ODŠŤAVŇOVÁNÍ, ŠŤÁVOVÁNÍ, juicing...
Moderátor: hugo
ODŠŤAVŇOVÁNÍ, ŠŤÁVOVÁNÍ, juicing...
Mám takový dotaz.
V tom výcucu z Grahama se píše, že to, co se dá jíst celé (jablka, mrkev...) je zbytečné šťávovat a mělo by se jíst celé. Takže třeba Healthy Juicer je pak jen na listí, obilí a divoké kytky? A nebo je to tak, že ty šťávy jsou lepší, protože radikálněji čistí?
V tom výcucu z Grahama se píše, že to, co se dá jíst celé (jablka, mrkev...) je zbytečné šťávovat a mělo by se jíst celé. Takže třeba Healthy Juicer je pak jen na listí, obilí a divoké kytky? A nebo je to tak, že ty šťávy jsou lepší, protože radikálněji čistí?
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
tady už je to, myslím, jen a jen na tobě... každej guru krom vita-základu, dál už tvrdí svoje a nejlíp je vyzkoušet to sám... já teď začínám šťavit víz jak kdy dřív, vyloženě ulítávám, i když to slovo nesnášim, na zeleninovejch polívkách... a nejsem sám, chytla se i dcerka a i žena-vařilka "c))) !!!
když už jsme u toho, jen tak pro zajímavost vypouštím anketu o odšťavování...
A taky jsem jak vidno oddělil téma netýkající se přímo odšťavovačů...
když už jsme u toho, jen tak pro zajímavost vypouštím anketu o odšťavování...
A taky jsem jak vidno oddělil téma netýkající se přímo odšťavovačů...
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
Zjistil jsem pár věcí při šťavení, třeba se vám hodí:
1. ohřívání polívek na teplotu těla mi vždy přišlo jako blbost...
ne, není to blbost, má to hned úplně jinou chuť, mnohem líp to chutná a člověk pak nezebe v žaludku. ohřívám tak že hodim vyšťavenou flašku třeba doteplýho dřezu nebo hrnce.
2. zeleninový polívky jsou naprosto výborný, v žádný by, pokud nejste monodietáři, asi neměl chybět celer, petržel a další polívkový "koření"
3. když se polívka už zkazí, kysne... a to by mne zajímalo, je to normální mléčný kvašení? pokud totiž jo, tak by to mělo bejt dál zdravý a jedlý, co kdo na to?
1. ohřívání polívek na teplotu těla mi vždy přišlo jako blbost...
ne, není to blbost, má to hned úplně jinou chuť, mnohem líp to chutná a člověk pak nezebe v žaludku. ohřívám tak že hodim vyšťavenou flašku třeba doteplýho dřezu nebo hrnce.
2. zeleninový polívky jsou naprosto výborný, v žádný by, pokud nejste monodietáři, asi neměl chybět celer, petržel a další polívkový "koření"
3. když se polívka už zkazí, kysne... a to by mne zajímalo, je to normální mléčný kvašení? pokud totiž jo, tak by to mělo bejt dál zdravý a jedlý, co kdo na to?
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
to neni moc jako recept, delam to tak nejak uplne intuitivne a nema to povetsinou daleko k gazpachu...
zakladem je vzdy rajce, okurka, pariky, cesnek, cibule, porek, petrzel celer rapik i bulva, mrkev, cervena repa... olivovy olej.
pak do toho nakrajim co me napadne, kdyz to chci s kouskama zeleniny ale jako kousky vede avokado kdyz je...
menej se jen ingredience a jejich pomer, stabilni tam je zatim asi jenom rajce a celer.
zakladem je vzdy rajce, okurka, pariky, cesnek, cibule, porek, petrzel celer rapik i bulva, mrkev, cervena repa... olivovy olej.
pak do toho nakrajim co me napadne, kdyz to chci s kouskama zeleniny ale jako kousky vede avokado kdyz je...
menej se jen ingredience a jejich pomer, stabilni tam je zatim asi jenom rajce a celer.
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
k polívčinkám zkaženým :)
Žišikriste zadrž , fakt to bejt mléčný kvašení nemusí..... může se tam začít množit cokoliv, pokud to necháš při pokojový teplotě... jakýkoliv kvasiny, plísně, patogenní bakterie... prostě cokoliv...i mléčný kvašení se ti někdy může zvrhnout samo o sobě, nestalo se ti? Že přerostly plísně? Kyselá chuť vzniká i samotným prostým rozkladem bílkovin v procesu hnití neboli kažení... podobně jako třeba sorry u mlíka eee, tví prapředci nechali stát mlíko v kuchyni, aby zkyslo, že? Když to uděláš s tou bílou tekutinou dnes, tak kyselou chuť dostaneš taky, ale není to zkysaný, ale shnilý Teda promiň, tady zrovna nebude moc lidí, kteří by si to tfujko nalili na okurkytvx píše: když se polívka už zkazí, kysne... a to by mne zajímalo, je to normální mléčný kvašení? pokud totiž jo, tak by to mělo bejt dál zdravý a jedlý, co kdo na to?
No - a nebo - zkažený polívčičky - jako úspornej a velmi rychlej detox
vnučka
kde se teda bere ta jistota, že zelí zkysne správně?
že rejuvelac kysne správně?
že kombucha?
že naložená zelenina...
že kaše z ořechů kysne na sýr...
že z mlíka bude (čerstvýho z vemene) kefír a nebo jogurt?
Je mi jasný že pravděpodobnost, že to uteče jinam tu nějaká je...
ale vše výše uvedené jsem dosud vyráběl... teda, krom samotný naložený zeleniny, tam je vždy zelnej základ...
že rejuvelac kysne správně?
že kombucha?
že naložená zelenina...
že kaše z ořechů kysne na sýr...
že z mlíka bude (čerstvýho z vemene) kefír a nebo jogurt?
Je mi jasný že pravděpodobnost, že to uteče jinam tu nějaká je...
ale vše výše uvedené jsem dosud vyráběl... teda, krom samotný naložený zeleniny, tam je vždy zelnej základ...
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
Re: ODŠŤAVŇOVÁNÍ, ŠŤÁVOVÁNÍ, juicing...
já jsem příznivec šťavení, myslím, že to chce vyzkoušet jako fše a udělat si závěr.Advid píše:Mám takový dotaz.
V tom výcucu z Grahama se píše, že to, co se dá jíst celé (jablka, mrkev...) je zbytečné šťávovat a mělo by se jíst celé. Takže třeba Healthy Juicer je pak jen na listí, obilí a divoké kytky? A nebo je to tak, že ty šťávy jsou lepší, protože radikálněji čistí?
Na mně to funguje příznivě.
Navíc si myslím, že tělo líp funguje v režimu, čím míň potravy tím líp, aspoň teda u mě.
Např já jsem tak vycvičen, že cítím v žaludku např. slupky z hroznů nebo z rajčete, kousky mrkve apod, ty se dlouho tráví a cítím, že musím nějakou energii směřovat na trávení (tak je vyndávám ven a je to hned lepší), A ščávy když je navíc dlouho žmoulám, tak stačí mizet z žaludku continuálně, takže je furt prázdnej a božský pocit lehkosti (jenž mám pouze u čistýho střeva a prázdnýho žaludku) nemizí ani při jídle.
u mě se to střídá. Mám období bez šťavení a období se šťavením. Tak teď jsem v období se šťavením a moc si pochutnávám. Každé ráno si nosím do práce 0,4 - 0,5 litříku šťávy.
Nejvíce mám ráda kombinaci jablo + grep nebo jen pomerančovou a nebo mrkvovou smíchanou s trochou čerstvě udělaného ořechového mléka, mňam.
Nejvíce mám ráda kombinaci jablo + grep nebo jen pomerančovou a nebo mrkvovou smíchanou s trochou čerstvě udělaného ořechového mléka, mňam.
jak píše BUC, jen dopnim, že mam vyzkoušený, že mi po větším než malém množství jakékoli šťávy co je sladká bolí hlava a hned mam nepříjemnej pocit... takže šťávu pěkně pomalinku nebo ředit... alespoň poslední dobou si můj organizmus ztěžuje takhle na větší množství cukru.
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
tak ty negatíva nemůžu potvrdit, šťávu piji pouze v koncentrované podobě (celou mrkev si taky neředím) a třeba litr i víc mně nic nedělá (ale pomalinku to jo) na rozdíl třeba od kila jablek a banánů. Teď mám ještě pár litříků trochu naburčákovité hroznovky a ta je. Mně spíš vadí ty kyseliny, takže jdu úporně po přezrálým ovoci.tvx píše:jak píše BUC, jen dopnim, že mam vyzkoušený, že mi po větším než malém množství jakékoli šťávy co je sladká bolí hlava a hned mam nepříjemnej pocit... takže šťávu pěkně pomalinku nebo ředit... alespoň poslední dobou si můj organizmus ztěžuje takhle na větší množství cukru.
Teď mám plno kakiů a hrušek úplně na kašu, tak ty nešťavím.
Hlava mě teda nebolí nikdy.
Jen tak, pro představu, jak rychle ty uděláš tím svým cumláním třeba litr šťávy? za hodinu, dvě?
Mě se silně neosvědčilo a nepříjemným pocitem odvděčilo, vypít na lačno třeba za 5, 10 minut 350 milíků čehokoli sladkýho. typicky mrkev, jablko, kokos... teď už i pomeranč. Hlavně se mi to neosvědčilo, pokud při tom nemam fyzickej zápřah...
Typický to bylo když jsem u kluků z Máty vypil v poledne místo oběda třeba 2 kusákovky = 700ml to mi pak bolela hlava, blbej pocit, moc cukru v krvi...
ale já to cumlání fakt ještě pořád nemam odladěný... tak radši ředim...
Mě se silně neosvědčilo a nepříjemným pocitem odvděčilo, vypít na lačno třeba za 5, 10 minut 350 milíků čehokoli sladkýho. typicky mrkev, jablko, kokos... teď už i pomeranč. Hlavně se mi to neosvědčilo, pokud při tom nemam fyzickej zápřah...
Typický to bylo když jsem u kluků z Máty vypil v poledne místo oběda třeba 2 kusákovky = 700ml to mi pak bolela hlava, blbej pocit, moc cukru v krvi...
ale já to cumlání fakt ještě pořád nemam odladěný... tak radši ředim...
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
Musím přiznat, že mně to až tak moc nedělá i když to vypiju rychleji-a třeba teď mám lehce sqáslej med (takže není tak sladkej) tak ho můžu normálně jest a nic mně nedělá, možná trochu na zuby, ale to si pak prožgrundám zeleným nebo červenou či pukovou čekankou,tvx píše:Jen tak, pro představu, jak rychle ty uděláš tím svým cumláním třeba litr šťávy? za hodinu, dvě?
Mě se silně neosvědčilo a nepříjemným pocitem odvděčilo, vypít na lačno třeba za 5, 10 minut 350 milíků čehokoli sladkýho. typicky mrkev, jablko, kokos... teď už i pomeranč. Hlavně se mi to neosvědčilo, pokud při tom nemam fyzickej zápřah...
Typický to bylo když jsem u kluků z Máty vypil v poledne místo oběda třeba 2 kusákovky = 700ml to mi pak bolela hlava, blbej pocit, moc cukru v krvi...
ale já to cumlání fakt ještě pořád nemam odladěný... tak radši ředim...
ale možná je to cvik z dávna, kdy jsem tam lil hekťáky piva.
Ty stavy plnosti mám, někdy když sním kila a kila ovoce, páč ovoce jím až po 15:00 do večera a nebo když přeženu semena a ořechy ty jím do 8:00, tak to cítím někdy trochu slabost a von má pak sílu jen na trávení.
Ondra G
To u mě bejvalo dřív taky, ale teď už to tělo nějak tak rychle nebere.
Je to podobný jako s alkoholem, okamžitá kocovina, po prvním loku...
To samý něco slanýho, okamžitě takovej kocovinovitej stav. Nevim zda to dobře či špatně a tak jsem si to vyložil jako že mam zpomalit a začít víc půstovat...
Advid
Jo, hodil jsem novou anketu a samotnýho mě překvapilo kolik lidí je jenom na šťávách. Další mam připravenou na čem kdo šťaví... a pokd byste někdo měl zájem, tak jsem psal v náležitým fóru, ať dáváte na ankety náměty...
takže pokud něco zajímavýho vymyslíte, můžeme zase tak za 14 dní či měsíc anketovat něco jinýho....
To u mě bejvalo dřív taky, ale teď už to tělo nějak tak rychle nebere.
Je to podobný jako s alkoholem, okamžitá kocovina, po prvním loku...
To samý něco slanýho, okamžitě takovej kocovinovitej stav. Nevim zda to dobře či špatně a tak jsem si to vyložil jako že mam zpomalit a začít víc půstovat...
Advid
Jo, hodil jsem novou anketu a samotnýho mě překvapilo kolik lidí je jenom na šťávách. Další mam připravenou na čem kdo šťaví... a pokd byste někdo měl zájem, tak jsem psal v náležitým fóru, ať dáváte na ankety náměty...
takže pokud něco zajímavýho vymyslíte, můžeme zase tak za 14 dní či měsíc anketovat něco jinýho....
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
Tak jsem si pro něj byl včera na poště a pak hurá domů. Jenže tam byla jen cibule a tak jsem odšťavil tu. Fuj, nikdy více. :-)
Pak jsem ještě zkusil mrkev a ta byla v pohodě, akorát se musí předtím nastouhat
Jdu hledat ve fóru, co ještě šťavit. :-))
Pak jsem ještě zkusil mrkev a ta byla v pohodě, akorát se musí předtím nastouhat
Jdu hledat ve fóru, co ještě šťavit. :-))
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
na ananas se slupkou nemá zatim nikde konkurenci, hřídeláče se sejtama se na ananasu dost čvachtaj a vracej vodu a bublaj... doporučuju bez sejtka a šťávu pokud chceš zcedit tak lejt přes nějaký veliký sejto do jiný nádoby, pokud pojedeš ve větší kapacitě.
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
Čerstvé šťávy - výdrž
Chtěl bych se zeptat, jak dlouho vydrží bez ztráty hodnoty čerstvě udělaná šťáva z lisu na citrusy nebo z Healthy Juiceru. Prostě nezahřátá. :-) Dejme tomu v lednici. Díky.
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
Re: Čerstvé šťávy - výdrž
Podle názoru ing. Janči začíná tuším asi po 10 min. vylisovaná šťáva na vzduchu velice rychle ztrácet potřebné vitamíny. Já si šťávu vylisuju a snažím se co nejrychleji vypít - samo, že někdy to fakt do těch 10 min. nestihnu, ale zásadně neuchovávám v lednici - vždy pouze čerstvou.Advid píše:Chtěl bych se zeptat, jak dlouho vydrží bez ztráty hodnoty čerstvě udělaná šťáva z lisu na citrusy nebo z Healthy Juiceru. Prostě nezahřátá. Dejme tomu v lednici. Díky.
určitě má nějakou životnost, co se týká vitamínů a ty se po určité době vytrácí...nevím ale po jaké...
já si však nosím šťávy (pomerančo-jablečnou nebo mrkvovou) do práce a mám je v lednici a piji je okolo 9 hodiny, což je tak 3 hod po vylisování. Mrkvovou někdy až dokonce druhý den.
Už tam určitě nebude vše, co bylo třeba po vylisování, ale nemám jinou šanci. Hned ráno, kdy je dělám nemám hlad, tak to řeším takto a je to v pohodě, chutnají mi i tak. Prostě možnosti jsou možnosti...
já si však nosím šťávy (pomerančo-jablečnou nebo mrkvovou) do práce a mám je v lednici a piji je okolo 9 hodiny, což je tak 3 hod po vylisování. Mrkvovou někdy až dokonce druhý den.
Už tam určitě nebude vše, co bylo třeba po vylisování, ale nemám jinou šanci. Hned ráno, kdy je dělám nemám hlad, tak to řeším takto a je to v pohodě, chutnají mi i tak. Prostě možnosti jsou možnosti...
- Slunko
- Příspěvky: 26
- Registrován: úte lis 15, 2005 15:57
- Bydliště: Dvůr Králové nad Labem/Praha
- Kontaktovat uživatele:
Já co jsem zjistila mrkvová se mi druhý den kazila, že jsem musela s těžkým srdcem kus vylít, ale jinak skoro každý den si dělám citrusy a mám to na celý den a chutnají výborně pořád, i když do nich nevidim co ztrácej uvnitř . Jinak jablíčkovou taky nerada skladuju víc jak jeden den, raději je saju za čerstva ))
mně se nic nekazí, ovocná když tak maximálně zkvasí a to ten burčáček teda nevyliju a zeleninová (mrkev-řepa) zhoustne a zhlenovatí až zesoplovatí a nakonec taky zqasí, ale je to trochu nechutný, takže tu konzumuju do 3 dnů, a jestli se něco ztratí- myslím, že jsem těma potřebnejma látkama stejně předávkovanej tak co.
To je teda velice vystizny popis, ale ponekud nechutnebuc11 píše:mně se nic nekazí, ovocná když tak maximálně zkvasí a to ten burčáček teda nevyliju a zeleninová (mrkev-řepa) zhoustne a zhlenovatí až zesoplovatí a nakonec taky zqasí, ale je to trochu nechutný, takže tu konzumuju do 3 dnů, a jestli se něco ztratí- myslím, že jsem těma potřebnejma látkama stejně předávkovanej tak co.
To je zvlastni, me je zase po kokosce hrozne blbe .Ondra G píše:To já si teď občas odpoledne po škole zajdu na kokosovou šťávu, 350ml... a vypiju to tak během minuty, dvou cestou na autobus. Ale cítím se po tom právě naopak - úplně skvěle.
Jojo, moje rec, slehacka se ale proti tomu muze jit zahrabat .advid píše:Odšťavený ananas. Mňam.
A ta pěna na sítku chutnala jako šlehačka. (-:
70 dnu , tak to je sila...RadkaS píše:Pokud lisujes, mela by mit vydrz kolem 70-ti dnu. To alespon tvrdi brozurka, ktera mi prisla s odstavnovacem Norwalk /lis/.
Nevim co mam delat s pomerancovou stavou, vzdycky mi, asi tak hodku az dve, po vylisovani zhorkne , asi bych to ale mela do neceho nalit a zavrit, aby to nebylo na vzduchu, treba to pomuze...
...vivre pour l´instant, vivre pour l´amour, la liberté et la paix
jo, jo, jo, přesně jak říká Advid... ale pomeranč to prostě má v povaze, že se musí vypít hned... píše se to všade... a on nějakaj ten kyslik nachytá už při šťavení. Mě se osvědčilo to přidání trochy oleje. Ono to pak ve flašce i uzavře hladinu a celově to šťávu zjemní... většinou citrusy piju cestou do práce...
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
stejně si myslím, že ovocná šťáva, kde je dostatek cukru a nějaká kyselina tak se nezkazí, páč když jsem dělával víno, tak to trvá i třeba do vánoc než z toho vznikne ten patok(víno)-musí to být v chladnu-mezitím tam jen pomalu přibývá alkahol, takže ze začátku je to furt MŇAM mňam, dokud je ho tam málo a dost cukru (hroznovýho-fruktozy)
šťavení z ledu
ahoj, chci se zeptat, jestli se může šťavit ze zrmzlé zeleniny - je mi jasné, že to není ideální, ale chci si dělat mrkvovo-špenátovou šťávu a kupovat denně 100g čerstvého špenátu teď v zimě si nemohu dovolit! Chci si koupit kostky mraženého a šťavit z toho, jen tedy doufám, že to není mražený spařený špenát. Jaký je váš názor? (předem děkuji za vstřícné odpovědi a nápady, věty typu - čerstvý je nejlepší - jsou mi k ničemu.)
určitě to nechám rozmznout. Sama jsem zvědavá na výsledek. Ale hlavně mně jde o živiny - myslíte, že to tam zůstane? (jinak vláknina o voda - na tohle jsem celkem alergická, neboť jako rostlinný fyziolog vím, že v buněčné stěně = vláknina vitaminy nejsou, ty jsou uvnitř buňky, takže jde jen o rozbití buněk, což by měl už zajistit právě ten mráz.)
jak která, polívková je vařená skoro vždy...
a k tomu oddělení... nemražená zelenina má jinou konzistenci, díky tomu z ní jde šťáva jaksi vymačkat, odpad má konzistenci vaty... přemrzlá zelenina má konzistenci kaše a myslel bych si, že nepůjde tak dobře oddělit, že to udělá pyré... to samý platí pro vařenou... ale to jen můj názor ze zkušenosti jakou to má konzistenci... nutno vyzkoušet.
a k tomu oddělení... nemražená zelenina má jinou konzistenci, díky tomu z ní jde šťáva jaksi vymačkat, odpad má konzistenci vaty... přemrzlá zelenina má konzistenci kaše a myslel bych si, že nepůjde tak dobře oddělit, že to udělá pyré... to samý platí pro vařenou... ale to jen můj názor ze zkušenosti jakou to má konzistenci... nutno vyzkoušet.
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
tvx píše:jak která, polívková je vařená skoro vždy...
a k tomu oddělení... nemražená zelenina má jinou konzistenci, díky tomu z ní jde šťáva jaksi vymačkat, odpad má konzistenci vaty... přemrzlá zelenina má konzistenci kaše a myslel bych si, že nepůjde tak dobře oddělit, že to udělá pyré... to samý platí pro vařenou... ale to jen můj názor ze zkušenosti jakou to má konzistenci... nutno vyzkoušet.
taky si myslim, že tam vrazi tu jejich ultrapasterizaci-setinu fteřiny párset stupňů a bude to asi nechutnej blaf. Zmrazil jsem si avokado a už mně to taky nechutnalo. Osobně se o nedostatek živin nebojím, pořád spíš řeším jejich přebytky. (dobře se to pozná při půstech)