Stránka 11 z 11

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů (ryza)

Napsal: stř led 22, 2014 13:48
od Lekno
How To Sprout Brown Rice
http://www.youtube.com/watch?v=47yjT6whN9A

Rizoto po cesku
http://raw-katka.webnode.cz/news/rizoto-po-cesku/

Mne sa zatial nezadarilo, je to iba otazka casu :) /asi som pouzil staru ryzu/

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: čtv dub 24, 2014 9:47
od timsel
Po nějaké době na jídech bez škrobů zkouším asi 14 dní jíst naklíčené luštěniny (130 gramů v suchém stavu - s máslíčkem :delicacy: ), připadá mi, jako by mi po nich vyloženě naběhlo břicho :shock: Ne, že bych trpěla nějakým nadmutím nebo něčím podobným, ale jako bych snad měla roztažená střeva. Škroboviny na sebe prý vážou dost vody, může to být tím? Nebo je to prostě tou pro organismus nezvyklou stravou? Začala jsem malými dávkami a postupně navyšuju, ale ten pocit je pořád stejný.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: pon říj 06, 2014 9:07
od martin.hippo
Lea píše:Otázka na všechny přítomné klíčkaře: jak je možné, že mi po pouhém měsíci 100 procent vita stravy (až na 2 dny s hrnkem čerstvého kozího mlíka ze sousední vísky) tělo začalo odmítat klíčky (hlavně luštěninové, hrůůůůza)? Po pěkně naklíčené cizrně mi bylo celkem těžko, ale nějak jsem tomu nevěnovala pozornost. Po čočce už je mi mizerně a vojtěška taky nic moc, i když to bych ještě snesla. Nevím, třeba dělám nějakou chybu. Nevíte někdo, jaký klíček je nejlépe stravitelný? Přeci jen je to zábavička, si to pěstovat a těšit se na to. Tak se toho nechci vzdávat. (Všechny jsem ještě nezkoušela, ale už teď mám trochu obavy.)
Uff, to je snad horší než po bramborákách (blahé paměti). :roll: Zítra dám půst.
Mno... mohlo by to být přebytkem bílkovin? Když sním hrnek munga denně, tak mi taky nebude dobře. Ovoce a zelenina by měly být základ, a bílkovin jen 10 %. Ořechy spíš výjimečně.

KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: pon říj 06, 2014 19:39
od Janek
zacinam byt asi zpatky priznivec pestre stravy v malem mnozstvi :-)
s.arik píše:tak mungo je spíše soja než fazole, ale nebudu se hádat o slovíčka.
klasické fazole jsou za syrova jedovaté a o bobu zahradním jsem našla rozporuplné informace (někde že jsou raw jedovaté jako fazole, jinde že nedozrálé boby jsou podobnou lahůdkou jako mladý hrášek).
Ja je zkousel naklicit, pytlikovane z obchodu a nejdou klicit. Patrne prosly vysokotepelnym ususenim... Avsak hrasek od stejneho vyrobce mi normalne klici. Ony jsou fazole namocene i velmi nedobre, za syrova bez povareni...

Takze otazka do fora - konzumujete fazole?

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: stř pro 17, 2014 4:51
od venclík
Janek píše:zacinam byt asi zpatky priznivec pestre stravy v malem mnozstvi :-)
s.arik píše:tak mungo je spíše soja než fazole, ale nebudu se hádat o slovíčka.
klasické fazole jsou za syrova jedovaté a o bobu zahradním jsem našla rozporuplné informace (někde že jsou raw jedovaté jako fazole, jinde že nedozrálé boby jsou podobnou lahůdkou jako mladý hrášek).
Ja je zkousel naklicit, pytlikovane z obchodu a nejdou klicit. Patrne prosly vysokotepelnym ususenim... Avsak hrasek od stejneho vyrobce mi normalne klici. Ony jsou fazole namocene i velmi nedobre, za syrova bez povareni...

Takze otazka do fora - konzumujete fazole?
Klasické fazole proč ne, ale vařené! Jo, míval jsem zvyk občas si koupit v konzervě a tomatové omáčce. K fazolům ale de fakto ale patří i mugo a adzuki a ty se dají jíst syrové naklíčené-možná jako jediné "druhy fazollí" pokud mám správné informace Můžeš zkusit vyzkoušet hlavně mungo z bio obchodu, to klíčí super a jí se syrové.

KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: stř pro 17, 2014 7:44
od Janek
Mungo jo, to klici, ale prekvapilo me, ze klasicke fazole ne, a ne zaklicit, to bylo tak do 3-5% max, zda je to vysokotepelnym susenim, to nevim... Chtel jsem sice kontaktovat CZPI a vyrobce, ale kdyz ony jsou nedobre a jedovate, a ani varene mi moc nechutnaji (klasicke fazole), tak na to kaslu.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: čtv úno 08, 2018 13:04
od hugo

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: stř bře 21, 2018 16:29
od questionmarq
Ahoj, poslední dobou jsem začal jíst více ořechů (3-4 mělké polévkové lžíce - para, lískáče, mandle + slunečnicová semínka) ořechy jsem vždy na několik hodin namáčel ve vodě kvůli snížení obsahu anti živin. Nicméně nevim jestli toto namáčení mělo nějaký význam, protože jak jsem se dočetl později, tak by se měly namáčet v teplé vodě se lžičkou soli ( http://www.vyvazenezdravi.cz/vyznam-nam ... echu-semen ), kdežto já jsem je nemáčel jen ve studené.

Po nějakém čase pozoruji zvýšený výskyt aftů - může to mít nějakou spojitost? Napadá mě, že by to mohl způsobovat zvýšený příjem kyseliny fytové.

Jaký na to máte názor vy? Má někdo podobnou zkušenost?


___________________________________________________
ještě poznámka pod čarou - musím uvést, že nejsem vitarián. O stravu se zajímám dost a pořád a pořád mi z toho vychází jako nejideálnější low-carb strava, založená na zelenině, tucích a bílkovinách. Ale to je to jiného tématu :)

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: stř dub 04, 2018 12:43
od Xion
questionmarq píše:
stř bře 21, 2018 16:29
Ahoj, poslední dobou jsem začal jíst více ořechů (3-4 mělké polévkové lžíce - para, lískáče, mandle + slunečnicová semínka) ořechy jsem vždy na několik hodin namáčel ve vodě kvůli snížení obsahu anti živin. Nicméně nevim jestli toto namáčení mělo nějaký význam, protože jak jsem se dočetl později, tak by se měly namáčet v teplé vodě se lžičkou soli ( http://www.vyvazenezdravi.cz/vyznam-nam ... echu-semen ), kdežto já jsem je nemáčel jen ve studené.

Po nějakém čase pozoruji zvýšený výskyt aftů - může to mít nějakou spojitost? Napadá mě, že by to mohl způsobovat zvýšený příjem kyseliny fytové.

Jaký na to máte názor vy? Má někdo podobnou zkušenost?


___________________________________________________
ještě poznámka pod čarou - musím uvést, že nejsem vitarián. O stravu se zajímám dost a pořád a pořád mi z toho vychází jako nejideálnější low-carb strava, založená na zelenině, tucích a bílkovinách. Ale to je to jiného tématu :)
Zvyseny obsah kys. fytove moze mat rozne negativne ucinky, hlavne na travenie, ale neda sa celkom presne predpovedat, ci su z toho tie afty. U kazdeho to moze posobit inak a inak intenzivne (zavisi, ake mas silne travenie a kolko phytickej kyseliny travenie zvladne). Je lepsie ju teda odstranovat, do 30g denne orechov ani moc netreba, ale nad 30g uz urcite. Jedavat 100g nenamocenych semienok, nieje dobry napad.

Namocene su lepsie aj v studenej vode. Vzdy sa namocenim preberu k zivotu. To v slanej a teplej vode, je vedecky neoverene. Nikde som nevedel nic, odkial to maju. Proste to tak "jedna pani povedala", ze to bude "asi" lepsie, a tak to tak vsetci zacali robit a pisat o tom. Nikde ale nenajdes nic vedecke, ci to v skutocnosti funguje. Jedine vedecke je o odstranovani phytickej kyseliny, to bolo aj testovane oficialne, a tie enzymi proste funguju pri pH medzi 4.5-5.5 najlepsie a pri teplote okolo 30-45 stupnov (kazda obilovina/strukovina inak). Ale u orechov som nic take nevidel. Takze asi je to tam lepsie predsalen dat pre istotu, tu sol, ktovie...

Este nakoniec, moj nazor, na to co robis, absolutne ti nedoporucujem jest tie veci co si vymenoval (para, mandle, slnecnicove). Praveze skor si myslim, ze tie afty mozes mat z toho. Dopujes sa totiz pro-zapalovymi omega-6 kyselinami. Tento pomer treba zrazat co najviac k 1:1, vacsina ludi ho ma aj 1:15, alebo az 1:25. Inymi slovami, slnecnicove semienka, a vsetko to co si vymenoval, je nezdrave. Mandle uz toboz, lebo su ozarovane, pokial nemas specialne raw. Tie veci su navyse predrazene. Vyluc to zo stravy, dobre ti hovorim, omega-6 sa treba vyhybat. Neoplati sa rozladit si pomer, kvoli nejakym mineralom, preto treba jest len lanove,chia semienka, a trochu orechov, popripade konopnych. Omega-6 veci zniz co najviac, ked uz tak, jedz dynove semienka, a avokado, nic ine z omega-6 veci. Inak si skodis. Chapes, ma to prospsne veci,a le jednu obrovsku negativnu... radsej jest len lanove/chia, ktore maju tiez kopu prospesnych, ale zrazaju pomer omega-6. Cize ja povazujem mandle, slnenciove, a paraorechy specialne, za nezdrave (tie su dovazane a su este k tomu zaplesnene, obsah selenui prilis kolise, paraorechy urcite nejest).

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: úte dub 10, 2018 10:47
od questionmarq
Díky za odpověď. S dovozem čehokoli je problém obecně kvůli plísním.. (většinou je to buďto plíseň vs. nějaká chemická srajda..) ale třeba na svetplodu.cz bych řekl, že se dají sehnat kvalitní ořechy. Jen mě teď napadlo - nemůže ta sůl při namáčení souviset s osmotickým tlakem?

To co píšeš je zajímavé, máš na mysli poměr mezi omega 3 a 6 (9)? Někde jsem se s tím už myslím setkal. Mohl bys mě prosím odkázat na další materiály?

Nicméně moc jsi mě tou informací nepotěšil, protože jsem v situaci kdy fakt už nevim co jíst.. :

1) Přestal jsem jíst pšenici
2) snažím se vyhýbat lepku (ovesné vločky atd jsou taky problematické..)
3) omezuji hybridizované ovoce
4) mléčné výrobky (snažim se jíst jen fermentované..)
5) hodně masa taky není ono
______________________________________
moc toho už nezbývá..

1) jím hodně vajec ta mi ještě zbyla :D
2) saláty - špenát, rucola, zahradní atd.. ale to je taky z itálie/španělska (ikdyž teď v létě to bude lepší)
3) ty ořechy (i vlašské jsou na tom podobně? )
ale co teda jíst? :D



omlouvám se, že je to mimo téma, ale přes ty ořechy jsem se k tomu zase dostal.. :)