Stránka 8 z 11

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: úte dub 20, 2010 8:51
od Samira
levandulka píše:Mne sa ju ešte nepodarilo nevyklíčiť :lol: Párkrát som ju chcela ochutnať len namočenú.
Inak používam len tento druh: http://www.bio-obchod.sk/bioprodukt.php ... a6tdslv7g4
Aha!
No prosim a mame odpoved. Dik ;)

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: úte dub 20, 2010 12:54
od zd_
Ja klicim pohanku denne a bez problemu. Drive jsem kupoval normalni (cca 25 Kc 500 g), ale pak jsem zjistil, ze rychleji klici bio pohanka (a k tomu je jeste takova pekne zelena), tak uz pouzivam jen ji (k snidani).

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: stř dub 28, 2010 1:15
od Kometa
Hlásím, že pohanka opravdu klíčí vzorně. Koupila jsem tu bio a je rychlá a chutná. Nechápu, proč je tahle její "úprava" tak neznámá a všichni jí vaří. Moc sympatické semínko :)

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: sob kvě 01, 2010 14:21
od Yeff
Ořechy v syrové stravě z pohledu jejich zpracování
Thomas E. Billings


Obrázek

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: sob kvě 01, 2010 19:54
od Falkon
Pri kliceni mi z psenice vyrasi klicok a korienok. Korienky mavaju uz 2 - 3 den na sebe jemne biele chlpky a niesom si isty ci to nieje plesen. Vatsinou sa zjavuje len na tych korienkoch a na klickoch minimalne.. Je to plesen alebo to tam tie korienky maju mat.

Robim to tymto postupom:
-Namocim 12 - 18 hodin.
-Dam do sitka a do hrnca stiect, zakryjem obruskom.
-Preplachujem raz denne.
-Je to v tme a na vzdusnom mieste.
-Teplota 15-20'C

A este otazka, ak to dam potom sadit koli psenicnej travicke, do coho to dat do vaty? Zeme?

diky

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: sob kvě 01, 2010 20:52
od Xion
Kometa píše:Hlásím, že pohanka opravdu klíčí vzorně. Koupila jsem tu bio a je rychlá a chutná. Nechápu, proč je tahle její "úprava" tak neznámá a všichni jí vaří. Moc sympatické semínko :)
To asi treba klicit tu nelupanu, ze?

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: sob kvě 01, 2010 21:01
od Samira
Falkon - na korienkoch su jemne chlpky normalne, ja vsak preplachujem 2x denne, inak sa mi zda, ze to zacina kvasit. Naklicenu psenicu alebo jacmen davam na vrstvu zeminy (asi 3-4cm hliny), ale potom mi to na tej hline zacne plesniviet (kvoli mrtvym zrnkam, co nechcu klicit) a zvacsa i nepekne pachnut. Utesujem sa tym, ze zelene travicky, co z toho potom obstriham, su ciste, ale cele toto prplanie sa so zelenym jacmenom ma nebavi. Teraz je vonku zeleneho habakuk a chuti to podstatne lepsie, nez naklicene obilie. Takze najblizsie domace pestovanie zeleneho zacnem az v zime.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: ned kvě 02, 2010 16:46
od Falkon
Samira, davas nad hlinu a nie pod? Mne to tiez plesnivie dole ak to prilis polejem. S tym zelenym teraz vonku mas pravdu:) No ja ked klicim a nezjem, tak to supnem do zeme aby som to nemusel vyhodit :)

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: pon kvě 03, 2010 8:08
od Samira
Falkon píše:Samira, davas nad hlinu a nie pod? Mne to tiez plesnivie dole ak to prilis polejem. S tym zelenym teraz vonku mas pravdu:) No ja ked klicim a nezjem, tak to supnem do zeme aby som to nemusel vyhodit :)
Kukala som nejake videa na youtube a tam som to okopirovala - do misky hlinu, na to vrstvu predkliceneho obilia a poliat. Niekde to najskor prikryvali mokrymi novinami na jeden den, ale nepozdavalo sa mi to (ako keby to chcelo kvasit), tak to len polievam a nadavam, ako mi to zle rastie, riedko klici a plesnivie. :roll:

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: pon kvě 03, 2010 9:08
od zd_
Xion píše:
Kometa píše:Hlásím, že pohanka opravdu klíčí vzorně. Koupila jsem tu bio a je rychlá a chutná. Nechápu, proč je tahle její "úprava" tak neznámá a všichni jí vaří. Moc sympatické semínko :)
To asi treba klicit tu nelupanu, ze?
Loupanou, neloupana se neda jist.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: pon kvě 03, 2010 9:10
od zd_
Yeff píše:Ořechy v syrové stravě z pohledu jejich zpracování
Thomas E. Billings


Obrázek
Moc nechapu, co je na prodavanejch buracich zivyho a klicivyho :?:

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: pon kvě 03, 2010 9:30
od Kometa
No, to taky nechápu. Leda by snad někde v zahraničí prodávali jiné buráky, ale u nás i na těch ve skořápce je napsáno, že je to pražené :-(

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: čtv kvě 13, 2010 18:00
od Yeff
Co říkáte na tohle? Myslíte že to bude k jídlu? :lol: Je to určený pro papoušky, ale o co mi jde že tam kilo ořechů ve skořápce vyjde na pár kč oproti těm vyloupaným :|

Mandle ve skořápce 1kg Cena: 99 Kč s DPH
Pekanové ořechy ve skořápce 1kg Cena: 164 Kč s DPH

http://www.ranczelena.cz/produkty/krmen ... -a-orechy/

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: čtv kvě 13, 2010 19:49
od Panda
Nebudou to ty hořké mandle?

Ale nevím jestli to vyjde levněji, když třeba mande stojí 1/2 kila obvykle tak kolem 60, když se k tomu připočítají ty slupky, ono to pak nakonec bude skoro to samé.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: pon črc 12, 2010 22:30
od Lea
Otázka na všechny přítomné klíčkaře: jak je možné, že mi po pouhém měsíci 100 procent vita stravy (až na 2 dny s hrnkem čerstvého kozího mlíka ze sousední vísky) tělo začalo odmítat klíčky (hlavně luštěninové, hrůůůůza)? Po pěkně naklíčené cizrně mi bylo celkem těžko, ale nějak jsem tomu nevěnovala pozornost. Po čočce už je mi mizerně a vojtěška taky nic moc, i když to bych ještě snesla. Nevím, třeba dělám nějakou chybu. Nevíte někdo, jaký klíček je nejlépe stravitelný? Přeci jen je to zábavička, si to pěstovat a těšit se na to. Tak se toho nechci vzdávat. (Všechny jsem ještě nezkoušela, ale už teď mám trochu obavy.)
Uff, to je snad horší než po bramborákách (blahé paměti). :roll: Zítra dám půst.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: úte črc 13, 2010 2:34
od Fiona
Ciste technicky nevim. Ale je fakt ze me klicky taky po par pokusech hodne brzo omrzely a od te doby mi nijak nechybi. Jsem si pripadala jak Herodes... :roll:

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: úte črc 13, 2010 14:09
od Kometa
Fiona píše:Jsem si pripadala jak Herodes... :roll:
:lol: no, ne že bych o tom z tohoto úhlu pohledu nikdy nepřemýšlela :wink: ale něco jíst musím a samotný ovozel mě neuspokojuje.

Moje tělo klíčky miluje, nejraději máme pohankové a čočkové.

Zkusila jsem teď naklíčit kukuřici, ale nechutná dobře, tak jí zkrmím potkanům.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: úte črc 13, 2010 14:26
od Lea
:D
Mmm, tak pohankové jdu hned zkusit, díky za tip. Ty by mohly být v pohodě, pohanka mi dělá dobře. A z kukuřice udělám vařrodině popcorn.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: úte črc 13, 2010 15:21
od Zdeníno
Lea píše:Otázka na všechny přítomné klíčkaře: jak je možné, že mi po pouhém měsíci 100 procent vita stravy (až na 2 dny s hrnkem čerstvého kozího mlíka ze sousední vísky) tělo začalo odmítat klíčky (hlavně luštěninové, hrůůůůza)? Po pěkně naklíčené cizrně mi bylo celkem těžko, ale nějak jsem tomu nevěnovala pozornost. Po čočce už je mi mizerně a vojtěška taky nic moc, i když to bych ještě snesla. Nevím, třeba dělám nějakou chybu. Nevíte někdo, jaký klíček je nejlépe stravitelný? Přeci jen je to zábavička, si to pěstovat a těšit se na to. Tak se toho nechci vzdávat. (Všechny jsem ještě nezkoušela, ale už teď mám trochu obavy.)
Uff, to je snad horší než po bramborákách (blahé paměti). :roll: Zítra dám půst.
Naklíčená čočka mi taky nejede, má asi v sobě něco, co se nějak špatně tráví či co. Ale stačí, když se jen zlehounka přejde varem a tráví se dobře a je moc dobrá (zvláště s vařenou cibulkou). Tedy pokud nejsi raw-orthodox, samozřejmě.

Avšak takové mungo je dobré naklíčené syrové. Na chleba s máslem mňam.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: úte črc 13, 2010 15:23
od Zdeníno
Fiona píše:Ciste technicky nevim. Ale je fakt ze me klicky taky po par pokusech hodne brzo omrzely a od te doby mi nijak nechybi. Jsem si pripadala jak Herodes... :roll:
Takhle to přeci nemůžeš srovnávat! Herodes děti nejedl. Navíc zaživa!!

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: úte črc 13, 2010 15:30
od Kometa
čočka je jediná, kterou často nechávám "překlíčit" - až do zelených výhonků. Připadá mi pak nejstravitelnější. Zpočátku mě dost nadýmala, ale zdá se, že si na ní tělo zvyklo.

Pohanka je u mě základ a tlačim jí i všem okolo, takže bych se nedivila, kdyby významně vzrostla její spotřeba v ČR. Doufám, že tam, kde letos roste řepka, příští rok vysejí právě pohanku :D Je prostě úžasná m:-)

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: úte črc 13, 2010 17:34
od Lea
Zdeníno píše: Naklíčená čočka mi taky nejede, má asi v sobě něco, co se nějak špatně tráví či co. Ale stačí, když se jen zlehounka přejde varem a tráví se dobře a je moc dobrá (zvláště s vařenou cibulkou). Tedy pokud nejsi raw-orthodox, samozřejmě.

Avšak takové mungo je dobré naklíčené syrové. Na chleba s máslem mňam.
Ahoj Zdeníno, mhm, to já varem ne-e :wink: Už jsem se s ní v duchu začala loučit. Mungo mi nikdy nezachutnalo (ale to jsem ještě nebyla na vita, tak časem zkusím znova). Ještě konopný semínko jsem nebaštila, v to vkládám naděje.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: úte črc 13, 2010 17:36
od Lea
Kometa píše:čočka je jediná, kterou často nechávám "překlíčit" - až do zelených výhonků. Připadá mi pak nejstravitelnější.
Tak až se z toho včerejška dostanu, tak jí třeba ještě někdy dám šanci. A nechám ji překlíčit, tak! 8)

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: úte črc 13, 2010 17:43
od Kometa
Taky záleží, kolik jí jíš a v jaké kombinaci. Je dobré začínat klidně na polévkové lžíci a postupně přidávat.

Ale záleží, zdali si myslíš, že tvé tělo takovéhle potraviny potřebuje. Jsou tu lidí, co fungují jen na ovoci a myslí si, že jim to stačí. Já si naopak myslím, že mě by to nestačilo, takže proto jsem si na klíčené luštěniny chtěla navyknout.

Poslední dobou se třeba setkávám často s tím, že mi lidi řeknou, že nemůžou jíst mrkev, že je po tom bolí žaludek. Věřím jim to, přesto si myslím, že to není tím, žeby mrkev jejich tělu škodila.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: stř črc 14, 2010 8:31
od Lea
Kometa píše:T
Poslední dobou se třeba setkávám často s tím, že mi lidi řeknou, že nemůžou jíst mrkev, že je po tom bolí žaludek. Věřím jim to, přesto si myslím, že to není tím, žeby mrkev jejich tělu škodila.
Chápu, tak to bude nakonec asi se mnou a s luštěninama :) I když stejně si myslím, že mi ta čočtice nedělá dobře :) :)

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: pon črc 19, 2010 9:18
od Panda
Kometa píše:...Poslední dobou se třeba setkávám často s tím, že mi lidi řeknou, že nemůžou jíst mrkev, že je po tom bolí žaludek. Věřím jim to, přesto si myslím, že to není tím, žeby mrkev jejich tělu škodila.
Já to dříve říkal taky, ale důvodem bylo špatné rozkousávání, neměl jsem trpělivost ji dostatečně rozkousat tak pak tlačila v žaludku. Nastrouhání to napraví (nebo ještě raději dostatečně rozžúvat).

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: pon črc 19, 2010 10:35
od Návštěvník
Panda píše:
Kometa píše:...Poslední dobou se třeba setkávám často s tím, že mi lidi řeknou, že nemůžou jíst mrkev, že je po tom bolí žaludek. Věřím jim to, přesto si myslím, že to není tím, žeby mrkev jejich tělu škodila.
Já to dříve říkal taky, ale důvodem bylo špatné rozkousávání, neměl jsem trpělivost ji dostatečně rozkousat tak pak tlačila v žaludku. Nastrouhání to napraví (nebo ještě raději dostatečně rozžúvat).
píšu ti jedničku

wheatrass

Napsal: pon črc 19, 2010 22:11
od Jista
Nekdo tady psal ze mu hnije obili..tak nekolik malych tipu...

prvne..3 cm hliny je zbytecne moc,obili tech zivin za tyden stejne moc nepobere,jde tam spise o energii a udrzeni vlhkosti,bohate staci palec,ani ne,jen at neni videt dno truhliku.3 cm maji prilis vlhkosti pro korinky,korinky jsou radi vlhke,ale nesmi jist do hneda..bile a tvrde,to je nejlepsi.

obili...zrni zahniva protoze to neni vhodne semeno..ma se pouzivat tvrda psenice,ktera se u nas neda sehnat,a u usa to stoji strasne moc.ale je tu nekolik reseni.

1.sehnat psenici v puvodnim stavu,neloupanou,slupka ochrani semeno pred plisni.

2.pouzivat misto psenice spaldu,ta je uz mnohem tvrdsi,ale porad je lepsi spalda se slupickou,ta vubec nedela plisen,ani trosku.je mnohem silnejsi chuti a energie.

3.pouzivat ventilator..velmi dulezite,24 hodin musi byt pohyb vzduchu,pokud jde teplota nad 23C.

4.nenechavat semeno klicit pred vysetim dlouho,to ho okyseluje.do vody behem maceni se muze dat neco alkalizacniho,treba jedla soda,ale to asi az kdyz je plisen opravdu hodne.staci malicky klicek,a hned na hlinu.

5.davat mene semen,tak aby byla videt hlina..pokud nemuzete sehnat jina semena.

a nakonec je dobre vedet ze bila plisen,co vypada jako pavucina nevadi..ale ta cerna to uz je horsi...

zakryt jen igelitem,at je tam alespon trosku cirkulace vzduchu,po tri dny v temnote.

Kdyz vse dobre dopadne,tak se pokusim pestovat u nas ve velkem psenici primo na pestovani mladeho obili,cerveny tvrdy ozim..v evrope se to pestovat nesmi,ale snad to nejak projde pokud to bude jen na mlade obili.

Maly tip..pestujte taky slunecnici,uzasna chut a nejlepsi zdroj tuku.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: pon črc 19, 2010 22:21
od Jista
chloupky na seminkach neni plisen,to se dela kdyz ma malo vlhkosti a potom si tvori vetsi vstrebavaci plochu..musi se to kropit dvakrat denne,a udrzovat ve vlhku..kliceni na misce s vatou neni to nejlepsi,seminka stejne nemaj moc vlhkosti,a korinky se zamotaj do vaty..to je uz lepsi decka.

obili na vatu neni dobry...to vypada stejne na velmi male mnozstvi,je lepsi si toho pestovat vic,a nejlepsi je hlina..da se hydroponicky,ale nema to tolik zivin,a je to narocnejsi,musi se to proplachovat 2x denne..v hline staci rano zalejt,pripadne vecer postrikat sprejem.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: pon črc 19, 2010 22:28
od Jista
Lea píše:Otázka na všechny přítomné klíčkaře: jak je možné, že mi po pouhém měsíci 100 procent vita stravy (až na 2 dny s hrnkem čerstvého kozího mlíka ze sousední vísky) tělo začalo odmítat klíčky (hlavně luštěninové, hrůůůůza)? Po pěkně naklíčené cizrně mi bylo celkem těžko, ale nějak jsem tomu nevěnovala pozornost. Po čočce už je mi mizerně a vojtěška taky nic moc, i když to bych ještě snesla. Nevím, třeba dělám nějakou chybu. Nevíte někdo, jaký klíček je nejlépe stravitelný? Přeci jen je to zábavička, si to pěstovat a těšit se na to. Tak se toho nechci vzdávat. (Všechny jsem ještě nezkoušela, ale už teď mám trochu obavy.)
Uff, to je snad horší než po bramborákách (blahé paměti). :roll: Zítra dám půst.

klicky i s lusteninou jsou spatne stravitelne,nadymaji a muzou delat neplechu..
nejlepe stravitelne jsou vyhonky z klicku,treba zeleny mung je lepe stravitelny nez ovoce,vsechno zelene se travi dobre..zelena slunecnice trosku hure,protoze uz ma nejaky tuk,ale v rozumne mire v salatu nahradi avokado,a ma hodne omegy 6.
jinak muj nejoblibenejsi je zeleny hrasek,uzasna chut a energie,cerstva cizrna,ktera primo po uriznuti ma uzasnou chut ktera potom zmizi..
fenugreek je super,horkej,na jatra,a prrodni deodorant..pak vsechny fazolky a cocky.ale nejlepsi je to ysypat na hlinu,a za 10 dni mate super rostlinky.

co je jeste vynikajici je konopi,nechat to vyrust..je hodne horke,ale uzasna energie:)

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: pon črc 19, 2010 22:36
od Jista
Kometa píše:Mám pár dotazů.
Klíčíte pohanku? Někde jsem četla, že snad k tomu není moc vhodná. Ale já jí mám ráda, tak bych to nerada hned zabalila.

A co jáhly/proso - je to vyklíčitelné a zkonzumovatelné?

Podařilo se vám ěkomu vyklíčit rýži?

Nevíte, co jsou zač ta sliznatá semínka v Klíčícím mixu? Ráda bych si příště koupila semínka nesmíchaná a bez těhle oslizlejch komplikátorů.

jahly se udajne klicit daji,ale nikdy se mi to nepovedlo.
ryze klici,ale ne kazda,musi se to zkouset.
sliznata seminka v mixu jsou rericha..ale je jich tam moc.ta je nejlepsi jen vysypat do hliny bez maceni,nebo do plenky.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: pon črc 19, 2010 22:38
od Jista
dvdmchl píše:Hledal jsem na webu co nejlépe použít, když chce člověk klíčit věci na cestách a našel jsem nějaké reference na konopný sáček. http://www.ukjuicers.com/sproutmans-sprouting-bag
Znáte to někdo? Vypadá to dost jednoduše a asi i funkčně.

Btw, za jak dlouho vyklíčí mungo? Zvládne to přes noc?
tyhle sacky jsou super,staci to dvakrat denne namocit do vody,nechat viset,drzi vlkhost,dycha to dobre.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: pon črc 19, 2010 22:40
od Jista
Panda píše:
levandulka píše:Pohánku klíčim celkom často. Je to rýchle a chutí mi :) Inak v raw food receptoch na nete
sa bežne používa naklíčená pohánka, tak neviem, či s ňou je nejaký problém :roll:
Problém je - já z ní měl vždy jedině bláto (i s častým promýváním) takže jsem ji už vzdal. Možná tedy závisí na zdroji kde ji člověk bere?

pohanka se musi pestovat ta se slupickou,loupana je extremne mekka,a nevydrzi tolik dni vlhkosti..slupicka chrani semeno nez se zvedne a nehrozi hniloba..maticka priroda je chytra:)

Re: Mungo - supky prec

Napsal: pon črc 19, 2010 22:44
od Jista
Dano píše:Ako sa da po nakliceni fazule mungo oddelit tmavozelene supky od naklicenej fazule? Ako to riesia v potravinarskom priemysle, ked to robia vo velkom? Viete?

nechas to vyrust tak 7 cm a potom se to plani setrasa,pokud to nejde vse najednou,tak opakovat druhy den..setrasani se dela asi 15 minut potom co to postrikas sprejem,aby se to nasaklo vodou.

Re:

Napsal: pon črc 19, 2010 22:49
od Jista
Fiona píše:K tomuhle tematu bych chtela preventivne varovat pred kupovanymi klicky. Nevim jak v Cechach, ale tady ve Svedsku jsou vsechny bez vyjimky pasterizovane :evil:

Jak to delaji to nevim, mozna parou? Kazdopadne ty klicky vypadaji uplne syrove a dokonale, napohled k nerozeznani od zivych, i chut je vicemene stejna. Od mych domacich ze sklenice se lisi v jedine zasadni veci: moje bud rychle rostou nebo se rychle kazi, zatimco koupene vydrzi v lednici bez udrzby a beze zmeny i 2 tydny :?

Zjistila jsem to uplnou nahodou pri zkoumani obalu. Na etikete stalo obrovskymi pismeny BIO, a tim nejtiternejsim mikroskopickym pismem "Pasterizovane". Vzhledem k tomu ze ruzne zizalky mame i v praci v jidelne v salat baru, nechala jsem si od jejich vedouci zjistit jak to s nimi je. Byla zlata a vysla mi vstric, nicmene po dlouhem vyptavani i ona zjistila ze jsou pasterizovane, jine pry ani nejsou povoleny hygienickou normou :oops:
Fiono,to co tam vozi z Holandska,ty jak jeste rostou v krabicce,to je pasterizovane?tomu nemuzu ani verit..
kde jses ve Svedsku?Ja jsem ted v Norsku:)

Re:

Napsal: pon črc 19, 2010 22:51
od Jista
hofikos píše:Prosííííííím, nechci to vyhazovat a je mi divný, že se to udělá vždy a zrovna na pohance, když ostatní klíčím stejně a nic se s tím neděje...

chloupky se delaji kdyz malo zalejvas...dvakrat denne,a drzet ve velkhosti.
chloupky jsou dobre,jen se korinky oteviraji aby prijaly vice vlhka ze vzduchu.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: úte črc 20, 2010 2:16
od Kometa
Jista píše:
Panda píše:
levandulka píše:Pohánku klíčim celkom často. Je to rýchle a chutí mi :) Inak v raw food receptoch na nete
sa bežne používa naklíčená pohánka, tak neviem, či s ňou je nejaký problém :roll:
Problém je - já z ní měl vždy jedině bláto (i s častým promýváním) takže jsem ji už vzdal. Možná tedy závisí na zdroji kde ji člověk bere?

pohanka se musi pestovat ta se slupickou,loupana je extremne mekka,a nevydrzi tolik dni vlhkosti..slupicka chrani semeno nez se zvedne a nehrozi hniloba..maticka priroda je chytra:)
Ale houbeles, denně klíčím loupanou pohanku. Jde jen o to, aby to byla ta světlá, mechanicky loupaná. Pokud je tmavá, byla oloupána termicky a to pak nevyklíčí ani kdybyste jí zalévali svěcenou vodou.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: úte črc 20, 2010 19:24
od levandulka
Tiež klíčim len lúpanú pohánku a vyklíčila vždy.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: úte črc 20, 2010 23:33
od Jista
ja mel za to ze se jedna o kliceni az do rostlinky...jinak nechapu proc by se delalo blato pri kliceni na maly klicek..to jsem jeste nevidel.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: stř črc 21, 2010 12:54
od Panda
Jista píše:...jinak nechapu proc by se delalo blato pri kliceni na maly klicek..to jsem jeste nevidel.
Když se použije mrtvá pohanka z běžné obchodní sítě, zřejmě loupaná spařením.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: stř črc 21, 2010 14:32
od Jindra
Kometa píše:Ale houbeles, denně klíčím loupanou pohanku. Jde jen o to, aby to byla ta světlá, mechanicky loupaná. Pokud je tmavá, byla oloupána termicky a to pak nevyklíčí ani kdybyste jí zalévali svěcenou vodou.
Bingo!! A tohle si dobře pamatujte :)

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: čtv črc 22, 2010 0:30
od Jista
tak to pak jo..hnedou jsem nikdy neklicil...

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: čtv črc 22, 2010 23:11
od Bernardeta
Ahoj Jisto, výhonky ze slunečnice a hrášku mi vyrostou i v klíčíčí sklenici (taková ta klasicá zavařovačka) nebo musí být na půdě? děkuji. B

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: pát črc 23, 2010 0:51
od Jista
pokud chces rostlinky,tak puda..da se i bez,ale je s tim moc prace,musela bys to prolejvat dvakrat denne,pul minuty.takhle staci rano zalejt.
slunecnice je nejlepsi se slupickama,pak nezahniva,pokud ji nemas,tak se nesmi dat moc blizko k sobe.kdyz ji vysadis,tak se to zaleje,a potom se to prekreje igelitem,aby to drzelo vlhkost,a zatezkat druhym truhlikem s hlinou.jinak nektere rostou rychle,jine pomalu.takle se srovna rust.zakryte alespon 3 dny,pokud bez slupicek,mohlo by to zahnivat.se slupickama i pet dni.potom jeste dva dny zakryte v temnu,potom vystavit svetlu,chlorofyl dojde rychle..pak15 min.po zaliti z toho setrast dlani slupicky,druhy den zas,a pak mas super silne vyhonky,nejkvalitnejsi co muzes mit..25 procent protein,kvalitni tuky,zasyti,a citis se po nic skvele.pokud mas ale nizkotucnou dietu,tak se to s nima nesmi prehanet..
seminka koupis ve zverimexu,cerna je hodne dobra,da se pouzit i zihana,cernobilo hneda..bio se asi u nas spatne schani,nevim,ale pokud nejis vse bio tak bych to neresil.
hrasek jen zeleny,zluty je moc mekky.

hrasek je o dost snadnejsi,ten staci jen naklicit,taky zakrejt na tri dny,rano zelejvat,vecer rosit,roste o dva dny dyl..ma uzasnou energii a je to hodne silnej antioxidant.

ve skenici to neni ono,to se to pak ji i s lusteninou,to nadyma,a je tam malo zeleneho...jeste doporucuju cizrnu,cerstve rezana ma super chut,kterou po uskladneni ztrati..ma nejakou zvlastni kyselinu,neco jako stovik.
spodek je trosku tuhy,tak se to reze trosku vejs.

tak preju hodne pestitelskych uspechu:)

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: pon srp 09, 2010 15:45
od LuciaWbr
Mám najväčší healty spourter klíčiace misky a dala som sójové bôby naklíčiť, 4 dni som sa s tým trápila a výsledok? Všetko skončilo zosmradnuté v koši :D A pritom som všetko robila podľa návodu. :( Kde sa stala chyba?

Prosím Vás:

1. Akú hlinu/zeminu používate na klíčenie?
2. Čo je na začiatok najjednoduchšie klíčiť? A najchutnejšie :D

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: pon srp 09, 2010 22:21
od Jista
me hodne chutna hrasek,trva trosku dele,ale za 10 dni ue se da jist,a je to snadne.jinak slunecnice je uzasna,pokud mas bez slupicky,tak nedavat moc huste,aby to neplesnivelo.
cizrna je uzasna pokud je cerstve uriznuta..to je pro zacatek asi nejlepsi..
p.s.ale ta slunecnice se musi zatezkat,tusim jsem to tu nekde psal.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: pon srp 23, 2010 11:42
od Esterka
Kde nakupujete živé mandle a čočku na klíčení? Já i když použiju biomandle, tak místo klíčení mi schnijí. Stejně tak biočočka nenaklíčí ale rovnou schnije, je úplně mrtvá. Možná je to tím, že biočočka je z Číny a Mandle se zase dovážejí z USA, takže kvůli transportu se tyhle plodiny záměrně usmrcují zářením nebo nějkaou teplotou. Mandle zde nerostou, ale nedá se sehnat aspoň živá česká čočka?

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: pon srp 23, 2010 20:33
od Panda
Žeby nakonec nejběžnější nejlevnější čočka ze supermarketu byla zdravější než biočočka? Ta mi klíčí ostošest.

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: pon srp 23, 2010 20:39
od Jindra
Jediné živé mandle mne napadají ty od Terky (Lifefood), ale teda nenaklíčily mi. S čočkou máš beztak pravdu, ozařujou to, takže viz Panda. S biočočkou jsem neměl valnej úspěch, pročež následuju Pandu (Pando dík). Let us go ahead :)

Re: KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: úte srp 24, 2010 7:47
od Esterka
Panda píše:Žeby nakonec nejběžnější nejlevnější čočka ze supermarketu byla zdravější než biočočka? Ta mi klíčí ostošest.
Pando, prozradíš mi přímo značku té levné čočky a ve kterém supermarketu ji kupuješ? Já už s čínskou bio čočkou končím! Bohužel, s čínskými potravinami je to stejné, jako se všemi čínskými produkty, jedním slovem šmejd. Že jsme zaplaveni čínkým nekvalitním spotřebním zbožím, to mi ještě tak nevadí, ale jedovaté čínské hračky a ozářené čínské potraviny, to už mě docela rozčiluje :x