Stránka 10 z 11

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: ned úno 20, 2011 20:41
od patpro
Nemáte někdo zkušenost s fazolí Adzuki? Mohou se jíst syrové klíčky nebo se musí tepelně upravit? Děkuji

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: stř úno 23, 2011 19:09
od 2olfess
Chci se zeptat, co používáte pod amaranth, když ho klíčíte. Vyklíčí mi, to je v pohodě, sice jsem nenašel žádné vhodné využití klíčků amaranthu, tak ho házím do dobře ochucené avokádové pomazánky, jako ostatně vše s čím si nevím rady. :P
Jde mi o to, abych toho polovinu nespláchnul při vlhčení, mám misky, které mi udrží i vojtěšku, ale amaranth už je tak drobný, že je problém. Zatím jsem si nastřihal papírové filtry do kávovarů, ale není to optimální.
Nevíte někdo?

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: stř úno 23, 2011 19:18
od 2olfess
Jinak perfektně klíčí hořčičné semínko prodávané v prodejnách zdravé výživy v těchto tmavých lahvičkách:
http://www.vsebio.cz/bio-horcicne-seminko/

není to sice nějaká super investice, jako např. u vojtěšky, kdy z jednoho pytlíku vyklíčím i objem 12 litrů klíčků, ale je to super právě k té chuťově trochu nudné vojtěšce...poměr - tak pětina horčice. Je pikantní, nedá se jíst samotná, ale spolu :arrow: paráda.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: stř dub 06, 2011 10:27
od Esterka
Zkoušeli jste někdo klíčit mungo od výrobce PROVITA ? Když jsem fazole vysypala ze sáčku, už se mi nezdál podivný povlak na povrchu munga, připomínalo to plíseň. Přesto jsem je naložila do vody a zkoušela klíčit, ale ani za tři dny se se neobjevil ani jeden klíček, jenom se na nich rozlezla plíseň. Co dělá výrobce s tím mungem, že je úplně mrtvé? U munga od jiných výrobců se mi tohle ještě nikdy nestalo.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: úte dub 12, 2011 8:54
od Enzym
Esterka píše:Zkoušeli jste někdo klíčit mungo od výrobce PROVITA ? Když jsem fazole vysypala ze sáčku, už se mi nezdál podivný povlak na povrchu munga, připomínalo to plíseň. Přesto jsem je naložila do vody a zkoušela klíčit, ale ani za tři dny se se neobjevil ani jeden klíček, jenom se na nich rozlezla plíseň. Co dělá výrobce s tím mungem, že je úplně mrtvé? U munga od jiných výrobců se mi tohle ještě nikdy nestalo.
Mám mungem od Provita stejnou zkušenost. Vyhodil jsem dva balíčky této značky do koše, protože mám podezření, je to to opravdu plesnivé a mohlo by to být plné jedovatých aflatoxinů.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: ned dub 24, 2011 22:54
od venclík
patpro píše:Nemáte někdo zkušenost s fazolí Adzuki? Mohou se jíst syrové klíčky nebo se musí tepelně upravit? Děkuji
Adzuki jsem párkrát klíčil. Může se jíst celá syrová a v pohodě. Z fazolí se možná hodí na klíčení a konzumaci za syrova jen mungo a adzuki- nektere druhy fazoli totiz mohou byt za syrova jedovate a ale adzuki je OK

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: čtv čer 16, 2011 14:40
od Kvítko
Včera se nám otec snažil říct, že výhonky z cibule jsou jedovaté,.. na netu jsem nic neobjevila, jen ve vláknu Klíčím, klíčíš, klíčíme,.. tady na vita jsem objevila zmínku,..
Máte někdo bližší info???
Nechce se mi tomu věřit a myslím, že budou třeba drobet jedovaté jen za určitých podmíne,.. třeba úplně vybělené nebo tak něco,.. nebojím se jedovatosti, spíš chci najít, kde je zakopanej pes,...
Kdyby někdo věděl víc, budu MOOOOOC ráda,...
Pěkné dny!

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: čtv čer 16, 2011 19:26
od Samira
Zaujimave... v skoru jar davame cibulu na poharik s vodou, aby vyhnala zelene "cibiky" a tie obhryzame ako kraliky. Sme vdacni za trosku sviezej zelene v jedalnicku po zimnom obdobi.
Viem, ze niektori tvrdia, ze jedovaty je aj zeleny klicek uprostred struciku cesnaku, ale dovod netusim.
Ak sa nieco dozvies, daj nam prosim vediet ;)

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: pát čer 17, 2011 9:48
od buc11
- to zelený je přeci ten budoucí zelený výhon(ek)!
- že by byl ze začátku jedovatej a pak najednou zdravej, nebo postupně?
- moje žena třeba nejedla rozkrojenou cibuli, že je z toho rakovina asi to slyšela v sama doma, včera sem tam zahlédl nějakou expertku v oblékání, že muži nesmějí do města v bermudách a outdór sandálech za jakékoliv povětrnostní situace, jen dlouhý a kožený sandály, i ta uvaděčka kulila voči
- já si dávám např. vlaštovičník, v čaju, kafi a asi ve všom zeleným budou i ňáké jedovatosti, ale pravděpodobně pro "nás" příznivé

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: pát čer 17, 2011 9:54
od Jindra
Buci dík za objasněnou. Taky jsem slyšel obdobnosti o jedovatém v cibuli a česneku, ale měl pochybnosti, že to přece nebude pravda, budoucí život nebývá jedovatý a ohledy jsem nebral, jedl vždy komplet celé včetně zmíněných klíčků česneku a výhonků cibule, tak budu jíst kompletní i nadále a už navíc s docela čistým svědomím :)

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: pát čer 17, 2011 21:16
od Marie
Minulý týden jsme vytrhali u česneku výhonky - jsou to takové krucánky a končí malou paličkou se semínky. Mají se dát pryč, protože síla jde dolů a ne do semen. Všechny krucánky šly do pytlíku do lednice a postupně to pořádáme v salátu je to moc dobré - zatím žijem.... Tady se říká, že medvědí česnek, když má na květ, tak se již nemá sbírat - v Číně se právě tyhle pupeny sbírají jako delikatesa a nakládají se, ale nevím jak.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: pon čer 20, 2011 7:27
od buc11
Marie píše:Minulý týden jsme vytrhali u česneku výhonky - jsou to takové krucánky a končí malou paličkou se semínky. Mají se dát pryč, protože síla jde dolů a ne do semen. Všechny krucánky šly do pytlíku do lednice a postupně to pořádáme v salátu je to moc dobré - zatím žijem.... Tady se říká, že medvědí česnek, když má na květ, tak se již nemá sbírat - v Číně se právě tyhle pupeny sbírají jako delikatesa a nakládají se, ale nevím jak.
hmm, já to vyhodil na záhon, prej jako obrana proti slimoušům, ale někeří zatvrzelci při postupu k jahodám to ostentativně ožírali
ale na trhu tvrdili, že to je na vaření ještě lepší než normální

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: úte čer 21, 2011 19:12
od Pepík Ševců
buc11 píše:
Marie píše:Minulý týden jsme vytrhali u česneku výhonky - jsou to takové krucánky a končí malou paličkou se semínky. Mají se dát pryč, protože síla jde dolů a ne do semen. Všechny krucánky šly do pytlíku do lednice a postupně to pořádáme v salátu je to moc dobré - zatím žijem.... Tady se říká, že medvědí česnek, když má na květ, tak se již nemá sbírat - v Číně se právě tyhle pupeny sbírají jako delikatesa a nakládají se, ale nevím jak.
hmm, já to vyhodil na záhon, prej jako obrana proti slimoušům, ale někeří zatvrzelci při postupu k jahodám to ostentativně ožírali
ale na trhu tvrdili, že to je na vaření ještě lepší než normální
Pravda, v květu je nejsilnější třeba do polívky. Kecaj.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: čtv čer 23, 2011 1:11
od Kvítko
Moc Vám děkuju za reakce,.. já kulila oči, že by to bylo nějak špatný či jedovatý a chrlila, co vím, Nestačilo to.... po sesypání nadávek od otce, že když jsem se tím učila(soš zahradnická) a nevím to, tak jsem úplně blbá,... No jooooOoOO!!! Jeho názor měnit nebudu :) Vím , že nejsem :) On ví PROSTĚ Fšechno ... :)

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: čtv čer 23, 2011 10:21
od buc11
Kvítko píše:Moc Vám děkuju za reakce,.. já kulila oči, že by to bylo nějak špatný či jedovatý a chrlila, co vím, Nestačilo to.... po sesypání nadávek od otce, že když jsem se tím učila(soš zahradnická) a nevím to, tak jsem úplně blbá,... No jooooOoOO!!! Jeho názor měnit nebudu :) Vím , že nejsem :) On ví PROSTĚ Fšechno ... :)
zas jeden z vypečených otců nevědoucí, že třeba jest sebevědomí zvedat

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: pát črc 01, 2011 17:14
od Kvítko
Yes, Buc !!! Potřeboval by zvednout sebevědomí vlavně svoje, aby ho neshazoval fšem kolem... m:-)

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: pon dub 16, 2012 20:56
od hugo
Dnes mi přišel tento mail:
Dobrý den,

po náročném hledání jsem včera konečně našel tento skvělý návod, jak si doma vypěstovat pořádné mungo výhonky, které jsou normálně k dostání v takovém rozměru jen v obchodě:

http://www.ehow.com/how_2320711_grow-la ... routs.html

Tato informace se Vám může hodit, tak vám ji posílám zároveň s dotazem: nevíte náhodou, kde se dá sehnat podobná nádoba vhodná pro klíčení?
Nevíte někdo?

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: úte dub 17, 2012 8:37
od Dano
hugo píše:Dnes mi přišel tento mail:
Dobrý den,
po náročném hledání jsem včera konečně našel tento skvělý návod, jak si doma vypěstovat pořádné mungo výhonky, které jsou normálně k dostání v takovém rozměru jen v obchodě:
http://www.ehow.com/how_2320711_grow-la ... routs.html
Tato informace se Vám může hodit, tak vám ji posílám zároveň s dotazem: nevíte náhodou, kde se dá sehnat podobná nádoba vhodná pro klíčení?
Nevíte někdo?
Nadoba? Wide-mouth jars with lids? Podla mna uplne bezne 7dc zavaraninove pohare.

"...tento skvělý návod vypěstovat pořádné mungo výhonky, které jsou normálně k dostání v takovém rozměru jen v obchodě"
Ten navod nepise o nejakych dlhych vyhonkoch: "Mung bean sprouts are typically ready to harvest in three to five days and will grow to be about 1/2 inches in height". 1,27cm klicky sa daju uplne v pohode. Ale na tie v obchode, alebo na trhoch predavanych v Azii nemaju, tie su ovela dlhsie, krasne hrube, dlhe, ziadne zuzene suchom. Tiez ma kedysi, ked som skusal naklicovat, zaujimalo ako to ten potravinarsky priemysel, alebo Aziati robia, krasne aj 5 a viac cm klicky. Uzavrel som to vtedy, ze len castym pravidelnym vlhcenim. Bud castym priamym rozprasovanim vody, alebo mozno staci aj velmi castym namacanim - len ja som nemal cas ani chut castejsie ako 2x denne. To este staci na tie klicky max 1-2 cm, dlhsie sa uz na konci postupne zuzuju a schnu.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: úte dub 17, 2012 9:23
od xHardCorex
hugo píše:Dnes mi přišel tento mail:
Dobrý den,

po náročném hledání jsem včera konečně našel tento skvělý návod, jak si doma vypěstovat pořádné mungo výhonky, které jsou normálně k dostání v takovém rozměru jen v obchodě:

http://www.ehow.com/how_2320711_grow-la ... routs.html

Tato informace se Vám může hodit, tak vám ji posílám zároveň s dotazem: nevíte náhodou, kde se dá sehnat podobná nádoba vhodná pro klíčení?
Nevíte někdo?
http://www.avrdc.org/LC/mungbean/sprouts.pdf

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: úte dub 17, 2012 13:05
od gabrielik
Omylom som namočila na klíčenie žeruchu tak ako som zvyknutá. Prišla som na to že niečo nieje v poriadku až keď to bolo v slize ako ľanové semienka.
Tak som vytiahla svoju veľkú klíčiacu nádobu
http://www.mojavitalita.sk/obchod/nakli ... ava-2.html

Mám aj toto:
http://www.strava.sk/showdoc.do?docid=9161

Skúšala som aj v sedemdecových pohároch, ale najčastejšie používam plastové misky. Mám takú šalátovú sadu, štyri misky na šalát a jedna veľká k tomu. Takže dám d misky semienka na noc do vody, prikryjem malým tanierom, na to môžem položiť ďalšiu misku atď.
Tanierik slúži aj pri vylievaní vody a preplachovaní ako vrchnák a nevypadávajú mi ani tie najmenšie semienka.

raw loupaná pohanka?

Napsal: stř dub 18, 2012 15:06
od venclík
zd_ píše:Ja klicim pohanku denne a bez problemu. Drive jsem kupoval normalni (cca 25 Kc 500 g), ale pak jsem zjistil, ze rychleji klici bio pohanka (a k tomu je jeste takova pekne zelena), tak uz pouzivam jen ji (k snidani).

Chtěl jsem se zeptat, jakou pohanku (loupanou) používáte na klíčení. Pohanka nepatří k mému pravidelnému "jídelníčku", ale nedávno jsem si koupil 500 g balení po jednom od fy Provita a Natural (loupaná pohanka) . Provedl klíčící zkoušku- výsledek- ani jeden klíček, vše se zkazilo. Tudíž je to umrtvené teplotou nebo párou. Před časem jsem měl jednu klíčivou pohanku, ale už nevím která to byla. Rovněž tak pohanka z Kauflandu (asi Stilla) před časem mnou zkoušená byla neklíčivá. Kterou pohanku klíčíte, event. je raw?

Re: raw loupaná pohanka?

Napsal: stř dub 18, 2012 15:55
od smajliss
venclík píše:
zd_ píše:Ja klicim pohanku denne a bez problemu. Drive jsem kupoval normalni (cca 25 Kc 500 g), ale pak jsem zjistil, ze rychleji klici bio pohanka (a k tomu je jeste takova pekne zelena), tak uz pouzivam jen ji (k snidani).

Chtěl jsem se zeptat, jakou pohanku (loupanou) používáte na klíčení. Pohanka nepatří k mému pravidelnému "jídelníčku", ale nedávno jsem si koupil 500 g balení po jednom od fy Provita a Natural (loupaná pohanka) . Provedl klíčící zkoušku- výsledek- ani jeden klíček, vše se zkazilo. Tudíž je to umrtvené teplotou nebo párou. Před časem jsem měl jednu klíčivou pohanku, ale už nevím která to byla. Rovněž tak pohanka z Kauflandu (asi Stilla) před časem mnou zkoušená byla neklíčivá. Kterou pohanku klíčíte, event. je raw?
Od firmy Bioharmonie je mechanicky loupaná. http://zdrava-vyziva-bio.cz/obiloviny-z ... monie.html

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: čtv dub 19, 2012 8:37
od s.arik
Měla jsem za to, že světlá je vždy loupaná mechanicky, taková ta hnědá termicky. Kupujeme jenom světlou, a vždy máčíme, ale na klíčky nečekáme...

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: čtv zář 26, 2013 10:18
od Návštěvník
Nazdárek,
jsem v klíčení začátečník, něco už jsem odklíčila, ale zkoušela jsem teď adzuki - poučena, že klíčí 4-5 dní jsem čekala, a třetí den adzuki zplesnivěla. Bílá chlupatá, černá i zelená plíseň. Klíčím v nakličovací soupravě. Kde se stala chyba?
Používám tedy vodu "z Kohoutkovic" :oops: , čili chlorovanou - jinou nemám - jaká je vhodná? Díky.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: čtv zář 26, 2013 11:46
od s.arik
s.arik píše:Měla jsem za to, že světlá je vždy loupaná mechanicky, taková ta hnědá termicky. Kupujeme jenom světlou, a vždy máčíme, ale na klíčky nečekáme...
update, už hodně měsíců klíčíme, tj. čekáme na kořínek. někdy den, někdy dva.
takže světlou pohanku máčím 30-60 minut, pak scedím na sítko a tam nechám 24 hod, pak jíme, pokud se nám to nehodí, propláchnu a zbaštíme ji zítra.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: úte říj 01, 2013 13:30
od venclík
Návštěvník píše:Nazdárek,
jsem v klíčení začátečník, něco už jsem odklíčila, ale zkoušela jsem teď adzuki - poučena, že klíčí 4-5 dní jsem čekala, a třetí den adzuki zplesnivěla. Bílá chlupatá, černá i zelená plíseň. Klíčím v nakličovací soupravě. Kde se stala chyba?
Používám tedy vodu "z Kohoutkovic" :oops: , čili chlorovanou - jinou nemám - jaká je vhodná? Díky.
Hmm, adzuki jsem už hodně dlouho neklíčil, ale v zásadě klíčila relativně dobře. Na druhé straně ve srovnání s mungo (to snad nedokáže zplesnivět) náchylnější k plísni- lépe často proplachovat a nechat do 3 dnů. Pokud vůbec nevzklíčila, bude "problém" asi s těmi semenami- mohou být třeba tepelně ošetřené, tak zkusit třeba od jiné značky. Jinak lepší než adzuki je určitě mungo. V chlorované vodě bych problém určitě nehledal...

Pohanka neloupaná- klíčení?

Napsal: pát říj 11, 2013 10:57
od venclík
Zkoušel jsem teď klíčit tu mechanicky loupanou pohanku od Bioharmonie. Výsledek? Sice to klíčí, ale zároveň zahnívá. Konzumovat jsem se to neodvážil a vyhodil to. Možná nižší teplotu by to chtělo, i hrách mi trochu v létě zahníval. Nicméně tedy nepovažuji pohanku jako vhodnou ke klíčení.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: pát říj 11, 2013 11:33
od s.arik
pohanka je super!
klíčí nám bez potíží, jíme denně už snad půl roku.
v létě háže kořínky do druhého dne, co se ochladilo, jíme ji až po 48hod.
nezahnívá, nesmrdí.

máčíme na půl hodiny do vody a pak necháváme na sítku na vzduchu bez proplachování až do konzumace.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: pát říj 11, 2013 11:36
od ovekyska
ano, dolezite je fakt namocit iba na max. polhodinu, potom vodu nechat dokladne odkvapkat. pri tomto postupe mi to tiez krasne funguje, ak som nechala namocene dlhsie, zosmradla.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: pát říj 11, 2013 11:39
od s.arik
tak já ji někdy ve vodě zapomenu i hodinu a ok, ale souhlasím, že méně je více a oklepávat! :)
nedá se to srovnat s jinými semínky, natož s luštěninami.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: pát říj 11, 2013 22:09
od venclík
No, tak možná to bude tím máčením. Já jsem to nechal namočené ve vodě (durch) přes noc. :-(
Díky.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: pát říj 11, 2013 22:11
od rudo
mne semeno neklici, nech ho macam ako chcem :mrgreen:

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: sob říj 12, 2013 6:00
od ovekyska
venclík píše:No, tak možná to bude tím máčením. Já jsem to nechal namočené ve vodě (durch) přes noc. :-(
Díky.
s tým macanim iba polhodinu to tu už ktosi písal, nespomeniem si. Tiež to bolo spomínané ako zabrániť hnitiu pohánky.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: úte říj 15, 2013 14:30
od venclík
No tak potvrzuji. Na druhý pokus jsem to máčel jen do hodiny a nezahnívalo (nebo jen nepatrně). Ale chuť nic moc, čočka mi chutná víc.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: úte říj 15, 2013 17:39
od s.arik
Chuť pohanky moc neznám, denně ji bohatě mastím oliváčem, solím himalájkou a po hrstech přidávám pikantní natě ze zahrady (řeřicha, hořčice, libeček, jarní cibulka...) a občas česnek :)

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: stř říj 30, 2013 16:22
od v_wagner
Plánuju vývoj vlastního automatického klíčidla.
- Oproti FreshLife pouze 1 použití vody
- Programovatelné intervaly a objem proplachu pro různé části klíčidla
- S možností například v noci neproplachovat (aby to člověka nebudilo pokud to bude mít ve stejné místnosti)

Chci použít:
- Akvarijní čerpadla (jsou od 250 Kč)
- Rozvody pomocí komponent mikrodrip od Gardeny
- Řízení na bázi arduina s LCD displejem

Očekávané náklady pod cenou FreshLife, ale s podstatně větší plochou a možnostmi.

Nějaké nápady, co by to ještě mohlo umět ?

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: stř říj 30, 2013 18:51
od Lenuška
... stejně je nejlepší zavařovačka, a párkrát denně propláchnout...
To vymejšlej jenom chlapi, který jsou líný hnout prstem :D
No, nebýt těch lenochů, dodnes šijeme v ruce místo na šicím stroji, já vím (:-) . Ale u těch klíčků mi to přijde fakt zbytečný. Navíc: automatika nerozezná, že třeba várka začíná plesnivět, protože byly už kontaminovaný semínka. Já to kontroluju před každým propláchnutím. Automat to propláchne, plíseň není vidět, a lenoch zbaští klíčky i s penicilínem :mrgreen:

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: stř říj 30, 2013 22:49
od v_wagner
Lenuška píše:... stejně je nejlepší zavařovačka, a párkrát denně propláchnout...
To vymejšlej jenom chlapi, který jsou líný hnout prstem :D
No, nebýt těch lenochů, dodnes šijeme v ruce místo na šicím stroji, já vím (:-) . Ale u těch klíčků mi to přijde fakt zbytečný. Navíc: automatika nerozezná, že třeba várka začíná plesnivět, protože byly už kontaminovaný semínka. Já to kontroluju před každým propláchnutím. Automat to propláchne, plíseň není vidět, a lenoch zbaští klíčky i s penicilínem :mrgreen:
Tomu rozumím, ale vycházím z principu že tam kde proudí čistá voda se plísni a hnilobě nedaří. Nelze u toho stát a proplachovat co 15 minut - u běžného pracujícího člověka maximálně 2x-3x denně a to je intenzita růst plísní a hnilobu spíše podporující. Řeším problém - ne lennost.

jak vybrat správnou luštěninu :-D

Napsal: pát led 03, 2014 21:07
od Janek
Obrázek

Obrázek

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: pát led 03, 2014 22:37
od rudo
v_wagner píše:Plánuju vývoj vlastního automatického klíčidla.

Nějaké nápady, co by to ještě mohlo umět ?
aku vodu mienis pouzivat, myslim jednak cistotu vody a tiez jej teplotu ?

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: sob led 04, 2014 16:10
od Syrovozrout
"U lidí trpících Alzheimerovou chorobou, kteří berou pravidelně vitamín E, může dojít ke zpomalení působení tohoto neurodegenerativního onemocnění mozku."
http://www.novinky.cz/veda-skoly/323296 ... vedci.html

Vitamín E
je k nalezení převážně snad jen v rostlinných produktech (a listech - špenát, atd.), semenech, ořeších, atd.
(Olej samotný ho spíše odčerpává z těla.)

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: sob led 04, 2014 16:55
od smajliss
"snad jen v rostlinných produktech"

menší množství je i v rybách a vejci .. ale nejlepší zdroj je asi slunečnicové semínko .. jelikož je to vitamín rozpustný v tuku, tak bych zeleninu nepovažoval za dobrý zdroj vit E

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: sob led 04, 2014 18:13
od Syrovozrout
smajliss Na to právě nepotřebuješ kvanta oleje (to naopak vadí).
Divil by ses moc kdybys např. v listech špenátů a jistě i jiných našel lipidy v nichž je (v množství které nezáleží na množství oleje celkového) ?

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: úte led 21, 2014 11:22
od zuzis
Dají se klíčit fazole? Mně to nějak nejde. Namočila jsem je do vody na 24h, a pak nechala klíčit, občas propláchla, ale za dva dny smrděly a byly oslizlé.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: úte led 21, 2014 12:22
od s.arik
Určitě by se daly klíčit, to jsme dělali ve škole v přírodopise (ve sklenici s mokrým papírem), ale raw fazole jsou jedovaté.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: úte led 21, 2014 14:16
od zuzis
s.arik píše:Určitě by se daly klíčit, to jsme dělali ve škole v přírodopise (ve sklenici s mokrým papírem), ale raw fazole jsou jedovaté.
Aha, vidíš, to jsem nevěděla. Takže tady nikdo fazole nejí? Tak asi nemusí se jíst že jo. Spousta jiných potravin lze nahradit to, co fazole obsahují. Jen jsem si teď vzpomněla, že mi vždycky kdysi vařené fazole chutnali, tak jsem je chtěla začít jíst i na raw. Tak nic

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: úte led 21, 2014 17:19
od ajla
Jíme naklíčené zelené fazolky mungo a červené adzuki. Adzuki jsem nezkoušela, ale zelené mungo jsou moc chutné.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: úte led 21, 2014 17:38
od s.arik
tak mungo je spíše soja než fazole, ale nebudu se hádat o slovíčka.
klasické fazole jsou za syrova jedovaté a o bobu zahradním jsem našla rozporuplné informace (někde že jsou raw jedovaté jako fazole, jinde že nedozrálé boby jsou podobnou lahůdkou jako mladý hrášek).

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: úte led 21, 2014 21:50
od rudo
tu ludia fazule jedia, akurat nepredstieraju ze nejedia varene

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: stř led 22, 2014 10:38
od Jindra
ajla píše:Jíme naklíčené zelené fazolky mungo a červené adzuki. Adzuki jsem nezkoušela, ale zelené mungo jsou moc chutné.
moje řeč, mungo dělám hodně a chuťově nemají daleko k čerstvému hrášku, mňam