VČELÍ MED a další včelí produkty
Moderátor: hugo
VČELÍ MED a další včelí produkty
Reaguju tímto na Ondrůw dotaz ze sekce "Co si naposled jedl"
Syrový (nepasterovaný med) z domácí produkce je myslím celkem prima věc! Teď nedávno sme se bavili v Jeseníkách se včelařem. Říkal že většina malo-včelařů si na kvalitě svého medíku zakládá a nikdy by je nenapadlo ho zahřívat. Proto je v tuto dobu kvaltiní med už cukernatý
Průzračné medy z regálů jakéhokoliv obchodu nepříchází v úvahu. Je to med hojně naředěný cukrovým syrupem
Med obsahuje široké spektrum hodnotných látek, včetně enzymů. Navíc nese negativní iontový náboj, který mu včely dávají. Proto se nemá nabírat kovovými předměty, které ho ruší.
Etická stránka chovu včel stojí na druhé misce vah......
Syrový (nepasterovaný med) z domácí produkce je myslím celkem prima věc! Teď nedávno sme se bavili v Jeseníkách se včelařem. Říkal že většina malo-včelařů si na kvalitě svého medíku zakládá a nikdy by je nenapadlo ho zahřívat. Proto je v tuto dobu kvaltiní med už cukernatý
Průzračné medy z regálů jakéhokoliv obchodu nepříchází v úvahu. Je to med hojně naředěný cukrovým syrupem
Med obsahuje široké spektrum hodnotných látek, včetně enzymů. Navíc nese negativní iontový náboj, který mu včely dávají. Proto se nemá nabírat kovovými předměty, které ho ruší.
Etická stránka chovu včel stojí na druhé misce vah......
"Nevař se, odvaž se!"
kontrolovaná krystalizace?
Pastovaný neboli med krémový je vzdy zarukou nejvyssi kvality.
Nejen že chutná skvěle ale take se dobře maže třeba na krajíc chleba:)
Je to med, kterým v průběhu jeho krystalizace bylo mícháno velice pomalu a dlouze a díky tomu velké krystaly nemohli vzniknout a již vzniklé byli rozetřeny na jemné částečky. Proto med pastovaný.
Tento med je zabarven do bílé až mírně žluté barvy.
Med pastovaný není možné vyrobit z nekvalitních medů-sirupů, neboť u nich proces krystalizace neprobíhá.
Navíc u tohoto medu se snižuje možnost podráždění úst a sliznic na minimum.
Med je dobra zalezitost treba na kulinarske vytvory nebo v kombinaci s tahini:) s oriskama nebo jakkoliv.
Jiste uplatneni je misto cukru v kombuche. ta pak chutna skvele!!
mate chut?
Nejen že chutná skvěle ale take se dobře maže třeba na krajíc chleba:)
Je to med, kterým v průběhu jeho krystalizace bylo mícháno velice pomalu a dlouze a díky tomu velké krystaly nemohli vzniknout a již vzniklé byli rozetřeny na jemné částečky. Proto med pastovaný.
Tento med je zabarven do bílé až mírně žluté barvy.
Med pastovaný není možné vyrobit z nekvalitních medů-sirupů, neboť u nich proces krystalizace neprobíhá.
Navíc u tohoto medu se snižuje možnost podráždění úst a sliznic na minimum.
Med je dobra zalezitost treba na kulinarske vytvory nebo v kombinaci s tahini:) s oriskama nebo jakkoliv.
Jiste uplatneni je misto cukru v kombuche. ta pak chutna skvele!!
mate chut?
-= vitarian rulezz =-
Re: VČELÍ MED - ano či ne?
>Med obsahuje široké spektrum hodnotných látek, včetně enzymů. Navíc nese negativní iontový náboj, který mu včely dávají. Proto se nemá nabírat kovovými předměty, které ho ruší.
Jsem chemik, ale o zapornem naboji medu jsem nikdy neslysela a naprosto to nechapu. Muzes mi to Michale vysvetlit? Proc by mel byt zaporny naboj medu prospesny?
Jsem chemik, ale o zapornem naboji medu jsem nikdy neslysela a naprosto to nechapu. Muzes mi to Michale vysvetlit? Proc by mel byt zaporny naboj medu prospesny?
iontovy naboj?
zuzi bodujesh!!
tak co mihale!?
osvetlish nam problem v cem to vezi a jak to vlastne je?
tak co mihale!?
osvetlish nam problem v cem to vezi a jak to vlastne je?
-= vitarian rulezz =-
ehmm.....nooooooooooo........
...ten negativní náboj šíří včely svými tělíčky, do úlů se taky dávájí láhve s vodou, včely ji ionizují, a pak se to pije jako lék Tohle mě říkal včelař. Jinak co se týče negativního náboje a ionizované vody, tak to sem si nevymyslel, ale ionizovaná voda v kruzích vyznavačů zdravé výživy a rawfoodismu hlavně v USA už dost frčí. Na netu je o tom určitě dost informací. Můžete si koupit i domácí ionizér.
Zkusil sem v Googlu zadat : WATER IONIZER - je tam toho dost....
...nebo se zeptejte včelařů sami, určitě to budou vědět
...ten negativní náboj šíří včely svými tělíčky, do úlů se taky dávájí láhve s vodou, včely ji ionizují, a pak se to pije jako lék Tohle mě říkal včelař. Jinak co se týče negativního náboje a ionizované vody, tak to sem si nevymyslel, ale ionizovaná voda v kruzích vyznavačů zdravé výživy a rawfoodismu hlavně v USA už dost frčí. Na netu je o tom určitě dost informací. Můžete si koupit i domácí ionizér.
Zkusil sem v Googlu zadat : WATER IONIZER - je tam toho dost....
...nebo se zeptejte včelařů sami, určitě to budou vědět
"Nevař se, odvaž se!"
heh.....tak to máš asi pravdu s tou vírou...ale to platí i o celým vitariánství.......víra je na prd, snažil bych se spíše o důvěru - tedy prožitek, že cokoliv čemu chci uvěřit funguje....
A to že má med negativní iontový náboj, tomu nemusíš vůbec věřit - dá se to změřit - a možná to tak není....už sem napsal fundovaným zdrojům o vyjádření k tématu...zatím mlčí ...
A to že má med negativní iontový náboj, tomu nemusíš vůbec věřit - dá se to změřit - a možná to tak není....už sem napsal fundovaným zdrojům o vyjádření k tématu...zatím mlčí ...
"Nevař se, odvaž se!"
negativni?
negativni naboj ? dle me na tom nezalezi.... hlavne ze to chutna .... mnam mnam tahini s pastovym medem to ja fakt muzu.... !!!
jeste ze uz dlouho nemam zadny med, uz bych ho totiz sned a hned!!
jeste ze uz dlouho nemam zadny med, uz bych ho totiz sned a hned!!
-= vitarian rulezz =-
Nejsem zadny fundovany zdroj, jen o vecech premyslim. Jsem vedec, takze neverim kazdemu blabolu. K otazce medu a ionizace me zaujaly nasledujici dve stranky
http://www.volny.cz/bigpower/ionizace.htm
stranka o ionizaci vzduchu - nepresvedcila me o tom, proc je ionizovany vzduch prospesny a jak v organismu funguje, vice to ale studovat nehodlam
http://sweb.cz/josef.samalik/
moc pekne stranky jednoho vcelare, v sekci vceli produkty je dlouhy clanek o "ozarovani medu" vcelami, jak pan vcelar ale tvrdi, zadny vedec nedokaze rici o co jde, sam vcelar take nicemu nerozumi => souhlasim se rcenim vira tva te uzdravi
Suma sumarum, med je moc dobry a nesporne prospesny ale o negativnim naboji a jeho prospesnosti budu pochybovat. Dalsi badani v tomto smeru je pro me promrhany cas. Nemusim rozumet vsemu
http://www.volny.cz/bigpower/ionizace.htm
stranka o ionizaci vzduchu - nepresvedcila me o tom, proc je ionizovany vzduch prospesny a jak v organismu funguje, vice to ale studovat nehodlam
http://sweb.cz/josef.samalik/
moc pekne stranky jednoho vcelare, v sekci vceli produkty je dlouhy clanek o "ozarovani medu" vcelami, jak pan vcelar ale tvrdi, zadny vedec nedokaze rici o co jde, sam vcelar take nicemu nerozumi => souhlasim se rcenim vira tva te uzdravi
Suma sumarum, med je moc dobry a nesporne prospesny ale o negativnim naboji a jeho prospesnosti budu pochybovat. Dalsi badani v tomto smeru je pro me promrhany cas. Nemusim rozumet vsemu
tak to je gól
..asi před 20-ti minutami jsem odeslal email panu Šamalíkovi ohledně té ionizace, abych se teď dozvěděl na této diskuzi od Zuzi, že na těch stránkách je článek na téma ionizace....já ho tam přehlíd...
Jinak článek je super, já to mám za jasnou věc. Více o ionizaci je také na stránkách http://www.pi-voda.cz/ - pro mě taky jasná věc.
"Víra tvá tě uzdraví" bych přenechal nevěřícným Tomášům všeho druhu. Přesně tohle by totiž mohl říct kdejaký Pan Vařený, reagujíce tím třeba na pár informací o přínosech syrové stravy. No ne....dyť ty enzymy...to je taky pěknej výmysl.
Ať žije subatomární svět!! .....ať žije med bzzzzzzz bzzzz zz z
..asi před 20-ti minutami jsem odeslal email panu Šamalíkovi ohledně té ionizace, abych se teď dozvěděl na této diskuzi od Zuzi, že na těch stránkách je článek na téma ionizace....já ho tam přehlíd...
Jinak článek je super, já to mám za jasnou věc. Více o ionizaci je také na stránkách http://www.pi-voda.cz/ - pro mě taky jasná věc.
"Víra tvá tě uzdraví" bych přenechal nevěřícným Tomášům všeho druhu. Přesně tohle by totiž mohl říct kdejaký Pan Vařený, reagujíce tím třeba na pár informací o přínosech syrové stravy. No ne....dyť ty enzymy...to je taky pěknej výmysl.
Ať žije subatomární svět!! .....ať žije med bzzzzzzz bzzzz zz z
"Nevař se, odvaž se!"
ne ne
o tom by se dalo dlouze polemizovat
(kdyz nechame eticke otazky stranou)
ten bily cukr je ale neco totalne jineho
(kdyz nechame eticke otazky stranou)
ten bily cukr je ale neco totalne jineho
Present circumstances do not in any way limit creativity in creating. http://www.addictivebeat.com/128k.pls
Re: med
Bílý cukr a med jsou dvě naprosto odlišné věci, v medu máš především jednoduché cukry - fuktózu, glukózu, v cukru jsou disacharidy, které se v těle štěpí podstatně hůře (alespoň pokud se ze školních let dobře pamatuji, kdyžtak mě může nějaký vědec opravit ). Navíc med obsahuje velké množství dalších látek, jako jsou minerální látky, antibakteriální složky atd. Konzumace medu je podle mne v každém případě přínosná - tedy v rozumné míře, jako se vším.
Co však nechápu je vaše diskuse na téma etické stránky získávání medu. V čelař chová včely - nedělá to nijak "nehumánně", naopak dobrý včelař musí o svá včelstva pečovat velmi pečlivě a vše, co z úlu sebere, musí včelám zase vynahradit. V dnešní době, kdy hmyzu ubývá stejně jako všech ostatních živých tvorů (s výjimkou lidí, těchto šůdců je naplanetě čím dál víc), je téměř nemyslitelné, že by se vitariáni nebo fruitariiáni obešli bez včelařů a jejich včelstev. I když odmítnete konzumaci medu, stejně je potřeba aby někdo všechny ty jablůňky, hrušně, višně nebo jiné zdroje vitariánské pastvy opylil. A divoká včelstva v dnešní přírodě téměř neexistují, ostatního hmyzu, který tuto roli plní, je čím dál méně ...
Řeči o tom, že je neetické brát včeličkám to, co jejich jest, mi připadá skutečně absurdní. Kdyby tomu tak nebylo, nebyli by tu ani ty včely, které včelař vhodně odchovává, zakládá nová včelstva, posiluje je ... proč by někdo něco takového dělal, kdyby z toho "nic neměl"? I dnes se stále platí za tzv. opylovací službu, kteroužto včelaři poskytují sadařům tím, že jim přistaví svá včelstva v době květů ... ale tyto příspěvky jsou natolik nerentabilní, že jen z nich včelař vyžít nemůže ...
Co však nechápu je vaše diskuse na téma etické stránky získávání medu. V čelař chová včely - nedělá to nijak "nehumánně", naopak dobrý včelař musí o svá včelstva pečovat velmi pečlivě a vše, co z úlu sebere, musí včelám zase vynahradit. V dnešní době, kdy hmyzu ubývá stejně jako všech ostatních živých tvorů (s výjimkou lidí, těchto šůdců je naplanetě čím dál víc), je téměř nemyslitelné, že by se vitariáni nebo fruitariiáni obešli bez včelařů a jejich včelstev. I když odmítnete konzumaci medu, stejně je potřeba aby někdo všechny ty jablůňky, hrušně, višně nebo jiné zdroje vitariánské pastvy opylil. A divoká včelstva v dnešní přírodě téměř neexistují, ostatního hmyzu, který tuto roli plní, je čím dál méně ...
Řeči o tom, že je neetické brát včeličkám to, co jejich jest, mi připadá skutečně absurdní. Kdyby tomu tak nebylo, nebyli by tu ani ty včely, které včelař vhodně odchovává, zakládá nová včelstva, posiluje je ... proč by někdo něco takového dělal, kdyby z toho "nic neměl"? I dnes se stále platí za tzv. opylovací službu, kteroužto včelaři poskytují sadařům tím, že jim přistaví svá včelstva v době květů ... ale tyto příspěvky jsou natolik nerentabilní, že jen z nich včelař vyžít nemůže ...
=-Lucínek->
- Josef Benes
- Příspěvky: 62
- Registrován: úte říj 25, 2005 4:44
Ja med nepouzivam, protoze jej vcely nevyrobili pro nas, ale pro potomstvo, jak zde jiz bylo receno. Stejna podstata jako mleko. Co myslis, ze vymenou za med vcely dostanou? To co ty nechces - CUKR! Ano vcela si s nim umi poradit...clovek si s nim umi take poradit. Vysledek...KATASTROFA. Kazde domaci zvire opecovavane clovekem vyrobenou stravou, ma svoje civilizacni problemy, (proc jsi vitarian?) vedouci k zahube. Proc mame problemy s plisnemi, proc maji vcely problemy s plisnemi. Jak to resis? Utikas zpet do prirody. Jake je spravne reseni u vcel? Ano zpet do prirody. Ze to neni mozne? Dobra, ale potom se musi nejak doresit ta plisen. AMETRAZIN to je ono a plisen je pryc! Ametrazin je v prirode "neodbouratelny", podobne jako DDT! Zeptejte se svych vcelaru jak to resi. Nenechte se ukolebat ruznymi nazvy preparatu. Ametrazin je v preparatu aktivni latka . Pokud ji tam nenaleznete, neni vyloucene ze se schovava v nejakem "pseudonazvu". Nevim jak dnes, ale v 80. a 90. letech se tyto preparaty vyrabeli v Dole u Prahy. Pokud vas vcelar nepouziva zadne jedy, vstupujete do rizika s plisnemi, kterymi "domaci" vcely trpi.
Jeste jedna drobnost. Prostudujte si (vitariani), jakym zpusobem vcela vyrobi med... to neni rostlina.
Je mi opravdu lito, ze je muj prispevek negativne naladen. Ber to pouze jako pomoc.
Take miluji sladke, ale resim to susenymi datlemi, fiky ci rozinkami. Dam je do vody jeste s ruznymi orechy a seminky (mandle, slunecnice, len, sezam, mak, atp.). Druhy den to rozmixuji na krem, dam do lednice a kazde rano pridavam ke snidani. Kdyz jsem na sebe tvrdsi, delam to same, ale nerozmixuji.
Vim, i tam by se mohly najit nejake "mouchy", no, chtelo by to Rajskou zahradu... Joe
Jeste jedna drobnost. Prostudujte si (vitariani), jakym zpusobem vcela vyrobi med... to neni rostlina.
Je mi opravdu lito, ze je muj prispevek negativne naladen. Ber to pouze jako pomoc.
Take miluji sladke, ale resim to susenymi datlemi, fiky ci rozinkami. Dam je do vody jeste s ruznymi orechy a seminky (mandle, slunecnice, len, sezam, mak, atp.). Druhy den to rozmixuji na krem, dam do lednice a kazde rano pridavam ke snidani. Kdyz jsem na sebe tvrdsi, delam to same, ale nerozmixuji.
Vim, i tam by se mohly najit nejake "mouchy", no, chtelo by to Rajskou zahradu... Joe
RAW
Pepo(nebo te mam nazivat Josefe nebo jinak?). taky se mi libi tvuj prispevek. Neco k tomu dodam, aby i ostatni meli predstavu o tom, co ji, a za jakou cenu.
Jak uz psal Pepa, vcelam se veme med, zato dostanou cukr. Koncentrovany cukr se dela zodpovednym za snizenou imunitu vcel, coz je pravdepodobne duvod, proc ma tolik vcel roztoce a umiraji. V nekterych zemich je legalni vyvrazdit cele vcelstvo (plynem nebo polit benzinem a zapalit), protoze je to levnejsi, nez je chovat pres zimu, a taky se smi ustrihnout kralovne kridylka, aby nemohla odletet.
Komu je jedno, ze se zneuzivaji a vrazdi kravy, ovce, prasata a slepice, aby mohl uspokojit svoje chute, toho samozrejme nezajima, jak clovek zachazi se vcelami, aby mohl konzumovat jejich vymesky zlaz a produkty menstruace.
K tomu dodavam uz jen to, co rekl J. B. Shaw:"Jsme zvireci hroby zvirat zavrazdenych, abychom ukojili sve choutky... Nechceme zit ve valkach a pritom se nacpavame mrtvolamy."
Jak uz psal Pepa, vcelam se veme med, zato dostanou cukr. Koncentrovany cukr se dela zodpovednym za snizenou imunitu vcel, coz je pravdepodobne duvod, proc ma tolik vcel roztoce a umiraji. V nekterych zemich je legalni vyvrazdit cele vcelstvo (plynem nebo polit benzinem a zapalit), protoze je to levnejsi, nez je chovat pres zimu, a taky se smi ustrihnout kralovne kridylka, aby nemohla odletet.
Komu je jedno, ze se zneuzivaji a vrazdi kravy, ovce, prasata a slepice, aby mohl uspokojit svoje chute, toho samozrejme nezajima, jak clovek zachazi se vcelami, aby mohl konzumovat jejich vymesky zlaz a produkty menstruace.
K tomu dodavam uz jen to, co rekl J. B. Shaw:"Jsme zvireci hroby zvirat zavrazdenych, abychom ukojili sve choutky... Nechceme zit ve valkach a pritom se nacpavame mrtvolamy."
- Josef Benes
- Příspěvky: 62
- Registrován: úte říj 25, 2005 4:44
i kdyz jsem teprve zacinajici vitarian tak si ovolim protestovat ...
muj nazor j asi takovyto:
med konzumuji, konzumoval jsem a pravdepodobn nadale konzumovat budu pokud tu nekdo nenapise prispevek, ktery by me presvedcil ze to opravdu neni spravne. a nyni par argumentu: med je syrova potravina, je sice zivocisneho puvodu, ale urcena pro konzumaci, a to nejen mladym vcelam... i v prirode je spustu tvoru kteri vyjidaji medove uly lesnich vcel ... napriklad medved, ale i jini, ale myslim, ze je zbytecne je jmenovat, je to asi tak stejne jako pojidani syrovych vajec... take jsou tvorove, kteri vykradaji cizi hnizda za ucelem ziskani vajec jako potravy.. je to kolobeh prirody, uplne stejne jako kdyz vy vitariani jite ovoce.... take ma byt urceno k rozmnozovani rostlin, a duznina tak neni jentak pro nic za nic pro ty kteri si mysli ze je urcena pro poziti... (tady predpokladam ze to vetsina vi, ale "normalni" lidi to casto ani nevi) ... proste kdyz plod spadne jakmile je zraly tak se duznina rozlozi a vytvori kompost pro klicici seminka... asi tak stejne jako bilek ve slepicim vajicku.... kure se vyvine ze zloutku a bilek mu jako temer cista bilkovina slouzi jako vyziva pred vyklubanim se... sice je sporne zda je spravne soucasne chovani vcelstev ci nikoli (btw. muj deda ukoncil pred 2 roky svou vcelarskou karieru delal vyborny med) je to asi jako se vsim, supermarketove ovoce vyhnane ve sklenicich nebo a pouziti syntetickych hnojiv nebo maso ze zvirat krmenych v velkochovech vlastnima mrsinama... myslim ze s timhle nikdo nic neudela protoe tu jsou stale miliardy konzumentu naproti te male mensine lidi, jejichz zivotni styl zacina pismenem V-.
take bych podle meho nazoru nebral moc vazne to co tu napsal joe... konzumace medu hlediska toho ze berme krmivo vcelam... V PORADKU .. v prirode by cukr nedostali, ale zase by se jim nevzal veskery med takze to j naruseni rovnovahy.... nekonzumace medu z hlediska soucitu se vcelami... TO AT SI ROZMYSLI KAZDY SAM ... jak jsem rekl... je to stejne jako se vsim...
muj nazor j asi takovyto:
med konzumuji, konzumoval jsem a pravdepodobn nadale konzumovat budu pokud tu nekdo nenapise prispevek, ktery by me presvedcil ze to opravdu neni spravne. a nyni par argumentu: med je syrova potravina, je sice zivocisneho puvodu, ale urcena pro konzumaci, a to nejen mladym vcelam... i v prirode je spustu tvoru kteri vyjidaji medove uly lesnich vcel ... napriklad medved, ale i jini, ale myslim, ze je zbytecne je jmenovat, je to asi tak stejne jako pojidani syrovych vajec... take jsou tvorove, kteri vykradaji cizi hnizda za ucelem ziskani vajec jako potravy.. je to kolobeh prirody, uplne stejne jako kdyz vy vitariani jite ovoce.... take ma byt urceno k rozmnozovani rostlin, a duznina tak neni jentak pro nic za nic pro ty kteri si mysli ze je urcena pro poziti... (tady predpokladam ze to vetsina vi, ale "normalni" lidi to casto ani nevi) ... proste kdyz plod spadne jakmile je zraly tak se duznina rozlozi a vytvori kompost pro klicici seminka... asi tak stejne jako bilek ve slepicim vajicku.... kure se vyvine ze zloutku a bilek mu jako temer cista bilkovina slouzi jako vyziva pred vyklubanim se... sice je sporne zda je spravne soucasne chovani vcelstev ci nikoli (btw. muj deda ukoncil pred 2 roky svou vcelarskou karieru delal vyborny med) je to asi jako se vsim, supermarketove ovoce vyhnane ve sklenicich nebo a pouziti syntetickych hnojiv nebo maso ze zvirat krmenych v velkochovech vlastnima mrsinama... myslim ze s timhle nikdo nic neudela protoe tu jsou stale miliardy konzumentu naproti te male mensine lidi, jejichz zivotni styl zacina pismenem V-.
take bych podle meho nazoru nebral moc vazne to co tu napsal joe... konzumace medu hlediska toho ze berme krmivo vcelam... V PORADKU .. v prirode by cukr nedostali, ale zase by se jim nevzal veskery med takze to j naruseni rovnovahy.... nekonzumace medu z hlediska soucitu se vcelami... TO AT SI ROZMYSLI KAZDY SAM ... jak jsem rekl... je to stejne jako se vsim...
Ahoj, nemůžu nereagovat na názor Reny.Zajímalo by mě totiž v kterých zemích je běžné vypalovat před zimou včelstva, aby včelař ušetřil na cukru. A taky mě zajímá, jak je to s tou menstruací u včel. Kdybys byla tak hodná a rozšířila tak moje znalosti o včelách. S manželem totiž včelaříme a tyhle dvě věci mi nějak neseděj, ale ráda se nechám poučit.Ono totiž vychovat zdravé včelstvo dá spoustu práce a lidi, který se o včely staraj to dělaj opravdu s láskou,takže by určitě včelky na zimu nepolili benzínem. Uznávám, že med je nektar přetvořený a odpařený včelou do konzistence medu, ale jeho přínos pro zdraví je nesporný a nějaké cizokrajné sušené datle nebo fíky se s tím nedají srovnávat, přestože jsou rostlinného původu. Také není pravda o léčení plísní jedy. Při správné cirkulaci vzduchu v úlu se zde plísně téměř nevyskytují a to málo co se k včele dostane umí sama odstranit. Je to asi na delší povídání. Jen jsem chtěla říct, že včelaření není totéž co velkochov prasat nebo drůbeže, protože narozdíl od obrovské konzumace masa, která je běžná až v posledních několika málo desetiletích, chov včel a konzumace medu byla u našich předků zcela obvyklá.Nevím, jestli máš možnost sledovat rozdíl v úrodě ovoce tam kde jsou včely a tam kde ne. U mých rodičů na zahradě bylo vždy spousta ovoce, ale vloni zemřel poslední včelař ve vsi, samozřejmě nikdo z jeho dětí v tomto nevýhodném snažení pokračovat nechtěl, a naši ani vloni ani letos neměli z úrody téměř nic. Takže až budež příště psát o včelaři jako o bestii která vezme med a místo něj nasype včele pár kilo cukru, zjisti si o tom nejdřív nějaké info.Pěkný večer
Katko oK, nic není černobílé a chci se tě jakožto včelaře zeptat: pasterizujete med pro prodej? Předpokládám že ne. Ale všechen med v obchodech je jistě pasterizován. Máš pocit jako včelař, že je to nutné? A dále: Kde se bere tolik tun medu co se dá běžně koupit? Je to vůbec med? Myslíš že taková kvantita se dá produkovat ještě s láskou ke včelám? Jistě odebíráš časopis včelař a podobné otázky se tam objevují. Díky za odpovědi.
Nevědomost je tak lehká!
Kdysi jsem taky jedl med, ale po tom, co jsem si přečetl příspěvek od Joea (díky) a taky začal občas pít urinu, tak už ho nejím vůbec. Totiž myslím, že podle chuti moči se toho dá dost poznat... třeba když si dám něco vařeného, tak potom je to úplná břečka, co se nedá vypít - úplná sůl, mám takový pocit, že by mě to rozežralo.... a když si dám med tak, i když jiným způsobem a ne tak moc, taky nepříjemné.
- Pepík Ševců
- Příspěvky: 523
- Registrován: stř pro 14, 2005 9:47
Nechci tu vystupovat jako nějaký všeználek (viz moje příspěvky v jiných diskuzích), ale čirou náhodou jsem dlouholetý včelařHonza píše:Katko oK, nic není černobílé a chci se tě jakožto včelaře zeptat: pasterizujete med pro prodej? Předpokládám že ne. Ale všechen med v obchodech je jistě pasterizován. Máš pocit jako včelař, že je to nutné? A dále: Kde se bere tolik tun medu co se dá běžně koupit? Je to vůbec med? Myslíš že taková kvantita se dá produkovat ještě s láskou ke včelám? Jistě odebíráš časopis včelař a podobné otázky se tam objevují. Díky za odpovědi.
Co se týká příspěvku Reny, nemohu říci jinak, než že je to blábol hodný naprostého neznalce. Beru tady na fóru příspěvky, z kterých cítím fundovanost, ale tyto cancy to dost shazují. Jak už tu přede mnou tuším Katka psala, stojí dost práce udržet včelstvo v pořádku celý rok. Ničit ho potom nemá moc smysl, když může sloužit (byť s jinou matkou) nekolik let. Stříhet matce křídla, aby neuletěla? Odlétají mladé a stará zůstává, Reny. Mimochodem, s tím braním medu a nahrazováním ho „špatným cukrem“ je také pěkná pitomost. Organizmus včel zcela bezproblémově vstřebává sacharózu a naopak má problém s pozdní medovicí. Díky ní a následným průjmům mnohá včelstva mohou přes zimu uhynout.
Co se týče té pasterizace. Já to nikdy nedělal a ani nevím, jestli to někdo dělá. Pokud to není podmínka nějakého „mazaného zákona“. Med působí přirozeně antisepticky. Je to s podivem, ale objevil jsem na půdičce za starými nástavky zapomenutou sklenici starou 15 let. Med byl zcela zkrystalizován, ale v pořádku.
PŠ
Honzo, částečně už Ti odpověděl Pepík, to co píše je naprostá pravda. My med neprodáváme, protože máme opravdu pár včelstev, pouze pro potřebu rodiny. Bydlíme no, skoro se dá říct na samotě, v údolí u Ústí n. O. a není zde jiná pastva pro včely než louky plné kytek a bylinek a v srpnu medovice/ v našem případě je to medovice ze stromů při velkém rozdílu denních a nočních teplot/. Jarní med který voní bylinama by byl hřích pastovat. nemáme medu mnoho, proto s ním taky nakládáme opatrně, ale myslím, že je to kvalita. Zajímala jsem se i o značku bio a troufám si tvrdit, že by se do této skupiny dal zařadit. Ale jak říkám, děláme to jen pro radost. Pastováním se složení nezmění, prouze se naruší krystalizace a med zůstane tekuty. Včelaři, kteří med prodavají tím reagují na požedavky zákazníků, kteří z neznalosti považůjí zatuhlý med za cukrový podfuk. Opak je pravdou. Právě "med"který včela vytvoří z cukerného roztoku, nikdy neztvrdne. Myslím, že ale každý včelař, který med prodává má na výběr i med nepastovaný a já bych volila při koupi ten. Co se týče Tvé otázky ohledně tun medu, máš pravdu. Jsou tu opravdu tuny na prodej. Víš tady se schází skupina lidí, která pokud něčím sladí, tak medem, ale mezi obyč. lidmi panuje cukr.Myslím že kdyby bylo konzumentů jen o něco víc, tak by tuzemský med určitě nestačil. Problém je ovšem s medem dovozovým, který se dostává na pulty do obchodů. To je katastrofa. Země jako Argentina, Čína....sem valí obrovské množství medu za samozřejmě nízkou cenu. Tento med ovšem pochází z jiného bakteriologického pásma a zárodky parazitů v něm mohou být. V těchto zemích je mnohem vyšší "výtěžnost"medu od jednoho včelstva a proto mají medu zřejmě nadbytek. Ale jestli to dělají s láskou to se přiznám, že nevím. Brala jsem to spíš podle toho jak to vidím u nás v Čechách.Ahoj a pohodový den všem
KatkoK a Pepivku Sevcu:Mojim prispevkem jsem se vas nechtela nikterak dotknout ani urazit vas nebo jine vcelare. Jsem si jista, ze se chovate ke svym vcelickam tak, jak nejlepe umite.
Divite se, proc by nekdo radsi zabil svoje vcely, nez aby jim dal misto medu cukr a pripravil je tak na zimu. Odpoved vam da jiny vcelar na CT24. Pan Zdrha vypada jako mily pan, ktery s laskou pecuje o sve vcely. Nepisu, ze on to dela, ukazuju jenom mozne duvody.( http://www.ct24.cz/vysilani/?id=68667&p ... 1097181328 , abyste nemuseli sledovat cele udalosti, zajedte si tim zelenym cudlikem na cas na 16:05 ) Cituji rozhovor CT24 s panem Zdrhou:"Ceske vcelarstvi je v krizi. Muze za to i fakt, ze vykupni ceny medu klesly na uroven, na ktere byly pred rokem 1989, zatimco naklady na chov za tu dobu nekolikrat vzrostly." Pan Z.:"Jakziva to nebylo tak, aby ten med klesl tak nizko jako letos, dokonce na 25Kc svetlej a 35Kc tmavej." "Chovatele musi pred zimou nahradit med, ktery odebrali, cukrem, aby neuhynuly. Cena cukru je vsak skoro stejna, jako vykupni cena medu." Jiny vcelar:"Zbydou vam tri koruny a voci pro plac." Pan Z.:"Kdyz si to tak spocitate, ty hodiny, tak to se nikda nikomu nevyplati dneska prevarit." A ja jen dodavam: nekdy se nevyplati ani utracet za cukr, kdyz je levnejsi vcely zabit a na jare si koupit novy. Nerikam, ze to tak delate vy, divila bych se tomu, ale ve svete se to tak bezne praktikuje.
Temi produkty menstruace jsem myslela vajicka(o tom, jestli to u vcely muzeme nazyvat menstruace se ale bavit nechci). Nevim jak presne odber medu v malovyrobe funguje. Docela by mne to zajimalo, takze pokud chcete, napiste. Co vim, tak ve velkovyrobe se s tim tak nepatlaji. Odeberou co nejvic medu i s moznymi vajicky a spoustu vajicek znici.
Pristrihnuti nebo odtrhnuti kridel kralovne neni opet zadny blabol, ale fakt. Napr. v Nemecku je povoleno, pristrihnout kralovne kridylka, divila bych se, kdyby tomu bylo v Cechach jinak. Prijde vam to jako nesmysl, ale tento nesmysl se normalne praktikuje. Nezapomente, ze se kazdy nestara o sve vcely jako vy. Kazdy to dela jinak a i kdyz tomu treba nerozumite,nekomu se to urcite vyplati. Jinak by se to prece nedelalo!
Pepiku: Cukr neni zdravy pro nikoho, ani pro cloveka, ani pro vcely.
Katko, ano, vim, ze kdyz je vcel malo, rodi se malo ovoce (kdyz to reknu zjednodusene). Znamena to, ze aby bylo dostatek vcel, musime z nich profitovat?
V malovyrobe se vcelari chovaji ke svym vcelam casto daleko lepe nez ve velkovyrobe. Ale jedno jakou formou med ziskame, podle me si bereme neco, co nam nepatri, a vcely za to dostanou neco, co se JEJICH medu vubec nevyrovna.
Divite se, proc by nekdo radsi zabil svoje vcely, nez aby jim dal misto medu cukr a pripravil je tak na zimu. Odpoved vam da jiny vcelar na CT24. Pan Zdrha vypada jako mily pan, ktery s laskou pecuje o sve vcely. Nepisu, ze on to dela, ukazuju jenom mozne duvody.( http://www.ct24.cz/vysilani/?id=68667&p ... 1097181328 , abyste nemuseli sledovat cele udalosti, zajedte si tim zelenym cudlikem na cas na 16:05 ) Cituji rozhovor CT24 s panem Zdrhou:"Ceske vcelarstvi je v krizi. Muze za to i fakt, ze vykupni ceny medu klesly na uroven, na ktere byly pred rokem 1989, zatimco naklady na chov za tu dobu nekolikrat vzrostly." Pan Z.:"Jakziva to nebylo tak, aby ten med klesl tak nizko jako letos, dokonce na 25Kc svetlej a 35Kc tmavej." "Chovatele musi pred zimou nahradit med, ktery odebrali, cukrem, aby neuhynuly. Cena cukru je vsak skoro stejna, jako vykupni cena medu." Jiny vcelar:"Zbydou vam tri koruny a voci pro plac." Pan Z.:"Kdyz si to tak spocitate, ty hodiny, tak to se nikda nikomu nevyplati dneska prevarit." A ja jen dodavam: nekdy se nevyplati ani utracet za cukr, kdyz je levnejsi vcely zabit a na jare si koupit novy. Nerikam, ze to tak delate vy, divila bych se tomu, ale ve svete se to tak bezne praktikuje.
Temi produkty menstruace jsem myslela vajicka(o tom, jestli to u vcely muzeme nazyvat menstruace se ale bavit nechci). Nevim jak presne odber medu v malovyrobe funguje. Docela by mne to zajimalo, takze pokud chcete, napiste. Co vim, tak ve velkovyrobe se s tim tak nepatlaji. Odeberou co nejvic medu i s moznymi vajicky a spoustu vajicek znici.
Pristrihnuti nebo odtrhnuti kridel kralovne neni opet zadny blabol, ale fakt. Napr. v Nemecku je povoleno, pristrihnout kralovne kridylka, divila bych se, kdyby tomu bylo v Cechach jinak. Prijde vam to jako nesmysl, ale tento nesmysl se normalne praktikuje. Nezapomente, ze se kazdy nestara o sve vcely jako vy. Kazdy to dela jinak a i kdyz tomu treba nerozumite,nekomu se to urcite vyplati. Jinak by se to prece nedelalo!
Pepiku: Cukr neni zdravy pro nikoho, ani pro cloveka, ani pro vcely.
Katko, ano, vim, ze kdyz je vcel malo, rodi se malo ovoce (kdyz to reknu zjednodusene). Znamena to, ze aby bylo dostatek vcel, musime z nich profitovat?
V malovyrobe se vcelari chovaji ke svym vcelam casto daleko lepe nez ve velkovyrobe. Ale jedno jakou formou med ziskame, podle me si bereme neco, co nam nepatri, a vcely za to dostanou neco, co se JEJICH medu vubec nevyrovna.
- Pepík Ševců
- Příspěvky: 523
- Registrován: stř pro 14, 2005 9:47
Milá Reno
Tak postupně:
1. Není možné, aby se Ti vyplatilo včely zabít a na jaře koupit nové. Matka není úplně nejlevnější a koupit hotový oddělek také ne (ve srovnání s přikrmováním).
Jinak, chov včel se skutečně nevyplatí, ale je to fajn.
2. Vajíčka s medem odebrat nelze. Odebírá se totiž z části úlu, kam matka kvůli velikosti těla a průchodnosti mřížky nemá přístup, takže je tam jenom med a pyl. Nikdo, ani velkovýrobce nemá sebemenší důvod ničit plodiště vymetáváním medu z plodových rámků - jen na nich jsou vajíčka. Navíc vajíčka Ti med znehodnotí a je to na něm dost vidět.
3. Neexistuje jediný důvod k zastřihávání křidélek. Matka nikdy úl neopustí. je to její přirozenost. Navíc její schopnost létat je značně omezena i tak. Rojení včel je odlet nové mladé matky s částí včelstva. A té křídla těžko můžete stihnout zastřihnout. V životě jsem neslyšel o zastřihávání. Nesmíš věřit všemu, co se píše v novinách
4. Jak víš, že není zdravý pro nikoho? Není to už spíše zaslepenost? Je pro včely z hlediska přežití rozhodně zdravější, než jejich přirozená zásoba - medovice. Kvůli medovici často včely trpí průjmy a uhynou. S cukrem se tak neděje.
5. Proč bychom z nich neprofitovali, když jim to prospívá a vesele se množí?
6. Hlavním zdrojem minerálů a esenciálních látek pro včely je pyl. Ten jim neberu. Med je pro ně spíše zdrojem energie. Ten jim nahradím cukrem. Copak cukr není přírodní látka? Navíc, jak píšu nahoře, jim prospívá lépe než vlastní zásoby.
No, snad už to stačí. Když bys chtěla vědět další, jsem k dispozici.
PŠ
Tak postupně:
1. Není možné, aby se Ti vyplatilo včely zabít a na jaře koupit nové. Matka není úplně nejlevnější a koupit hotový oddělek také ne (ve srovnání s přikrmováním).
Jinak, chov včel se skutečně nevyplatí, ale je to fajn.
2. Vajíčka s medem odebrat nelze. Odebírá se totiž z části úlu, kam matka kvůli velikosti těla a průchodnosti mřížky nemá přístup, takže je tam jenom med a pyl. Nikdo, ani velkovýrobce nemá sebemenší důvod ničit plodiště vymetáváním medu z plodových rámků - jen na nich jsou vajíčka. Navíc vajíčka Ti med znehodnotí a je to na něm dost vidět.
3. Neexistuje jediný důvod k zastřihávání křidélek. Matka nikdy úl neopustí. je to její přirozenost. Navíc její schopnost létat je značně omezena i tak. Rojení včel je odlet nové mladé matky s částí včelstva. A té křídla těžko můžete stihnout zastřihnout. V životě jsem neslyšel o zastřihávání. Nesmíš věřit všemu, co se píše v novinách
4. Jak víš, že není zdravý pro nikoho? Není to už spíše zaslepenost? Je pro včely z hlediska přežití rozhodně zdravější, než jejich přirozená zásoba - medovice. Kvůli medovici často včely trpí průjmy a uhynou. S cukrem se tak neděje.
5. Proč bychom z nich neprofitovali, když jim to prospívá a vesele se množí?
6. Hlavním zdrojem minerálů a esenciálních látek pro včely je pyl. Ten jim neberu. Med je pro ně spíše zdrojem energie. Ten jim nahradím cukrem. Copak cukr není přírodní látka? Navíc, jak píšu nahoře, jim prospívá lépe než vlastní zásoby.
No, snad už to stačí. Když bys chtěla vědět další, jsem k dispozici.
PŠ
Vy, myslím, taky pěkně kecáte:-) Vloni měli někde na slovensku včelaři problém s velkými úhyny včelstev přes zimu a závěr hygieniků zněl tak, že na vině je přílišný odběr medu. Včelařům bylo doporučeno, aby dávali přednost dobré zdravotní kondici včel před ziskem z medu. Jinak kvalitativní rozdíl mezi cukrem a medem, popřípadě jinými přírodními cukry, Vám osvětlí jakýkoliv odborník na výživu.Pepík Ševců píše: 6. Hlavním zdrojem minerálů a esenciálních látek pro včely je pyl. Ten jim neberu. Med je pro ně spíše zdrojem energie. Ten jim nahradím cukrem. Copak cukr není přírodní látka? Navíc, jak píšu nahoře, jim prospívá lépe než vlastní zásoby.
PŠ
- Pepík Ševců
- Příspěvky: 523
- Registrován: stř pro 14, 2005 9:47
Jojo, když jim vemete, musíte jim taky dát dost. Pokud je někdo takový oslík a včely nechá hladovět, je to asi problém.Selma píše:Vy, myslím, taky pěkně kecáte:-) Vloni měli někde na slovensku včelaři problém s velkými úhyny včelstev přes zimu a závěr hygieniků zněl tak, že na vině je přílišný odběr medu. Včelařům bylo doporučeno, aby dávali přednost dobré zdravotní kondici včel před ziskem z medu. Jinak kvalitativní rozdíl mezi cukrem a medem, popřípadě jinými přírodními cukry, Vám osvětlí jakýkoliv odborník na výživu.
O tom problému na Slovensku nicméně nic nevím. Hygienici radili včelařům? Nebyli to spíš jaderní fyzici? Není to jen kachna?
Opravdu nevěřte všemu, co píší v novinách, dost často je význam značně zkreslen. Ve skutečnosti šlo o to, že v bratislavské zoo překrmili návštěvníci medvěda a zřízenci jim doporučili nenosit mu tolik medu.
ad 2
Kvalitativní rozdíl znám. Jedná se ale o rozdíl podstatný z pohledu člověka. Navíc je tu skutečně značný rozdíl mezi medem květovým a medem medovicovým. Víte vůbec v čem ten rozdíl spočívá? Víte vůbec něco o tom, jak včela cukry metabolizuje? Že tak šmahem zavrhnete názor někoho a sama tomu zřejmě nerozumíte, mne vždy dost zarazí. Prostě cukr fuj a med huj, mám v hlavě jednu linku a už ji nepustim. Sám cukr nepoužívám, vím že mi škodí. Včelám ho dávám a vím, že jim prospěje.
PŠ
[quote="Pepík Ševců"]
nemohu si dělat výčitky, že vraždím rostlinky sežráním, nebo likviduju hodňoučké i zloučké mikroorganismy neustále ve svém traktu nebo kradu med-ale spíš si myslím, že se zde jedná o symbiózu, holt je to tak krvežíznivým bohem tak zařízeno. Spíš mně připadá, že život jako takový nemá význam a stále se jedná o posunutí genové informace k vyšší evoluční qualitě,
ovšem vyvozovat, že je cukr prospěšný z toho, že se včely množí, pojídači zdechlin a uvařenýho odpadu se taky vesele množí a nelze konstatovat, že jim to prospívá. Včelstvo je vždy v lepším zdravotním stavu na medu než na cukru. Já se i domnívám, že neschopnost ubránit se nějakým triviálním roztočům, je dána konzumací jednosložkové sacharózy proti tisícisložkovému medu. A včely přes zimu hynou nebo ty průjmy, že se nemůžou vyprázdnit a očistit, než s přežrání, ne?.
nemohu si dělat výčitky, že vraždím rostlinky sežráním, nebo likviduju hodňoučké i zloučké mikroorganismy neustále ve svém traktu nebo kradu med-ale spíš si myslím, že se zde jedná o symbiózu, holt je to tak krvežíznivým bohem tak zařízeno. Spíš mně připadá, že život jako takový nemá význam a stále se jedná o posunutí genové informace k vyšší evoluční qualitě,
ovšem vyvozovat, že je cukr prospěšný z toho, že se včely množí, pojídači zdechlin a uvařenýho odpadu se taky vesele množí a nelze konstatovat, že jim to prospívá. Včelstvo je vždy v lepším zdravotním stavu na medu než na cukru. Já se i domnívám, že neschopnost ubránit se nějakým triviálním roztočům, je dána konzumací jednosložkové sacharózy proti tisícisložkovému medu. A včely přes zimu hynou nebo ty průjmy, že se nemůžou vyprázdnit a očistit, než s přežrání, ne?.
Pepiku Sevcu: Prijde mi, ze si poradne necet, co jsem napsala, a jak pises, mas v sobe linku a uz nepustit.
Napr. to s tim zastrihovanim kralovne krydylek je holy fakt. Nejde o to, jestli si myslis, ze je to blbost, jde o to, ze se to dela, a to nicim nevyvratis. Nema smysl projit vsechny tvoje body a opakovat se.
Ale opravdu by mne jedna vec od tebe zajimala: Proc si myslis, ze tak jak delas urcite veci ty, tak je delaji i ostatni na celem svete?
Napr. to s tim zastrihovanim kralovne krydylek je holy fakt. Nejde o to, jestli si myslis, ze je to blbost, jde o to, ze se to dela, a to nicim nevyvratis. Nema smysl projit vsechny tvoje body a opakovat se.
Ale opravdu by mne jedna vec od tebe zajimala: Proc si myslis, ze tak jak delas urcite veci ty, tak je delaji i ostatni na celem svete?
Reno, v tomhle máš pravdu. Zastříhnutí křídel matce není zakázáno. A nevím, ale možná to někdo i dělá. Taky třeba moje babička se úžasně stará o pár slepic a přesto jim občas zastříhne brka, aby nemohly přes plot do zahrady devastovat zeleninu. I přesto si myslím, že právě babička má ohleduplný vztah k přírodě jako málokdo. ¨
Tahle diskuse asi nemá moc smysl. Já určitě nechci nikoho přesvědčit aby konzumoval med nebo jakoukoli formu sladidla. Je to volba každého. Sama za seba si klidne dám lžíci medu nebo jsem ráda když moje díte vycucá lžíci medu nežli by snědlo nějakej chemickej bonbon.Ale netrpim kvůli tomu pocitem, že tak činím něco proti přírodě. To bych u toho chemickýho bonbonu určitě měla.
Neměla by ses na to "zotročení" včel dívat tak extrémně. Ani včely samy to tak neberou. Víš že třeba před zimou pozabíjej všechny trubce a vyházej je z úlu, protože se jim s nima nechtěj živit? A to jim tam kluci klidně celý léto makaj. A nebo samy vykoušou plod, když maj pocit, že ho neuživěj. Nebo další věc: víš že jednou součástí jejich přirozené stravy jsou výkaly mšic. Je to tak zařízeno. Mšice svejma výkalama zaplácá průduchy rostlinám. Ty pak odumíraj. Včela nedělá rozdíl. Je to sladký,tak to beru. Ale furt je to jen HOVINKO! A kytku tím zachrání že jí toho zbaví. Uznej, že včelař s cukrem jí ještě podstrojuje. No je mi jasný že kvůli tomuhle se do mě někdo naveze
Tahle diskuse asi nemá moc smysl. Já určitě nechci nikoho přesvědčit aby konzumoval med nebo jakoukoli formu sladidla. Je to volba každého. Sama za seba si klidne dám lžíci medu nebo jsem ráda když moje díte vycucá lžíci medu nežli by snědlo nějakej chemickej bonbon.Ale netrpim kvůli tomu pocitem, že tak činím něco proti přírodě. To bych u toho chemickýho bonbonu určitě měla.
Neměla by ses na to "zotročení" včel dívat tak extrémně. Ani včely samy to tak neberou. Víš že třeba před zimou pozabíjej všechny trubce a vyházej je z úlu, protože se jim s nima nechtěj živit? A to jim tam kluci klidně celý léto makaj. A nebo samy vykoušou plod, když maj pocit, že ho neuživěj. Nebo další věc: víš že jednou součástí jejich přirozené stravy jsou výkaly mšic. Je to tak zařízeno. Mšice svejma výkalama zaplácá průduchy rostlinám. Ty pak odumíraj. Včela nedělá rozdíl. Je to sladký,tak to beru. Ale furt je to jen HOVINKO! A kytku tím zachrání že jí toho zbaví. Uznej, že včelař s cukrem jí ještě podstrojuje. No je mi jasný že kvůli tomuhle se do mě někdo naveze
KatkoK: Nevim, z jakeho duvodu by se do tebe mel nekdo navazet. Plne respektuji tvuj nazor. Kazdy to proste vydime jinak. Me osobne tesi, kdyz si prectu jiny nazor, protoze pak veci vydim z jineho uhlu, kdyby kazdy tvrdil to same, byla by to pekna nuda. Jak napsal Honza, nic neni cernobile. Nechtela jsem z vcelaru delat zadne bestie, jak uz jsem psala minule, treba ten vcelar , co byl na CT24 se urcite staral o sve vcely, jak nejlepe mohl a myslel si, ze pro ne dela to nejlepsi . Kazdy dela, jak umi.
Preji tobe a tvym vcelickam hodne stesti!
Preji tobe a tvym vcelickam hodne stesti!
- Pepík Ševců
- Příspěvky: 523
- Registrován: stř pro 14, 2005 9:47
OK. Nedá se tvrdit, že někdo není úplný cvok a tudíž zastřihuje matkám křídla. Jen už naposled k tomu cukru pro buc11: potíže mají všely v zimě ne z přežrání, ale pokud jim tam necháš medovici a nevyměníš ji za cukr.
A Reno, co jsem přečet špatně? Máš pravdu, že možná někdo pálí včelstva, možná někdo stříhá křídla, někdo nechá včely hladovět. Někdo taky vraždí malé děti, někdo defrauduje peníze. Nedá se to nazvat nikde na světě standardní činností a rozhodně to není společenská norma.
Ještě pro buc11: I vitariáni se vesele množí, a jak oni sami tvrdí, v mnohem lepším zdravotním stavu. Včely se také množí díky lepšímu zdr. stavu. Píšeš: „Včelstvo je vždy v lepším zdravotním stavu na medu než na cukru. Já se i domnívám, že neschopnost ubránit se nějakým triviálním roztočům, je dána konzumací jednosložkové sacharózy proti tisícisložkovému medu.“ Tak to holt není pane. Někdy to zkus a zkušenost Ti řekne svoje.
To Katka K.: vitariáni pijí urinu, já holt žeru h.... Kdo je víc?
Mějte se
PŠ
A Reno, co jsem přečet špatně? Máš pravdu, že možná někdo pálí včelstva, možná někdo stříhá křídla, někdo nechá včely hladovět. Někdo taky vraždí malé děti, někdo defrauduje peníze. Nedá se to nazvat nikde na světě standardní činností a rozhodně to není společenská norma.
Ještě pro buc11: I vitariáni se vesele množí, a jak oni sami tvrdí, v mnohem lepším zdravotním stavu. Včely se také množí díky lepšímu zdr. stavu. Píšeš: „Včelstvo je vždy v lepším zdravotním stavu na medu než na cukru. Já se i domnívám, že neschopnost ubránit se nějakým triviálním roztočům, je dána konzumací jednosložkové sacharózy proti tisícisložkovému medu.“ Tak to holt není pane. Někdy to zkus a zkušenost Ti řekne svoje.
To Katka K.: vitariáni pijí urinu, já holt žeru h.... Kdo je víc?
Mějte se
PŠ
- Pepík Ševců
- Příspěvky: 523
- Registrován: stř pro 14, 2005 9:47
Ne, nejsem. Ale cukr nepoužívám (pokud o tom vím) v jakémkoli množství.RadkaS píše:Pepiku Sevcu, jen bych chtela podotknout, ze vime na zaklade vlastni zkusenosti, ze cukr je fuj. Poznas to bezpecne na vitarianske strave. Ty asi nejsi vitarian, ze?
Počítám, že bych vitariánem být mohl (s určitými výhradami), ale schází mi k tomu důvod. Jsem zdravý, netrpím na zuby, na nadváhu, nemocný jsem nebyl kolik let, nepobolívá mne hlava ani břicho. Spím sice málo (kvůli práci), ale výborně, netrpím na civilizační choroby. Jen sem tam úraz. Jsem ve výborné fyzické kondici, netrpím na zimu, potím se při námaze, ale nesmrdím. Krevní výsledky v normách. Nepoužívám sůl ani pepř, ale jinak kořením. Piju čaj a kafe, nicméně nepociťuji žádné špatné důsledky. I alkoholu se nevyhýbám, mám rád pivo. Netrpím na bolestivou menstruaci
No, dost na to, abych Vás všechny vyděsil. Ale pořád mi nic není a naopak je mi skvěle. Mám potom důvod přecházet na rawfood?
PŠ
PS: Rád se ale dovídám nové věci a rád vím pro a proti. Jestli sis všimla, nepíšu tady věci, jako: „Vitariáni, jste všichni blázni.“ Rozhodně tady nebudu nikoho přesvědčovat, že se plete, když je vitarián. Ani si to nemyslím. Reaguji jen tehdy, když se jedná o zjevnou neinformovanost a špatnou orientaci v problému. Ať si to pak každý přebere.
Pepíku, četla jsem to na webu včelaři včelařům, nikolivěk laické veřejnosti pro její obveselení. Pokud ovšem chcete abych věřila pouze tomu, co říkáte vy, pak Vás musím zklamat, nicméně si budu Vaše slova pamatovat a srovnávat je s názory jiných. To by mělo vyhovovat i Vám.Pepík Ševců píše:
Jojo, když jim vemete, musíte jim taky dát dost. Pokud je někdo takový oslík a včely nechá hladovět, je to asi problém.
O tom problému na Slovensku nicméně nic nevím. Hygienici radili včelařům? Nebyli to spíš jaderní fyzici? Není to jen kachna?
Opravdu nevěřte všemu, co píší v novinách, dost často je význam značně zkreslen. Ve skutečnosti šlo o to, že v bratislavské zoo překrmili návštěvníci medvěda a zřízenci jim doporučili nenosit mu tolik medu.
Ano, vím v čem spočívá rozdíl mezi medem květovým a medovicovým, protože umím používat google - pokud ovšem všichni pisatelé odborných včelařských statí nekecají a nepíší v podstatě o medvědech, jak jste mně upozornil - je to snad i Váš případ? O průjmu včel jsem zatím bohužel nic nenašla, takže si myslím, že kecáte:-) Ale až půjdu k sousedovi koupit med, tak se ho zeptám.Pepík Ševců píše: ad 2
Kvalitativní rozdíl znám. Jedná se ale o rozdíl podstatný z pohledu člověka. Navíc je tu skutečně značný rozdíl mezi medem květovým a medem medovicovým. Víte vůbec v čem ten rozdíl spočívá? Víte vůbec něco o tom, jak včela cukry metabolizuje? Že tak šmahem zavrhnete názor někoho a sama tomu zřejmě nerozumíte, mne vždy dost zarazí. Prostě cukr fuj a med huj, mám v hlavě jednu linku a už ji nepustim. Sám cukr nepoužívám, vím že mi škodí. Včelám ho dávám a vím, že jim prospěje.
PŠ
- Pepík Ševců
- Příspěvky: 523
- Registrován: stř pro 14, 2005 9:47
Nene, nekecám.
Vy kecáte, protože nevíte.
Mrkněte na tohle: Má se za to, že úplavice byla ještě zesílena nasbíráním nestravitelných látek (medovicové medy a pod.), nadměrnou aktivitou uvnitř hroznu, výchovou zimního plodu a špatnou jakostí zásob s vysokým obsahem dextrinu a pryskyřic. Je to jen nereprezantivní výcuc, ale patří to k naší diskuzi. Celý článek na http://www.n-vcelari.cz/clanek-prezimovani-Farrar2.htm
Je to asi nezáživné čtení, ale aspoň Vám vysvětlí, že nekecám.
PŠ
Vy kecáte, protože nevíte.
Mrkněte na tohle: Má se za to, že úplavice byla ještě zesílena nasbíráním nestravitelných látek (medovicové medy a pod.), nadměrnou aktivitou uvnitř hroznu, výchovou zimního plodu a špatnou jakostí zásob s vysokým obsahem dextrinu a pryskyřic. Je to jen nereprezantivní výcuc, ale patří to k naší diskuzi. Celý článek na http://www.n-vcelari.cz/clanek-prezimovani-Farrar2.htm
Je to asi nezáživné čtení, ale aspoň Vám vysvětlí, že nekecám.
PŠ
- Josef Benes
- Příspěvky: 62
- Registrován: úte říj 25, 2005 4:44
Pepo jsem s Tebou, já vím, že nekecáš
A jsem ráda, že jsi se do této diskuse pustil. Taky nejsem vitariánka a i důvod mám podobnej jako Ty. Proto bych se na tomto fóru asi nepoustěla do diskusí ohledně vitariánství, protože s tím nemám na vlastním těle zkušenost. Ale se včelařením jo, i když z pohledů starých včelařských mistrů jsem začátečník, proto mě nemohly nechat některé zdejší výroky chladnou. Ale stejně myslím, že je o tom ponechání medových zásob na zimu nepřesvědčíme.
A jsem ráda, že jsi se do této diskuse pustil. Taky nejsem vitariánka a i důvod mám podobnej jako Ty. Proto bych se na tomto fóru asi nepoustěla do diskusí ohledně vitariánství, protože s tím nemám na vlastním těle zkušenost. Ale se včelařením jo, i když z pohledů starých včelařských mistrů jsem začátečník, proto mě nemohly nechat některé zdejší výroky chladnou. Ale stejně myslím, že je o tom ponechání medových zásob na zimu nepřesvědčíme.
Má se za to - to je opravdu velmi konkrétní sdělení:-) A Vaše včely mají po svém vlastním krmení průjem nebo úplavici? Jak to vůbec poznáte? Měříte jim teplotu? Ptáte se jich, jestli mají i křeče? Nosíte výkaly na rozbor? Víte, oni i lidi mívají po medu průjem a je to pořád lepší, než kdyby měli zácpu. Zas na druhou stranu zácpa je o něco málo lepší, než úplavice, ta je totiž na rozdíl od průjmu nebo zácpy dost nakažlivá. A nemají Vaše včely po cukru taky zácpu? To lidi mívají:-)Pepík Ševců píše:Nene, nekecám.
Vy kecáte, protože nevíte.
Mrkněte na tohle: Má se za to, že úplavice byla ještě zesílena nasbíráním nestravitelných látek (medovicové medy a pod.), nadměrnou aktivitou uvnitř hroznu, výchovou zimního plodu a špatnou jakostí zásob s vysokým obsahem dextrinu a pryskyřic. Je to jen nereprezantivní výcuc, ale patří to k naší diskuzi. Celý článek na http://www.n-vcelari.cz/clanek-prezimovani-Farrar2.htm
Je to asi nezáživné čtení, ale aspoň Vám vysvětlí, že nekecám.
PŠ
[quote="Pepík Ševců"]OK. Nedá se tvrdit, že někdo není úplný cvok a tudíž zastřihuje matkám křídla. Jen už naposled k tomu cukru pro buc11:
Jak jsem podotkl bratranec je včelař a v práci mám 3 a jeden důchodce (pro mne celkem důvěryhodný) mi vyprávěl, že nechal přes zimu polovinu včelstev přes zimu na medu a půl na cukru s evidentním výsledkem proti cukru. Ale nemám osobní zkušenost, tak si závěry dělám svou hlavou, což ovšem neplatí o přechodu na vitariánství, kdy si moc dobře pamatuji co jsem si v nevědomosti za těch 40 letpůsobil a způsobil a ten rozdíl ve včilkajc je pro mne stále ohromující. Moc ti přeji tvé pevné zdraví, tak jako všem bytostem a koneckonců, máš vždycky možnost kdyby náhodou někdy něco, vyzkoušet taky něco jiného. No a pokud člověk nezkusí, tak ani neví, že to může být ještě lepší, ale je to každého volba, že?
Jak jsem podotkl bratranec je včelař a v práci mám 3 a jeden důchodce (pro mne celkem důvěryhodný) mi vyprávěl, že nechal přes zimu polovinu včelstev přes zimu na medu a půl na cukru s evidentním výsledkem proti cukru. Ale nemám osobní zkušenost, tak si závěry dělám svou hlavou, což ovšem neplatí o přechodu na vitariánství, kdy si moc dobře pamatuji co jsem si v nevědomosti za těch 40 letpůsobil a způsobil a ten rozdíl ve včilkajc je pro mne stále ohromující. Moc ti přeji tvé pevné zdraví, tak jako všem bytostem a koneckonců, máš vždycky možnost kdyby náhodou někdy něco, vyzkoušet taky něco jiného. No a pokud člověk nezkusí, tak ani neví, že to může být ještě lepší, ale je to každého volba, že?
Dle mého názoru již větné spojení: "Má se za to"? hovoří za jistou spornost výše zmíněného tvrzení.Pepík Ševců píše:Nene, nekecám.
Vy kecáte, protože nevíte.
Mrkněte na tohle: Má se za to, že úplavice byla ještě zesílena nasbíráním nestravitelných látek (medovicové medy a pod.), nadměrnou aktivitou uvnitř hroznu, výchovou zimního plodu a špatnou jakostí zásob s vysokým obsahem dextrinu a pryskyřic. Je to jen nereprezantivní výcuc, ale patří to k naší diskuzi. Celý článek na http://www.n-vcelari.cz/clanek-prezimovani-Farrar2.htm
Je to asi nezáživné čtení, ale aspoň Vám vysvětlí, že nekecám.
PŠ
- Pepík Ševců
- Příspěvky: 523
- Registrován: stř pro 14, 2005 9:47
To je jen opatrně řečeno, kdyby to náhodou bylo jinak, ale za 17 let zkušenosti mohu říci, že není. Jak poznám průjem? Celý úl je pos.... řídkou žlutou kaší. To není tak těžké.Selma píše:Má se za to - to je opravdu velmi konkrétní sdělení:-) A Vaše včely mají po svém vlastním krmení průjem nebo úplavici? Jak to vůbec poznáte? Měříte jim teplotu? Ptáte se jich, jestli mají i křeče? Nosíte výkaly na rozbor? Víte, oni i lidi mívají po medu průjem a je to pořád lepší, než kdyby měli zácpu. Zas na druhou stranu zácpa je o něco málo lepší, než úplavice, ta je totiž na rozdíl od průjmu nebo zácpy dost nakažlivá. A nemají Vaše včely po cukru taky zácpu? To lidi mívají:-)Pepík Ševců píše:Nene, nekecám.
Vy kecáte, protože nevíte.
Mrkněte na tohle: Má se za to, že úplavice byla ještě zesílena nasbíráním nestravitelných látek (medovicové medy a pod.), nadměrnou aktivitou uvnitř hroznu, výchovou zimního plodu a špatnou jakostí zásob s vysokým obsahem dextrinu a pryskyřic. Je to jen nereprezantivní výcuc, ale patří to k naší diskuzi. Celý článek na http://www.n-vcelari.cz/clanek-prezimovani-Farrar2.htm
Je to asi nezáživné čtení, ale aspoň Vám vysvětlí, že nekecám.
PŠ
PŠ
Pepík Ševců píše:
..Sám cukr nepoužívám, vím že mi škodí.
..Včelám ho dávám a vím, že jim prospěje.
..Copak cukr není přírodní látka?
..Proč bychom z nich neprofitovali, když jim to prospívá a vesele se množí?
..Reaguji jen tehdy, když se jedná o zjevnou neinformovanost a špatnou orientaci v problému. Ať si to pak každý přebere. PŠ
.....je toho spousta, na co bych reagovala, ale omezim se jen na zakladni ...
NE, CUKR NENI PRIRODNI LATKA. Roste snad na poli? Na strome?
Podobne argumentuji pratele - proc by mela byt cokolada nezdrava, vzdyt kakao je prirodni latka a orisky take ....
Jeste mozna pokud je krmis hnedym, nerafinovanym, pak by se o tom dalo polemizovat.
Verim, ze to nedelas ve zlem umyslu a ze se o ne urcite staras, jak nejlepe umis.
Moje fil. zni - o cem vim, ze to skodi, a sama to proto nejim,
to nechci, nebudu, nemohu davat ani svym pratelum (mezi nez radim lidi i zvirata).
HUMANS AREN'T THE ONLY SPECIES ON EARTH. WE JUST ACT LIKE IT!