bukaj píše:Syrovozrout píše:Stando K, Rudko: Vy považujete celistvé ovoce za vysokocukrovou variantu?? Já tedy ne. V absolutních číslech je (vyjma sušeného, které NA OBJEM je koncentrovanější) daleko za rafinovanými umělými potravinami (I degenerované komerční banány jsou čtyř až pětinásobně méně cukrová varianta než přílohy, pečivo a podobně! Navzdory subjektivně sladší chuti - tím se nechte zmást!)
Nevšiml jsem si, že by to tu někdo popíral. To zrovna ty jsi tu nesmyslně porovnával vlašáky a nějaké ovoce, ne?
Co na tom porovnání pro Tebe nedávalo smysl? Že ve 100 gramech jedlého podílu vlašáků je celkem stejně gramů cukrů jako ve 100 gramech třeba jablek? Jinými slovy, že ořechy a ovoce je kolem a kolem na tom s cukry stejně, přestože jedno chutná sladce, kdežto u druhého to tolik poznat chutí není, přesto to v tom je v podobném množství?? (A to míním po odečtení vlákniny samozřejmě. Tedy pouze "sacharidy využitelné" buňkami lidskými ne-jen mikroorganismy.)
To mi připomíná dě(t)dskou hádanku:
"Co je těžší? Kilo železa nebo kilo peří?" ,) Tak asi tak nějak.
A Stando K. - 150 gramů cukrů za den (nebo v porci?) je uměle stanovená hranice - nevíme proč je zrovna na tomhle čísle, ale rovnou to říkám, že od "ketózy" je stejně daleko jako od "relativní vysokocukrové varianty".
To už daleko líp ke ketóze pokud o ni stojíš...vede požívání strouhaného kokosu v oleji a to i při proměnlivém příjmu cukrů! A kolik bys musel sníst stovek gramů ovoce, abys byl na oněch 150 gramech cukrů? (Počítáme počítáme... No? jablko má kolem deseti gramů ve sto gramech, nevím kolik váží jedno jablko...Ale přes jedno a něco kilo jablek bys musel sníst a pořád budeš na "low carb"! Někdy to chce počítat a ne se řídit jen dojmy.) Pár kusů ovoce je - podobně jako pár hrstí ořechů a semen - pořád nízkosacharidová dieta! Ovšem ke všemu ještě i nízkokalorická! - ale zase hyperaktivní energie je v tom rychle využitelné dostatek ať už pro svaly, mozek, atd., schází jen ta "pomalá energie pro nepříliš prudké pohyby a životní setrvačnost". (To už se o olejích a spol. říct nedá - Ale nejsem odpůrcem nerafinovaných ořechů a semen. Jen poukazuju, že to nemusí být "buď a nebo". Že ovoce si nezasluhuje takový postoj odmítnutí až k hranici "fobie" ve stylu, že jedno dvě jablíčka na tom něco změní....)
Pointa:
1.) Nelze se řídit jen tím jak "moc sladce" co chutná.
/
Malé děti (kojenci ne - ti rostou ve spánku vlivem hormonů a nepohybují se tolik aktivně, mozek má též zatím menší spotřebu) mají zvýšenou citlivost chuťových drah na "jednoduché volné cukry" - je to pro ně více libé a více si to jejich tělo a mozek vyžaduje. V pozdějším věku je to ZASE jiné.../ Toho zneužívají producenti laskomin, jenž jsou jakousi náhražkou za zdravé ovoce po němž děti a mladí touží ve skutečnosti.
2.) Počítejte, počítejte a znovu přepočítávejte, pak se o tom bavme.