V inom vlakne:
neon píše:Snazim se jist hodne zelene listove zeleniny, nejenom ovoce. To je pro me yin/yang ve vitarianstvi
A kolko kJ/kcal denne asi potrebujes? Uz si to niekedy zratal, kolko prijmes z tvojej stravy? Lebo o tych kJ to je. Musel by som zjest za karu zeleniny, aby som sa nasytil, ale aj tak by som take mnozstvo nedokazal stravit, na rozdiel od prezuvavcov. A navyse, v tvoj neprospech, velke mnozstva zeleniny (zvlast v zime) idu do penazi.
Citrusy prave moje telo moc nechce, pali me po nich trochu rty a moc se jich nenajim, prijde mi to takova sladka voda
To ti nezavidim, ak reaguges napr. na pomarance. Ja velmi casto reagujem palenim jazyka na ananas (reakcia neznama na trhoch Azie ci str. Ameriky), preto kupujem len vynimocne. Na mnam sladke kiwi takmer vobec, vzdy ich ale necham dozriet v teple, vlastne ako vsetko co sa dozriet da (teraz sa na mna usmievaju z debniciek zlte melony, banany,...)
...tady bych rad resil za kolik se denne najite a ceho?
No, tak napr. vcera:
1900g Orange juice, raw; z 4kg pomarancov po 1Eur/kg
asi 2000g Apples, raw, with skin; jablka zimne uskladnene v garazi z jedneho bio sadu pri Nitre po 0,8Eur/kg
asi 1850g Kiwifruit, raw; z 2kg po 0,7Eur/kg
Spolu za 7Eur. Pri takmer 3024kcal, co je dost. Priemerni ludia potrebuju menej, okolo 2000kcal. Ak by som dal umerne menej, pri 2000kcal a pri rovnakej pestrosti by to bolo za 4,6Eur. V tieto dni davam bezne aj banany, melony, takmer kazdy den par hlavok nejakeho listoveho salatu alebo spenat alebo zelerove vyhonky. A asi raz za 1-2 dni varene veganske jedlo
.
Som v situacii, ked mozem minat ovela viac na jedlo a ani si to penazenka nevsimne. Zial nie je na co. Situacia sa "zlepsi", ked budu na trhoviskach prve jahody a prievan v penazenke sa krasne zosilni pri tom prezierani.
Keby som bol na tom finance tak zle: asi by som teraz nekupoval melony. A na ukor ostatneho by som jedol viac tych nasich jablk. Pripadne by som kupoval pomarance v akcii (po 0,6Eur), ale nastastie nemusim, idem za kvalitou a kupujem tie najstavnatejsie a najsladsie. A nechodil by som do restiky. A zacal jest vlasske orechy. A naklicoval mungo.
Asi ti rozumiem, s tymi financiami, skratka ked mas taky limit aky mas...
Ty by si mohol usetrit na tych 2 avokadach denne, nejedz ich. Pomohlo by ti opacit nejake napr. v Cile a Argentine, od euforickeho prepchavania sa na nich a mnohych naivnych pokusov kupit potom u nas a dozriet, som to definitivne zavrhol. Nepoznam ziadnu inu plodinu, kde je taky obrovsky rozdiel medzi chutou lokalnej vonku a dovozom. Ak si za tuky, tak radsej davaj nase vlasske orechy - pred konzumaciou namacaj. Figy mate po 30Kc za kus ci kg? Ak za kg, povedz kde, budem chodit. U nas su ovela drahsie, a s tymi vonku sa nedaju porovnat vobec, nekupujem. Neviem ako u vas, ale u nas su banany paradoxne najlacnejsie v malych zelovococh – vzdy maju v akcii za polovocnu cenu tie pre inych nepritazlive, prezrete, pre mna idealne, sladucke. Pripadne klic zrna, mne ale vobec nechutia. Alfaalfa ano, ale s nou je piplacka a aby ta zasytila musis jej zjest kvanta. Skus nasu lacnejsiu, skladovanu kapustu (zeli), nie dovazane v zime rychlene salaty, mne sa ju ale nechce zut, je to fuska dat povedzme pol hlavy a energia aj tak takmer ziadna. A skus nakupit chutne lokalne jablka v okoli pred zimou a dobre uskladnit.
Normálně jsem několik let makrobiotik a tam nebyl problém jíst za 30 Kč. Protože jsem jedl levné zeleniny, které mi prostě na vita nechutnají syrové.
Ver, ze to nebolo tou zeleninou, ale zrnom, to ta zasytilo ovela viac ako zelenina. A ano, je zelenina, ktora ludom nechuti surova, a musia ju uvarit a ochutit aby sa vobec dala. Ako vela inych gastrovynalezov, napr. semenniky z byka (bycie zlazy), bachor z kravy (drzkova polievka), ci dokonca drevo (skrobovita kasa zo sagovej palmy v N. Guinei).