MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY
Moderátor: hugo
MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY
Jaké kupujete mléčné výrobky?
Jakou smetanu, jakou kysanou smetanu, jaké máte vychytané sýry?
Teď jsem přešel na vita a potřebuju se rychle zorientovat, neb mám brzy na něco chuť. Jde mi i o konvenční výrobky, protože do bioprodejen se prostě vždycky nedostanu. Díky moc.
Jakou smetanu, jakou kysanou smetanu, jaké máte vychytané sýry?
Teď jsem přešel na vita a potřebuju se rychle zorientovat, neb mám brzy na něco chuť. Jde mi i o konvenční výrobky, protože do bioprodejen se prostě vždycky nedostanu. Díky moc.
-
- Příspěvky: 32
- Registrován: pát kvě 07, 2004 12:03
- Bydliště: Bratislava
- Kontaktovat uživatele:
Re: Mléčné výrobky - konvenční i bio; doporučení, zkušenosti
Mal by si postupne zabudnut ze nejake mliecny vyrobky existuju....
Mléčné výrobky - konvenční i bio; doporučení, zkušenosti.
Mléčné výrobky - konvenční i bio; doporučení, zkušenosti.
- toto je titul klubu, diskusi o tom co ano/ne muzeme zridit jinde.
Mlecne vyrobky jsem nejedl nekolik let a ted si chci parkrat uzit jahody se smetanou a nejaky ten salat a chci pouzit to nej z konvencni produkce. Takze prosim prakticke rady k nakupu - dekujiiiii
- toto je titul klubu, diskusi o tom co ano/ne muzeme zridit jinde.
Mlecne vyrobky jsem nejedl nekolik let a ted si chci parkrat uzit jahody se smetanou a nejaky ten salat a chci pouzit to nej z konvencni produkce. Takze prosim prakticke rady k nakupu - dekujiiiii
Samozřejmě i Bio
...a kde je kupujete. Nechci nejak krizit zajmy s pricewatchem, ale opravdu me zajima jake mate vychytane syry a smetanky - proc tu neni smajlik ktery se oblizuje?
Cas od casu si urcite nekteri nektere trosku doprejete.
Cas od casu si urcite nekteri nektere trosku doprejete.
Obcas se mi doma vyskytne cerstvy kozi mliko a syr od kamarada odkudsi od Zdic... vozi to obcas do Prahy
A dost vyjimecne cerstvy mliko od krav z JZD Nehvizdy kde ho prodavaj snad kazdej patek a vozi mi ho kamarad jehoz rodice jsou zamestnanci.
obje mlika nepasterovany, vydrzej v lednici asi tyden, to kozi i v parbu vydrzelo na cundru asi 3 dny nez jsem ho dopil...
A dost vyjimecne cerstvy mliko od krav z JZD Nehvizdy kde ho prodavaj snad kazdej patek a vozi mi ho kamarad jehoz rodice jsou zamestnanci.
obje mlika nepasterovany, vydrzej v lednici asi tyden, to kozi i v parbu vydrzelo na cundru asi 3 dny nez jsem ho dopil...
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
No to bych si dal říct
No to bych si dal říct To kozí překvapilo.
A takový ty kozí mlíka v biopotravinách - je to pasterovaný? Asi jo co?
A takový ty kozí mlíka v biopotravinách - je to pasterovaný? Asi jo co?
Domácí výroba kefíru
po přečtení článku o mléčných výrobcích jsem narazil na tyhle stránky o kefíru: [url]http://mbm.dotnet11.hostbasket.com/iis/kefir.asp
zarazilo mě, že sem až do teď nevěděl nic o tom, co mi přijde ňajednou tak skvělý... Zajímá mě, jestli to vy lišáci (a lišky ) už znáte a používáte, a vaše zkušenosti!!
zarazilo mě, že sem až do teď nevěděl nic o tom, co mi přijde ňajednou tak skvělý... Zajímá mě, jestli to vy lišáci (a lišky ) už znáte a používáte, a vaše zkušenosti!!
Re: Domácí výroba kefíru
já sem to nečet, ale nekdy si kysnu kozí mlíko jakousi tibetskou houbou a míval jsem i kefírovouminsc píše:po přečtení článku o mléčných výrobcích jsem narazil na tyhle stránky o kefíru: [url]http://mbm.dotnet11.hostbasket.com/iis/kefir.asp
zarazilo mě, že sem až do teď nevěděl nic o tom, co mi přijde ňajednou tak skvělý... Zajímá mě, jestli to vy lišáci (a lišky ) už znáte a používáte, a vaše zkušenosti!!
Re: Domácí výroba kefíru
Taky jsem doma mívala "houbičku", kterou jsem nechávala růst v nepřevařeným mlíku od domácí kravky. Bylo to vynikající, ale dost mě vadila tučnost... Soused teď začal s chovem koz, tak to asi zkusím s kozím mlíkem, u něhož je přece jenom ta tučnost nižší. Ale myslím si, že i když mléčný výrobky celkově zahleňují organismus, přece jenom kvasinky v tomto kefíru jsou čistě přírodní, tudíž v omezené míře organismu prospěšné, především střevní mikroflóře.buc11 píše:já sem to nečet, ale nekdy si kysnu kozí mlíko jakousi tibetskou houbou a míval jsem i kefírovouminsc píše:po přečtení článku o mléčných výrobcích jsem narazil na tyhle stránky o kefíru: [url]http://mbm.dotnet11.hostbasket.com/iis/kefir.asp
zarazilo mě, že sem až do teď nevěděl nic o tom, co mi přijde ňajednou tak skvělý... Zajímá mě, jestli to vy lišáci (a lišky ) už znáte a používáte, a vaše zkušenosti!!
Re: Domácí výroba kefíru
To si moc nepomozes, kozie mlieko je tucnejsie ako kravske - ma asi 4 % tuku, kravske ma 3.5%. Akurat sa viac podoba zlozenim na ludske mlieko, tak je prirodzenejsie pre cloveka. A okrem toho, tuk potrebny pre vstrebavanie vitaminov rozpustych v tukoch (A,D,E,K).ivus píše: Taky jsem doma mívala "houbičku", kterou jsem nechávala růst v nepřevařeným mlíku od domácí kravky. Bylo to vynikající, ale dost mě vadila tučnost... Soused teď začal s chovem koz, tak to asi zkusím s kozím mlíkem, u něhož je přece jenom ta tučnost nižší. Ale myslím si, že i když mléčný výrobky celkově zahleňují organismus, přece jenom kvasinky v tomto kefíru jsou čistě přírodní, tudíž v omezené míře organismu prospěšné, především střevní mikroflóře.
Inak kvasenie skutocne pomaha stravitelnosti mlieka tym ze rozlozi mliecne cukry na jednoduchsie a dodava telu zivu mikrofloru - znamych lactobacilov. Podobne pomaha aj zakvasenie inych potravin (napriklad obilnin a ovocia), daju sa v tejto forme skladovat viac mesiacov, su lahsie stravitelne a nerozmnozuju sa v nich tie 'nespravne' bakterie. Dokonca aj pasterizovne mlieka dokazu skysnut, osobne vyskusane - len to dlhsie trva. Bud tam extra dodavaju mliecne kultury alebo pasterizacia nedokaze vsetky bakterie zabit.
BTW hlien a sliz su pre organizmus potrebne, pokryvaju napriklad stenu zaludka a criev a chrania ich pre poskodenim ako od vlastnych kyselin tak od cudzich bakterii. Do kategorie hlienov patri aj tekutina ktorou sa zvlhcuje povrch oci, a vsetky sliznice v nasom tele. Samozrejme vsetkeho vela skodi, ale nase telo ma cesty ako sa nadbytocneho hlienu zbavit.
Hana:
Nuž, baktérie sú bežnou súčasťou prírody, takže je to asi o šťastí. Prevarením zabiješ aj dobré baktérie, keď už sme vo fóre o kvasení, tak ho radšej skús zakvasiť Laktobacily vytvárajú kyslé prostredie, ktoré zabraňuje ostatným baktériám množiť sa a znižujú tak šancu na nákazu.
Re: Domácí výroba kefíru
Oj, to jsem teda netušila, že je kozí mlíko tučnější. Mě totiž trošku děsí pohled na litrovou lahev kravskýho mlíka, v níž je hodně přes čtvrt litru smetánky... A jsme zase u toho, že všeho by se mělo s mírou, a pokud člověk cítí, že se tělíčko nějakým způsobem nebrání, tak proč si občas nedopřát i to tučný mlíko, že? Díky za infomartin52 píše:To si moc nepomozes, kozie mlieko je tucnejsie ako kravske - ma asi 4 % tuku, kravske ma 3.5%. Akurat sa viac podoba zlozenim na ludske mlieko, tak je prirodzenejsie pre cloveka. A okrem toho, tuk potrebny pre vstrebavanie vitaminov rozpustych v tukoch (A,D,E,K).ivus píše: Taky jsem doma mívala "houbičku", kterou jsem nechávala růst v nepřevařeným mlíku od domácí kravky. Bylo to vynikající, ale dost mě vadila tučnost... Soused teď začal s chovem koz, tak to asi zkusím s kozím mlíkem, u něhož je přece jenom ta tučnost nižší. Ale myslím si, že i když mléčný výrobky celkově zahleňují organismus, přece jenom kvasinky v tomto kefíru jsou čistě přírodní, tudíž v omezené míře organismu prospěšné, především střevní mikroflóře.
Inak kvasenie skutocne pomaha stravitelnosti mlieka tym ze rozlozi mliecne cukry na jednoduchsie a dodava telu zivu mikrofloru - znamych lactobacilov. Podobne pomaha aj zakvasenie inych potravin (napriklad obilnin a ovocia), daju sa v tejto forme skladovat viac mesiacov, su lahsie stravitelne a nerozmnozuju sa v nich tie 'nespravne' bakterie. Dokonca aj pasterizovne mlieka dokazu skysnut, osobne vyskusane - len to dlhsie trva. Bud tam extra dodavaju mliecne kultury alebo pasterizacia nedokaze vsetky bakterie zabit.
BTW hlien a sliz su pre organizmus potrebne, pokryvaju napriklad stenu zaludka a criev a chrania ich pre poskodenim ako od vlastnych kyselin tak od cudzich bakterii. Do kategorie hlienov patri aj tekutina ktorou sa zvlhcuje povrch oci, a vsetky sliznice v nasom tele. Samozrejme vsetkeho vela skodi, ale nase telo ma cesty ako sa nadbytocneho hlienu zbavit.
z nepasterizovaneho mleka jde pry /teoreticky/ dostat boreliozu, pokud ji ma ta koza nebo pokud snad snedla kliste, ci co... pak muzes chytit tuberkulozu a dalsi nemoce jimiz se vyhrozuje... ale mliko se pasterizuje jenom posledni leta a podle me, je to MNOHEM VICE o tom, aby dyl vydrzelo, tudiz o obcodni politice, nez o nebezpeci , viz treba vrcholnej humus alias UHT... v nekterych severskych zemich uz je pry opet mozne prodava t mleko i nepasterizovane.
mliko jde treba taky smichat s trochou zivyho jogurtu a nzahrat cca na 40-45 stupnu a nechat dal v teple a prez noc vznikne jogurtik...
mliko jde treba taky smichat s trochou zivyho jogurtu a nzahrat cca na 40-45 stupnu a nechat dal v teple a prez noc vznikne jogurtik...
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
Kozy asi těžko, ale myslím, že krávy jsou proti tuberkuloze očkovany... i když, popravdě i s tou boreliozou se mi to moc nezda. Borelie jsou přitomny v krvi a i když tím zvíře onemocní, tak si myslím, že na kvalitu mlíka by to nemělo mít vliv. Jde spíš o zajetý systém, že se mlíko dlouhá léta pasterizovalo, tak proč bychom to měli najednou měnit, že? A pochybuju, že v dnešní společnosti se výhodouxnevýhodou pasterizace vůbec někdo zabývá....tvx píše:z nepasterizovaneho mleka jde pry /teoreticky/ dostat boreliozu, pokud ji ma ta koza nebo pokud snad snedla kliste, ci co... pak muzes chytit tuberkulozu a dalsi nemoce jimiz se vyhrozuje... ale mliko se pasterizuje jenom posledni leta a podle me, je to MNOHEM VICE o tom, aby dyl vydrzelo, tudiz o obcodni politice, nez o nebezpeci , viz treba vrcholnej humus alias UHT... v nekterych severskych zemich uz je pry opet mozne prodava t mleko i nepasterizovane.
mliko jde treba taky smichat s trochou zivyho jogurtu a nzahrat cca na 40-45 stupnu a nechat dal v teple a prez noc vznikne jogurtik...
zajety to je, ale asi ne zase tak dlouho... tatka pamatuje jak chodil cucat mliko rovnou k sousedovic koze z vemene... a je to rocnik 1942. Soucasnost je holt posedla bojem proti mikrobum... na ty jde ukazat, postrasit s nima a rict, ze kdyz nekde nejsou, je to bezpecny... coz vyhovuje, je to jednoduchej model nepritele, lidi nechtej videt svet moc slozite...
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
tak si myslím, že telo sa ubráni, keď má takú tú správnu vyváženosť organizmu. T.j., keď je dostatočne prečistené, vie si urobiť samo poriadok vo svojom vnútri. Keď tam aj nastane invázia cudzorodých bacilov dokáže si s nimi poradiť.
Veď aj v časoch veľkých epidémií tiež nie všetci chorobu dostali.
Nie že by som to silou mocou chcela vyskúšať na sebe. To nech je radšej tá moja "kozenka" zdravá:)))))
jej majiteľ mi hovoril, že koza je veľká potvora. Keď má kvalitné pastvisko, vyberá si najfajnovšie rastlinky. Tá jeho sa vraj kŕmieva materinou dúškou....
mlieko je preto výborné na chuť
Veď aj v časoch veľkých epidémií tiež nie všetci chorobu dostali.
Nie že by som to silou mocou chcela vyskúšať na sebe. To nech je radšej tá moja "kozenka" zdravá:)))))
jej majiteľ mi hovoril, že koza je veľká potvora. Keď má kvalitné pastvisko, vyberá si najfajnovšie rastlinky. Tá jeho sa vraj kŕmieva materinou dúškou....
mlieko je preto výborné na chuť
s tou tučností to slyšim prvně, neb když jsem si blahé paměti chodil pro kraví, taxem měl v 5l sklince na 3 cm smetany což je tuk (dělal jsem i máslo si), a teďkom mám z kozí tak jen 1cm a to mně dojí skoro jak kráva. JInak ona si vybírá nejen to nejlepší, ale furt hledá nový a nový jestli není někde lepší, takže se nepřežere jen jednoho typu, když má samozřejmě volnost a tím možnost.
Mám pochyby jestli ochranný a mlíčný hleny jsou ty samý
Mám pochyby jestli ochranný a mlíčný hleny jsou ty samý
Mohl bys mi prosím napsat postup na výrobu másla? Já si dělám pouze tvaroh, ale to máslo bych taky zkusila (jestli na to ovšem nebude potřeba nějaký spec. urobítko).buc11 píše:s tou tučností to slyšim prvně, neb když jsem si blahé paměti chodil pro kraví, taxem měl v 5l sklince na 3 cm smetany což je tuk (dělal jsem i máslo si), a teďkom mám z kozí tak jen 1cm a to mně dojí skoro jak kráva. JInak ona si vybírá nejen to nejlepší, ale furt hledá nový a nový jestli není někde lepší, takže se nepřežere jen jednoho typu, když má samozřejmě volnost a tím možnost.
Mám pochyby jestli ochranný a mlíčný hleny jsou ty samý
Pozeral som teraz tabulky a tie cisla co som uviedol v poslednom prispevku nie su moc daleko od nich, podla USDA Food&Nutrient Database obsahuje surove kozie mlieko 4.1% tuku, kravske 3.3%. Co sa tyka hrubky smotany ktora sa ti napr. zrazi na povrchu, na kozom je to menej, pretoze ma mensie zhluky (globule) molekul tuku. Je to to podobny efekt ako sa v kravskom mlieku dosahuje homogenizaciou - zhluky molekul tuku sa rozbiju na mensie a rozptylia, potom nema tendenciu plavat k povrchu a tam sa zrazat - v kozom mlieku su "prirodzene homogenizovane". Neviem preco sa ta vrstva na povrchu mlieka ludom nepaci - nemuseli by to v tovarnach zbytocne homogenizovat, cim sa mlieko len predrazuje a degraduje, urcite je lepsie jest maslo alebo smotanu vratane zdravych tukov, ako odtucnene homogenizovane mlieko, obsahujuce vela mliecneho cukru, ktory sa vacsine ludi tazko rozklada.buc11 píše:s tou tučností to slyšim prvně, neb když jsem si blahé paměti chodil pro kraví, taxem měl v 5l sklince na 3 cm smetany což je tuk (dělal jsem i máslo si), a teďkom mám z kozí tak jen 1cm a to mně dojí skoro jak kráva. JInak ona si vybírá nejen to nejlepší, ale furt hledá nový a nový jestli není někde lepší, takže se nepřežere jen jednoho typu, když má samozřejmě volnost a tím možnost.
Mám pochyby jestli ochranný a mlíčný hleny jsou ty samý
Co sa tyka hlienov, tie sa Ti tvoria v tele a nejde ani tak o to ci zjes mlieko alebo ine zivocisne produkty, ale ci mas rozmanitu stravu plnu vitaminov, mineralov, ale aj tuku a bielkovin. Tvoje telo hlieny potrebuje. Pouzivaju sa napriklad aj na obalenie odpadu, toxinov, mrtvych buniek a bakterii, aby sa v tele nesirila nakaza, tak ked si chory, potrebuje tvoje telo viac hlienu (a aj ho viac vyluci spolu s odpadom). Hlieny su dosledkom, a nie pricinou. Ale to su vedecke poznatky, tak mozno tomu ako vitarian nebudes moc verit
BTW. nie je tu niekto z Bratislavy, kto by poradil ci sa tu da niekde zohnat nepasterizovane mlieko, podla moznosti z krav vo vybehu ?
[quote="martin52]
no k tomu maslu je akorat zajimavy, že jsem prostě z toho kraviho udělal 3x víc másla než z kozího (ale možná to kozí bylo těžší)
Vyráběl jsem ho v takovým plastickým udělátku (píst z dírkama se to prodává za pár Kč) na šlehačku, když se s tým dlouho pístovalo, taxe něco udělalo. Ale jaxem si chodil pro to kraví bral jsem od nich i máslo a oni měli máselnici, seděli u TV a celý večery stloukali a šlo jim to taky pomalu.
ad vědecké poznatky-jsou někdy zajímavé, ale zvolil jsem si své metody, než abych zjišťoval, čeho mám málo a nebo přebytek, taxi třeba testuju, kolik vynesu kýblů fekoušů do zahrady do 300 m slušnýho kopca, a když udělám 5x 40 litrovejch výnosů tak jsem se sebou spokojen
Jinak mlíčný výrobky jsou na nic je na nic
no k tomu maslu je akorat zajimavy, že jsem prostě z toho kraviho udělal 3x víc másla než z kozího (ale možná to kozí bylo těžší)
Vyráběl jsem ho v takovým plastickým udělátku (píst z dírkama se to prodává za pár Kč) na šlehačku, když se s tým dlouho pístovalo, taxe něco udělalo. Ale jaxem si chodil pro to kraví bral jsem od nich i máslo a oni měli máselnici, seděli u TV a celý večery stloukali a šlo jim to taky pomalu.
ad vědecké poznatky-jsou někdy zajímavé, ale zvolil jsem si své metody, než abych zjišťoval, čeho mám málo a nebo přebytek, taxi třeba testuju, kolik vynesu kýblů fekoušů do zahrady do 300 m slušnýho kopca, a když udělám 5x 40 litrovejch výnosů tak jsem se sebou spokojen
Jinak mlíčný výrobky jsou na nic je na nic
malá vitariánska rozprávočka nielen o mliečku
-
bolo to kedysi dávno
a človek možno z nutnosti, možno nie, kto už teraz vie ako to presne bolo,
mlieko určené mláďatkám začal piť.
Na tom by možno nebolo nič až tak zlé, veď možno mlieka bolo dosť,
ale keď sa dostatočne presýtil a nabažil,
pre svoje požívačné chute vymyslel si zmenu.
Začal oddeľovať. Oddelil tuk, oddelil smotanu, oddelil tvaroh, oddelil mlieko.
A telíčko sa začalo čudovať čo sa deje a nezostávalo mu nič iné iba sa učiť tráviť to oddelene.
A keď sa znovu nabažilo a nasýtilo,
znovu bolo treba inovovať.
Tam prifarbiť, tam prichutiť.
Jasné, že ani to nestačilo.
Vymysleli sa ešte krásne lesklé obaly, aby lahodili oku, aby sa navnadili chute,
a tak sa vymýšľa a inovuje až doteraz, kým všetci nepomrieme,
alebo kým rozprávky nebude koniec.
Naše šťastie, že rozprávky mávajú šťastný koniec
-
bolo to kedysi dávno
a človek možno z nutnosti, možno nie, kto už teraz vie ako to presne bolo,
mlieko určené mláďatkám začal piť.
Na tom by možno nebolo nič až tak zlé, veď možno mlieka bolo dosť,
ale keď sa dostatočne presýtil a nabažil,
pre svoje požívačné chute vymyslel si zmenu.
Začal oddeľovať. Oddelil tuk, oddelil smotanu, oddelil tvaroh, oddelil mlieko.
A telíčko sa začalo čudovať čo sa deje a nezostávalo mu nič iné iba sa učiť tráviť to oddelene.
A keď sa znovu nabažilo a nasýtilo,
znovu bolo treba inovovať.
Tam prifarbiť, tam prichutiť.
Jasné, že ani to nestačilo.
Vymysleli sa ešte krásne lesklé obaly, aby lahodili oku, aby sa navnadili chute,
a tak sa vymýšľa a inovuje až doteraz, kým všetci nepomrieme,
alebo kým rozprávky nebude koniec.
Naše šťastie, že rozprávky mávajú šťastný koniec
hana> hm, tuto v bratislave moc kraviek ani koz behat po ulici nebude A vozit to niekde zdaleka ....
buc11> mozno sa proste kravske mlieko svojim zlozenim viac hodi na vyrobu masla, ale toto uz je z mojej strany spekulacia ...
Vedecke poznatky su dost dolezite - minimalne sa od nich mozes odrazit.
Koniec koncov ani by sme nevedeli napr. ze existuju nejake vitaminy a naco ich potrebujeme - aj tak vznika kopec vselijakych oblbovakov, ktore sa na nas hrnu z masmedii a clovek nemajuci ine informacie tomu uveri - preto mat informacie zo spravnych a overenych zdrojov je dolezite.
Napr. cely zivot som si myslel ze tuk je zly, najma vdaka reklamam z telky o nizkotucnych jogurtoch & spol. a vseobecnemu povedomiu o "zlych tukoch" - a ajhla, ukazuje sa ze uz niekolko 10roci su k dispozici studie ktore dokazuju potrebu roznych druhov tuku a naopak neexistuju studie ktore by dokazali ze tuk je zly, ako sa tvrdi v reklamach.
To ze sa s tym nerobis moc tazku hlavu je dobry pristup, ono asi nema velky zmysel mat 100% perfekt dietu a umret na kazdodenny stres z dodrzovania jej pravidiel.
Z mliecnych vyrobkov je podla mojich vedomosti najzdravsie maslo a este zakvasene vyrobky, ostatne veru nic moc. ... radsej nebudem pisat co je najzdravsie z masovych vyrobkov, o to tu asi nikto nestoji
buc11> mozno sa proste kravske mlieko svojim zlozenim viac hodi na vyrobu masla, ale toto uz je z mojej strany spekulacia ...
Vedecke poznatky su dost dolezite - minimalne sa od nich mozes odrazit.
Koniec koncov ani by sme nevedeli napr. ze existuju nejake vitaminy a naco ich potrebujeme - aj tak vznika kopec vselijakych oblbovakov, ktore sa na nas hrnu z masmedii a clovek nemajuci ine informacie tomu uveri - preto mat informacie zo spravnych a overenych zdrojov je dolezite.
Napr. cely zivot som si myslel ze tuk je zly, najma vdaka reklamam z telky o nizkotucnych jogurtoch & spol. a vseobecnemu povedomiu o "zlych tukoch" - a ajhla, ukazuje sa ze uz niekolko 10roci su k dispozici studie ktore dokazuju potrebu roznych druhov tuku a naopak neexistuju studie ktore by dokazali ze tuk je zly, ako sa tvrdi v reklamach.
To ze sa s tym nerobis moc tazku hlavu je dobry pristup, ono asi nema velky zmysel mat 100% perfekt dietu a umret na kazdodenny stres z dodrzovania jej pravidiel.
Z mliecnych vyrobkov je podla mojich vedomosti najzdravsie maslo a este zakvasene vyrobky, ostatne veru nic moc. ... radsej nebudem pisat co je najzdravsie z masovych vyrobkov, o to tu asi nikto nestoji
Martin, keď na tržniciach predávajú čučoriedky z horniakov, môžeš sa s nimi dohodnúť, či ti nedonesú aj čerstvo nadojené mlieko,
čučoriedky idú po 100.- Sk kg, je to dosť, ale zasa keby ich mal človek zbierať sám, tak by to tak veľa nepripadalo. Raz som ich zbierala rovno pod Kriváňom a bola to fuška.
Neviem ako by si horniaci ohodnotili čerstvo nadojené privezené mlieko.
Ja kupujem kozie 1,5 l za 40 Sk.-, a to koza je tu kúsok za plotom
čučoriedky idú po 100.- Sk kg, je to dosť, ale zasa keby ich mal človek zbierať sám, tak by to tak veľa nepripadalo. Raz som ich zbierala rovno pod Kriváňom a bola to fuška.
Neviem ako by si horniaci ohodnotili čerstvo nadojené privezené mlieko.
Ja kupujem kozie 1,5 l za 40 Sk.-, a to koza je tu kúsok za plotom
tak toto je z informací, které dáva radnice v Chodově u K. Varů (bydlí tam mamča s manželem a většina mých příbuzných z její strany, žila jsem v Chodově 10 let) a rozesílá lidem mailem a myslím i potom následně v tištěné podobě (informace kulturní, sportovní atd.), ale o to nejde. Spíš uvádím jako ukázku "informovanosti veřejnosti o prospěšnosti mléčných výrobků", jojo tooolik lidí žije v iluzi a ještě si myslí, že tím sobě a okolí prospívají...cituji:
Informace ze ZŠ Komenského ulice
Projekt "Mléko do škol"
Žáci 1. - 5. tříd ZŠ Komenského ulice Chodov vypili v uplynulém roce v rámci projektu "Mléko do škol" nejvíce mléka v karlovarském regionu. Jako odměnu dostala škola 15 000 Kč.
"Pěkné", že?
Informace ze ZŠ Komenského ulice
Projekt "Mléko do škol"
Žáci 1. - 5. tříd ZŠ Komenského ulice Chodov vypili v uplynulém roce v rámci projektu "Mléko do škol" nejvíce mléka v karlovarském regionu. Jako odměnu dostala škola 15 000 Kč.
"Pěkné", že?
No přímo NÁDHERA!Sluníčko píše:
Informace ze ZŠ Komenského ulice
Projekt "Mléko do škol"
Žáci 1. - 5. tříd ZŠ Komenského ulice Chodov vypili v uplynulém roce v rámci projektu "Mléko do škol" nejvíce mléka v karlovarském regionu. Jako odměnu dostala škola 15 000 Kč.
"Pěkné", že?
Vážně je mi z toho blbě... a teď při půstu tím více...
A od koho tu odměnu dostali? Jistě za tím stojí zase mlékárenský průmysl nebo ještě lépe nějaká konkrétní "mléčná" firma, což?
to asi ano a nebo prostě naprostá nevědomost o zdraví a zdravých potravinách, žádný pokrok.... Myslím si, že to dostali od města nebo spíše kraje, ale nevím. Podle tohoto tam mají povědomí o zdravých potravinách jak před tak 20 lety, to si jako dítě pamatuji, že jsem někde četla: Základní kameny zdravé stravy jsou: maso, mléko, máslo, vajíčka....
--------------------------
Jinak přeji příjemný průběh půstíku
--------------------------
Jinak přeji příjemný průběh půstíku
Mojmu kamosovi na strednej zomrela mama, lebo dostala zapal mozgovych blan ci take nieco, kvoli tomu ze pila nepasterizovane mlieko. Moc o tom neviem, ani neviem ake vysoke je riziko, no ja sa radsej mliecnych vyrobkov vzdam... ci pasterizovane, ci nepasterizovane, myslim ze to proste nieje potrava urcena pre cloveka. Mlieko sa ma pit prve mesiace zivota a iba materske a z vlastneho druhu... robia to tak vsetky cicavce (okrem cloveka).
syr jako droga?
napadlo vas nekdy, ze by se bezna potravina jako je syr mohla zaradit mezi drogy?
podle amrickeho lekare Neala Barnarda muze byt syr stejne navykovy jako morfin, protoze mleko, z nehoz se vyrabi, je kontaminovano malym mnozstvim morfia z kravskych jater.
Duvody, proc se u lidi muze takova zavislost objevit jsou biochemickeho charakteru.
Syr totiz obsahuje dost vysoke mnozstvi proteinu kaseinu, z nehoz behem traveni vznikaji v tele laty podobne morfinu.
Nastesti neni zavislost na syru nejak skodliva.......
(citace z casopisu Plus unor 2004)
... no a u koziho mleka je to asi to same, nebo bio syry se vyrabeji jinou technologii?
pembinak
"cogito ergo sum"
Re: syr jako droga?
ja myslím, že každá potravina je návyková
- Pepík Ševců
- Příspěvky: 523
- Registrován: stř pro 14, 2005 9:47
Re: syr jako droga?
Asi to tak má být.buc11 píše:ja myslím, že každá potravina je návyková
Re: syr jako droga?
já takový nechci být, vláčený pudama, chtěl bych rozhodovat za sebe já(nadjá), a ne pudiPepík Ševců píše:Asi to tak má být.buc11 píše:ja myslím, že každá potravina je návyková
zavislosti?
myslim, ze to ze nekdo je ulitlej na nejakou potravinu, syr, cokolada,atd., ze to svedci o tom, ze ma neceho nedostatek a mel by to nejak kompenzovat, treba cokolada sa se da zmirnit susenejma fikama a datlema, ale jen zmirnit.......
pembinak
pembinak
"cogito ergo sum"
to jsou prostě ty zvyky a přirozené chutě na sladké, slané, tučné....
jde to ale změnit...člověk prostě ty uspokojůjící potraviny "povyšuje" místo čokolády dá tahini s datlí, místo tučného avokádo s olivovým olejem, atd.
tedy u mě to takto probíhalo, přirozeně se měnily zvyky a i chutě, je to ale rozloženo dost v čase, než se to stane přirozeným
jde to ale změnit...člověk prostě ty uspokojůjící potraviny "povyšuje" místo čokolády dá tahini s datlí, místo tučného avokádo s olivovým olejem, atd.
tedy u mě to takto probíhalo, přirozeně se měnily zvyky a i chutě, je to ale rozloženo dost v čase, než se to stane přirozeným
- Pepík Ševců
- Příspěvky: 523
- Registrován: stř pro 14, 2005 9:47
Pravda. Jen ve mě stále hlodá ta otázka, jestli je to zapotřebí.Sluníčko píše:to jsou prostě ty zvyky a přirozené chutě na sladké, slané, tučné....
jde to ale změnit...člověk prostě ty uspokojůjící potraviny "povyšuje" místo čokolády dá tahini s datlí, místo tučného avokádo s olivovým olejem, atd.
tedy u mě to takto probíhalo, přirozeně se měnily zvyky a i chutě, je to ale rozloženo dost v čase, než se to stane přirozeným
To buc: Proč nechceš být vláčený pudy. Mě to někdy celkem baví.
To Johnny: tak tak
PŠ
já když si to zhodnotím zpětně, tak to zapotřebí u mě bylo, sice je na začátku nějaká snaha a určité odříkání, ale to jen v "uvozovkách" a potom se ta změna v chutích stala přirozenou, jiné chutě najednou přišly samy a staré odešly....a vše mělo právě a hlavně velmi dobrý dopad jak na mé tělo, tak na psychiku a také jsem najednou dokázala cítit už jen pohledem na nějaké starší jídlo, co jsem dřív jedla, ten pocit, který jsem mívala, když jsem ho snědal a nemyslím jen ten na jazyku, ale ten mnoha hodinový, to co to v těle dělalo a jak to postupovalo a všechny aspekty s tím spojené i ta ztráta takového čistého, jasného pocitu v těle atd.....a to už se mi ani nechtělo vůbec opakovatPepík Ševců píše:Pravda. Jen ve mě stále hlodá ta otázka, jestli je to zapotřebí.Sluníčko píše:to jsou prostě ty zvyky a přirozené chutě na sladké, slané, tučné....
jde to ale změnit...člověk prostě ty uspokojůjící potraviny "povyšuje" místo čokolády dá tahini s datlí, místo tučného avokádo s olivovým olejem, atd.
tedy u mě to takto probíhalo, přirozeně se měnily zvyky a i chutě, je to ale rozloženo dost v čase, než se to stane přirozeným
To buc: Proč nechceš být vláčený pudy. Mě to někdy celkem baví.
To Johnny: tak tak
PŠ
ale jak říkám, hraje zde hodně roli čas, je to běh nadelší trať, který za to stojí, tedy pro mě stál a stojí a to rozhodně
- Pepík Ševců
- Příspěvky: 523
- Registrován: stř pro 14, 2005 9:47
Vím, že Ty to máš vyřešeno. Každý nemá to štěstí.Sluníčko píše: já když si to zhodnotím zpětně, tak to zapotřebí u mě bylo
Ale k tématu:
to pembinak: máš na to někde odkaz? kouknul bych na to.
Nemyslím si, že by to byla tak úplná pravda , málokdy věřím tomu, co čtu v neodborném tisku.
Ještě pro Buc: Jídlo, pití, dýchání, spánek a spousta dalších věcí není závislost, ale potřeba. Když to vezmeš takto, nemusíš si dělat hlavu.
PŠ
Jde o vyrovnání principu jin/jang. Tèlo si snazí vytvorit vzdy rovnováhu.myslim, ze to ze nekdo je ulitlej na nejakou potravinu, syr, cokolada,atd., ze to svedci o tom, ze ma neceho nedostatek a mel by to nejak kompenzovat, treba cokolada sa se da zmirnit susenejma fikama a datlema, ale jen zmirnit.......
pembinak
Pokud jís maso nebo sýry, bývají nalozeny v prumyslové soli anebo jsou tyto produkty porádnè osolené prumyslovou solí. A vyrovnávající reakce tèla je - chut na prumyslový cukrovinky, zmrzliny apod. Kazdopádnè obojí skodí tèlu.
Spís je lepsí nahradit prícinu a následek pak z toho vyjde lepsí.
člověk si to ani neuvědomuje, ale většinu rozhodnutí koná automaticky, mimochodem, neuvědoměle, třeba i jídlo a dýchání, ale mohu se i zamyslet a třeba jest 60 dní se nemusí se,Johny píše:No aby tě už neovládali ti pudi..
jak třeba Pavel-mrkniTe se na pust, popisuje to zajímavě, tím svým stylem, a nechala ho i skvělá Štěpánka, je to lepší než seriály v TV, řek bych, že stálá partnerka je nad jeho síly, možná já kdybych byl baba, bych na něho byl dostatečně cáklej, ale hlavně se mi zdá obrat v názorech a že to přiznal ohledně potravy, vždycky to zlehčoval, že má na to svoje fígle. Ale jinak pokorný hluboký obdiv k mému tajnému gurůovi,
a hlavu si z toho nedělám, je to mé hobby a baví mne, když se mi něco z toho daří vědomě činiti.
nepasterizovaný sýr
Ahoj nevíte nekdo jak by se mohl udelat nepasterizovany kozi syr? Ja bych chtela neco jako indicky panýr, ale z koziho a jeste nepasterizovaneho mleka. No cetla jsem o vyrobe koziho syru z nepasterovaneho mleka a dokonce se nezahrival jen o pokojove teplote se vyrabel, ale je potreba k tomu mit to nejake syridlo, coz se mi moc nelibi. Tak premyslim jestli by to neslo udelat treba jen s pomoci te citonove stavy, tak jak se dela ten syr indicky Panýr, ale ten se skoro vari, tak nevim. Nevite nekdo jak sby se to dalo udelat alternativne? Diky Ivana
Zahřeješ to mlíko aby se v tom dal udržet prst a pak tam při míchání přilíváš po troškách jablečný nebo vinnýv ocet, snad i citronovou šťávu, až se to zdrcne - vytvoří hrudky. Ocet zůstane v syrovátce. Pak se to přecedí, udělá tvar, případně z povrchu prosolí (sůl se dostane dovnitř), zabalí do plátna a nechá ležet libovolně dlouho (pokud je použita sůl) podle gusta. Vznikne čerstvý až vyzrálý až plesnivý sýr jako hermelýn podle toho, jak se nechá dlouho.
Ale nezkoušel jsem to, mám tuhle informaci od jedné paní od které beru sem tam mlíko od šťastných pasoucích se krav a dělam z něj kefír nebo piju tak. Taky jsem slyšel, že syrovátka neutralizuje negativní účinky mléka - sýrů, takže mléko jako takové, lépe kefír nebo yogurt samozřejmě nepasterované by měl být vcelku bez problémů,... pro ty, kdož nadávají na mléko jak je hlenotvorné a kdo ví co ještě.
Otázka etická a praktická co se týče soběstačnosti však zůstává nevyřešena. Kéž by moje tělo bylo spokojené i bez toho..
Ale nezkoušel jsem to, mám tuhle informaci od jedné paní od které beru sem tam mlíko od šťastných pasoucích se krav a dělam z něj kefír nebo piju tak. Taky jsem slyšel, že syrovátka neutralizuje negativní účinky mléka - sýrů, takže mléko jako takové, lépe kefír nebo yogurt samozřejmě nepasterované by měl být vcelku bez problémů,... pro ty, kdož nadávají na mléko jak je hlenotvorné a kdo ví co ještě.
Otázka etická a praktická co se týče soběstačnosti však zůstává nevyřešena. Kéž by moje tělo bylo spokojené i bez toho..