OSOBNOSTI SYROVÉ STRAVY a jejich rozdílné přístupy
Moderátor: hugo
OSOBNOSTI SYROVÉ STRAVY a jejich rozdílné přístupy
K založení místnosti mě inspiroval Neo doporučením knih Dr. Douglase Grahama o kterém jsem do té doby nic moc neslyšel, dále jsem na Grahamových stránkách v sekci links pro sebe objevil link http://www.fredericpatenaude.com/" onclick="window.open(this.href);return false; a taktéž se mi to velmi zamlouvá. "Chtěl" jsem ulpět jsem na Walkerovi a Wolfem jako na hlavních autoritách pro můj životní styl a určitě by to bylo k mé škodě. Netvrdím že by se to stalo, protože jsem chtěl objednávat např. i knihu od Shazzie etc, ale....
...jde mi o to, aby kdokoli kdo do diskuse přijde nebo sem již chodí mohl nahlédnout do tohoto vlákna a rychle se zorientovat ve světě systémů, doporučení a mnohdy protichůdných nebo aspoň mírně nekompatibilních tvrzení.
...jde mi o to, aby kdokoli kdo do diskuse přijde nebo sem již chodí mohl nahlédnout do tohoto vlákna a rychle se zorientovat ve světě systémů, doporučení a mnohdy protichůdných nebo aspoň mírně nekompatibilních tvrzení.
Food is just fuel — what you do with your life is what matters!
http://www.fredericpatenaude.com/
http://www.fredericpatenaude.com/
Doktor z hor
Food is just fuel — what you do with your life is what matters!
http://www.fredericpatenaude.com/
http://www.fredericpatenaude.com/
- Neo
- Příspěvky: 233
- Registrován: stř zář 29, 2004 15:31
- Bydliště: Kodan, Dansko
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Adame,
Je zajimave, ze i kdyz clovek rekne, ze ji syrovou stravu, tak se neda vubec zaskatulkovat. Kazdy ji uplne jinak
To me casem dost udivovalo, jak az velke ty rozdily mohou byt. Mnohem vetsi, nez kdyby clovek jedl vse, co jsem take delal
Kdyz uz podrbat Grahama- Ze zacatku jsem byl dost neduverivy, protoze na me pusobil jako nejaky povrchni raw food sport maniac a showman Jeho stranka nic moc, spatne uzivatelske rozhrani, docela neprehledna.
Ostatne jeho knizky po stylisticke strance take nic moc
Ze zacatku jsem mel za ideal Walkera, Wolfa, Rhio, Hallelujah acres, Waisays.com a dalsi.
Mel jsem to stesti, ze jsem se dostal pomerne rychle na www.soilandhealth.org - free alternative online library, kde jsem precetl skoro vsechny knizky v jejich Alternative Health Library. A seznamil se podrobne s tim, co je Natural Hygiene. Pokracoval jsem studiem diky knihovne, kde jsem si objednaval knihy Sheltona, Ehreta, Mendelsohna a nasel jsem vlastne i spoustu starych danskych knizek o prirozenem zdravi.
No a v tom obdobi jsem se i dostal k Grahamovi. Objednal jsem si jeho knizku Nutrition and athletic performance a knihu s recepty. Vse se zdalo byt jednodussi.
Pro blizsi seznameni s jeho myslenkami jsou na jeho web strance www.doctorgraham.cc nejake clanky, ale vice jich najdete na strance
http://www.healthfullivingintl.org/enewsletter.html
Zde je spousta clanku, rekl bych ze stoji za to precist to uplne vsechno
Pak jsem take precetl knizky a clanky od Naturopatu (Nature Cure). Jejich nauka se zaklada na uceni cecha Vincenta Priessnitze (znate Priessnitzovy zabaly?
S tim me seznamil muj pritel ze Svedska Dr. Eric Karlsson (http://home.tiscali.se/selfheal/naturecure.htm). Knizky od Kennetha S. Jaffreyho jsou volne dostupne na soilandhealth.org
Zaklad Natural Hygiene je Jennings, pak Trall, Tilden, Shelton a T.C. Fry. Moderni doba- Sniadach a Graham.
Naturopatie - Priessnitz, Kuhne, Lindlahr, Jaffrey, Fiedler.
Je samozrejme spousta dalsich, ale me nejvice ovlivnili tito panove. V jejich uceni ale jsou mezery, nikdo neni dokonaly, takze vzdy musime porovnavat, vracet se k tomu, cist znovu, zkoumat a tak porad dokola, az nam to pak dava smysl jako celek
Graham mi pomohl nejenom knizkami a prednaskami, nybrz i odpovedmi na mail. Dnes si ho vazim predevsim jako cloveka, ne jako nejakeho guru
Existuje forum Raw & sports, kde mu kazdy muze pokladat otazky-
www.vegsource.com/talk/raw
Zde jsem se dozvedel spoustu praktickych veci a sam tam obcas prispivam.
Grahamovi je 50 let, nedavno se ozenil s dlouholetou pritelkyni Rozalind Gruben (46 let) a minuly mesic se jim narodilo jejich prvni dite
Syrovou stravu zacal zkoumat pred 20 lety a postupem casu po letech nezdaru a problemu vypracoval vlastni system, jak se stravovat na syrove strave, trvale
Ze zacatku mu ani nedoslo, ze slo vlastne o novy, do te doby neznamy system stravovani (spise nepopsany). Behem poslednich deseti let tento system propracoval a na nalehani spousty lidi v tomto roce vyda knihu 8-1-1 Diet, dale Fruit or Fat a dalsi.
Graham jednak porada kurzy o zdravem zivotnim stylu - Health and Fitness Week, Fasting and Hiking in Costa Rica, dale pusobi jako soukromy konzultant a prednasi na spouste vegetarianskych a raw food setkanich v USA i v Evrope. V cervenci bude napr. v Nemecku, coz neni az zas tak daleko.
Jeho "dieta" je zalozena na kalorickem prijmu 80% z cukru, 10% z proteinu a 10% z tuku. Zakladem je cerstve, zrale, ekologicky pestovane ovoce a dale zelene listy. K tomu v mensim mnozstvi dalsi zelenina a koncentrovane zdroje jako avokado, orechy, seminka.
Typickym prikladem jidelnicku je:
snidane: jeden druh ovoce (nejlepe s vysokym obsahem vody)
obed: jeden druh ovoce (s vysokou kalorickou hodnotou). Salat nebo vyhonky celeru.
vecere: nejdrive ovoce, nejlepe kysele, nebo polokysele a nasledovne velky salat.
Ta "dieta" dava nejenom smysl z hlediska vedeckeho, zazivani, vstrebavani, komparativni anatomie, ale take (podle me) z hlediska socialniho. Nikdy nemusim zkoumat, co mi kdo pridal do meho veganskeho jidla, pokud jim ovoce a jidlo mi zabere 15-30 min., coz je bych rekl bezna doba (ci akceptovatelna pro ostatni
Pro blizsi seznameni s jeho "dietou" ma na svych strankach FAQ:
http://foodnsport.com/mambo/Frequently- ... FAQs/50/0/
Nemuzu tu popsat veskere podrobnosti a uskali (a je jich samozrejme nekolik). Casem ale planuji prelozit urcite veci do cestiny.
Na zaver bych rekl, ze David Wolfe znamenal pro raw food movement a snad i prava zvirat a ekologii vice, nez spousta dalsich dohromady. A jako cloveka si ho nesmirne vazim. Jako prodejce zdravi uz pro nej ale respekt nemam.
Muj kamarad, ktery se mel stat distributorem Natures First Law pro Evropu, se ted uz pres pul roku stravuje dle Grahamovych zasad a opustil veskere super foods a gourmet jidla. Sam se ted domniva, ze ackoliv je David velice sympaticky a mysli to dobre, jeho pristup muze spouste lidem uskodit.
Je zajimave, ze i kdyz clovek rekne, ze ji syrovou stravu, tak se neda vubec zaskatulkovat. Kazdy ji uplne jinak
To me casem dost udivovalo, jak az velke ty rozdily mohou byt. Mnohem vetsi, nez kdyby clovek jedl vse, co jsem take delal
Kdyz uz podrbat Grahama- Ze zacatku jsem byl dost neduverivy, protoze na me pusobil jako nejaky povrchni raw food sport maniac a showman Jeho stranka nic moc, spatne uzivatelske rozhrani, docela neprehledna.
Ostatne jeho knizky po stylisticke strance take nic moc
Ze zacatku jsem mel za ideal Walkera, Wolfa, Rhio, Hallelujah acres, Waisays.com a dalsi.
Mel jsem to stesti, ze jsem se dostal pomerne rychle na www.soilandhealth.org - free alternative online library, kde jsem precetl skoro vsechny knizky v jejich Alternative Health Library. A seznamil se podrobne s tim, co je Natural Hygiene. Pokracoval jsem studiem diky knihovne, kde jsem si objednaval knihy Sheltona, Ehreta, Mendelsohna a nasel jsem vlastne i spoustu starych danskych knizek o prirozenem zdravi.
No a v tom obdobi jsem se i dostal k Grahamovi. Objednal jsem si jeho knizku Nutrition and athletic performance a knihu s recepty. Vse se zdalo byt jednodussi.
Pro blizsi seznameni s jeho myslenkami jsou na jeho web strance www.doctorgraham.cc nejake clanky, ale vice jich najdete na strance
http://www.healthfullivingintl.org/enewsletter.html
Zde je spousta clanku, rekl bych ze stoji za to precist to uplne vsechno
Pak jsem take precetl knizky a clanky od Naturopatu (Nature Cure). Jejich nauka se zaklada na uceni cecha Vincenta Priessnitze (znate Priessnitzovy zabaly?
S tim me seznamil muj pritel ze Svedska Dr. Eric Karlsson (http://home.tiscali.se/selfheal/naturecure.htm). Knizky od Kennetha S. Jaffreyho jsou volne dostupne na soilandhealth.org
Zaklad Natural Hygiene je Jennings, pak Trall, Tilden, Shelton a T.C. Fry. Moderni doba- Sniadach a Graham.
Naturopatie - Priessnitz, Kuhne, Lindlahr, Jaffrey, Fiedler.
Je samozrejme spousta dalsich, ale me nejvice ovlivnili tito panove. V jejich uceni ale jsou mezery, nikdo neni dokonaly, takze vzdy musime porovnavat, vracet se k tomu, cist znovu, zkoumat a tak porad dokola, az nam to pak dava smysl jako celek
Graham mi pomohl nejenom knizkami a prednaskami, nybrz i odpovedmi na mail. Dnes si ho vazim predevsim jako cloveka, ne jako nejakeho guru
Existuje forum Raw & sports, kde mu kazdy muze pokladat otazky-
www.vegsource.com/talk/raw
Zde jsem se dozvedel spoustu praktickych veci a sam tam obcas prispivam.
Grahamovi je 50 let, nedavno se ozenil s dlouholetou pritelkyni Rozalind Gruben (46 let) a minuly mesic se jim narodilo jejich prvni dite
Syrovou stravu zacal zkoumat pred 20 lety a postupem casu po letech nezdaru a problemu vypracoval vlastni system, jak se stravovat na syrove strave, trvale
Ze zacatku mu ani nedoslo, ze slo vlastne o novy, do te doby neznamy system stravovani (spise nepopsany). Behem poslednich deseti let tento system propracoval a na nalehani spousty lidi v tomto roce vyda knihu 8-1-1 Diet, dale Fruit or Fat a dalsi.
Graham jednak porada kurzy o zdravem zivotnim stylu - Health and Fitness Week, Fasting and Hiking in Costa Rica, dale pusobi jako soukromy konzultant a prednasi na spouste vegetarianskych a raw food setkanich v USA i v Evrope. V cervenci bude napr. v Nemecku, coz neni az zas tak daleko.
Jeho "dieta" je zalozena na kalorickem prijmu 80% z cukru, 10% z proteinu a 10% z tuku. Zakladem je cerstve, zrale, ekologicky pestovane ovoce a dale zelene listy. K tomu v mensim mnozstvi dalsi zelenina a koncentrovane zdroje jako avokado, orechy, seminka.
Typickym prikladem jidelnicku je:
snidane: jeden druh ovoce (nejlepe s vysokym obsahem vody)
obed: jeden druh ovoce (s vysokou kalorickou hodnotou). Salat nebo vyhonky celeru.
vecere: nejdrive ovoce, nejlepe kysele, nebo polokysele a nasledovne velky salat.
Ta "dieta" dava nejenom smysl z hlediska vedeckeho, zazivani, vstrebavani, komparativni anatomie, ale take (podle me) z hlediska socialniho. Nikdy nemusim zkoumat, co mi kdo pridal do meho veganskeho jidla, pokud jim ovoce a jidlo mi zabere 15-30 min., coz je bych rekl bezna doba (ci akceptovatelna pro ostatni
Pro blizsi seznameni s jeho "dietou" ma na svych strankach FAQ:
http://foodnsport.com/mambo/Frequently- ... FAQs/50/0/
Nemuzu tu popsat veskere podrobnosti a uskali (a je jich samozrejme nekolik). Casem ale planuji prelozit urcite veci do cestiny.
Na zaver bych rekl, ze David Wolfe znamenal pro raw food movement a snad i prava zvirat a ekologii vice, nez spousta dalsich dohromady. A jako cloveka si ho nesmirne vazim. Jako prodejce zdravi uz pro nej ale respekt nemam.
Muj kamarad, ktery se mel stat distributorem Natures First Law pro Evropu, se ted uz pres pul roku stravuje dle Grahamovych zasad a opustil veskere super foods a gourmet jidla. Sam se ted domniva, ze ackoliv je David velice sympaticky a mysli to dobre, jeho pristup muze spouste lidem uskodit.
- Neo
- Příspěvky: 233
- Registrován: stř zář 29, 2004 15:31
- Bydliště: Kodan, Dansko
- Kontaktovat uživatele:
Mily Honzo,Honza píše:Graham tam na stránkách nabízí 5 knih. Kterou bys mi NEO jakožto znalec této literatury doporučil? díky
Ja bych ti asi doporucil pockat si na jeho novou knizku.
Nutrition and Athletic performance je OK.
Dale pak jeho a Rozalin prednasky na 6 DVD - Making Friends With Your Food - To dava docela dobry obraz o tom, jak se stravovat zdrave. Je ale dost drahe.
Nejdrive si ale zkus precist nejake online clanky, na ktere jsem uverejnil odkazy v predchozim prispevku, nebo se ho primo zeptej na nejake specificke veci na jeho foru.
Gourmet
Co jsou to gourmet jidla prosim?
Food is just fuel — what you do with your life is what matters!
http://www.fredericpatenaude.com/
http://www.fredericpatenaude.com/
Socialni prijatelnost
Ohledne socialni prijatelnosti - to zni opravdu nadejne. Vyzkousim to podle Grahama. Jen se obavam sve rozezranosti...
Zelene stavy tam vubec nijak nezminuje?
Co za zelene listi pouziva - spenat, zeli, kapusta..divoke taky? (treba pampeliska odpovida kriteriu pozivatelnosti pred vystavenim).
Na strankach prodava jako asi jediny pristroj vitamix - to se tedy v jeho systému používá, nebo ne?
Zelene stavy tam vubec nijak nezminuje?
Co za zelene listi pouziva - spenat, zeli, kapusta..divoke taky? (treba pampeliska odpovida kriteriu pozivatelnosti pred vystavenim).
Na strankach prodava jako asi jediny pristroj vitamix - to se tedy v jeho systému používá, nebo ne?
Food is just fuel — what you do with your life is what matters!
http://www.fredericpatenaude.com/
http://www.fredericpatenaude.com/
Podekovani
A diky moc za cas ktery jsi venoval napsani tak obsahleho a hlavu a patu majiciho prispevku
Food is just fuel — what you do with your life is what matters!
http://www.fredericpatenaude.com/
http://www.fredericpatenaude.com/
Přechod na Grahama
Ještě jeden dotaz: Zabývá se Dr. Graham nějakým přechodovým programem? Nebo jsou zkušenosti takové, že lidé bez problému můžou přejít na tento způsob výživy a prospívají, nestrádají?
Mají celerové klíčky nějakou stěžejní roli v jeho systému?
Pak už si půjdu přečíst jeho články, abys mi to nemusel postupně přepisovat.
Mají celerové klíčky nějakou stěžejní roli v jeho systému?
Pak už si půjdu přečíst jeho články, abys mi to nemusel postupně přepisovat.
Food is just fuel — what you do with your life is what matters!
http://www.fredericpatenaude.com/
http://www.fredericpatenaude.com/
Grahamovy odpovědi na FAQ
Přečetl jsem ten FAQ co dopručil Neo a je to úplně skvělý. Konečně nemám pocit že čtu propagační leták na lifestyle který si musím za drsný prachy koupit. Je to střízlivý rozumný a pravdivý. Už jsem vyzkoušel obědvat jen jablka a světe div se bylo mi dobře..budu pokračovat na 8-1-1. Jen co snim ty zasoby avokad - to vite mohly by se skazit
http://foodnsport.com/mambo/Frequently- ... FAQs/50/0/
http://foodnsport.com/mambo/Frequently- ... FAQs/50/0/
Food is just fuel — what you do with your life is what matters!
http://www.fredericpatenaude.com/
http://www.fredericpatenaude.com/
frederic patenaude
Znate nekdo tohoto cloveka? Přečetl jsem několik jeho článků, je to hodně podobné Grahamovi, píše že prošel Nature hygiene atd. Články jsou opět velmi střízlivé, uklidňující, lidské..moc mě to potěšilo. Ještě jednou díky .. klidně jen tak do prostoru širého živého.
Food is just fuel — what you do with your life is what matters!
http://www.fredericpatenaude.com/
Food is just fuel — what you do with your life is what matters!
http://www.fredericpatenaude.com/
Re: frederic patenaude
jééé, Neo já su asi grahamovec
- Neo
- Příspěvky: 233
- Registrován: stř zář 29, 2004 15:31
- Bydliště: Kodan, Dansko
- Kontaktovat uživatele:
Rychle odpovedi:
Gourmet jidla- pokrmy, ktere jsou vitarianske, ale vypadaji podobne jako ty varene. Casto se kombinuje spousta veci, koreni a dale se pouziva dehydrovani, fermentovani a dalsich postupu k uprave surovin.
Vetsine lidem pusobi zazivaci potize. Graham je nedoporucuje, nebot pro maximum vyzivnych latek a dobre zazivani, ovoce a zelenina se maji jist pokud mozno v cerstvem, prirozenem stavu a nedochucovat rafinovanymi produkty, ci korenim.
Zelene stavy bez vlakniny ne, s vlakninou ano. Graham dokonce doporucuje pripravovat si zelene napoje v mixeru. Pokud nejsme zvykli na jezeni velkeho mnozstvi zelenych listu, mixovani to velice usnadni. A mimochodem je i velice dobre, takove smoothie ze salatu a pomerancu, nebo salatu a jahod, je uplna fantazie (pokud neni salat horky
Vitamix doporucuje, sam ho pouziva. I kdyz nadoba je z plastu, domniva se, ze unik urcitych latek, pokud nejaky je, je tak minimalni, ze to je zanedbatelne.
Ja osobne nemam rad plastove nadoby, takze pouzivam jen mixery se sklenenou nadobou. Mam 2, jeden na smoothie, druhy na vsechno mozne. A ten bych kazdemu doporucil- Bosch MBR2000, 600W, 2 litry obsah, pred rokem v Kotve myslim za 2800,-
Na mixeru se nema setrit! Pouzivam skoro denne na smoothie, polevky, omacky, dressing.
Graham doporucuje, aby kazdy prechazel na tuto stravu takovou rychlosti, jaka je pro nej prijatelna. Proste jist vice a vice ovoce a casem tak nahradit ty zabehle zvyky. Dulezita je podle nej cesta, ne rychlost.
Lide, zijici po desetileti na denaturovane strave plne skrobovych produktu, nejsou casto ze zacatku schopni stravit vetsi mnozstvi stravy obsahujici velke mnozstvi vody. Zazivaci system se musi prizpusobit na vetsi objem potravy a to muze trvat nekolik mesicu. Nejlepsi zacatek je obvykle pust s prechodem na monodietu na jednom druhu ovoci a postupnem prechodu na vetsi objemy ovoce a zeleniny.
Muze dochazet k ruznym priznakum, problemy s regulaci hladiny cukru v krvi, zazivaci problemy, bolesti v oblasti slinivky, ztrata telesne vahy.
Na druhou stranu muze dojit i k zlepseni ruznych problemu. Vse zavisi na soucasnem stavu organizmu a kolik odpocinku mu v tom obdobi prechodu doprejeme.
Celerove vyhonky maji velkou ulohu z toho duvodu, ze jsou bezne k dostani a zname na celem svete a protoze maji vysoky obsah mineralnich soli. Mimochodem velice dobre se hodi k bananum.
Ja je pouzivam jako kartacek na zuby, lepsi jsem si nikde nesehnal
Frederic Patenaude je byvaly vydavatel caspopisu Just Eat an Apple. Zacinal spolu s Wolfem a postupne presel na stravu doporucovanou Grahamem. Dnes neji jenom syrovou stravu, ale obcas i nejake veci v pare atd. Pro nej byla syrova strava dost nabozenskou zalezitosti a dnes to bere s nadhledem. Kvuli tomu prestal vydavat svuj casopis.
Je autorem napr. Raw Secrets, velice uzitecna knizka, kterou muzu vrele doporucit.
Mimochodem, v lednu byl na Costa Rice, kde chodil po kopcich spolu s Grahamem a ostatnimi.
Jo, pro zajimavost, je docela dobry v jazycich, kamarad mu posilal vitariansky zpravodaj v danstine, ktery jsem ted prevzal ja a tak mu ho take posilam
A je uplne v poradku, ze se ptas na dost veci, Adame. Pokud chces menit svuj zivotni styl v souvislosti se zakony prirody (zni docela dogmaticky, omlouvam se), tak ti spousta otazek muze usetrit spoustu problemu. Myslim, ze vetsinou toho, cim jsem prosel ja, ostatni s trochou informaci projit nemusi. Kamarad presel na 8-1-1 ze dne na den a bez problemu. Do te doby mel problem s vahou, zacal posilovat a za pul roku pribral asi 6 kilo. Dalsi kamarad je ted uz take asi pul roku na te jednoduche strave a citi se vyborne. Pokud ma nejake problemy, tak napise na to forum, kde je hodne lidi, kteri jsou schopni odpovedet i v nepritomnosti Grahama.
Hlavne to nebrat jako nejake uceni, dogma. Inspirace a navod jak zlepsit svuj fyzicky a psychicky potencial, nic vice ci mene. A hlavne, myslet sam za sebe.
I kdyz, nesouhlasim uplne s tim co pise Frederic, ze potrava je pouze pohonna latka. Dle me je ovoce akt lasky od naseho Stvoritele a pokud jime s laskou a zasadime seminko z ovoce s laskou, pak provadime jeho vuli. Jak rekl jeden znamy prezident: "Neptejte se, co muze Buh udelat pro vas, ale co vy muzete udelat pro Boha" Velice jednoduche: jist ovoce a sazet seminka... s laskou, samozrejme
Gourmet jidla- pokrmy, ktere jsou vitarianske, ale vypadaji podobne jako ty varene. Casto se kombinuje spousta veci, koreni a dale se pouziva dehydrovani, fermentovani a dalsich postupu k uprave surovin.
Vetsine lidem pusobi zazivaci potize. Graham je nedoporucuje, nebot pro maximum vyzivnych latek a dobre zazivani, ovoce a zelenina se maji jist pokud mozno v cerstvem, prirozenem stavu a nedochucovat rafinovanymi produkty, ci korenim.
Zelene stavy bez vlakniny ne, s vlakninou ano. Graham dokonce doporucuje pripravovat si zelene napoje v mixeru. Pokud nejsme zvykli na jezeni velkeho mnozstvi zelenych listu, mixovani to velice usnadni. A mimochodem je i velice dobre, takove smoothie ze salatu a pomerancu, nebo salatu a jahod, je uplna fantazie (pokud neni salat horky
Vitamix doporucuje, sam ho pouziva. I kdyz nadoba je z plastu, domniva se, ze unik urcitych latek, pokud nejaky je, je tak minimalni, ze to je zanedbatelne.
Ja osobne nemam rad plastove nadoby, takze pouzivam jen mixery se sklenenou nadobou. Mam 2, jeden na smoothie, druhy na vsechno mozne. A ten bych kazdemu doporucil- Bosch MBR2000, 600W, 2 litry obsah, pred rokem v Kotve myslim za 2800,-
Na mixeru se nema setrit! Pouzivam skoro denne na smoothie, polevky, omacky, dressing.
Graham doporucuje, aby kazdy prechazel na tuto stravu takovou rychlosti, jaka je pro nej prijatelna. Proste jist vice a vice ovoce a casem tak nahradit ty zabehle zvyky. Dulezita je podle nej cesta, ne rychlost.
Lide, zijici po desetileti na denaturovane strave plne skrobovych produktu, nejsou casto ze zacatku schopni stravit vetsi mnozstvi stravy obsahujici velke mnozstvi vody. Zazivaci system se musi prizpusobit na vetsi objem potravy a to muze trvat nekolik mesicu. Nejlepsi zacatek je obvykle pust s prechodem na monodietu na jednom druhu ovoci a postupnem prechodu na vetsi objemy ovoce a zeleniny.
Muze dochazet k ruznym priznakum, problemy s regulaci hladiny cukru v krvi, zazivaci problemy, bolesti v oblasti slinivky, ztrata telesne vahy.
Na druhou stranu muze dojit i k zlepseni ruznych problemu. Vse zavisi na soucasnem stavu organizmu a kolik odpocinku mu v tom obdobi prechodu doprejeme.
Celerove vyhonky maji velkou ulohu z toho duvodu, ze jsou bezne k dostani a zname na celem svete a protoze maji vysoky obsah mineralnich soli. Mimochodem velice dobre se hodi k bananum.
Ja je pouzivam jako kartacek na zuby, lepsi jsem si nikde nesehnal
Frederic Patenaude je byvaly vydavatel caspopisu Just Eat an Apple. Zacinal spolu s Wolfem a postupne presel na stravu doporucovanou Grahamem. Dnes neji jenom syrovou stravu, ale obcas i nejake veci v pare atd. Pro nej byla syrova strava dost nabozenskou zalezitosti a dnes to bere s nadhledem. Kvuli tomu prestal vydavat svuj casopis.
Je autorem napr. Raw Secrets, velice uzitecna knizka, kterou muzu vrele doporucit.
Mimochodem, v lednu byl na Costa Rice, kde chodil po kopcich spolu s Grahamem a ostatnimi.
Jo, pro zajimavost, je docela dobry v jazycich, kamarad mu posilal vitariansky zpravodaj v danstine, ktery jsem ted prevzal ja a tak mu ho take posilam
A je uplne v poradku, ze se ptas na dost veci, Adame. Pokud chces menit svuj zivotni styl v souvislosti se zakony prirody (zni docela dogmaticky, omlouvam se), tak ti spousta otazek muze usetrit spoustu problemu. Myslim, ze vetsinou toho, cim jsem prosel ja, ostatni s trochou informaci projit nemusi. Kamarad presel na 8-1-1 ze dne na den a bez problemu. Do te doby mel problem s vahou, zacal posilovat a za pul roku pribral asi 6 kilo. Dalsi kamarad je ted uz take asi pul roku na te jednoduche strave a citi se vyborne. Pokud ma nejake problemy, tak napise na to forum, kde je hodne lidi, kteri jsou schopni odpovedet i v nepritomnosti Grahama.
Hlavne to nebrat jako nejake uceni, dogma. Inspirace a navod jak zlepsit svuj fyzicky a psychicky potencial, nic vice ci mene. A hlavne, myslet sam za sebe.
I kdyz, nesouhlasim uplne s tim co pise Frederic, ze potrava je pouze pohonna latka. Dle me je ovoce akt lasky od naseho Stvoritele a pokud jime s laskou a zasadime seminko z ovoce s laskou, pak provadime jeho vuli. Jak rekl jeden znamy prezident: "Neptejte se, co muze Buh udelat pro vas, ale co vy muzete udelat pro Boha" Velice jednoduche: jist ovoce a sazet seminka... s laskou, samozrejme
Kombinace
Mam sice uz odblokovany inet ucet, ale nez si objednam grahamovy knizky a dorazi ke mne, zajimalo by me zda kombinace zelene+ovoce resp. zelenina+ovoce povazuje za bezproblemove? Mel jsem z faq pocit ze to doporucuje oddelene..??
mam pocit ze fredericovo: just an fuel..je ucelove dorovnani toho, ze se raw krüzich dost sklouzava k zamenovani prostredku za cil. beru to od nej jako upozorneni. ale myslim si (taky?) ze jidlo by melo byt prijimano s uctou a vedomim, ze je to vskutku telo Bozi. Ale vzhledem k me urovni (ne)vedomeho jezeni je to spise teorie
chystam se koupit nejaky dobry mixer (asi L'equip blender) - vitamix je drazsi nez 1000 avokád myslis ze i takova investice (cca 6,5k) se oproti normalnimu mixu vyplati? (teplota, rychlost, spolehlivost, vydrz)? je to 900W regulovatelne otacky 500-20 000
mam pocit ze fredericovo: just an fuel..je ucelove dorovnani toho, ze se raw krüzich dost sklouzava k zamenovani prostredku za cil. beru to od nej jako upozorneni. ale myslim si (taky?) ze jidlo by melo byt prijimano s uctou a vedomim, ze je to vskutku telo Bozi. Ale vzhledem k me urovni (ne)vedomeho jezeni je to spise teorie
chystam se koupit nejaky dobry mixer (asi L'equip blender) - vitamix je drazsi nez 1000 avokád myslis ze i takova investice (cca 6,5k) se oproti normalnimu mixu vyplati? (teplota, rychlost, spolehlivost, vydrz)? je to 900W regulovatelne otacky 500-20 000
Food is just fuel — what you do with your life is what matters!
http://www.fredericpatenaude.com/
http://www.fredericpatenaude.com/
- Neo
- Příspěvky: 233
- Registrován: stř zář 29, 2004 15:31
- Bydliště: Kodan, Dansko
- Kontaktovat uživatele:
Ze zeleniny jsou to salaty a celer, ktere se daji michat se vsim. Ostatni veci se musi vyzkouset
Nekomu nedela problem michat rajcata, okurky s ovocem, nekomu to zase vadi. Obecne, cim sladsi ovoce, tim hure kombinovatelne s ostatni zeleninou, nez salatem a celerem.
Zalezi na obsahu vody, jak dobre se co s cim da kombinovat, aby to nepusobilo pripadne zazivaci obtize.
Pokud bych si pred rokem nekoupil nahodou toho Bosche v Praze (a jsem s nim moc spokojeny), tak jsem si urcite objednal L'equip co jsem o tom cetl, tak je to uplne super mixer a ve skle. Nevidel jsem ho jeste na vlastni oci, ale kamarad si mozna jeden ted objedna.
Nekomu nedela problem michat rajcata, okurky s ovocem, nekomu to zase vadi. Obecne, cim sladsi ovoce, tim hure kombinovatelne s ostatni zeleninou, nez salatem a celerem.
Zalezi na obsahu vody, jak dobre se co s cim da kombinovat, aby to nepusobilo pripadne zazivaci obtize.
Pokud bych si pred rokem nekoupil nahodou toho Bosche v Praze (a jsem s nim moc spokojeny), tak jsem si urcite objednal L'equip co jsem o tom cetl, tak je to uplne super mixer a ve skle. Nevidel jsem ho jeste na vlastni oci, ale kamarad si mozna jeden ted objedna.
Dneska jsem si ráno dával asi kilo a půl mandarinek a kdybych měl 15-30 minut nestihl bych je ani oloupat... Zajmalo by mě co zvládneš sníst za těch 15-30 minut..Neo píše:
Ta "dieta" dava nejenom smysl z hlediska vedeckeho, zazivani, vstrebavani, komparativni anatomie, ale take (podle me) z hlediska socialniho. Nikdy nemusim zkoumat, co mi kdo pridal do meho veganskeho jidla, pokud jim ovoce a jidlo mi zabere 15-30 min., coz je bych rekl bezna doba (ci akceptovatelna pro ostatni
- Neo
- Příspěvky: 233
- Registrován: stř zář 29, 2004 15:31
- Bydliště: Kodan, Dansko
- Kontaktovat uživatele:
Hmm, to zalezi zda se pri jidle s nekym bavim, nebo se plne koncentruji na jezeniC píše:Dneska jsem si ráno dával asi kilo a půl mandarinek a kdybych měl 15-30 minut nestihl bych je ani oloupat... Zajmalo by mě co zvládneš sníst za těch 15-30 minut..Neo píše:
Ta "dieta" dava nejenom smysl z hlediska vedeckeho, zazivani, vstrebavani, komparativni anatomie, ale take (podle me) z hlediska socialniho. Nikdy nemusim zkoumat, co mi kdo pridal do meho veganskeho jidla, pokud jim ovoce a jidlo mi zabere 15-30 min., coz je bych rekl bezna doba (ci akceptovatelna pro ostatni
V prumeru snim jeden banan za minutu, takze za 15 minut to je okolo 15 bananu.
Pokud je ovoce cerstve a zrale, tak neni zas takovy problem s loupanim. A hodne druhu se ji i se slupkou.
Graham o destilce
Neo, co rika Graham o destilce?
-bezne piti
-pri pustu
Premyslim o koupi destilatoru.
Co rika Wolfe? .. Ups ja ani nevim co o ni rikal Walker ..
-bezne piti
-pri pustu
Premyslim o koupi destilatoru.
Co rika Wolfe? .. Ups ja ani nevim co o ni rikal Walker ..
Food is just fuel — what you do with your life is what matters!
http://www.fredericpatenaude.com/
http://www.fredericpatenaude.com/
Zase jsem to zalozil misto abych pridal prispevek do diskuse o osobnostech. Tvx promin za pridelavani prace, napravil bys to prosim?
Food is just fuel — what you do with your life is what matters!
http://www.fredericpatenaude.com/
http://www.fredericpatenaude.com/
- Neo
- Příspěvky: 233
- Registrován: stř zář 29, 2004 15:31
- Bydliště: Kodan, Dansko
- Kontaktovat uživatele:
Re: Graham o destilce
Ja se domnivam, ze vsichni tri destilku doporucuji.AdamK píše:Neo, co rika Graham o destilce?
-bezne piti
-pri pustu
Premyslim o koupi destilatoru.
Co rika Wolfe? .. Ups ja ani nevim co o ni rikal Walker ..
Graham ji, co si pamatuji, doporucuje k piti i pri pustu.
Pri jezeni ovoce a zeleniny se ale voda pije jen vyjimecne
moja osobná skúsenosť je tiež podobná, keď jem iba ovocie a zeleninu, nepijem vôbec, nepotrebujem piť a necítim smad.
Iba ráno po behaní si dávam pohár šťavy z vytlačených pomarančov, alebo destilku a v nej vytlačený citrón, alebo limetku.
destilku mám ale stále po ruke a pijem ju pri pôstoch.
Mám ju v skle a mám vyskúšané, že aj keď stojí dlhšie, dokonca v teple, nič nestráca na kvalite, keď je kvalitne vydestilovaná.
Iba občas sa mi stáva, že už chytila určitú pachuť, vtedy ju vylievam do žehličky
Iba ráno po behaní si dávam pohár šťavy z vytlačených pomarančov, alebo destilku a v nej vytlačený citrón, alebo limetku.
destilku mám ale stále po ruke a pijem ju pri pôstoch.
Mám ju v skle a mám vyskúšané, že aj keď stojí dlhšie, dokonca v teple, nič nestráca na kvalite, keď je kvalitne vydestilovaná.
Iba občas sa mi stáva, že už chytila určitú pachuť, vtedy ju vylievam do žehličky
Sklo?
A to ji ve skle uz kupujes, nebo ji tam prelevas z plastu?
Food is just fuel — what you do with your life is what matters!
http://www.fredericpatenaude.com/
http://www.fredericpatenaude.com/
Raw secrets
Ctu knizku Raw secrets od Frederica Patenaude a je to opravdu skvele. Ted jsem u ctvrte kapitoly a uz ted si pripadam strasne chytrej )
Food is just fuel — what you do with your life is what matters!
http://www.fredericpatenaude.com/
http://www.fredericpatenaude.com/
http://www.fredericpatenaude.com/
Asi tady budu opakovat Adama, ale ja jsem se na stranky http://www.fredericpatenaude.com/ dostala nedavno a clanky mi pripadaji vecne, jasne a inspirujici. Opravdu doporucuju.
Ernst Günter píše: "Citróny, ocet a med jsou přípustné. Při soustavném užívání však vedou k překyselení."
Ale já myslel, že citróny jsou zásadotvorné. Jak to tedy je? Díky.
Ale já myslel, že citróny jsou zásadotvorné. Jak to tedy je? Díky.
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
-
- Příspěvky: 1440
- Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
- Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
- Kontaktovat uživatele:
oslovuje mně styl vitariánství:
(Který s guru je tomuto nejblíže, rád bych se s jeho myšlenkami blíž seznámil?)
- celistvé plody (bez šťáv), zelenina kořenová, zelenolisté saláty, namáčené (tudíž oživené) ořechy a semena
- vše nejlépe v BIO kvalitě, bez čištění a umývání - spapat i s hmyzem v tom (B12, bílkoviny)
- časté, krátkodobé půstování (tak 2 dny v týdnu)
- monostrava
- "poslouchat" své tělo (samozřejmě až to vyčištěné s přirozenými chutěmi), o co si řekne (nelíbí se mi "vědecké" zdůvodňování výživy), zatím to u mne vypadá na model 8-1-1
- samozřejmě co nejvíc přiměřeného pohybu, časté slunění
- omezit civilizaci kolem sebe (auto, TV a spol)na nezbytné minimum, nejlépe odstěhovat na venkov (dřevěný dům - srub), zahrada, ovocný sad atd.
- veselá mysl (byť tu pokládám za následek předešlého, přetvařování je asi na houby)
CELKOVĚ - jak jsme jedli a žili ještě když jsme lezli po stromech.
moje dřívější guru:
dr. Nolfiová - příliš mléka, obilných klíčků, málo ovoce - dá se to jíst jen se sebezapřením
Wandmaker - stále ho z 80% beru ale co jsem si na vitariánu přečetl o chlorofylu tak se mi zdá, že až moc upřednostňuje sladké ovoce
díky, díky, stokrát díky
(neumím anglicky, prosím kdyžtak odkazy na česky psané zdroje)
(Který s guru je tomuto nejblíže, rád bych se s jeho myšlenkami blíž seznámil?)
- celistvé plody (bez šťáv), zelenina kořenová, zelenolisté saláty, namáčené (tudíž oživené) ořechy a semena
- vše nejlépe v BIO kvalitě, bez čištění a umývání - spapat i s hmyzem v tom (B12, bílkoviny)
- časté, krátkodobé půstování (tak 2 dny v týdnu)
- monostrava
- "poslouchat" své tělo (samozřejmě až to vyčištěné s přirozenými chutěmi), o co si řekne (nelíbí se mi "vědecké" zdůvodňování výživy), zatím to u mne vypadá na model 8-1-1
- samozřejmě co nejvíc přiměřeného pohybu, časté slunění
- omezit civilizaci kolem sebe (auto, TV a spol)na nezbytné minimum, nejlépe odstěhovat na venkov (dřevěný dům - srub), zahrada, ovocný sad atd.
- veselá mysl (byť tu pokládám za následek předešlého, přetvařování je asi na houby)
CELKOVĚ - jak jsme jedli a žili ještě když jsme lezli po stromech.
moje dřívější guru:
dr. Nolfiová - příliš mléka, obilných klíčků, málo ovoce - dá se to jíst jen se sebezapřením
Wandmaker - stále ho z 80% beru ale co jsem si na vitariánu přečetl o chlorofylu tak se mi zdá, že až moc upřednostňuje sladké ovoce
díky, díky, stokrát díky
(neumím anglicky, prosím kdyžtak odkazy na česky psané zdroje)
Víte někdo něco více o Ernstu Gunterovi ?
www.mujweb.cz/zdravi/zdrava-strava/celytext.htm
Občas si podle něho tu sklenku nepasterizovaného mlíčka dám ( mám to vedle ve vesnici ) a mám v žaludku sametový pocit...
www.mujweb.cz/zdravi/zdrava-strava/celytext.htm
Občas si podle něho tu sklenku nepasterizovaného mlíčka dám ( mám to vedle ve vesnici ) a mám v žaludku sametový pocit...
to já mám i po vepřové hlavěčlověk píše:Víte někdo něco více o Ernstu Gunterovi ?
www.mujweb.cz/zdravi/zdrava-strava/celytext.htm
Občas si podle něho tu sklenku nepasterizovaného mlíčka dám ( mám to vedle ve vesnici ) a mám v žaludku sametový pocit...
já už radši nic netvrdim..
myslim že vzhledem k tomu, že momentálně muj základ jídelníčku tvoří melouny a grepfruity (+špenát a cuketa), a konečně snad skoro poprvé v životě se cejtim báječně pokud je moje strava z 90% ovocná, vzhledem k tomu že je mi 330 dní v roce zima a v na místní poměry nepřirozenejch vedrech si libuju a je mi hej, tak usuzuju že jsem se prostě narodila na špatnym místě a že moje tělo je stvořený pro tropický případně subtropický oblasti a tudíž že nejpřirozenější a nejzdravější by narozdíl od tlačení do sebe zdejších plodin nabalená ve svetrech by bylo přemístit se za tim teplem a čokoládou...pro uspokojení vlastního ekologického cítění bych mohla třeba zkusit plachetnici nebo vor (na kitu do ekvádoru asi nedojedu)...
ale proč jsem to zatim nerealizovala?
myslim že vzhledem k tomu, že momentálně muj základ jídelníčku tvoří melouny a grepfruity (+špenát a cuketa), a konečně snad skoro poprvé v životě se cejtim báječně pokud je moje strava z 90% ovocná, vzhledem k tomu že je mi 330 dní v roce zima a v na místní poměry nepřirozenejch vedrech si libuju a je mi hej, tak usuzuju že jsem se prostě narodila na špatnym místě a že moje tělo je stvořený pro tropický případně subtropický oblasti a tudíž že nejpřirozenější a nejzdravější by narozdíl od tlačení do sebe zdejších plodin nabalená ve svetrech by bylo přemístit se za tim teplem a čokoládou...pro uspokojení vlastního ekologického cítění bych mohla třeba zkusit plachetnici nebo vor (na kitu do ekvádoru asi nedojedu)...
ale proč jsem to zatim nerealizovala?
Terez, mám to stejné.... momentálně bez sluníčka a tropických teplot pomalu zdechám a zítra asi už zdechnu zcela.... sem totiž bohužel náhodou zaslechla předpověď počasí, tak to tu balím....Tereza píše:
vzhledem k tomu že je mi 330 dní v roce zima a v na místní poměry nepřirozenejch vedrech si libuju a je mi hej, tak usuzuju že jsem se prostě narodila na špatnym místě a že moje tělo je stvořený pro tropický případně subtropický oblasti
Ahojte, chcem vam vsetkym podakovat za to, ze ste. Vitarian sice nie som, ale 2 roky som takmer vegan a podiel RF postupne zvysujem. Celkom si vychutnavam ten pocit, ked sa moj zdravotny stav postupne zlepsuje, zbavil som sa uz zaludocnych tazkosti, chronickych bolesti v klboch a chronickej anginy - streptokokov na mandliach. Este stale to taham proti alergii. Informacie som cerpal z knih a trochu z webu, zaujima ma to uz hadam aj 10 rokov, a za tu dobu som precital vela roznych knih zaoberajucou sa zivotospravou.
Na tomto fore surfujem len asi pol roka a... ved to poznate - citanie nazorov a rad inych, ich uhol pohladu, popisy rovnakych stavov po tych zmenach,... To vsetko mi dalo a dava naozaj vela. Hlavne ked v mojom okoli nepoznam takmer nikoho s podobnymi nazormi, taketo konzultacie su pre mna uzitocne, este raz vdaka.
Na tomto fore surfujem len asi pol roka a... ved to poznate - citanie nazorov a rad inych, ich uhol pohladu, popisy rovnakych stavov po tych zmenach,... To vsetko mi dalo a dava naozaj vela. Hlavne ked v mojom okoli nepoznam takmer nikoho s podobnymi nazormi, taketo konzultacie su pre mna uzitocne, este raz vdaka.
V tomto vlakne nebol uz dlhsie napisany ziadny prispevok, snad ho este citate...
Priklad, niekto ma take obdobie, ze sa cele dni vyvaluje na gauci a jeho vydaj energie je v podstate len o malo vacsi ako potrebuje jeho bazalny metabolizmus. Povedzme 2000 kcal, takze 200 kcal z nich by mal prijat v bielkovinach (na jeho strankach podobne cisla udava zrejme omylom len v cal).
Potom zacne sialene sportovat, napr. dlhe behy. Jeho vydaj sa podstatne zvysi, preto adekvatne zvysi aj prijem energie, povedzme na 3000 kcal denne. Douglas v tom pripade odporuca zase prijem 10% energie v bielkovinach, teda uz 300 kcal.
No a to nechapem, preco by mal ten isty clovek prijimat o 50 % viac bielkovin, ked dovtedy na rovnakej 8-1-1 diete v pohode vystacil s tym mensim mnozstvom, 200 kcal a bez straty svalovej hmoty ? Podla mna by ten rozdiel mal pokryt bez bielkovin, len zo sacharidov, pripadne ciastocne z tukov. Naco trapit telo travenim bielkovin navyse a vystavovat sa tak riziku s tym spojenemu, o ktorom sam pise? Myslim, ze pripadny argument o potrebe prijimat viac bielkovin kvoli nejakemu zvysenemu opotrebovaniu a nahrade vlastnych svalovych bielkovin nie je na mieste lebo telo v peceni syntetizuje nove bielkoviny z aminokyselin, ktore vznikaju pri rozpade opotrebovanych bielkovin tak ako vzdy. Alebo sa mylim? Neviete ako to je?
Douglas Graham... Dost si o nom pisal, dakujem za info. Zaujal ma, nieco som na webe precital a celkom ma dostal. Dovtedy som sa orechmi vylozene prezieral. Skoda, ze sa jeho knihy u nas nepredavaju, velmi rad by som nejaku precital. Jednemu ale nerozumiem. Nevies preco odporuca prijimat 10% energie v prijatej potrave z bielkovin, vsetkym bez rozdielu?Neo píše:Jeho "dieta" je zalozena na kalorickem prijmu 80% z cukru, 10% z proteinu a 10% z tuku.
Priklad, niekto ma take obdobie, ze sa cele dni vyvaluje na gauci a jeho vydaj energie je v podstate len o malo vacsi ako potrebuje jeho bazalny metabolizmus. Povedzme 2000 kcal, takze 200 kcal z nich by mal prijat v bielkovinach (na jeho strankach podobne cisla udava zrejme omylom len v cal).
Potom zacne sialene sportovat, napr. dlhe behy. Jeho vydaj sa podstatne zvysi, preto adekvatne zvysi aj prijem energie, povedzme na 3000 kcal denne. Douglas v tom pripade odporuca zase prijem 10% energie v bielkovinach, teda uz 300 kcal.
No a to nechapem, preco by mal ten isty clovek prijimat o 50 % viac bielkovin, ked dovtedy na rovnakej 8-1-1 diete v pohode vystacil s tym mensim mnozstvom, 200 kcal a bez straty svalovej hmoty ? Podla mna by ten rozdiel mal pokryt bez bielkovin, len zo sacharidov, pripadne ciastocne z tukov. Naco trapit telo travenim bielkovin navyse a vystavovat sa tak riziku s tym spojenemu, o ktorom sam pise? Myslim, ze pripadny argument o potrebe prijimat viac bielkovin kvoli nejakemu zvysenemu opotrebovaniu a nahrade vlastnych svalovych bielkovin nie je na mieste lebo telo v peceni syntetizuje nove bielkoviny z aminokyselin, ktore vznikaju pri rozpade opotrebovanych bielkovin tak ako vzdy. Alebo sa mylim? Neviete ako to je?
Jak to je, neví asi nikdo
Chápu to asi tak:
tělo nepoužívá jako zdroj energie výhradně sacharidy.Zmínil ses o vytrvalostním tréninku-např. maratónští běžci údajně využívají jako zdroj energie spíše aminokyseliny než cukry nebo tuky; dochází k oxidaci aminokyselin, které jsou využívány jako zdroj energie; je to proto, že během déle trvající zátěže jsou glykogenové rezervy již vyčerpány a tak je pro tělo lepší využívat AK/bílkoviny z potravy, jinak by muselo použít vlastní (jak praví klasik "nepohrdl jsem ani ováleným soustem, neboť tělo sportovce potřebuje mnoho kalorií, a neptá se, kdes je získal" ) Vlastě jsou vždy využívány všechny živiny, ale mění se poměr v závislosti na době trvání zátěže a intenzitě.
Když už je řeč o Douglas Graham....
Podle jeho stránek dělal nutričního poradce pro Kenneth G. Williamse, vzpoměl jsem si na něj, páč je to vegan jako Ty . Ale vzhledem k tomu co preferuje Douglas, usuzuji, že to Kenneth ňák blbě pochopil http://youtube.com/watch?v=YvEH7W_w1NA
...carbohydrates...but healthy carbohydrates...
Chápu to asi tak:
tělo nepoužívá jako zdroj energie výhradně sacharidy.Zmínil ses o vytrvalostním tréninku-např. maratónští běžci údajně využívají jako zdroj energie spíše aminokyseliny než cukry nebo tuky; dochází k oxidaci aminokyselin, které jsou využívány jako zdroj energie; je to proto, že během déle trvající zátěže jsou glykogenové rezervy již vyčerpány a tak je pro tělo lepší využívat AK/bílkoviny z potravy, jinak by muselo použít vlastní (jak praví klasik "nepohrdl jsem ani ováleným soustem, neboť tělo sportovce potřebuje mnoho kalorií, a neptá se, kdes je získal" ) Vlastě jsou vždy využívány všechny živiny, ale mění se poměr v závislosti na době trvání zátěže a intenzitě.
Když už je řeč o Douglas Graham....
Podle jeho stránek dělal nutričního poradce pro Kenneth G. Williamse, vzpoměl jsem si na něj, páč je to vegan jako Ty . Ale vzhledem k tomu co preferuje Douglas, usuzuji, že to Kenneth ňák blbě pochopil http://youtube.com/watch?v=YvEH7W_w1NA
...carbohydrates...but healthy carbohydrates...
Umění života spočívá v tom dokázat se rozhodnout na co se vysrat.
Správný procento bílkovin asi nikdo nedořeší, tak se vychází z praxe která je u každého jiná. Pro zajímavost, tady je část článku z jedněch cyklistických stránek.
Proteinová rovnováha v praxi
Bilance bílkovin se dočkala zbožštění u zvláštní sekty, nazývající se kulturisté či bodybuildeři. Věří, že oběť několika kilogramů drůbežího či rybího masa denně vlastnímu panděru je přemění do podoby uctívaných symbolů, nejvíce připomínajících Minotaura v nejlepších letech. Vycházejí z na první pohled logické úvahy: čím více bílkovin sním, tím více se jich ve mě zachytí.
Naopak vytrvalostní sportovci se snaží přísun bílkovin co možná nejvíce redukovat. Důvodem je jednak dosažení nižší váhy a tím vyššího výkonu na kilogram hmotnosti, jednak určitá zkušenost pravící, že přemíra masa unavuje.
Jak je to s potřebou bílkovin doopravdy? Nejprve citace jedné ze studií, provedené v USA. V rámci univerzitního sportovního klubu sledovali fyziologové dusíkovou bilanci u dvou skupin sportovců. V silové byli powerlifteři, kulturisté a vrhači, skupinu vytrvalců tvořili dálkoví běžci. Výsledek byl naprosto šokující. Zatímco siloví sportovci vyznávající boha stejka a konzumující až téměř 2g bílkovin na kg tělesné váhy dosahovali vyrovnané dusíkové bilance při cca 1,2g/kg, byla objektivně zjištěná potřeba u dálkoplazů skoro 1,75g/kg tělesné hmotnosti! Přitom vytrvalci tíhli k dietě maximálně 1g bílkovin na kilo.
Asi vás, stejně jako mě, zejména v souvislosti s vytrvalci, napadá spousta otázek. Zejména jak to, že se neztratí bez funusu. Osobně si myslím, že na vině je obecné zbožštění flákoty ve vyspělém západním světě a zejména v USA. Doporučená denní dávka bílkovin je 1g/kg hmotnosti, a přitom většina obyvatel třetího světa nedosahuje ani 0,6g/kg. Navíc je prokázáno, že strava s vysokým podílem pomalých cukrů má při zátěži na bílkoviny značný ochranný vliv.
Proteinová rovnováha v praxi
Bilance bílkovin se dočkala zbožštění u zvláštní sekty, nazývající se kulturisté či bodybuildeři. Věří, že oběť několika kilogramů drůbežího či rybího masa denně vlastnímu panděru je přemění do podoby uctívaných symbolů, nejvíce připomínajících Minotaura v nejlepších letech. Vycházejí z na první pohled logické úvahy: čím více bílkovin sním, tím více se jich ve mě zachytí.
Naopak vytrvalostní sportovci se snaží přísun bílkovin co možná nejvíce redukovat. Důvodem je jednak dosažení nižší váhy a tím vyššího výkonu na kilogram hmotnosti, jednak určitá zkušenost pravící, že přemíra masa unavuje.
Jak je to s potřebou bílkovin doopravdy? Nejprve citace jedné ze studií, provedené v USA. V rámci univerzitního sportovního klubu sledovali fyziologové dusíkovou bilanci u dvou skupin sportovců. V silové byli powerlifteři, kulturisté a vrhači, skupinu vytrvalců tvořili dálkoví běžci. Výsledek byl naprosto šokující. Zatímco siloví sportovci vyznávající boha stejka a konzumující až téměř 2g bílkovin na kg tělesné váhy dosahovali vyrovnané dusíkové bilance při cca 1,2g/kg, byla objektivně zjištěná potřeba u dálkoplazů skoro 1,75g/kg tělesné hmotnosti! Přitom vytrvalci tíhli k dietě maximálně 1g bílkovin na kilo.
Asi vás, stejně jako mě, zejména v souvislosti s vytrvalci, napadá spousta otázek. Zejména jak to, že se neztratí bez funusu. Osobně si myslím, že na vině je obecné zbožštění flákoty ve vyspělém západním světě a zejména v USA. Doporučená denní dávka bílkovin je 1g/kg hmotnosti, a přitom většina obyvatel třetího světa nedosahuje ani 0,6g/kg. Navíc je prokázáno, že strava s vysokým podílem pomalých cukrů má při zátěži na bílkoviny značný ochranný vliv.
Peto, vdaka za pripomenutie - tie slova su mi nejake povedome, urcite som cely ten clanok niekde cital a celkom sa mi pacil.
Ak teda bezca zastihne "naraz do steny" na nejakom 35-om kilometri, na dobehnutie do ciela tych asi 7km urcite nepotrebuje viac ako 10dkg telesneho tuku co v sebe aj s rezervou nosia aj ti najsubtilnejsi bezci. Ak sa ale casom prislo na nieco nove, tak o tom nic neviem. Alebo som necital pozorne alebo sa tam toto nezvyraznilo. Mozno tu hra rolu RQ (respiracny kvocient), ktory je u bilkovin o 14% vyssi ako pri sacharidoch... tak mozno mas naozaj pravdu.
Este pockam na Nea, mam ho za velmi scitaneho a kedze ide podla Grahamovej 8-1-1, ktora ma celkom presvedcila, mozno bude vediet co tym myslel.
Ten hrcaty panacik to mozno nepochopil ale dakujem za dobru linku minsc, taketo sa mi pacia, ked vidim, ze borci sa vypracuju aj bez kuraciny a tvarohu. To je v kulturistoch u nas dost zakorenene a necakam, ze sa to niekedy zmeni, jednoducho chces svaly - musis sa prepchavat zivocisnymi "plnohodnotnymi bielkovinami".
To fakt? Behaval som cross medzi 5-20km, raz aj maraton a pri priprave nan som nieco nastudoval. Ak si dobre pamatam, o nejakom prednostnom vyuzivani aminokyselin sa nepisalo, je to totiz neefektivny a velmi narocny proces. Myslim, ze telo po minuti glykogenovych zasob vzdy uprednostni radsej tuky pred aminokyselinami, kedze spalenim (=oxidaciou) rovnakeho mnozstva ziska 2x viac energie.minsc píše:např. maratónští běžci údajně využívají jako zdroj energie spíše aminokyseliny než cukry nebo tuky; dochází k oxidaci aminokyselin, které jsou využívány jako zdroj energie;
Ak teda bezca zastihne "naraz do steny" na nejakom 35-om kilometri, na dobehnutie do ciela tych asi 7km urcite nepotrebuje viac ako 10dkg telesneho tuku co v sebe aj s rezervou nosia aj ti najsubtilnejsi bezci. Ak sa ale casom prislo na nieco nove, tak o tom nic neviem. Alebo som necital pozorne alebo sa tam toto nezvyraznilo. Mozno tu hra rolu RQ (respiracny kvocient), ktory je u bilkovin o 14% vyssi ako pri sacharidoch... tak mozno mas naozaj pravdu.
Este pockam na Nea, mam ho za velmi scitaneho a kedze ide podla Grahamovej 8-1-1, ktora ma celkom presvedcila, mozno bude vediet co tym myslel.
Ten hrcaty panacik to mozno nepochopil ale dakujem za dobru linku minsc, taketo sa mi pacia, ked vidim, ze borci sa vypracuju aj bez kuraciny a tvarohu. To je v kulturistoch u nas dost zakorenene a necakam, ze sa to niekedy zmeni, jednoducho chces svaly - musis sa prepchavat zivocisnymi "plnohodnotnymi bielkovinami".