Stránka 1 z 11

KLÍČENÍ semen a ořechů

Napsal: pon črc 12, 2004 0:32
od Lucínek
Přeji krásný den,
chtěl bych se zeptat, jakým způsobem konzumujete naklíčená semena, případně jaké kombinace klíčků. Začal jsem s klíčením a nevím, jak plody své práce konzumovat. Ano, dají se chroupat samotné jen tak, ale to se asi brzo přejí. Takže jestli nejsou nějaké raw recepty na jídla z klíčků munga, pšenice, alfy, lnu a já nevím čeho ještě, nějaké vhodné a chutné kombiace a tak dále. Nejlépe něco opravdu "mňam", aby se nato chytila i moje masožravá :) manželka :wink:

KLICKY.

Napsal: pon črc 12, 2004 9:33
od VeGaN_BA
Podla mojho nazoru, nemusis ani velmi klicky jest, je s tym kopu roboty.
Uplne ti stacia plody rastlin..ovocie zelenina orechy...mozno tak zerucha alebo alfalfa...ja si ich odstavujem...

Napsal: pon črc 12, 2004 9:48
od tvx
já je přidávám k tomu co jim, normálně do salátů atd.
krom toho neumim odhadnout jak se syrový chutě k sobě hoděj, takže prostě vezmu co potřebuju zkombinovat a zkoušim k tomu přikousnout různý věci a zkoušim zda to chutná a pokud jo tak z toho udělám třeba salát. Třeba kombinace ořechů a salátu mi přišla divná ale je to moc dobrý. stejně jako salát - cizrna. Někde jsem dokonce viděl recepty na klíčené věci a ovoce. snad Gunter?

Napsal: pon črc 12, 2004 18:40
od Honza
psal jsem to tu snad 100 krát:

klíčím luštěniny (mungo, čočka, hrách) tohle potom smíchám buď nasladko s ovocným salátem, nebo se salátem zeleninovým. Do všeho dávám ořechy. - to mi CHUTNÁ
obilný klíčky mi NECHUTNAJÍ - ale třeba s rozčvachtaným černým rybízem, nebo teď s borůvkama a tak se "daj"

Tesin by jiste napsal že klíčky nebrat, že? :D

:))

Napsal: pon črc 12, 2004 20:05
od VeGaN_BA
Honza píše:psal jsem to tu snad 100 krát:

klíčím luštěniny (mungo, čočka, hrách) tohle potom smíchám buď nasladko s ovocným salátem, nebo se salátem zeleninovým. Do všeho dávám ořechy. - to mi CHUTNÁ
Pocuvaj, ty mas ine kombinacie :)) čocku alebo hrach z ovocim, na to už treba odvahu chlape. Po tom jedle si creva aj rozviazes, ci si ich nechas zamotane?? A co vetry? Mas potom letecky den, nie? Dufam, ze ti dobre travi...

Re: :))

Napsal: pon črc 12, 2004 20:46
od Honza
VeGaN_BA píše:Pocuvaj, ty mas ine kombinacie :)) čocku alebo hrach z ovocim, na to už treba odvahu chlape. Po tom jedle si creva aj rozviazes, ci si ich nechas zamotane?? A co vetry? Mas potom letecky den, nie? Dufam, ze ti dobre travi...
:D :D
zkus to a potom kritizuj 8) -
podívej já VUBEC netrpím na nadýmání (vlastně nevím co to je - fakt :? ), trávení mám superrychlé, větry v průměru - a ty jsou příjemné - jestli se to tedy tak dá říci. :shock:

ta kombinace s ovocem: banán, broskve, jablko, pomeranče, merunky - cokoliv + namočené: slun. semínko, mandle + mungo, hrách a čočka.
TO JE LAHUDKA
je a je a je!!!!

Re: :))

Napsal: úte črc 13, 2004 13:32
od Radka
Honza píše: :D :D
zkus to a potom kritizuj 8) -
podívej já VUBEC netrpím na nadýmání (vlastně nevím co to je - fakt :? ), trávení mám superrychlé, větry v průměru - a ty jsou příjemné - jestli se to tedy tak dá říci. :shock:

ta kombinace s ovocem: banán, broskve, jablko, pomeranče, merunky - cokoliv + namočené: slun. semínko, mandle + mungo, hrách a čočka.
TO JE LAHUDKA
je a je a je!!!!

Honzi, bezva příspěvek! :lol: :lol: :lol:

... já ti to vše věřím! Holt to každý máme (naštěstí) trocha ináč... :D

Měj se fajn a snad brzy dovi!

Napsal: stř črc 14, 2004 12:47
od Tereza
Ja ti to Honzi taky verim, ale ta tvoje cibule v tom ovocnym salatu mi porad nejde do hlavy...

Klíceni orechu

Napsal: stř zář 01, 2004 22:06
od Theresa
ahoj, mate nekdo zkusenosti s klicenim orechu ? Jde to vubec ? Cetla jsem, ze mandle se daji naklicit, ale musi se koupit se skorapkou. Akorat nevim jak je mam naklicit. Kdyz jsem si jednou namacela kupovane loupane mandle, nedopatrenim jsem je nechala namocene 24 hodin, tak se jim na konci ,,hlavicek:-),, objevily jako kdyby zacinajici klicky. Tak jsem je potom jeste 2 dny proplachovala vodou, jako kdyz se klici treba fazolky mango, ale akorat mi zplesnively. Je mozne aby loupane mandle vyklicily ?

Napsal: čtv zář 02, 2004 12:56
od nightingale
Myslim, ze je to mozne. Loupane slunecnice taky klici celkem v pohode.
Ale s klicenim orechu moc zkusenosti nemam, jen s jejich namacenim pres noc, to by melo celkem stacit na rozjeti enzymove aktivity a zlepseni stravitelnosti.

Klíčíme semena

Napsal: sob led 15, 2005 1:10
od Danča
Co všechno klíčíte? A používáte tu nádobu, co prodávají ve zdravých obchodech. Já mám nejradši mungo a nic jiného zatím nezkouším. Ráda bych zkusila řeřichu - ty zelené lístečky, ale jak? Na navlhčené vatě? Zajímaly by mě vedle munga ještě jiné fazole a taky chci zkusit čočku a alfalfu. Párkrát jsem si je naklíčené koupila a je to super.

Napsal: sob led 15, 2005 13:56
od Johny
Řeřichu jinak než na vatě nebo v truhlíku nenaklíčíš, protože pouští sliz, takže semínka nesmí být nalepená na sobě.
Fazole jiný než mungo klíčit nedoporučuju, jsou hnusný.
Čočka i alfaalfa jsou super, stačí tak jako na mungo, obyčejná zavařovací sklenice. Ale vojtěšky dávat málo, páč hodně naroste (dvě lžíce). Luštěnin vychází tak 150g aby byla z toho plná sklenice.
Tak hodně zdaru !
A žádnou čokoládu :twisted:

Napsal: sob led 15, 2005 14:31
od Theresa
Tak ja mam doma klicici misku z Biosfery. Neni to uplne spatne, ale zase to neni nic extra. (ehm, taky nevim, co jsem od toho cekala, ze...). Je to sice namakane tim, ze do vrchniho patra nalijes vodu, ona potom sama, za par minutek, pomoci sifonu pretece do spodni misky. Ale moc to nefunguje. Trochu me ta miska kvuli tomu zlobi, ze bych ji asi vratila, protoze nevim cim to je, ale voda, misto aby protekla vsemi tremi patry, tak ji zustava polovina stat v druhem patre a polovina v tretim a dal, do posledni misky zachycujici vodu neprotece :evil: . Takze kdyz to proplachnu rano a vecer se vratim ze skoly, voda neprotekla a stoji, tak ta seminka zacinaji plesnivet :(.
Mungo nemam rada, ale ted u nas doma frci vojteska 8), ta dokonce chutna i zbytku rodiny. Taky jsem mela seminka redkvicky, ale ty klicky jsou dost pikantni, no proste jak redkvicka.Kupodivu, jsem to ale vubec necekala... :wink:. Na netu jsem cetla, ze snad maji klicit i orechy, ale nepodarilo se mi to. Trosku blby dotaz, ale ta cocka na vareni je myslim ususena, ta neklici. Kde se da sehnat cocka na kliceni ? Ve zdrave vyzive jsem ji nevidela... Sehnala jsem konopna seminka, myslela jsem, ze budou klicit, ale misto toho se na ních po dni objevily chomacky, vypadaji jako plisen :( .To same, kdyz jsem je na den namocila na konopne mleko. Klici vubec konopna seminka ?

Thereza:

Napsal: sob led 15, 2005 14:54
od Johny
Záleží jak který konopný, když jsem je kupoval dřív ve zverimexu tak neklíčily, v anglii klíčili tak z 50% a teď je mám z biosféry a ty klíčej skvěle, ale ty je máš asi taky z biosféry, ne ?
Jinak čočka klíčí i ta obyčejná, to je přeci normální, všechna semínka jsou usušená a klíčí, ne ? :roll: akorát, že jich bejvá hodně polámanejch a ty pak hnijou. Takže na klíčení je nejlepší ta malá Bio čočka - červená nebo zelená, ta červená je levnější, no u nás v Praze je maj na každym rohu, ale tam u vás teda nevím..

Napsal: sob led 15, 2005 15:55
od Theresa
Mam je z Biosfery, protoze jinde jsem je nesehnala, ve zdrave vyzive na me koukali jak na trubku :roll:...Tvori se na nich bile chomacky, vata, vypada to jako skutecna plisen, to me stve. Ale treba je to spatna davka. Mam toho pulkila, no tak si budu hrat na andulku, schroupu to normalne(konopne mleko mi moc nejede) a pak si koupim nove, snad to pujde.
Ehm :oops: , no tak jo, tak ja tu cocku zkusim (no jo, vy tam v Praze mate vsechno,to vam zavidim :D ). Kdyz klici cocka, toz to klici i ostatni lusteniny, ne ?

Napsal: sob led 15, 2005 16:06
od Johny
Ha, tak jsi jim měla říct, že konopný semínko je to první, co by měly ve zdravý výživě mít :lol:
Ty jo, ale bílé chomáčky, jo .. a po jaký době ? Mě rašej krásný bílý klíčky. :mrgreen: A nemáčíš to třeba v chlorovaný vodě ? nebo já nevim.
Mě z toho mlíko taky nechutná, tak to jím takhle naklíčený, je to měkký a výborný.
Ostatní luštěniny klíčej, no ale to leda tak ještě cizrna, ta je dobrá. Možná ještě hrách se dá jíst. Ale fazole a sóju bych nejradši vystřelil na měsíc, když na ně pomyslím :roll:

kliceni

Napsal: sob led 15, 2005 18:38
od karlik
Ahoj,
moje nejoblibenejsi lustenina na kliceni je cizrna, chutna to pak jako cerstve vyloupnuty hrasek. Taky je dobra psenice a alfa alfa. Jinak orechy myslim neklici, vetsinou se tim mysli, ze se namoci pres noc a nechaji nabobtnat. Jsou tak moc dobre mandle.
Jinak ted je mym favoritem nabobtnale sezamove seminko a pak umlete s bananem a jablkem. Mnam!
Proti plisni je nejlepsi co nejcastejsi proplachovani, alespon 3x denne, a nechavat klicit po mensim mnozstvi.
Hodne stesti!

Napsal: sob led 15, 2005 19:19
od nightingale
Já na klíčení používám uřezanou spodní půlku pet lahve, propíchanou ze spodu i z boku, dobře se to tak proplachuje. Cizrnu taky můžu, někdy je naklíčená chutněji a někdy míň. A řeřicha, to je (na vatě) super jedlý trávníček.
Mungo nevím proč je chutnější z Tesca než moje naklíčené, asi dělám nějakou chybu.
Podobně jako řeřicha se dá klíčit roketa, výborná aromatická chuť!
Už mě napadlo zkusit klíčit pampelišková semínka, ale zatím jsem se k tomu nedostal.
Čočka klíčená mi moc nechutná, slunečnice jo, ale někdy se nepovedou.
Adzuki taky nic moc chuť.

Napsal: sob led 15, 2005 19:46
od Johny
Mungo je mnohem lepší, když ho po 12 hodinách máčení propláchneš a namočíš ještě jednou na 12 hodin. Doba klíčení se tím neprodlouží.

Napsal: sob led 15, 2005 20:14
od Honza
jen potvrzuji toto: mungo, hrách, cizrnu, čočku, pšenici, vojtěška, řeřicha

jen poznámku: v nakličovadle nedělám luštěniny - ty dělám v otevřené nádobě - je úplně jedno v jaké - takto:
namočím na 10-12 hodin, sleju vodu, nechám cca 24 hodin (v průběhu kterých to tak 1- 2 propláchnu - tím se to zvlhčí a sliz (moc ho ale stejně není) se odstraní) pak (potvzuji Johnyho slova) ho opět nechám pár hodin ve vodě, sleju, nechám až do cca 2-5 cm dlohých klíčků. Propláchnu a jím.

pozn: jak to proplachuji pod kohoutkem - používám cedník a obvykle to nechávám klíčit přímo v cedníku - který je na tý nádobě - vždy když jdu kolem tak na to jen pustím vodu a je to.

už tu někde forum o nakličování bylo

Napsal: sob led 15, 2005 20:34
od alena
karel, ďakujem za odpoveď na moju nepoloženú otázku, chcela som sa spýtať na adzuki, či je to jedlé. Po naklíčení to bolo celkom fajn. Inak klíčim šošovicu, mungo, hrach, slnečnicu, občas cícer, žeruchu (ale to nepovažujem za klíčenie, ale pestovanie) zatiaľ sa mi nedarí alfaalfa a horčica (ten sliz semienka zalepí a nedostáva sa k nim vzduch a tak len kysnú = moje vysvetlenie, nech ich preplachujem akokoľvek často, sliz znich dolu nejde - pomoc.
Thereza niekoľkokrát sa mi tiež podarilo kúpiť šošovicu(ale aj raž, pšenicu, ovos), kt. neklíčila, keď som pátrala po vysvetlení, prišla som na jeden možný dôvod - niekedy keď sú po sklizni úrody semená vlhké dosušujú sa horúcim vzduchom - preto tie následky, čo je mŕtve neklíči, však. Skús kúpiť šošku od inej firmy, mne sa osvedčujú veľkozrnné odrody (a možno sú mi len sympatickejšie). Inak na pobavenie: skúšala som aj čiernu kanadskú drobnozrnnú šošovicu a pri uvažovaní či ju kúpim(bola veľmi drahá) ma pani veľmi presviedčala aká je dobrá ako náhrada kaviáru. Inak chuťovo nebola nejaká iná ako naša obyč šošovica. čaute Alena
Ps: ešte ma napadlo, klíčim v obyčajnom tanieri, pretože v pohári alebo nakličovadle veľmi ľahko semená plesniveli - myslím, že detto problém prístupu vzduchu.

Napsal: sob led 15, 2005 20:42
od radovan
Mungo je klasika ... a ZELENA cocka ... te snim tunu! :-)
Mam take klicici turbo centrum z biosfery a kape mi to, kape ... Nemas tam nekde nejaky zbytarek Thereso a neni to ucpane??

Napsal: sob led 15, 2005 21:16
od Theresa
Ha, tak jsi jim měla říct, že konopný semínko je to první, co by měly ve zdravý výživě mít

Ty jo, ale bílé chomáčky, jo .. a po jaký době ? Mě rašej krásný bílý klíčky. A nemáčíš to třeba v chlorovaný vodě ? nebo já nevim.

no ja nevim, jestli je to to prvni, co by ve zdrave vyzive meli mit, kdyz je to zname spis jako krmivo pro ptaaacky, to by lidi asi moc nekupovali. Ty chomacky se objevuji asi po dni.No jo, namacim to v chlorovane vode :oops: ,ale myslela jsem, ze to nevadi, v chlorovane vode totiz namacim vsechno. Zkusim to vic proplachovat.

Jinak orechy myslim neklici, vetsinou se tim mysli, ze se namoci pres noc a nechaji nabobtnat. Jsou tak moc dobre mandle.

Na www.ohz.cz/amana sekce strava, se pise, ze orechy, ne vsechny, ale nektere, jako treba mandle, jsou klicive. O takovem pekanu, a kesu pisi, ze jsou neklicive a nezive. Sice nevim, co si mam pod nezive predstavit, tedy pokud mam na vyber, zvolim jine. Ano, o tom, ze se orechy namaci, vim. Dostavaji tak uplne jinou chut. Moc mi chutna, jak psal Ondra, mandle namocit, potom oloupat,(coz prekvapive, jde relativne snadno)vyvalet ve smesi koreni a nechat uschnout. Je to opravdova lahudka. Dokonce lepsi, nez mandle prazene, aspon pro me. A tu roketu sezenu kde ?

Me teda kliceni absolutne fascinuje, je to neco jako Za malo penez, hodne muziky 8)
Mam take klicici turbo centrum z biosfery a kape mi to, kape ... Nemas tam nekde nejaky zbytarek Thereso a neni to ucpane??
Jo, casto mi do tech sifonu lezou seminka vojtesky, ale ani kdyz je vyndam, tak to netece, nekape. Toz to bude asi chyba ve me :shock:
Mila Alenko, nechci vypadat jako totalni blondyna, ale co je to ta sosovica ?

Napsal: sob led 15, 2005 22:39
od Danča
Šošovica je slovensky čočka.
U nás ve zdravé prodejně mají takový klíčící mix, kde je ředkvička a nevím co ještě. Někdy to asi zkusím.
Jinak velkozrnná čočka je vynikající i bez naklíčení, stačí, když nabobtná. Pamatuji si totiž, že když si mamka vždycky přes noc namočila čočku, aby ji mohla druhý den vařit, tak jsem jí to druhý den ujídala. To jen pro netrpělivce. :P Ale dnes už jsou tyhle věci předvařené, tak se nic máčet nemusí.
Rozhodně zkusím tu cizrnu. Máte někdo zkušenosti s quinoou (snad to píšu správně). Nemyslím jen klíčení, ale vůbec.

Napsal: ned led 16, 2005 11:49
od radovan
Theresa: ...se pise, ze orechy, ne vsechny, ale nektere, jako treba mandle, jsou klicive. O takovem pekanu, a kesu pisi, ze jsou neklicive a nezive. Sice nevim, co si mam pod nezive predstavit...

Kesu je varene, tudiz mrtve ... :cry:

Napsal: ned led 16, 2005 20:46
od Pavluška
radovan píše:Kesu je varene, tudiz mrtve ... :cry:
Proč není raw?To ho neumějí vyloupnout bez vyšší teploty?
Právě jsem měla období,kdy mi chutnalo. :?

Napsal: ned led 16, 2005 20:54
od radovan
To netusim ... ale proste to o je na trhu, je uvarene :-( asi by bylo jinak tvrde ... nemluve o prazenem, to je ale asi jasne, ze to neni raw. Skemrejte a ja najdu ten clanek :-)

Napsal: ned led 16, 2005 20:56
od radovan

Napsal: pon led 17, 2005 9:45
od smaldas
Danča: ten klíčicí mix.. na Orlí?! :wink: je tam ředkvička,alfaalfa,řeřicha.. klíčím to podle návodu na obalu, ale..bych raději dopuručila koupit samostatně každé, ředkvičku třeba do vody a řeřichu na vatu.. on je tam ten sliz kolem, se to těžko proplachuje, přes sítko a prstíkem do toho šťourat, aby to aspoň trochu proteklo.. klíčí to dlouho a stejně mi jediná řeřicha nějak viditelně naklíčí, u ředkvičky žádný ocásek klíčicí nevidím, ale chuťově je dobrá i tak..
cizrna ja dobrá a slunečnice mi taky dobře klíčí, sem dostala misku z pálený hlíny, má jenom dvě patra, ale všechno tam klíčí jako divý, doporučuju! :P

Napsal: pon led 17, 2005 20:30
od Danča
Jo jo, na Orlí! Díky za tip. To si to teda taky koupím každé zvlášť.
A chodíš do té prodejny, co je na Lidické až za divadlem? Je to největší zdravá prodejna v Brně a spousta věcí je tam levnější než na Orlí a mají tam zase jiné věci. Je to takové pasáži.

Napsal: úte led 18, 2005 3:04
od nightingale
Smaldasinko ;-), hezky pejsanek...
Danco, taky diky za tip, na Orli nakupuju, ale tu Lidickou asi neznam, vyzkousim.
Johny a Honzo, diky za tipy na to zlepseni kliceni munga, urcite zkusim.

Napsal: úte led 18, 2005 7:34
od buc11
johny, taky jsem sklidil ječmennou zahrádku, ale mám z toho tak 3/4 deci 0,5x0,3, na kolika arech to děláš?

Napsal: úte led 18, 2005 11:55
od Johny
To jsem tam taky psal - 30 krát 40 cm. Asi jsi to neměl tak na husto, z kolika to bylo obilí ? A na čem jsi to šťavil ?

Napsal: úte led 18, 2005 12:25
od buc11
Johny píše:To jsem tam taky psal - 30 krát 40 cm. Asi jsi to neměl tak na husto, z kolika to bylo obilí ? A na čem jsi to šťavil ?
na GS a bylo to tak 15 cm vysoký

Napsal: úte led 18, 2005 12:31
od smaldas
Danča: na Lidickou nechodím, ale hned to napravím a zajdu se kuknout.. díky.. :wink:

Nightingale: :wink: hojka, no můžeme spolu na tu Lidickou se podívat, potřebuju zase dokoupit nějaké trvalejší zásoby a možno to propojit i tím Malachovem atp... tak třeba tento týden, šupšup směr Brno, číselko máš.. pejsek je tak maličko podobný mému, tak proto :)

Napsal: úte led 18, 2005 23:45
od nightingale
OKAY, šupšup je hezké a je to skoro japonsky, to ti pak povím. :-) Znělo by to zrovna takhle:
Watashi-wa anata-ni Brno-e shuppatsu shimas', so des' yo. :-)

Napsal: stř led 19, 2005 1:49
od M!cha!
Jen pridam poznatek ke konopnemu seminku: nikdy sem ho nezkousel naklicit na vzduchu do podoby vetsich klicku - vyhonku (teda krome drivejsich pestitelskych pokusu :D Zda se ale ze pri pouhem namoceni a prolevani fakt zacnou plesnivet.... Ja je vzdycky jenom proplachnu, a znovu namocim a necham ve vode 1 - 2 dny (obcas proplachnu). Pritom se vyklubou male bile klicky u vetsiny seminek, tedy zivot se probudi... A pak mixuju mliko, ktery me fakt chutna...nejlip s prezralym bananem a skorici :wink: Samotne seminko chroupam taky....jeho chut je fakt super!

Napsal: pát led 21, 2005 23:11
od Danča
smaldas píše:Danča: na Lidickou nechodím, ale hned to napravím a zajdu se kuknout.. díky.. :wink:

Nightingale: :wink: hojka, no můžeme spolu na tu Lidickou se podívat, potřebuju zase dokoupit nějaké trvalejší zásoby a možno to propojit i tím Malachovem atp... tak třeba tento týden, šupšup směr Brno, číselko máš.. pejsek je tak maličko podobný mému, tak proto :)
Snad to najdete, je to v obchodní pasáži. Jinak tam jsou vlastně tři prodejny kousek od sebe. Jedna je na Kolišti - taková normal zdravá prodejna, pak je ta zmiňovaná největší v Brně - v té obchodní pasáži a kus za ní je jedna v průjezdu (je tam taky obchod pro břišní tanečnice) a tam nechodím, ale mají tam tu pí-vodu a dokonce pí-Litovel :lol:

Napsal: pát led 21, 2005 23:49
od Danča
Jinak dnes jsem si chtěla koupit velkou čočku na klíčení. Bio stála 54,- a nebio 16,-. Za stejné množství. To je dost rozdíl. Tak asi zvolím nebio. :?

Napsal: sob led 22, 2005 14:49
od nightingale
[quote="Danča"]Snad to najdete, je to v obchodní pasáži. Jinak tam jsou vlastně tři prodejny kousek od sebe. Jedna je na Kolišti - taková normal zdravá prodejna, pak je ta zmiňovaná největší v Brně - v té obchodní pasáži a kus za ní je jedna v průjezdu (je tam taky obchod pro břišní tanečnice) a tam nechodím, ale mají tam tu pí-vodu a dokonce pí-Litovel :lol:[/quote]

Dančo - našli jsme dvě a podle toho, co píšeš, tak asi ne tu největší. Byli jsme v té "vedlebřišní" :-) v průjezdu a pak i v té na Kolišti. Ta největší je hned někde vedle té v průjezdu? Nebo na druhé straně ulice?

Napsal: sob led 22, 2005 15:19
od Theresa
Jinak dnes jsem si chtěla koupit velkou čočku na klíčení. Bio stála 54,- a nebio 16,-. Za stejné množství. To je dost rozdíl. Tak asi zvolím nebio.
Jojo, je to velky rozdil...bio neni nejlevnejsi, ale kvalita je kvalita :wink:. Ja jsem si zase koupila bio semena redkvicky na kliceni za 42 Kc, nebio stoji taky kolem tech 16 Kc.
Klicite nekdo Piskavici recke semeno ?

Napsal: sob led 22, 2005 22:24
od Danča
nightingale píše:
Danča píše:Snad to najdete, je to v obchodní pasáži. Jinak tam jsou vlastně tři prodejny kousek od sebe. Jedna je na Kolišti - taková normal zdravá prodejna, pak je ta zmiňovaná největší v Brně - v té obchodní pasáži a kus za ní je jedna v průjezdu (je tam taky obchod pro břišní tanečnice) a tam nechodím, ale mají tam tu pí-vodu a dokonce pí-Litovel :lol:
Dančo - našli jsme dvě a podle toho, co píšeš, tak asi ne tu největší. Byli jsme v té "vedlebřišní" :-) v průjezdu a pak i v té na Kolišti. Ta největší je hned někde vedle té v průjezdu? Nebo na druhé straně ulice?
Tak to mě mrzí. Je to na stejné straně ulice. Když jdete od Moravského nám., tak je to za divadlem, přibližně naproti Slovanu. Je to nějaký obchodní dům - vchází se tam (do té obchodní pasáže - ale obchody jsou tam tak dva) prosklenými dveřmi na fotobuňku. Většinou u těch dveří mají postavenou reklamní ceduli.
Prostě vlezte do všech dveří na fotobuňku a uvidíte . :lol:

Jinak neznáte tu prodejnu na ulici Kabátníkové?

Napsal: pon led 24, 2005 2:58
od nightingale
Dančo, díky, myslím, že to určitě najdem napodruhý.
Kabátníkova... musím kouknout na mapu.

Napsal: pon led 24, 2005 11:58
od Raisa
Dočetla jsem se, že ty fytáty, co jsou v semenech nezmizí ani při klíčení, jen se zmenší jejich obsah. Nevíte někdo náhodou, co to vlastně jsou ty fytáty, já to furt nechápu, prý se nějak vážou na vápník, železo a zinek, a to se pak nevstřebá.
Taky v tom článku bylo, že kvašení ty fytáty téměř zredukuje, ale nezredukuje taky ty živiny ? Ale neumím si představit kvašené naklíčené semena. Jinak 16 hodin namáčení ty fytáty v semenech prý významně zredukuje.
(Je to na téhle stránce : http://www.sproutnet.com/sprouting_seed_varieties.htm , nevíte někdo k tomu nějaký český odkaz ?)

Napsal: pon led 24, 2005 12:10
od buc11
buc11 píše:
Johny píše:To jsem tam taky psal - 30 krát 40 cm. Asi jsi to neměl tak na husto, z kolika to bylo obilí ? A na čem jsi to šťavil ?
na GS a bylo to tak 15 cm vysoký
už je to zas 20 čísel vysoký, asi to zas sklidím

Napsal: pon led 24, 2005 12:32
od nightingale
Ahoj Raiso,
kvaseni zivinam nevadi, naopak - rozlozi je na mensi castecky a ty se pak lip vstrebaji. Kvasici bakterie navic vyrabeji dalsi vitaminy a jine prospesne latky.
Fytaty jsou hlavne v obili a soji, snizuje je kliceni (i vareni :-))). Ja ted obili nejak nejim ani klicene, s vyjimkou pohanky. Ale to zkvasene obili jsem taky zkousel - rejuvelac, parkrat se povedl a byl velice nabijejici, parkrat se nejak zkazil a tak jsem ho vylil.

Napsal: ned led 30, 2005 15:57
od Danča
nightingale píše:Dančo, díky, myslím, že to určitě najdem napodruhý.
Kabátníkova... musím kouknout na mapu.
Zkuste to a snad vás tam nenaštvou tak jako nás minule. Je tam jedna nemožná prodavačka. :evil:

Napsal: pon led 31, 2005 17:24
od Zdeněk
My tady sedíme s tvx a říkáme si, že zkusíme naklíčit kaštan. Protože já zbožňuju syrový jedlý kaštany. Zkoušel jste to někdo? Jen to nebudu vokolo moc vyprávět, protože bych byl za cvoka, že jím malý stromy.

Napsal: pát úno 04, 2005 11:33
od Pavluška
Zdeněk píše:My tady sedíme s tvx a říkáme si, že zkusíme naklíčit kaštan. Protože já zbožňuju syrový jedlý kaštany. Zkoušel jste to někdo? Jen to nebudu vokolo moc vyprávět, protože bych byl za cvoka, že jím malý stromy.
Hm,jeden malý stromeček mám z jedlého kaštanu doma.Teda,roste to pomalu,takže se ti nebude chtít ho pak jen tak "sežrat". :D

Napsal: pát úno 04, 2005 19:02
od Ondraw
ja klicim vsecko co de, lichi, nebo jak se to pise ted zkousim. naklicilo vam nekomu avocado pecka? ani liskovy orechy mi nechtej klicit. jinak vsecko;)