ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách
Moderátor: hugo
ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách
Ahojky, tady začátečník.
Začínám na mrkvi, ta šťáva by měla být přímo zázračná..
ale právě jsem se někde dočetla, že ta, co je v dostání v supermarketech, prostě ne ta z bio-zahrádky, bývá plná dusíku, dusičnanů nebo čeho..
Jaký máte názor, mam i nadále pít denně ten svuj čtvrtlitr mrkvový šťávy, nebo si raděj jenom jednu schroupat vcelku, nebo ji raděj vůbec nejíst... Předem dík moc. (Prý se raděj nemá dávat ani miminům, ta kupovaná.)(ale já jinou nemam k dispozici)
bludicka
(PS: Jinak já se na ovoci a zelenině vezu právě 8 den..
Připadám si jak nějaké zvířátko, očuchávám ochutnávám..
První pozitivní zpětná reakce, které se mi dostalo - prý mám teď nějaké červené tváře.., no, taky se mi zdá. Dřív jsem byla vždycky bledule. Žebychřipka hmm)
Začínám na mrkvi, ta šťáva by měla být přímo zázračná..
ale právě jsem se někde dočetla, že ta, co je v dostání v supermarketech, prostě ne ta z bio-zahrádky, bývá plná dusíku, dusičnanů nebo čeho..
Jaký máte názor, mam i nadále pít denně ten svuj čtvrtlitr mrkvový šťávy, nebo si raděj jenom jednu schroupat vcelku, nebo ji raděj vůbec nejíst... Předem dík moc. (Prý se raděj nemá dávat ani miminům, ta kupovaná.)(ale já jinou nemam k dispozici)
bludicka
(PS: Jinak já se na ovoci a zelenině vezu právě 8 den..
Připadám si jak nějaké zvířátko, očuchávám ochutnávám..
První pozitivní zpětná reakce, které se mi dostalo - prý mám teď nějaké červené tváře.., no, taky se mi zdá. Dřív jsem byla vždycky bledule. Žebychřipka hmm)
Re: Mrkev a dusičnany
Ahoj.Pokud máš přístup k bioobchůdkům s biozeleninou,tak neváhej.Chuť biomrkve je nesrovnatelná s komerčně pěstovanou.Bohužel i v ceně...
Jinak dusičnany bývají hlavně ve šlupce,tak aspoň oloupat!Na dusičnany bývají bohaté i hlávkové saláty a jiné plodiny pěstované na vegetativní orgány.
Obecně se říká,že všeho moc škodí.Takže když bys opravdu pila stále šťávu z komerčně pěstovaných mrkví.....tak nevim nevim.
Jinak dusičnany bývají hlavně ve šlupce,tak aspoň oloupat!Na dusičnany bývají bohaté i hlávkové saláty a jiné plodiny pěstované na vegetativní orgány.
Obecně se říká,že všeho moc škodí.Takže když bys opravdu pila stále šťávu z komerčně pěstovaných mrkví.....tak nevim nevim.
Dík Pavluško.
Řídim se zatím převážně dle doporučení Walkera.. ten říká, že aby bylo někdy někde něco znát, musí se pít denně aspoň půllitr těch šťáv, několik týdnů. Jak jsem psala, jsem na cca 0,25. Dejme tomu, když takhle budu pokračovat třeba měsíc, otrávim se? nevim, kladu si otázku, jestli mi to přinese víc užitku nebo neplechy.
Právěže biokrámek jsem v okolí dosud neobjevila. Prodávaj se ještě mrkve s natí, ale v carrfuru stojí pár takovejch mrkviček se zelenym 30,-. Takže kupuju ty podezřele přerostlý , na váhu, nebo ty v těch pytlích po kilu .
Hmm, uvítám další postřehy, názory..
dík předem blu.
PS: Pavluško nejsem si zcela jista, co znamená plodiny pěstované na vegetativní orgány.
Řídim se zatím převážně dle doporučení Walkera.. ten říká, že aby bylo někdy někde něco znát, musí se pít denně aspoň půllitr těch šťáv, několik týdnů. Jak jsem psala, jsem na cca 0,25. Dejme tomu, když takhle budu pokračovat třeba měsíc, otrávim se? nevim, kladu si otázku, jestli mi to přinese víc užitku nebo neplechy.
Právěže biokrámek jsem v okolí dosud neobjevila. Prodávaj se ještě mrkve s natí, ale v carrfuru stojí pár takovejch mrkviček se zelenym 30,-. Takže kupuju ty podezřele přerostlý , na váhu, nebo ty v těch pytlích po kilu .
Hmm, uvítám další postřehy, názory..
dík předem blu.
PS: Pavluško nejsem si zcela jista, co znamená plodiny pěstované na vegetativní orgány.
To jsi mě tvx potěšil, už jsem se málem začala od tej mrkve odklánět.
Možná jsem spíš měla ten dotaz položit jinak, fakt mě to hodně zajímá:
MA TU NEKDO PO TECH VELIKEJCH KOMERCNICH MRKVICKACH, VELIKEJ SLADOUCKEJCH JABLICKACH APOD. PO VETSI KONZUMACI NEJAKE PROBLEMY?
(možná by se tohle téma mělo pojmenovat spíš na Plody ze supermarketů)
nebo
KDO Z VAS, KROME ME, MA ZAKLAD JIDELNICKU PRAVE NA TOMTO DOVAZENEM, MARKETOVEM OVOCI , ZELENINE, JEHOZ PŮVOD A ZIVOTOPIS NEZNAMY?
Dík moc
blu.
Možná jsem spíš měla ten dotaz položit jinak, fakt mě to hodně zajímá:
MA TU NEKDO PO TECH VELIKEJCH KOMERCNICH MRKVICKACH, VELIKEJ SLADOUCKEJCH JABLICKACH APOD. PO VETSI KONZUMACI NEJAKE PROBLEMY?
(možná by se tohle téma mělo pojmenovat spíš na Plody ze supermarketů)
nebo
KDO Z VAS, KROME ME, MA ZAKLAD JIDELNICKU PRAVE NA TOMTO DOVAZENEM, MARKETOVEM OVOCI , ZELENINE, JEHOZ PŮVOD A ZIVOTOPIS NEZNAMY?
Dík moc
blu.
v každém případě, až na vyjímky, na mě hůř působí výrobky z kravskýho mlíka a mouky, třeba taková pizza, nežli většina supermarketovýho ovoce a zelenoiny. Samozřejmě že BIO je lepší a nejlepší je natrhat si na zahradě nebo ve volné přírodě. Mam dokonce i líné sousedy ktřeí mě nechají obrat si u nich ovocné stromy a podobně.
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
-
- Příspěvky: 224
- Registrován: sob bře 06, 2004 22:01
- Bydliště: JMor
Já taky jím nebio zeleninu ze supermarketů, když nemám vlastní v zimě. A moje citlivé tělo pozná, že nebio zelenina je pro něj snesitelnější než všechny ostatní nebio potraviny a dokonce ji snese líp než bio sušené ovoce. Ale snažím se kupovat bio zeleninu, když to jde. Třeba u brambor je to dost rozdíl, bio a nebio.
Jednoduše řečeno:Vegetativními orgány se rostlinky pohlavně nerozmnožují.Takže vegetativní nejsou např.:semínka,oříšky,plody ovocných stromů...bludicka píše: PS: Pavluško nejsem si zcela jista, co znamená plodiny pěstované na vegetativní orgány.
Já tě přeci nechtěla strašit,ale ode mne se doporučení jíst mrkvičky ze supermarketů nedočkáš.
Obecně se to nedoporučuje hlavně malým dětem.My prý snad vydržíme víc.
PS:Taky si výjimečně koupím nebiomrkev(když se OPRAVDU nemůžu dostat k bio),ale nechutná mi.
Vykoledoval jsem si kilo sušených meruněk a jsou sířené. Protože mají pěknou oranžovou barvu, tak to podle mě znamená, že to tím konzervantem musí být prolezlé skrz naskrz. Takže doporučené opláchnutí teplou vosou asi nepomůže. Co myslíte?
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
Dobré ráno,
jak ro máte s natlučeným ovocem. Jsem vychován a naučen tak, že jak je něco trochu ťuklé, tak že se to nemá jíst, protože to špatné je pak v celém plodu (hlavně jablka). Ale zase když v přírodě spadne jablko pod strom, tak to je přirozené. Tak jak u vás?
jak ro máte s natlučeným ovocem. Jsem vychován a naučen tak, že jak je něco trochu ťuklé, tak že se to nemá jíst, protože to špatné je pak v celém plodu (hlavně jablka). Ale zase když v přírodě spadne jablko pod strom, tak to je přirozené. Tak jak u vás?
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
-
- Příspěvky: 1440
- Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
- Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, já se řídím pravidlem "jak by to asi udělal opičák ?" neboli nechám se řídit svým tělem a chutí. Je-li to chuťově dobré - brat, nechutná-li nebrat. Např. tebou zmiňované padané ovoce - bezva, navíc je už i s B 12Advid píše:Dobré ráno,
jak ro máte s natlučeným ovocem. Jsem vychován a naučen tak, že jak je něco trochu ťuklé, tak že se to nemá jíst, protože to špatné je pak v celém plodu (hlavně jablka). Ale zase když v přírodě spadne jablko pod strom, tak to je přirozené. Tak jak u vás?
- Pepík Ševců
- Příspěvky: 523
- Registrován: stř pro 14, 2005 9:47
Na plísně bacha !!!
Jsou to organismy, který neznaj pohlavní rozmnožování a tak změny v genofondu docilují vytvářením mutgeních jedů - aflatoxinů. To jsou nejvíc rokovinotvorný a mutagení látky, vyskytující se v přírodě.
Každopádně to nejsou jenom nějaký škodliviny, tyhle se navíc trvale usazujou v těle. Některý národy v africe co rádi konzumujou zplesnivělý potraviny maj vysokej výskyt rakoviny jater.
Jinak jsou i plísně neškodlivý.
Jsou to organismy, který neznaj pohlavní rozmnožování a tak změny v genofondu docilují vytvářením mutgeních jedů - aflatoxinů. To jsou nejvíc rokovinotvorný a mutagení látky, vyskytující se v přírodě.
Každopádně to nejsou jenom nějaký škodliviny, tyhle se navíc trvale usazujou v těle. Některý národy v africe co rádi konzumujou zplesnivělý potraviny maj vysokej výskyt rakoviny jater.
Jinak jsou i plísně neškodlivý.
no právě, jsou jich miliony druhů, třeba jako údajně příznivé plísně krále sýrů a na pozdně sběrových hroznech (myslím, že i tyto zaměstnají leukocyťáky na jejich odstranění), plno plísní se v těle asi nechytí, páč vegetují jen na určité potravě a hlavně myslím, že to závisí na stavu daného imunitního systému, zda si s čím poradí, tedy i s nimi, páč je vidět, že někdo je má často, víc nebo míň nebo furt a určitě to nemá z jabka, páč jich normálně nadejchá za minutu stofky, ale proto, že se jim u něho daří-a tudíž jsem si je nevyčlenil podobně jak hnilobce jako nepřátele nabrvan-vše ovšem bez záruky, jen PMN a 30leté konzumace.PetrK píše:Na plísně bacha !!!
Jsou to organismy, který neznaj pohlavní rozmnožování a tak změny v genofondu docilují vytvářením mutgeních jedů - aflatoxinů. To jsou nejvíc rokovinotvorný a mutagení látky, vyskytující se v přírodě.
Každopádně to nejsou jenom nějaký škodliviny, tyhle se navíc trvale usazujou v těle. Některý národy v africe co rádi konzumujou zplesnivělý potraviny maj vysokej výskyt rakoviny jater.
Jinak jsou i plísně neškodlivý.
že by někdo rád konzumoval systematicjky plesnivý?,
aféra např s afroburáky je mi známa, ovšem já hovořím o prorostlým jabku neviditelnou a nosmeling plísní než se cpaním pytlíky ztuchburáků.
jinak plísně nebrat, stejně jak postřiky, hnojiva a pod.
buc11 píše:co ta Vaše B12?
Jinak na plísně jsem "prase" - vykrojím a zbytek sním i když vím, že je to prolezlý - tedy pokud mě nevaruje chuť a čich (které je třeba věřit a ne odb. teoriím o toxicitě) - to pak vyhazuji (což tedy není skoro nikdy). Tedy vlastně souhlas se Standou a s jinými - chovat se jak vopičák, i když on má asi senzory chuti a čichu "chytřejší" - zde bych viděl jediný problém - tedy, že nebudu vyrován.
Nevědomost je tak lehká!
Co vim, ty nebezpečný plísně jsou třeba na chlebu, ale to je tady bezpředmětný. Pravda, že na třeba na vínu se nechávaj růst záměrně. Neškoděj tím, že by se uchytili v nás (to umí asi jenom candida) ale že s nima sníme ty jedy. Já teda jak to má podezdřele hořkou chuť (ořechy) nebo je tam plíseň vidět, tak to je do koše.
Možná je to profesionální deformace, ale zabývám se měřením některých rakovinotvorných látek v pracovním prostředí a co vím, jedy se můžou ukládat v těle třeba i po celý život. Při dosažení limitu pomůže jen trvalá změna prostředí a doufat, že už se ničím nekontaminujeme. ... A nebo to řešit půstem a tak, ale úplně bych na to nesázel.
Možná je to profesionální deformace, ale zabývám se měřením některých rakovinotvorných látek v pracovním prostředí a co vím, jedy se můžou ukládat v těle třeba i po celý život. Při dosažení limitu pomůže jen trvalá změna prostředí a doufat, že už se ničím nekontaminujeme. ... A nebo to řešit půstem a tak, ale úplně bych na to nesázel.
je divný, že koza zežere zvlášť nahnilý i naplesnivělý, i když by mohla bez vady, páč pod stromem je jich hafoun, ke každýmu čuchne zaváhá (nebo že by zapřemýšlí, vyhodnotí) a buď kousne, či testuje další, a není blbá?Honza píše:buc11 píše:co ta Vaše B12?
Jinak na plísně jsem "prase" - vykrojím a zbytek sním i když vím, že je to prolezlý - tedy pokud mě nevaruje chuť a čich (které je třeba věřit a ne odb. teoriím o toxicitě) - to pak vyhazuji (což tedy není skoro nikdy). Tedy vlastně souhlas se Standou a s jinými - chovat se jak vopičák, i když on má asi senzory chuti a čichu "chytřejší" - zde bych viděl jediný problém - tedy, že nebudu vyrován.
možná by pomohlo, kdyby ses na 1 den stal kozou a pak nám tu referoval, jak to vlastně je - kdy je to košer a kdy ne. Protože jinak se asi k řešení nedobabráme.buc11 píše:je divný, že koza zežere zvlášť nahnilý i naplesnivělý, i když by mohla bez vady, páč pod stromem je jich hafoun, ke každýmu čuchne zaváhá (nebo že by zapřemýšlí, vyhodnotí) a buď kousne, či testuje další, a není blbá?Honza píše:buc11 píše:co ta Vaše B12?
Jinak na plísně jsem "prase" - vykrojím a zbytek sním i když vím, že je to prolezlý - tedy pokud mě nevaruje chuť a čich (které je třeba věřit a ne odb. teoriím o toxicitě) - to pak vyhazuji (což tedy není skoro nikdy). Tedy vlastně souhlas se Standou a s jinými - chovat se jak vopičák, i když on má asi senzory chuti a čichu "chytřejší" - zde bych viděl jediný problém - tedy, že nebudu vyrován.
Nevědomost je tak lehká!
Zaujímavé informácie o potravinách
Na radiu Lumen sa v pravidelnej relacii UV hovor dna 22.02.2008 venovali 2,5 hodiny teme Zaujímavé informácie o potravinách. Hostom bola detska gastroenterologicka MUDr. Alena Jancová. Rozpravala vseobecne o potravinach, vela o technologii spracovania potravin. A ako sa ta technologia starociami zmenila. Napriklad vo vyrobe chleba povobne z kvasku a dnes rychlokvasenim a aky je to rozdiel, co sa tyka obsahu istych latok v nom a aky to ma dopad na zdravie. Preco niektore vlocky nie su stravitelne. Podobne mlieko, mliecne vyrobky, jogurty, syry... Maso, dokonca aj sposob udenia ako sa zmenil. Zelenina, ovocie, atd. Aditiva. Velmi zaujimave, hlavne pre variacich, ale nielen pre nich. Ma prijemny hlas a vysvetlovala celkom zrozumitelne, priam pedagogicky. Aj nejake nove veci som sa dozvedel. Da sa stiahnut alebo pocuvat z: http://www.lumen.sk/live-detail.php?id=16&m=2&r=2008" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách
O vikendu jsem byla v sadu v zapadnich Cechach pro jablka v domeni,ze to nebude tak chemicky osetrovane a je to pomerne cisty kraj.A vskutku a presto me to vyrazilo dech.Pan me radostne oznamoval,ze oni strikaji opravdu malo jen 12x(sic!!!!),protoze kdyz byl v sadech ve Francii,oni strikaji 28x . No,uplne me chut na ty jablka presla a mela jsem nutkani mu to jit vratit. Takze si predstavte co asi tak je k mani v supermarketu.
Kdo se diva ven,sni a kdo dovnitr,ten se probouzi. - Carl jung
Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách
Záleží čím stříkají, jestli se to do ovoce nějak dostane nebo jestli to spláchne déšť a tak dál.
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.
Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách
a hlavne v jake faziSitar píše:Záleží čím stříkají, jestli se to do ovoce nějak dostane nebo jestli to spláchne déšť a tak dál.
rezidua v nich zustavaji jen urcitou dobu a spousta postriku probehne dlouho pred sklizni
takove ty "dozravaci" postriky se u nas snad nepouzivaji a na jabka uz vubec ne
rozhodne bych vynechal mekke ovoce z dovozu
Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách
dozravaci postriky ne,ale treba postrik proti obaleci(cervivost tresni,svestek)se aplikuje relativne tesne pred sklizni. Bohuzel je tu velka variabilita, a jsou strikaci co si s tim hlavu nelamou.Kladny je ,ze postriky stoji penize a tudiz je z ekonomickeho hlediska -alespon u nas- pristup takovy,ze potrikat co je nutne a ne to co mame na sklade.No,ale fakt asi zalezi sad od sadu. Proste jabka co jsem privezla snim ja,pac to ze sebe dostanu hladovkou a pro decko bud najdu bio od zahradkare nebo ho koupim.Uz to fakt kurna neresim,ale nastvana su ,to jo
Kdo se diva ven,sni a kdo dovnitr,ten se probouzi. - Carl jung
Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách
u jablek je treba preferovat podzimni a zimni odrudy
Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách
Postřiky nebrat - brrr!!!
Ale je fakt, že když je bio v nedohlednu, taky občas sáhnu po nebio. Rozdíl je citelný hlavně na mrkvi a jablkách. Většinou se držím Walkera a říkám si, že on taky dělal šťávu z nebio a tvrdil, že ve šťávě z chemie nic nezůstane, vše je ve vláknině, kterou pak vyhodíte (teda já to cpu koňovi - tak to je fakt chudák)
A co je opravdu nechutný, je postřik na nebio pomerančích a grepech!
Na bio mrkev mám, ale kupovat 4 bio pomeranče za 60 Kč je pro mě trochu drahý špás, páč mám spotřebu tak kilo na osobu denně, takže to omývám pod vlažnou vodou (ale jestli je to k něčemu, to tedy vážně pochybuju )
Ale je fakt, že když je bio v nedohlednu, taky občas sáhnu po nebio. Rozdíl je citelný hlavně na mrkvi a jablkách. Většinou se držím Walkera a říkám si, že on taky dělal šťávu z nebio a tvrdil, že ve šťávě z chemie nic nezůstane, vše je ve vláknině, kterou pak vyhodíte (teda já to cpu koňovi - tak to je fakt chudák)
A co je opravdu nechutný, je postřik na nebio pomerančích a grepech!
Na bio mrkev mám, ale kupovat 4 bio pomeranče za 60 Kč je pro mě trochu drahý špás, páč mám spotřebu tak kilo na osobu denně, takže to omývám pod vlažnou vodou (ale jestli je to k něčemu, to tedy vážně pochybuju )
Jediná svoboda, kterou člověk disponuje, je svoboda volby.
- tristazmista
- Příspěvky: 483
- Registrován: stř lis 28, 2007 0:50
- Bydliště: Brno
Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách
Rarach píše:Postřiky nebrat - brrr!!!
Ale je fakt, že když je bio v nedohlednu, taky občas sáhnu po nebio. Rozdíl je citelný hlavně na mrkvi a jablkách. Většinou se držím Walkera a říkám si, že on taky dělal šťávu z nebio a tvrdil, že ve šťávě z chemie nic nezůstane, vše je ve vláknině, kterou pak vyhodíte (teda já to cpu koňovi - tak to je fakt chudák)
A co je opravdu nechutný, je postřik na nebio pomerančích a grepech!
Na bio mrkev mám, ale kupovat 4 bio pomeranče za 60 Kč je pro mě trochu drahý špás, páč mám spotřebu tak kilo na osobu denně, takže to omývám pod vlažnou vodou (ale jestli je to k něčemu, to tedy vážně pochybuju )
to co se pouziva na pomiky na prevoz, to je fakt sila. Je to zakazany aplikovat venku, pac by to vymlatilo vcely....
jinak ja problem s nebio nemam, jen kdyz se slupka neji. Snedl sem xx kilo nebio pomerancu a nidky mi nic nebylo, zato jednou pri vylete do vinohradu sem si utrhl 3 trsy hroznu(strikanych asi 6x), snedl a pak otrava pesticidy Dva dny me bylo na umreni, bolest v krku, silny kasel(ktery nastal uz par minut po konzumaci) Letos uz tak blbej nejsem, strikanym se vyhejbam obloukem
Your garden ain't gonna grow unless it's got some good shit for fertilizer.
Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách
Jenže jak přimějete lidi, aby nepatlali ten sajrajt na rostlinky???
Zvlášť když se v médiích prezentují bio a nebio jako stejné (akorát bio jsou dražší ) Za tenhle názor bych sekala ruce
Ale zase na obranu vařáků musím uznat, že když mají už tak prožrané tělo vším možným, tak je nějaká ta další chemie už asi nepřekvapí. A pokud se k tomu přidá ekonomika s heslem: "Dostaň ze všeho nejvíc a vypleň, co můžeš", tak se vlastně ani nedivím.
Zvlášť když se v médiích prezentují bio a nebio jako stejné (akorát bio jsou dražší ) Za tenhle názor bych sekala ruce
Ale zase na obranu vařáků musím uznat, že když mají už tak prožrané tělo vším možným, tak je nějaká ta další chemie už asi nepřekvapí. A pokud se k tomu přidá ekonomika s heslem: "Dostaň ze všeho nejvíc a vypleň, co můžeš", tak se vlastně ani nedivím.
Jediná svoboda, kterou člověk disponuje, je svoboda volby.
Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách
ja vlastni vypestky nestrikam vubec a taky je to videt.letos nemam zadne nashi-sezralo je buhvi co,hrozny mam uz 2.rokem zubozene nejakou plisni bo co,takze to nakonec ma tak 10% kulicek co by melo mit,protoze zbytek se vysusi a odpadne. Bohuzel nemam tak velkou zahradu,abych to resila extenzivni vysadbou
Kdo se diva ven,sni a kdo dovnitr,ten se probouzi. - Carl jung
Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách
Asi by nešlo u rostlin udělat nějakou variantu půstu, na ozdravění od škůdců vlastním imunitním systémem, co?
Re: ŠKODLIVÉ LÁTKY v potravinách
Kdo se diva ven,sni a kdo dovnitr,ten se probouzi. - Carl jung