KLÍČENÍ semen a ořechů
Moderátor: hugo
Mandel v CSSR ;-)
Nevedel jsem ze mandle plodi i v nasich zemepisnych sirkach..je to bez problemu?
Food is just fuel — what you do with your life is what matters!
http://www.fredericpatenaude.com/
http://www.fredericpatenaude.com/
Re: Plísen
Zkus změnit druh pšenice a jak říká Michal: Proplachuj. Jo a nenech to dlouho stát ve vodě - stačí tak 6- 8 hodin. A nebo to nejez a je to.Marty píše:Čaute, snažím se naklíčit pšenici, ale během 2 či 3 dne tam vždy najdu plísen, můžete mi někdo poradit prosím? čau
Nevědomost je tak lehká!
jecmen
Ja nemam problemy klicit cokoli. Vlastnim klicici misky, ktere pouzivam, ALE: pred mesicem jsem si koupila na biosfere bio jecmen a nejsem schopna ho naklicit. Mam pocit jako by byla polovina mrtva a ta druha polovina taky strasne plesnivi. A dost smrdi. Proplachuju jak jen muzu, minimalne 3x denne. Zkousela jsem postup jak ho psal Johny - namocit na par hodin a pak rozprostrit na zeminu a nechat rust, ale me se to vsechno obali plisni a vyroste jen par zrnicek. Co je spatne? Je mozne ze mam spatne obili? Tak to me totiz pripada. Psenice mi roste bez problemu.
Z.
Z.
PSENICE
Jo jeste k ty psenici. Je mozne ze si pletes plisen s chlupatymi korinky. Co myslis?
Asi se jedná o pšenici sušenou při vysoké teplotě, tedy polomrtvou. Kup si jiný sáček a uvidíš.Marty píše:Tak s chlupatyma kořinkama si to nepletu, a jinak se snažím nakličit pšenici ozimou, nechávám ji celou ve vodě dokud celkově nenasákne cca 12 hodin a proplachuju to tak asi 5-8 x denně a stejně to plesniví! Pěstujete nekdo taky tu "ozimou"?
Nevědomost je tak lehká!
Re: Plísen
Ahoj, mala som podobný problém, a dosť ma to štvalo,ale vyskúšala som bio-pšenicu v inom baleni a pšenica krásne klíči. Tiež ma na začiatku trápilo to, že mi naklíčene osivo nevydržalo moc dĺho a hneď skyslo, riešila som to tým, že som ho hneď konzumovala, prišla som však na fintu, ktorá dosť predĺži životnosť klíčiaceho sortimentu, či už obilia,soje...Keď majú klíčky požadovanú veľkosť, nechám ich chvíľku na slniečku, aby trochu zozelenali (to zozelenanie neni nutnosť), potom ich dám do chladničky, kde vydržia v pôvodnom stave, bez premývania pár dní.Marty píše:Čaute, snažím se naklíčit pšenici, ale během 2 či 3 dne tam vždy najdu plísen, můžete mi někdo poradit prosím? čau
jecmen fy Pro-bio
Michale diky za tvou zkusenost s jecmenem. Nechapu ale proc ho Biosfera prodava, mela by tam byt aspon poznamka ze spatne klici.
Poradite mi vyrobce jecmene, ktery dobre klici????
Diky! Z.
Poradite mi vyrobce jecmene, ktery dobre klici????
Diky! Z.
zuzi píše:To me prekvapuje, s vojteskou jsem nemela nikdy problemy.
Někdy je s klíčením opravdu problém, ale u tý vojtěšky by to mělo jít snadno. (pokud není to semínko fakt nějaký hodně starý) Já mám osvědčený následující postup: semínka večer namočím do větší nádobky s vodou, aby se hodně "nacucly". Ráno je properu, dám na misečku a zalívám převařenou (samozřejmě vychladlou) vodou. Proplachuju 3x denně. No a nejlíp klíčí mungo, cizrna, čočka a azuki.
luštěniny x vojtěška
Už jsem přečetl přes 500 příspěvků na staré diskuzi a chci se zeptat, jestli je Johnym mockrát doporučovaná vojtěška luštěnina. Myslím, že ne, ale radši se zeptám. Chci svaly. :-))
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
Ahoj Davide
Vojteska (latinsky Medicago sativa) je lustenina.
Rika se ji taky alfalfa, coz je z arabstiny a priblizne to znamena "otec vsech potravin".(Preklad "nejlepsi krmivo" z knihy Zdravi a salat od Dr. N. Wolkera je spatne.)
Kdyz chces vedet vic, zadej si na vyhledavaci jeji latinsky nazev, najdes rychlejc potrebne informace.
Vojteska (latinsky Medicago sativa) je lustenina.
Rika se ji taky alfalfa, coz je z arabstiny a priblizne to znamena "otec vsech potravin".(Preklad "nejlepsi krmivo" z knihy Zdravi a salat od Dr. N. Wolkera je spatne.)
Kdyz chces vedet vic, zadej si na vyhledavaci jeji latinsky nazev, najdes rychlejc potrebne informace.
Klíčení vojtěšky
Nechce mi mrška klíčit. Klíčidlo mám udělané z krabičky od nanunáče s propíchaným dnem a dal jsem tam dvě polévkové lžíce. Sice začne klíčit, ale zelených výhonků z toho leze docela málo. Pravidelně to proplachuju. Nevíte, v čem dělám chybu?
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
Ted jsem zase precetla spoustu clanku o odach na klicky, jeden autor o nich dokonce mluvi jako o jednech z nejzdravejsich potravin na svete. Tak se ptam, proc klicky nebrat?Honza píše:Tesin by jiste napsal že klíčky nebrat, že?
To je zvlastni, vojteska mi klici velice dobre, nejlepe ze vsech semen. Mozna je to spatna sklizen, seminka mohou byt porusena.Nechce mi mrška klíčit. Klíčidlo mám udělané z krabičky od nanunáče s propíchaným dnem a dal jsem tam dvě polévkové lžíce. Sice začne klíčit, ale zelených výhonků z toho leze docela málo. Pravidelně to proplachuju. Nevíte, v čem dělám chybu?
...vivre pour l´instant, vivre pour l´amour, la liberté et la paix
Azuki
Ahojte,
urcite mitu niekto skuseny bude vediet poradit. Ide mi naklicit snad vsetko. Ale ked skusam azuki (take ako mungo ale cervene), tak vzdy skoro nic az zacne smrdiet. Neviem, co robim zle. Namocim, preplachujem.
Diky moc ak by niekto vedel poradit!
urcite mitu niekto skuseny bude vediet poradit. Ide mi naklicit snad vsetko. Ale ked skusam azuki (take ako mungo ale cervene), tak vzdy skoro nic az zacne smrdiet. Neviem, co robim zle. Namocim, preplachujem.
Diky moc ak by niekto vedel poradit!
Re: Azuki
...je pravda, že azuki klíčí dost bídně a taky mi nikdy nevyklíčí tolik, jako mungo. Musíš často (několikrát za den) proplachovat a zkus na namáčení použít převařenou vychladlou vodu... držím pěsti, uvidíš, že se zadaří .Danka píše:Ahojte,
urcite mitu niekto skuseny bude vediet poradit. Ide mi naklicit snad vsetko. Ale ked skusam azuki (take ako mungo ale cervene), tak vzdy skoro nic az zacne smrdiet. Neviem, co robim zle. Namocim, preplachujem.
Diky moc ak by niekto vedel poradit!
azuki problemy
Asi su bio lebo ich kupujeme v bioobchodiku. Su aj od firmy co robibio ale je to tam napisane po portugalsky, takze si nie som ista co a ako presne. Ale stalo sa mi to uz s roznymi baleniami, aj doma na SK.
Asi cca 10% lezu klicky a su este tvrde ked zacinaju pachnut.
Preplachujeme, ale prevarenu vodu sme este neskusali.
vdaka moc za poucnu odozvu.
Asi cca 10% lezu klicky a su este tvrde ked zacinaju pachnut.
Preplachujeme, ale prevarenu vodu sme este neskusali.
vdaka moc za poucnu odozvu.
velikost klicku
Nejak se nemuzu nikde dobrat toho, jaka je nejidelanejsi velikost klicku, dejme tomu treba mungo fazoli. Nekde 2 cm, jinde 4-5, nekteri je konzumuji dokonce ve stadiu pomalu prerostlych rostlinek k zasazeni . Tak jak tomu tedy je? V jake velikosti obsahuji klicky nejvice zivin?
Klicila jsem loupanou slunecnici, prekvapilo me, ze klicky mely zpola cervenou barvu a byly chutove ostre, palive... . Zkousela jsem to asi 5x s jinymi balenimi a porad stejne, to je u slunecnice bezne?
Klicila jsem loupanou slunecnici, prekvapilo me, ze klicky mely zpola cervenou barvu a byly chutove ostre, palive... . Zkousela jsem to asi 5x s jinymi balenimi a porad stejne, to je u slunecnice bezne?
...vivre pour l´instant, vivre pour l´amour, la liberté et la paix
Re: velikost klicku
klíčky ty velký jsou docela nechutný, aji ty slunečnicový, mungo si klíčí žena, ale PMN fuj, mně stačí ten ořech 1,2 nebo 3 dny namočením oživit, klíček naznačit a tak to jím.Theresa píše:Nejak se nemuzu nikde dobrat toho, jaka je nejidelanejsi velikost klicku, dejme tomu treba mungo fazoli. Nekde 2 cm, jinde 4-5, nekteri je konzumuji dokonce ve stadiu pomalu prerostlych rostlinek k zasazeni . Tak jak tomu tedy je? V jake velikosti obsahuji klicky nejvice zivin?
Klicila jsem loupanou slunecnici, prekvapilo me, ze klicky mely zpola cervenou barvu a byly chutove ostre, palive... . Zkousela jsem to asi 5x s jinymi balenimi a porad stejne, to je u slunecnice bezne?
Ale bomba ty naschlý usa pistácie nádherně do rána zbobtnaly a dokonce se dá lehce sloupnout ta spodkožka a tím jsem je získal krásně zelené mnohem dražší a ještě oživené.
Re: PSENICE
Je tu leto, plne trhoviska cerstveho zelovocu ale toto sa mi raz mimo sezony snad hodi. Citujem starsie prispevky:
Len ma uistite, je to plesen, vsak?
Uz len poznat nejaku fintu, ako tomu zabranit pri premyvani len 2x denne... Lebo preplachovat castejsie ako rano a vecer sa mi zial neda.
Marty píše:Čaute, snažím se naklíčit pšenici, ale během 2 či 3 dne tam vždy najdu plísen, můžete mi někdo poradit prosím? čau
Pri psenici to pozorujem casto, tie akoze chlpate korienky. Myslim si vsak, ze to je plesen, pretoze to sa preplachnutim ihned spravi. Navyse, niekedy ich nepozorujem vobec, a je to stale ta ista psenica. Pri castejsom preplachovani to nevznika. Ked ich je takych len par, a uz sa to velmi nezhorsuje, tak moze byt. Ked uz je ich ale viac, tak to zakazdym vyhodim, obycajne by sa to aj tak zhorsilo. A tak som to vlastne vyhadzoval stale az som psenicu prestal vobec klicit.zuzi píše:Jo jeste k ty psenici. Je mozne ze si pletes plisen s chlupatymi korinky. Co myslis?
Len ma uistite, je to plesen, vsak?
Uz len poznat nejaku fintu, ako tomu zabranit pri premyvani len 2x denne... Lebo preplachovat castejsie ako rano a vecer sa mi zial neda.
- hugo
- Site Admin
- Příspěvky: 1749
- Registrován: úte bře 07, 2006 8:25
- Bydliště: Brno
- Kontaktovat uživatele:
„Zemi nedědíme po předcích, nýbrž si ji jen vypůjčujeme od našich dětí.“
Antoine de Saint-Exupéry
Kontakt: admin@vitrawian.eu
Antoine de Saint-Exupéry
Kontakt: admin@vitrawian.eu