vystreslá, že jsem ho samozřejmě zapoměla pro vás vyfotit.
Uživatelský avatar
s.arik
Příspěvky: 3466
Registrován: úte říj 07, 2008 12:23
Bydliště: Jilemnice

Re: RECEPTY

Příspěvek od s.arik »

Makový dort

1) namočíme do vlažné vody 200 g rozinek
2) 250 g máku a 250 g slunečnice umeleme a promícháme s 150 g strouhaného kokosu
3) rozinky rozmixujeme s co nejmenším množstvím vody
4) smícháme sypaninu se sladkým kentusem a podle potřeby dodáme trochu vody, těsto má být co nejhutnější, je třeba ho hníst rukou, kdo použije jenom lžíci, přidá příliš mnoho vody...
5) vezmeme formu o objemu cca 1300 ml, vyložíme potravinářskou folií a lžící napěchujeme těsto.
6) pokud bylo těsto hutné, stačí nechat odležet hodinu, pak vyklopíme a posypeme kokosem, případně kokosem s karobem/kakaem.
Přílohy
makovy_dort.jpg
(44.75 KiB) Zatím ještě nestaženo
Ať mi to plkání přinese užitek a ostatním taky!
Uživatelský avatar
Nibelunga
Příspěvky: 6
Registrován: pát pro 25, 2009 23:40
Bydliště: Palaiochora, Kréta

Re: RECEPTY

Příspěvek od Nibelunga »

Pomerančová šťáva s avokádem a mátou
Pomeranče odšťavíme spolu s pár lístky čerstvé máty a pak rozmixujeme dohladka s avokádem
Přílohy
orangeavocadomato.jpg
(217.27 KiB) Zatím ještě nestaženo
Uživatelský avatar
buc11
Příspěvky: 7110
Registrován: čtv bře 04, 2004 12:20
Bydliště: VP Hor.Boj.

Re: RECEPTY

Příspěvek od buc11 »

Nibelunga píše:Pomerančová šťáva s avokádem a mátou
Pomeranče odšťavíme spolu s pár lístky čerstvé máty a pak rozmixujeme dohladka s avokádem
v tv jsem shlédl někde uprostřed i avokádový sad
Uživatelský avatar
Jindra
Příspěvky: 3525
Registrován: úte led 20, 2009 9:41
Bydliště: Nové Město na Moravě

Re: RECEPTY

Příspěvek od Jindra »

Fantastická hustá pravá italská smetanová zmrzlina

Cítil jsem včera náramnou potřebu osladit si na chvíli život, tak jsem zkusil receptík, jehož základem je inspirace z Filipova-Verčiny Ráje chutí - to abych se nechlubil cizím peřím.

Do mixéru jsem vložil:
- 2 naběračky jahod (z mrazáku)
- 2 naběračky banánů (krájeny na kolečka a předem zchlazeny v lednici)
- trocha Terezčina agave sirupu (já tuze rád sladké :wink: )
- trocha vody
- špetka bio vanilky od Terky

No a mixoval jsem.
Nakonec jsem to chtěl zahustit, tak jsem přisypal pár kešu oříšků. Přidával jsem, přidával, až jsem zjistil, že už jsem to s oříškama mírně přehnal, hmota už se v mixéru sotva převalovala. Když jsem pak ochutnal, žasl jsem - fantastická hustá "pravá italská smetanová" zmrzlina. Kešu oříšky tomu daly úžasnou smetanovou konzistenci i barvu. Úžasná dobrota, nemohl jsem se nabažit. Celý recept jsem pak opakoval třikrát, protože to mělo v rodině i u rodičů obrovský úspěch.
Přílohy
IMG_6864.jpg
(102.1 KiB) Zatím ještě nestaženo
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Uživatelský avatar
Kometa
Příspěvky: 277
Registrován: sob dub 17, 2010 13:03
Bydliště: Praha

Re: RECEPTY

Příspěvek od Kometa »

dvdmchl píše:Koukni na hlavní stránku, tam je receptů habaděj. Třeba polévka Gaspachi je dobrá: http://vitarian.cz/view.php?cisloclanku=2004010203
Nebo nějakou velkou mísu salátu dle vlastní fantazie. Ale nezapomeň, že vařákům nejvíce chutná koření. Pokud chceš uctít vařáka musí být jídlo pikantní. Což třeba ta polévka splňuje. Pro vařáky bych do ní ještě přidal pepř a dal k ní nějaké krekry.
Měla jsem myšlenku, že bych uvařila boršč. Ale bylo mi líto přijít o tolik cenných látek, tak jsem zkusila zeleninku zasyrova rozmixovat, s kořením. I přes veškerou snahu a mé kulinářské umění to při ochutnání vzbuzuje myšlenku "kdyby to přešlo varem, tak je to dobrý.

Tak nevím, co s tím :(
Uživatelský avatar
Sitar
Příspěvky: 1694
Registrován: čtv pro 14, 2006 0:43
Bydliště: Praha - Chodov

Re: RECEPTY

Příspěvek od Sitar »

Kometa píše:
dvdmchl píše:Koukni na hlavní stránku, tam je receptů habaděj. Třeba polévka Gaspachi je dobrá: http://vitarian.cz/view.php?cisloclanku=2004010203
Nebo nějakou velkou mísu salátu dle vlastní fantazie. Ale nezapomeň, že vařákům nejvíce chutná koření. Pokud chceš uctít vařáka musí být jídlo pikantní. Což třeba ta polévka splňuje. Pro vařáky bych do ní ještě přidal pepř a dal k ní nějaké krekry.
Měla jsem myšlenku, že bych uvařila boršč. Ale bylo mi líto přijít o tolik cenných látek, tak jsem zkusila zeleninku zasyrova rozmixovat, s kořením. I přes veškerou snahu a mé kulinářské umění to při ochutnání vzbuzuje myšlenku "kdyby to přešlo varem, tak je to dobrý.

Tak nevím, co s tím :(
Uvařit.
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.
ovekyska
Příspěvky: 219
Registrován: ned kvě 22, 2011 23:03

Re: RECEPTY

Příspěvek od ovekyska »

tento recept pripomenul mojmu manzelovi vajickovy salat, co kedysi jedaval, polozil mi otazku, ci je tam majoneza :delicacy:

-namocena pohanka
-sampinony
-cibula
-hlavkovy salat
-dresing z namocenych slnec. semiacok, konopnych (boli nelupane, namocene, rozmixovane a precedene, cize akesi mlieko), sol a 2 lyzicky domacej horcice (horcica, jablcny ocot, par kvapiek stevie, 2 klinceky, sol)

fakt super vysledok :delicacy:
Uživatelský avatar
macik
Příspěvky: 734
Registrován: pát dub 20, 2007 13:43
Bydliště: Brno

Re: RECEPTY

Příspěvek od macik »

ta domácí hořčice se dělá z hořčičných semínek?
ovekyska
Příspěvky: 219
Registrován: ned kvě 22, 2011 23:03

Re: RECEPTY

Příspěvek od ovekyska »

ano, namocila som ich tusim az na 24 hodin, pridala spomenute ingrediencie a mixovala. necela pol salka semiacok urobila cely oroginal pohar od horcice (ten ma tusim nejakych 3,5dl....)
Odpovědět