KLÍČENÍ semen a ořechů
Moderátor: hugo
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
Klíčím v průhledných plastových krabičkách s víčkem od nějakých výrobků (asi v tom bylo někdy maso, takové ty obdélníkové velké krabičky). Vím že plast není vhodný, ale za tu chvíli použití věřím že to ničemu neuškodí. Je na tom skvělá praktičnost - může být takto naskládaných několik krabiček na sobě, dobře se s tím manipuluje. Nejdřív na pár hodin voda aby se to namočilo, pak sliju vodu a propláchnu a pak to už jen nechávám v mokru (aby na dně bylo lehce vody) a párkrát denně to jen prohrábnu nebo protřepu aby semínka byla mokrá ale neponořená a všechno klíčí skvěle.
Přemýšlím - jaktože ptáci mohou sezobnout semínka celá tak jak jsou a stráví je a my je musíme máčet, klíčit a rozkousávat?
Přemýšlím - jaktože ptáci mohou sezobnout semínka celá tak jak jsou a stráví je a my je musíme máčet, klíčit a rozkousávat?
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
Fiono, s tou pasterizací klíčků to teda zírám. Ještě že jsme je kupovali jen krátce. Jinak Ti úplně dávám za pravdu- sklo je lepší než plast, jenže v době, kdy jsme ten přístroj kupovali jsem takto ještě nepřemýšlela a teď už jsme na provoz s ním zvyklí.
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
Pokud vim tak ptáci mají nějaký orgán který je anglicky Gizzard (netušim jak česky) kterej jim nějakým způsobem, někdy s pomocí kamínků (to dělaj tušim slepice) rozdrtí ty semínka sám.. takže semínka sou asi spíš pro ptáky než pro savce
Moje kresby, kdyby někdo měl zájem : http://fuujincz.deviantart.com
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
protože nejsme ptáciPanda píše:Přemýšlím - jaktože ptáci mohou sezobnout semínka celá tak jak jsou a stráví je a my je musíme máčet, klíčit a rozkousávat?
Krása a vitalita jsou dary přírody pro toho, kdo se řídí jejími zákony. (da Vinci)
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
jasne, maj dva zaludky. ten druhej gizzard, spravne fuji, je silnej musculativni organ/sval jehoz steny fungujou jako drtice, rozmelni semena na prach:
Gizzard, a digestive organ of birds and certain other animals, such as earthworms, grasshoppers, and crayfish. A bird's gizzard has a thick, muscular wall and often contains gravel eaten by the bird. The food first passes to the crop, or gullet pouch, where it is moistened, then to the proventriculus, or glandular stomach, where it is mixed with mucus and digestive juices. Preparation for digestion is completed in the gizzard, where the food mass is ground by the action of the muscular walls and gravel. In smaller animals, the food usually passes directly from crop to gizzard.
Gizzard, a digestive organ of birds and certain other animals, such as earthworms, grasshoppers, and crayfish. A bird's gizzard has a thick, muscular wall and often contains gravel eaten by the bird. The food first passes to the crop, or gullet pouch, where it is moistened, then to the proventriculus, or glandular stomach, where it is mixed with mucus and digestive juices. Preparation for digestion is completed in the gizzard, where the food mass is ground by the action of the muscular walls and gravel. In smaller animals, the food usually passes directly from crop to gizzard.
- Přílohy
-
- gizzard-info0.gif (25.54 KiB) Zobrazeno 30833 x
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
Aha, takže nepomůže zbaštit trochu šutrů aby v žaludku to mělo co drtit, škoda. Teda to vypadá hodně odlišně od našeho trávicího ústrojí. ... a omlouvám se že jsem tohle vlákno zavedl trochu off topic.
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
Teda Pando, člověče, tebe napadají věci . Sice jsem nevěděla, jak se odlišuje žaludek člověčí od slepičího, ale že nemáme zobák vidíme v zrcadle, ne?Panda píše:Aha, takže nepomůže zbaštit trochu šutrů aby v žaludku to mělo co drtit, škoda. Teda to vypadá hodně odlišně od našeho trávicího ústrojí. ... a omlouvám se že jsem tohle vlákno zavedl trochu off topic.
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
My to sice vidíme, ale kdoví co vidí ostatní, proč by se jinak říkalo "Drž zobák!" ?midsummer píše:Teda Pando, člověče, tebe napadají věci . Sice jsem nevěděla, jak se odlišuje žaludek člověčí od slepičího, ale že nemáme zobák vidíme v zrcadle, ne?
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
No tak treba kolegum makrobiotikum to vysvetlit nelze. Teda to ze nejsme staveni original na zrni jako ptackove. Zobak nezobak... >:-)
Vyhrazuji si svate pravo na omyly!
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
Zase máme zuby a některá semena umíme rozžvýkat. Navíc ti odpůrce může argumentovat tím, že si umíme semínka vařením, nebo máčením změkčit. Je těžký říct na co je člověk stavěnej, když přežít dokáže v podstatě na všem.
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
Stejně by mě zajímalo, co příroda pro člověka přesně původně zamýšlela a co je pro něj ta pravá přirozenost...
Až se naučíš hladit zraněnou dlaní,smát se když slzy tečou a rozdávat všechno a neztratit nic,pak poznáš,jak je život krásný a krásné je žít..
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
ale o tom to tu cele je prece plody rajske zahrady a nejit vejs nez na 30 rovnobezkuk.winky píše:Stejně by mě zajímalo, co příroda pro člověka přesně původně zamýšlela a co je pro něj ta pravá přirozenost...
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
člověk je plodožravec..
Krása a vitalita jsou dary přírody pro toho, kdo se řídí jejími zákony. (da Vinci)
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
Hledal jsem na webu co nejlépe použít, když chce člověk klíčit věci na cestách a našel jsem nějaké reference na konopný sáček. http://www.ukjuicers.com/sproutmans-sprouting-bag
Znáte to někdo? Vypadá to dost jednoduše a asi i funkčně.
Btw, za jak dlouho vyklíčí mungo? Zvládne to přes noc?
Znáte to někdo? Vypadá to dost jednoduše a asi i funkčně.
Btw, za jak dlouho vyklíčí mungo? Zvládne to přes noc?
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
Když je nabobtnalé, tak jo.
Mungo je nejrychlejší, jak mám
vyzkoušíno.
Ale některá várka třeba i z třetiny
nebobtná stejnoměrně, tak se stává,
že přebíráš dvakrát a to mne vytáčelo.
Mungo je nejrychlejší, jak mám
vyzkoušíno.
Ale některá várka třeba i z třetiny
nebobtná stejnoměrně, tak se stává,
že přebíráš dvakrát a to mne vytáčelo.
Všeho s mírou.
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
Mungo teď v teplých dnech klíčí jak blázen. Nebobtnají rovnoměřně (což nevím proč), musí se proto nechat nejdříve dostatečně namočené ve vodě až nabobtnají všechny - nějak kolem 5 hodin to je - a teprve až pak vodu slít a nechat klíčit - udržovat ve vlkhku. Stačí občas trochu propláchnout vodou a tím se zajistí vlkhkost, hlavně čerpají s nasáté vody. Když se odpoledne nechají těch asi 5 hodin namáčet, pak k večeru slít a nechat vlhké v krabičce, tak do rána to celkem stihnou naklíčit, ale je to tak na hranici, jsou ještě trochu cítit nezdravou "fazolovostí" a nějaká hodinka by jim ještě bodla. Celý cyklus vezme asi tak 15 až 24 hodin.
dvdmchl ale rychlost klíčení by Tě nemusela moc trápit. Budeš mít šroubovací skleničku s vodou, do ní ráno namočíš hrstku mungo, odpoledne to sliješ a vysypeš do plastové krabičky ve které to necháš klíčit do dalšího dne s občasným propláchnutím (nebo alespoň pokropením vodou z té skleničky - není potřeba žádná vata ani jiná klíčící monstra, jen nesmí ležet ve vodě protože potřebují vzduch a vlhkost současně) no a než to druhý den spotřebuješ tak mezitím už ve skleničce namáčíš další várku.
dvdmchl ale rychlost klíčení by Tě nemusela moc trápit. Budeš mít šroubovací skleničku s vodou, do ní ráno namočíš hrstku mungo, odpoledne to sliješ a vysypeš do plastové krabičky ve které to necháš klíčit do dalšího dne s občasným propláchnutím (nebo alespoň pokropením vodou z té skleničky - není potřeba žádná vata ani jiná klíčící monstra, jen nesmí ležet ve vodě protože potřebují vzduch a vlhkost současně) no a než to druhý den spotřebuješ tak mezitím už ve skleničce namáčíš další várku.
Naposledy upravil(a) Panda dne úte črc 07, 2009 13:05, celkem upraveno 1 x.
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
V lete mi klíčky nejak nejdú na chuť. Tie si nechávam na zimné obdobie
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
No Pando, tak nějak podobně jsem to zamýšlel. I když původně tak, že nechám namočeno přes noc. Ráno přendám právě do toho konopného sáčku. Ten přivážu na baťoh a druhý den ráno budu mít klíčky.
No musím nějak vychytat to časování, abych měl klíčky na každej den.
No musím nějak vychytat to časování, abych měl klíčky na každej den.
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
Aha! Tak som si prečítala aj vyššie Super nápad, ako neťahať so sebou na cestách kilá stravy v batohu a pritom mať friško "navarené"
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
S tím konopným sáčkem jsem to dostatečně nepochopil - v tom by mělo fungovat klíčení, jako že se v tom udrží vlhkost a současně vzduch? To si nějak neumím představit, mám představu že se to musí odpařit, obzvláště takto v horku (a když na to ještě bude pařit slunce). A ještě bych se bál, že to bude v něm při pohybu mechanicky namáhané a klíčky se tím ulámou a tím se to předčasně umrtví.dvdmchl píše:No Pando, tak nějak podobně jsem to zamýšlel. I když původně tak, že nechám namočeno přes noc. Ráno přendám právě do toho konopného sáčku. Ten přivážu na baťoh a druhý den ráno budu mít klíčky.
No musím nějak vychytat to časování, abych měl klíčky na každej den.
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
No ten sáček má údajně výbornou ventilaci, ale musí se samozřejmě častěji namáčet. S tím pohybem nevím, bude to přivázaný na báglu, tak snad se to zase tak moc hejbat nebude.
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
Jaké klíčidlo se vám nejvíce osvědčilo? (Nemám na mysli plastové PET lahve, ty jsem už vyzkoušela a zrovna moc nadšená z nich nejsem.)
Díky
Díky
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
Tak to mně se naopak nejlépe osvědčila plastová průhledná krabička (myslím se v tom kdysi koupilo maso). Vyloučení chemikálií z plastu se nebojím - krátká doba, stejně se to stále proplachuje. Jsou lehké, skladné, dá se jich takto naskládat několik na sebe a snadno se proplachuje - napustím, promáchnu rukou a procedím mezi víčkem a krabičkou. Jsou široké a nízké, takže je to uvnitř i dostatečně rozprostřené. Když chci zavlhčit tak jen otočím dnem vzhůru a protřepnu. Úplně perfektní, nevím co víc chtít. Nechtěl bych žádná složitá klíčící monstra.araila píše:Jaké klíčidlo se vám nejvíce osvědčilo? (Nemám na mysli plastové PET lahve, ty jsem už vyzkoušela a zrovna moc nadšená z nich nejsem.)
Díky
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
V klíčících bio miskách jsou na dně žebra,
v nichž se skvěle usazuje humus a odtokový
sifon se časem láme a zalézají doň klíčky.
Souzvuk, že nejlépe rozměry odpovídající
krabička, dobře se udržující a fungující
stejně dobře.
v nichž se skvěle usazuje humus a odtokový
sifon se časem láme a zalézají doň klíčky.
Souzvuk, že nejlépe rozměry odpovídající
krabička, dobře se udržující a fungující
stejně dobře.
Všeho s mírou.
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
Hluboký keramický talíř. Klíčil jsem ale asi jen třikrát, pokaždé s vynikajícím výsledkem.araila píše:Jaké klíčidlo se vám nejvíce osvědčilo? (Nemám na mysli plastové PET lahve, ty jsem už vyzkoušela a zrovna moc nadšená z nich nejsem.)
Díky
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.
-
- Příspěvky: 102
- Registrován: pát črc 31, 2009 22:31
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
"Myslím, že se o tomhle radši moc otevřeně nemluví, protože, co by jako lidi jinak měli jíst, že..
To by se jim musela říct pravda, že ovoce a zelenina je pro ně to pravé k jídlu.
A to by pak přestali chodit k doktorům,
a zubařské ordinace by byly prázdné..
A lidi by zjistili, že si vlastně potravu můžou pěstovat sami, stačí mít zahradu. Zasadit stromy.
Že není potřeba kombajnů a traktorů dusajících a umrtvujících Zem.
Že obyčejná louka dá nám to nejlepší, co můžeme potřebovat.
Že není třeba chodit do práce a odevzdávat peníze těm, co nás přesvědčují, že bez nich nemůžeme žít, dělat celý život otroka.
A že ani do školy není třeba chodit, protože tam nás učí stejně jenom nesmysly, vychovávají z nás tupé roboty, co pracují celý život jen pro systém, pro společnost, pro stát, či pro koho vlastně ???"
Kurnik, jak já s tím souhlasím A já to CHCI a CHCI a CHCI takhle.
Je nějaká naděje, že se to tam někdy vrátí? A bez nějaké války a ničení? A jelikož všechno chceme HNED, tak pokud možno ještě za života našich současných dětí?
Mám s dovolením takovou hloupou otázku:
1. Proč se má jako klíčit ve tmě?
2. Naklíčené se to pak sní i s těma semínkama, nebo se jen ušmikne výhonek?
To by se jim musela říct pravda, že ovoce a zelenina je pro ně to pravé k jídlu.
A to by pak přestali chodit k doktorům,
a zubařské ordinace by byly prázdné..
A lidi by zjistili, že si vlastně potravu můžou pěstovat sami, stačí mít zahradu. Zasadit stromy.
Že není potřeba kombajnů a traktorů dusajících a umrtvujících Zem.
Že obyčejná louka dá nám to nejlepší, co můžeme potřebovat.
Že není třeba chodit do práce a odevzdávat peníze těm, co nás přesvědčují, že bez nich nemůžeme žít, dělat celý život otroka.
A že ani do školy není třeba chodit, protože tam nás učí stejně jenom nesmysly, vychovávají z nás tupé roboty, co pracují celý život jen pro systém, pro společnost, pro stát, či pro koho vlastně ???"
Kurnik, jak já s tím souhlasím A já to CHCI a CHCI a CHCI takhle.
Je nějaká naděje, že se to tam někdy vrátí? A bez nějaké války a ničení? A jelikož všechno chceme HNED, tak pokud možno ještě za života našich současných dětí?
Mám s dovolením takovou hloupou otázku:
1. Proč se má jako klíčit ve tmě?
2. Naklíčené se to pak sní i s těma semínkama, nebo se jen ušmikne výhonek?
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
Klíčí se ve tmě (nebo v šeru) - podobné podmínky jako v zemi - aby se výhonek rychle vyhnal. Nevím teda fyzické zdůvodnění, ale na světle výhonky zelenají, nechce se jim růst a mně pak jaksi takové klíčky moc nechutnají. Klíčky by měly být asi tak velké jako semínko, příp. trochu větší, takové jsou pak nejlepší. Jí se vše, semínka klíčením obživnou.Zebynovyvitarian píše:1. Proč se má jako klíčit ve tmě?
2. Naklíčené se to pak sní i s těma semínkama, nebo se jen ušmikne výhonek?[/i][/color]
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
Některá semena klíčená na světle mají pak hořkou chuť, což se na světle nestane. Jinak já klíčím nejčastěji mungo, a to tím nejprimitivnějším způsobem: v hlubokém keramickém talíři na stole na světle - vždy naprosto bez problémů.
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
Potvrzuju. Taky klíčím nejčastěji mungo a teď v létě je hotové třetí den. Fakt pochoutka. Po vyklíčení již dále neproplachuju ani nemáčím a držím v lednici - pokud možno jen nejvýše dva dny, pak myslím malinko hořkne.midsummer píše:Některá semena klíčená na světle mají pak hořkou chuť. Jinak já klíčím nejčastěji mungo, a to tím nejprimitivnějším způsobem: v hlubokém keramickém talíři na stole na světle - vždy naprosto bez problémů.
Píšete tu o proplachování apod., tak doufám s tím neztrácíte moc času a proplachujete jen 1x denně. Někde jsem vyčetl, vyzkoušel a už používám výhradně tento jednoduchoučký bezpracný postup: do misky nasypu mungo (bio), propláchnu vodou, pak zaliji vodou (filtrovanou, ne přímo chlorovanou z vodovodu) a nechám 24 hodin stát (normálně na světle). Pak sliji, propláchnu a dále namáčím již jen na hodinu denně. Po celou dobu namáčení je mungo v plastové misce (podobně jak píše např. Panda).
Taky mne trochu překvapují zmínky, že mungo neklíčí rovnoměrně... to neznám.
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
Jindra: To mungo neklíčí rovnoměrně v případě, že se nechá namočené příliš krátkou dobu, jen pár hodin - pak nestihnou nabobtnat všechna semínka. Osvědčilo se mi namočení na půl dne, např. přes noc, myslím že 24 hodin je až zbytečně moc. Tímto způsobem je mungo naklíčené a poživatelné už za 24 hodin od namočení. Jediné klíčky které jedou tak rychle, ostatní jsou za delší dobu, takže používám když potřebuju rychlovku. Ale také potvrzuju že už jsem dospěl k závěru že není třeba tak moc proplachovat. Když to zůstane v zavřené nádobce tak nevyschne a stačí propláchnout až před spotřebou. Ale pozoroval jsem že je dost důležité mít jen slabou vrstvičku klíčků (na 1 - 2 semínka), jinak klíčí špatně a mohou zahnívat, zřejmě kvůli nedostatku vzduchu. Tedy spíš to platí pro jiná semínka, mungo mě nezklamalo nikdy.
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
Když jsem klíčil mungo, stávalo se běžně, podle várky,
že ani po 24 hod. máčení nenabobtnaly všecky a musel
jsem to přebrat, abych nechroupal ty tvrdé, nevzešlíky
lenochy. Dá se poznat už při koupi, jsou-li scvrklé, matné,
budou stávkovat. Větší a lesklejší, ale také víc rozpadlé,
takže nutno přebrat před namočením, aby trosky nekvasily,
ty bobtnají dobře. Častější proplachování sníží zátuch
v klíčové nádobě.
Kdo klíčí,
snadno se vztyčí.
že ani po 24 hod. máčení nenabobtnaly všecky a musel
jsem to přebrat, abych nechroupal ty tvrdé, nevzešlíky
lenochy. Dá se poznat už při koupi, jsou-li scvrklé, matné,
budou stávkovat. Větší a lesklejší, ale také víc rozpadlé,
takže nutno přebrat před namočením, aby trosky nekvasily,
ty bobtnají dobře. Častější proplachování sníží zátuch
v klíčové nádobě.
Kdo klíčí,
snadno se vztyčí.
Všeho s mírou.
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
V klíčkách si libuju přez zimu jím jenom je jablka a ořechy.Doporučuji mungo, takovou tu malou čočku červenou i zelenou a hlavně slunečnici (klíčí i když je oloupaná nebo poškozená a dochutí klíčky který maj divnou chuť)...pokud klíčíte obylí tak jen tak aby byl klíček jen tak vydět jinak to zhořkne ...
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
Ako casto jes tie klicky? K akym jedlam? Ja mam problem, ze vacsinu casu som na ovoci, a to ma nelaka k tomu jest klicky.janII píše:V klíčkách si libuju přez zimu jím jenom je jablka a ořechy.Doporučuji mungo, takovou tu malou čočku červenou i zelenou a hlavně slunečnici (klíčí i když je oloupaná nebo poškozená a dochutí klíčky který maj divnou chuť)...pokud klíčíte obylí tak jen tak aby byl klíček jen tak vydět jinak to zhořkne ...
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
Miro, neda sa to poznat, teda ja to neviem poznat, ale uz sa mi stalo, ze niektore vyzerali, ze nebudu klicit, tak som ich nechala dlhsie namocene aj so surodencami a potom klicili vsetky.
Klicky jedavam s budwig mixom. Kedze si to robim sladke s bananom, takze vlastne s ovocim.
Klicky jedavam s budwig mixom. Kedze si to robim sladke s bananom, takze vlastne s ovocim.
Always hope for the best but be prepared for the worst.
"One who has journeyed in a strange land cannot return unchanged." C.S. Lewis
"One who has journeyed in a strange land cannot return unchanged." C.S. Lewis
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
klíčím semínka v propíchané pet láhvi kde je po namočení přesypu, krásně a celkem bezpracně se dají propláchnout dobře klíčí. Po propláchnutí a odkapání je položím šikmo do krabičky aby voda mněla ještě možnost odtéci. klíčím nejraději alfafu, ředkvičku ale také brokolici a červené zelí a dáváme si je nejen do salátů ale také jenom sypeme na chléb
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
Klíčím mungo (jiné luštěniny mi klíčené nechutnají), pšenici a bezpluchý oves - pšenice klíčí spolehlivěji a mám jí zadarmo, ale oves je chutnější. Pak mák (vadí mi ty ztráty při proplachování, ale jinak je to miláček) a "antiklíčící" mix semínek, potvory sliznatý, ten už si nekoupím.
Co se mi vůbec nedaří klíčit jsou mandle. Zkoušela jsem obyč i bio, ale nic, ani se nehnou, maximálně zplesniví.
Taky zkouším rýži natural, ale vypadá to bledě.
Dá se ještě něco klíčit?
Přešla jsem na klíčení ze zdravotních důvodů - mám podivné bolesti kloubů a velikou únavu, doktoři neví, čím to je a co se děje. Klouby mě sice bolí dál, ale zbavila jsem se té hrozné únavy. Myslíte, že to může být těmi klíčky? Jím jich denně docela podstatné množství, i když rozhodně nejsem vitarián, jím třeba pečivo a sojové mléčné produkty.
Co se mi vůbec nedaří klíčit jsou mandle. Zkoušela jsem obyč i bio, ale nic, ani se nehnou, maximálně zplesniví.
Taky zkouším rýži natural, ale vypadá to bledě.
Dá se ještě něco klíčit?
Přešla jsem na klíčení ze zdravotních důvodů - mám podivné bolesti kloubů a velikou únavu, doktoři neví, čím to je a co se děje. Klouby mě sice bolí dál, ale zbavila jsem se té hrozné únavy. Myslíte, že to může být těmi klíčky? Jím jich denně docela podstatné množství, i když rozhodně nejsem vitarián, jím třeba pečivo a sojové mléčné produkty.
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
Vyzrála jsem na to. Namáčím mungo dokonce 36 hodin, v průběhu samozřejmě proplachuju, a to se pak nacucnou a vyklíčí i ta nejzatvrzelejší semínka Kupuju běžně dostupné bio.mira píše:Když jsem klíčil mungo, stávalo se běžně, podle várky,
že ani po 24 hod. máčení nenabobtnaly všecky a musel
jsem to přebrat, abych nechroupal ty tvrdé, nevzešlíky
lenochy. Dá se poznat už při koupi, jsou-li scvrklé, matné,
budou stávkovat. Větší a lesklejší, ale také víc rozpadlé,
takže nutno přebrat před namočením, aby trosky nekvasily,
ty bobtnají dobře. Častější proplachování sníží zátuch
v klíčové nádobě.
Kdo klíčí,
snadno se vztyčí.
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
Tak to co nejrychleji směřovat na plné vita! Pečivo je zabiják na klouby - usazují se v nich soli z přeměny škrobů a tak postupně degenerují.Kometa píše:...- mám podivné bolesti kloubů a velikou únavu, doktoři neví, čím to je a co se děje. Klouby mě sice bolí dál, ale zbavila jsem se té hrozné únavy. Myslíte, že to může být těmi klíčky? Jím jich denně docela podstatné množství, i když rozhodně nejsem vitarián, jím třeba pečivo a sojové mléčné produkty.
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
Stejně to nechápu, spousta lidí jí jako dobytci, já už se dlouho stravuju výrazně zdravěji než lidé v mém okolí, ale oni jsou zdraví a já ne.
Přemýšlím, co bych napsala ke klíčení, abych nebyla tak off topic. Snad jen to, že jsem si dnes ráno schodila ten svůj klíčící tower (miska - talíř - miska - talíř...) a vytírala celou kuchyň
Přemýšlím, co bych napsala ke klíčení, abych nebyla tak off topic. Snad jen to, že jsem si dnes ráno schodila ten svůj klíčící tower (miska - talíř - miska - talíř...) a vytírala celou kuchyň
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
Nemoci jsou dar sloužící k posunu člověka ve svém vývoji.Kometa píše:...ale oni jsou zdraví a já ne...
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
Mám pár dotazů.
Klíčíte pohanku? Někde jsem četla, že snad k tomu není moc vhodná. Ale já jí mám ráda, tak bych to nerada hned zabalila.
A co jáhly/proso - je to vyklíčitelné a zkonzumovatelné?
Podařilo se vám ěkomu vyklíčit rýži?
Nevíte, co jsou zač ta sliznatá semínka v Klíčícím mixu? Ráda bych si příště koupila semínka nesmíchaná a bez těhle oslizlejch komplikátorů.
Klíčíte pohanku? Někde jsem četla, že snad k tomu není moc vhodná. Ale já jí mám ráda, tak bych to nerada hned zabalila.
A co jáhly/proso - je to vyklíčitelné a zkonzumovatelné?
Podařilo se vám ěkomu vyklíčit rýži?
Nevíte, co jsou zač ta sliznatá semínka v Klíčícím mixu? Ráda bych si příště koupila semínka nesmíchaná a bez těhle oslizlejch komplikátorů.
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
Pohanku sa mi zatial podarilo len namacat, nie naklicit.
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
Mám koupenou pohanku lámanku, ale mam z toho nenaklíčenýho zrní pocit, že je hůř stravitelné, miluju klíčení.
-
- Příspěvky: 67
- Registrován: pát říj 09, 2009 16:22
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
Pohánku klíčim celkom často. Je to rýchle a chutí mi Inak v raw food receptoch na neteKometa píše:Mám pár dotazů.
Klíčíte pohanku? Někde jsem četla, že snad k tomu není moc vhodná. Ale já jí mám ráda, tak bych to nerada hned zabalila.
sa bežne používa naklíčená pohánka, tak neviem, či s ňou je nejaký problém
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
Problém je - já z ní měl vždy jedině bláto (i s častým promýváním) takže jsem ji už vzdal. Možná tedy závisí na zdroji kde ji člověk bere?levandulka píše:Pohánku klíčim celkom často. Je to rýchle a chutí mi Inak v raw food receptoch na nete
sa bežne používa naklíčená pohánka, tak neviem, či s ňou je nejaký problém
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
Tiez mam ten "problem". Mozno z lamanky je blato a z nejakej inej to klici? Neviem, ja ju aj tak po namoceni pouzijem do nejakych placiek, ale to klicenie mi tiez vrtalo v hlave.Panda píše:Problém je - já z ní měl vždy jedině bláto (i s častým promýváním) takže jsem ji už vzdal. Možná tedy závisí na zdroji kde ji člověk bere?
-
- Příspěvky: 67
- Registrován: pát říj 09, 2009 16:22
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
Mne sa ju ešte nepodarilo nevyklíčiť Párkrát som ju chcela ochutnať len namočenú.
Inak používam len tento druh: http://www.bio-obchod.sk/bioprodukt.php ... a6tdslv7g4
Inak používam len tento druh: http://www.bio-obchod.sk/bioprodukt.php ... a6tdslv7g4
Re: KLÍČENÍ semen a ořechů
Asi to bude tím - já používám jen nějakou běžnou nejlevnější pohanku a ta bude asi nějaká pasterizovaná. A chutná vždy jako mokrá mouka, nich moc jedlého.levandulka píše:Mne sa ju ešte nepodarilo nevyklíčiť Párkrát som ju chcela ochutnať len namočenú.
Inak používam len tento druh: http://www.bio-obchod.sk/bioprodukt.php ... a6tdslv7g4