ODŠŤAVŇOVÁNÍ, ŠŤÁVOVÁNÍ, juicing...

Tady se snažte dodržovat témata a nevybavovat se, od toho jsou tu kecárny.
Počítejte s tím, že to po vás bude někdo další číst a hledat tady informace.

Moderátor: hugo

Odpovědět
Knopix
Příspěvky: 7
Registrován: úte led 31, 2006 18:57

Re: ODŠŤAVŇOVÁNÍ, ŠŤÁVOVÁNÍ, juicing...

Příspěvek od Knopix »

Rád bych se Vás zeptal, proč se taky trochu neřídíte vlastní chutí. Když mám chuť na lahodný nápoj tak si ovoc vyšťávám, když mám chuť na jablko tak ho sním tak jak je. Vždyť to jídlo je taky trochu o slasti...
Uživatelský avatar
RadkaS
Příspěvky: 2498
Registrován: úte bře 02, 2004 21:00

Re: ODŠŤAVŇOVÁNÍ, ŠŤÁVOVÁNÍ, juicing...

Příspěvek od RadkaS »

Knopix píše:Rád bych se Vás zeptal, proč se taky trochu neřídíte vlastní chutí. Když mám chuť na lahodný nápoj tak si ovoc vyšťávám, když mám chuť na jablko tak ho sním tak jak je. Vždyť to jídlo je taky trochu o slasti...

Z ceho usuzujes, ze to tak nedelame?
Uživatelský avatar
Sylva B
Příspěvky: 121
Registrován: pát lis 04, 2005 7:03
Bydliště: Mississippi

Příspěvek od Sylva B »

Knopix napsal:
Rád bych se Vás zeptal, proč se taky trochu neřídíte vlastní chutí. Když mám chuť na lahodný nápoj tak si ovoc vyšťávám, když mám chuť na jablko tak ho sním tak jak je. Vždyť to jídlo je taky trochu o slasti...



Ve vyberu pro cloveka vhodne stravy je nejidealnejsi kombinaci zapojit rozum i chut soucasne.
Myslim, ze na rovine raw-veggie-foodu uz se omezeni chuti klast nemusi.
snad jenom mnozstvi... 8)
HUMANS AREN'T THE ONLY SPECIES ON EARTH. WE JUST ACT LIKE IT!
Knopix
Příspěvky: 7
Registrován: úte led 31, 2006 18:57

Re: ODŠŤAVŇOVÁNÍ, ŠŤÁVOVÁNÍ, juicing...

Příspěvek od Knopix »

Nevím, jak kdo tak dělá, nebo nedělá. Jen jsem přemýšlel o dotazu, zda je lepší jíst ovoc nebo zeleninu vcelku, nebo šťávenou..


Z ceho usuzujes, ze to tak nedelame?[/quote]
Knopix
Příspěvky: 7
Registrován: úte led 31, 2006 18:57

Odšťavování jablek

Příspěvek od Knopix »

Zdar! Mám takovej ten mechanickej Z-star a vůbec si nevím rady s jablkama. Tak jsem se chtěl zeptat, jestli máte nějský zkusenosti s odrůdama které by se hodily. A kdyby někdo věděl o zdroji v bio kvalitě, tak má u mě panáka jablečňáka ... :)
Uživatelský avatar
Selma
Příspěvky: 738
Registrován: stř bře 31, 2004 23:12
Bydliště: Kromeriz

Re: Odšťavování jablek

Příspěvek od Selma »

Knopix píše:Zdar! Mám takovej ten mechanickej Z-star a vůbec si nevím rady s jablkama. Tak jsem se chtěl zeptat, jestli máte nějský zkusenosti s odrůdama které by se hodily. A kdyby někdo věděl o zdroji v bio kvalitě, tak má u mě panáka jablečňáka ... :)
Na jabka jsem vyzkoušela kdeco (vyjma přístrojů za x tisíc) a nejvíce se mi osvědčilo jabka nastrouhat na plastovém struhadle a pak je vymačkat v silonovém šátku. Ale už to nedělám, jím je jak jsou a nemusí být ani v biokvalitě, jsem ráda, když se vůbec dají jíst:-)
Uživatelský avatar
buc11
Příspěvky: 7110
Registrován: čtv bře 04, 2004 12:20
Bydliště: VP Hor.Boj.

Re: Odšťavování jablek

Příspěvek od buc11 »

Knopix píše:Zdar! Mám takovej ten mechanickej Z-star a vůbec si nevím rady s jablkama. Tak jsem se chtěl zeptat, jestli máte nějský zkusenosti s odrůdama které by se hodily. A kdyby někdo věděl o zdroji v bio kvalitě, tak má u mě panáka jablečňáka ... :)
já je dělám odstředivkou
Uživatelský avatar
tvx
Příspěvky: 2535
Registrován: pát čer 11, 2004 12:12
Bydliště: Praha 9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tvx »

koukni se na www.vitarian.cz do starých anket a budeš hned moudřejší, zrovna minulá otázka se přesně týkala tématu...
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
Uživatelský avatar
tvx
Příspěvky: 2535
Registrován: pát čer 11, 2004 12:12
Bydliště: Praha 9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tvx »

odstředivka nebo musej bejt tvrdý a šťvnatý, pak to jede jak po másle...
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
Uživatelský avatar
Advid
Příspěvky: 1957
Registrován: pon lis 22, 2004 14:48
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Advid »

Healthy Juicer udělá z 0,484 kg jablek Gloster 250 ml šťávy. Je ale strašně sladká, tak jsem to smíchal s kapustovou.
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
Uživatelský avatar
Sluníčko
Příspěvky: 3518
Registrován: čtv kvě 19, 2005 11:18
Bydliště: Praha

Příspěvek od Sluníčko »

zkus více zelená jablka a nebo přidat jeden grep :)

pěkný citát jsi si přidal fakt, že jo :wink: :)
Uživatelský avatar
buc11
Příspěvky: 7110
Registrován: čtv bře 04, 2004 12:20
Bydliště: VP Hor.Boj.

Příspěvek od buc11 »

Advid píše:Healthy Juicer udělá z 0,484 kg jablek Gloster 250 ml šťávy. Je ale strašně sladká, tak jsem to smíchal s kapustovou.
to je divný, mně se teda nezdá nikdy nic moc sladký
Uživatelský avatar
Advid
Příspěvky: 1957
Registrován: pon lis 22, 2004 14:48
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Advid »

Ty jsi ale zvyklý na to přezrálé ovoce. :)
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
Knopix
Příspěvky: 7
Registrován: úte led 31, 2006 18:57

Příspěvek od Knopix »

S tou odstředivkou je to asi jedinná plně funkční volba. Já si jablka přidávám do šťáv u citrusů, protože je bezvadně zjemní.
Taková antichřipková : 4 díly pomeranč, 3 díly ananas, 2 díly grep, + díl jablek.
Tak si kupuju už hotový bio mošt a míchám moštem.
Uživatelský avatar
Advid
Příspěvky: 1957
Registrován: pon lis 22, 2004 14:48
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Advid »

To moje je taky funkční. :wink:
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
Uživatelský avatar
lumyska
Příspěvky: 105
Registrován: čtv lis 04, 2004 14:14
Bydliště: Praha 10

Příspěvek od lumyska »

tvx píše:přimíchej k tomu česnek a nějaký koření, možná cibuli a udělěj si to jako kaši, podle mě uděláš líp jak se šťavením. V sobotu na srazu jsme dělai čerstvej a odpad byl lepší než samotná šťáva viz srazy Praha "c)
hmm, když já nesmím ani cibuli, ani česnek, jsem chabrus na žlučník.
Uživatelský avatar
Sluníčko
Příspěvky: 3518
Registrován: čtv kvě 19, 2005 11:18
Bydliště: Praha

Příspěvek od Sluníčko »

tak jsem zkoušela (po ochutnání na srazu v Praze u Tvx úžasného kokosového mléka) odšťavnit kokos na Championu a jako už zde psala někde Eva - jde to. Nejprve se mi vyrábělo úplně kokosové máslo a tak jsem přidala vodu a dnes mám v práci 0,5 l kokosového mléka, dám si ho odpoledno, už se těším.
Uživatelský avatar
Advid
Příspěvky: 1957
Registrován: pon lis 22, 2004 14:48
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Advid »

To já tady mám akorát tak oloupaný kokos a šťavit ho budu v puse. Vím, že je závist špatná vlastnost, ale nemohu jinak. :D :D
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
Uživatelský avatar
Sluníčko
Příspěvky: 3518
Registrován: čtv kvě 19, 2005 11:18
Bydliště: Praha

Příspěvek od Sluníčko »

škoda, že to nejde poslat "vzdušnou poštou" z mého okna do tvého, ráda bych se podělila
Uživatelský avatar
tvx
Příspěvky: 2535
Registrován: pát čer 11, 2004 12:12
Bydliště: Praha 9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tvx »

já v práci štťavim kokos často i v hubě "c)
přeci jen mě inspirovaly ty Makaokové co je mam na videu a Buc.
to se prostě požvejká, to chutné vychutná a spolkne, ten odpad flušu do koše.
Mysli, že uklízečka ani nepozná zda to prošlo mojí hubou nebo juicerem "c)

Tak to jen tak na zpestřenía pro inspiraci... přeci jen s dužinou mi to vždy nesedne
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
Aladdin
Příspěvky: 1
Registrován: sob dub 29, 2006 17:04

HJ

Příspěvek od Aladdin »

Ahoj, jsem stastny majitel HJ a otazka: podarilo se nekomu vynalezt efektivni zpusob na citrusy a napr. jablka? Prvních pár kusů v pohodě, ale pak kaše se kterou nehnu...u jablek pomuze mrkev ale co na ty citrusy?

Díky za odpovědi :P
Uživatelský avatar
800914
Příspěvky: 2674
Registrován: úte led 24, 2006 4:24

Příspěvek od 800914 »

HJ nevlastnim, vsetko je to ale podla mna o konzistencii.. ak sa voda pri tlaku nechce pustit materialu ale radsej bude tvorit riedku kasu, vela stavy nedostanes ani z GS. tot len laicka fyzikalna teoria.. nemam skusenosti ani s tym GS.. :lol:
Uživatelský avatar
Advid
Příspěvky: 1957
Registrován: pon lis 22, 2004 14:48
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Re: HJ

Příspěvek od Advid »

Aladdin píše:Ahoj, jsem stastny majitel HJ a otazka: podarilo se nekomu vynalezt efektivni zpusob na citrusy a napr. jablka? Prvních pár kusů v pohodě, ale pak kaše se kterou nehnu...u jablek pomuze mrkev ale co na ty citrusy?

Díky za odpovědi :P
HJ mám taky. Ale citrusy šťavím na lisu na citrusy.
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
Janina
Příspěvky: 289
Registrován: ned úno 19, 2006 17:39

Příspěvek od Janina »

300-350g mrkev
100-150g spenát

A sám uvidís, kolik stávicky z toho je. :wink:
Uživatelský avatar
Sluníčko
Příspěvky: 3518
Registrován: čtv kvě 19, 2005 11:18
Bydliště: Praha

Příspěvek od Sluníčko »

záleží také na typu odťavňovače
Janina
Příspěvky: 289
Registrován: ned úno 19, 2006 17:39

Příspěvek od Janina »

Delám to myslím na 2x.

Proste jenom abych mela ca 1l najednou.

Nejradeji vypiji 0,4/3x. to stací azaz. Uz me to ani neba vázit. Co mi prijde pod ruku...

Je tu nekdo, kdo si delá cerstvé stávy pravidelne a to hodne casto?!
(Ve stylu jako to delal dr. N. Walker.)
Jak to jde s výdrzí?
Uživatelský avatar
Sluníčko
Příspěvky: 3518
Registrován: čtv kvě 19, 2005 11:18
Bydliště: Praha

Příspěvek od Sluníčko »

já mívám během roku období, kdy si je dělám pravidelně, ale množství menší 0,5 až 1 litr na den. Teď ho zrovna nemám. Letos to bylo ke konci zimy a ja jaře.
Uživatelský avatar
buc11
Příspěvky: 7110
Registrován: čtv bře 04, 2004 12:20
Bydliště: VP Hor.Boj.

Příspěvek od buc11 »

Janina píše:Delám to myslím na 2x.

Proste jenom abych mela ca 1l najednou.

Nejradeji vypiji 0,4/3x. to stací azaz. Uz me to ani neba vázit. Co mi prijde pod ruku...

Je tu nekdo, kdo si delá cerstvé stávy pravidelne a to hodne casto?!
(Ve stylu jako to delal dr. N. Walker.)
Jak to jde s výdrzí?
my jsme dělávali pravidelně denně, když tu nic neroste, kořenovku, když je zelený tak zelený a teď máme převahu fruta (přes víkend jsem byl s ženou bez tahini i nuts a sqělé a to jsem si už chystal uskladňovací zásobní tahinovskou cisterničku), kteroužto já co lze, šťavím v ústach a pes pobíhá kolem a dojídá
IDASEK
Příspěvky: 284
Registrován: úte led 09, 2007 16:30

Příspěvek od IDASEK »

Chci se zeptat, jestli pěna na šťávě je ok. Nevadí mi při pití. Spíš mě jen zajímá, jestli neobsahuje nějaké nežádoucí látky.
Idasek není muž ;o)
Pat
Příspěvky: 96
Registrován: pon led 30, 2006 23:54
Bydliště: Bratislava

Příspěvek od Pat »

Aj mna by to zaujimalo. Ci podla Walkera je za stavu povazovana len ta vodovita cast bez peny, alebo aj to, co sa vytvori na povrchu (su v tom drobne kusky duziny).
Ja to pijem cele, je mi to skoda vyliat.
Uživatelský avatar
buc11
Příspěvky: 7110
Registrován: čtv bře 04, 2004 12:20
Bydliště: VP Hor.Boj.

Příspěvek od buc11 »

píše se to, ovšem vysvětlení vzhledem k newtonovinám mne neuspokojuje
IDASEK
Příspěvky: 284
Registrován: úte led 09, 2007 16:30

Příspěvek od IDASEK »

buc11 píše:píše se to, ovšem vysvětlení vzhledem k newtonovinám mne neuspokojuje
děkuji za obsáhlou odpověď, která mne také příliš neuspokojila :roll:
Idasek není muž ;o)
IDASEK
Příspěvky: 284
Registrován: úte led 09, 2007 16:30

Příspěvek od IDASEK »

zajímavá kombinace vyšťavený daikon a brokolice - popíjím a napadá mě: nejsou některé kombinace ščav smrtelné? Nemyslím ščavené mochomůrky :lol:
Idasek není muž ;o)
Uživatelský avatar
buc11
Příspěvky: 7110
Registrován: čtv bře 04, 2004 12:20
Bydliště: VP Hor.Boj.

Příspěvek od buc11 »

IDASEK píše:
buc11 píše:píše se to, ovšem vysvětlení vzhledem k newtonovinám mne neuspokojuje
děkuji za obsáhlou odpověď, která mne také příliš neuspokojila :roll:
měl jsem i obsáhlejší nevim
Johana
Příspěvky: 6
Registrován: úte úno 13, 2007 20:27

Příspěvek od Johana »

IDASEK píše:Chci se zeptat, jestli pěna na šťávě je ok. Nevadí mi při pití. Spíš mě jen zajímá, jestli neobsahuje nějaké nežádoucí látky.
Jestli přijmeš čistě můj soukromý názor - tak já si tedy moc neumím představit, jak by se tam nějaké nežádoucí látky dostaly. To co je ve šťávě bude i v pěně (pokud je v ní dužina i to co je v dužině). Je otázka co s tou kterou šťávou udělá oxidace, protože šťáva-pěna bude zoxidovaná pěkně. Zřejmě pěna bude ještě částečně ovlivněná kvalitou vzduchu, který je v okolí přístroje. Ale to jsou podle mě spíš jen důvody k rychlé konzumaci - alespoň té pěny.
[/quote]
IDASEK
Příspěvky: 284
Registrován: úte led 09, 2007 16:30

Příspěvek od IDASEK »

Mi šťáva zoxidovat nestihne :lol:
Vyčetla jsem u N. Wolkera, že dusičnany, hnojiva a jiné chemikále nebio pěstovaného zůstává spíš v tý drti, tak jsem taky celkem klidná, ale už se těším jak začnu pěstovat
Idasek není muž ;o)
IDASEK
Příspěvky: 284
Registrován: úte led 09, 2007 16:30

Příspěvek od IDASEK »

Je šťáva ze zeleniny a ovoce jídlo nebo nápoj?
Idasek není muž ;o)
Uživatelský avatar
buc11
Příspěvky: 7110
Registrován: čtv bře 04, 2004 12:20
Bydliště: VP Hor.Boj.

Příspěvek od buc11 »

IDASEK píše:Je šťáva ze zeleniny a ovoce jídlo nebo nápoj?
patrně pod vobojí, ale spíš jídlo napájet se není třeba
IDASEK
Příspěvky: 284
Registrován: úte led 09, 2007 16:30

Příspěvek od IDASEK »

buc11 píše:
IDASEK píše:Je šťáva ze zeleniny a ovoce jídlo nebo nápoj?
patrně pod vobojí, ale spíš jídlo napájet se není třeba
aha tak proto, dík
Idasek není muž ;o)
IDASEK
Příspěvky: 284
Registrován: úte led 09, 2007 16:30

Příspěvek od IDASEK »

kolik kopřivové šťávy je možné vypít? nemělo by se to zředit?
Idasek není muž ;o)
wlastislawa
Příspěvky: 258
Registrován: úte říj 31, 2006 13:20
Bydliště: praha

Příspěvek od wlastislawa »

IDASEK píše:kolik kopřivové šťávy je možné vypít? nemělo by se to zředit?
samotná nic moc chu´tově :( jinak je dost problém jí vylisovat větší množství, takže předávkování asi nehrozí :) ale sezóna nejlepších mladých kopřiv už pomalu končí
IDASEK
Příspěvky: 284
Registrován: úte led 09, 2007 16:30

Příspěvek od IDASEK »

Já vím, ještě tak týden a sbírám jen nevykvetlé hlavičky. Se špenátem jsou moc dobrý a trocha petržele. S tou mrkví nic moc, ale kvalita té mrkve byla bídná - jak je v krámě zvykem.
Idasek není muž ;o)
Uživatelský avatar
crevasse
Příspěvky: 38
Registrován: pon dub 09, 2007 22:44

Příspěvek od crevasse »

Jaky byste mi doporucili odstavnovac? Vyhledove planuji koupi nekdy na konec prazdnin, az budou penizky z brigad. Chtela bych stavit i treba merunky a docetla jsem se, ze napr. HJ na to neni idealni.dik
Uživatelský avatar
tvx
Příspěvky: 2535
Registrován: pát čer 11, 2004 12:12
Bydliště: Praha 9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tvx »

na merunky neni idealni zadnej odstavovac, stejne jako na banny, jde z nich leda pyreee... to i kdyby ses na hlavu postavila... "c)
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
Uživatelský avatar
crevasse
Příspěvky: 38
Registrován: pon dub 09, 2007 22:44

Příspěvek od crevasse »

dobre. A kdyz pominu merunky? Chtela bych stavit krome stavnateho ovoce a zeleniny treba i koprivy.
Uživatelský avatar
Advid
Příspěvky: 1957
Registrován: pon lis 22, 2004 14:48
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Advid »

Na ně HJ ideální je. Akorát mají malou výtěžnost.
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
Uživatelský avatar
buc11
Příspěvky: 7110
Registrován: čtv bře 04, 2004 12:20
Bydliště: VP Hor.Boj.

Příspěvek od buc11 »

crevasse píše:dobre. A kdyz pominu merunky? Chtela bych stavit krome stavnateho ovoce a zeleniny treba i koprivy.
já jsem na kopřivy a kořenovky s GSem spokojen, měkoty dělám na odstředivce, hrozny a rybíz na ručním
Uživatelský avatar
tvx
Příspěvky: 2535
Registrován: pát čer 11, 2004 12:12
Bydliště: Praha 9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tvx »

pokud to vyjde tak nekdy kolem 29.6. udelam zase garden vita-party... s moznosti vyzkouseni leccehos jak to funguje... zatim
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
Odpovědět