"Složení mateřského mléka je 1,5 gramu bílkovin, 3,8–4 gramy tuků a 7 gramů mléčného cukru (laktozy) na 100 ml mléka."
Lidské mléko se uvádí orientačně:
6,8 % cukry (tj. cca 54,4 % cukrů v sušině!)
4,0 % tuky (tj. cca 32 % tuků v sušině)
1,5 % bílkoviny (tj. cca 12 % bílkovin v sušině)
0,2 % minerálií * (tj. cca 1,6 % minerálií /
vláknina se pro kojence nenachází - avšak pro dospělce je potřebná/ v sušině)
Zbytek voda a rozpuštěné plyny.
* Ony minerálie jsou převážně Ca, P, Na, K, Cl.
(Prý "významný je nižší obsah sodíku v mateřském mléce s porovnání s kravským, protože snižuje zátěž nezralých ledvin novorozence.")
"Cukry a tuky jsou variabilními složkami mateřského mléka, dokud jsou bílkoviny jeho stálou složkou."
"Mateřské mléko u člověka má snížený obsah bílkovin než jiné savčí druhy, což je způsobeno tím, že u novorozence se vyvíjí hlavně mozek. /HYPOTÉZY O LEPŠÍM MOZKU DÍKY KONZUMACI MASA TÍM ASI PADAJÍ, VIĎTE?/ Z bílkovin je zastoupen hlavně laktalbumin a menší část připadá kasein. Tuky tvoří v mateřském mléce proměnlivou složku v závislosti na stravovacích návycích matky. Velká část tuků připadá na nenasycené mastné kyseliny, cholesterol a fosfolipidy (30–40 mg / 100 ml), které jsou oproti kravskému mléku zastoupeny 4 krát více. Je současně bohaté i na imunologicky aktivní protilátky, které podporují vývoj imunitního systému kojence.
( "Střevo narozeného dítěte má jednu zvláštnost. Jeho stěna je velice řídká a proto v prvních hodinách po narození je dobře prostupná i pro velké molekuly. To má zcela zásadní význam z pohledu obranyschopnosti dítěte. Protilátky jsou poměrně velké a složité molekuly a za normálních okolností nejsou schopné přes střevní stěnu do krve přestupovat.
Je nesmírně důležité, aby narozené dítě vypilo kolostra co nejvíce v prvních hodinách svého života. Není nutné vypít velký objem, čím častěji však i po troškách dítě saje, tím odolnější bude v budoucnosti jeho obranný systém. S určitou nadsázkou lze říci, že v této době se rozhoduje na zbytek života. Názory na dobu, kdy již střevní stěna přestane tyto velké molekuly propouštět, se mezi odborníky trošku různí. Jedna skupina se přiklání k názoru, že se tak děje nejpozději do 24 hodin od narození, někteří odborníci však připouští dobu přibližně dvojnásobnou. Všichni se však shodují v tom, že s přibývající dobou se stěna střeva stále více uzavírá a zmenšuje se tak velikost molekul, které jsou schopny přes střevní stěnu přecházet."
http://galenus.cz/tehotenstvi-kojeni.php )
Mateřské mléko obsahuje také některé adipokiny, což vysvětluje fakt, že déle kojené děti mají v dospělosti méně problémů s obezitou a metabolickými poruchami.
Na trávení mateřského mléka u člověka se podílí hlavně enzym lipáza, který se nachází v mateřském mléce. V případě kravského mléka tento enzym chybí."
"Mateřské mléko se tráví přibližně dvakrát rychleji, než jakákoliv jiná mléčná náhražka. Dítě dokáže strávit plnou dávku mateřského mléka přibližně za 1,5 až 2 hodiny. Bylo také prokázáno, že častější kojení podle požadavků dítěte, byť i v menších dávkách, nakonec vede za celý den k vyššímu příjmu mléka, než v případech pravidelných intervalů. Dítě tak i rychleji zvyšuje svoji hmotnost.
Mléčné náhražky, které jsou doplňovány klasickým cukrem nebo glukózou nejsou úplně ideální, lepší je, pokud je doplňován mléčný cukr laktóza. Vysvětlení tohoto biochemického požadavku je dosti složité a překračuje rámec tohoto pojednání."
---
"Mládě tuleně musí rychle vyrůst a získat silnou vrstvu tuku, která jej chrání ve studené vodě proti chladu.
Tulení mléko obsahuje přibližně:
32,3 % vody
2,6 % cukrů (tj. 3,84 % v sušině)
53,2 % tuku (tj. 78,58 % v sušině)
11,2 % bílkovin (tj. 16,54 % v sušině)
? 0,7 % minerálií (tj. 1,04 % v sušině).
--- Poznámka mezi čárami: Zajímavé, že
ani tak se mládě tulení nenachází ve stavu chronické ketózy? Ale naopak v pěkném anabolismu...
Kravské mléko je naopak velice podobné lidskému, jen má méně cukrů, trochu více bílkovin a celkově větší objem dojivosti.
"Jinak kolostrum ("prvotní mléko") produkuje i člověk, ale kolostrum lidské matky má asi 30-40x méně imunitních faktorů než kolostrum kravské. Protože lidský novorozenec, na rozdíl od telátka, může přijímat tyto faktory prostřednictvím placenty, nemusí být lidské kolostrum tak bohaté na růstové a obranné látky."
---
A nakonec hřebíček do rakvičky některých cukrofobních hypotéz:
"
Mateřské mléko je v porovnání s mlékem ostatních savců nejbohatší na cukry.
Mateřské mléko obsahuje čtrnáct různých druhů cukru. Kravské mléko obsahuje jen dva druhy."