Sluneční záření a vitamín D
Moderátor: hugo
Sluneční záření a vitamín D
Zdravím všechny příznivce zdravého životního stylu,
hodně mých kamarádů a známých nemá ponětí o tom, jak důležitý je sluneční svit a vitamín D pro dobré zdraví a možnost žít naplno. Dovolil jsem si sepsat pár informací pro rozšíření povědomí o tomto vskutku výjimečném vitamínu. Doufám, že se dozvíte mnoho nového.
Co je to vitamín D?
Vitamin D je vitamín i hormon. Je to vitamín, protože tělo bez něho nemůže absorbovat vápník, a je to hormon, protože naše tělo vitamin D vyrábí v pokožce při styku se slunečními paprsky.
Chemicky rozdělujeme vitamín D na dvě hlavní formy, obě formy mají ve svém názvu kalciferol, což v latině znamená „nositel kalcia (vápníku)“. Vitamín D2 (ergokalciferol) a vitamín D3 (cholekalciferol), které v těle plní podobné funkce, můžeme najít jak v jídle, tak v suplementech.
Silné vědecké důkazy ukazují, že kombinování vitamínu D a vápníku může být velice nápomocné pro posilnění kostí, zubů a léčení osteoporózy.
Je vitamin D obsažen i v jídle?
Ano, vitamín D se opravdu nachází v jídle. Můžeme ho najít např. v rybách (makrela, sardinky, losos, tuňák), každá porce ryby obsahuje přibližně 200 IU, nebo v potravinách obohacených o vitamín D pomocí UV záření jako je mléko, které však obsahuje pro tělo hůře absorbovatelný vitamín D2.
Je vitamin D3 lepší než vitamin D2?
Vitamín D3 je dražší a náročnější na získání než vitamín D2, avšak je vědecky dokázáno, že je až 4x účinnější při absorbování a zvyšování hodnoty vitamínu v krvi.
Odkud se získává vitamín D3 a D2 pro doplňky stravy?
Vitamín D3 se průmyslově získává vystavením lanolinu (mazlavá látka tvořená mazovými žlázami zvířat tvořících vlnu, nejčastěji z ovce domácí) UVB záření.
Vitamín D2 se získává podobnou cestou, jen se na počátku procesu výroby místo lanolinu používá ergosterol z kvasnic a hub.
Produkuje tělo vitamín D samo?
Přirozený zdroj vitamín D pro tělo je ze slunečních paprsků. UV záření prochází pokožkou a vytváří vitamín D, který se však může smýt vodou. Proto lidé i přesto, že tráví v létě hodně času u vody, mohou mít deficit vitamínu D.
Co je deficit vitamínu D a jak ho poznám?
Krevní úroveň vitamínu D by měla být kolem 40-50ng/ml, spíše o něco vyšší. Vše pod tento limit se dá brát jako deficit, který můžeme na sobě pozorovat. Symptomy nedostatku vitamínu D mohou být únava, deprese, neustálá špatná nálada, oslabení či bolest svalů. Avšak i bez projevení těchto symptomů se při nižších úrovních hladiny vitamínu D v krvi vystavujeme zvýšenému riziku výskytu srdečních chorob, kognitivních postižení u starších osob, těžkému astmatu u dětí, křivici, osteomalacii a rakovině.
Kolik vitamínu D potřebuji každý den?
Dávkování vitaminu D se často uvádí v tzv. mezinárodních jednotkách (IU – international unit) spíše než v miligramech. Podle vědeckých poznatků je doporučené dávkování následující :
- kojenci do jednoho roku: 400 IU
- 1 – 70 let: 600 IU
- 70 let a starší: 800 IU
- těhotné a kojící ženy: 600 IU
Nejnovější studie však dokazují, že tyto hodnoty jsou příliš nízké. Výzkumy námořníků v ponorkách, u kterých je běžný výskyt problémů s kvalitou kostí, zjistily, že podávání 400 IU vitamínu D denně bylo pro udržení silných a zdravých kostí nedostačující. Další studie prováděné na islámských ženách žijících v Dánsku prokázaly, že i přes dávkování 600 IU vitamínu D denně se hladina vitamínu v krvi nezvýšila. Autoři těchto studií doporučují lidem, kteří se nevyskytují často na slunci či mají tmavší pokožku (opálení funguje jako obrana proti příjmu nadměrného množství vitamínu D) brát vitamín D v hodnotě 1 000 IU denně.
Existuje předávkování vitamínem D?
Vitamín D je vitamín rozpustný v tucích, takže se při jeho vysokých hodnotách lze předávkovat. Vitamín D se dokáže kumulovat v těle a způsobit toxické symptomy. Při požívání 40 000 IU denně (asi 100 násobek doporučené hodnoty) může dojít k nebezpečnému navýšení vápníku v krvi. Při konzumaci úrovně 5x vyšší než tato, díky pochybení ve výrobě, došlo u jedinců po požití této dávky k těžké toxicitě.
Není však přesně dané při jakých hodnotách se vitamín D stává toxickým. Bezpečný horní limit pro dávkování je následující:
- kojenci 0-6 měsíců: 1 000 IU
- kojenci 6-12 měsíců: 1 500 IU
- 1-3 roky: 2 500 IU
- 4-8 let: 3 000 IU
- 9 let a více: 4 000 IU
- Těhotné a kojící ženy: 4 000 IU
Někteří však tvrdí, že i toto je příliš nízké dávkování.
Na co všechno pomáhá vitamín D?
Bez diskuze byste měli zvýšit svůj příjem vitamínu D a vápníku - nejlépe z rostlinných zdrojů či suplementů - pokud trpíte nebo máte podezření na osteoporózu.
Některé studie doporučují dostatečný příjem vitamínu D jako prevenci proti rakovině prsu, žaludku, prostaty, kůže a slinivky břišní.
Menší spojitost se přičítá vyššímu přísunu vitamínu D a snížení rizika vysokého tlaku a cukrovky.
Další nemoci a zdravotní neduhy, které může vitamín D vyléčit či kterým můžete předejít:
- deprese
- křivice
- roztroušená skleróza
- slabý imunitní systém
- osteomalacie
- špatná paměť
- horší kognitivní vnímání
- špatná nervová funkce
- špatná nálada
Zdroj:
SORENSON, Marcus B. Vitamin D3 a sluneční záření pro optimální zdraví. Praha: Alternativa, 2012. ISBN 978-80-86936-33-8.
Doporučuji tuto knihu opravdu všem.
Pokud se chcete dozvědět něco více než základní informace o vitamínu D včetně historie, reakce medií a různých studií, navštivte internetové stránky Vitalvibe.cz sekce články - http://www.vitalvibe.eu/cs/articles
Kvalitní vitamín D3 ke koupi:
http://www.vitalvibe.eu/cs/vitaminy-a-m ... 60-ml.html
Mějte se skvěle ,
Patrik
hodně mých kamarádů a známých nemá ponětí o tom, jak důležitý je sluneční svit a vitamín D pro dobré zdraví a možnost žít naplno. Dovolil jsem si sepsat pár informací pro rozšíření povědomí o tomto vskutku výjimečném vitamínu. Doufám, že se dozvíte mnoho nového.
Co je to vitamín D?
Vitamin D je vitamín i hormon. Je to vitamín, protože tělo bez něho nemůže absorbovat vápník, a je to hormon, protože naše tělo vitamin D vyrábí v pokožce při styku se slunečními paprsky.
Chemicky rozdělujeme vitamín D na dvě hlavní formy, obě formy mají ve svém názvu kalciferol, což v latině znamená „nositel kalcia (vápníku)“. Vitamín D2 (ergokalciferol) a vitamín D3 (cholekalciferol), které v těle plní podobné funkce, můžeme najít jak v jídle, tak v suplementech.
Silné vědecké důkazy ukazují, že kombinování vitamínu D a vápníku může být velice nápomocné pro posilnění kostí, zubů a léčení osteoporózy.
Je vitamin D obsažen i v jídle?
Ano, vitamín D se opravdu nachází v jídle. Můžeme ho najít např. v rybách (makrela, sardinky, losos, tuňák), každá porce ryby obsahuje přibližně 200 IU, nebo v potravinách obohacených o vitamín D pomocí UV záření jako je mléko, které však obsahuje pro tělo hůře absorbovatelný vitamín D2.
Je vitamin D3 lepší než vitamin D2?
Vitamín D3 je dražší a náročnější na získání než vitamín D2, avšak je vědecky dokázáno, že je až 4x účinnější při absorbování a zvyšování hodnoty vitamínu v krvi.
Odkud se získává vitamín D3 a D2 pro doplňky stravy?
Vitamín D3 se průmyslově získává vystavením lanolinu (mazlavá látka tvořená mazovými žlázami zvířat tvořících vlnu, nejčastěji z ovce domácí) UVB záření.
Vitamín D2 se získává podobnou cestou, jen se na počátku procesu výroby místo lanolinu používá ergosterol z kvasnic a hub.
Produkuje tělo vitamín D samo?
Přirozený zdroj vitamín D pro tělo je ze slunečních paprsků. UV záření prochází pokožkou a vytváří vitamín D, který se však může smýt vodou. Proto lidé i přesto, že tráví v létě hodně času u vody, mohou mít deficit vitamínu D.
Co je deficit vitamínu D a jak ho poznám?
Krevní úroveň vitamínu D by měla být kolem 40-50ng/ml, spíše o něco vyšší. Vše pod tento limit se dá brát jako deficit, který můžeme na sobě pozorovat. Symptomy nedostatku vitamínu D mohou být únava, deprese, neustálá špatná nálada, oslabení či bolest svalů. Avšak i bez projevení těchto symptomů se při nižších úrovních hladiny vitamínu D v krvi vystavujeme zvýšenému riziku výskytu srdečních chorob, kognitivních postižení u starších osob, těžkému astmatu u dětí, křivici, osteomalacii a rakovině.
Kolik vitamínu D potřebuji každý den?
Dávkování vitaminu D se často uvádí v tzv. mezinárodních jednotkách (IU – international unit) spíše než v miligramech. Podle vědeckých poznatků je doporučené dávkování následující :
- kojenci do jednoho roku: 400 IU
- 1 – 70 let: 600 IU
- 70 let a starší: 800 IU
- těhotné a kojící ženy: 600 IU
Nejnovější studie však dokazují, že tyto hodnoty jsou příliš nízké. Výzkumy námořníků v ponorkách, u kterých je běžný výskyt problémů s kvalitou kostí, zjistily, že podávání 400 IU vitamínu D denně bylo pro udržení silných a zdravých kostí nedostačující. Další studie prováděné na islámských ženách žijících v Dánsku prokázaly, že i přes dávkování 600 IU vitamínu D denně se hladina vitamínu v krvi nezvýšila. Autoři těchto studií doporučují lidem, kteří se nevyskytují často na slunci či mají tmavší pokožku (opálení funguje jako obrana proti příjmu nadměrného množství vitamínu D) brát vitamín D v hodnotě 1 000 IU denně.
Existuje předávkování vitamínem D?
Vitamín D je vitamín rozpustný v tucích, takže se při jeho vysokých hodnotách lze předávkovat. Vitamín D se dokáže kumulovat v těle a způsobit toxické symptomy. Při požívání 40 000 IU denně (asi 100 násobek doporučené hodnoty) může dojít k nebezpečnému navýšení vápníku v krvi. Při konzumaci úrovně 5x vyšší než tato, díky pochybení ve výrobě, došlo u jedinců po požití této dávky k těžké toxicitě.
Není však přesně dané při jakých hodnotách se vitamín D stává toxickým. Bezpečný horní limit pro dávkování je následující:
- kojenci 0-6 měsíců: 1 000 IU
- kojenci 6-12 měsíců: 1 500 IU
- 1-3 roky: 2 500 IU
- 4-8 let: 3 000 IU
- 9 let a více: 4 000 IU
- Těhotné a kojící ženy: 4 000 IU
Někteří však tvrdí, že i toto je příliš nízké dávkování.
Na co všechno pomáhá vitamín D?
Bez diskuze byste měli zvýšit svůj příjem vitamínu D a vápníku - nejlépe z rostlinných zdrojů či suplementů - pokud trpíte nebo máte podezření na osteoporózu.
Některé studie doporučují dostatečný příjem vitamínu D jako prevenci proti rakovině prsu, žaludku, prostaty, kůže a slinivky břišní.
Menší spojitost se přičítá vyššímu přísunu vitamínu D a snížení rizika vysokého tlaku a cukrovky.
Další nemoci a zdravotní neduhy, které může vitamín D vyléčit či kterým můžete předejít:
- deprese
- křivice
- roztroušená skleróza
- slabý imunitní systém
- osteomalacie
- špatná paměť
- horší kognitivní vnímání
- špatná nervová funkce
- špatná nálada
Zdroj:
SORENSON, Marcus B. Vitamin D3 a sluneční záření pro optimální zdraví. Praha: Alternativa, 2012. ISBN 978-80-86936-33-8.
Doporučuji tuto knihu opravdu všem.
Pokud se chcete dozvědět něco více než základní informace o vitamínu D včetně historie, reakce medií a různých studií, navštivte internetové stránky Vitalvibe.cz sekce články - http://www.vitalvibe.eu/cs/articles
Kvalitní vitamín D3 ke koupi:
http://www.vitalvibe.eu/cs/vitaminy-a-m ... 60-ml.html
Mějte se skvěle ,
Patrik
Re: Sluneční záření a vitamín D
Ještě bych doplnil:
- vitD se nachází také va vajčku (žloutcích) a mléčných výrobcích, taky v mateřském mléku
- po opalování se nesprchovat v chlorované vodě a nepoužívat žádné mýdla, jinak se vitD nevstřebá
- vitD je nezbytný pro vstřebání vápníku (poté je nutný vitK2, který rozvede vápník na správná místa)
- jedinci s tmavší pokožkou potřebují více slunečního záření
- jestli je jedincův stín při opalování kratší, než on sám, tak se vitD vstřebává dobře, pokud je stín delší, tak minimálně
zdroj: Dr. Mercola a jeho více než hodinové povídání na téma vitamín D http://www.youtube.com/watch?v=FlXdegk2icA
- vitD se nachází také va vajčku (žloutcích) a mléčných výrobcích, taky v mateřském mléku
- po opalování se nesprchovat v chlorované vodě a nepoužívat žádné mýdla, jinak se vitD nevstřebá
- vitD je nezbytný pro vstřebání vápníku (poté je nutný vitK2, který rozvede vápník na správná místa)
- jedinci s tmavší pokožkou potřebují více slunečního záření
- jestli je jedincův stín při opalování kratší, než on sám, tak se vitD vstřebává dobře, pokud je stín delší, tak minimálně
zdroj: Dr. Mercola a jeho více než hodinové povídání na téma vitamín D http://www.youtube.com/watch?v=FlXdegk2icA
Re: Sluneční záření a vitamín D
ja este doplnim - zeny by si mali opalovat cele prsia, teda horny diel plaviek by nemal existovat
5 2 8
Re: Sluneční záření a vitamín D
Každopádně by mě zajímalo, zda někdo lupete přes zimu kapsle. Sama nad tím přemýšlím, v rodině byl výskyt RS, ale takhle už přemýšlím nad pilulkami jodu, vápníku, B 12... Díky za váš názor milí vitariáni
Re: Sluneční záření a vitamín D
ja beriem Dvit prakticky vacsinu roka
v jeden rok som zacal brat Dvit v zime a ked prisiel zaciatok leta a travil som dost casu na slnku (teda na Zemi, ale slnko svietilo na mna)
som pokracoval v brani Dvit kapsul a organizmus sa nejak zorganizoval a vyvrhoil vela starych toxinov dost dramatcikym sposobom.
Ked som koncom leta opaleny vtedy sa tiez na slnku (OK na Zemi) uz Dvit v tele netvori lebo opalena koza tomu uz brani
a clovek kancelarsky ani v lete nema dost moznosti
v jeden rok som zacal brat Dvit v zime a ked prisiel zaciatok leta a travil som dost casu na slnku (teda na Zemi, ale slnko svietilo na mna)
som pokracoval v brani Dvit kapsul a organizmus sa nejak zorganizoval a vyvrhoil vela starych toxinov dost dramatcikym sposobom.
Ked som koncom leta opaleny vtedy sa tiez na slnku (OK na Zemi) uz Dvit v tele netvori lebo opalena koza tomu uz brani
a clovek kancelarsky ani v lete nema dost moznosti
5 2 8
Re: Sluneční záření a vitamín D
to je pravda. to uz mi opakoval i tatka, je tam nebezpecnej ten prechod opaleny pokozky a zakryty zrovna hnedka blizko u prsarudo píše:ja este doplnim - zeny by si mali opalovat cele prsia, teda horny diel plaviek by nemal existovat
Re: Sluneční záření a vitamín D
no jak uz napsal Buc, v kazdy rostline je takovych druhu cehokoliv a my se skladame taktez z naseho pohledu nekonecneho ze jakysi omezeny vycet prvku stanoveny kymkoliv je vice nez smesny.naky píše:
Každopádně by mě zajímalo, zda někdo lupete přes zimu kapsle. Sama nad tím přemýšlím, v rodině byl výskyt RS, ale takhle už přemýšlím nad pilulkami jodu, vápníku, B 12... Díky za váš názor milí vitariáni
Re: Sluneční záření a vitamín D
Užívám kapsle s lososovým olejem (mají za dobrou cenu v DM drogerii), jím to teda pro omegu-3 a jsou tam jakési stopy vit. E
Ale vrtá mi hlavou, proč na obalu nic nepíší o vitamínu D, ten lososi moc nemají? Někde se píše obecně, že "rybí tuk" má déčka tolik a tolik a že je to superzdroj, proč se tím nechlubí dm-kový losos?
Dnes se zadařilo 25 minut slunění, ale když je více dní zataženo, kápnu si občas Vigantol (syntetické D3), tak jestli to není ke kapslím lososa zbytečné???
Ale vrtá mi hlavou, proč na obalu nic nepíší o vitamínu D, ten lososi moc nemají? Někde se píše obecně, že "rybí tuk" má déčka tolik a tolik a že je to superzdroj, proč se tím nechlubí dm-kový losos?
Dnes se zadařilo 25 minut slunění, ale když je více dní zataženo, kápnu si občas Vigantol (syntetické D3), tak jestli to není ke kapslím lososa zbytečné???
Ať mi to plkání přinese užitek a ostatním taky!
Re: Sluneční záření a vitamín D
Milá kolegyně, rybí tuk z DM je rafinovaný a destilovaný, takže omega 3 jsou již zničené a původní vitamín D je odstraněn během procesu. Na světě existuje asi jen osm doplňků s rybím tukem, které neprošly rafinací a destilací a obsahují teda nepoškozenou omegu 3 a vit. D. Výrobek DM mezi těch osm nejlepších bohužel nepatři.
Re: Sluneční záření a vitamín D
proč je nebezpečný přechod opálené pokožky a té bílé? ")Sweetie píše:to je pravda. to uz mi opakoval i tatka, je tam nebezpecnej ten prechod opaleny pokozky a zakryty zrovna hnedka blizko u prsarudo píše:ja este doplnim - zeny by si mali opalovat cele prsia, teda horny diel plaviek by nemal existovat
Jinak já taky nejraději prsa sluním celá, ale spodek ne a snad zdravotně nevadí, že mám dole bílý trojúhelníček.
"Rather than trying to monitor your thoughts, we encourage you to simply pay attention to how you are feeling."
"Abraham"
"Abraham"
Re: Sluneční záření a vitamín D
Demonstrace fotkou nebude? Pro posouzení zdravotní nezávadnosti.Pavluska píše:...bílý trojúhelníček.
Re: Sluneční záření a vitamín D
A nevíš jaké to jsou konkrétně?Esterka píše:Milá kolegyně, rybí tuk z DM je rafinovaný a destilovaný, takže omega 3 jsou již zničené a původní vitamín D je odstraněn během procesu. Na světě existuje asi jen osm doplňků s rybím tukem, které neprošly rafinací a destilací a obsahují teda nepoškozenou omegu 3 a vit. D. Výrobek DM mezi těch osm nejlepších bohužel nepatři.
Re: Sluneční záření a vitamín D
Proto taky Jarda Zajda doporučuje kupova rybí olej v láhvi a ne zpracovaný v tabletkách.
Re: Sluneční záření a vitamín D
Rybí oleje v lahvičkách jsou taky skoro vždy rafinované a destilované. Kvalitu neurčuje, jestli je v kapslích nebo lahvičce. Rozhoduje výrobce. Například firma BLUE ICE pro svůj olej z tresčích jater nepoužívá rafinaci a destilaci a přitom vyrábí olej jak v kapslích, tak v lahvičce. Kvalita je o technologii, ne o způsobu balení.smajliss píše:Proto taky Jarda Zajda doporučuje kupova rybí olej v láhvi a ne zpracovaný v tabletkách.
Re: Sluneční záření a vitamín D
to jsem netušil .. dík za info .. a nějaká firma, která prodává v česku existuje ?
Re: Sluneční záření a vitamín D
principialne su 2 druhy rybich tukov, jkedne z nich ma hlavne zlozky omega3 a druhy ma vela vitA=vitD
a je to vzdy jasne oznacene
zavisi to zrejme od toho z ktorej ryby pripadne z ktoreho organu uz si nepamatam co je ktory
ja mam rybi tym na omega3 a vitD si kupujem zvlast
mne rybi tuk ako zdroj omega3 zaberie okamzite, napriklad ked som zacal experiment s cykolvackou a siel som do cukrovej fazy prestal som brat aj rybi tuk, 3 dni to bolo OK potom telo zacalo pytat tuky a zacalo kradnut - nutilo ma jest aj mastne pekarenske vyrobky (zrejme margarin a ine znicene tuky s prevahou omega 6 atd) a po dalsich 2 dnoch sa zacali zapalovat slachy v nohach aj v rukach (extremne narocne hodiny jogy do ktorych som vhupol nepripraveny)
akonahle som sekol s cyklovackou a zjedol kopu kapsul rybieho tuku, zapaly presli behom niekolko hodin a mohol som vecer odtrenovat dalsiu jogu v studiu.
ovsem ja narz zhltnem 3x1000 a pocas dna to je do 10 gramov, 1 kapsule este jaro nerobi v tom su si s lastovickami rovnake
a je to vzdy jasne oznacene
zavisi to zrejme od toho z ktorej ryby pripadne z ktoreho organu uz si nepamatam co je ktory
ja mam rybi tym na omega3 a vitD si kupujem zvlast
mne rybi tuk ako zdroj omega3 zaberie okamzite, napriklad ked som zacal experiment s cykolvackou a siel som do cukrovej fazy prestal som brat aj rybi tuk, 3 dni to bolo OK potom telo zacalo pytat tuky a zacalo kradnut - nutilo ma jest aj mastne pekarenske vyrobky (zrejme margarin a ine znicene tuky s prevahou omega 6 atd) a po dalsich 2 dnoch sa zacali zapalovat slachy v nohach aj v rukach (extremne narocne hodiny jogy do ktorych som vhupol nepripraveny)
akonahle som sekol s cyklovackou a zjedol kopu kapsul rybieho tuku, zapaly presli behom niekolko hodin a mohol som vecer odtrenovat dalsiu jogu v studiu.
ovsem ja narz zhltnem 3x1000 a pocas dna to je do 10 gramov, 1 kapsule este jaro nerobi v tom su si s lastovickami rovnake
5 2 8
Re: Sluneční záření a vitamín D
treba vyuzit odraz slnka z vodnej hladiny a zo snehuPavluska píše: Jinak já taky nejraději prsa sluním celá, ale spodek ne a snad zdravotně nevadí, že mám dole bílý trojúhelníček.
napriklad takymto systemom
http://ipravda.sk/res/2012/12/04/thumbs ... ndard1.jpg
5 2 8
Re: Sluneční záření a vitamín D
Pando, Ty jsi se nezměnil (v dobrém slova smyslu).Panda píše:Demonstrace fotkou nebude? Pro posouzení zdravotní nezávadnosti.Pavluska píše:...bílý trojúhelníček.
Jinak pořád nevím, proč by ten přechod barev vadil. Podle mne víc vadí chemické opalováky než kousek látky...
Rudo, jasně, odrazy to násobí.
"Rather than trying to monitor your thoughts, we encourage you to simply pay attention to how you are feeling."
"Abraham"
"Abraham"
Re: Sluneční záření a vitamín D
tyjo, to by se člověk nedoplatil..rudo píše: 1 kapsule este jaro nerobi v tom su si s lastovickami rovnake
Netušíš jak je na tom firma SevenSeas?
"Rather than trying to monitor your thoughts, we encourage you to simply pay attention to how you are feeling."
"Abraham"
"Abraham"
Re: Sluneční záření a vitamín D
taku firmu nepoiznam aspon tu som ju na trhu nevidelPavluska píše:tyjo, to by se člověk nedoplatil..rudo píše: 1 kapsule este jaro nerobi v tom su si s lastovickami rovnake
Netušíš jak je na tom firma SevenSeas?
ale co sa tyka ceny tak bezne kupujem vo vypredaji krabice so 40 kapsulami niekedy su 100mg a niekdy su 1500 mg a brat 10 kapsul denne je v porovnani s inymi vecami tak lacne, je to menej ako 1 rohlik alebo 1 plechovka hocakeho napoja, 1 jabko alebo 1 banan, proste financne to tu vobec nestoji za zamyslenie
teda hovorime o rybom tuku nie o vitD to berem len po 1-2 denne ale tiez to nie je otazka financii.
5 2 8
Re: Sluneční záření a vitamín D
Aha, takže vitamín D odstraněn během procesu výroby, díky za info.
Ta rafinace a destilace fakt zničí omega-3 kompletně? Nebo jen částečně...? To je hukot, že prodávají něco jako doplněk, deklarují na obale, kolik mg EPA a DHA je v každé kapsli - a uvnitř nula nula nic?
Ta rafinace a destilace fakt zničí omega-3 kompletně? Nebo jen částečně...? To je hukot, že prodávají něco jako doplněk, deklarují na obale, kolik mg EPA a DHA je v každé kapsli - a uvnitř nula nula nic?
Ať mi to plkání přinese užitek a ostatním taky!
Re: Sluneční záření a vitamín D
A jak jsou na tom prosím s omegou klasické sardinky v konzervě? (Sardinka, slunečnicový olej, sůl, sterilováno.) Občas si je dávám, tak jednou dvakrát za měsíc.
Ať mi to plkání přinese užitek a ostatním taky!
Re: Sluneční záření a vitamín D
Šárko když shrnu Tvé poslední dva příspěvky, tak to na tom pak budou ty sardinky stejně jak ty rybí oleje v lahvičkách (dle Esterky bezcenné). Teda aspoň můj pocit. Čili chuťový požitek, to jo, ale jinak vyhozenej peníz.
Eventuální suplementaci Déčka občas řeším tipem z Jardova fóra, olejem JECORIS ASELLI OLEUM TYPUS A, výrobce Fagron, plněn pod inertní atmosférou, chuťově fakt velmi dobrý.
Tělo si ale drží zásobu Déčka až na tři týdny, takže nijak kriticky to neberu a hlavně v zimě "naháním" slunko, kdykoli vykoukne.
Eventuální suplementaci Déčka občas řeším tipem z Jardova fóra, olejem JECORIS ASELLI OLEUM TYPUS A, výrobce Fagron, plněn pod inertní atmosférou, chuťově fakt velmi dobrý.
Tělo si ale drží zásobu Déčka až na tři týdny, takže nijak kriticky to neberu a hlavně v zimě "naháním" slunko, kdykoli vykoukne.
- Přílohy
-
- RybiTuk.jpg (24.77 KiB) Zobrazeno 37134 x
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: Sluneční záření a vitamín D
Hm ja som sa snazil na to uz predtym odpovedat - ak to neberem hned to citim a ked to berem hned citim pozitivny ucinoks.arik píše: Ta rafinace a destilace fakt zničí omega-3 kompletně? Nebo jen částečně...? To je hukot, že prodávají něco jako doplněk, deklarují na obale, kolik mg EPA a DHA je v každé kapsli - a uvnitř nula nula nic?
takze to tam podla mna je a v dostatocnej kvalite
a to kupujem kadejake co su prave na zlavu
5 2 8
Re: Sluneční záření a vitamín D
Dle mého názoru vit. D v sardinkách z velké části zůstane, jelikož není tolik termolabilní jako omega3. Ovšem omega3 v nich už asi využitelná nebude vůbec.s.arik píše:A jak jsou na tom prosím s omegou klasické sardinky v konzervě? (Sardinka, slunečnicový olej, sůl, sterilováno.) Občas si je dávám, tak jednou dvakrát za měsíc.
Re: Sluneční záření a vitamín D
Ahoj Ester,
při kolika stupních dochází k poškození Omega 3 (DHA, EPA)?
Při studiích účinnosti podávání Omega3 na pacientech se na to nebere vůbec zřetel a výsledky studií jsou prokazatelně pozitivní i tak.
Syrové maso z mořských ryb (tatarák z lososa) je v našich zem. šířkách docela novinka posledních dvou desítek let. V minulosti se lidé u nás mohli setkat s mořskou rybou bohatou na omega3 maximálně ve formě nakládaného sledě (mates, slaneček) nebo nakládaným a většinou trochu povařeným sleděm(zavináč), uzenou makrelou, sardinkami, sardelí - ančovičky (pasta, očka). To vše je velmi vzdáleno raw filozofii, tak by většina obyvatel nepozřela využitelné D. a E. během svého života vlastně vůbec nikdy.
při kolika stupních dochází k poškození Omega 3 (DHA, EPA)?
Při studiích účinnosti podávání Omega3 na pacientech se na to nebere vůbec zřetel a výsledky studií jsou prokazatelně pozitivní i tak.
Syrové maso z mořských ryb (tatarák z lososa) je v našich zem. šířkách docela novinka posledních dvou desítek let. V minulosti se lidé u nás mohli setkat s mořskou rybou bohatou na omega3 maximálně ve formě nakládaného sledě (mates, slaneček) nebo nakládaným a většinou trochu povařeným sleděm(zavináč), uzenou makrelou, sardinkami, sardelí - ančovičky (pasta, očka). To vše je velmi vzdáleno raw filozofii, tak by většina obyvatel nepozřela využitelné D. a E. během svého života vlastně vůbec nikdy.
Re: Sluneční záření a vitamín D
S omegou 3 asi spíš hůř, protože tam je slunečnicový olej s omega 6. Chce to sardinky ve vlastní šťávě nebo v tomatu a doma dochutit - třeba pomazánka.s.arik píše:A jak jsou na tom prosím s omegou klasické sardinky v konzervě? (Sardinka, slunečnicový olej, sůl, sterilováno.) Občas si je dávám, tak jednou dvakrát za měsíc.
Vit D. je hodně zastoupen v běžné konzervě tresčích jater, kolem 10.000 jednotek na 100 g, pokud je člověk pozře.
Udaje o D v rybách a potravinách se bohužel velmi liší -
http://www.nexars.com/cs/vitamin-D.php
http://www.osteoporoza.cz/vitamin-d-v-potravinach
Re: Sluneční záření a vitamín D
Jindro, nahanat sa v zime za slnkom je skoda casu. Teda aj ja to milujem, otrcit tvar smerom hore, ale D-cko ti to nedoda ziadne. Aj ked ste o nejaku tu rovnobezku nizsie (Bratislava je tusim 48 stupnov, Edmonton asi 56 stupnov a ty si niekde medzi tym), tak je to stale velmi vysoko. Teda slnecne luce maju blby uhol na to, aby z toho telo dostalo vitamin D.
Vyjadrila som sa vysoko odborne, takze na plne vysvetlenie treba zagooglit.
Vyjadrila som sa vysoko odborne, takze na plne vysvetlenie treba zagooglit.
Always hope for the best but be prepared for the worst.
"One who has journeyed in a strange land cannot return unchanged." C.S. Lewis
"One who has journeyed in a strange land cannot return unchanged." C.S. Lewis
Re: Sluneční záření a vitamín D
To nezáleží jen tak na teple, ale hlavně na oxidaci. Pokud bude přístup k vzduchu během zahřívání, tak omega-3 zoxiduje velmi rychle - v řádu minut.Návštěvník píše:...při kolika stupních dochází k poškození Omega 3 (DHA, EPA)?
Když to bude bez přístupu vzduchu, např. pečivo s obsahem lněných semínek, tak omega-3 zůstává úplně zachována, protože samotné teplo na ni nemá vůbec žádný vliv. Až teploty nad 200°C působící dlouhodobě ji můžou přeměnit na geometrické izomery.
Jo, ale teď koukám, že se ptáš na DHA a EPA, tak to nevím. Co jsem psal platí jen pro ALA. Až budu mít čas, zkusím to kdyžtak zjistit...
Tak doplnění: Na jedné indonéské univerzitě dělali pokusy, jaký má vliv vitamín E na stabilitu EPA a DHA, výsledky jsou např.:
(působení 100°C po dobu 40 minut):
Pro EPA: ztráta 41%, když nejdřív přidali 200ppm vitamínu E, ztráta jen asi 20%.
Pro DHA: ztráta 44%, s 200ppm vit. E jen necelé 1%
jednalo se o oxidační změny zrychlené vlivem tepla, takže to co jsem psal o ALA platí skoro stejně i pro DHA a EPA - tedy pro zničení teplem by byly nejspíš potřebné hodně vysoké teploty působící delší dobu...
zdroj http://pdm-mipa.ugm.ac.id/ojs/index.php ... ew/204/278
Re: Sluneční záření a vitamín D
mam ti napoisat co mas slnku otrcit namiesto tvare ?culka píše:Jindro, nahanat sa v zime za slnkom je skoda casu. Teda aj ja to milujem, otrcit tvar smerom hore, ale D-cko ti to nedoda ziadne. Aj ked ste o nejaku tu rovnobezku nizsie (Bratislava je tusim 48 stupnov, Edmonton asi 56 stupnov a ty si niekde medzi tym), tak je to stale velmi vysoko. Teda slnecne luce maju blby uhol na to, aby z toho telo dostalo vitamin D.
Vyjadrila som sa vysoko odborne, takze na plne vysvetlenie treba zagooglit.
za slnkom v zime treba ist hore na hore do riedkeho bezsmogoveho vzduchu kde sa navyse slnecne ziarenie znasobuju odrazmi od bieleho snehu
lyzovacka v monokinach
5 2 8
Re: Sluneční záření a vitamín D
A ty vies ako to tu vyzera na tejto nahornej plosine, ked ides autom? Tyzden predomnou nic a tyzden zamnou v spatnom zrkadle nic. A vcera sa mi D-cko odrazalo aj od lopaty na sneh. Za hodinu nakydalo asi 15 cisel a potom vyslo slnko.rudo píše:mam ti napoisat co mas slnku otrcit namiesto tvare ?culka píše:Jindro, nahanat sa v zime za slnkom je skoda casu. Teda aj ja to milujem, otrcit tvar smerom hore, ale D-cko ti to nedoda ziadne. Aj ked ste o nejaku tu rovnobezku nizsie (Bratislava je tusim 48 stupnov, Edmonton asi 56 stupnov a ty si niekde medzi tym), tak je to stale velmi vysoko. Teda slnecne luce maju blby uhol na to, aby z toho telo dostalo vitamin D.
Vyjadrila som sa vysoko odborne, takze na plne vysvetlenie treba zagooglit.
za slnkom v zime treba ist hore na hore do riedkeho bezsmogoveho vzduchu kde sa navyse slnecne ziarenie znasobuju odrazmi od bieleho snehu
lyzovacka v monokinach
Always hope for the best but be prepared for the worst.
"One who has journeyed in a strange land cannot return unchanged." C.S. Lewis
"One who has journeyed in a strange land cannot return unchanged." C.S. Lewis
Re: Sluneční záření a vitamín D
ravima píše:To nezáleží jen tak na teple, ale hlavně na oxidaci. Pokud bude přístup k vzduchu během zahřívání, tak omega-3 zoxiduje velmi rychle - v řádu minut.Návštěvník píše:...při kolika stupních dochází k poškození Omega 3 (DHA, EPA)?
Když to bude bez přístupu vzduchu, např. pečivo s obsahem lněných semínek, tak omega-3 zůstává úplně zachována, protože samotné teplo na ni nemá vůbec žádný vliv. Až teploty nad 200°C působící dlouhodobě ji můžou přeměnit na geometrické izomery.
Jo, ale teď koukám, že se ptáš na DHA a EPA, tak to nevím. Co jsem psal platí jen pro ALA. Až budu mít čas, zkusím to kdyžtak zjistit...
Tak doplnění: Na jedné indonéské univerzitě dělali pokusy, jaký má vliv vitamín E na stabilitu EPA a DHA, výsledky jsou např.:
(působení 100°C po dobu 40 minut):
Pro EPA: ztráta 41%, když nejdřív přidali 200ppm vitamínu E, ztráta jen asi 20%.
Pro DHA: ztráta 44%, s 200ppm vit. E jen necelé 1%
jednalo se o oxidační změny zrychlené vlivem tepla, takže to co jsem psal o ALA platí skoro stejně i pro DHA a EPA - tedy pro zničení teplem by byly nejspíš potřebné hodně vysoké teploty působící delší dobu...
zdroj http://pdm-mipa.ugm.ac.id/ojs/index.php ... ew/204/278
Tuhle "studii" o údajné nezničitelnosti ALA v pečivu si nechal na zakázku vypracovat pekárenský průmysl. Tohle náhodou vím jistě.
Re: Sluneční záření a vitamín D
Já tedy nemám dojem, že sterilace celých (dobře bezhlavých rybiček) je totéž, co extrakce tuku z ryb a jeho rafinace a destilace... Ovšem i ta sterilace bez oxidace může určitě mnohé živiny poškodit, o tom žádná, je ale otázkou, které a do jaké míry. Podle Esterky "všechno špatně" a má si zajet ulovit raw rybu k moři, Rudovi zase fungují i rafinované preparáty ve slevě...Jindra píše:Šárko když shrnu Tvé poslední dva příspěvky, tak to na tom pak budou ty sardinky stejně jak ty rybí oleje v lahvičkách (dle Esterky bezcenné). Teda aspoň můj pocit. Čili chuťový požitek, to jo, ale jinak vyhozenej peníz.
Jecoris aselli oleum je řádně drahý, kamarádka si kupovala v lékárně nějaký rybí tuk snad za stovku flašku nebo jak, ale kvalitu netuším. Fargon má divné stránky, žádné podrobné info o výrobku, dokud ho nevložíš do košíku, který jsem ani nenašla
Ten olej nejím, ale vždy vylévám, zůstane jen film na rybičkách. Vylévám ho proto, že ne vždy najdu sardinky se slunečnicovým, obvykle píší jen "rostlinný olej" a to se domnívám, že bývá pak vždy sojový, jak někteří výrobci rovnou přiznávají. Ve vlastní šťávě dobrý tip, tomatové srajdy odmala nesnáším (protlak, kečup, cokoliv).Návštěvník píše:S omegou 3 asi spíš hůř, protože tam je slunečnicový olej s omega 6. Chce to sardinky ve vlastní šťávě nebo v tomatu a doma dochutit - třeba pomazánka.s.arik píše:A jak jsou na tom prosím s omegou klasické sardinky v konzervě? (Sardinka, slunečnicový olej, sůl, sterilováno.) Občas si je dávám, tak jednou dvakrát za měsíc.
Vit D. je hodně zastoupen v běžné konzervě tresčích jater, kolem 10.000 jednotek na 100 g, pokud je člověk pozře.
Tresčí játra jsem nikdy nebrala tuším proto, že tam má být více těžkých kovů než v ostatních rybích produktech...?
To jsem netušila, díky! Tak já dneska nebudu nutit synáčka, aby brečel potřetí půl hodinu na mraze jen proto, že sluníčko přes ten opar trochu svítí (Když chodíme ráno a odpol do školky, nesvítí ještě/už vůbec, takže na slunění je nutné vylézt extra navíc ven před polednem...)culka píše:Jindro, nahanat sa v zime za slnkom je skoda casu. Teda aj ja to milujem, otrcit tvar smerom hore, ale D-cko ti to nedoda ziadne. Aj ked ste o nejaku tu rovnobezku nizsie (Bratislava je tusim 48 stupnov, Edmonton asi 56 stupnov a ty si niekde medzi tym), tak je to stale velmi vysoko. Teda slnecne luce maju blby uhol na to, aby z toho telo dostalo vitamin D.
Vyjadrila som sa vysoko odborne, takze na plne vysvetlenie treba zagooglit.
Ať mi to plkání přinese užitek a ostatním taky!
Re: Sluneční záření a vitamín D
Tady je něco o vitamínu D a omega3 od výrobce zaručeně kvalitního oleje:
http://vyzivujicitradice.cz/wp-content/ ... rgV1.0.pdf
http://vyzivujicitradice.cz/wp-content/ ... rgV1.0.pdf
Re: Sluneční záření a vitamín D
237 ml za 1700 Kč, to ještě aby nebylo kvalitníEsterka píše:Tady je něco o vitamínu D a omega3 od výrobce zaručeně kvalitního oleje:
http://vyzivujicitradice.cz/wp-content/ ... rgV1.0.pdf
nějaký rozumnější zdroj by nebyl?
Ať mi to plkání přinese užitek a ostatním taky!
Re: Sluneční záření a vitamín D
Fakt nekecáš, píšou to i tady obsažný článek...culka píše:Jindro, nahanat sa v zime za slnkom je skoda casu.
Stejně by měl ale člověk být pravidelně na čerstvém vzduchu (a hýbat se), o tom žádná. Ale jsem ráda, že to o mizerném úhlu paprsků už vím, už mě nebudou tolik mrzet zamračené zimní dny a naopak stresovat krátké prosluněné půlhodinky, kdy zrovna nemůžu vyběhnout ven, protože XY
Ať mi to plkání přinese užitek a ostatním taky!
Re: Sluneční záření a vitamín D
Prof. Trevor G. Marshall, PhD. začal studovat chronická onemocnění na University of Western Australia v roce 1978 se zaměřením na diabetes, neplodnost a sarkoidózu. Po dvou desetiletích výzkumů identifikoval patogenezi Th1 odezvy imunitního systému - antibiotikům rezistentní, intra-fagotické, pleomorfní, L-formy bakterií (zde CWD = cell wall deficient = bez buněčné stěny) [1]. Nástroje moderní molekulové genomiky umožnily T. Marshallovi vyvinout antibakteriální protokol, který stimuluje vrozenou imunitu a současně oslabuje CWD patogeny.
Fáze II, klinické studie vedené Nadací výzkumu autoimunity, ukázala použitelnost této antibakteriální terapie na široké spektrum chronických onemocnění souvisejících s Th1 imunitní odpovědí [2]. To potvrzuje prognózu T. Marshalla, že většina chronických onemocnění pramení z genomických variací stejné základní směsi relativně běžných patogenů.
Pacienti s diagnózami jako jsou sarkoidóza, postboreliový syndrom, chronický únavový syndrom, myalgická encefalitida, uveitida, Hashimotova thyreoitida, revmatoidní artritida, fibromyalgie (bolesti svalů), diabetes, lupénka, lupus erythematodes, roztroušená skleróza, a další řada diagnóz, všechny vykazují uspokojivou odezvu pokud jsou léčeny terapií zvanou Marhall Protocol (MP).
Pro stanovení zda pacient může být úspěšně léčen pomocí MP není specifická chronická diagnóza tak důležitá, jako výsledek krevních testu na vit. D-metabolity (pozn. kalcidiol, kalcitriol) [3] a terapeutický pokus se současným klinickým posouzením zkušeným poskytovatelem zdr. péče. Krátkodobá ukázka účinnosti protokolu je prokázána přítomností Jarisch-Herxheimerovy reakce (Herx) [10], viz popis dále.
MP koordinuje použití Benicaru či Olmetecu (oba olmesartan medoxomil), a určitých, pulzně a v nízkých bakteriostatických dávkách, orálně užívaných ATB tak aby se umožnilo imunitnímu systému zlikvidovat tyto perzistentní bakterie [5]. Ve správném dávkování Benicar snižuje produkci zánětlivých cytokinů blokádou angiotenzin II receptorů typu I, pro inhibici, mezi jiným, uvolňování TNF-alfa (tumor necrosis factor) během Th1 imunitní reakce.
V současné době T. Marshall objasnil další způsoby účinků Benicaru na nukleární receptory které řídí imunitní systém [6, 7, 8]. Prokázal, že Benicar skutečně působí jako vitamin D receptor (VDR) blokátor, obnovuje vrozenou imunitní odpověď i při přítomnosti výrazného zatížení patogeny.
Oba dietární typy vitamínu D, a jeho původní metabolit 25-hydroxyvitamin D (25-D) jsou sekosteroidy a VDR blokátory. Fungují podobně jako kortikosteroidy, blokují správné fungování vrozeného imunitního systému (poslední obrannou linii proti vnitrobuněčným patogenům) a brání obranné odpovědi organismu vůči těmto patogenům.
Lidské tělo vytváří všechen vitamín D který potřebuje ze 7-dehydrocholesterolu, a imunitní systém funguje nejlépe při úplné absenci vně přijímaného steroidu [3]. Pokud je funkce VDR a glukokortikoidního receptoru potlačena požitým vitamínem D, imunitní systém není schopen zcela zlikvidovat patogeny a jedním z následků je pak chronické onemocnění. Proto je nezbytné vyhýbání se vit. D v potravě a potravních doplňcích pro to, aby vrozený imunitní systém opět správně fungoval ... atd
Ještě k Th1, Th2
označení subpopulace pomocných (helper) TH lymfocytů (CD4+) podle funkčního působení a produkce cytokinů. Th1 lymfocyty stimulují zejm. buněčnou imunitu a produkují především IFNg, IL-2, IL-12. Th2 lymfocyty stimulují humorální imunitu a produkují IL-4, IL-5, IL-6, IL-10, IL-13. Toto rozdělení se zkoumá i z hlediska vztahu k imunopatologii a efektivnosti obranných reakcí organismů. Zvýšená aktivita Th2 lymfocytů se rovněž dává do souvislosti s atopií (produkce IgE)
Můj závěr mi zní: rozhození (ať způsobené nesprávným živstylem, tedy třeba potravou či antipohybem, bydlištěm ve městech na severu moravy, praze a brně, dýcháním špatných vzorců, nevhodnými myšlenkovými pochody ) rovnováhy TH1 a TH2 znamená totální krach vlastního ISu, viz výše choroby + alergie a ostatní autoimunitní reakce.
Přiznávám doplňování: už jsem snědl čtvrt kila bílého jílu neboli Kao Linu z francie, obsahujícího, kysličníky křemičitý, hlinitý, hořečnatý, vápenatý a draselný, vanadičitý a fosforečný a další stopy jiných. Užívám to již dlouhodobě proto, že mám po vložení do úst zvláštní pocit, jakmile zjistím negativní či nedejbože kladné účinky, začnu to používat dle návodu jako pleťovou masku.
Myslím, že vím jistě, že výše zmiňovaný Dprodukt(mám to tak i s B12, EPA, DHA, vit C) bych neužil i kdybych si tím měl život zachránit.
Naštěstí mám nablízku určovatele validních studií.
Co se týče slunečního svitu, mám zkušenost, že mi bohatě stačí nepřímé rozptýlené světlo v jakoukoliv dobu, navíc na sněhu vlivem odrazů je to jak na rovníku.
Fáze II, klinické studie vedené Nadací výzkumu autoimunity, ukázala použitelnost této antibakteriální terapie na široké spektrum chronických onemocnění souvisejících s Th1 imunitní odpovědí [2]. To potvrzuje prognózu T. Marshalla, že většina chronických onemocnění pramení z genomických variací stejné základní směsi relativně běžných patogenů.
Pacienti s diagnózami jako jsou sarkoidóza, postboreliový syndrom, chronický únavový syndrom, myalgická encefalitida, uveitida, Hashimotova thyreoitida, revmatoidní artritida, fibromyalgie (bolesti svalů), diabetes, lupénka, lupus erythematodes, roztroušená skleróza, a další řada diagnóz, všechny vykazují uspokojivou odezvu pokud jsou léčeny terapií zvanou Marhall Protocol (MP).
Pro stanovení zda pacient může být úspěšně léčen pomocí MP není specifická chronická diagnóza tak důležitá, jako výsledek krevních testu na vit. D-metabolity (pozn. kalcidiol, kalcitriol) [3] a terapeutický pokus se současným klinickým posouzením zkušeným poskytovatelem zdr. péče. Krátkodobá ukázka účinnosti protokolu je prokázána přítomností Jarisch-Herxheimerovy reakce (Herx) [10], viz popis dále.
MP koordinuje použití Benicaru či Olmetecu (oba olmesartan medoxomil), a určitých, pulzně a v nízkých bakteriostatických dávkách, orálně užívaných ATB tak aby se umožnilo imunitnímu systému zlikvidovat tyto perzistentní bakterie [5]. Ve správném dávkování Benicar snižuje produkci zánětlivých cytokinů blokádou angiotenzin II receptorů typu I, pro inhibici, mezi jiným, uvolňování TNF-alfa (tumor necrosis factor) během Th1 imunitní reakce.
V současné době T. Marshall objasnil další způsoby účinků Benicaru na nukleární receptory které řídí imunitní systém [6, 7, 8]. Prokázal, že Benicar skutečně působí jako vitamin D receptor (VDR) blokátor, obnovuje vrozenou imunitní odpověď i při přítomnosti výrazného zatížení patogeny.
Oba dietární typy vitamínu D, a jeho původní metabolit 25-hydroxyvitamin D (25-D) jsou sekosteroidy a VDR blokátory. Fungují podobně jako kortikosteroidy, blokují správné fungování vrozeného imunitního systému (poslední obrannou linii proti vnitrobuněčným patogenům) a brání obranné odpovědi organismu vůči těmto patogenům.
Lidské tělo vytváří všechen vitamín D který potřebuje ze 7-dehydrocholesterolu, a imunitní systém funguje nejlépe při úplné absenci vně přijímaného steroidu [3]. Pokud je funkce VDR a glukokortikoidního receptoru potlačena požitým vitamínem D, imunitní systém není schopen zcela zlikvidovat patogeny a jedním z následků je pak chronické onemocnění. Proto je nezbytné vyhýbání se vit. D v potravě a potravních doplňcích pro to, aby vrozený imunitní systém opět správně fungoval ... atd
Ještě k Th1, Th2
označení subpopulace pomocných (helper) TH lymfocytů (CD4+) podle funkčního působení a produkce cytokinů. Th1 lymfocyty stimulují zejm. buněčnou imunitu a produkují především IFNg, IL-2, IL-12. Th2 lymfocyty stimulují humorální imunitu a produkují IL-4, IL-5, IL-6, IL-10, IL-13. Toto rozdělení se zkoumá i z hlediska vztahu k imunopatologii a efektivnosti obranných reakcí organismů. Zvýšená aktivita Th2 lymfocytů se rovněž dává do souvislosti s atopií (produkce IgE)
Můj závěr mi zní: rozhození (ať způsobené nesprávným živstylem, tedy třeba potravou či antipohybem, bydlištěm ve městech na severu moravy, praze a brně, dýcháním špatných vzorců, nevhodnými myšlenkovými pochody ) rovnováhy TH1 a TH2 znamená totální krach vlastního ISu, viz výše choroby + alergie a ostatní autoimunitní reakce.
Přiznávám doplňování: už jsem snědl čtvrt kila bílého jílu neboli Kao Linu z francie, obsahujícího, kysličníky křemičitý, hlinitý, hořečnatý, vápenatý a draselný, vanadičitý a fosforečný a další stopy jiných. Užívám to již dlouhodobě proto, že mám po vložení do úst zvláštní pocit, jakmile zjistím negativní či nedejbože kladné účinky, začnu to používat dle návodu jako pleťovou masku.
Myslím, že vím jistě, že výše zmiňovaný Dprodukt(mám to tak i s B12, EPA, DHA, vit C) bych neužil i kdybych si tím měl život zachránit.
Naštěstí mám nablízku určovatele validních studií.
Co se týče slunečního svitu, mám zkušenost, že mi bohatě stačí nepřímé rozptýlené světlo v jakoukoliv dobu, navíc na sněhu vlivem odrazů je to jak na rovníku.
Re: Sluneční záření a vitamín D
To je buci dost závažná informace. Už jsem to od tebe četla. Nejsem odborník, takže se mi to stále nesrovnává s informací, že naopak jsou lidé, kteří umělé D přidávají, aby posílili imunitní systém. Také se D-čko vřele doporučuje suplementit na vstřebávání vápníku.
Já jsem též zastánce přírodního "suplementování" ve formě potravin, slunečního záření a tak. o tom d-čku jsem uvažovala přes zimu přidat ve formě oleje z tresčích jater nebo něco podobného, ale asi se na to vykvajznu. Zůstanu u svého názoru: máš-li něčeho nedostatek, vygugli si v čem se to nachází a jez to jako součást potravy. Určitě se to lépe vstřebá, než ve formě kapslí...
Já jsem též zastánce přírodního "suplementování" ve formě potravin, slunečního záření a tak. o tom d-čku jsem uvažovala přes zimu přidat ve formě oleje z tresčích jater nebo něco podobného, ale asi se na to vykvajznu. Zůstanu u svého názoru: máš-li něčeho nedostatek, vygugli si v čem se to nachází a jez to jako součást potravy. Určitě se to lépe vstřebá, než ve formě kapslí...
Re: Sluneční záření a vitamín D
Těch studií je víc a já vím zase jistě, že jsou naprosto pravdivé.Esterka píše:Tuhle "studii" o údajné nezničitelnosti ALA v pečivu si nechal na zakázku vypracovat pekárenský průmysl. Tohle náhodou vím jistě.
BTW nějaký pekárenský průmysl by z takové studie stejně nic neměl. Prakticky vůbec nic, možná by se zaplatily náklady na tu studii. Jaké procento lidí kupuje lněné pečivo? Jaké procento z nich ví o tom, že je tam len? Jaké procento z těchto ví, že je tam nějaká ALA? Kdo vůbec ví o té studii? ...?...?... A jaký je pro pekárenský průmysl velký rozdíl, jestli lidi kupujou lněné pečivo nebo jiné a proč?.....
Re: Sluneční záření a vitamín D
myslim ze vacsina ludi na tom je tak ako som bol ja - chleba a pecivo si kupuju pretoze sa da na to natriet maslo, sadlo, pastika, makky syr a da sa na to polozit nakrajany salam slanina, udene maso s horcicou a do rohlika sa da strcit parok.
na chleba sa na chytat kvapkajuca mast zo slaniky pri taboraku a chlebom sa pekne vytrie tanier aj kastrol po gulasi.
nikdy som nekupoval pecivo koli omega 3 ani koli vitD
na chleba sa na chytat kvapkajuca mast zo slaniky pri taboraku a chlebom sa pekne vytrie tanier aj kastrol po gulasi.
nikdy som nekupoval pecivo koli omega 3 ani koli vitD
5 2 8
Re: Sluneční záření a vitamín D
http://novy.email.cz/web-office/WT0apWf ... a.pptx.ppt
Jedná se sice o prezentaci z dílny firmy, ale na základě zdá se objektivních výzkumů. Doporučuji se podívat, vypadá to dost strašidelně.
Jedná se sice o prezentaci z dílny firmy, ale na základě zdá se objektivních výzkumů. Doporučuji se podívat, vypadá to dost strašidelně.
Re: Sluneční záření a vitamín D
no jo doktor radi v zenskom casaku, slava
clanok operuje nejakou studiu z NZ ale link na nu tam nie je vsetky linky su na rovanke clanky v tom istom casaku.
NZ ma velmi cisrty vzduch a dost silne slnecne ziarenie, takze predpokldam ze ludia tam maju dostatocnu hladinu vitD a dalsie suplementovanie nic neprinesie
argumenty sa potom zvrhli na ine vit, predavkovanie betacrotenom je znama vec a co sa tyka vitE - vsetky E-cka v studiach pouzivaju z p[rincipu tie lecne synteticke Eckove nahrady ktore ale nie su skutocne Ecka a su to skodlive chemikalie v akomkolvek malom mnozstve
ziadne studie nikdy nepouzivali skutocne Ecka kedze tieto su velmi drahe
E-cka maju jasne na krabici napisany chemicky nazov a tak sa da lahko rozlisit synteticka toxicka verzia a skutocna verzia
pricom nazvy ako nature natural natures own a d podobne znamenaju prdlajs len reklamny podvod
zaujimave ze casak sa znovu vrhol na B 15 a B 17 z marhulovych kostok, ktore dlho lekari zakazovali a zatracovali
podla mna ten clanok nema ani hlavu ani patu
5 2 8
Re: Sluneční záření a vitamín D
tak jsem už ve fichemě zakoupil kýbl askorbovky a kybl bí karbonybuc11 píše:Myslím, že vím jistě, že vit C bych neužil i kdybych si tím měl život zachránit.
jako že bych namíchal sáčky rodině, stejně si to furt kupují,
a z výzkumných důvodů ještě jeden pro sebe, ovšem mám problém s tou mokrou cestou, tak že bych to nasypal do sebe na sucho a reakci absolvoval až během transportu
pozor, ve fichemě mají docela levnou, docela dobře vyzerající medovinu za 150 litr, zajímala by mne ale spíš sypká verze
Re: Sluneční záření a vitamín D
A ještě detail;
U dvou kontrolních skupinách o 161 dobrovolnících, z nichž jedna denně užívala placebo a druhá vitamín D po dobu 18 měsíců, se ukázalo, že jeho zvýšené dávky obranyschopnost nijak neovlivňují. "Déčko" nemělo vliv ani na četnost, ani na průběh onemocnění.
Nepíší, jakou dávku D nasadili. DDD? Nebo dvojnásobek? Nebo polovinu?
Seriózní závěr studie by zněl "při denní dávce xy IU vit. D nebyl pozorován žádný pozitivní efekt na obranyschopnost organismu ani nežádoucí účinky. Doporučujeme provedení další studie s vyššími dávkami, neboť není známo, zda se projeví předpokládaný příznivý efekt či naopak NÚ."
U dvou kontrolních skupinách o 161 dobrovolnících, z nichž jedna denně užívala placebo a druhá vitamín D po dobu 18 měsíců, se ukázalo, že jeho zvýšené dávky obranyschopnost nijak neovlivňují. "Déčko" nemělo vliv ani na četnost, ani na průběh onemocnění.
Nepíší, jakou dávku D nasadili. DDD? Nebo dvojnásobek? Nebo polovinu?
Seriózní závěr studie by zněl "při denní dávce xy IU vit. D nebyl pozorován žádný pozitivní efekt na obranyschopnost organismu ani nežádoucí účinky. Doporučujeme provedení další studie s vyššími dávkami, neboť není známo, zda se projeví předpokládaný příznivý efekt či naopak NÚ."
Ať mi to plkání přinese užitek a ostatním taky!
Re: Sluneční záření a vitamín D
najpr by museli monitorovat obsah vit D v krvi a podavat D-cko tym co maju znizenu hladinu.s.arik píše:A ještě detail;
U dvou kontrolních skupinách o 161 dobrovolnících, z nichž jedna denně užívala placebo a druhá vitamín D po dobu 18 měsíců, se ukázalo, že jeho zvýšené dávky obranyschopnost nijak neovlivňují. "Déčko" nemělo vliv ani na četnost, ani na průběh onemocnění.
Nepíší, jakou dávku D nasadili. DDD? Nebo dvojnásobek? Nebo polovinu?
Seriózní závěr studie by zněl "při denní dávce xy IU vit. D nebyl pozorován žádný pozitivní efekt na obranyschopnost organismu ani nežádoucí účinky. Doporučujeme provedení další studie s vyššími dávkami, neboť není známo, zda se projeví předpokládaný příznivý efekt či naopak NÚ."
mnozstvo davkovania ma zmysel len z hladiska ako rychlo sa chybajuce doplni a kolko treba na udrziavanie
18 mesiacov je takistoi nezmysel to akoze sledovali 2 leta a jednu zimu medzi tym ?
su uplne na hlavu ?
5 2 8
Re: Sluneční záření a vitamín D
Tak jsem dnes nějak zamotal do problematiky rybího tuku. Hlavně jsem se zajímal, jak drží stabilitu ty klasické kapsle, kolik ho vlastně brát a jak je s těmi těžkými kovy (beru 2g denně toho nejlevnějšího v kapslích). Je fajn, že 3. 1. jdu na kontrolu krve na mikroskopu s temným polem, kde budou případné těžké kovy krásně vidět. Hodím to sem, ten rybí tuk se tu nedávno docela rozjel.
Začnu studií o oxidaci rybího oleje, který neprošel molekulární destilací (možná, záleží co je myšleno tím sušením ale spíš ne - neoxidoval by tak rychle, ten s destilací by měl být mnohem stabilnější), byl ale za studena filtrovaný, zbavený pachu, rafinovaný, sušený a bělený. Po brzké době i v lednici s pouze s krátkými denními epizodami venku rychle oxidoval - okolo 30 dnů. V mínus 18 bez epizod při venkovní teplotě dosáhl nežádoucí oxidace za 150 dnů. Trochu lepší to bylo po dodání vitamínu E v obyč. podobě - tokoferol.
http://www.unuftp.is/static/fellows/doc ... k05prf.pdf
Co se týče těch molekulárně destilovaných, je to proces kdy se buď nechá olej vypařovat nebo se vypařuje hexanem či etanolem. Má vydržet mnohem stabilnější a také být více čistý, ale s nějakými negativity. Ta čistota je samozřejmě zase dle toho, jakým způsobem a jak kvalitně ten proces dělají. Na jedné stránce, která ale není odborná je k dočtení:
Stay away from fish oil that has been molecularly distilled. The distillation process alters the natural form of the oil. Yes, it may remove some of the toxins, but the oil is no longer in it's natural state. As a matter of fact, molecular distillation causes the oil to be oxidized and there's nothing worse for you than an oxidized oil. If your fish oil is molecularly distilled, you should be wondering how polluted the fish oil was to start with that they had to use such an aggressive purification process on it. (http://www.squidoo.com/fish_oil)
S tím etanolem je to tak, že účinnost zpracování je 20%, při konzumaci tučného jídla až 60%. Mimo to ale dochází k oxidativní zátěži v těle díky vypouštění ethyl alkoholu při metabolizaci.
http://www.mainoptical.com/pdf/TG_vs_EE.pdf
U toho s hexanem je zase ten problém, že tam údajně částečně zůstává.
http://www.fattyacidshub.com/buyers-gui ... -fish-oil/
U vypařování jsem více informací nezjistil.
Ještě přidám informace o rybím tuku z druhé strany:
Zkráceně: lepší možností snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění je omezení omega 6 na minimum, než dodávání hodně čisté EPA a DHA, které může být kontraproduktivní díky oxidativní zátěži a to jak u čerstvých, tak u nečerstvých. Ale stále doporučuje fermentovaný olej z tresčích jater kvůli vitamínům - 1 gram denně kvůli spoustě vitamínů a jiných výživných látek, jelikož oxidativní zátěž se tím částečně kompenzuje. Ale ta vyrovnanosti omega 3 a 6 se pak řeší hodně těžko, ten jeho příklad není lehké udržet. V komentářích ale pak dodává, že asi používá ve výpočtech moc ALA a tak stejně musí přidat na EPA a DHA.
Zároveň píše o tom, že nezná studie, které ukazují pozitivní účinky dlouhodobé suplementace EPA a DHA u zdravých lidí. No, myslím, že bych nějaké našel. Ale je vidět, že izolování nějaké přírodní látky je nepřirozené a mělo by se spíše používat výjimečně jako lék.
http://chriskresser.com/when-it-comes-t ... not-better
http://chriskresser.com/how-much-omega- ... on-omega-6
Takže se toho pro mě stejně moc nemění. Pro jistotu používat omega 3 během nejtučnějších jídel a zaměřit se na antioxidanty samozřejmě s pokračujícím omezením omega 6.
Začnu studií o oxidaci rybího oleje, který neprošel molekulární destilací (možná, záleží co je myšleno tím sušením ale spíš ne - neoxidoval by tak rychle, ten s destilací by měl být mnohem stabilnější), byl ale za studena filtrovaný, zbavený pachu, rafinovaný, sušený a bělený. Po brzké době i v lednici s pouze s krátkými denními epizodami venku rychle oxidoval - okolo 30 dnů. V mínus 18 bez epizod při venkovní teplotě dosáhl nežádoucí oxidace za 150 dnů. Trochu lepší to bylo po dodání vitamínu E v obyč. podobě - tokoferol.
http://www.unuftp.is/static/fellows/doc ... k05prf.pdf
Co se týče těch molekulárně destilovaných, je to proces kdy se buď nechá olej vypařovat nebo se vypařuje hexanem či etanolem. Má vydržet mnohem stabilnější a také být více čistý, ale s nějakými negativity. Ta čistota je samozřejmě zase dle toho, jakým způsobem a jak kvalitně ten proces dělají. Na jedné stránce, která ale není odborná je k dočtení:
Stay away from fish oil that has been molecularly distilled. The distillation process alters the natural form of the oil. Yes, it may remove some of the toxins, but the oil is no longer in it's natural state. As a matter of fact, molecular distillation causes the oil to be oxidized and there's nothing worse for you than an oxidized oil. If your fish oil is molecularly distilled, you should be wondering how polluted the fish oil was to start with that they had to use such an aggressive purification process on it. (http://www.squidoo.com/fish_oil)
S tím etanolem je to tak, že účinnost zpracování je 20%, při konzumaci tučného jídla až 60%. Mimo to ale dochází k oxidativní zátěži v těle díky vypouštění ethyl alkoholu při metabolizaci.
http://www.mainoptical.com/pdf/TG_vs_EE.pdf
U toho s hexanem je zase ten problém, že tam údajně částečně zůstává.
http://www.fattyacidshub.com/buyers-gui ... -fish-oil/
U vypařování jsem více informací nezjistil.
Ještě přidám informace o rybím tuku z druhé strany:
Zkráceně: lepší možností snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění je omezení omega 6 na minimum, než dodávání hodně čisté EPA a DHA, které může být kontraproduktivní díky oxidativní zátěži a to jak u čerstvých, tak u nečerstvých. Ale stále doporučuje fermentovaný olej z tresčích jater kvůli vitamínům - 1 gram denně kvůli spoustě vitamínů a jiných výživných látek, jelikož oxidativní zátěž se tím částečně kompenzuje. Ale ta vyrovnanosti omega 3 a 6 se pak řeší hodně těžko, ten jeho příklad není lehké udržet. V komentářích ale pak dodává, že asi používá ve výpočtech moc ALA a tak stejně musí přidat na EPA a DHA.
Zároveň píše o tom, že nezná studie, které ukazují pozitivní účinky dlouhodobé suplementace EPA a DHA u zdravých lidí. No, myslím, že bych nějaké našel. Ale je vidět, že izolování nějaké přírodní látky je nepřirozené a mělo by se spíše používat výjimečně jako lék.
http://chriskresser.com/when-it-comes-t ... not-better
http://chriskresser.com/how-much-omega- ... on-omega-6
Takže se toho pro mě stejně moc nemění. Pro jistotu používat omega 3 během nejtučnějších jídel a zaměřit se na antioxidanty samozřejmě s pokračujícím omezením omega 6.
Re: Sluneční záření a vitamín D
Rudo, mohl bys se prosím rozepsat o toxicitě vit. E v těch laciných formách?