Založit sanatorium, ve kterém by se léčilo půstem a syrovou stravou, je skvělý nápad!! Bylo by velkou nadějí a pomocí pro všechny „nevyléčitelně“ nemocné. Vyléčení pacienti by pak byli inspirací pro ostatní nemocné. Sehnat finanční prostředky a lékaře, kteří jsou o pozitivních účincích syrové stravy a půstu přesvědčeni, nebude jistě jednoduché.Tereza píše:- sestra mě dnes u ní na návštěvě přivedla na další podnikatelský plán - vybudovat u nás půstovací sanatorium, tak jako existují ve švýcarsku, ve francii a všude možně, a o že ona by byla ráda mým prvním léčícím se případně i vyléčeným pacientem. tak během příštích několika let budu přesvědčovat doktorku partykovou aby do toho šla, a shánět finance a dotace..
Ale máš mou velkou podporu!!! A jistě i nejen moji.
Syrovou stravou a půsty se vyléčilo mnoho lidí po celém světě a je neuvěřitelné, že vědecký výzkum na zjištění příčin vzniku chorob se ještě nezaměřil na výborné výsledky, které dosud o léčivých účincích syrové stravy byly shromážděny a dále tyto účinky nezkoumá a veřejnost o jejich prospěšnosti neinformuje.
O zkušenostech Dr. Birchnera s léčbou syrovou stravou (před více než 100 lety!) píše Dr. Kirstine Nolfi, která se sama vyléčila syrovou stravou z rakoviny:
V r. 1895 byl Dr. Birchner mladým lékařem jedné z okrajových průmyslových čtvrtí v Curychu. Tehdy se ztotožňoval s názory tehdejších lékařů z povolání a skutečně věřil, že syrová strava je škodlivá, hlavně pro nemocné lidi.
Ale jednoho dne ho přivedl osud na jiné myšlenky. Jeden z jeho pacientů už nesnášel ani ty nejjemněji připravované pokrmy, ani v úplně malých dávkách a smrt se zdála být jistá. Přišel však jeden přítel - vegetarián s návrhem, aby se udělal pokus se syrovým čerstvým ovocem, salátem a rostlinnými šťávami. Pacient byl i tak odsouzený už k smrti, nebylo tedy co ztratit.
K největšímu překvapení se ukázalo, že všechno je právě naopak. Žaludek začal přijímat potravu, pacient se vzpamatoval a žil ještě 24 let. To se muselo znovu vyzkoušet. Zkouška se vydařila opět a opět. Dr. Birchner byl v té době mladý. V první řadě považoval za svou povinnost pomáhat lidem. Zkoušel všechny prostředky, aby nemocné postavil na nohy, a zdálo se mu, že syrová strava je neocenitelným zdrojem zdraví. Studoval tuto věc s velkou vědeckou důkladností a pokračoval v tom celých 40 let.
Cestoval všude, kde se mohl něčemu naučit, a zřídil si malou soukromou kliniku, aby mohl kontrolovat svoje metody léčení. Dosahoval jednoho vítězství za druhým, klinika rostla a stala se centrem pro léčení nemocí pomocí přírodních šťáv - původních zdrojů života. Nyní, po válce jsou i jinde na pochodu síly, které budují na stejném základě. To dává naději, že lékařská věda nastoupí nové období.
Ernst Günter v publikaci Život bez chorob PŘIROZENÁ STRAVA uvádí:
“Civilizační choroby vznikají převážně v důsledku nesprávné výživy. Zabránit jim je možné jen přirozenou stravou.” (Dr. H. P. Rusch). Americký lékař Dr. Gerson vyléčil z rakoviny už stovky pacientů. Dával jim ze začátku jen jeden až dva litry smíchané zeleninové šťávy denně, převážně mrkvové. V posledních letech bylo dosaženo výborných léčebných výsledků při těchto chorobách: rakovina, srdeční choroby, záněty kloubů, žlučové kameny, cukrovka, choroby žaludku a střev, tuberkulóza, kožní choroby, roztroušená skleróza, choroby prostaty a u většiny dalších nemocí. Přirozená strava znamená prevenci, ale především úplné vyléčení i beznadějných případů za předpokladu, že je použita včas a účelně.
Uvedu příklad vyléčení pokročilé rakoviny, který mi za mého dlouholetého pobytu v Americe nejvíc utkvěl v paměti. Čtyřicetiletý R. J. Cheatham trpěl rakovinou kůže. Byl opětovně operován, a když jeho choroba vždy znovu vzplanula, lékaři se vzdali jeho dalšího beznadějného léčení. Propustili R. J. Cheathama z oddělení, kde leželo dalších patnáct pacientů s rakovinou, do domácího léčení. Jak pan Cheatham vzpomíná, ani jeden z těchto pacientů už nežije. Po příchodu domů se p. Cheathamovi úplně náhodou dostala do rukou kniha o léčení nemocí půstem, zeleninovými pitnými kůrami a přirozenou stravou. Zkusil tuto metodu sám na sobě a úplně se vyléčil. Dnes vede velký léčebný dům Bonita Springs na jižní Floridě, kde jsou pacienti léčeni způsobem, který on sám úspěšně ověřil.
O možnosti vyléčení rakoviny se dočteme i v knize dánské lékařky Christiny Nolfiové – Mé zkušenosti s přirozenou stravou. Autorka onemocněla rakovinou prsu. Jako lékařka si byla vědoma, jak riskantní je léčení rakoviny ozařováním a operací. Raději volila ve všech ohledech nejméně škodlivý způsob léčby – přirozenou stravou. S nasazením vlastního života dokázala, jaký účinek má důsledně používaná přirozená strava. Za první dva měsíce se sice nádor velikosti slepičího vejce nezmenšil, ale pacientka se cítila lépe. Později se nádor začal postupně zmenšovat a za další tři měsíce se úplně ztratil. Po roce si byla Dr. Nolfiová svým vyléčením tak jistá, že se vrátila k obvyklé vařené stravě, ovšem s vyloučením masa. O několik měsíců později se opět cítila unavená, měla špatnou náladu. Nakonec s hrůzou zjistila, že se nádor objevil znovu. Když si uvědomila, že jde o recidivu rakoviny, rychle se vrátila k přirozené stravě a znovu se vyléčila. Tehdy pochopila, že samotné vegetariánství před civilizačními chorobami nechrání. Jde-li o zdraví, dokonce i o život, nemůžeme si dovolit kompromisy.
Na otázku, zda při dietě z přirozené stravy jsme schopni vykonávat i těžkou fyzickou práci, je odpověď jednoznačně kladná. Při této dietě je výkonnost mnohem lepší než při jakékoliv jiné. V poslední době často slyšíme, že špičkoví sportovci dosahují nejlepších výkonů právě s přirozenou stravou. Případů uzdravení přirozenou stravou zde můžeme uvést nepřeberné množství. Je nejvyšší čas vážně položit otázku, proč se tato jednoduchá a nejúčinnější metoda předcházení a léčení chorob před veřejností v podstatě utajuje. Proč jsou lidé takto podváděni?
Když byl asi před padesáti lety objeven význam vitamínů pro naši výživu, udělala z toho věda velkou senzaci. Vešlo ve všeobecnou známost, jaké škody působí nedostatek vitamínů. K čemu taková propaganda? Protože průmyslová výroba vitamínů je obrovský byznys.Roku 1940 americký vědec Eduard Howell objevil enzymy, bez nichž je život na planetě Země nemožný. Proč věda také tento objev nehodnotila odpovídajícím způsobem, jako v případě vitamínů? Vysvětlení je jednoduché. Enzymy jsou přítomny v přirozené stravě a ve velkém se nedají průmyslově vyrábět. Nedá se z nich udělat obrovský obchod se zdravím. Každému pacientovi je přirozená strava bez velké reklamy volně přístupná. Chemický, farmaceutický a potravinářský průmysl z toho nemá žádný užitek.
A co lékaři? Většina lékařů není o nesmírné léčebné hodnotě přirozené stravy informována. Navzdory velkému vědeckému pokroku jsou lékaři i laická veřejnost ponecháni v blažené nevědomosti.
Co je nezajímavé pro průmysl, je velmi zajímavé pro nás, kteří hodláme zůstat zdraví. Proto žádáme naši vládu, aby se nedala ovlivňovat monopolistickými zájmovými skupinami, ale aby svému lidu sdělila celou pravdu týkající se našeho zdraví. Velké úspěchy v léčbě rakoviny a jiných nebezpečných chorob přirozenou stravou, ne chemickým průmyslem, jsou před veřejností skrývány. Rovněž knihy jako “Zprávy o padesáti případech uzdravení rakoviny” od Dr. Gersona zůstávají ústavy pro výzkum léčení rakoviny nepovšimnuty navzdory tomu, že občané platí na daních pro své zdraví miliardy každý rok. Velcí lékaři, průkopníci zdraví zaměření na návrat k přírodě i propagátoři čisté, chemikáliemi neotrávené výživy, jsou většinou lékařů a chemickými koncerny zlehčováni, zesměšňováni a pronásledováni.